Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Sverige och Israel reder ut osämja

   Gammalt groll mellan Israel och Sverige har lagts åt sidan, meddelar utrikesminister Yair Lapid efter ett telefonmöte med Sveriges utrikesminister Ann Linde. Det har gnisslat i kontakterna alltsedan Sverige erkände Palestina som en stat 2014. Varken Linde eller hennes företrädare Margot Wallström har tillåtits besöka Israel sedan dess. Nu säger Lapid bland annat att han är nöjd med att Linde uttryckt Sveriges starka stöd för Israels behov av säkerhet.

  • Spion dömd till fängelse

   En 47-årig man döms till tre års fängelse för att illegalt ha skaffat sig företagshemligheter och sålt känslig information om lastbilstillverkaren Scania till Ryssland. Åtalet gällde samma spioneri även för Volvo Cars, men det ansågs inte ha inneburit ett hot mot Sveriges säkerhet. Gripandet av mannen ledde till ledde till en diplomatisk tvist mellan Sverige och Ryssland (se 26 februari och 8 maj 2019). Det var första gången på 18 år som en spionrättegång hölls.

  • Covidrestriktioner slopas

   Regeringen meddelar att i princip alla återstående restriktioner som införts för att bromsa coronapandemin upphävs den 29 september. Därmed tas som väntat det fjärde steget i avvecklingen, som inleddes den 1 maj. Deltagartak tas bort vid allmänna och privata sammankomster liksom vid offentliga tillställningar, ocg restriktioner för serveringsställen samt råd om hemarbete upphör. Kvar finns råd om att hålla avstånd och tvätta händer samt stanna hemma vid sjukdom. Dessutom kan nya regler tillkomma för mycket stora sammankomster. Beskedet om lättnader kommer trots att smittspridningen har ökat från slutet av sommaren, på grund av den smittsamma deltavarianten av viruset. Drygt 70 procent av den vuxna befolkningen är nu helvaccinerad mot covid-19. Antalet döda i sjukdomen uppgår till cirka 14 700.

  • Augusti

  • Stefan Löfven meddelar sin avgång

   Statsminister Stefan Löfven tillkännager under ett sommartal att han inte ställer upp till omval när Socialdemokraterna håller kongress i november. Löfven avgår efter kongressen både som partiordförande och regeringschef.

  • Iranier inför rätta för krigsförbrytelser på 1980-talet

   En rättegång inleds vid Stockholms tingsrätt mot en 60-årig iranier som anklagas för massavrättningar i Iran 1988 och är åtalad för krigsförbrytelser. Rättegången väcker stor uppmärksamhet även internationellt och väntas kunna orsaka spänningar med Iran, särskilt som den nytillträdde presidenten Ebrahim Raisi finns bland ledande personer i landet som anklagas för att ha haft en roll i avrättningarna. Den 60-årige mannen greps på Arlanda 2019 och ska enligt åklagarna ha haft en central roll i avrättningar av runt 5 000 människor, samt tortyr och annan grym behandling. Många av offren tillhörde den islamiska vänstergruppen Folkets mujahedin. Rättegången väntas pågå till april 2022.

    

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0