Kalendarium

Senaste händelser

 • 2023

  • September

  • Iran kräver svenska åtgärder mot koranbränningar

   I samband med FN:s generalförsamling i New York framför Irans utrikesminister krav på att Sverige vidtar åtgärder mot koranbränningar. I samtal med den svenske motparten Tobias Billström säger han att ingen ambassadör kommer att skickas till Stockholm förrän så sker. I början av juli meddelade Teheran att den då nyutsedda ambassadören skulle bli kvar hemma, på grund av den koranbränning som ägt rum några dagar tidigare. Samtidigt nekades Sveriges ambassadör inresa i Iran. Teheran kräver också att Sverige friger iraniern Hamid Noury, som dömts till livstids fängelse i Sverige (se 20 juli 2022). Relationen är mycket kylig mellan länderna. I maj avrättades svensk-iraniern Habib Chaab i Iran och ytterligare två svenskar sitter i iranskt fängelse på grund av anklagelser om spioneri. Det är den svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali, som greps 2016 och har dömts till döden, och EU-diplomaten Johan Floderus som greps i april 2022.

  • Augusti

  • Ukrainas president på oväntat besök

   Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelar via sociala medier att han befinner sig i Sverige tillsammans med sin hustru Olena Zelenska. Besöket hade inte offentliggjorts i förväg, men senare rapporterar svenska medier att Zelenskyj träffar statsminister Ulf Kristersson på Harpsund och bland annat får löften om att stridsfordonet CV90 ska börja tillverkas i Ukraina. Vädjan om att också få tillgång till stridsflygplanet Jas Gripen gav dock inget resultat. Presidentparet träffar också kungaparet på Stenhammars slott i Sörmland.

  • Terrorhotnivån höjd

   Säkerhetspolisen höjer terrorhotnivån från tre till fyra på en femgradig skala, eller från ”förhöjt” till ”högt” hot. Enligt Säpo har hotbilden mot Sverige successivt förvärrats. Det beror på ett försämrat säkerhetsläge i omvärlden men också på koranbränningar i Sverige och en desinformationskampanj som bland annat går ut på att svenska myndigheter tvångsomhändertar muslimska barn. Flera svenska ambassader och konsulat har utsatts för attacker. Säpo pekar på att hotet från högerextrema håll också kvarstår. Hotnivån har legat på tre sedan 2016, då den sänktes från fyra.

  • Juli

  • Ambassad stormad och ambassadör utvisad efter ny koranbränning

   Den svenska ambassaden i Bagdad stormas för andra gången på kort tid och ambassadören beordras lämna Irak, i protest mot att en man i Stockholm på nytt fått tillstånd att genomföra en manifestation där Koranen skändas (se 28 juni 2023). Regeringen i Bagdad kritiserar stormningen men kallar hem sin högsta diplomat i Stockholm och stoppar affärer med svenska företag. Flera andra muslimska länder framför diplomatiska protester mot koranskändningen, medan bland andra FN och USA fördömer stormningen av ambassaden. Den svenska regeringen fördömer koranbränningen men konstaterar som tidigare att yttrandefriheten måste respekteras.

  • Ny biståndsstrategi: stort stöd till Ukraina

   Regeringen presenterar vad som kallas den ”största och mest ambitiösa” biståndsstrategin hittills när 6 miljarder kronor utlovas för uppbyggnad av Ukraina fram till 2027. Pengarna utgör en grundplåt som kommer att följas av riktade satsningar, säger biståndsminister Johan Forssel.l Ukraina blir den största mottagaren av svenskt bistånd i år. Sedan den ryska storinvasionen i februari 2022 har Sverige tidigare utlovat totalt närmare 22 miljarder kronor till Ukraina, varav drygt 17 miljarder i militärt stöd och resten i civilt och humanitärt stöd.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0