Etiopien
Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov

Etiopien

Etiopien har en av Afrikas äldsta kulturer med en dokumenterad historia flera tusen år före vår tidräkning. Det är också ett av de äldsta kristna rikena och ett av de få områden i Afrika som aldrig koloniserades. En 700 år gammal kejsardynasti ersattes 1974 av en marxistisk regim. Efter inbördeskrig fick Etiopien på 1990-talet ett formellt demokratiskt styre, men i praktiken har landet fungerat som en enpartistat under alliansen EPRDF. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som viktigaste exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • ONLF-rebeller återintegreras

   Omkring 1 700 före detta ONLF-soldater återintegreras formellt vid en ceremoni i staden Jijiga i östra Etiopien. De kan välja mellan att återgå till ett civilt liv eller integreras i den federala armén eller en regional styrka. ONLF-soldaterna uppehöll sig i Eritrea fram till november 2018 då de kunde återvända hem efter att ha ingått ett fredsavtal med regeringen (se November 2018).

  • Januari

  • Över 13 000 har beviljats amnesti

   Riksåklagaren meddelar att fler än 13 000 människor har fått amnesti i enlighet med en lag som antogs sommaren 2018. Lagen ger individer och grupper som antingen utreds eller har dömts för landsförräderi, väpnat uppror eller brott mot grundlagen rätt att ansöka om straffrihet (se Juli 2018).

  • Ny generös flyktinglag

   En ny lag stiftas som ger Etiopiens närmare en miljon flyktingar rätt att arbeta, bo, utbilda sig och skaffa bankkonto var som helst i landet. Etiopien är det afrikanska land som hyser näst flest flyktingar efter Uganda.

  • OLF-fraktion härjar i västra Oromia

   Regeringen beordrar ut militären för att hantera situationen i Kellem Wollega i Oromia längst västerut i landet. Där har en väpnad fraktion av gerillagruppen OLF börjat råna banker, attackera och våldta invånare samt spärra av vägar. OLF återvände till Etiopien i mitten av 2018 efter att ha ingått ett fredsavtal med Abiy-regeringen som därmed lagligförklarade gruppen. I december anklagade OLF regeringen för att ha brutit fredsavtalet och delar av rörelsen tog åter till vapen. Sedan dess har över 830 OLF-medlemmar gripits. Samtidigt pågår våldsamma sammandrabbningar i östra Etiopien mellan afarer och somalier. Konflikten där leder till att huvudvägen till handelshamnen i Djibouti blockeras under en period och allvarlig bränslebrist uppstår i bland annat Addis Abeba. Det etniska våldet blossade upp efter att Abiy tillträdde som premiärminister den 14 april 2018 och inledde ett omfattande reformprogram. I programmet ingår att sluta fred med en rad etniska gerillagrupper, varav många fått lov att återvända till Etiopien.  Omkring 1,4 miljoner invånare har tvingats fly undan oroligheter sedan våren 2018.

 • 2018

  • December

  • Råd för försoning bildas

   Etiopien inrättar ett försoningsråd för att hitta en lösning på de etniska motsättningarna och få ett slut på det etniskt motiverade våldet. Enligt FN har minst 2,4 miljoner människor drivits på flykt undan etniskt våld i Etiopien sedan premiärminister Abiy inledde sin reformpolitik våren 2018.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0