Uzbekistan
Foto: Shutterstock/javarman

Uzbekistan

Uzbekistan i Centralasien präglas av sitt politiska och ekonomiska arv från Sovjettiden, då planekonomi och kollektivjordbruk skapade ineffektivitet och miljöförstörelse. Även efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 har Uzbekistan styrts av auktoritära regimer, vars kritiker förföljs, fängslas och drivs i landsflykt. Landet är en stor bomullsproducent.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Nytt långt fängelsestraff för Karimova

   Den avlidne expresidenten Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova döms till 13 år och fyra månader i fängelse för bland annat utpressning och förskingring. Karimova, före detta diplomat och sångerska, hamnade i klammeri med rättvisan redan 2014 då hon började nämnas som möjlig efterträdare till sin far. Vilka handlingar som ledde till domen framgår inte. När domen faller sitter Karimova redan fängslad för andra brott sedan flera år tillbaka.

  • Februari

  • Förre spionchefen får nytt fängelsestraff

   Ichtijor Abdullajev, en tidigare chef för säkerhetstjänsten, döms till 19 års fängelse för att ta tagit emot mutor. Rättegången har pågått bakom stängda dörrar i en militärdomstol sedan i juni 2019. Abdullajev dömdes i september 2019 till 18 års fängelse för att ha öveträtt tullregler samt för att vara inblandad i organiserad brottslighet. Bedömare säger att rättegångarna är politiskt motiverade då Abdullajev ska ha överträtt sina befogenheter och övervakat och avlyssnat president Mirzijojev.

  • Bloggare flyr landet

   Bloggaren Nafosat Ollosjkurova flyr från Uzbekistan av rädsla för att bli inlåst på psykiatriskt sjukhus av myndigheterna. Hon har känt sig trakasserad av myndigheterna sedan hon i september 2019 spärrades in på psykiatrisk klinik i två månader efter att ha filmat en protestmarsch.

  • Beröm från USA

   Vid ett besök i Uzbekistan öser USA:s utrikesminister Mike Pompeo beröm över värdlandet för den senaste tidens reformpolitik. Han säger att USA vill stärka samarbetet med Uzbekistan, som ligger i en region där såväl Kina som Ryssland har starka ekonomiska och politiska intressen.

  • Januari

  • Regeringen sitter kvar

   Premiärminister Aripov och hans regering får förnyat förtroende efter det att parlamentsval hållits. Presidenten låter samtliga ministrar sitta kvar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0