Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Pekingambassadören kallas hem

   Sveriges ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, kallas hem och ersätts av en tillförordnad chef sedan det uppdagats att hon haft ett hemligt möte med Angela Gui, dotter till bokförläggaren Gui Minhai  som sitter fängslad i Kina (se Februari 2018). Angela Gui har skrivit att Lindstedt bjudit in henne till ett möte i Stockholm i januari där flera andra personer deltog och som blev ”en märklig erfarenhet”. Angela Gui ska ha pressats att hålla låg profil och försöka förmå sin far att gå med på en uppgörelse. Efter mötet som pågick i två dagar kontaktade hon utrikesdepartementet som sade sig inte ens känna till att Lindstedt var i Stockholm.

  • L-ledaren meddelar plan att avgå

   Liberalernas ledare Jan Björklund tillkännager att han avgår i samband med partiets landsmöte till hösten. Björklund har varit partiledare sedan 2007 och säger själv att det är dags att ”lämna över stafettpinnen” efter tolv år.

  • Januari

  • Arbetsförmedlingen varslar var tredje anställd

   Runt 4 500 av Arbetsförmedlingens 13 500 anställda kommer att varslas, meddelar myndigheten. Beskedet är ett resultat av M/KD-budget som antogs i december, samt av januariavtalet mellan S, MP, C och L.

  • Ny regering presenteras

   När statsminister Stefan Löfven presenterar sin nya regering är sex ministrar nya eller nygamla. Bland annat återkommer Anders Ygeman, nu som minister med ansvar för energi och digitalisering på ett nyinrättat infrastrukturdepartement (se 27 juli 2017). Tidigare närings- och innovationsminister Mikael Damberg blir ny inrikesminister medan justitieminister Morgan Johansson får ansvar för migrationsfrågor. Utrikesminister Margot Wallström, finansminister Magdalena Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist sitter alla kvar. Fem ministrar är miljöpartister och resten socialdemokrater.

  • Stefan Löfven vald till statsminister

   Riksdagen röstar ja till Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister med siffrorna 115 ja, 153 nej och 77 som avstår från att rösta. Socialdemokraterna bildar en minoritetsregering tillsammans med Miljöpartiet sedan en överenskommelse ingåtts med Centerpartiet och Liberalerna. Överenskommelsen, kallad januariavtalet, utgör ett politiskt program med 73 punkter som de fyra partierna enats om att genomföra under mandatperioden. Genom avtalet spricker Alliansen på nationell nivå.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0