Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Fredssamtal om Jemen i Roslagen

   Sverige står som värd när fredssamtal i FN:s regi inleds mellan de stridande parterna i Jemen, på ett slott i Rimbo norr om Stockholm. Det rör sig om informella samtal som ska pågå i en vecka mellan det krigshärjade landets regering och huthirebellerna. Fyra års strider i Jemen har lett till vad FN kallar den värsta pågående humanitära krisen i världen, där miljontals människor lever nära svältgränsen. Några fredssamtal har inte förts sedan 2016.

  • November

  • Regeringsuppdraget på nytt till S-ledaren

   S-ledaren Stefan Löfven nomineras återigen av talmannen till statsministerposten. Försök inleds nu att bilda en regering med åtminstone passivt stöd av mittenpartierna C och L.

  • C-ledaren ger upp försök bilda regering

   Också Centerpartiets ledare Annie Lööf ger upp det sonderingsuppdrag hon fått av talmannen. Lööf sade när hon tog uppdraget att hon skulle söka lösningar med utgångspunkt från sakpolitik och inte bara söka efter en tänkbar regeringskoalition, men hon har alltså inte lyckats ändå.

  • M-ledaren nedröstad som statsminister

   Riksdagen röstar nej till ett förslag från talmannen om att utse M-ledaren Ulf Kristersson till statsminister för en minoritetsregering bestående av M och KD. De båda andra partierna i Alliansen säger fortsatt nej till att ingå i en regering som skulle behöva stöd från SD. Samtliga ledamöter röstar enligt partilinjen vilket innebär 195 nejröster (S+C+V+L+MP) och 154 jaröster (M+SD+KD).

  • Oktober

  • S-ledaren ger upp försök bilda regering

   Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven, som är statsminister i den övergångsregering som tills vidare leder landet, ger i sin tur upp försöken att bilda regering. Talmannen Andreas Norlén säger att han nu tänker inta en mer aktiv hållning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0