Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Storstrejk mot pensionsreform

   Den största landsomfattande strejken sedan 1990-talet inleds i protest mot president Macrons planerade förändringar av pensionssystemet. Generalstrejken berör flera miljoner transportarbetare, lärare, poliser och flera andra yrkesgrupper. Bussar, tåg och flygresor har ställts in och tunnelbanan i Paris står i stort sett stilla. Skolorna är stängda och belastningen på sjukhusen är hård, eftersom även många läkare och sjuksköterskor strejkar. Macrons reform handlar bland annat om att införa ett enda enhetligt poängsystem (se Aktuell politik). Planen har mötts av hård kritik från fackföreningshåll, där man bland annat menar att många inom den privata sektorn kommer att få arbeta betydligt längre än den lagstadgade pensionsåldern på 62 år för att få ut en tillräcklig pension.ac

  • November

  • Macron om Nato: Alliansen är hjärndöd

   I en intervju med brittiska the Economist kritiserar president Emmanuel Macron Nato för att vara en hjärndöd allians. Han tycker att det behövs en väckarklocka för att Nato ska ta itu med svåra frågor som relationerna med Ryssland och Turkiet. Han påpekar också att det inte längre är Kina och Ryssland som ska ses som de stora fienderna utan att det är terrorismen som är det största hotet. Macron får kritik för sitt uttalande både av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, USA:s president Donald Trump och av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

  • Macron på statsbesök i Kina

   Under ett statsbesök i Kina kommer  president Emmanuel Macron överens med president Xi Jinping om handelsuppgörelser till ett värde av omkring 15 miljarder dollar. I Macrons följe ingår ett trettiotal franska företagsledare. De båda presidenterna gör också ett gemensamt uttalande till stöd för Parisavtalet om åtgärder för att stoppa klimatförändringarna. Uttalandet kommer efter att det blivit känt att USA begärt att få lämna avtalet.

  • Oktober

  • Republikanerna utser ny ledare

   Högerpartiet Republikanerna väljer Christian Jacob till ny partiledare. Jacob är en 59-årig tidigare minister som leder partiet i parlamentet. Den förre ledaren Laurent Wauquiez avgick i juni efter partiets bottenresultat i EU-valet i maj.

  • Frankrike stoppar vapenexport till Turkiet

   Efter Turkiets militära offensivt mot den kurdiska YPG-milisen i nordöstra Syrien beslutar Frankrike att stoppa sin vapenexport till landet. Det meddelar Frankrikes försvars- och utrikesministrar i ett gemensamt uttalande.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0