Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige i dag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2023

    • Augusti

    • Ukrainas president på oväntat besök

      Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelar via sociala medier att han befinner sig i Sverige tillsammans med sin hustru Olena Zelenska. Besöket hade inte offentliggjorts i förväg, men senare rapporterar svenska medier att Zelenskyj träffar statsminister Ulf Kristersson på Harpsund och bland annat får löften om att stridsfordonet CV90 ska börja tillverkas i Ukraina. Vädjan om att också få tillgång till stridsflygplanet Jas Gripen gav dock inget resultat. Presidentparet träffar också kungaparet på Stenhammars slott i Sörmland.

    • Terrorhotnivån höjd

      Säkerhetspolisen höjer terrorhotnivån från tre till fyra på en femgradig skala, eller från ”förhöjt” till ”högt” hot. Enligt Säpo har hotbilden mot Sverige successivt förvärrats. Det beror på ett försämrat säkerhetsläge i omvärlden men också på koranbränningar i Sverige och en desinformationskampanj som bland annat går ut på att svenska myndigheter tvångsomhändertar muslimska barn. Flera svenska ambassader och konsulat har utsatts för attacker. Säpo pekar på att hotet från högerextrema håll också kvarstår. Hotnivån har legat på tre sedan 2016, då den sänktes från fyra.

    • Juli

    • Ambassad stormad och ambassadör utvisad efter ny koranbränning

      Den svenska ambassaden i Bagdad stormas för andra gången på kort tid och ambassadören beordras lämna Irak, i protest mot att en man i Stockholm på nytt fått tillstånd att genomföra en manifestation där Koranen skändas (se 28 juni 2023). Regeringen i Bagdad kritiserar stormningen men kallar hem sin högsta diplomat i Stockholm och stoppar affärer med svenska företag. Flera andra muslimska länder framför diplomatiska protester mot koranskändningen, medan bland andra FN och USA fördömer stormningen av ambassaden. Den svenska regeringen fördömer koranbränningen men konstaterar som tidigare att yttrandefriheten måste respekteras.

    • Ny biståndsstrategi: stort stöd till Ukraina

      Regeringen presenterar vad som kallas den ”största och mest ambitiösa” biståndsstrategin hittills när 6 miljarder kronor utlovas för uppbyggnad av Ukraina fram till 2027. Pengarna utgör en grundplåt som kommer att följas av riktade satsningar, säger biståndsminister Johan Forssel.l Ukraina blir den största mottagaren av svenskt bistånd i år. Sedan den ryska storinvasionen i februari 2022 har Sverige tidigare utlovat totalt närmare 22 miljarder kronor till Ukraina, varav drygt 17 miljarder i militärt stöd och resten i civilt och humanitärt stöd.

    • Turkiet-ja till Sverige i Nato – småningom

      Turkiet säger ja till att godkänna Sverige som ny medlem i Nato – det beskedet kommer efter ett möte mellan president Recep Tayyip Erdoğan, försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg och statsminister Ulf Kristersson. Uttalandet kvällen innan Natos toppmöte i Vilnius inleds tycks innebära att dörren står öppen för att såväl Turkiet som Ungern godkänner det svenska medlemskapet, ett år efter inbjudan. I ett gemensamt uttalande från Stoltenberg, Kristerson och Erdoğan presenteras sju punkter som bland annat innebär samarbete mot terrorism och att Sverige ska stödja Turkiet för att återstarta förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap. Någon exakt tidpunkt för när det svenska medlemskapet blir klart anges inte – och bara två dagar senare säger Erdoğan att någon ratificering inte blir aktuell förrän tidigast i oktober.

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0