Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Brand i Notre-Dame

   En brand bryter ut i den berömda medeltida katedralen Notre-Dame som klassats som ett världsarv av Unesco. Elden hinner förstöra kyrkans 93 meter höga spira och delar av taket i trä från 1100-talet innan den är under kontroll. Huvudbyggnaden ska ha klarat sig från att bli totalt förstörd liksom de två klocktornen på den norra sidan av katedralen. President Emmanuel Macron lovar att katedralen ska restaureras.

  • Mars

  • Vandalisering under protest av Gula västarna

   För 18:e lördagen i rad ordnar Gula västarna ännu en demonstration på olika håll i landet. I samband med protesterna i Paris krossar maskerade demonstranter skyltfönster på paradgatan Champs-Elysees, försöker sätta eld på en bank och utövar annan skadegörelse. Antalet deltagare i demonstrationerna har emellertid minskat de senaste helgerna och i Paris samlas omkring 10000 människor medan cirka 4000 beräknas delta i övriga landet.

  • Massdemonstration för klimatet

   Omkring 45 000 människor deltar i en demonstrationståg för klimatet i Paris. Demonstranterna protesterar mot att den franska regeringen inte anses göra tillräckligt för att skydda klimatet.

  • Februari

  • Antisemitisk tidskrift får Twitterkonto indraget

   Den högerextremistiska tidskriften Rivarol får inte längre verka på Twitter eftersom den under en längre tid spridit antisemitiska uttalanden. Regeringens särskilda organ mot rasism, antisemitism och diskriminering har flera gånger rapporterat om problemen för medieplattformen. Händelsen sammanfaller med en antisemitisk våg i landet, som har den största judiska befolkningsgruppen i Europa. Enligt officiella uppgifter har antalet polisanmälningar för antisemitiska brott ökat kraftigt jämfört med för ett år sedan – ökningen är hela 74 procent.

  • Slut på bråket mellan Italien och Frankrike

   Det diplomatiska storgrälet mellan Italien och Frankrike får ett slut efter ett telefonsamtal mellan Italiens president Sergio Mattarella och Frankrikes president Emmanuel Macron. Kort därefter sänder Frankrike tillbaka sin ambassadör till Rom. Samtidigt får Mattarella en inbjudan till att träffa Macron i Paris. Den italienske vicepremiärministern Luigi Di Maios parti Femstjärnerörelsen tar samtidigt öppet avstånd från att samarbeta med franska proteströrelsen Gula västarna, som man menar propagerar för våldsanvändning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0