Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige i dag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Februari

  • Polisen förbjuder koranbränning i Stockholm

   Säkerhetspolisen uppges ha nekat tillstånd för en koranbränning, för andra gången på en dryg vecka. Skälet som anges är att det ökar risken för attentatshot mot Sverige och svenska intressen. Ärendet gäller en förfrågan att bränna en koran utanför Iraks ambassad. Tidigare i februari avslog Säpo en ansökan från en kulturförening om en koranbränning utanför Turkiets ambassad. Båda besluten har överklagats till förvaltningsrätten. Polisens beslut sker mot bakgrund av koranbränningen den 21 januari, som väckt häftiga protester i omvärlden, men kritiseras från många håll med hänvisning till yttrandefriheten.

  • Januari

  • Nya vapenlöften till Ukraina

   Regeringen utlovar artillerisystemet Archer till Ukraina, liksom att skicka bland annat granatgevär, pansarskott, automatgevär och minröjningsmateriel. Paketet uppges ha ett värde av högst 4,3 miljarder kronor och vara det största svenska paketet av försvarsmateriel hittills till Ukraina.

  • Statssekreterare hos Kristersson avgår efter ålfiskeskandal

   En av statsminister Ulf Kristerssons två statssekreterare, den förre politiske redaktören Peter Magnus Nilsson avgår efter tre månader på posten. Bakgrunden är att det uppdagats att PM Nilsson (som han allmänt kallas) fiskat ål olagligt och ljugit för polisen om det. Han har dömts till böter för tjuvfiske och utreds också för brott mot artskyddsförordningen, eftersom ålen är utrotningshotad. Socialdemokraterna har anmält Ulf Kristersson till konstitutionsutskottet då det framkommit att statsministern kände till tjuvfisket när han anställde Nilsson. Affären har varit besvärlig för regeringen som gick till val på att skärpa kampen mot brottsligheten.

  • Muslimer uppmanas bojkotta svenska varor

   Lärosätet al-Azhar i Egypten, som har en ledande roll i den sunnimuslimska världen, uppmanar till bojkott mot produkter från Sverige. Bakgrunden är koranbränningen i Stockholm fyra dagar tidigare. En bojkottsuppmaning riktas även mot Nederländerna, där en extremist rivit sönder ett exemplar av Koranen och trampat på det. Händelserna har utlöst protester i en lång rad muslimska länder.

  • Koranbränning ökar spänningar med Turkiet

   Den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan bränner en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm, och stärker därmed ytterligare spänningarna som uppstått kring Sveriges Natoansökan. Befarade oroligheter uteblir (se även 17 april 2022) men väcker stor uppmärksamhet och stark kritik på många håll i omvärlden. Turkiet ställer in ett planerat besök av försvarsminister Pål Jonson och kallar upp den svenska ambassadören i Ankara. Turkiets utrikesminister kallar bränningen ett hatbrott och demonstranter bränner svenska flaggan utanför svenska beskickningar. Statsminister Ulf Kristersson fördömer koranbränningen och kallar den respektlös, samt uttrycker sympati för alla muslimer som känner sig kränkta. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger två dagar senare att Sverige inte kan vänta sig stöd för sin ansökan om att bli medlem i Nato.

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0