Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige i dag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juli

  • Svensk protest mot dödsdomar i Irak

   Svenska utrikesdepartementet kallar upp Iraks högste diplomat i Sverige för att protestera mot dödsdomar mot tre svenska medborgare. De tre männen har fällts för mordet på en annan svensk medborgare, en utpekad ledare för den organiserade brottsligheten i Sverige, i Bagdad i januari 2024. En fjärde svensk rapporteras ha fått dödsstraff utdömt för ett drogrelaterat brott. Sverige invänder inte mot att männen fällts men mot att dödsstraff tillämpas.

  • Juni

  • Protest mot rysk luftrumskränkning

   Utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör för att markera mot att ett ryskt flygplan kränkt svenskt luftrum söder om Gotland. Kränkningen som skedde den 14 juni ledde till att två svenska JAS 39 Gripen-plan gick upp för att mota bort det ryska planet. Utrikesminister Tobias Billström kallar kränkningen ”oacceptabel”.

  • Fångutväxling med Iran

   Två svenskar som suttit fängslade i Iran, Johan Floderus och Saeed Aziz, friges i en fångutväxling som också innebär att den livstidsdömde iraniern Hamid Noury släpps och får lämna Sverige. Den nu 33-årige EU-diplomaten Johan Floderus greps under en turistresa till Teheran i april 2022 och anklagades för spioneri, medan den 61-årige svensk-iraniern Saeed Aziz greps under ett besök i det tidigare hemlandet i november 2023. Hamid Noury greps 2019 och dömdes senare för folkrättsbrott, för massavrättningar i Iran 1988 (se 14 juli 2022 och 19 december 2023). Många i Sverige är besvikna över att fångutväxlingen, som sker efter medling av Oman, inte också omfattar Ahmadreza Djalali som greps i Iran 2016 och har dömts till döden. Enligt den svenska regeringen har Iran vägrat att diskutera Djalalis fall.

  • Oväntade tendenser men små mandatförskjutningar i EU-valet

   I valet till EU-parlamentet går framför allt Vänsterpartiet och Miljöpartiet relativt starkt fram medan Sverigedemokraterna för första gången backar. Den enda förändringen i fråga om mandat ser ut att bli att Vänsterpartiet övertar ett mandat från Kristdemokraterna. Socialdemokraterna får 24,8 procent av rösterna (vilket ger 5 mandat), Moderaterna 17,5 procent (4 mandat), Miljöpartiet 13,8 procent (3 mandat), Sverigedemokraterna 13,2 procent (3 mandat), Vänsterpartiet 11,1 procent (2 mandat) Centerpartiet 7,3 procent (2 mandat), Kristdemokraterna 5,7 procent (1 mandat), Liberalerna 4,4 procent (1 mandat), övriga 2,2 procent. Valdeltagandet ligger på 50,7 procent.

  • Säpo: "Iran anlitar gängkriminella"

   Irans utrikesdepartement kallar upp Sveriges chargé d’affaires för att framföra en protest mot ”grundlösa och illvilliga anklagelser” som framförts av Säkerhetspolisen, om att Iran använder sig av organiserad brottslighet för att utföra våldsdåd i Sverige. Ambassaden i Stockholm har också tillbakavisat uppgifterna. Säpo har uppgivit att Teheran använder sig av kriminella nätverk för att utföra våldsdåd riktade mot andra stater, grupper eller individer i Sverige. Enligt Säpo rör det sig särskilt om israeliska och judiska intressen. Tidningen Dagens Nyheter har citerat den israeliska underrättelsetjänsten Mossad enligt vilken två ledande gängkriminella, Rawa Majid och Ismail Abdo, har rekryterats av iranska regimen. De båda gängledarna är internationellt efterlysta och tros befinna sig utomlands.

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0