Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Minister klarar misstroendeomröstning

   Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kan sitta kvar sedan hon överlevt en misstroendeomröstning väckt av Moderaterna. Bakgrunden är att Strandhäll före i april 2018 sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler på vad kritiker anser är felaktiga grunder. Begler själv har hävdat att hon avskedades av politiska skäl, inför valet följande höst. Regeringen hävdar att det rådde samarbetsproblem. Misstroendeförklaringen får stöd av KD, L och SD men det räckte inte för att fälla ministern. C valde att inte stödja misstroendet. Konstitutionsutskottet genomför en granskning av avskedandet av Strandhäll.

  • Högerpartier går fram i EU-valet

   I valet till EU-parlamentet får S 23,6 procent av rösterna vilket ger 5 mandat eller oförändrat mot föregående period. M får 16,8 procent av rösterna och 4 mandat (+1), SD 15,4 procent och 3 mandat (+1), MP 11,4 procent och 2 mandat (–2), C 10 10,8 procent och 2 mandat (+1), KD 8,7 procent och 2 mandat (+1), V 6,7 procent och 1 mandat (oförändrat) och L 4,1 procent och 1 mandat (–1). Fi backar rejält till 0,8 procent och blir utan representation i EU-parlamentet.

  • Diplomater utvisade från Ryssland

   Två svenska diplomater har utvisats från Ryssland, uppger utrikesdepartementet. Det är en reaktion på Sverige har nekat diplomatvisum för två ryssar – i sin tur en följd av spionaffären som avslöjades i februari.

  • Mars

  • Razzia mot Swedbank

   Polisen genomför en razzia på huvudkontoret för Swedbank, en av Sveriges fyra storbanker. Swedbank misstänks för insiderbrott sedan det avslöjats att de 15 största ägarna fått förhandsinformation om att banken av SVT skulle utpekas för omfattande penningtvätt i Baltikum. Åklagaren misstänker också svindleri då bankledningen förnekat att penningtvätt förekommer. Aktien har fallit kraftigt sedan avslöjandet om penningtvätt kom den 20 februari. SVT avslöjar också att amerikanska finansmyndigheter utreder banken. Dagen efter razzian tvingas VD Birgitte Bonnesen avgå, men styrelsen beviljas ansvarsfrihet vid stämman. En dryg vecka senare avgår dock även styrelseordföranden, Lars Idermark.

  • Pressfrihetsorganisation kritiserar Kina i Sverige

   Reportrar utan gränser (RUG) uppmanar Kinas ambassad i Stockholm att upphöra med trakasserier av journalister i Sverige. Uttalandet är en följd av en rad attacker från ambassaden mot svenska dagstidningar, Sveriges Television och nyhetsbyrån TT. RUG skriver att ambassadören Gui Congyou tycks ha gett sig ut på ett ”korståg” mot svenska medier.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0