Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.

Senaste händelser

 • 2022

  • November

  • Nytt avtal om omedelbar nödhjälp

   Den etiopiska militären och de tigreanska TDF-rebellerna enas under förhandlingar i Nairobi i Kenya om att tillåta nödhjälp att omedelbart och utan hinder levereras till Tigrays miljontals nödställda. Överenskommelsen är en uppföljning av fredsavtalet mellan Etiopien och TPLF-ledningen i Tigray som ingicks den 2 november. Den 15 december meddelar Internationella rödakorskommittén att en medicinsk hjälpsändning nått fram till Mekele. I lasten finns bland annat läkemedel och förstahjälpenkit.

  • OLA-rebeller angriper städer i Oromia

   Den militanta Oromos befrielsearmé (OLA) genomför räder mot flera städer i delstaten Oromia. Eldväxling bryter ut när säkerhetsstyrkor försöker stoppa OLA-rebellerna som dock lyckas frita fångar och stjäla vapen från militärens förråd. De etiopiska väpnade styrkorna har under hösten försökt bekämpa OLA med drönarattacker i Oromia.

  • Häftiga strider fortgår i Tigray

   Intensiv artilleribeskjutning hörs från tre fronter i Tigray dagen efter det att regeringen och TPLF ingått ett avtal om permanent vapenvila. Enligt tigreanska myndigheter genomför de etiopiska regeringsstyrkorna en drönarattack mot civila i staden Maychew. Regeringssoldater genomför tillsammans med eritreanska trupper och amharisk milis en stor offensiv i delstaten och TPLF:s rebeller har tvingats retirera.

  • Fredsavtal om Tigray undertecknas

   Etiopiens regering och TPLF-styret i Tigray meddelar att de har undertecknat ett fredsavtal efter två års väpnad konflikt i delstaten. I avtalet lovar de två parterna att införa permanent vapenvila, att sluta sprida hatpropaganda, att skydda Etiopiens suveränitet och territoriella integritet samt respektera författningen. Regeringen ska ha kontrollen över delstatens huvudstad Mekelle medan TPLF åter ska kunna registrera sig som ett politiskt parti. Avtalet betonar att Etiopien har en enda nationell försvarsstyrka. Det innehåller också en plan på avväpning, demobilisering och integrering av TPLF-soldater i den reguljära armén. Regeringen lovar att samarbeta bättre med humanitära hjälporganisationer så att alla nödställda människor får hjälp. Processer för ansvarsutkrävande, försoning och läkande ska genomföras. Regeringen ska återuppbygga infrastruktur som förstörts av konflikten samt återupprätta samhällsservicen i Tigray. Undertecknandet sker efter tio dagars förhandlingar i Sydafrika, med AU som medlare. Hur genomförandet av avtalet ska övervakas nämns inte i avtalet, men AU:s chefsförhandlare säger att AU ska ha den rollen. Inte heller står det något om att Eritreas styrkor ska dras tillbaka. Avtalet prisas av bland andra FN och USA. Inbördeskriget i Tigray har krävt tusentals människors liv (upp emot 500 000 döda enligt amerikanska beräkningar), drivit över två miljoner på flykt och gjort miljontals människor i behov av nödhjälp för sin överlevnad.

  • Oktober

  • Framgångar för regeringsarmén i Tigray

   Regeringsstyrkor och deras allierade miliser har intagit de tre städerna Shire i nordvästra Tigray samt Alamata och Korem vid delstatens södra gräns. De väpnade styrkorna genomför en offensiv, samtidigt som FN varnar för att situationen i Tigray nu är utom kontroll och skördar ett ytterst högt antal civila dödsoffer. I området kring Shire får de etiopiska styrkorna hjälp av eritreanska soldater.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0