Sverige
Foto: Flickr/Jim G.

Sverige

Sverige är ett av Europas större länder till ytan och består till största delen av skogar, berg och sjöar. Skog, vattenkraft och järnmalm lade grund till ett välstånd som växt med högteknologisk och biokemisk industri. Under andra halvan av 1900-talet byggdes ett avancerat välfärdssystem upp. När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige i dag till de tio högst rankade länderna i världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Misstänkta spioner grips

   Säkerhetspolisen griper ett gift par som misstänks ha spionerat för ett icke namngivet land. Paret är runt 60 år gamla, kommer från Ryssland men har bott i Sverige i cirka 25 år.

  • Spionmisstänkta bröder åtalas

   Åklagare väcker åtal mot två bröder som anklagas för grovt spioneri för Rysslands räkning under tio års tid, i vad som beskrivs som ett av de allvarligaste fallen av spioneri i Sverige. Den ena brodern har arbetat för både Säkerhetspolisen och den militära underrättelsetjänsten Must, medan den andra uppges ha haft uppdrag för Säpo. De ska ha sålt uppgifter till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Bröderna Peyman och Payam Kia har suttit häktade i ett år. De nekar till anklagelserna.

  • Oktober

  • Ulf Kristersson väljs till statsminister

   Moderatledaren Ulf Kristersson väljs till statsminister, med 176 röster för och 173 röster mot. Omröstningen kommer tre dagar efter det att Kristersson presenterat det så kallade Tidöavtalet, en överenskommelse mellan de fyra partierna i högerblocket. Det är ett dokument med budgetsamarbete och sju samarbetsprojekt gällande kriminalitet, migration och integration, klimat och energi, sjukvård, skola, ekonomi och stärkta fri- och rättigheter.

  • Turkisk protest mot svensk TV-satir

   Utrikesdepartementet i Ankara kallar upp Sveriges ambassadör Staffan Herrström för att protestera mot ett satirprogram i svensk TV, som drivit med Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdoğan. Protesten sker mot bakgrund av Sveriges (och Finlands) ansökan om medlemskap i Nato, som Turkiet återkommande har hotat att stoppa om inte vissa villkor uppfylls. Av Natos 30 medlemmar har alla utom Turkiet och Ungern godkänt Sveriges och Finlands anslutning till försvarsalliansen.

  • September

  • Sabotage orsakar läckor på Nord Stream-gasledningarna

   En läcka upptäcks på gasledningen Nord Stream 2 utanför Bornholm i Östersjön och det konstateras snart att det läcker även från Nord Stream 1 i närheten, samt att läckagen har föregåtts av flera explosioner. Säkerhetspolisen inleder en utredning eftersom det kan röra sig om ett allvarligt brott som åtminstone delvis riktar sig mot Sverige. De flesta bedömare tror att bara en statlig aktör kan ha legat bakom explosionerna. Många pekar på Ryssland, som äger ledningarna, men Moskva avfärdar anklagelserna. Läckorna ligger inte på svenskt territorium men två av dem ligger i svensk ekonomisk zon, medan de andra två ligger i dansk ekonomisk zon. I november slår utredarna fast att sabotage låg bakom explosionerna. Gasledningarna som byggts för att transportera gas från Ryssland till Tyskland var inte i bruk när explosionerna inträffade.

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0