Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • Januari

  • Pandemilag antagen

   Riksdagen röstar igenom en tillfällig pandemilag som ger regeringen verktyg för att hindra smittspridning. Bland annat blir det möjligt att stänga köpcentrum, gym och restauranger och begränsa kollektivtrafiken. Också allmänna platser som bad, stränder och parker kan stängas. Oppositionen stödjer lagen men är kritisk till att den inte omfattar möjlighet till ersättning för drabbade verksamheter. Lagen träder i kraft den 10 januari. 

  • MSB-chefen avgår efter kritiserad resa

   Chefen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Dan Eliasson avgår efter hård kritik mot en resa till Kanarieöarna över jul. Den allmänna opinionen har rasat mot att Eliasson for iväg trots de skärpta rekommendationer som presenterats bara dagar tidigare, och uppmaningar från regeringshåll om att alla måste ta sitt ansvar. Som MSB-chef hade Eliasson dessutom en viktig roll under pågående samhällskris. Flera regeringsföreträdare har också fått kritik: statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson har besökt butiker och finansminister Magdalena Andersson har setts hyra skidor i Sälen. En opinionsmätning visar att förtroendet för regeringen och Löfven har rasat på kort tid efter avslöjandena.

 • 2020

  • December

  • Vaccination mot covid-19 inleds

   De första vaccineringarna mot covid-19 genomförs, sedan Sverige liksom övriga EU-länder fått en första laddning av ett vaccin framtaget av Pfizer och Biontech. I den första omgången är det personer på äldreboenden som vaccineras och därpå följer anställda inom vård och omsorg.

  • Gränsen till Danmark stängs

   Sverige stänger gränsen till Danmark på grund av en muterad variant av coronaviruset som har upptäckts i grannlandet och som antas vara mer smittsam än det ursprungliga viruset. Alla flygresor från Storbritannien har också stoppats då mutationen finns även där. Det är första gången under pandemin som Sverige stänger gränsen mot ett grannland. Såväl Danmark som Norge och Finland har dock stoppat inresor från Sverige, som haft en högre smittspridning.

  • Munskydd rekommenderas för första gången i Sverige

   Regeringen skärper restriktioner och rekommendationer ytterligare för att försöka hejda spridningen av coronaviruset, från julafton och en månad framåt. För första gången rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken när det förekommer trängsel (gäller från 7 januari). Alkoholförsäljning stoppas klockan 20, högst fyra personer får sitta vid samma bord på restauranger och antalet besökare i köpcentrum, stora butiker, gym och liknande begränsas. Regeringen uppmanar regionerna att stänga bibliotek, museer och liknande. Gymnasierna ska driva distansundervisning till den 24 januari.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0