Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea men också till inre splittring och våldsamma inbördes konflikter. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • HRW: minst ett 80-tal civila dödsoffer i Tigrays städer

   Minst 83 civilpersoner dödades och tusentals drevs på flykt när etiopiska regeringsstyrkor sköt artillerield mot tätbefolkade områden i Tigray under inbördeskonfliktens första veckor (se November 2020), rapporterar Human Rights Watch. Marktrupp sköt mot privata hem, sjukhus, skolor och marknader, skriver människorättsorganisationen i en ny rapport som granskat områdena kring de tre städerna Mekele, Shire och Humera. Enligt rapporten sköt regeringsstyrkorna i krigets inledning utan urskiljning mot Tigrays stadsområden på ett sätt som var givet att orsaka dödsoffer och skada privat egendom. Läkare i Humera säger att minst 46 människor dödades och 200 skadades i staden under en enda dag i konfliktens inledning. Human Rights Watch skriver att artillerielden inte verkade vara riktad mot något särskilt militärt mål utan snarare slog generellt mot tätbefolkade områden med en civil befolkning. I rapporten uppmanas FN att göra en oberoende utredning av brott mot krigets lagar i Tigray. Premiärminister Abiy har tidigare sagt att militäroffensiven i Tigray inte skördat några civila dödsoffer. Enligt tankesmedjan Internationella krisgruppen (ICG) har tusentals människor dödats och tiotusentals drivits på flykt sedan konflikten inleddes i november 2020.

  • FN uttrycker oro för eritreanska flyktingar

   Upp emot 20 000 flyktingar, i huvudsak landsflyktiga eritreaner, är försvunna från lägren i norra Tigray, meddelar FN. Flyktingarna överger sannolikt lägren av rädsla för att eritreanska soldater ska gå över gränsen till Etiopien och gripa dem. Flyktingarna är i de allra flesta fall regimkritiker. Eritrea och Etiopien förnekar att eritreanska regeringssoldater befinner sig eller har befunnit sig i Tigray. Tiotusentals människor har blivit flyktingar sedan konflikten utbröt i Tigray i november 2020. FN rapporterar om fortsatt stora problem med att nå fram med mat och andra förnödenheter till de drabbade. Rapporter fortsätter också att komma från Tigray om fortsatta sporadiska strider och en jakt på TPLF-ledare.

  • Januari

  • FN-rapportör varnar för ökat sexuellt våld i Tigray

   FN:s speciella rapportör om sexuellt våld i konflikter, Pramila Patten, meddelar att hon har fått "oroväckande" rapporter om sexuellt våld och övergrepp i spåren av konflikten i Tigray. Bland annat har uppgifter kommit in till FN-rapportören om individer som under hot tvingats våldta egna familjemedlemmar. Ett stort antal våldtäkter har anmälts i delstatshuvudstaden Mekele. Vårdkliniker vittnar om ökad efterfrågan på akut-p-piller och tester för könssjukdomar, vilket är tecken på förekomst av sexuellt våld i konflikter enligt Patten. Hon uttrycker samtidigt oro för drygt 5 000 eritreanska flyktingar i läger i och runt Shire i norra Tigray varav många lever nästan utan mat och vatten och saknar tak över huvudet.

  • TPLF avregistreras

   Etiopiens valmyndigheter meddelar att det tigreanska partiet TPLF avregistreras på grund av att det gick emot Abiy-regeringens beslut att skjuta upp valen 2020. TPLF, som då var styrande parti i Tigray, genomförde delstatsvalen i september 2020. En annan orsak till avregistreringen är våldshandlingar i samband med konflikten i Tigray. Det är inte helt klart vad avregistrering av ett politiskt parti innebär. Det är inget regelrätt förbud, men TPLF kan sannolikt inte längre verka som parti. Det är inte känt när, eller om, TPLF åter kan registreras som ett politiskt parti.

  • "Tre ledare i TPLF:s toppskikt är dödade"

   Tigreanen Seyoum Mesfin, som var Etiopiens utrikesminister mellan 1991 och 2010, har dödats av etiopiska regeringssoldater i Tigray, enligt officiella etiopiska källor. Även Abay Tsehaye, tidigare minister för federala frågor, och Asmelash Woldeselassie, TPLF:s tidigare ledare i parlamentet i Addis Abeba, har dödats av regeringsstyrkorna. Alla tre tillhörde TPLF:s absoluta toppskikt, som regeringsstyrkorna nu är på jakt efter i Tigray.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0