Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea men också till inre splittring och våldsamma inbördes konflikter. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Ny fas i dammbygget väcker vrede

   Etiopien har påbörjat den andra fasen i arbetet med att vattenfylla Stora etiopiska renässansdammen i Blå Nilen. Uppgiften ökar på spänningarna inför ett planerat möte i FN:s säkerhetsråd den 8 juli om den kontroversiella dammen. Enligt Egypten och Sudan strider dammbygget mot internationell lag och hotar deras vattentillgångar då de ligger nedströms från den enorma dammen.

  • Tigray-rebeller ställer krav för vapenvila

   Det tigreanska TPLF-trogna motståndet accepterar "en vapenvila i princip" men betonar att de ställer en rad villkor för att den ska formaliseras. Bland annat kräver rebellerna att alla soldater från Eritrea och Amhara ska lämna Tigray. Dessutom kräver de att den avsatta TPLF-regeringen i Tigray ska återinsättas och att Addis Abeba utfärdar garantier för att regeringsstyrkor inte anfaller delstaten igen. De kräver också att premiärminister Abyi och Eritreas president Isaias Afwerki ställs till svars för vad de gjort mot Tigray samt att en FN-ledd oberoende utredning görs av de "fruktansvärda brott" som begåtts under konflikten. Andra krav är av humanitärt slag: garanti för att akut hjälp går fram till de nödställda samt att tigreanska flyktingar kan återvända hem under säkra förhållanden. Enligt FN har över 400 000 människor i Tigray drabbats av svält och 1,8 miljoner lever nära svältgränsen.

  • Juni

  • TPLF-trogen milis avancerar

   Den TPLF-trogna milisen TDF fortsätter att rycka fram i Tigray efter att ha tagit kontroll över delstatshuvudstaden Mekele. TDF har även marscherat in i staden Shire, enligt FN-källor. I ett uttalande säger milisen att den tänker driva ut "fienden" från Tigray. Enligt tankesmedjan Internationella krisgruppen (ICG) kontrollerar nu TDF merparten av delstaten, däribland de flesta större städer. TPLF har inte kommenterat Abiy-regeringens ensidiga vapenvila.

  • TPLF-trogen milis återtar Mekele

   Abiy-regeringen utlyser en omedelbar, villkorslös och ensidig vapenvila i Tigray, samtidigt som TPLF-trogen milis intar delstatshuvudstaden Mekele. När milisen, som kallar sig Tigrays försvarsstyrkor (TDF), marscherar in i staden möts de av jublande stadsbor som dansar på gatorna. Den Abiy-trogna övergångsregeringen som styrt sedan TPLF tvingades överge Mekele har vid det laget flytt ut ur staden. I statliga medier motiveras "den humanitära vapenvilan" med att det är skördetid och att bönderna måste kunna ta hand om sina grödor. TDF inledde sin offensiv i samband med de nationella valen den 21 juni.

  • Marknadsplats flygbombas i Tigray

   Fler än ett 60-tal människor dödas och runt 180 skadas när en välbesökt marknadsplats i Togoga i Tigray flygbombas av etiopisk militär, rapporterar sjukvårdspersonal. Många av offren för flygangreppet är barn. Attacken föregås av uppgifter om att TPLF-trogna rebeller rycker fram i området runt Togoga som ligger tre mil nordväst om delstatshuvudstaden Mekele. Rapporter kommer om hur soldater spärrar av vägar mellan Togoga och Mekele och därigenom hindrar ambulanser att nå fram till sjukhuset i Mekele. Militären erkänner att den utfört flygattacken men att måltavlan varit TPLF-trogna rebeller, inte civilpersoner.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0