Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juni

  • Justitieministern klarar misstroendeomröstning

   Riksdagen röstar med minsta möjliga marginal ned en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson, som därmed sitter kvar. För att fälla honom hade krävts 175 röster, men endast 174 ledamöter röstade för. Misstroendeförklaringen väcktes av SD, efter kritik mot Morgan Johansson i konstitutionsutskottet, och fick stöd av M, L och KD. Oppositionen anser att han är olämplig inte minst på grund av att det dödliga våldet i samhället ökar. Utgången i omröstningen var osäker in i det sista då den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare V, inte avslöjade i förväg hur hon tänkte rösta. När SD tillkännagav sin avsikt med en misstroendeförklaring hotade statsminister Magdalena Andersson med att hela regeringen skulle avgå om justitieministern fick gå. Risk förelåg därmed för en regeringskris bara veckor efter det att Sveriges ansökan till Nato lämnats in och tre månader före riksdagsvalet.

  • Maj

  • EU-sanktioner mot Rysslands handel med olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

  • Statsministern på besök i Vita huset

   Statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö är på gemensamt besök hos president Joe Biden, som uttrycker USA:s starka stöd för de båda nordiska ländernas ansökan om Natomedlemskap. Tongångarna kring de nya ansökningarna är positiva från flertalet håll i Nato, men Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger sig inte villig att släppa in Sverige och Finland i alliansen. Han anklagar framför allt Sverige för att vara en fristad för terrorister. Sverige har flera gånger nekat att lämna ut personer till Turkiet, då anklagelser mot dem i hemlandet har uppfattats vara politiska.

  • Sverige ansöker om medlemskap i Nato

   Sverige ansöker om medlemskap i Nato, samtidigt som Finland gör detsamma. De formella ansökningarna lämnas in samtidigt som Finlands president Sauli Niinistö är på statsbesök i Stockholm. Två dagar tidigare tillkännagav den svenska statsministern Magdalena Andersson regeringens beslut att ta steget med medlemskapsansökan, som innebär ett historiskt steg efter två århundraden av militär alliansfrihet. Orsaken till den snabba omsvängningen främst inom det Socialdemokratiska partiet är det ändrade säkerhetspolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina i februari, samt Finlands beslut att säga ja till Nato.

  • S-ja öppnar för Natoansökan

   Socialdemokraterna beslutar att stödja en svensk ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Därmed finns ett brett stöd i riksdagen för medlemskapet, med sex av åtta partier för en ansökan. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot. Socialdemokraternas historiska besked är väntat och kommer bara dagar efter det att Finlands statsminister och president gemensamt uttalat sig för en finländsk anslutning till Nato. Ansökan väntas behandlas snabbt av Nato centralt, men därpå måste alla 30 medlemsländer också ratificera beslutet innan det kan träda i kraft. 

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0