Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea men också till inre splittring och våldsamma inbördes konflikter. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • April

    • OLF-politiker hittas ihjälskjuten

      Den välkände oppositionspolitikern Bate Urgessa från Oromos befrielsefront (OLF) hittas ihjälskjuten vid en vägkant utanför staden Meki i Oromia. Han hade några få timmar tidigare tillfälligt gripits av regeringsstyrkor. Bate Urgessa har suttit fängslad vid flera tillfällen och var frisläppt mot borgen när han tillfälligt greps igen. Militären nekar till inblandning i mordet. OLF anklagar centralregeringen för att ha stängt flera av partiets kontor, hindrat OLF-kandidater att ställa upp i val och fängslat flera ledare.

    • Avtal med Puntland väcker ilska i Somalia

      Etiopien ingår ett samarbetsavtal med den somaliska delstaten Puntland. Detaljerna i avtalet är oklara. Somalia anser att det kränker den somaliska statens suveränitet och svarar med att utvisa Etiopiens ambassadör och stänga två etiopiska konsulat, ett i utbrytarstaten Somaliland och ett i Puntland. Somalia kallar även hem sin ambassadör i Etiopien ”för konsultationer”. I mars meddelade styret i Puntland att det inte längre erkänner Somalias federala regering som delstaten anser bröt mot författningen i mars 2024 när den införde nya vallagar.

    • Februari

    • Tiotals döda i massaker i Amhara

      De etiopiska regeringsstyrkorna dödade minst 45 civila i en massaker i staden Merawi i Amhara i slutet av januari, enligt den oberoende Etiopiska människorättskommissionen (EHRC). De dödade anklagades för att stödja den amhariska Fanomilisen. EHRC skriver att antalet dödade sannolikt är högre men att 45 offer kunnat identifieras. Strider mellan militären och Fano har pågått i flera månader. Under perioden har dödliga drönarattacker blivit vanligare. Sannolikt tillhör drönarna militären.

    • Abiy Ahmed sluter leden

      Premiärminister Abiy Ahmed utser sin nära bundsförvant Temesgen Tiruneh, chef för underrättelsetjänsten Niss, till ny vice premiärminister. Ny utrikesminister blir Taye Atske Selassie, rådgivare till Abiy i utrikespolitiska frågor. Ny chef för Niss blir Redwan Hussein, nationell säkerhetsrådgivare. Samtliga är nära förtrogna med Abiy som samlar allt fler av sina närmaste män runt sig.

    • Januari

    • Omstritt hamnavtal med Somaliland

      Etiopien undertecknar ett preliminärt avtal med den somaliska utbrytarstaten Somaliland, vilket ska ge Etiopien rätt att i 50 år använda hamnen i den somaliländska staden Berbera vid Röda havet. Därtill ska det kustlösa Etiopien få använda ett markområde i anslutning till hamnen för att bygga en marinbas. I gengäld ska Etiopien som första land i världen erkänna Somalilands självständighet. Somaliland får också aktier i det etiopiska flygbolaget Ethiopian Airlines. Etiopien är i dag beroende av hamnen i Djibouti för sjöfart. Etiopien förlorade sin kust när Eritrea blev självständigt 1993. För Somaliland innebär avtalet en stor prestigevinst och är ett viktigt steg i dess kamp för oberoende från Somalia. Överenskommelsen möts av starka reaktioner från regeringen i Somalia som betraktar den som en "aggression" och en kränkning av dess suveränitet. Somalia kallar hem sin ambassadör från Etiopien och säger att det ska försvara sitt territorium på alla sätt som krävs.

Till kalendariet
127956

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0