Kriget i Tigray – är fred möjligt?

Hösten 2020 bröt krig ut i etiopiska Tigray. Det utlöstes av politisk rivalitet mellan de nya makthavarna i Addis Abeba och den gamla eliten från Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Efterhand har allt fler aktörer blandat sig i konflikten, inte minst grannlandet Eritrea, vilket har gjort den mer svårlöst.

Alla prenumerationsalternativ här

Civilbefolkningen har drabbats hårt av striderna, men också av grova övergrepp, svält och andra umbäranden. I mars 2022 enades dock den federala regeringen och TPLF om en vapenvila. Frågan är om den är början på en fredsprocess eller om den bara utgör en tillfällig paus i ett förödande krig.
Nr 5 2022, Författare: David Larsson Gebre-Medhin

Recension ur BTJ-häfte nr 12, 2022, lektör Elisabeth Sköns:
”… ger en faktafylld och kunnig bild av kriget i etiopiska Tigray, dess bakgrund, orsaker, förlopp, konsekvenser och utsikter till fredlig lösning. Författaren David Larsson Gebre-Medhin är doktor i freds- och konfliktforskning och biträdande lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Helhetsbetyg: Briljant”

Prenumerera - och var påläst
Världspolitikens Dagsfrågor ger dig intressant och aktuell fördjupning i de stora frågorna som förändrar världen. Skriften ger dig bakgrundskunskapen och de stora linjerna som du inte hittar någon annanstans.  Utgivning 12 nummer per år, varav två dubbelnummer. Varje nummer är 32 sidor och handlar om en avgränsad, stor, dagsfråga i internationell politik. Skribenterna är journalister, forskare och experter med lång erfarenhet inom sina ämnen.

Presenttips! Ge bort en prenumeration till någon. I kundvagnen anger du bara en annan leveransadress.

Tips till lärare Instuderingsfrågor i PDF. Bli skolmedlem för tillgång till ännu mer material!

Varukorg

Totalt 0