Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • Februari

  • Sverige utvisar rysk diplomat

   Utrikesminister Anne Linde tillkännager att en rysk diplomat utvisas ur Sverige, som ett direkt svar på att en svensk diplomat tre dagar tidigare beordrats att lämna Ryssland. Regeringen i Moskva utvisade samtidigt en polsk och en tysk diplomat, och anklagade alla tre EU-diplomater för att ha deltagit i demonstrationer till stöd för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj nästan två veckor tidigare. Det ryska utvisningsbeskedet kom samtidigt som EU:s utrikeschef Josep Borrell var på ett officiellt tredagarsbesök i Moskva. EU har infört sanktioner mot Ryssland sedan Navalnyj utsatts för ett mordförsök genom förgiftning. Enligt EU är det klarlagt att den ryska regimen låg bakom mordförsöket men det tillbakavisas av Kreml. 

  • Mindre regeringsombildning

   Statsminister Stefan Löfven genomför en ombildning av sin regering. Per Bolund (MP) tar över som vice statsminister samt miljö- och klimatminister efter Isabella Lövin. Den tidigare jämställdhetsministern Åsa Lindhagen tar över Bolunds post som finansmarknadsminister, och Märta Stenevi, nytillträtt språkrör i Miljöpartiet, blir ny jämställdhets- och bostadsminister. Ny i regeringen är också Per Olsson Fridh (MP), som blir biståndsminister efter Peter Eriksson som lämnade posten i december.

  • Januari

  • MP väljer nytt språkrör

   Miljöpartiet utser vid en extrakongress Märta Stenevi till nytt språkrör efter Isabella Lövin som tidigare meddelat att hon lämnar politiken.

  • Gränsen mot Norge stängs

   Sverige stänger gränsen mot Norge i tre veckor, på grund av ett utbrott av ett utbrott av den snabbspridande brittiska mutationen av coronaviruset konstaterats kring Oslo. Syftet är främst att hindra folk som vill handla på den svenska sidan, då samhället till stor del stängt ned i Norge.  Arbetspendlare och andra med särskilda skäl får fortfarande resa in i Sverige. Stängningen av gränsen mot Danmark förlängs också (se 21 december 2020), till den 14 februari, och inresor från Storbritannien är fortsatt förbjudna. Den muterade virusformen har upptäckts i ett 50-tal fall även i Sverige.

  • Pandemilag antagen

   Riksdagen röstar igenom en tillfällig pandemilag som ger regeringen verktyg för att hindra smittspridning. Bland annat blir det möjligt att stänga köpcentrum, gym och restauranger och begränsa kollektivtrafiken. Också allmänna platser som bad, stränder och parker kan stängas. Oppositionen stödjer lagen men är kritisk till att den inte omfattar möjlighet till ersättning för drabbade verksamheter. Lagen träder i kraft den 10 januari. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0