Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Republikanerna utser ny ledare

   Högerpartiet Republikanerna väljer Christian Jacob till ny partiledare. Jacob är en 59-årig tidigare minister som leder partiet i parlamentet. Den förre ledaren Laurent Wauquiez avgick i juni efter partiets bottenresultat i EU-valet i maj.

  • Frankrike stoppar vapenexport till Turkiet

   Efter Turkiets militära offensivt mot den kurdiska YPG-milisen i nordöstra Syrien beslutar Frankrike att stoppa sin vapenexport till landet. Det meddelar Frankrikes försvars- och utrikesministrar i ett gemensamt uttalande.

  • Fyra dödade i polishögkvarteret i Paris

   En IT-expert knivhugger fyra kollegor till döds i polisens högkvarter i centrala Paris. Den 45-årige mannen uppges vara anhängare av radikal islamism. Han skjuts till döds av en polisman i anslutning till terrordådet. Ytterligare två personer knivhuggs i samband med attentatet, men de överlever. I mitten av oktober griper polisen fem personer som misstänks ha koppling till den döde gärningsmannen, däribland en imam, som klassats som en säkerhetsrisk. 

  • September

  • Macron vill ha mer restriktiv invandringspolitik

   President Emmanuel Macron vill att invandringspolitiken ska skärpas, säger han vid ett regeringsmöte om vad som kommer att prioriteras under resten av mandatperioden. Macron förklarar att hans parti LREM behöver ta tydligare ställning i invandringsfrågan, annars kan partiet uppfattas som ett parti för den välbeställda medelklassen som blundar för de problem som finns. Över två tredjedelar av fransmännen anser i en ny opinionsundersökning att ”det finns för många utlänningar i Frankrike” och att många invandrare inte anstränger sig tillräckligt mycket för att integreras i samhället. 2018 ansökte över 120 000 människor om asyl i landet.

  • Storstrejk i Paris mot pensionsreform

   Anställda vid transportföretaget RATP, som ansvarar för pendeltåg, bussar och tunnelbanan, genomför en stor strejk i Paris. Tunnelbanelinjer ligger ner och många bussturer och pendeltåg är inställda. Transportarbetarna strejker i protest mot Emmanuel Macrons planerade pensionsreform, som ska införa ett allmänt pensionssystem som ska gälla för alla.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0