Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Kinas ambassadör kallas till UD

   Utrikesdepartementet kallar upp Kinas ambassadör Gui Congyou sedan denne kommit med vad som kallas ”oacceptabla hot” mot svenska medier. Gui Congyou har i en intervju med Sveriges Television liknat svenska medier vid en lättviktsboxare mot tungviktsboxaren Kina, och antytt att Kina ogillar svenska medier som ”lägger sig i Kinas inre angelägenheter”. Utrikesminister Ann Linde skriver i en kommentar att Sverige som suverän stat inte kan acceptera hot, och att UD har förklarat för den kinesiska ambassadören att yttrandefriheten är grundlagsskyddad. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har krävt att ambassadören ska utvisas ur Sverige. Gui Congyou har varit ambassadör sedan september 2017 och kallats upp till UD drygt 40 gånger sedan dess, enligt en källa som säger att det är ”anmärkningsvärt ofta”.

 • 2019

  • December

  • Kinesiska affärsresor ställs in

   Två stora affärsdelegationer som skulle ha besökt Sverige har ställt in sina resor, uppger ambassadören Gui Congyou. Bakgrunden är regeringens hantering av Tucholskypriset i november. Peking har tidigare i december avbokat ett planerat besök i Stockholm då handelsfrågor skulle ha diskuterats. Kina har inga planer på att återuppta några samtal, enligt Gui Congyou, som säger att det är upp till Sverige att agera.

  • November

  • Kinakritik mot svensk minister

   Kinas regering kritiserar kulturminister Amanda Lind sedan hon deltagit i prisutdelningen av Svenska Pens Tucholskypris, då det tilldelats den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Kina kräver respekt för sin lagstiftning, enligt ett uttalande vid en presskonferens på utrikesdepartementet i Peking. Tidigare har Kinas ambassad i Stockholm hotat med svårigheter i relationerna om priset delas ut och ambassadören har sagt att Amanda Lind och statsminister Stefan Löfven kan komma att hindras från att resa in i Kina. Gui Minhai sitter fängslad på okänd ort i Kina (se 14 februari 2019).

  • Misstroendeomröstning mot justitieministern

   Justitieminister Morgan Johansson klarar en misstroendeförklaring som riktats mot honom av Sverigedemokraterna med anledning av en våg av våldsdåd. SD får stöd av M och KD men det lyckas inte få med sig de båda liberala partierna C och L som stödjer regeringen genom januariavtalet.

  • September

  • Ann Linde ny utrikesminister

   I samband med regeringsförklaringen berättar statsminister Stefan Löfven att tidigare den tidigare EU- och utrikeshandelsministern Ann Linde blir ny utrikesminister efter Margot Wallström, som veckan innan meddelat att hon avgår av personliga skäl. Eva Nordmark, tidigare ordförande i centralorganisationen TCO, utses till ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson som har nominerats till Sveriges nya EU-kommissionär.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0