Nya Zeeland
Foto: Shutterstock/Martin Dworschak

Nya Zeeland

Jordbrukslandet Nya Zeeland, beläget i Stilla havet maximalt långt bort från Sverige, började redan vid slutet av 1800-talet skapa en modern välfärdsstat. Trots kraftiga sociala nedskärningar under 1990-talet ligger Nya Zeeland fortfarande bra till i statistik över levnadsförhållanden. Utrikespolitiskt och kulturellt har landet på senare tid gjort en kursändring bort från Storbritannien, varifrån en majoritet av befolkningen härstammar, och knutit närmare band till den omgivande Stillahavsregionen och Asien. Urbefolkningen maorierna är polynesier.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Nya Zeeland och Australien inför karantänfri resezon

   Coronapandemin har under lång tid tvingat Australien och Nya Zeeland att upprätthålla restriktioner för resande mellan de båda länderna. Men efter att smittspridningen bedöms vara under kontroll inför länderna en gemensam zon där resenärer mellan länderna inte längre behöver sitta i karantän. Resandet mellan de båda länderna är traditionellt omfattande och många nyzeeländare har familj och släkt i Australien medan australier svarar för störst andel av turismen till Nya Zeeland.

 • 2020

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   15 länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt tio sydöstasiatiska länder och tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • Oktober

  • Jordskredsseger för Ardern

   49 procent av väljarna röstar på Labour i parlamentsvalet. Det är första gången på över ett halvt sekel som ett parti får så starkt stöd av väljarna. Med 64 mandat i parlamentet har partiet egen majoritet, vilket räcker för att det nu ska kunna regera ensamt till skillnad från under förra mandatperioden. Nationalistpartiet får 35 mandat medan ACT Nya Zeeland och Gröna partiet båda landar på 10 mandat. Nya Zeeland först åker ur parlamentet.

  • Augusti

  • Livstids fängelse för Christchurch-attentat

   Den 29-årige australier som mördade 51 människor i två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland (se Mars 2019) döms till livstids fängelse utan rätt till frigivning i förtid. Det är lagens strängaste straff i landet och första gången som det används. Det är också första gången som någon döms för ett terrorbrott.

  • Parlamentsval skjuts upp

   Premiärminister Jacinda Ardern meddelar att parlamentsvalet som skulle ha hållits den 19 september kommer att senareläggas. Nytt planerat datum är den 17 oktober. Skälet till att valet skjuts upp är den senaste tidens nya fall av covid-19 i Auckland. Nationalistpartiet har hävdat att de restriktioner som införts i Auckland och i resten av landet för att stoppa virusspridningen innebär att oppositionen inte skulle få rätt förutsättningar för att genomföra sin valkampanj och inte heller ge landets valmyndighet tillräckligt med tid för att planera valet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0