UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Nya Zeeland
Foto: Shutterstock/Martin Dworschak

Nya Zeeland

Jordbrukslandet Nya Zeeland, beläget i Stilla havet maximalt långt bort från Sverige, började redan vid slutet av 1800-talet skapa en modern välfärdsstat. Trots kraftiga sociala nedskärningar under 1990-talet ligger Nya Zeeland fortfarande bra till i statistik över levnadsförhållanden. Utrikespolitiskt och kulturellt har landet på senare tid gjort en kursändring bort från Storbritannien, varifrån en majoritet av befolkningen härstammar, och knutit närmare band till den omgivande Stillahavsregionen och Asien. Urbefolkningen maorierna är polynesier.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Nya Zeeland förbjuder halvautomatiska vapen

   Efter terrordådet den 15 mars har regeringen beslutat att lägga fram en lag i parlamentet om att förbjuda den typ av vapen som användes av gärningsmannen. Halvautomatiska vapen och automatkarbiner kommer inte att tillåtas efter den 11 april . Regeringen kommer också att ta initiativ till en amnesti och köpa tillbaka de vapen som nu ska förbjudas. Något som kan kosta regeringen stora pengar – mellan 100 och 200 miljoner dollar, enligt Jacinda Ardern.

  • 50 döda i terrordåd

   I samband med fredagsbönen tar sig en ensam man in i två moskéer i staden Christchurch och skjuter ihjäl 50 människor, däribland även barn, medan minst lika många skadas. En misstänkt gärningsman grips av polisen. Han är en 28-årig australisk medborgare med högerextremistiska sympatier. Ytterligare ett par personer grips av polisen, men släpps senare. Premiärminister Jacinda Ardern fördömer terroristattacken, som är den värsta masskjutningen någonsin i landet, och kallar det en av Nya Zeelands ”mörkaste dagar”.

 • 2018

  • December

  • Parlamentet antar lag om att minska barnfattigdom

   Premiärminister Jacinda Ardern presenterade ett lagförslag om bekämpning av barnfattigdom i januari 2018. Nu ställer sig alla partier bakom lagen, bara en parlamentsledamot röstar emot. Lagen fastställer hur fattigdom bland barn ska mätas och sätter mål för hur den ska bekämpas.

  • Rekordhög höjning av minimilönen

   Från och med april 2019 kommer minimilönen höjas från 16,50 dollar till 17,70 dollar i timmen. Över tvåhundratusen arbetstagare kommer att få del av höjningen av minimilönen, vilket är den högsta enskilda ökningen hittills. Den Labourledda koalitionsregeringen lovade när den tillträdde 2017 att höja minimilönen från 15,75 dollar till 20 dollar år 2021.

  • Maj

  • Över 100 000 kor ska gallras ut

   Regeringen och ansvariga inom jordbruket har beslutat att låta avliva 126 000 kor för att stoppa sjukdomen Mycoplasma bovis. Den kan bland annat orsaka luftvägsinfektioner hos kor. Nya Zeeland är det första landet i världen som genomför en masslakt för att försöka utrota sjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0