Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Regeringen faller i misstroendeomröstning

   Statsminister Stefan Löfven och hans regering avsätts i en misstroendeomröstning som utlysts av Sverigedemokraterna och som stöds av Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Det är första gången i Sverige som en statsminister röstas bort av riksdagen. Bakgrunden är att V har dragit tillbaka sitt stöd för Stefan Löfvens minoritetsregering på grund av ett förslag om fri hyressättning i nyproducerade bostäder. Förslaget är en punkt i januariavtalet där det utgjorde ett krav från Centerpartiet och Liberalerna för att stödja regeringen (se Januari 2019). V har hela tiden starkt motsatt sig det som partiet uppfattar som ett systemskifte då marknadshyror införs. Stefan Löfven och Annie Lööf har i sista stund meddelat att arbetsmarknadens parter ska förhandla om hyressättningen i nyproduktion, och därmed försökt blidka V, men utan framgång.

  • Massgripanden i Sverige vid internationellt tillslag

   I samband med en omfattande polisinsats i 16 länder grips 155 personer i Sverige. De har använt krypterade mobiltelefoner som sålts till kriminella, men som den amerikanska federala polisen FBI legat bakom. Genom avlyssning via den krypterade appen Anom har polisen kunnat avslöja mordplaner, smuggling och annan grov verksamhet. Övervakningen har pågått i mer än 100 länder. Sammanlagt grips under dagen över 800 personer i de 16 länderna, husrannsakningar genomförs och tonvis med narkotika samt kontanter och lyxbilar beslagtas. Insatsen kallas Trojan Shield.

  • Februari

  • Sverige utvisar rysk diplomat

   Utrikesminister Anne Linde tillkännager att en rysk diplomat utvisas ur Sverige, som ett direkt svar på att en svensk diplomat tre dagar tidigare beordrats att lämna Ryssland. Regeringen i Moskva utvisade samtidigt en polsk och en tysk diplomat, och anklagade alla tre EU-diplomater för att ha deltagit i demonstrationer till stöd för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj nästan två veckor tidigare. Det ryska utvisningsbeskedet kom samtidigt som EU:s utrikeschef Josep Borrell var på ett officiellt tredagarsbesök i Moskva. EU har infört sanktioner mot Ryssland sedan Navalnyj utsatts för ett mordförsök genom förgiftning. Enligt EU är det klarlagt att den ryska regimen låg bakom mordförsöket men det tillbakavisas av Kreml. 

  • Mindre regeringsombildning

   Statsminister Stefan Löfven genomför en ombildning av sin regering. Per Bolund (MP) tar över som vice statsminister samt miljö- och klimatminister efter Isabella Lövin. Den tidigare jämställdhetsministern Åsa Lindhagen tar över Bolunds post som finansmarknadsminister, och Märta Stenevi, nytillträtt språkrör i Miljöpartiet, blir ny jämställdhets- och bostadsminister. Ny i regeringen är också Per Olsson Fridh (MP), som blir biståndsminister efter Peter Eriksson som lämnade posten i december.

  • Januari

  • MP väljer nytt språkrör

   Miljöpartiet utser vid en extrakongress Märta Stenevi till nytt språkrör efter Isabella Lövin som tidigare meddelat att hon lämnar politiken.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0