2012
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2012
-
December
-
Skadestånd till torterad libyer
Libyern Sami al-Saad och hans familj beviljas över 2 miljoner pund i skadestånd för att de med hjälp av brittiska (och amerikanska) agenter greps i Hongkong och fördes till Libyen. Sami al-Saad fängslades i Tripoli och utsattes för tortyr. Regeringen betalade ut pengarna, men erkände inget ansvar. Den brittiska underrättelsetjänsten MI6:s roll avslöjades i dokument som uppdagades efter Gaddafi-regimens fall 2011.
-
Planer på att införa samkönade äktenskap
Cameron och ett antal andra ledande konservativa politiker uttalar sitt stöd för samkönade äktenskap. Planer finns på att lägga fram ett nytt lagförslag om detta 2013. Konservativa ledamöter har fått rätt att rösta som de vill i frågan, men det troliga är att förslaget kommer att gå igenom med hjälp av röster från Labour och Liberaldemokraterna. Frågan skapar spänningar inom Konservativa partiet, då många medlemmar befarar att man kommer att förlora röster från framför allt äldre väljare.
-
De ekonomiska problemen fortsätter
Enligt OBR (Office of Budget Responsability), det oberoende organ som gör prognoser för regeringen, kommer ekonomin att krympa med 0,1 procent 2012. På nytt påpekar Osborne att statsbudgeten inte kommer att vara i balans förrän 2016–2017, ett år senare än planerat.
-
-
November
-
Hård kritik mot pressen i Levesons rapport
Domare Brian Leveson presenterar sin slutrapport om den brittiska pressen. Hård kritik riktas mot delar av pressen (och då inte bara News of the World) som, enligt Leveson, betett sig som om det inte fanns några etiska regler och som genom sitt agerande "förstört" oskyldiga människors liv. Kritik riktas också mot politiker från alla partier vilka anses ha haft alltför nära relationer till pressen. I rapporten som är på över 2000 sidor rekommenderar Leveson bland annat att nya lagar ska stiftas för att reglera den brittiska pressen. Han önskar också att ett nytt oberoende organ ska skapas för att se till att de pressetiska reglerna följs och som kan införa sanktioner mot dem som bryter mot reglerna (upp till en miljon pund). Dess ledamöter ska inte få vara aktiva inom tidningsbranschen, tillhöra regeringen eller sitta i parlamentet. Cameron ställer sig positiv till de flesta förslagen, men motsätter sig att man ska ta till lagstiftning för att reglera pressen. En linje som har starkt stöd inom tidningsvärlden.
-
Nej till kvinnor som biskopar inom anglikanska kyrkan
Den allmänna synoden inom Church of England röstar nej till att tillåta kvinnor att bli biskopar. Förslaget går inte igenom, trots att det stöds av en klar majoritet inom synoden, på grund av motstånd från lekmän inom kyrkan. Ärkebiskop Rowan Williams beklagar detta. Det gör även premiärminister Cameron. Redan innan finns en konflikt mellan den anglikanska kyrkan och regeringen som vill införa äktenskap för personer av samma kön, något en majoritet inom kyrkan motsätter sig.
-
Labour utlovar lön att leva på
Labour inleder en kampanj där man pläderar för att alla lönearbetare ska få en lön som de kan leva på, och som ska vara högre än dagens minimilön på drygt 6 pund (de som är under 21 år får mindre än så).
-
Oktober
-
Regeringen förlorar EU-omröstning i underhuset
Cameron pressas hårt när det gäller EU-politiken. Han har sagt att han inte tänker godkänna någon ökning av EU:s långtidsbudget, men lider i slutet av oktober ett nederlag i underhuset, då 53 konservativa ledamöter röstar med Labour som kräver att den skärs ned. Oppositionens förslag vinner med 307 röster mot 294 för regeringssidan. Ändringen är dock inte bindande för regeringen. EU-kommissionen har föreslagit en ökning med 5 procent för åren 2014–2020, jämfört med perioden innan. Regeringen anklagas från flera håll för att sakna kontakt med verkligheten. Detta intryck förstärktes av flera mindre händelser. En minister tvingas avgå efter att ha råkat i gräl med poliser utanför premiärministerns bostad på 10 Downing Street (där han bland annat ska ha kallat dem för "underklassare" och "idioter"). En annan händelse som uppmärksammas i sammanhanget är att finansminister Osborne försökt åka tåg i första klass på en andraklassbiljett.
-
Ekonomin växer på nytt
Statistik visar att den brittiska ekonomin har börjat växa på nytt. Under årets tredje kvartal steg BNP med 1 procent.
-
Klart för folkomröstning i Skottland
I mitten av månaden enas Cameron och Skottlands försteminister Alex Salmond om grundförutsättningarna för en folkomröstning om skotsk självständighet (se Skottland).
-
Juli
-
Framgångar för Storbritannien i OS i London
De olympiska sommarspelen hålls i London mellan den 27 juli och 12 augusti. Inför OS uppmärksammas att ett företag som ska ansvara för säkerheten inte har lyckats anställa all personal som behövs. Men evenemanget blir en stor framgång och värdnationen Storbritannien gör ovanligt bra ifrån sig och hamnar på tredje plats i medaljligan efter USA och Kina. OS blir också en arena där Londons borgmästare, den färgstarka och populära Boris Johnson, får stor uppmärksamhet, vilket väcker spekulationer om att han har planer på att försöka ta över partiledarposten i Konservativa partiet från Cameron.
-
Juni
-
Julian Assange söker asyl på Ecuadors ambassad
Julian Assange, en av grundarna för visselblåsarorganisationen Wikileaks söker politisk asyl på Ecuadors ambassad i London sedan Högsta domstolen avslagit hans överklagan mot att lämnas ut till Sverige. Därmed bryter han mot villkoren i den borgen han beviljats i Storbritannien. I grunden finns en rädsla för att han i förlängningen ska utlämnas till USA och åtalas för att Wikileaks publicerat läckta videofilmer, dokument och diplomatpost som bland annat avslöjar övergrepp som USA:s militär har begåtts i Irak och Afghanistan.
-
Cameron vill spara på välfärden
I en intervju i tidningen Daily Mail i slutet av juni aviserar Cameron att Konservativa partiet planerar att göra nya stora nedskärningar av inom välfärdssystemet. Han talar om att komma till rätta med vad han kallar "en rättighetskultur" inom systemet, men medger att flera av besparingarna inte kommer att kunna genomföras så länge de konservativa styr i koalition med Liberaldemokraterna. Socialbidragstagare med fler än tre barn ska förlora förmåner och att bostadsbidragen för personer under 25 år kommer att avskaffas (det är dock oklart om det gäller alla). För att få jobbsökarbidrag måste en person visa att han/hon aktivt söker arbete. Den som inte fått ett arbete inom två år måste istället göra "samhällstjänst" för att inte förlora alla bidrag.
-
Cameron förhörs om medieskandal
Under våren fortsätter Levesonutredningen att höra personer om avlyssningsaffären som blossade upp året innan (se Juli 2011 och Juni 2012). Flera toppolitiker hörs, bland andra de tidigare premiärministrarna John Major och Gordon Brown (innan dess har även Blair förhörts). Major avslöjar att Rupert Murdoch försökt att påverka den dåvarande konservativa regeringens Europapolitik i utbyte mot löfte om stöd från Murdochkoncernens tidningar. Även premiärminister Cameron kallas till förhör. Stor uppmärksamhet riktas mot Camerons privata vänskap med Rebekah Brooks som hade en hög post inom koncernen. Brooks har gripits i samband med skandalen och anklagas för att ha försökt att dölja bevis om telefonavlyssningen för polisen. Labour anklagar kulturminister Jeremy Hunt för att ha ljugit inför underhuset om sin roll när Murdochs koncern News Corporation 2011 föreslogs ta över hela betal-TV-kanalen BSkyB. Labour vill att Hunts agerande ska utredas, men förlorar omröstningen i underhuset den 13 juni.
-
Fest för drottningen
Drottning Elizabeth firar 60 år på tronen, och britterna får en extra ledig dag för att fira det.
-
Maj
-
Framgångar för Labour i lokalval
Lokalvalen i England, Wales och Skottland blir en klar framgång för Labour, som vinner 838 nya kommunala mandat och tar överstyret i bland annat Cardiff och Birmingham. Särskilt bra går det för Labour i Wales, där partiet får sitt bästa resultat sedan 1996. Valets stora förlorare blir Liberaldemokraterna som förlorar makten i sitt starka fäste i Cambridge. Ukip noterar en framgång med 13 procent av rösterna i England, men det ger bara fem nya kommunala mandat. Valdeltagandet är lågt, knappt var tredje väljare har röstat. Flera städer Birmingham, Sheffield, Nottingham, Manchester, Bradford, Coventry, Wakefield, Leeds och Newcastle-Upon-Tyne, röstar nej till att införa direktval av borgmästare. Endast Bristol röstar ja. I Skottland går både SNP och Labour fram, medan Konservativa partiet och Liberaldemokraterna tappar mandat. I de flesta kommuner finns ingen klar majoritet, mycket på grund av att Skottland använder sig av ett annat, proportionellt, valsystem. Den enda stora framgången för Konservativa partiet är att Boris Johnson, med knapp marginal, väljs om som Londons borgmästare, men segermarginalen är knapp, cirka tre procent, till Labours kandidat Ken Livingstone.
-
April
-
Klartecken för utvisning av islamistpredikant
Europadomstolen ger Storbritannien rätt att utvisa den militanta muslimska predikanten Abu Hamza al-Masri till USA, där han åtalats för terrorbrott. Han anklagas bland annat för att stödja terrornätverket al-Qaida och för inblandning i ett gisslandrama i Jemen 1998 där 16 västerlänningar togs till fånga. Han anklagas också för att ha varit med och organiserat ett träningsläger för terrorister i den amerikanska delstaten Oregon. USA begärde honom utlämnad redan 2004. 2006 dömdes han till sju års fängelse i Storbritannien för uppvigling till mord efter uttalanden som han gjort som imam i den radikala moskén i Finsbury Park i London. (Hamza utvisas till USA i oktober 2012).
-
Mars
-
Osborne aviserar nya nedskärningar
Finansminister Osborne skär bland annat ner barnbidragen för dem som tjänar mest, och minskar bidragen för många pensionärer. Samtidigt sänks inkomstskatten för höginkomsttagare (de som tjänar mer än 150 000 pund om året) från 50 till 45 procent. Osborne hoppas istället att få in pengar via en ny skatt på 7 procent på försäljning av fastigheter som är värda över 2 miljoner pund.