Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Kinesiska affärsresor ställs in

   Två stora affärsdelegationer som skulle ha besökt Sverige har ställt in sina resor, uppger ambassadören Gui Congyou. Bakgrunden är regeringens hantering av Tucholskypriset i november. Peking har tidigare i december avbokat ett planerat besök i Stockholm då handelsfrågor skulle ha diskuterats. Kina har inga planer på att återuppta några samtal, enligt Gui Congyou, som säger att det är upp till Sverige att agera.

  • November

  • Kinakritik mot svensk minister

   Kinas regering kritiserar kulturminister Amanda Lind sedan hon deltagit i prisutdelningen av Svenska Pens Tucholskypris, då det tilldelats den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Kina kräver respekt för sin lagstiftning, enligt ett uttalande vid en presskonferens på utrikesdepartementet i Peking. Tidigare har Kinas ambassad i Stockholm hotat med svårigheter i relationerna om priset delas ut och ambassadören har sagt att Amanda Lind och statsminister Stefan Löfven kan komma att hindras från att resa in i Kina. Gui Minhai sitter fängslad på okänd ort i Kina (se 14 februari 2019).

  • Misstroendeomröstning mot justitieministern

   Justitieminister Morgan Johansson klarar en misstroendeförklaring som riktats mot honom av Sverigedemokraterna med anledning av en våg av våldsdåd. SD får stöd av M och KD men det lyckas inte få med sig de båda liberala partierna C och L som stödjer regeringen genom januariavtalet.

  • September

  • Ann Linde ny utrikesminister

   I samband med regeringsförklaringen berättar statsminister Stefan Löfven att tidigare den tidigare EU- och utrikeshandelsministern Ann Linde blir ny utrikesminister efter Margot Wallström, som veckan innan meddelat att hon avgår av personliga skäl. Eva Nordmark, tidigare ordförande i centralorganisationen TCO, utses till ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson som har nominerats till Sveriges nya EU-kommissionär.

  • Juni

  • Liberalerna väljer ny ledare

   Liberalerna utser Nyamko Sabuni till ny partiledare. Sabuni och bland annat integrationsminister och jämställdhetsminister under åren 2006–2013.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0