Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea men också till inre splittring och våldsamma inbördes konflikter. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Augusti

  • Inbjudan till Brics

   Etiopien är ett av sex länder som får en inbjudan att bli medlem av samarbetsgruppen Brics som vill utgöra en motvikt till västvärldens dominans. Det blir klart i samband med Brics toppmöte i Sydafrika. Kinas president Xi Jinping talar om en ”historisk” utvidgning. Sammanlagt ett 40-tal länder uppgavs inför mötet vara intresserade av att ansluta sig till Brics. De som nu får en inbjudan är förutom Etiopien också Argentina, Egypten, Förenade arabemiraten, Iran och Saudiarabien. Anslutningen uppges kunna ske vid årsskiftet.

  • Civila dödas i luftangrepp i Amhara

   I ett flyganfall dödas minst 26 människor på ett torg i Finote Selam i Amhara. Attacken är enligt militären riktad mot den paramilitära milisen Fano, men träffar enligt sjukhuskällor såväl barn som äldre. Uppgifter finns om att offren var på väg i lastbil med förnödenheter till milismän när de utsattes för flygattacken. Fano har vägrat låta sig avväpnas trots centralregeringens beslut att alla regionala styrkor och miliser ska avvecklas. Ett 50-tal människor vårdas för skador.

  • Matbistånd återupptas “på försök” i Tigray

   FN:s livsmedelsprogram (WFP) börjar åter dela ut mat till nödställda i Tigray. Utdelningen stoppades tillfälligt på grund av stölder (se Juni 2023). Den sker nu på försök för att se om åtgärder som vidtagits mot stölderna räcker. Miljontals människor i den nyligen krigsdrabbade delstaten får för lite att äta.

  • Undantagstillstånd införs i Amhara

   Den federala regeringen i Addis Abeba inför ett undantagstillstånd i delstaten Amhara i sex månader sedan striderna mellan armén och lokal milis snabbt trappats upp. Undantagstillståndet innebär bland annat att protestaktioner och andra folksamlingar förbjuds och att polisen får utökade befogenheter vid gripanden och andra insatser. Premiärminister Abiy varnar för att undantagstillståndet kan utvidgas till hela landet om striderna sprider sig. Oroligheterna bröt ut i april när Abiy meddelade att alla regionala styrkor i landet skulle upplösas, vilket också har genomförts. Den amhariska milisen Fano kontrollerar kortvarigt flera städer i Amhara innan regeringsstyrkorna tar över. Fano kontrollerar västra Tigray som enligt fredsavtalet mellan regeringen och TPLF från 2022 ska återgå i tigreansk kontroll.

  • Strider i Amhara trappas upp

   Flygtrafik till den historiska staden Lalibela i Amhara måste ställas in på grund av strider mellan regeringsarmén och lokala miliser (kallade Fano) på flera håll i delstaten. Enligt lokala medier har Fano tagit kontroll över Lailbelas flygplats. Situationen i Amhara har förvärrats sedan i april, då premiärminister Abiy beslutade att upplösa alla paramilitära grupper som fått stöd av regeringen. En del milismän fick därefter anställning i armén eller poliskåren, medan andra har gått med i Fano eftersom de känner sig övergivna av centralregeringen efter att ha hjälpt den att besegra den tigreanska gerillan TPLF hösten 2022.

Till kalendariet
127956

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0