2024

Senaste händelser

 • Januari

 • Regering kan bildas i Nordirland

  En regering väntas återigen kunna bildas i Nordirland efter en överenskommelse mellan det stora probrittiska partiet DUP och regeringen i London. DUP har vägrat delta i provinsens styre tillsammans med det Irlandsvänliga Sinn Féin i nästan två år på grund av de handelsregler som uppstått efter brexit. Överenskommelsen garanterar bland annat att det inte uppstår någon gräns i havet mellan Nordirland och övriga Storbritannien eller att varor som transporteras mellan de olika landsändarna blir föremål för kontroller.

 • Storbritannien lovar Ukraina stöd i tio år

  Ett tioårigt säkerhetssamarbete mellan Storbritannien och Ukraina aviseras när den brittiske premiärministern Rishi Sunak gör ett överraskande besök i Kiev. Samtidigt får Ukraina löfte om militärt stöd under 2024 värt 2,5 miljarder pund (33 miljarder kronor). Efter nästan två års fullt försvarskrig mot Ryssland har Ukraina brist på både vapen och ammunition och president Zelenskyj beskriver överenskommelsen som en vattendelare. Reaktionen kan också ses mot bakgrund av att USA:s fortsatta stöd för krigsinsatserna är osäkra när amerikanerna är på väg in i en valrörelse där stödet för Ukraina är ifrågasatt.

 • Anfall mot huthirebellerna i Jemen

  Storbritannien utför tillsammans med USA flyganfall mot huthirebellerna i Jemen, som svar på attackerna mot fartyg i Röda havet vilka pågått sedan november. Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna bidrar med stöd till insatsen (se även 18 december 2023). De Iranstödda huthierna, som kontrollerar stora delar av Jemen, har sagt att de agerar till stöd för Hamas i det pågående kriget i Gaza, genom att anfalla fartyg på väg till Israel. 

 • Februari

 • Domstol avfärdar amnestilag om Nordirland

  En domstol i Belfast avfärdar den amnesti för stridande i den väpnade konflikten i Nordirland 1969–1998 som det brittiska parlamentet antog i september 2023. Lagen strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, anser domstolen. Stridande (militärer, poliser och medlemmar av halvmilitära grupper) skulle ges amnesti om de samarbetar med en sanningskommission, var tanken. Lagen kritiseras av anhöriga till dödsoffer, alla partier i Nordirland, liksom Irlands regering och Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, dit Irland har anmält lagen. Krigsveteraner välkomnar dock lagen. 1 200 dödsfall är ouppklarade.

 • Protest mot Navalnyjs död

  Det brittiska utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död. Putinkritkerns död har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Liksom andra västländer ger Storbritannien den ryska statsledningen skulden för dödsfallet. Utrikesminister David Cameron säger att president Putin personligen bör ställas till svars.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0