Etiopien
Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov

Etiopien

Etiopien har en av Afrikas äldsta kulturer med en dokumenterad historia flera tusen år före vår tidräkning. Det är också ett av de äldsta kristna rikena och ett av de få områden i Afrika som aldrig koloniserades. En 700 år gammal kejsardynasti ersattes 1974 av en marxistisk regim. Efter inbördeskrig fick Etiopien på 1990-talet ett formellt demokratiskt styre, men i praktiken har landet fungerat som en enpartistat under alliansen EPRDF. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som viktigaste exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Första Bilfria dagen

   På Etiopiens första Bilfria dag spärras huvudleder av och tusentals människor i sju städer lämnar bilen hemma och promenerar istället. Tanken är att Bilfria dagen ska upprepas sista söndagen i varje månad med målet att minska utsläppen och lyfta fram en hälsosammare livsstil.

  • November

  • Oppositionsledare blir chef för valmyndigheten

   Oppositionsledaren Birtukan Mideksa, som nyligen återvände till Etiopien efter många år i exil (se December 2010), utses till chef för valmyndigheten som har ansvaret att organisera de allmänna valen 2020. Premiärminister Abiy har lovat att valen 2020 ska bli fria och rättvisa. Mideksa var en av ledarna under demonstrationerna efter det omstridda valet 2005. Hon fängslades, men benådades och lämnade 2010 landet.

  • Oktober

  • Oroligt i Oromia

   Säkerhetsstyrkor drabbar samman med OLF-rebeller i Oromia under flera dagar. En OLF-ledare som nyligen återvänt från Eritrea hindras av sina egna anhängare från att resa i regionen, eftersom de befarar att ledaren tänker resa runt och förespråka avväpning.

  • Första kvinnliga statschefen

   Parlamentet väljer Sahle-Work Zewde till ny president. Hon blir därmed Etiopiens första kvinnliga statschef. Zewde är diplomat med lång erfarenhet av arbete inom FN.

  • Presidenten avgår

   Efter diskussioner inom den regerande koalitionen EPRDF meddelar president Mulatu Teshome sin avgång. Några skäl till avgången uppges inte. Tushome har varit president i fem år. Hans mandatperiod är sex år. Etiopiens president har i huvudsak en ceremoniell roll, medan regeringen har den verkställande makten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0