Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Efter inbördeskrig på 1990-talet har partialliansen EPRDF helt dominerat politiken, men sedan våren 2018 har en viss demokratisering skett och en fredsprocess har inletts med ärkefienden Eritrea. Reformerna leds av premiärminister Abiy Ahmed, som 2019 fick Nobels fredspris för sina insatser. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Två mördare ska ha erkänt

   Den etiopiska justitieministern säger i ett TV-sänt tal att två män har erkänt mordet på oromo-sångaren Hachala Hundessa. De ska också ha erkänt att mordet ingick i en plan på att störta Abiy-regeringen. En tredje misstänkt förövare uppges vara på fri fot. Männen ska ha kopplingar till den forna gerillan Oromos befrielsefront (OLF), som anser att Abiy inte gör tillräckligt för att stärka oromomajoritetens ställning i landet.

  • Flera oppositionsledare gripna

   Polisen griper fler än 3 000 personer innan våldsutbrottet kan stävjas och situationen lugnar ned sig. Bland de gripna finns flera framträdande oppositionsledare, bland andra fem högt uppsatta medlemmar av Oromoernas befrielsefront (OLF) och de båda Abiy-kritikerna Jawar Mohammed och Bekele från Oromoernas federalistkongress (OFC). Yilkal Getnet, ordförande för oppositionspartiet Etiopiska nationella rörelsen, grips också.

  • Abiy kopplar kravallerna till dammkonflikten

   De våldsamma protesterna efter oromo-sångaren Hachalu Hundessas död trappas upp när de ger bränsle till politiska och etniska spänningar som finns i landet. Premiärminister Abiy beskriver kravallerna som "samordnade försök" att destabilisera landet. Externa och interna krafter som inte varit framgångsrika i frågan om Stora etiopiska renässansdammen (se Naturtillgångar, energi och miljö) har ansträngt sig till det yttersta för att skapa kaos, säger Abiy i en kommentar. I konflikten kring dammen står framför allt Etiopien och Egypten (men också Sudan) mot varandra. Enligt myndighetskällor ska rebellgruppen Oromos befrielsearmé (Ola) och oppositionspartiet Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) vara inblandade i våldet.

  • Polisen öppnar eld mot sörjande

   Två människor skjuts ihjäl och sju skadas när polisen öppnar eld mot sörjande som försöker ta sig fram till den mördade sångaren Hachalu Hundessas begravning på fotbollsstadion i Ambo väster om Addis Abeba. Ett hundratal människor har dödats i kravaller i Addis Abeba och Oromia sedan mordet på oromoern Hundessa begicks av okända gärningsmän.

  • Kravaller efter mord på sångare

   Våldsamma protester och kravaller rasar i Addis Abeba och Oromia sedan två dagar tillbaka. Utlösande faktor är mordet den 29 juni på den populäre oromo-sångaren Hachalu Hundessa, som skjutits ihjäl av okända gärningsmän. Hundessas politiska sånger gav uttryck för den marginalisering som många oromoer känner. Våldet skördar snabbt många dödsoffer, däribland poliser, milismän och civila. I centrum av protesterna står oromonationalister som vill att sångaren ska begravas i Addis Abeba istället för i hans hemstad Ambo. Oroligheterna späds på när en oppositionell oromopolitiker, Jawar Mohammed, grips tillsammans med ett 30-tal andra när de försöker stjäla Hundessas kropp för att föra den till huvudstaden. Jawar Mohammed var från början en anhängare till premiärminister Abiy och hans reformpolitik, men har senare blivit en ihärdig kritiker då han anser att Abiy inte gjort tillräckligt för oromoerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0