Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Tre döda i terrordåd i Strasbourg

   En ensam man öppnar eld mot människor vid en julmarknad i Strasbourg. Tre människor dödas och flera skadas. Gärningsmannen lyckas fly från platsen. Han identifieras som en islamist som radikaliserats medan han avtjänat ett fängelsestraff.

  • Macron lovar höjning av minimilön

   Två dagar efter att de gula västarnas demonstrationer och våldsamma protester skakat landet för fjärde helgen i rad ber president Macron franska folket om ursäkt i ett TV-sänt tal. För att blidka de gula västarna lovar han att höja minimilönen med 100 euro i månaden. Regeringen kommer även att sänka skatten för pensionärer medan även skatt på övertidsarbete ska slopas. Däremot kommer presidenten inte att återinföra förmögenhetsskatten − ett av kraven från demonstranterna − som togs bort för ett år sedan.

  • Regeringen backar om prishöjningar på drivmedel

   I ett försök att gå demonstranterna i rörelsen De gula västarna till mötes och få dem att avbryta de pågående protesterna meddelar premiärminister Edouard Philippe först i ett direktsänt TV-tal att den planerade höjningen av bensin- och dieselpriserna kommer att skjutas upp med sex månader. Enligt regeringen ska även höjningar av el- och gaspriser som skulle införas i januari senareläggas några månader, liksom planerade skärpta utsläppskontroller av bilar. Efter att ha fått signaler från demonstranterna om att detta inte räcker och om att protesterna kommer att fortsätta, gör Macron och regeringen kort därefter en helomvändning. Nu meddelar de att prishöjningarna helt ställs in under 2019 och att en diskussion ska föras bland annat i parlamentet om hur Frankrike kan bli mer klimatvänligt utan att det drabbar enskilda fransmän ekonomiskt. 

  • Regeringen håller krismöte efter Pariskravaller

   Omkring 260 människor skadas och över 400 grips när de gula västarna organiserar protester i hela landet för tredje helgen i rad. Totalt demonstrerar drygt 100 000 fransmän. Medan protesterna ändå är förhållandevis lugna i stora delar av landet, urartar demonstrationerna i Paris till de våldsammaste på 50 år. Svartklädda, maskerade anarkister och högerextremister uppges ha anslutit sig till demonstranterna och bränt bilar, krossat skyltfönster och förstört hus. Även turistmål som Champs-Elysees, Louvren, och Triumfbågen vandaliseras. 133 människor skadas, varav 23 är säkerhetspoliser. President Macron håller ett krismöte med flera ministrar och säkerhetstjänst. Premiärminister Eduoard Philippe får i uppgift att inleda en dialog med protestledarna.

  • November

  • 14 kärnkraftverk ska stängas till 2035

   President Macron tillkännager att det kommer att ske en omställning mot en mer klimatvänlig politik. Landets fyra kvarvarande kolkraftverk kommer att läggas ned senast 2022 och användningen av förnybar energi som vindkraft ska öka kraftigt fram till 2030. Energiomställningen kommer även innebära att 14 av landets 58 kärnkraftreaktorer kommer att stängas under perioden fram till 2035.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0