Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea men också till inre splittring och våldsamma inbördes konflikter. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Mars

  • TPLF blir av med terroriststämpeln

   Det federala parlamentet i Addis Abeba avlägsnar den tigreanska rörelsen TPLF:s terroriststämpel, vilket är en viktig del av förverkligandet av fredsavtalet (se November 2022). Dagen därpå utser Etiopien den högt uppsatte TPLF-ledaren Getachew Reda till president för delstaten Tigrays blivande övergångsregering. Tillsättandet av en övergångsregering ingår också i fredsavtalet.

  • USA närmar sig åter Etiopien

   USA:s utrikesminister Antony Blinken besöker Etiopien för att stärka de bilaterala relationerna efter en tid av ansträngda kontakter under Tigraykriget 2020–2022. Vid ett möte med premiärminister Abiy lovar USA 331 miljoner dollar i matbistånd till konflikt- och torkdrabbade områden av Etiopien. Sammanlagt har USA bidragit med 780 miljoner dollar i humanitärt bistånd till Etiopien under 2023.

  • Februari

  • Fred i Tigray, våldsvåg i Oromia

   Under februari månad går fredsprocessen i Tigray framåt med fortsatt avväpning, truppreträtter och alltmer samhällsservice som fungerar. Flertalet eritreanska soldater har lämnat Tigray. Endast i väster mot gränsen till Eritrea rapporteras eritreanska soldater dröja kvar. Premiärminister Abiy samtalar personligen med ledningen för TPLF om vägen framåt. AU medlar i samtal om hur en övergångsregering ska se ut. FN-expertis släpps in i Tigray för att kartlägga de människorättsbrott som begåtts. Samtidigt ökar våldet i Oromia mellan regeringsstyrkor och rebeller. Minst ett 50-tal människor dödas i etniskt motiverat våld när OLA-rebeller attackerar ett flyktingläger i Ano i Oromia. De flesta av dödsoffren är amhariska män men även ett antal kvinnor och barn dödas.

  • Folkomröstning om ny delstat

   En folkomröstning hålls i elva områden i södra Etiopien för att avgöra om en ny, tolfte delstat ska bildas. Områdena ingår i den sydliga delstaten SNNPR (Southern nations nationalities and peoples region). I ett av områdena, den administrativa zonen Wolayta, har befolkningen i många år velat bryta sig ur SNNPR. Efter folkomröstningar bildades 2020 och 2021 delstaterna Sidama respektive SWEPR (South west ethiopian peoples region) genom utbrytningar ur SNNPR, som utgörs av ett myller av olika etniska grupper. Spänningarna och våldet mellan grupperna har ökat under senare år.

  • Januari

  • Fredsprocessen i Tigray fortgår

   Tre månader efter det att fredsavtalet undertecknats i Sydafrika (se November 2022) ser vapenvilan ut att respekteras av båda parter. I januari månad börjar de TPLF-trogna rebellerna överlämna sina vapen till den etiopiska armén i enlighet med den överenskomna fredsprocessen. Endast en liten grupp rebeller motsätter sig vapenvilan och flyr upp i bergen. Den etiopiska armén meddelar att den amhariska milisen dragit sig tillbaka från Shire. Kommunikationer, bankservice och elförsörjning har återinstallerats i Tigrays största städer. Flygförbindelser har återupprättats från Mekele och Shire till Addis Abeba. Uppgifterna går isär om var de eritreanska och amhariska soldaterna befinner sig; rapporter kommer om att de dragit sig bort från tätbefolkade områden, medan andra vittnar om att de fortsätter döda, våldta och plundra civila. Den humanitära hjälpen kanaliseras via fyra landkorridorer. Den 22 januari kommer uppgifter om att Eritrea har dragit tillbaka sina soldater från staden Axum.

Till kalendariet
127956

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0