Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Razzia mot Swedbank

   Polisen genomför en razzia på huvudkontoret för Swedbank, en av Sveriges fyra storbanker. Swedbank misstänks för insiderbrott sedan det avslöjats att de 15 största ägarna fått förhandsinformation om att banken av SVT skulle utpekas för omfattande penningtvätt i Baltikum. Åklagaren misstänker också svindleri då bankledningen förnekat att penningtvätt förekommer. Aktien har fallit kraftigt sedan avslöjandet om penningtvätt kom den 20 februari. SVT avslöjar också att amerikanska finansmyndigheter utreder banken. Dagen efter razzian tvingas VD Birgitte Bonnesen avgå, men styrelsen beviljas ansvarsfrihet vid stämman. En dryg vecka senare avgår dock även styrelseordföranden, Lars Idermark.

  • Pressfrihetsorganisation kritiserar Kina i Sverige

   Reportrar utan gränser uppmanar Kinas ambassad i Stockholm att upphöra med trakasserier av journalister i Sverige. Uttalandet är en följd av en rad attacker från ambassaden mot svenska dagstidningar, Sveriges Television och nyhetsbyrån TT. RSF skriver att ambassadören Gui Congyou tycks ha gett sig ut på ett ”korståg” mot svenska medier.

  • Februari

  • Terrormedlemskap kriminaliseras

   Regeringen lägger fram ett lagförslag som innebär att allt samröre med terrororganisationer blir olagligt från den 1 augusti. Lagen ska dock inte tillämpas retroaktivt, vilket innebär att svenskar som anslutit sig till Islamiska staten (IS) men nu vill återvända hem inte kan åtalas bara för samröre med IS. Runt 100 IS-krigare och –anhängare från Sverige tros finnas i konfliktområdet där IS nu i huvudsak har besegrats. Kritiker mot lagen påpekar att det är svårt att definiera terrororganisationer.

  • Misstänkt rysk spion grips

   En man grips av säkerhetspolisen, misstänkt för spioneri för Rysslands räkning. Gripandet sker på en restaurang i Stockholm. Mannen är svensk medborgare och forskare, och ska ha värvats av en rysk underrättelseofficer med diplomatpass. Säpo ska ha spanat på mannen under en längre tid.

  • Pekingambassadören kallas hem

   Sveriges ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, kallas hem och ersätts av en tillförordnad chef sedan det uppdagats att hon haft ett hemligt möte med Angela Gui, dotter till bokförläggaren Gui Minhai  som sitter fängslad i Kina (se Februari 2018). Angela Gui har skrivit att Lindstedt bjudit in henne till ett möte i Stockholm i januari där flera andra personer deltog och som blev ”en märklig erfarenhet”. Angela Gui ska ha pressats att hålla låg profil och försöka förmå sin far att gå med på en uppgörelse. Efter mötet som pågick i två dagar kontaktade hon utrikesdepartementet som sade sig inte ens känna till att Lindstedt var i Stockholm.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0