Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Spioneri mot Macron via telefonen

   Ledande politiker och andra kända personer, bland dem president Macron och franska ministrar, kan ovetande ha blivit övervakade genom att säkerhetstjänster installerat programvaran Pegasus i deras mobiltelefoner. Två organisationer, Amnesty International och det Parisbaserade journalistsamarbetet Forbidden Stories, har fått tillgång till en lista med berörda telefonnummer och avslöjanden med upphov i den briserar i stora tidningar som Le Monde och The Guardian. Det israeliska mjukvaruföretaget NSO, som levererar Pegasus, hävdar att rapporterna präglas av felaktiga slutsatser och att programmet är avsett för att bevaka brottslingar och terrorister. Israels regering utlovar en utredning. Marocko förnekar att landets säkerhetstjänst spionerat på Macron.

  • Frankrike återupptar militärövningar med Mali

   Frankrike tillkännager att det återupptar gemensamma militära operationer med Mali. Beslutet fattas efter diskussioner med Malis övergångsregering och med företrädare för andra länder i Sahelregionen. Frankrike avbröt det militära samarbetet med Mali i juni som en följd av militärkuppen i landet en månad tidigare.

  • Juni

  • Frankrike avbryter operation mot jihadister

   Frankrike beslutar att avbryta Operationen Barkhane som under åtta år funnits på plats i Mali, Burkina Faso, Mauretanien, Niger och Tchad för att bekämpa de jihadistgrupper som är aktiva i regionen. Detaljer om hur avvecklingen ska ske väntas komma i slutet av juni. En utlösande faktor till beslutet tycks vara den senaste militärkuppen i Mali i maj. I april tog militären även makten i Tchad. President Emmanuel Macron säger att en del franska specialstyrkor istället ska flyttas till Task Force Takuba,  där soldater från flera andra europeiska länder, bland annat Sverige, deltar.

  • Fler coronarestriktioner hävs

   I mitten av maj tilläts restauranger och caféer åter att öppna liksom museer. Nu blir det även tillåtet att äta inomhus på restauranger och sportanläggningar för första gången på flera månader. Utegångsförbudet nattetid börjar gälla först klockan 23 istället för som tidigare klockan 21. Planen är att det helt ska upphöra i slutet av juni. Omkring hälften av befolkningen i Frankrike har fått en första dos vaccin mot covid-19.

  • Maj

  • Frankrike genomför militärövning i Japan

   För första gången genomför japanska, amerikanska och franska trupper en gemensam militärövning i sydvästra Japan. 300 marktrupper, en japansk ubåt och ett tiotal militärfartyg deltar i den veckolånga övningen, som även ett australiskt militärfartyg deltar i. Bedömare menar att det är ett sätt för länderna och inte minst Japan att möta Kinas växande militära inflytande i regionen och särskilt i Öst- och Sydkinesiska haven. Japan som sedan länge har ett nära försvarssamarbete med USA är på väg att öka sitt militära samarbete med andra länder, inte minst europeiska.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0