
Frankrike
Med 68 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Juli
-
Macron och Starmer överens om migration, kärnvapen och Ukraina
Under presidenten Emmanuel Macrons besök i London enas Frankrike och Storbritannien om att skärpa kontrollen av migranter som korsar Engelska kanalen på illegal väg. Bara i år har över 21 000 människor tagit sig över sundet i rangliga båtar. Storbritannien kommer enligt avtalet att kunna skicka tillbaka båtflyktingar som saknar identitetshandlingar men lovar samtidigt att ta emot lika många asylsökande som bedöms ha legitima skäl för att få stanna. Innan systemet kan komma igång ska det granskas inom EU. Macron och den brittiska premiärministern Keir Starmer enas även om ett ökat samarbete kring kärnvapen om Europa utsätts för ett allvarligt hot. De vill även stärka stödet till Ukraina, bland annat genom att införskaffa fler kryssningsrobotar. De bägge ledarna deltar också på distans i ett möte med den ”koalition av villiga länder” som upprättats för Ukraina.
-
Regeringen klarar misstroendeomröstning
Premiärminister Bayrou och hans regering klarar en misstroendeomröstning i nationalförsamlingen. Bland ledamöterna röstar 189 för att fälla regeringen, det hade behövts 289 röster. Det var Socialistpartiet som tog initiativ till omröstningen sedan förhandlingar om pensionsreformer brutit samman. Ytterhögerpartiet Nationell samling röstar emot att avsätta regeringen.
-
-
Juni
-
Le Pen beredd på att inte kunna kandidera 2027
Marine Le Pen ber sin skyddsling och ledaren för hennes parti Nationell samling att förbereda sig på att kandidera i presidentvalet 2027. Jordan Bardella har lett ytterhögerpartiet sedan 2022 medan Le Pen är parlamentarisk ledare. Hon har tre gånger sökt bli president, men är dömd för bedrägeri med EU-bidrag och förbjuden att inneha offentliga uppdrag under en period av fem år. Därmed kan hon inte ställa upp i presidentvalet 2027 (se 31 mars 2025). Hon har överklagat domen som hon kallar "politisk" men rättsprocessen kan dra ut på tiden. "Jag har accepterat möjligheten att jag kanske inte kan kandidera. Jordan har accepterat möjligheten att han kanske måste ta över facklan", säger Le Pen till veckotidningen Valeurs Actuelles.
-
Tidigare premiärminister de Villepin bildar nytt parti
Dominique de Villepin, tidigare premiärminister, bildar ett nytt parti, La France humaniste (Humanistiska Frankrike). Presidentval stundar 2027, och ett parti skulle utgöra en bas för en presidentvalskampanj även om de Villepin inte säger rakt ut att han avser att kandidera. "Det är inte rätt tid nu att gå in i en debatt om presidentvalet", säger de Villepin till tidningen Le Parisien. Den 71-årige de Villepin ligger bra till i opinionsmätningarna. Han var premiärminister mellan 2005 och 2007, och har även varit utrikesminister och inrikesminister. Under den tiden tillhörde han konservativa UMP.
-
Tidigare premiärminister får villkorligt fängelsestraff
Den förre premiärministern François Fillon, tidigare dömd för att ha avlönat sin fru med statliga pengar utan att det fanns bevis för att hon utfört något arbete (se Januari 2017), får sitt straff ändrat till fyra års villkorligt fängelse. Högsta domstolen beslutar även att han måste betala böter på 375 000 euro och är förbjuden att ställa upp i val under fem år. Han slipper dock sitta i fängelse under ett år, som krävdes i en tidigare dom från 2022.