Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • IS-kvinnor och barn hämtas hem från Syrien

   Utrikesdepartementet meddelar att 15 frihetsberövade kvinnor och 32 barn med franskt medborgarskap kommer att repatrieras från Syrien. De är familjer till IS-krigare och har placerats i läger i Syrien efter att extremiströrelsen Islamiska staten besegrats. Ett 50-tal mödrar och barn hämtades hem i juli 2022 och ytterligare 55 repatrierades i oktober förra året. Förhållandena i lägren har fördömts av människorättsorganisationer och FN-organ och regeringar som inte tagit hem medborgare kritiseras för att bryta mot regelverk för mänskliga rättigheter.

  • Hundratusentals demonstrerar mot ändrad pensionsålder

   Lokaltrafiken ligger nere, skolor håller stängt och många andra delar av samhället påverkas när medlemmar av fackföreningen CGT och andra fackföreningar strejkar på flera håll i landet i protest mot president Macrons planer på att höja pensionsåldern från 62 till 64 år. Över en miljon människor uppges enligt inrikesdepartementet sluta upp i demonstrationer på gator och torg i stora delar av landet och bara i Paris deltar 80 000 personer. Omkring två tredjedelar av det franska folket uppges vara emot förändringen av pensionsåldern.

 • 2022

  • December

  • Den franska baguetten blir kulturarv

   Unesco utser den franska baguetten till en del av världens kulturarv. Frankrike skickade förra året in en ansökan till Unesco. Utmärkelsen är inte bara en hyllning till bakandet av baguetter utan lyfter också fram sociala och kulturella aspekter av det traditionella långsmala brödet, som av president Emmanuel Macron kallats för ”250 gram magi och perfektion”. Över sex miljarder baguetter bakas varje år i Frankrike.

  • November

  • Nytt migrantavtal med Storbritannien

   Regeringarna i Paris och London sluter ett nytt avtal om insatser för att förhindra att migranter tar sig över Engelska kanalen i små båtar. Enligt uppgörelsen ska Storbritannien betala Frankrike 63 miljoner pund om året för att fransmännen ska förstärka sina gränspatruller. Det ska ske både genom ökad bemanning, men också ökad elektronisk bevakning, bland annat via drönare och CCTV-kameror.  Antalet människor som försöker ta sig till Storbritannien den här vägen har ökat snabbt sedan 2021. 2021 kom 28 500, och hittills i år har det kommit 40 000 människor, vilket lett till att alla mottagningscentra är överfulla. Insatserna kommer, enligt avtalet, att genomföras av Frankrike, medan britterna bara har observatörsstatus.

  • Frankrike tar emot migrantfartyg efter kritik mot Italien

   Den franska regeringen kritiserar Italien för hur den hanterat migranter på ett räddningsfartyg. Italiens beslut att inte låta 234 migranter på ett räddningsfartyg, Ocean Viking, gå i land strider enligt Frankrike mot havsrätten. Den nya italienska högerregeringen kräver i sin tur att andra EU-länder måste ta emot fler av de migranter som skeppas över Medelhavet från Nordafrika. Ocean Viking, som drivs av en fransk frivilligorganisation, får så småningom lägga till i hamnen i den franska staden Toulon där migranterna får stiga i land. De ville alla söka asyl enligt franska myndigheter.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0