Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Ann Linde ny utrikesminister

   I samband med regeringsförklaringen berättar statsminister Stefan Löfven att tidigare den tidigare EU- och utrikeshandelsministern Anne Linde blir ny utrikesminister efter Margot Wallström, som veckan innan meddelat att hon avgår av personliga skäl. Eva Nordmark, tidigare ordförande i centralorganisationen TCO, utses till ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson som har nominerats till Sveriges nya EU-kommissionär.

  • Juni

  • Liberalerna väljer ny ledare

   Liberalerna utser Nyamko Sabuni till ny partiledare. Sabuni och bland annat integrationsminister och jämställdhetsminister under åren 2006–2013.

  • Maj

  • Minister klarar misstroendeomröstning

   Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kan sitta kvar sedan hon överlevt en misstroendeomröstning väckt av Moderaterna. Bakgrunden är att Strandhäll före i april 2018 sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler på vad kritiker anser är felaktiga grunder. Begler själv har hävdat att hon avskedades av politiska skäl, inför valet följande höst. Regeringen hävdar att det rådde samarbetsproblem. Misstroendeförklaringen får stöd av KD, L och SD men det räckte inte för att fälla ministern. C valde att inte stödja misstroendet. Konstitutionsutskottet genomför en granskning av avskedandet av Strandhäll.

  • Högerpartier går fram i EU-valet

   I valet till EU-parlamentet får S 23,6 procent av rösterna vilket ger 5 mandat eller oförändrat mot föregående period. M får 16,8 procent av rösterna och 4 mandat (+1), SD 15,4 procent och 3 mandat (+1), MP 11,4 procent och 2 mandat (–2), C 10 10,8 procent och 2 mandat (+1), KD 8,7 procent och 2 mandat (+1), V 6,7 procent och 1 mandat (oförändrat) och L 4,1 procent och 1 mandat (–1). Fi backar rejält till 0,8 procent och blir utan representation i EU-parlamentet.

  • Diplomater utvisade från Ryssland

   Två svenska diplomater har utvisats från Ryssland, uppger utrikesdepartementet. Det är en reaktion på Sverige har nekat diplomatvisum för två ryssar – i sin tur en följd av spionaffären som avslöjades i februari.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0