Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Maj

  • Nytt migrationsbråk med Italien

   Italiens utrikesminister Antonio Tajani ställer in ett planerat möte i Paris med den franska utrikesministern Catherine Colonna. Beskedet kommer efter att  inrikesminister Gerald Darmanin kritiserat den italienska premiärministern Giorgia Melonis migrationspolitik i en radiointerjvu. Darmanin sade bland annat att Meloni är ”inkapabel till att lösa migrationsproblemen” i Italien. Den italienske utrikesministern kräver att Darmanin riktar en ursäkt inte bara till Meloni och hennes regering utan till hela Italien.

  • April

  • Författningsdomstolen godkänner Macrons pensionsreform

   Författningsdomstolen, som undersökt om förslagen i pensionsreformen är förenliga med grundlagen, ger sitt godkännande bland annat till höjningen av pensionsåldern från 62 till 64 år. Sex mindre förslag avslås. Domstolen avslår också en förfrågan från oppositionsparlamentariker om att hålla en folkomröstning om en pensionslag som behåller 62 år som lägsta gräns för att ta ut pension.  Tusentals människor protesterar mot beslutet i flera stora städer i landet. Dagen därpå undertecknar president Macron den nya lagstiftningen.

  • Mars

  • Våldsamma protester mot regeringen och pensionsreformen

   Efter att president Macron och regeringen drivit igenom det kontroversiella lagförslaget med bland annat höjd pensionsålder i nationalförsamlingen utan omröstning med hjälp av en nödparagraf utbryter omfattande protester i flera franska städer. Enligt uppskattningar ger sig omkring en miljon demonstranter ut på gator och torg och transportsystemen påverkas kraftigt. I Paris använder polisen tårgas för att lugna ner protesterna och i Bordeaux sätts stadshuset i brand. Brandmän lyckas dock snabbt kväsa elden.

  • Regeringen driver igenom pensionsreformen i nationalförsamlingen

   Protester utbryter bland ledamöterna i nationalförsamlingen när president Macrons regering undviker en omröstning om den kontroversiella pensionsreformen och istället använder den särskilda paragraf i författningen som gör det möjligt att kringgå parlamentet. Premiärminister Elisabeth Borne meddelar att hon inte är villig att ”ta risken att låta 175 timmars debatt i parlamentet gå om intet”. 

  • Nya massdemonstrationer mot Macrons pensionsförändringar

   Efter flera dagar med demonstrationer mot president Emmanuel Macrons planerade pensionsreform hålls på nytt nya protester över hela landet. Det är sjunde omgången protester sedan början av  januari (se Januari 2023) och strejker har också lamslagit transportsektorn och industrin på flera håll i Frankrike. Hundratusentals människor ger sig ut på gatorna för att demonstrera och försöka pressa regeringen att dra tillbaka lagförslaget som för närvarande debatteras i senaten. Opinionsmätningar visar att en majoritet av fransmännen är emot de planerade förändringarna.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0