Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters samt franska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2019

  • November

  • Macron på statsbesök i Kina

   Under ett statsbesök i Kina kommer  president Emmanuel Macron överens med president Xi Jinping om handelsuppgörelser till ett värde av omkring 15 miljarder dollar. I Macrons följe ingår ett trettiotal franska företagsledare. De båda presidenterna gör också ett gemensamt uttalande till stöd för Parisavtalet om åtgärder för att stoppa klimatförändringarna. Uttalandet kommer efter att det blivit känt att USA begärt att få lämna avtalet.

  • Oktober

  • Republikanerna utser ny ledare

   Högerpartiet Republikanerna väljer Christian Jacob till ny partiledare. Jacob är en 59-årig tidigare minister som leder partiet i parlamentet. Den förre ledaren Laurent Wauquiez avgick i juni efter partiets bottenresultat i EU-valet i maj.

  • Frankrike stoppar vapenexport till Turkiet

   Efter Turkiets militära offensivt mot den kurdiska YPG-milisen i nordöstra Syrien beslutar Frankrike att stoppa sin vapenexport till landet. Det meddelar Frankrikes försvars- och utrikesministrar i ett gemensamt uttalande.

  • Fyra dödade i polishögkvarteret i Paris

   En IT-expert knivhugger fyra kollegor till döds i polisens högkvarter i centrala Paris. Den 45-årige mannen uppges vara anhängare av radikal islamism. Han skjuts till döds av en polisman i anslutning till terrordådet. Ytterligare två personer knivhuggs i samband med attentatet, men de överlever. I mitten av oktober griper polisen fem personer som misstänks ha koppling till den döde gärningsmannen, däribland en imam, som klassats som en säkerhetsrisk. 

  • September

  • Macron vill ha mer restriktiv invandringspolitik

   President Emmanuel Macron vill att invandringspolitiken ska skärpas, säger han vid ett regeringsmöte om vad som kommer att prioriteras under resten av mandatperioden. Macron förklarar att hans parti LREM behöver ta tydligare ställning i invandringsfrågan, annars kan partiet uppfattas som ett parti för den välbeställda medelklassen som blundar för de problem som finns. Över två tredjedelar av fransmännen anser i en ny opinionsundersökning att ”det finns för många utlänningar i Frankrike” och att många invandrare inte anstränger sig tillräckligt mycket för att integreras i samhället. 2018 ansökte över 120 000 människor om asyl i landet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0