
Frankrike
Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2022
-
Maj
-
Första kvinnliga premiärministern på 30 år
President Emmanuel Macron utser arbetsmarknadsminister Elisabeth Borne till ny premiärminister efter Jean Castex. Elisabeth Borne blir den första kvinnliga regeringschefen på över 30 år. President Macron väntas byta ut en fler ministrar i regeringen inför det kommande parlamentsvalet i juni. Borne har rykte om sig att vara en god förhandlare och det väntas komma till pass med tanke på Macrons planer på en rad sociala reformer.
-
-
April
-
President Macron blir omvald
Emmanuel Macron vinner den andra omgången av presidentvalet med knappt 59 procent av rösterna mot drygt 41 procent för Marine Le Pen. Resultatet är en stor framgång för Macron som blir den förste presidenten på över två årtionden som blir omvald. Samtidigt är valdeltagandet det lägsta på över 50 år, knappt 72 procent; många väljare har valt att rösta blankt eller att avstå helt från att lägga sin röst på någon av de båda kandidaterna.
-
Macron och Le Pen segrar i första valomgång
Den sittande presidenten Emmanuel Macron och högernationalistiska Marine Le Pen går vidare till en andra omgång av presidentvalet den 24 april. Det står klar efter en överraskande jämn kamp i första rundan. När alla röster räknats har Macron fått 27,8 procent av rösterna och Le Pen 23,1 procent. En förklaring till att Macrons stöd bland väljarna visat sig vara lägre än förväntat är enligt bedömare troligen den senaste tidens prisökningar, särskilt på energi, något som har börjat oroa många fransmän.
-
Mars
-
EU-direktiv ger ukrainare skydd
EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Massflyktsdirektivet utfärdades av ministerrådet 2001 men har aldrig tidigare tillämpats. Runt 1,2 miljoner människor har flytt från Ukraina på den vecka som gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion.
-
Februari
-
Skärpta EU-sanktioner mot Ryssland
Som en följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina enas Frankrike och de andra EU-länderna om skärpta sanktioner mot Ryssland. Under veckan som följer antar EU sanktioner i flera steg. De riktas mot Rysslands finansiella system och högteknologiska industrier samt mot högt uppsatta politiker, däribland president Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, och delar av eliten runt makthavarna i Kreml. Sanktionerna mot finanssystemet syftar till att underminera Rysslands förmåga att finansiera kriget i Ukraina. Bland annat beslutar EU-länderna att stänga av sju ryska banker från det internationella betalningssystemet Swift som gör det möjligt att snabbt och säkert genomföra transaktioner. Därutöver förbjuds har alla transaktioner med ryska centralbanken liksom nya investeringar i en rysk investeringsfond. EU stänger också sitt luftrum för ryskt flyg och beslutar att förse Ukraina med vapen för 450 miljoner euro. Vidare stoppas sändningar från de ryska mediekanalerna RT och Sputnik som anklagas för att utgöra propagandaorgan för den ryska regeringen. Belarus som låtit ryska trupper tränga in i Ukraina från landets territorium får också en släng av sleven. Drygt tjugo högt uppsatta militärer beläggs med sanktioner och EU beslutar att stoppa importen av en rad exportvaror från Belarus. Frankrike skickar också försvarsmateriel, bland annat för luftvärnet, militär utrustning och bränsle samt humanitärt och ekonomiskt bistånd motsvarande över 100 miljoner euro.