Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Ambassadören i Italien kallas hem

   Enligt franska utrikesdepartementet kallas den franske ambassadören i Italien hem för ”konsultationer” efter att den italienska andre vicepremiärministern Luigi Di Maio träffat medlemmar i Gula västarna. Den franska regeringen menar att Di Maio som representant för den italienska regeringen har blandat sig i Frankrikes ”interna angelägenheter”. Di Maio försvarar mötet med att hans parti Femstjärnerörelsen har rätt att bilda allianser med franska partier på samma sätt som presidenten Macrons parti En Marche kan samarbeta med center-vänsteroppositionen i Italien. Sedan högerpopulistregeringens tillträde förra året har relationerna mellan Italien och Frankrike försämrats.

  • Italiens vice premiärminister Di Maio träffar Gula västarna

   Italiens vice premiärminister Di Maio och en grupp från hans parti Femstjärnerörelsen träffar representanter för Gula västarna i Paris. Enligt ett partiuttalande hålls ett möte med Christophe Chalencon och Ingrid Levavasseur, som båda är ledargestalter inom den spretiga rörelsen. Tillsammans har man enligt Di Maio diskuterat att bilda en eventuell allians inför valet till Europaparlamentet i maj. Levavasseur har meddelat att hon kommer att kandidera i valet (se Januari 2019).

  • Minnesdag för folkmord på armenier

   President Macron meddelar att Frankrike inför en nationell minnesdag för folkmordet på armenierna. Han uppfyller därmed ett vallöfte. Datum för den årliga minnesdagen blir den 24 april. Frankrike, som hyser en stor grupp armenier, erkände 2001 händelserna i Osmanska riket under första världskriget som ett folkmord. Turkiet, som anser att det inte var ett folkmord armenier utsattes för, svarar med ett skarpt fördömande.

  • Januari

  • Röda halsdukar vill stoppa gula västar

   Omkring 10 000 anhängare till en grupp som kallar sig ”Röda halsdukarna” ordnar en demonstration i protest mot Gula västarna och deras metoder. De är trötta på vägspärrar, barn som hindras att ta sig till skolan och förstörelsen av byggnader och affärer. På Facebook har Röda halsdukarna över 21 000 sympatisörer. Samtidigt genomför 69 000 anhängare till Gula västarna för elfte lördagen i rad protestdemonstrationer på många håll i landet. En splittring märks i rörelsen, där en del medlemmar vill fortsätta protesterna medan en annan falang vill övergå till att verka politiskt. Nyligen har en 31-årig ensamstående tvåbarnsmamma, Ingrid Levavasseur, uppgett att hon kommer att representera Gula västarna i det kommande valet till Europaparlamentet.

  • Diplomatiskt bråk mellan Italien och Frankrike

   Franska utrikesdepartementet kallar till sig Italiens ambassadör i protest mot att Italiens vicepremiärminister Luigi di Maio uppmanat EU att införa sanktioner mot Frankrike för "dess koloniala politik i Afrika". Relationerna mellan länderna har blivit allt sämre sedan Lega och Femstjärnerörelsen bildade regering i Italien. Särskilt migrationsfrågan har orsakat problem. Frankrike har kritiserat den italienska regeringen för att den inte tar emot räddningsfartyg med migranter och den italienska regeringen har i sin tur kritiserat den franska för att skicka tillbaka migranter till Italien. Italienske inrikesministern Matteo Salvini har kallat Emmanuel Macron för en ”förfärlig president” och, tillsammans med di Maio visat starkt stöd för den franska proteströrelsen ”De gula västarna”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0