Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters samt franska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Restauranger och grundskolor öppnar igen

   I början av juni öppnar åter restauranger och caféer i stora delar av landet. Men fortfarande finns det områden, som Guyana och Mayotte där restriktioner fortfarande kvarstår och även i Paris, där det fortfarande bara är tillåtet med uteserveringar. Antalet döda i covid-19 rapporteras nu vara 29 000. Dessutom är förbjudet med folksamlingar med fler än tio personer fram till 21 juni, medan det är obligatorisk med ansiktsskydd på tunnelbanor, bussar och pendeltåg.

  • Maj

  • Restriktionerna lättar i vissa regioner

   Antalet som är sjuka i covid-19 minskar, vilket gör att regeringen beslutar att restriktionerna (se Mars) ska hävas gradvis med hänsyn till läget i regionerna. Dessa delas in i röda eller gröna zoner, beroende på smittspridning och på sjukvårdens belastning. I röda zoner finns flera restriktioner fortfarande kvar medan grund- och förskolor och affärer åter öppnar i de gröna. Fortfarande håller restauranger och barer stängt och sammankomster med fler än tio människor åt gången är förbjudna.

  • Mars

  • Parlamentet utlyser nationellt nödläge

   Parlamentets bägge kamrar godkänner lagstiftning som ger regeringen utvidgade befogenheter i kampen mot coronaviruset. Lagen innebär att landet försätts i ett två månader långt undantagstillstånd vilket bland annat gör det möjligt för regeringen att direkt besluta om stöd till krisdrabbade företag. Antalet smittade har ökat under de senaste dagarna och beräknas nu vara omkring 16 000 medan 670 människor har avlidit av covid-19.

  • Kommunalval hålls trots coronakris

   Den första omgången av kommunalvalet äger rum som planerat även om myndigheterna infört restriktioner för att plana ut spridningen av coronaviruset. Men valdeltagandet är lågt, endast 45 procent. De gröna går starkt framåt i valet i synnerhet i Bordeaux, Grenoble och Lyon. I Paris ser den nuvarande borgmästaren Anne Hidalgo från Socialistpartiet ut att ha goda chanser att få sitta kvar. En andra valomgång planeras till den 22 mars, men det är högst osäkert om den kommer att genomföras med tanke på spridningen av covid-19.

  • Skolor stängs för att bekämpa coronaviruset

   President Macron meddelar att alla landets skolor och universitet stängs till följd av spridningen av coronaviruset. Macron säger att detta är den allvarligaste hälsokrisen i landet på över ett århundrade. Dessutom kommer rekommendationer om att människor över 70 år bör hålla sig hemma. Sedan början av mars har antalet invånare som bär på coronaviruset ökat kraftigt. Nu rapporteras nära 3000 människor ha smittats av viruset medan ett 60-tal dött i covid-19 (den sjukdom som orsakas av viruset). Redan i början av mars stängdes ett hundratal skolor i drabbade regioner. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0