Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Parlamentet utlyser nationellt nödläge

   Parlamentets bägge kamrar godkänner lagstiftning som ger regeringen utvidgade befogenheter i kampen mot coronaviruset. Lagen innebär att landet försätts i ett två månader långt undantagstillstånd vilket bland annat gör det möjligt för regeringen att direkt besluta om stöd till krisdrabbade företag. Antalet smittade har ökat under de senaste dagarna och beräknas nu vara omkring 16 000 medan 670 människor har avlidit av covid-19.

  • Kommunalval hålls trots coronakris

   Den första omgången av kommunalvalet äger rum som planerat även om myndigheterna infört restriktioner för att plana ut spridningen av coronaviruset. Men valdeltagandet är lågt, endast 45 procent. De gröna går starkt framåt i valet i synnerhet i Bordeaux, Grenoble och Lyon. I Paris ser den nuvarande borgmästaren Anne Hidalgo från Socialistpartiet ut att ha goda chanser att få sitta kvar. En andra valomgång planeras till den 22 mars, men det är högst osäkert om den kommer att genomföras med tanke på spridningen av covid-19.

  • Skolor stängs för att bekämpa coronaviruset

   President Macron meddelar att alla landets skolor och universitet stängs till följd av spridningen av coronaviruset. Macron säger att detta är den allvarligaste hälsokrisen i landet på över ett århundrade. Dessutom kommer rekommendationer om att människor över 70 år bör hålla sig hemma. Sedan början av mars har antalet invånare som bär på coronaviruset ökat kraftigt. Nu rapporteras nära 3000 människor ha smittats av viruset medan ett 60-tal dött i covid-19 (den sjukdom som orsakas av viruset). Redan i början av mars stängdes ett hundratal skolor i drabbade regioner. 

  • Februari

  • Huawei startar tillverkning i Frankrike

   Den kinesiska telekomjätten Huawei startar en fabrik i Frankrike med tillverkning av basstationer för 5G-nätverk. Minst 500 personer ska anställlas och satsningen omfattar minst 200 miljoner euro. Det är ännu inte känt var anläggningen ska ligga. Enligt Huawei kommer fabriken sättas upp oavsett om den franska regeringen beslutar sig för att inte använda företagets utrustning i ett 5G-mobilnät. USA har varnat bland annat europeiska länder från att låta Huawei leverera 5G på grund av risken för att den kinesiska regimen kan utnyttja detta bland annat för spioneri.

 • 2019

  • December

  • Frankrike kräver att fängslade akademiker släpps av Iran

   Franska utrikesdepartementet tillkallar den iranska ambassadören för att protestera mot bortförandet av två franska akademiker, varav den ena inlett en hungerstrejk. Frankrike kräver att de båda akademikerna, som varit fängslade sedan juni, släpps fria. Akademikerna anklagas för spioneri och för samarbete med främmande makt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0