Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder. Det består till största delen av skogar, berg och sjöar, och har en befolkning på knappt tio miljoner. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser

Alla aktuella händelser
 • 2017

  • September

  • Telia betalar enorma bötesbelopp

   Det svenska telekombolaget Telia måste betala närmare en miljard dollar i böter i en uppgörelse med amerikanska, svenska och holländska myndigheter om grova mutaffärer i Uzbekistan. Bolaget betalar böterna för att det med hjälp av mutor byggt upp en vinstgivande telekomverksamhet i Uzbekistan. Mutorna har betalats ut världen över genom konton i New York. Telia och dess uzbekiska dotterbolag Coscom har medgett att man under flera år betalat över 331 miljoner dollar i mutor till en uzbekisk statstjänsteman i utbyte mot mobiltelefonlicenser i det centralasiatiska landet samt aktieposter i det uzbekiska telekombolaget Ucell. 

  • Augusti

  • M-ledaren avgår

   Sedan hälften av moderaternas partidistrikt (11 av 22) krävt Anna Kinberg Batras avgång meddelar hon att hon lämnar sin post. Hennes förtroendesiffror har länge legat lågt. Partiet ska vid en extra partistämma utse en ny ledare.

  • Juli

  • Regeringen ombildas

   Som ett svar på oppositionens utspel dagen innan ombildar Löfven sin regering. Ygeman uppges ha avgått på egen begäran och blir nu gruppledare i riksdagen. Morgan Johansson tar över posten som inrikesminister, men förblir också justitieminister. Ny infrastrukturminister blir Tomas Eneroth. Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister.

  • Misstroendeförklaring begärs mot tre ministrar

   IT-läckan i Transportstyrelsen leder till att de borgerliga partiledarna väcker misstroendeförklaring mot inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. Oppositionsledarna begär också att talmannen extrainkallar riksdagen. De tre ministrarna har fått stark kritik för sin hantering av IT-skandalen. Ygeman och Hultqvist kritiseras för att inte ha vidarebefordrat uppgifter om läckan till Anna Johansson och statsminister Löfven, som de fått under 2016. Johansson har sagt att hon inte fått informationen från sin tidigare statssekreterare Erik Bromander.

  • Löfven kallar IT-skandal ”haveri”

   Statsminister Stefan Löfven säger i en kommenter till en säkerhetsläcka som förekommit hos Transportstyrelsen att myndighetens ledning har bytts ut och att fortsatta åtgärder vidtas för att minska skadeverkningar. Kritiken mot regeringen växer sedan det avslöjats att Transportstyrelsen lagt ut sin datadrift på entreprenad, vilket resulterat i att känsligt material läckt till utlandet. Dataföretaget IBM fick uppdraget 2015 och lät underbolag utomlands sköta det. Säpo slog larm men det ignorerades och dåvarande generaldirektören Maria Ågren genomdrev beslutet i strid mot flera lagar. Resultatet var att hela körkortsregistret samt hemligstämplat material om skyddade identiteter och brottsmisstankar blev tillgängligt för personal som inte säkerhetskontrollerats. Ågren avskedades i januari 2017 men orsaken blev känd först i början av juli, då det avslöjas att hon dömts till böter för ”grov oaktsamhet” och IT-läckan blir allmänt känd.

Alla aktuella händelser

Varukorg

Totalt 0