Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Regeringen avgår, ny premiärminister

   Premiärminister Édouard Philippe från högerpartiet Republikanerna lämnar in sin och regeringens avskedsansökan efter ett möte med president Emmanuel Macron. Åtgärden ses som ett steg för Macron att genom nya satsningar återta det politiska initiativet inför presidentvalet år 2022. Philippe har ett högre stöd i opinionen än Macron. Redan samma dag utses Philippes partikamrat Jean Castex till ny regeringschef. Macrons parti LREM gjorde dåligt ifrån sig i lokalvalen i slutet av juni. Strax efter Philippes avgång kom också besked om att en utredning inleds av regeringens hantering av coronakrisen, med fokus på Philippe och de två senaste hälsoministrarna. Utredningen är en följd av kritik från från fackföreningar och läkare gällande bland annat brist på medicinsk utrustning under pandemin.

  • Juni

  • Franska trupper dödar terroristledare i Mali

   Försvarsminister Florence Parly tillkännager att den högsta ledaren för terrornätverket al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) dödats av franska soldater. Algeriern Abdelmalek Droukdel dödades i norra Mali nära gränsen till Algeriet tillsammans med flera högt uppsatta ledare inom Aqim, som även inkluderar andra militanta islamistgrupper. Dessa grupper har genomfört flera terrorattacker i regionen och kidnappat västerlänningar. Enligt försvarsminister Parly ska även en av ledarna för ”det andra största terrorhotet i regionen”, Islamiska staten i Storsahara (ISGS), gripits i maj. Frankrike har närmare 5 000 soldater i området och flera hundra jihadisterhar enligt franska medier tillfångatagits eller dödats under det senaste året av franska trupper.

  • Restauranger och grundskolor öppnar igen

   I början av juni öppnar åter restauranger och caféer i stora delar av landet. Men fortfarande finns det områden, som Guyana och Mayotte där restriktioner fortfarande kvarstår och även i Paris, där det fortfarande bara är tillåtet med uteserveringar. Antalet döda i covid-19 rapporteras nu vara 29 000. Dessutom är förbjudet med folksamlingar med fler än tio personer fram till 21 juni, medan det är obligatorisk med ansiktsskydd på tunnelbanor, bussar och pendeltåg.

  • Maj

  • Restriktionerna lättar i vissa regioner

   Antalet som är sjuka i covid-19 minskar, vilket gör att regeringen beslutar att restriktionerna (se Mars) ska hävas gradvis med hänsyn till läget i regionerna. Dessa delas in i röda eller gröna zoner, beroende på smittspridning och på sjukvårdens belastning. I röda zoner finns flera restriktioner fortfarande kvar medan grund- och förskolor och affärer åter öppnar i de gröna. Fortfarande håller restauranger och barer stängt och sammankomster med fler än tio människor åt gången är förbjudna.

  • Mars

  • Parlamentet utlyser nationellt nödläge

   Parlamentets bägge kamrar godkänner lagstiftning som ger regeringen utvidgade befogenheter i kampen mot coronaviruset. Lagen innebär att landet försätts i ett två månader långt undantagstillstånd vilket bland annat gör det möjligt för regeringen att direkt besluta om stöd till krisdrabbade företag. Antalet smittade har ökat under de senaste dagarna och beräknas nu vara omkring 16 000 medan 670 människor har avlidit av covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0