Nya Zeeland
Foto: Shutterstock/Martin Dworschak

Nya Zeeland

Jordbrukslandet Nya Zeeland, beläget i Stilla havet maximalt långt bort från Sverige, började redan vid slutet av 1800-talet skapa en modern välfärdsstat. Trots kraftiga sociala nedskärningar under 1990-talet ligger Nya Zeeland fortfarande bra till i statistik över levnadsförhållanden. Utrikespolitiskt och kulturellt har landet på senare tid gjort en kursändring bort från Storbritannien, varifrån en majoritet av befolkningen härstammar, och knutit närmare band till den omgivande Stillahavsregionen och Asien. Urbefolkningen maorierna är polynesier.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Hundratals protesterar mot coronarestriktioner

   Upp till 3000 personer demonstrerar utanför parlamentsbyggnaden i Wellington. Några hundra demonstranter har under flera dagar satt upp tält på gräsmattor vid parlamentet. Protesterna inleddes med att en karavan av lastbilar och bilar körde från olika delar av landet till parlamentet. Demonstranterna protesterar bland annat mot att det är obligatoriskt för flera yrkesgrupper som läkare, poliser, lärare och militärer att vaccinera sig mot covid-19. Samtidigt som protesterna pågår har antalet fall av covid-19 skjutit i höjden och antalet som insjuknar per dag slår rekord. Premiärminister Jacinda Ardern varnar för att landet befinner sig i en helt ny situation som man inte har varit med om någon gång under pandemin. Bland de metoder som prövas för att få bort demonstranterna finns allt i från vattenspridare till musik, bland annat låtar av Barry Manilow, för att överrösta demonstranternas slagord. Demonstranterna svarar med att spela Twisted Sister’s We’re Not Gonna Take It.

  • Rapport om hundratals övergrepp inom katolska kyrkan

   Mellan 1950 och 2021 har det inkommit 1 680 anmälningar om olika former av övergrepp av präster och andra verksamma inom den katolska kyrkan i Nya Zeeland. Det visar resultat som samlats in i den undersökning som görs av en kommission som tillsattes 2018 för att granska övergrepp inom den katolska kyrkan. Många övergrepp har skett från början av 1960-talet fram till slutet av 1980-talet. Omkring en sjättedel av fallen ska ha skett vid en skola för funktionshindrade och utsatta unga människor i Christchurch. Två bröder har fällts för övergrepp mot barn vid skolan.

  • Mars

  • Nya Zeeland hjälper Australien med flyktingar

   Efter nio år tackar Australien ja till ett erbjudande från Nya Zeeland om att ta emot 450 flyktingar som befinner sig i Australien eller utanför dess gränser i särskilda flyktingmottagningscentra. Nya Zeeland ska ta emot 150 flyktingar per år under tre års tid. Flyktingar har försökt ta sig in i Australien med båt på olaglig väg. Australien har valt att föra dem till flyktingmottagningar utanför landets gränser, på bland annat Nauru, där de under flera år tvingats vänta på att få besked om vad som ska hända med dem.

 • 2021

  • Augusti

  • Samhället stängs efter covidfall

   Efter att ett 20-tal fall av covid-19 upptäckts väljer premiärminister Jacinda Arderns regering att införa de mest kraftfulla åtgärderna för att stoppa smittan. Beredskapsnivå 4 införs som i praktiken innebär att hela samhället stängs. Oron är stor för att den smittsamma deltavarianten av coronaviruset ska sprida sig i landet, där hittills bara omkring en femtedel av invånarna har vaccinerats fullt ut. Smittspridningen inleddes med en nyzeeländare i Auckland som kom med ett flyg från Sydney i Australien just efter det att Nya Zeeland stoppat resandet i den gemensamma karantänfria resezonen som införts mellan länderna (se 21 april). Resandet inom zonen hejdades på grund av smittspridning i vissa delstater i Australien. Resenären hade smittats med deltavarianten i Australien och suttit i karantän och vårdats på sjukhus i Nya Zeeland och i samband med det spridit viruset. Ett fåtal fall av covid-19 rapporteras även i Wellington.

  • April

  • Nya Zeeland och Australien inför karantänfri resezon

   Coronapandemin har under lång tid tvingat Australien och Nya Zeeland att upprätthålla restriktioner för resande mellan de båda länderna. Men efter att smittspridningen bedöms vara under kontroll inför länderna en gemensam zon där resenärer mellan länderna inte längre behöver sitta i karantän. Resandet mellan de båda länderna är traditionellt omfattande och många nyzeeländare har familj och släkt i Australien medan australier svarar för störst andel av turismen till Nya Zeeland.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0