Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juni

  • Macron utlyser nyval efter bakslag i EU-valet

   President Emmanuel Macron upplöser nationalförsamlingen och utlyser nyval efter att hans parti Renässans gjort dåligt ifrån sig i valet till Europaparlamentet. Högerextrema Nationell samling beräknas ha vunnit nära en tredjedel av rösterna. Valet till den franska nationalförsamlingen kommer att äga rum i två omgångar, den 30 juni och den 7 juli.

  • Nationell samling blir störst i EU-valet

   Marine Le Pens parti Nationell samling når stora framgångar i valet till EU-parlamentet. Partiet får 31,4 procent av rösterna vilket ger (30 mandat) , alliansen Behov av Europa (med Renässans, Modem med flera) får 14,6 procent (13 mandat), Vakna upp Europa (med Socialistpartiet) 13,8 procent (13 mandat), Det okuvliga Frankrike 9,8 procent (9 mandat), Republikanerna 7,3 procent (6 mandat),  Ekologerna EELV 5,5 procent (5 mandat), Det stolta Frankrike (med Återerövring) 5,5 procent (5 mandat).

  • Maj

  • Flera döda i oroligheter i Nya Kaledonien

   Sex personer har dödats i ett våldsamt uppror i Nya Kaledonien. Matbutiker har plundrats och byggnader har bränts ned. Oroligheterna i den franska självstyrande ögruppen började efter att det franska parlamentet röstade igenom förändringar som ger invånare med franskt medborgarskap rätt att rösta i valen där. Självständighetsaktivister bland kanaker, territoriets urinvånare, menar att det kommer att påverka möjligheterna till självbestämmande. Regeringen i Paris har infört nattligt utegångsförbud och även förbjudit den sociala medieplattformen Tiktok för att förhindra organiseringen av våldsamheter. Paris har också skickat ytterligare ett tusental militärer till området för att återta kontrollen av sex mil långa vägen mellan huvudstaden Nouméa och flygplatsen.

  • Mars

  • Rätten till abort skrivs in i grundlagen

   Parlamentet röstar ja till att rätten till abort ska skyddas i grundlagen. Frankrike blir därmed det första landet i världen som skriver in aborträtten i författningen. Tre femtedelar av ledamöterna i parlamentets bägge kamrar röstar vid ett gemensamt möte ja till förslaget, vilket krävs för en grundlagsändring. Tidigare har kamrarna godkänt förslaget var för sig. I opinionsmätningar har över 80 procent av befolkningen ställt sig bakom förslaget.

  • Februari

  • Rysslands ambassadör uppkallad efter Navalnyjs död

   Franska utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör i landet med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en straffkoloni i Sibirien. Den Putinkritiske Navalnyjs död, som blev känd tre dagar tidigare, har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Den ryska statsledningen ges skulden för dödsfallet. Navalnyj hade överlevt en giftattack som han anklagade Kreml för och satt fängslad sedan 2021.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0