Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.

Senaste händelser

 • 2022

  • Maj

  • Tusentals oppositionella grips i Amhara

   Fler än 4 000 människor har gripits i delstaten Amhara under polisräder mot milismän, medier och andra som står i opposition till Abiy-regeringen, rapporterar lokala medier.

  • April

  • Tiotals döda i våld mellan muslimer och kristna

   Våldsamheter utbryter mellan muslimer och kristna i staden Gondar i den nordliga delstaten Amhara. Våldet sprids under några dagar till andra delar av Etiopien, också Addis Abeba. I våldsvågen dödas minst ett 30-tal människor och fler än 100 skadas. Konflikten tros ha sitt ursprung i en dispyt om markrättigheter och inleds när en muslimsk begravning attackeras av väpnade kristna män. Minst två moskéer bränns ned. I hämndattacker ska minst två kristna ha bränts ihjäl och flera andra dödats med machete i sydvästra delen av Etiopien, där flera kyrkor bränts ned.

  • Nödhjälp når Tigray

   Den första hjälpsändningen på tre månader når nödställda människor i Tigray, meddelar FN. Hjälpkolonnen kommer från FN:s livsmedelsorgram (WFP) och innehåller mat. Dagen därpå når en kolonn från Rödakorset in i delstaten. En vecka tidigare ingick regeringen och TPLF en vapenvila för att nödhjälp skulle kunna nå fram till miljontals hungrande.

  • Mars

  • Vapenvila utlyst i norra Etiopien

   De tigreanska rebellerna TDF accepterar ett erbjudande om vapenvila från regeringssidan. Vapenvilan införs för att humanitär hjälp ska kunna nå fram till de miljontals nödställda i norra Etiopien. Ingen hjälp har nått fram till Tigray sedan mitten av december 2021; delstaten har varit nästan helt avskuren från omvärlden. Regeringssidan och det tigreanska motståndet inom TPLF skyller blockaden på varandra. Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) lider fyra av tio tigreaner av "extrem brist på mat" och hälften av de gravida och ammande kvinnorna är undernärda. Runt nio miljoner människor i norra Etiopien är i behov av nödhjälp. Våldsnivån i området har sjunkit betydligt sedan december 2021 då TDF drevs tillbaka till sitt kärnland i Tigray. Vapenvilan träder i kraft omedelbart och gäller tills vidare.

  • Hundratals döda i flygangrepp

   Minst 304 civila har dödats och minst 373 civila har skadats i flygangrepp under tre månader från den 22 november till den 28 februari 2021, enligt FN:s människorättsråd. De allra flesta offren finns i Tigray, men några har också skördats i Afar. Den humanitära situationen i norra Etiopien har under denna period förvärrats betydligt samtidigt som rådet fått in åtskilliga rapporter om grova brott mot de mänskliga rättigheterna begångna i Afar, Amhara och Tigray. Både regeringsstyrkor och motståndsgrupper gör sig skyldiga till våldsamheter men flygangreppen utförs av det etiopiska flygvapnet, enligt FN-rådet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0