Frankrike
Foto: Shutterstock/Zoran Karapancev

Frankrike

Med över 66 miljoner invånare och en av världens största ekonomier är Frankrike en stormakt i Europa. Frankrike har ibland gått sin egen väg i utrikespolitiken, särskilt i förhållande till Storbritannien och USA men har bidragit starkt till Europas enande i samarbete med Tyskland.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Utegångsförbud ska stävja pandemin

   Utegångsförbud införs i Paris och åtta andra städer, däribland Lyon, Marseilles och Toulouse, i ett försök att stoppa spridningen av coronaviruset. I dessa städer är det under de närmaste sex veckorna förbjudet att röra sig ute mellan kl 21 på kvällen och kl 6 på morgonen. Åtgärden berör omkring 20 av 67 miljoner fransmän.     

  • Ryssland pekas ut bakom förgiftning av regimkritiker

   Frankrike Ryssland för att ha varit ”involverat och ansvarigt” för förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj som blev svårt sjuk i augusti efter att ha utsatts för ett nervgift under en resa i Sibirien. I ett gemensamt uttalande säger utrikesministrarna från Frankrike och Tyskland att de inte kan dra någon annan slutsats eftersom EU gång på gång uppmanat Ryssland att kasta ljus över händelsen utan att få något trovärdigt svar. Moskva säger i en kommentar att anklagelserna är ”oacceptabla” och liknar ”utpressning”. Frankrike skärper tonen dagen efter det att FN-organet Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) bekräftat tidigare uppgifter om att Navalnyj förgiftades av novitjok som framställdes i Sovjetunionen under det kalla kriget. Tyskland och Frankrike uppger i uttalandet att de tillsammans kommer att fortsätta arbeta för att sanktioner införs mot de ryssar som kan bedömas vara ansvariga för attacken mot Navalnyj.

  • Nya Kaledonien förblir franskt

   Invånarna i det franska territoriet Nya Kaledonien i Söderhavet röstar nej till ett förslag om självständighet för ögruppen. Drygt 53 procent av dem som deltar i omröstningen avvisar förslaget vilket är en mindre andel än vid den senaste omröstningen som hölls för två år sedan. Då röstade närmare 57 procent nej till förslaget. En omröstning i frågan kan hållas vartannat år om en tredjedel av ledamöterna i det lokala parlamentet röstar för det.

  • September

  • Macron lovar stöd till oppositionen i Belarus

   President Macron lovar att bistå oppositionen i Belarus med att medla i konflikten med landets president Aleksandr Lukasjenko. Det säger han i ett samtal med oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja, som har tagit sin tillflykt till Litauen efter presidentvalet i augusti. Enligt Tichanovskaja vill Macron göra sitt yttersta för att alla politiska fångar ska friges i Belarus.

  • Amnesty kritiserar polisinsatser mot demonstranter

   Amnesty International riktar i en rapport kritik mot hur myndigheterna har agerat mot de gula västarnas demonstrationer från 2018 och andra protester i landet. Tusentals demonstranter som har deltagit i fredliga och lagliga protester har fått böter, gripits och hållits i förvar och många har åtalats. Demonstranterna har anklagats för att bryta mot ”vaga lagar” som att ha förolämpat statliga tjänstemän eller för att ha deltagit i en rörelse som ”har för avsikt att utföra våldsamma handlingar”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0