Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Efter inbördeskrig på 1990-talet har partialliansen EPRDF helt dominerat politiken, men sedan våren 2018 har en viss demokratisering skett och en fredsprocess har inletts med ärkefienden Eritrea. Reformerna leds av premiärminister Abiy Ahmed, som 2019 fick Nobels fredspris för sina insatser. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Första dödsfallen i covid-19

   Etiopien får sina två första bekräftade dödsfall i covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset. Dödsoffren är en 60-årig kvinna och en 56-årig man.

  • Internet åter tillgängligt i Wollega

   Myndigheterna gör internet och mobiltelefoni tillgängligt i det oroliga området Wollega i Oromia där servicen stängdes ned i januari 2020 i samband med att en militäroffensiv inleddes mot rebellgruppen OLA. Tidigare militäroffensiver i Wollega har kringgärdats av anklagelser om brott mot de mänskliga rättigheterna gentemot civilbefolkningen. Enligt bedömare har situationen i området inte blivit lugnare men premiärminister Abiy vill att invånarna där ska kunna nås av information om coronapandemin.

  • Räddningspaket från Världsbanken

   Världsbanken presenterar ett räddningspaket på 1,9 miljarder dollar som ska fördelas mellan 25 utvecklingsländer. Pengarna är ett bidrag till kampen mot coronapandemin. 82,6 miljoner dollar går till Etiopien.

  • Mars

  • De allmänna valen senareläggs

   Valmyndigheten skjuter upp de allmänna valen på grund av coronapandemin. Ett nytt valdatum tillkännages när hotet från pandemin är över. Förberedelserna av valet har blivit så störda av de begränsningar som kampen mot coronaviruset innebär att valprocessen blir omöjlig att genomföra i dagsläget, meddelar valmyndigheten. Valen var planerade till augusti.

  • Gränserna stängs för persontrafik

   I ett försök att hejda spridningen av coronaviruset stänger Etiopien i princip alla landgränser för persontrafik. Godsfrakter tillåts fortsätta. Militären kallas ut för att se till att invånarna respekterar förbudet mot folksamlingar. Den internationella flygplatsen i Addis Abeba hålls öppen men flygresenärer som anländer dit sätts i 14 dagars karantän.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0