Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters samt franska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2022

  • November

  • Nytt migrantavtal med Storbritannien

   Regeringarna i Paris och London sluter ett nytt avtal om insatser för att förhindra att migranter tar sig över Engelska kanalen i små båtar. Enligt uppgörelsen ska Storbritannien betala Frankrike 63 miljoner pund om året för att fransmännen ska förstärka sina gränspatruller. Det ska ske både genom ökad bemanning, men också ökad elektronisk bevakning, bland annat via drönare och CCTV-kameror.  Antalet människor som försöker ta sig till Storbritannien den här vägen har ökat snabbt sedan 2021. 2021 kom 28 500, och hittills i år har det kommit 40 000 människor, vilket lett till att alla mottagningscentra är överfulla. Insatserna kommer, enligt avtalet, att genomföras av Frankrike, medan britterna bara har observatörsstatus.

  • Frankrike tar emot migrantfartyg efter kritik mot Italien

   Den franska regeringen kritiserar Italien för hur den hanterat migranter på ett räddningsfartyg. Italiens beslut att inte låta 234 migranter på ett räddningsfartyg, Ocean Viking, gå i land strider enligt Frankrike mot havsrätten. Den nya italienska högerregeringen kräver i sin tur att andra EU-länder måste ta emot fler av de migranter som skeppas över Medelhavet från Nordafrika. Ocean Viking, som drivs av en fransk frivilligorganisation, får så småningom lägga till i hamnen i den franska staden Toulon där migranterna får stiga i land. De ville alla söka asyl enligt franska myndigheter.

  • Nationell samling utser ny partiledare efter Le Pen

   Marine Le Pens parti Nationell samling får en ny partiledare, Jordan Bardella 27 år, som fungerat som tllförordnad partiledare sedan Le Pen avgick 2021 i samband med hennes kandidatur i presidentvalet. Bardella, som är ledamot för partiet i Europaparlamentet fick starkt stöd av partimedlemmarna. Han blir den förste som leder partiet som inte själv heter Le Pen. Marines pappa, grundade partiet 1975, och Marine tog över som partiledare 2011.

  • September

  • Ny strejk mot Macrons penionsreform

   Fackföreningen CGT inleder en riksomfattane strejk sedan regeringen meddelat att försöken att genomföra en pensionsreform kommer att återupptas. I Paris demonstrerar omkring 40 000 människor medan omkring 4 000 sluter upp i protester i staden Marseille. Flera fackföreningar deltar inte i strejken utan meddelar att de kommer att ordna egna strejker i oktober. Enligt premiärminister Elisabeth Borne kommer regeringen att ägna ett antal månader framöver åt att hämta in synpunkter från fackföreningar och olika politiska partier.

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   EU-ländernas energiministrar - med undantag av Ungerns – når en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den "politiskt motiverad".

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0