Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Paris borgmästare Hidalgo blir Socialistpartiets presidentkandidat

   Anne Hidalgo, som är borgmästare i Paris sedan 2014, utses formellt till Socialistpartiets kandidat i presidentvalet nästa år. Hidalgo, som i september bekräftade sin kandidatur, får stöd av 72 procent av partimedlemmarna i omröstningen. I sin valkampanj planerar hon att lyfta fram miljöfrågan och sociala orättvisor.

  • Frostigt mellan Frankrike och Algeriet

   Osämja har seglat upp mellan Algeriet och Frankrike. Algeriet har kallat hem sin ambassadör från Paris och förbjuder franska överflygningar genom algeriskt luftrum, vilket stör den franska försvarsmaktens terroristjakt i Sahelländer. Från algerisk sida har man retat upp sig på president Macrons kommentarer i fransk press om landets politiska system. Hans uttalanden ses som inblandning i Algeriets inre angelägenheter och som ett tecken på bristande förståelse för den skada Frankrike gjorde som kolonialmakt.

  • September

  • Frankrike kallar hem ambassadörer från USA och Australien

   Frankrike kallar hem sina ambassadörer i USA och Australien för konsultation. Beslutet kommer efter att det blev känt att länderna slutit en ny säkerhetspakt, Aukus, tillsammans med Storbritannien.  I och med pakten kommer Frankrike inte kunna sälja tolv militärubåtar till Australien, en affär som uppfattats som i princip klar.  Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian beskriver den avbrutna affären som ”en dolkstöt i ryggen”. Fem dagar senare talar president Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden med varandra per telefon, och Frankrike beslutar att sända tillbaka sin ambassadör till Washington. Det dröjer dock till början av oktober innan den franska regeringen meddelar att även ambassadören till Australien ska vända tillbaka. Spänningarna  är dock långt ifrån lösta och Frankrike kommer nu att söka ekonomisk kompensation från Australien för det upplösta kontraktet på tolv franska ubåtar vilket var värt omkring 65 miljarder dollar.

  • Terroristrättegång efter Parisattentaten 2015 inleds

   Den största rättegången någonsin i Frankrike inleds. 20 män åtalas för inblandning i terrordåden i Paris den 13 november 2015 då 130 människor dödades och hundratals skadades (se November 2015). Sex av de åtalade närvarar inte, en tros vara på fri fot medan övriga antas ha dött i Syrien och Irak. Av de åtalade är det enbart en, belgaren Salah Abdeslam, som åtalas för mord. Ytterligare nio gärningsmän är döda. De övriga 19 som åtalas har på olika sätt varit inblandade i terrordåden till exempel genom att bidra med vapen och bilar. Rättegången väntas pågå i nio månader.

  • Augusti

  • Kraftig skogsbrand nära Saint-Tropez

   Tusentals boende och turister tvingas evakueras på grund av en svår skogsbrand nära Saint-Tropez i södra Frankrike. Branden började i naturreservatet Plaine des Maures och spred sig sedan snabbt. Hundratals brandmän deltar i kampen mot lågorna. Kampen försvåras av starka vindar och den värmebölja som råder.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0