Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Palmeutredningen läggs ned

   Utredningen av mordet på statsminister Olof Palme 1986 läggs ned, tillkännager förundersökningsledaren Krister Petersson. Motiveringen är att man kommit fram till att mordet sannolikt begicks av en man som avled år 2000, Stig Engström. Många är kritiska till beskedet då Peterson genom uttalanden i förväg fått många att tro att mer konkreta bevis skulle presenteras. Andra ifrågasätter också att en avliden person, som inte kan försvara sig, utpekas för ett grovt brott. Stig Engström, kallad Skandiamannen, var närvarande på mordplatsen och figurerade på ett tidigt stadium som vittne i utredningen samt i mediesammanhang.

  • Maj

  • Regeringen missnöjd med EU:s pandemipaket

   Statsminister Stefan Löfven uttrycker regeringens missnöje över de höga bidragsnivåerna i det pandemiräddningspaket som EU lagt fram, på sammanlagt cirka 7 500 miljarder kronor. Sverige motsätter sig tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike att över 5 000 miljarder kronor är tänkta att betalas ut från en återhämtningsfond, utan krav på återbetalning.

  • Över 4 000 döda i covid-19

   Antalet avlidna i den pågående coronapandemin har passerat 4 000, uppger Folkhälsomyndigheten. Över 90 procent av de avlidna var över 70 år och tre av fyra hade hemtjänst eller bodde på ett äldreboende. Sverige har väckt uppmärksamhet i omvärlden på grund av dödstalen, som räknat per invånare är bland de högsta i världen. Sifforna är långt över de nordiska grannländerna. Till skillnad från andra länder har förskolor och skolor till och med nionde klass hållits öppna, och ingen affärsverksamhet har tvingats stänga. Rekommendationer har utfärdats om att begränsa mellanmänskliga kontakter, men inga formella förbud annat än mot större folksamlingar och mot besök på äldreboenden.

  • April

  • Krislag ger regeringen utökade befogenheter

   En ändring i smittskyddslagen antas som ger regeringen mandat att på egen hand vidta långtgående åtgärder, som att stänga offentliga platser, stoppa transporter och begränsa folksamlingar. Lagen som gäller under begränsad tid och avser åtgärder med anledning av coronakrisen antas med brett stöd i riksdagen. Det sker dock först efter justeringar så att riksdagen behåller kontrollmakt jämfört med regeringens ursprungliga förslag. Riksdagen kan nu i efterhand ompröva och eventuellt upphäva regeringens åtgärder. Besluten kan också överklagas till domstol.

  • Mars

  • Folksamlingar begränsas till 50

   Gränsen för hur många personer som får samlas på en plats sänks från 500 till 50, från och med den 29 mars. Statsminister Stefan Löfven uppmanar också människor att undvika icke-nödvändiga resor inom landet, inte minst med tanke på den kommande påskhelgen. Tidigare i veckan har också beslut kommit om att mat endast får serveras vid borden i kaféer och restauranger, inte vid barer. Men Sverige har väckt internationell uppmärksamhet på grund av att åtgärderna för att hindra smittspridning under coronapandemin är begränsade, i jämförelse med flertalet länder i Europa.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0