Uzbekistan
Foto: Shutterstock/javarman

Uzbekistan

Uzbekistan i Centralasien präglas av sitt politiska och ekonomiska arv från Sovjettiden, då planekonomi och kollektivjordbruk skapade ineffektivitet och miljöförstörelse. Även efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 har Uzbekistan styrts av auktoritära regimer, vars kritiker förföljs, fängslas och drivs i landsflykt. Landet är en stor bomullsproducent.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Imam släpps fri efter 15 år i fängelse

   Den tidigare imamen Ruchiddin Fachriddinov har släppts fri efter 15 år i fängelse, rapporterar AFP. Fachriddinov var predikant i en moské i Tasjkent när han greps under ett av Karimovregimens tillslag mot religiösa grupper som inte godkänts av staten. Fachriddinov dömdes 2005 till 17 års fängelse för extremism men släpps ett par år i förtid. Fachriddinov får inte arbeta som imam efter frigivningen. Rapporter finns om att han har torterats i fängelset.

  • Juli

  • Smittspridningen tar ny fart

   Uzbekistan återinför restriktioner mot coronaviruset sedan smittspridningen tagit ny fart. Uzbekistan sattes i strikt karantän i mars och april men därefter lättade regeringen på restriktionerna. Exempel på platser som stängs igen är restauranger, gym, simhallar och vissa marknadsplatser. Det är heller inte tillåtet att hålla bröllop. Uzbekistan har haft drygt 10 800 bekräftade fall av covid-19, varav 41 avlidit.

  • April

  • Krisstöd till företagen

   President Mirzijojev ger centralbanken order om att betala ut sammanlagt 3,1 miljarder dollar till landets banker för att de i sin tur ska kunna stödja lokala producenter och företag med kapital. Anledningen till stödåtgärden är att regeringen vill försöka mildra de negativa effekterna av spridningen av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. Tidigare har regeringen beordrat att alla provinser och större städer ska sättas i karantän och uppmanat invånarna att ägna sig åt så kallad social distansering och bara lämna hemmen för arbete och nödvändiga ärenden.

  • Mars

  • Nytt långt fängelsestraff för Karimova

   Den avlidne expresidenten Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova döms till 13 år och fyra månader i fängelse för bland annat utpressning och förskingring. Karimova, före detta diplomat och sångerska, hamnade i klammeri med rättvisan redan 2014 då hon började nämnas som möjlig efterträdare till sin far. Vilka handlingar som ledde till domen framgår inte. När domen faller sitter Karimova redan fängslad för andra brott sedan flera år tillbaka.

  • Februari

  • Förre spionchefen får nytt fängelsestraff

   Ichtijor Abdullajev, en tidigare chef för säkerhetstjänsten, döms till 19 års fängelse för att ta tagit emot mutor. Rättegången har pågått bakom stängda dörrar i en militärdomstol sedan i juni 2019. Abdullajev dömdes i september 2019 till 18 års fängelse för att ha öveträtt tullregler samt för att vara inblandad i organiserad brottslighet. Bedömare säger att rättegångarna är politiskt motiverade då Abdullajev ska ha överträtt sina befogenheter och övervakat och avlyssnat president Mirzijojev.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0