Nya Zeeland
Foto: Shutterstock/Martin Dworschak

Nya Zeeland

Jordbrukslandet Nya Zeeland, beläget i Stilla havet maximalt långt bort från Sverige, började redan vid slutet av 1800-talet skapa en modern välfärdsstat. Trots kraftiga sociala nedskärningar under 1990-talet ligger Nya Zeeland fortfarande bra till i statistik över levnadsförhållanden. Utrikespolitiskt och kulturellt har landet på senare tid gjort en kursändring bort från Storbritannien, varifrån en majoritet av befolkningen härstammar, och knutit närmare band till den omgivande Stillahavsregionen och Asien. Urbefolkningen maorierna är polynesier.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Samhället stängs efter covidfall

   Efter att ett 20-tal fall av covid-19 upptäckts väljer premiärminister Jacinda Arderns regering att införa de mest kraftfulla åtgärderna för att stoppa smittan. Beredskapsnivå 4 införs som i praktiken innebär att hela samhället stängs. Oron är stor för att den smittsamma deltavarianten av coronaviruset ska sprida sig i landet, där hittills bara omkring en femtedel av invånarna har vaccinerats fullt ut. Smittspridningen inleddes med en nyzeeländare i Auckland som kom med ett flyg från Sydney i Australien just efter det att Nya Zeeland stoppat resandet i den gemensamma karantänfria resezonen som införts mellan länderna (se 21 april). Resandet inom zonen hejdades på grund av smittspridning i vissa delstater i Australien. Resenären hade smittats med deltavarianten i Australien och suttit i karantän och vårdats på sjukhus i Nya Zeeland och i samband med det spridit viruset. Ett fåtal fall av covid-19 rapporteras även i Wellington.

  • April

  • Nya Zeeland och Australien inför karantänfri resezon

   Coronapandemin har under lång tid tvingat Australien och Nya Zeeland att upprätthålla restriktioner för resande mellan de båda länderna. Men efter att smittspridningen bedöms vara under kontroll inför länderna en gemensam zon där resenärer mellan länderna inte längre behöver sitta i karantän. Resandet mellan de båda länderna är traditionellt omfattande och många nyzeeländare har familj och släkt i Australien medan australier svarar för störst andel av turismen till Nya Zeeland.

 • 2020

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   15 länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt tio sydöstasiatiska länder och tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • Oktober

  • Jordskredsseger för Ardern

   49 procent av väljarna röstar på Labour i parlamentsvalet. Det är första gången på över ett halvt sekel som ett parti får så starkt stöd av väljarna. Med 64 mandat i parlamentet har partiet egen majoritet, vilket räcker för att det nu ska kunna regera ensamt till skillnad från under förra mandatperioden. Nationalistpartiet får 35 mandat medan ACT Nya Zeeland och Gröna partiet båda landar på 10 mandat. Nya Zeeland först åker ur parlamentet.

  • Augusti

  • Livstids fängelse för Christchurch-attentat

   Den 29-årige australier som mördade 51 människor i två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland (se Mars 2019) döms till livstids fängelse utan rätt till frigivning i förtid. Det är lagens strängaste straff i landet och första gången som det används. Det är också första gången som någon döms för ett terrorbrott.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0