Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Efter inbördeskrig på 1990-talet har partialliansen EPRDF helt dominerat politiken, men sedan våren 2018 har en viss demokratisering skett och en fredsprocess har inletts med ärkefienden Eritrea. Reformerna leds av premiärminister Abiy Ahmed, som 2019 fick Nobels fredspris för sina insatser. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Valen senareläggs

   Valmyndigheten meddelar att de allmänna valen skjuts fram från maj månad till den 16 augusti. Valdatumet ska definitivt fastställas av regeringen den 1 februari.

  • Medling i konflikt om dammbygge

   Egypten, Etiopien och Sudan rapporteras ha nått en principöverenskommelse i en konflikt som handlar om att etiopierna är i färd med att bygga en jättedamm i Blå Nilen, en av de största bifloderna till Nilen. Etiopien har stort behov av elkraft, men Egypten och Sudan, som båda ligger nedströms, anser att flodsystemet tappas på vatten på deras bekostnad. Vattenkraftverket ska bli det största i Afrika (se Naturtillgångar, energi och miljö). Enligt överenskommelsen, som uppnåtts genom medling av USA och Världsbanken, ska dammen få fyllas med vatten stegvis, medan regnperiod råder.

  • Lättar på terrorlagarna

   Det EPRDF-dominerade parlamentet antar en ny lag som ersätter den terrorlagstiftning som fått omfattande kritik från opposition och Amnesty International. Enligt människorättsorganisationen är lagändringen ett steg i rätt riktning men den kan fortfarande användas mot regeringskritiker. Exempelvis behåller parlamentet rätten att identifiera och förbjuda terroristorganisationer, en möjlighet som tidigare använts för att eliminera oppositionspartier. Dödliga terrorhandlingar kan fortfarande straffas med döden och terrorhandlingar som orsakar allvarlig kroppsskada eller stor materiell förstörelse kan ge 10 till 18 års fängelse. En klar förbättring är att den nya lagen ger anställda rätt att strejka även om de "hindrar samhällsservice", något som tidigare klassificerats som terrorism.

 • 2019

  • December

  • Eritreas president på besök

   I ett läge där fredsprocessen mellan Etiopien och Eritrea anses ha stannat av gör Eritreas president Afwerki ett två dagars besök i Etiopien och lovar då att öka samarbetet mellan grannländerna. Arbetet med att slutföra gränsdragningen och att åter öppna gränsövergångarna har bromsat in. Senast de två ledarna möttes var i juli 2019.

  • Religiöst våld i Amhara

   Flera moskéer och en kyrka har attackerats i Amhararegionen i norr, rapporterar det etiopiska etermediebolaget Fana. Premiärminister Abiy fördömer det religiösa våldet som han säger utförs av extremister som vill förstöra landets långa historia av religiös tolerans och samexistens. Det är inte klart exakt när angreppen skett, vad som utlöst dem och vilka som ligger bakom. Det är också okänt om någon människa kom till skada. I Amhara är runt 80 procent av befolkningen kristen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0