Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Republikanernas partiledare avgår

   Efter det dåliga resultatet i valet till Europaparlamentet då Republikanerna endast fick 8,5 procent av rösterna väljer partiledaren Laurent Wauquiez att lämna sin post. Partiet fick 21 procent av rösterna i EU-valet 2014.

  • Maj

  • Framgångar för Le Pen i EU-valet

   Marine Le Pens högerextrema parti Nationell samling blir största parti i valet till Europaparlamentet. Partiet segrar med drygt 23 procent av rösterna och får 22 platser. Partiet ingår i parlamentsgruppen Nationernas och friheternas Europa (ENF). Trots framgångarna för Nationell samling så backar partiet ändå något jämfört med valet 2014. President Macrons parti Republiken på väg (som ingår i parlamentets grupp Alliansen liberaler och demokrater för Europa ALDE&R) blir tillsammans med Demokratiska rörelsen (MoDem) tvåa med drygt 22 procent av rösterna vilket ger 21 mandat. Europaekologi–De gröna (EELV) kommer på tredje plats i det franska EU-valet med drygt 13 procent och 12 platser i Europaparlamentsgruppen Gröna (EFA).

  • April

  • Brand i Notre-Dame

   En brand bryter ut i den berömda medeltida katedralen Notre-Dame som klassats som ett världsarv av Unesco. Elden hinner förstöra kyrkans 93 meter höga spira och delar av taket i trä från 1100-talet innan den är under kontroll. Huvudbyggnaden ska ha klarat sig från att bli totalt förstörd liksom de två klocktornen på den norra sidan av katedralen. President Emmanuel Macron lovar att katedralen ska restaureras.

  • Mars

  • Vandalisering under protest av Gula västarna

   För 18:e lördagen i rad ordnar Gula västarna ännu en demonstration på olika håll i landet. I samband med protesterna i Paris krossar maskerade demonstranter skyltfönster på paradgatan Champs-Elysees, försöker sätta eld på en bank och utövar annan skadegörelse. Antalet deltagare i demonstrationerna har emellertid minskat de senaste helgerna och i Paris samlas omkring 10000 människor medan cirka 4000 beräknas delta i övriga landet.

  • Massdemonstration för klimatet

   Omkring 45 000 människor deltar i en demonstrationståg för klimatet i Paris. Demonstranterna protesterar mot att den franska regeringen inte anses göra tillräckligt för att skydda klimatet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0