Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.

Senaste händelser

 • 2022

  • Januari

  • Ett 20-tal döda i nya drönarattacker

   Nitton människor har dödats i drönarattacker i Tigray under de senaste två dygnen, enligt sjukhuskällor och hjälparbetare. Sjutton av offren dödas den 10 januari när en kvarn i staden Mai Tsebri i södra Tigray beskjuts av en drönare. Tiotals människor skadas enligt ögonvittnen. I en drönarattack den 11 januari söder om Mekele dödas två människor och tiotals skadas.

  • TPLF: ett 60-tal döda i drönarattack mot flyktingläger

   En talesman för TPLF skriver på twitter att minst 56 människor har dödats i en drönarattack mot ett läger för civila flyktingar i staden Dedebit i nordvästra Tigray. Sjukhuset i Shire rapporterar om 55 döda och 126 skadade. TPLF anklagar regeringssidan för att utföra upprepade drönarangrepp, med tiotals döda, i delstaten. Den 5 januari dödades eritreanska flyktingar, varav två barn, i ett flygangrepp mot ett flyktingläger i Tigray, enligt FN. New York Times, som citerar anonyma diplomatiska källor samt TPLF, skriver att regeringssidan lyckades driva tillbaka TPLF med hjälp av vapenbestyckade drönare levererade från Förenade arabemiraten, Turkiet och Iran. Därmed har konflikten i Tigray fått en internationell dimension.

  • Regeringen benådar kända politiska fångar

   Abiy-regeringen benådar flera kända politiska fångar, däribland högt uppsatta medlemmar av tigreanska TPLF samt oppositionella amharer och oromoer. Motiveringen är att benådningarna ska gynna en planerad "nationell dialog" för fred. Bland de benådade tigreanerna finns Sibhat Nega, som var med och grundade TPLF, Kidusan Nega, Abay Woldu, Abadi Zemu och Mulu Gebregziabher. Redan frigiven är den amhariske politikern Eskinder Nega, som fängslades under upploppen efter det att oromosångaren Hachalu Hundessa dödats 2020. Jawar Mohammed, oromo och mediemogul och tidigare allierad med Abiy, benådas också. Även han har suttit fängslad sedan upploppen 2020.

  • Etiopien utesluts från handelssamarbete

   USA utesluter Etiopien från handelssamarbetet Agoa (African Growth Opportunity Act), som ger ett 40-tal länder i Afrika förmånliga villkor på den amerikanska marknaden. Motprestationen är att länderna ska leva upp till vissa demokratiska krav, vilket Etiopien inte längre bedöms göra. Beslutet slår hårt mot ekonomin i Etiopien, som ökat sin export till USA från 28 miljoner dollar 2000 till närmare 300 miljoner dollar 2020. Hälften av exporten berörs av Agoa-samarbetet.

 • 2021

  • December

  • Tigreanska rebellerna retirerar

   De tigreanska rebellstyrkornas ledare skriver i ett brev till FN att de retirerar från Amhara och Afar. Genom att dra sig tillbaka till sitt kärnland Tigray hoppas rebellerna att ett tillfälle till fred ska uppstå, skriver de. I brevet till FN vill TPLF att en flygförbudszon ska inrättas över Tigray liksom land- och luftkorridorer för transporter. Rebellerna vill också att FN inför vapenembargo mot Etiopien och Eritrea. Tigreanernas reträtt kommer efter det att regeringsstyrkor rapporterat om flera framgångar på slagfältet under de senaste veckorna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0