Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Tidigare Kinaambassadör frikänd

   Stockholms tingsrätt friar den tidigare ambassadören i Peking Anna Lindstedt från anklagelser om ”egenmäktighet vid förhandlingar med främmande makt”. Åtalet väcktes efter ett uppmärksammat möte med dottern till den i Kina fängslade bokförläggaren Gui Minhai och kinesiska affärsmän  (se Februari 2019). Enligt tingsrätten agerade Lindstedt inte utanför ramen för ambassadörsrollen.

  • Juni

  • Coronakommission tillsätts

   Regeringen tillsätter en kommission som ska utvärdera de åtgärder som vidtagits för att motverka spridningen av coronaviruset, av såväl regeringen som regionerna och kommunerna. Det tidigare justitierådet Mats Melin får uppdraget att leda kommissionen, som ska lämna en första delrapport i slutet av 2020. Slutrapporten väntas i februari 2022, i god tid före valet i september samma år.  Kommissionen ska inte minst undersöka vad som hade kunnat göras för att förhindra att smittan spred sig på äldreboenden. Nästan 90 procent av de avlidna är i åldersgruppen 70 år och uppåt. Hittills har drygt 5 300 personer bekräftats avlidna i covid-19 och drygt 68 000 fall av coronasmitta rapporterats.

  • Palmeutredningen läggs ned

   Utredningen av mordet på statsminister Olof Palme 1986 läggs ned, tillkännager förundersökningsledaren Krister Petersson. Motiveringen är att man kommit fram till att mordet sannolikt begicks av en man som avled år 2000, Stig Engström. Många är kritiska till beskedet då Peterson genom uttalanden i förväg fått många att tro att mer konkreta bevis skulle presenteras. Andra ifrågasätter också att en avliden person, som inte kan försvara sig, utpekas för ett grovt brott. Stig Engström, kallad Skandiamannen, var närvarande på mordplatsen och figurerade på ett tidigt stadium som vittne i utredningen samt i mediesammanhang.

  • Maj

  • Regeringen missnöjd med EU:s pandemipaket

   Statsminister Stefan Löfven uttrycker regeringens missnöje över de höga bidragsnivåerna i det pandemiräddningspaket som EU lagt fram, på sammanlagt cirka 7 500 miljarder kronor. Sverige motsätter sig tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike att över 5 000 miljarder kronor är tänkta att betalas ut från en återhämtningsfond, utan krav på återbetalning.

  • Över 4 000 döda i covid-19

   Antalet avlidna i den pågående coronapandemin har passerat 4 000, uppger Folkhälsomyndigheten. Över 90 procent av de avlidna var över 70 år och tre av fyra hade hemtjänst eller bodde på ett äldreboende. Sverige har väckt uppmärksamhet i omvärlden på grund av dödstalen, som räknat per invånare är bland de högsta i världen. Sifforna är långt över de nordiska grannländerna. Till skillnad från andra länder har förskolor och skolor till och med nionde klass hållits öppna, och ingen affärsverksamhet har tvingats stänga. Rekommendationer har utfärdats om att begränsa mellanmänskliga kontakter, men inga formella förbud annat än mot större folksamlingar och mot besök på äldreboenden.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0