Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige i dag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • April

  • Omstridd könstillhörighetslag antagen

   Riksdagen röstar ja till en ny lag om könstillhörighet som gör det lättare för individer att byta juridiskt kön. Med den nya lagen behöver den som vill byta juridiskt kön inte längre en diagnos om könsdysfori (lidande när könsidentiteten inte stämmer med det kön som registrerats). Åldersgränsen för könsbyte sänks också från 18 till 16 år. Lagändringen är kontroversiell och antas först efter en sex timmar lång debatt. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstar mot förslaget medan övriga partier stödjer det (en socialdemokrat och en moderat går mot partilinjen). Kritiker befarar att lagen dels kan missbrukas av brottslingar, dels att risken för felbehandling ökar.

  • Mars

  • Sverige blir medlem i Nato

   Sverige upptas i Nato och blir försvarsalliansen 32:a medlemsland. Det blir officiellt klart när dokument lämnas över vid en ceremoni i Washington, där statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström deltar tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

  • Februari

  • Ungern röstar ja till Sverige i Nato

   Det ungerska parlamentet inleder sin vårsession och ratificerar som väntat Sveriges ansökan om Natomedlemskap. Den ungerska ja-rösten var den enda som återstod, efter Turkiet (se 25 januari 2024). Veckan var statsminister Ulf Kristersson på besök i Budapest där han träffade sin motpart Viktor Orbán sedan denne mer eller mindre krävt det för att ratificeringen skulle bli av. Nu återstår endast några formaliasteg innan Sveriges medlemskap är ett faktum.

  • Stort svenskt stödpaket till Ukraina

   Sveriges 15:e och hittills största militära stödpaket till Ukraina presenteras. Värdet anges till 7,1 miljarder kronor. I paketet ingår tio Stridsbåt 90, snabbgående mindre båtar, undervattensvapen, pansarvärns- och luftvärnssystem. Med de nya löftena inräknade uppgår Sveriges sammanlagda militära stöd till 30 miljarder kronor sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes 2022.

  • Rysslands ambassadör uppkallad efter Navalnyjs död

   Utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör i Sverige med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en straffkoloni i Sibirien. Den Putinkritiske Navalnyjs död, som blev känd tre dagar tidigare, har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Den ryska statsledningen ges skulden för dödsfallet. Navalnyj hade överlevt en giftattack som han anklagade Kreml för och satt fängslad sedan 2021

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0