Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea men också till inre splittring och våldsamma inbördes konflikter. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • FN lovas tillträde till Tigray

   Etiopiska regeringen lovar att FN ska få lov att föra in livsmedel, mediciner och annan humanitär hjälp till civilbefolkningen i Tigray. Internationella rödkorskommittén rapporterar att sjukhusen i Mekelle är fyllda av patienter. I flyktingläger i norra Tigray, nära gränsen till Eritrea, beräknas närmare 100 000 eritreanska flyktingar snart vara utan mat. Antalet etiopier som flytt över till Sudan närmar sig samtidigt 46 000.

  • November

  • Abiy utropar seger i Tigray

   Premiärminister Abiy tillkännager att militäroffensiven mot Tigray är avslutad och att regeringsarmén kontrollerar delstatshuvudstaden Mekelle. Men enligt vissa bedömare har TPLF visserligen retirerat från staden men omgrupperat sig i omnejden. TPLF:s ledare Debretsion Gebremichael säger att rörelsen fortsätter kämpa och att striden inte är över. I ett tal tackar Abiy grannlandet Eritrea för att det tillåtit etiopisk trupp att korsa gränsen i jakten på TPLF-soldater. Enligt tankesmedjan Internationella krisgruppen (ICG) har tusentals människor dödats i konflikten, såväl soldater som civila.

  • Regeringsstyrkor inleder "slutoffensiv"

   Premiärminister Abiy beordrar en "slutoffensiv" mot TPLF: styrkor sedan en 72 timmar lång tidsfrist löpt ut utan att hörsammas av TPLF. Regeringsarmén går till attack mot Tigrays huvudstad Mekelle. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vädjar till Etiopiens ledare att göra allt för att skydda civilbefolkningen. USA, EU med flera uppmanar till medling via AU, men Abiy avvisar förhandlingar.

  • "Massakern i Mai-Kidra var riktad mot icke-tigreaner"

   Massakern i Mai-Kidra i västra Tigray den 9 november krävde minst 600 människoliv och var riktad mot icke-tigreanska säsongsarbetare på bondgårdar i området. Den utfördes av en lokal ungdomsgrupp kallad Samri, med understöd av lokal milis och polis. Det skriver det oberoende statliga institutet Etiopiens människorättskommission (EHRC), som bevakar situationen för de mänskliga rättigheterna i landet. EHRC:s chef är tillsatt av premiärminister Abiy. Amnesty International har tidigare rapporterat om att bild- och videomaterial från platsen för massakern tyder på att hundratals människor dödades. Massakern i Mai-Kidra är det värsta för omvärlden kända våldsdådet som begåtts under konflikten i Tigray. Morden begicks med bland annat käppar, knivar, hackor och machete. Tigreaner som flytt från Mai-Kidra till östra Sudan anklagar dock de etiopiska styrkorna för att ha dödat civila i staden. FN vill se en opartisk och detaljerad utredning av vad som hände i Mai-Kidra. Under de första dagarna av militäroffensiven utkämpades häftiga strider i Mai-Kidra och hela västra Tigray, men området är nu under regeringsarméns kontroll.

  • Etiopien ber omvärlden hålla sig utanför

   FN:s säkerhetsråd möts för att för första gången diskutera striderna i Tigray. Inget uttalande görs efter mötet, många afrikanska länder vill att AU ska få mer tid att lösa konflikten via medling. Premiärminister Abiy uppmanar omvärlden att hålla sig utanför konflikten till dess att Etiopien ber om stöd utifrån. Han beskriver konflikten som en inre angelägenhet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0