Etiopien
Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov

Etiopien

Etiopien har en av Afrikas äldsta kulturer med en dokumenterad historia flera tusen år före vår tidräkning. Det är också ett av de äldsta kristna rikena och ett av de få områden i Afrika som aldrig koloniserades. En 700 år gammal kejsardynasti ersattes 1974 av en marxistisk regim. Efter inbördeskrig fick Etiopien på 1990-talet ett formellt demokratiskt styre, men i praktiken har landet fungerat som en enpartistat under alliansen EPRDF. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som viktigaste exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Folkräkningen skjuts upp ett år

   Parlamentet skjuter upp den nationella folkräkningen i ytterligare ett år. Den skulle ha genomförts redan 2017. Orsaken är de stora flyktingströmmarna i landet till följd av etnisk och politisk oro. Folkräkningen är känslig eftersom den ska utgöra grunden för valkretsindelningen i kommande val samt gränsdragningen mellan landets regioner (se Politiskt system).

  • Maj

  • Byar ödelagda av milis

   En milisgrupp från regionen Amhara har i stort sett ödelagt två byar i grannregionen Benishangul-Gumuz, enligt en talesman för regeringen. Ett 80-tal människor har vårdats för skador orsakade vid milisens angrepp. Soldater har placerats ut i båda regionerna, där våldsamheter mellan etniska grupper har trappats upp under de senaste veckorna.

  • Februari

  • ONLF-rebeller återintegreras

   Omkring 1 700 före detta ONLF-soldater återintegreras formellt vid en ceremoni i staden Jijiga i östra Etiopien. De kan välja mellan att återgå till ett civilt liv eller integreras i den federala armén eller en regional styrka. ONLF-soldaterna uppehöll sig i Eritrea fram till november 2018 då de kunde återvända hem efter att ha ingått ett fredsavtal med regeringen (se November 2018).

  • Januari

  • Över 13 000 har beviljats amnesti

   Riksåklagaren meddelar att fler än 13 000 människor har fått amnesti i enlighet med en lag som antogs sommaren 2018. Lagen ger individer och grupper som antingen utreds eller har dömts för landsförräderi, väpnat uppror eller brott mot grundlagen rätt att ansöka om straffrihet (se Juli 2018).

  • Ny generös flyktinglag

   En ny lag stiftas som ger Etiopiens närmare en miljon flyktingar rätt att arbeta, bo, utbilda sig och skaffa bankkonto var som helst i landet. Etiopien är det afrikanska land som hyser näst flest flyktingar efter Uganda.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0