Uzbekistan
Torget Registan i Samarkand är listat som världsarv av FN-organet Unesco. Foto: Shutterstock/javarman

Uzbekistan

Uzbekistan i Centralasien präglas av sitt politiska och ekonomiska arv från Sovjettiden, då planekonomi och kollektivjordbruk skapade ineffektivitet och miljöförstörelse. Även efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 har Uzbekistan styrts av auktoritära regimer, vars kritiker förföljs, fängslas och drivs i landsflykt. Landet är en stor bomullsproducent.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Presidentval utan opposition

   När presidentval genomförs ställs president Mirzijojev mot fyra kandidater från de godkända och regimtrogna partierna i parlamentet. Ingen verklig opposition deltar i valet. Mirzijojev, som kandiderar för Liberaldemokratiska partiet, vinner som väntat stort med drygt 80 procent av rösterna mot knappt 7 procent för Maksuda Vorisova från Folkets demokratiska parti och 5,5 procent för Alisher Kadirov från Uzbekistans demokratiska parti för nationell förnyelse. Valdeltagandet är 81 procent. Valets vinnare måste ta sig an en rad utmaningar: stigande arbetslöshet och försämrad ekonomi i spåren av coronapandemin samt snabbt ökande levnadskostnader för invånarna.

  • September

  • Hundratals afghaner evakuerade

   USA har evakuerat närmare 500 "militära och civila" afghaner från Uzbekistan, som tillkännager att det inte finns några afghanska flyktingar kvar i landet. I samband med talibanernas blixtoffensiv genom norra Afghanistan flydde såväl regeringssoldater som civila afghaner över gränsen till Uzbekistan och Tadzjikistan. Uzbekistan har inte uppgett hur många afghanska flyktingar som befunnit sig i landet.

  • Juni

  • Snabb smittspridning i landet

   Uzbekistan noterar den snabbaste spridningen av coronaviruset i landet under 2021. Myndigheterna inför en rad restriktioner ämnade att bromsa smittan, däribland begränsningar i resor till och från huvudstaden som är hårt drabbad. Den mycket smittsamma deltavarianten av viruset har nått Uzbekistan, som rapporterar drygt 470 nya infektioner per dygn, sammantaget närmare 108 200 bekräftade fall av covid-19 och 725 bekräftade dödsfall med virussjukdomen.

  • Maj

  • Bloggare döms till långt fängelsestraff

   En domstol i södra Uzbekistan dömer en bloggare till 6,5 års fängelse för utpressning och förtal. Bloggaren Otabek Sattorij är välkänd i landet för sin kritik mot korruptionen bland politiker och näringslivsledare i hemstaden Termez. Sattorij är en av flera bloggare som fått många följare under president Mirzijojevs regeringsperiod, då press- och yttrandefriheten stärkts något jämfört med Karimovs tid vid makten.

  • April

  • Uzbekiska IS-krigares familjer tas hem

   Kurdiska myndigheter i nordöstra Syrien överlämnar 24 uzbekiska kvinnor och 68 uzbekiska barn som tros ha familjeband till IS-krigare till en delegation från hemlandet. Sju av barnen saknar föräldrar. Många radikaliserade uzbeker valde att delta på IS sida i krigen i Irak och Syrien. Uzbekistan har sedan IS-kalifatets fall i flera omgångar tagit hem landsmän som misstänks för samröre med terrororganisationen. I den senaste omgången togs 240 uzbekiska kvinnor och barn hem.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0