Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder. Det består till största delen av skogar, berg och sjöar, och har en befolkning på knappt tio miljoner. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige idag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Juni

  • Livstidsdom för terrordåd

   Det blir livstids fängelse och utvisning för Rakhmat Akilov som fälls för terroristbrott efter attentatet på Drottninggatan (se April 2017). Akilov som döms för fem mord och 119 mordförsök ska också betala skadestånd till offren. Under rättegången som inleddes i januari har framkommit att Akilov erkänt sig skyldig till terrorbrott och hade hoppats på att döda upp till 50 personer, för att skrämma Sverige till att dra sig ur kampen mot Islamiska staten (IS). Akilov ska ha planerat dådet i månader och stått i kontakt med flera jihadister utomlands, även under attentatsdagen. IS har dock aldrig officiellt tagit på sig dådet.

  • Omstritt beslut om ensamkommande

   Riksdagen röstar för att ge asylsökande ensamkommande ungdomar en chans att gå klart gymnasiet i Sverige. Frågan är mycket omstridd och förslaget har kritiserats i flera tunga remissinstanser som anser att det är rättsosäkert och otydligt. Den visar också på splittring inom Alliansen i migrationsfrågan inför valet i september, då alla borgerliga partier utom C motsätter sig det. Lagen träder i kraft vid halvårsskiftet. Den omkring 9 000 ungdomar som har sökt asyl som barn men fått vänta länge på att få sin ansökan behandlad av myndigheterna.

  • Maj

  • Försvarsavtal med USA och Finland

   Sverige skriver på ett trepartsavtal med USA och Finland om fördjupat militärt samarbete. Det sker under en högtidlig ceremoni i Washington. Försvarsminister Peter Hultqvist beskriver avtalet som historiskt och säger att det ska verka stabiliserande. Både Sverige och Finland har sedan 2016 bilaterala samarbetsavtal med USA. Kritiker anser att avtalen inkräktar på alliansfriheten.

  • April

  • FN:s säkerhetsråd i Skåne

   För första gången någonsin samlas FN:s säkerhetsråd utanför New York – och det sker i skånska Backåkra. Sverige som är medlem av rådet 2017–2018 har föreslagit den förre FN-chefen Dag Hammarskjölds gård som en alternativ och informell mötesplats för att diskutera kriget i Syrien. Ambassadörer för de 15 medlemmarna av säkerhetsrådet samt generalsekreteraren António Guterres är på plats i Backåkra, liksom vid olika tillfällen statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och FN:s Syriensändebud, svensk-italienaren Staffan de Mistura. Efter det två dagar långa mötet uppges att en ny dialog om Syrien öppnats.

  • Kris i Svenska Akademien

   Kultur-Sverige skakas av en kris som ger eko i litterära kretsar världen över. Svenska Akademien, utdelare av Nobelpriset i litteratur (se Kultur) har hamnat i en djup inre konflikt som kulminerar när den ständiga sekreteraren Sara Danius avgår och lämnar arbetet. Sammanlagt har därmed fem av ”de aderton” lämnat den traditionstyngda institutionen inom loppet av en knapp vecka. Eftersom två andra ledamöter sedan tidigare slutet delta i arbetet återstår bara elva ledamöter. Allt sker i efterdyningarna av metoo-rörelsen (se 17 december 2017) då maken till en av ledamöterna av en rad kvinnor anklagats för sextrakasserier och övergrepp. Den utpekade mannan anklagas också för att ha läckt namn på Nobelpristagare samt gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter genom en kulturscen han drivit med sin maka, en verksamhet som Svenska Akademien också bidragit till. Senare meddelas att inget Nobelpriset i litteratur kommer att delas ut 2018. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0