Etiopien
En familj i Omodalen i södra Etiopien förbereder middagen. Foto: Nick Fox/Shutterstock.

Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Sedan 2018 styrs landet av premiärminister Abiy Ahmed och Välfärdspartiet. Abiys politiska agenda har lett till ett fredsavtal med ärkefienden Eritrea men också till inre splittring och våldsamma inbördes konflikter. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Ett 20-tal döda i nya drönarattacker

   Nitton människor har dödats i drönarattacker i Tigray under de senaste två dygnen, enligt sjukhuskällor och hjälparbetare. Sjutton av offren dödas den 10 januari när en kvarn i staden Mai Tsebri i södra Tigray beskjuts av en drönare. Tiotals människor skadas enligt ögonvittnen. I en drönarattack den 11 januari söder om Mekele dödas två människor och tiotals skadas.

  • TPLF: ett 60-tal döda i drönarattack mot flyktingläger

   En talesman för TPLF skriver på twitter att minst 56 människor har dödats i en drönarattack mot ett läger för civila flyktingar i staden Dedebit i nordvästra Tigray. Sjukhuset i Shire rapporterar om 55 döda och 126 skadade. TPLF anklagar regeringssidan för att utföra upprepade drönarangrepp, med tiotals döda, i delstaten. Den 5 januari dödades eritreanska flyktingar, varav två barn, i ett flygangrepp mot ett flyktingläger i Tigray, enligt FN. New York Times, som citerar anonyma diplomatiska källor samt TPLF, skriver att regeringssidan lyckades driva tillbaka TPLF med hjälp av vapenbestyckade drönare levererade från Förenade arabemiraten, Turkiet och Iran. Därmed har konflikten i Tigray fått en internationell dimension.

  • Regeringen benådar kända politiska fångar

   Abiy-regeringen benådar flera kända politiska fångar, däribland högt uppsatta medlemmar av tigreanska TPLF samt oppositionella amharer och oromoer. Motiveringen är att benådningarna ska gynna en planerad "nationell dialog" för fred. Bland de benådade tigreanerna finns Sibhat Nega, som var med och grundade TPLF, Kidusan Nega, Abay Woldu, Abadi Zemu och Mulu Gebregziabher. Redan frigiven är den amhariske politikern Eskinder Nega, som fängslades under upploppen efter det att oromosångaren Hachalu Hundessa dödats 2020. Jawar Mohammed, oromo och mediemogul och tidigare allierad med Abiy, benådas också. Även han har suttit fängslad sedan upploppen 2020.

  • Etiopien utesluts från handelssamarbete

   USA utesluter Etiopien från handelssamarbetet Agoa (African Growth Opportunity Act), som ger ett 40-tal länder i Afrika förmånliga villkor på den amerikanska marknaden. Motprestationen är att länderna ska leva upp till vissa demokratiska krav, vilket Etiopien inte längre bedöms göra. Beslutet slår hårt mot ekonomin i Etiopien, som ökat sin export till USA från 28 miljoner dollar 2000 till närmare 300 miljoner dollar 2020. Hälften av exporten berörs av Agoa-samarbetet.

 • 2021

  • December

  • Tigreanska rebellerna retirerar

   De tigreanska rebellstyrkornas ledare skriver i ett brev till FN att de retirerar från Amhara och Afar. Genom att dra sig tillbaka till sitt kärnland Tigray hoppas rebellerna att ett tillfälle till fred ska uppstå, skriver de. I brevet till FN vill TPLF att en flygförbudszon ska inrättas över Tigray liksom land- och luftkorridorer för transporter. Rebellerna vill också att FN inför vapenembargo mot Etiopien och Eritrea. Tigreanernas reträtt kommer efter det att regeringsstyrkor rapporterat om flera framgångar på slagfältet under de senaste veckorna.

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0