Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Amnesty kritiserar polisinsatser mot demonstranter

   Amnesty International riktar i en rapport kritik mot hur myndigheterna har agerat mot de gula västarnas demonstrationer från 2018 och andra protester i landet. Tusentals demonstranter som har deltagit i fredliga och lagliga protester har fått böter, gripits och hållits i förvar och många har åtalats. Demonstranterna har anklagats för att bryta mot ”vaga lagar” som att ha förolämpat statliga tjänstemän eller för att ha deltagit i en rörelse som ”har för avsikt att utföra våldsamma handlingar”.

  • Republikanerna går framåt i senatsvalet

   Preliminära resultat visar att Republikanerna, som redan tidigare var största parti i senaten, stärker sin ställning i valet, då nära hälften av de 348 platserna står på spel.  Ledamöterna utses i indirekt av företrädare för regionalförsamlingar, kommunfullmäktige och andra politiska instanser. Socialistpartiet kommer på andra plats i valet medan Macrons parti Republiken på väg blir tredje största parti. Även det gröna partiet EELV gör bra ifrån sig och samlar nu tillräckligt många platser för att kunna utgöra en egen grupp.

  • Frankrike tar emot migranter från grekiskt flyktingläger

   Regeringen meddelar att landet kommer att ta emot 500 ensamkommande migranter, barn och ungdomar, från det grekiska flyktinglägret Moria, som nyligen förstördes i en brand. Enligt Europaminister Clement Beaune kommer landet att ta emot sammanlagt 1 000 migranter från lägret.

  • Spridningen av covid-19 ökar

   En dryg fjärdedel av landets departement räknas nu som “röda zoner” där myndigheterna kan införa restriktioner för att stoppa smittspridningen av coronaviruset. Paris och departementet Rhône, med storstaden Lyon, klassades som zoner med hög smitta redan i mitten av augusti.  Därefter blev det obligatoriskt att bära munskydd på alla offentliga platser. Antalet nya sjukdomsfall har under de två senaste dagarna legat kring 8 000 till 9 000.

  • Augusti

  • Militärövning i östra Medelhavet

   Frankrike kommer att delta i militärövningar i östra Medelhavet tillsammans med Grekland, Cypern och Italien. Övningarna ska pågå i tre dagar och de genomförs mot bakgrund av den senaste tidens bråk med Turkiet. Spänningarna har utlösts efter upptäckten av gasfyndigheter utanför Cypern och i havet nära grekiska Kreta. Konflikten trappades nyligen upp sedan Turkiet skickat forskningsfartyget Oruc Reis för att söka efter energifyndigheter i omtvistade havsområden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0