Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med 68 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Juli

    • Misstänkt tågsabotage inför OS

      Ett omfattande och samordnat sabotage genomförs mot tågbolaget SNCF:s höghastighetstrafik i och omkring Paris natten till dagen för OS-invigningen i huvudstaden. Flera misstänkt anlagda bränder förstör omkring 500 kablar till tre tåglinjer som styr en rad säkerhetsfunktioner. Runt 800 000 resenärer påverkas av inställda och försenade tågavgångar dagen då såväl semesterperioden som de Olympiska spelen inleds. Skadorna uppskattas ta flera dagar att laga. Polisen misstänker vänsterextremister för sabotaget då det liknar brott som den gruppen tidigare utfört. Tiotusentals poliser är utplacerade på Paris gator inför kvällens OS-invigning.

    • Macron: “ingen ny regering under OS”

      President Emmanuel Macron pausar regeringsbildandet och låter övergångsministären sitta kvar tills Olympiska spelen i Paris är slut. Beskedet kom kort efter det att vänsteralliansen Nya Folkfronten, som samlar flest ledamöter i nationalförsamlingen, offentliggjort sin premiärministerkandidat, den tämligen okända statstjänstemannen Lucie Castes. Den 37-åriga Castes arbetar inom Paris stad och har ingen bakgrund i partipolitiken. Vanligtvis hämtas nya premiärministrar bland nationalförsamlingens ledamöter. Macron motiverar sitt beslut med att ett regeringsskifte i augusti månad skulle skapa oordning. Vänstern anklagar presidenten för att försöka ”upphäva valresultatet”. Olympiska spelen pågår mellan 26 juli och 11 augusti.

    • Talmannen omvald

      När nationalförsamlingen samlas för första gången efter nyvalet blir talmannen Yäel Braun-Pivet oväntat omvald. I en tredje runda röstar 220 ledamöter för Braun-Pivet, som hör till president Emmanuel Macrons parti Renässans, medan Kommunistpartiets André Chassaigne får 207 röster och Sébastien Chenu som hör till Nationell samling 144 röster. Omröstningen är sluten så det är oklart hur ledamöterna röstat, men utslaget är en missräkning för vänsterblocket som är störst efter valet men som inte har lyckats enas om en kandidat till premiärministerposten. André Chassaigne hävdade att omröstningen "stals" av en "onaturlig allians" mellan president Macrons läger och högerkrafter.

    • Premiärminister Attal avgår

      President Emmanuel Macron godkänner premiärminister Gabriel Attals begäran om avgång men ber honom sitta kvar i en övergångsregering. Vänsteralliansen Nya folkfronten som blev störst i det nyval som just hållits har inte lyckats enas om en kandidat till premiärministerposten. Gabriel Attal begärde avsked redan dagen efter valet som innebar ett bakslag för det regerande mittenpartiet Renässans, som både han och Macron tillhör.

    • Vänsterblocket blir störst i nyvalet

      Sedan vänsteralliansen Nya folkfronten och president Emmanuel Macrons mittenallians Tillsammans gått samman i ett valtaktiskt samarbete under veckan fram till den andra valomgången, uteblir högerextrema Nationell samlings väntade storseger. I stället blir vänstern överraskande största block i nationalförsamlingen, följt av Tillsammans. Nationell samling hamnar på tredje plats, men blir största enskilda parti med 37 procent av rösterna. Det innebär att Nationell samling vinner 142 av de sammanlagt 577 mandaten i nationalförsamlingen. Nya folkfronten får 26 procent eller 178 mandat. Tillsammans erhåller 23 procent av rösterna, vilket ger 150 mandat. Republikanerna kommer på fjärde plats med drygt 5 procent eller 39 mandat. Resterande röstandelar och mandat går till andra högerpartier. Inget block får egen majoritet och president Emmanuel Macron ber premiärminister Gabriel Attal och övriga regeringen att sitta kvar under en övergångsperiod.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0