Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Tusentals i protest mot covidrestriktioner

   Runt 9 000 människor beräknas delta i en protestmarsch mot covidrestriktioner i Stockholm, och en mindre grupp demonstrerar samtidigt i Göteborg. Demonstranterna protesterar främst mot krav på vaccinpass. Flera högerextrema grupper deltar i protesten.

  • Personalbrist ger lättade restriktioner

   De karantänsregler som infördes tidigare i månaden, i samband med skärpta restriktioner, lättas något eftersom personalbristen blivit akut på många håll. Kombinationen av att många är sjuka samtidigt som många måste vara i karantän utan symptom har slagit hårt mot samhällsviktiga funktioner. Enligt de nya reglerna ska den som har en smittad person i sitt hushåll ska stanna hemma i fem dagar, i stället för som tidigare sju, och framför allt behöver vissa symptomfria personer inte stanna hemma alls: de som fått tre vaccindoser, har haft covid-19 de senaste tre månaderna eller som arbetar i samhällsviktiga funktioner.

  • Covidrestriktioner skärps ytterligare

   Regeringen meddelar att barer och restauranger måste stänga senast klockan 23 från och med den 12 januari, med anledning av den snabbt ökande spridningen av covid-19. Vidare införs krav på vaccinationsbevis vid fler än 50 personer vid offentliga tillställningar inomhus, och regler gällande storlek på sällskap och avstånd mellan individer.  Vid privata samlingar sätts ett tak på 20 personer. Smittspridningen ligger på rekordnivåer vilket sätter hög press på sjukvården.

 • 2021

  • December

  • Nya covidrestriktioner införs

   En rad åtgärder vidtas för att försöka hejda spridningen av coronaviruset, som fått ny fart världen över genom den nya varianten omikron. Från den 23 december uppmanas alla som kan att arbeta hemifrån och undvika all trängsel. Det införs minimikrav på avstånd på handelsplatser och vid kulturverksamheter, krav på endast sittande gäster på restauranger och regleringar av avstånd. Särskilda regler införs vid sammankomster med minst 20 respektive minst 500 personer. Redan den 1 december infördes krav  på vaccinationskrav införts vid sammankomster med fler än 100 personer.

  • November

  • Magdalena Andersson vald till statsminister

   Riksdagen väljer S-ledaren Magdalena Andersson till ny statsminister, för andra gången på mindre än en vecka. Hon blir historisk som Sveriges första kvinnliga regeringschef och kommer att leda vad som blir den första enpartiregeringen sedan 2006. Andersson väljs med direkt eller indirekt stöd av Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, förutom sitt eget parti Socialdemokraterna.

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0