Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea men också till inre splittring och våldsamma inbördes konflikter. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • "Massakern i Axum begicks av TPLF-trogen milis"

   En "stor majoritet" av dem som dödades i en massaker i Axum i Tigray (se November 2020) var krigare, inte civila. Det säger Etiopiens biträdande justitieminister Fikadu Tsega, som därmed går emot rapporter från exempelvis Amnesty International och Human Rights Watch. Enligt dessa organisationer dödades hundratals, i huvudsak civila personer systematiskt av eritreanska soldater. Vid en presskonferens säger Tsega att eritreanerna efter att ha blivit angripna dödade 93 människor under "häftiga strider" mot TPLF-trogen milis. De allra flesta dödsoffer var civilklädda milismän, enligt Tsega, som tillägger att runt 1 500 unga män hade försetts med vapen av TPLF dagarna innan striderna utbröt.

  • Etiopiska FN-soldater söker asyl i Sudan

   Omkring 120 etiopiska soldater i FN:s fredsbevarande mission Unamid i Darfur har sökt asyl i Sudan, meddelar FN. Unamid håller på att monteras ned och styrkan ska ha lämnat Darfur senast vid halvårsskiftet. Unamids mandat löpte ut den 31 december 2020. Det är oklart om alla asylsökande soldater är från det svårt konfliktdrabbade Tigray.

  • TPLF och OLA terroriststämplas

   Det upplösta tigreanska före detta regeringspartiet TPLF stämplas som en terroristorganisation av det federala parlamentet. Även den väpnade oromogrupperingen Oromos befrielsearmé (OLA) får en terroriststämpel av parlamentet i Addis Abeba. OLA anklagas av Abiy-regeringen för att ha begått massakrer bland oromoer och amharer, något gruppen förnekar.

  • April

  • AI: tre civila i Tigray dödas av eritreanska soldater

   Eritreanska soldater dödar tre civilpersoner och skadar närmare ett 20-tal i en "oprovocerad attack" i Tigray, rapporterar Amnesty International (AI). Eritreanska trupper har även tidigare anklagats för att vid flera tillfällen ha begått övergrepp mot civila i Tigray, där de bistår etiopiska regeringsstyrkor i den väpnade kampen mot TPLF.

  • "Eritreanska soldater skjuter på civila"

   Närmare ett 20-tal civila etiopier skadas när eritreanska soldater öppnar eld mot dem i Adwa i Tigray, enligt ögonvittnen och läkare. Hälften av dem skadas allvarligt. Det sker drygt två veckor efter det att premiärminister Abiy lovat att de eritreanska styrkorna ska lämna delstaten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0