2011

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2011

    • December

    • Cameron lägger in veto mot ändring av EU-fördrag

      Den djupa krisen inom eurosamarbetet skänker ny kraft till EU-kritiska krafter inom Konservativa partiet som trycker på för att premiärminister Cameron ska återta befogenheter från EU. Han lovar att lägga in sitt veto mot alla förslag till nya EU-regler som kan hota den brittiska finanssektorn. Vid ett krismöte i Bryssel den 8 december väljer han också att inte gå med på det förslag till ändringar av Lissabonfördraget. Camerons beslut kritiseras av Labour, men också av en del liberaldemokrater inom regeringen. Ändringarna handlar i hög grad om tuffare budgetregler för att förhindra en ny liknande kris som den som nu pågår inom eurozonen.

    • Kris i kontakten med Iran

      Relationerna till Iran försämras efter att det att internationella atomenergiorganet (IAEA) rapporterat att Iran sannolikt förbereder tillverkning av kärnvapen. Rapporten föranleder Storbritannien att stoppa alla finansiella kontakter med Iran, varefter ett antal iranska demonstranter, som beskrevs som studenter, stormar och vandaliserar den brittiska ambassaden i Teheran. London svarar med att omedelbart stänga Irans ambassad i London och utvisa alla diplomater.

    • November

    • Osborne utlovar fler åtstramningar

      Finansminister George Osborne gör i sitt hösttal klart att ekonomin utvecklats sämre än väntat och att fler åtstramningar behövs för att regeringen ska få ordning på sina finanser. Bland annat ska en planerad höjning av pensionsåldern tidigareläggas och ett enprocentigt tak sätts för löneökningar inom offentliga sektorn under två år från 2012 då det rådande lönestoppet upphör. Dagen därpå hålls en omfattande strejk bland offentliganställda som protesterar mot förändringar inom pensionssystemet. Strejken stoppar kollektivtrafiken på många håll och lamslår delar av skolväsendet och vårdsektorn. Enligt fackförbunden strejkar två miljoner anställda och strejken beskrivs som den mest omfattande i landet på tio år. 

    • Oktober

    • Ny successionsordning för kungahuset

      I slutet av månaden enas de 16 länder inom Samväldet om att ändra successionsordningen för det brittiska kungahuset för att det äldsta barnet ärva får ärva kronan, oavsett kön. Förbudet för den brittiska monarken att gifta sig med en katolik ska också hävas. 

    • September

    • Konservativa EU-motståndare skapar problem för Cameron

      EU-motståndare inom Konservativa partiet lägger under hösten fram en motion om att det ska hållas en folkomröstning om huruvida Storbritannien ska stanna kvar inom EU, lämna organisationen eller omförhandla villkoren för medlemskap. En majoritet av underhuset röstar dock nej till förslaget, 483 röster för och 111 emot. 81 konservativa ledamöter röstar dock för motionen, vilket ses som ett bakslag för premiärminister Cameron. 

    • Kritik mot hur brittiska armén behandlat krigsfångar i Irak

      En utredning riktar skarp kritik mot hur den brittiska armén behandlade en grupp krigsfångar i Basra i Irak 2003, varav en av dem, Baha Mousa, en irakisk civilperson avled av sina skador. Den förre domaren William Gauge är inte bara kritisk till de soldater som utfört den systematiska misshandeln av fångarna, utan ansåg att flera av deras befäl borde ha känt till vad som pågick och ingripit. Den 1400 sidor långa rapporten innehåller också 73 rekommendationer för att liknande övergrepp inte ska ske i framtiden.

    • Augusti

    • Våldsamma kravaller i flera storstäder

      Storbritannien skakas av de värsta oroligheterna på flera decennier. Kravallerna börjar i Tottenham i norra London sedan polisen skjutit ihjäl en man i samband med ett gripande. Oroligheterna sprider sig snabbt till mestadels nedgångna och socialt eftersatta områden i en rad brittiska storstäder. Premiärminister Cameron ger polisen rätt att ta till hårdast möjliga metoder. Under fyra nätters våldsamheter och dagarna därefter grips fler än 2 000 personer. Fem människor dödas i samband med kravallerna. Medan jourdomstolarna arbetar för fullt förklarar Cameron "fullskaligt krig" mot gatugäng för att bromsa vad regeringen beskriver som ett "moraliskt förfall" i samhället. Bland annat kan det bli tal om att skärpa villkoren för dem som uppbär socialt understöd. En "nationell medborgartjänst" ska få 16-åringar att åta sig "frivilliga" arbeten. Personer som gripits under kravallerna riskerar att mista sina understöd även om de inte fängslas. 

    • Juli

    • News of the World i avlyssningsskandal

      Den sensationslystna söndagstidningen News of the World hamnar i rampljuset, sedan det framkommit att tidningen hackat sig in i ett stort antal privata mobiltelefoner, som tillhör bland andra mordoffer, anhöriga till soldater som dödats i Afghanistan och offer för terrorattentaten i London 2005. Premiärminister Cameron tillsätter en utredning om skandalen, under ledning av domaren Brian Leveson, men besväras av att hans egen tidigare kommunikationschef, Andy Coulson, var chefredaktör för tidningen i flera år då bland annat avlyssningen av brittiska hovet pågick. Efter en annonsbojkott beslutar ägaren, Murdoch-koncernen News Corporation, att lägga ned tidningen. Coulson och flera andra chefer inom koncernen grips av polis, misstänkta för olaga intrång i telefoner och korruption. Bland annat misstänks tidningen för att ha betalat poliser för att läcka hemliga uppgifter från pågående brottsutredningar. Även höga polischefer tvingas avgå och en debatt bryter ut om ledande politikers nära kontakter med och beroende av Murdoch-koncernens tidningar. 

    • Juni

    • Strejk mot nedskärningar

      I slutet av månaden strejkar hundratusentals offentliganställda i protest mot regeringens planer på att höja pensionsåldern och samtidigt försämra deras pensionsvillkor.

    • Maj

    • SNP får egen majoritet i Skottland

      I valet i Skottland får Skotska nationalistpartiet (SNP) egen majoritet. I det val som samtidigt hålls i Wales blir Labour största parti med 30 mandat. I Nordirland blir Demokratiska unionistpartiet största parti vid sidan av Sinn Féin, de fick 38 respektive 29 mandat (se även Konflikter: Nordirland). 

    • Nej till nytt valsystem

      Britterna röstar med klar majoritet (nästan 68 procent) nej till att införa ett nytt delvis proportionellt valsystem, kallat Alternative Vote (AV). Det är ett hårt bakslag för Liberaldemokraterna som drivit frågan.

    • Mars

    • Större befogenheter till Wales

      Nästan två tredjedelar av väljarna i Wales godkänner ett förslag som ska ge det walesiska parlamentet rätt att stifta lagar.

    • Protester mot nedskärningar

      Den 26 mars samlas mellan 250 000 och 500 000 människor i London för att protestera mot nedskärningarna. Demonstrationen organiseras av den fackliga landsorganisationen TUC. En nybildad organisation UK Uncut som försöker påtala den ojämlikhet som råder i skattesystemet genomför också flera manifestationer där de protesterar mot att välbärgade individer och bolag betalar mindre i skatt än de flesta andra. En liten grupp demonstranter ställer till bråk och krossar fönster i butiker och banker och drabbar samman med polis. Såväl TUC som UK Uncut tar avstånd från våldsmetoderna.

    • Lägre tillväxt och fortsatt stort budgetunderskott

      Finansminister Osborne lägger fram en ny budget som han säger ska öka tillväxten. Enligt hans prognos blir tillväxten lägre än man tidigare spått, en nedskrivning från 2,1 procent till 1,7 procent.  För att minska arbetslösheten ska nya lärlingsplatser skapas och ett särskilt stöd införs för dem som ska köpa sin första bostad. Storbritanniens lånekostnader stiger, mycket beroende på högre inflation. Enligt Osborne ska budgetunderskottet landa på 10 procent, en procent lägre än året innan. 

Varukorg

Totalt 0