Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien har en av Afrikas äldsta kulturer med en dokumenterad historia flera tusen år före vår tidräkning. Det är också ett av de äldsta kristna rikena och ett av de få områden i Afrika som aldrig koloniserades. En 700 år gammal kejsardynasti ersattes 1974 av en marxistisk regim. Efter inbördeskrig fick Etiopien på 1990-talet ett formellt demokratiskt styre, men i praktiken har landet fungerat som en enpartistat under alliansen EPRDF. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som viktigaste exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Abiy Ahmed får Nobels fredspris

   Nobels fredspris 2019 tilldelas premiärminister Abiy Ahmed för hans ansträngningar för att "uppnå fred och internationellt samarbete". Han får priset för att han var drivkraften bakom fredsavtalet med Eritrea 2018 samt för de demokratiska reformer han satt igång i sitt eget land. Abiy Ahmed blev premiärminister i april 2018 och är med sina 43 år Afrikas yngsta regeringschef.

  • Augusti

  • Ny vallag antas

   Parlamentet antar en ny vallag, som bland annat innebär att ett nationellt parti måste ha minst 10 000 medlemmar för att få delta i val och att ett regionalt parti måste ha minst 4 000 medlemmar. Statstjänstemän måste ”avgå tillfälligt” från sina tjänster om de ska kandidera i val, men de ska återfå sina anställningar om de förlorar. Val till de regionala församlingarna och det federala parlamentet är planerade till maj 2020. Premiärminister Abiy har sagt att valen 2020 är en milstolpe i den reformprocess han inledde i april 2018. Hittills har processen inneburit att politiska fångar frigivits, att förbjudna rörelser blivit politiska partier och att en fredsprocess med Eritrea pågår. En del bedömare varnar dock för att hålla val för tidigt på grund av de etniska konflikter som härjar i landet och som gjorde att Etiopien 2018 registrerade fler internflyktingar än något annat land. Andra anser att Etiopien först bör genomföra den planerade folkräkningen innan valen hålls.

  • Juli

  • Världsrekord i trädplantering

   Omkring 350 miljoner träd planteras i Etiopien under en enda dag. Planteringen är tänkt som en start på ett regeringsinitiativ för att förmå varje etiopier att plantera minst 40 träd var. Därmed skulle landet under sommaren få 4 miljarder nya träd. Andelen skogsklädd mark i landet har minskat från 35 procent i början av 1900-talet till 4 procent idag. Orsaken till skogsdöden är torka, sannolikt förvärrad av klimatförändringarna. Det tidigare rekordet för antalet träd planterade på en enda dag i ett land hölls av Indien med 50 miljoner.

  • Militären tar över ansvaret för säkerheten i södern

   Militären och den federala polisen tar över ansvaret för säkerheten i landets södra region, där tiotals människor dödats i våldsamheter de senaste dagarna. Oroligheterna har sitt ursprung i majoritetsfolket sidamas försök att skapa en ny, delvis självstyrande stat i södern. Den södra regionen utgörs av en rad olika folkslag. Enligt författningen har regeringen skyldighet att inom ett år genomföra en folkomröstning om självstyre om någon av landets nio regioner begär det. Sidama begärde detta i juli förra året. Eftersom ingen folkomröstning ännu hållits hotar sidama att ensidigt utropa en ny stat. Oroligheterna uppstår när sidama-ledarna efter samtal med regeringen i Addis Abeba väljer att avvakta med självständighetsförklaringen.

  • Juni

  • Kuppförsök i Amhara avvärjs

   Fem politiska eller militära ledare dödas i vad som av regeringen i Addis Abeba beskrivs som ett misslyckat kuppförsök mot de styrande i regionen Amhara i norra Etiopien. Bland de döda finns Amharas guvernör och en medarbetare till denne samt Etiopiens arméstabschef, som dödas i ett samtida attentat i huvudstaden. Amharas säkerhetschef Asaminew Tsige tros ligga bakom dåden. Han frigavs förra året efter att ha suttit fängslad för en misslyckad kupp 2009. I jakten på gärningsmännen skjuts general Asamnew Tsige ihjäl. Närmare 250 människor grips, varav ett 60-tal tillhör det regionala oppositionspartiet Amharas nationella rörelse. Några veckor senare utnämns en av premiärminister Abiys närmaste säkerhetsrådgivare till ny guvernör för Amhara.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0