Östtimor
Det finns gott om fisk utanför Östtimors kuster och fisket är en av landets mest lovande näringar. Foto: Flickr/yeowatzup

Östtimor

Östtimor är Asiens yngsta land. Det blev självständigt i maj 2002 efter ett kvarts sekel av indonesisk ockupation. Landet ligger mitt i den indonesiska övärlden och utgörs av den östra halvan av ön Timor, som i övrigt tillhör Indonesien. Numera har Östtimor goda relationer med den gamla ockupationsmakten. Landets ekonomi baseras på kaffeexport och olje- och naturgasutvinning.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Formella WTO-förhandlingar inleds

   Östtimor inleder formella förhandlingar om medlemskap i världshandelsorganisationen WTO. Regeringen hoppas att ett WTO-medlemskap ska påskynda landets ekonomiska tillväxt och bredda ekonomin samt underlätta ett inträde i den sydöstasiatiska samarbetsorganisationen Asean. Formella förhandlingar om WTO-medlemskap pågår vanligtvis i flera år.

  • Juni

  • Ny fyrpartiregering

   Premiärminister Ruak tillsätter ytterligare ministrar och leder därmed en fyrpartikoalition som kontrollerar 41 av de 65 platserna i parlamentet. Koalitionen utgörs av Ruaks eget parti PLP, Fretilin, Khunto och Demokratiska partiet. Xanana Gusmãos parti CNRT går i opposition efter att ha misslyckats med att få tillräckligt med stöd för att bilda en regering. Den nya regeringen väntas öka utgifterna för att hantera coronapandemin i en ny statsbudget samt även öka uttaget ur oljefonden av samma skäl. Pengarna ska bland annat gå till inköp av läkemedel och medicinsk utrustning. Vid tidpunkten har Östtimor haft 24 bekräftade fall av coronasmitta, varav samtliga som insjuknat har tillfrisknat.

  • April

  • Taur Matan Ruak åter premiärminister

   Taur Matan Ruak återinträder som premiärminister för att leda landet genom den kris som coronapandemin innebär. Hans ombildade regering godkänner att ett räddningspaket på 250 miljoner dollar betalas ut för att bekämpa spridningen av det nya coronaviruset. Östtimor har vid tidpunkten två bekräftade fall av coronasmittade personer och inga dödsfall i covid-19, den sjukdom som viruset orsakar.

  • Februari

  • Regeringen spricker

   Premiärminister Taur Matan Ruak avgår efter det att hans trepartiregering spruckit. Det sker efter en längre tids inre maktstrider, som åter kastar in Östtimor i politiskt tumult. Tre dagar tidigare har CNRT-ledaren Gusmão gått ut och sagt sig ha stöd för att bilda en ny sexpartiregering med bland andra Demokratiska partiet (PD) och Khunto. Den nya regeringen skulle i så fall få stöd av 34 av de 65 parlamentsledamöterna.

  • Januari

  • Nedröstad budget leder till regeringskris

   Trots att den regerande partikoalitionen AMP har en majoritet av platserna i parlamentet röstas regeringens budgetförslag ned. Orsaken är att 20 av 21 CNRT-ledamöter är frånvarande vid omröstningen på grund av inre motsättningar inom regeringen. De två mindre regeringspartierna, PLP och Khunto, röstar ja till budgetförslaget. Förslaget innehåller stora nedskärningar inom vård, skola samt vatten och avlopp samtidigt som stora satsningar görs på att bygga ut infrastruktur kring gasindustrin. Bakom splittringen ligger sannolikt en maktkamp mellan CNRT-ledaren Gusmão och PLP-ledaren Ruak.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0