Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea men också till inre splittring och våldsamma inbördes konflikter. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Tusentals oppositionella grips i Amhara

   Fler än 4 000 människor har gripits i delstaten Amhara under polisräder mot milismän, medier och andra som står i opposition till Abiy-regeringen, rapporterar lokala medier.

  • April

  • Tiotals döda i våld mellan muslimer och kristna

   Våldsamheter utbryter mellan muslimer och kristna i staden Gondar i den nordliga delstaten Amhara. Våldet sprids under några dagar till andra delar av Etiopien, också Addis Abeba. I våldsvågen dödas minst ett 30-tal människor och fler än 100 skadas. Konflikten tros ha sitt ursprung i en dispyt om markrättigheter och inleds när en muslimsk begravning attackeras av väpnade kristna män. Minst två moskéer bränns ned. I hämndattacker ska minst två kristna ha bränts ihjäl och flera andra dödats med machete i sydvästra delen av Etiopien, där flera kyrkor bränts ned.

  • Nödhjälp når Tigray

   Den första hjälpsändningen på tre månader når nödställda människor i Tigray, meddelar FN. Hjälpkolonnen kommer från FN:s livsmedelsorgram (WFP) och innehåller mat. Dagen därpå når en kolonn från Rödakorset in i delstaten. En vecka tidigare ingick regeringen och TPLF en vapenvila för att nödhjälp skulle kunna nå fram till miljontals hungrande.

  • Mars

  • Vapenvila utlyst i norra Etiopien

   De tigreanska rebellerna TDF accepterar ett erbjudande om vapenvila från regeringssidan. Vapenvilan införs för att humanitär hjälp ska kunna nå fram till de miljontals nödställda i norra Etiopien. Ingen hjälp har nått fram till Tigray sedan mitten av december 2021; delstaten har varit nästan helt avskuren från omvärlden. Regeringssidan och det tigreanska motståndet inom TPLF skyller blockaden på varandra. Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) lider fyra av tio tigreaner av "extrem brist på mat" och hälften av de gravida och ammande kvinnorna är undernärda. Runt nio miljoner människor i norra Etiopien är i behov av nödhjälp. Våldsnivån i området har sjunkit betydligt sedan december 2021 då TDF drevs tillbaka till sitt kärnland i Tigray. Vapenvilan träder i kraft omedelbart och gäller tills vidare.

  • Hundratals döda i flygangrepp

   Minst 304 civila har dödats och minst 373 civila har skadats i flygangrepp under tre månader från den 22 november till den 28 februari 2021, enligt FN:s människorättsråd. De allra flesta offren finns i Tigray, men några har också skördats i Afar. Den humanitära situationen i norra Etiopien har under denna period förvärrats betydligt samtidigt som rådet fått in åtskilliga rapporter om grova brott mot de mänskliga rättigheterna begångna i Afar, Amhara och Tigray. Både regeringsstyrkor och motståndsgrupper gör sig skyldiga till våldsamheter men flygangreppen utförs av det etiopiska flygvapnet, enligt FN-rådet.

Till kalendariet
127956

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0