Etiopien
Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov

Etiopien

Etiopien har en av Afrikas äldsta kulturer med en dokumenterad historia flera tusen år före vår tidräkning. Det är också ett av de äldsta kristna rikena och ett av de få områden i Afrika som aldrig koloniserades. En 700 år gammal kejsardynasti ersattes 1974 av en marxistisk regim. Efter inbördeskrig fick Etiopien på 1990-talet ett formellt demokratiskt styre, men i praktiken har landet fungerat som en enpartistat under alliansen EPRDF. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som viktigaste exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Världsrekord i trädplantering

   Omkring 350 miljoner träd planteras i Etiopien under en enda dag. Planteringen är tänkt som en start på ett regeringsinitiativ för att förmå varje etiopier att plantera minst 40 träd var. Därmed skulle landet under sommaren få 4 miljarder nya träd. Andelen skogsklädd mark i landet har minskat från 35 procent i början av 1900-talet till 4 procent idag. Orsaken till skogsdöden är torka, sannolikt förvärrad av klimatförändringarna. Det tidigare rekordet för antalet träd planterade på en enda dag i ett land hölls av Indien med 50 miljoner.

  • Militären tar över ansvaret för säkerheten i södern

   Militären och den federala polisen tar över ansvaret för säkerheten i landets södra region, där tiotals människor dödats i våldsamheter de senaste dagarna. Oroligheterna har sitt ursprung i majoritetsfolket sidamas försök att skapa en ny, delvis självstyrande stat i södern. Den södra regionen utgörs av en rad olika folkslag. Enligt författningen har regeringen skyldighet att inom ett år genomföra en folkomröstning om självstyre om någon av landets nio regioner begär det. Sidama begärde detta i juli förra året. Eftersom ingen folkomröstning ännu hållits hotar sidama att ensidigt utropa en ny stat. Oroligheterna uppstår när sidama-ledarna efter samtal med regeringen i Addis Abeba väljer att avvakta med självständighetsförklaringen.

  • Juni

  • Kuppförsök i Amhara avvärjs

   Fem politiska eller militära ledare dödas i vad som av regeringen i Addis Abeba beskrivs som ett misslyckat kuppförsök mot de styrande i regionen Amhara i norra Etiopien. Bland de döda finns Amharas guvernör och en medarbetare till denne samt Etiopiens arméstabschef, som dödas i ett samtida attentat i huvudstaden. Amharas säkerhetschef Asaminew Tsige tros ligga bakom dåden. Han frigavs förra året efter att ha suttit fängslad för en misslyckad kupp 2009. I jakten på gärningsmännen skjuts general Asamnew Tsige ihjäl. Närmare 250 människor grips, varav ett 60-tal tillhör det regionala oppositionspartiet Amharas nationella rörelse. Några veckor senare utnämns en av premiärminister Abiys närmaste säkerhetsrådgivare till ny guvernör för Amhara.

  • Folkräkningen skjuts upp ett år

   Parlamentet skjuter upp den nationella folkräkningen i ytterligare ett år. Den skulle ha genomförts redan 2017. Orsaken är de stora flyktingströmmarna i landet till följd av etnisk och politisk oro. Folkräkningen är känslig eftersom den ska utgöra grunden för valkretsindelningen i kommande val samt gränsdragningen mellan landets regioner (se Politiskt system).

  • Maj

  • Byar ödelagda av milis

   En milisgrupp från regionen Amhara har i stort sett ödelagt två byar i grannregionen Benishangul-Gumuz, enligt en talesman för regeringen. Ett 80-tal människor har vårdats för skador orsakade vid milisens angrepp. Soldater har placerats ut i båda regionerna, där våldsamheter mellan etniska grupper har trappats upp under de senaste veckorna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0