UI i Almedalen

UI i Almedalen

Utrikespolitiska institutet medverkar i Almedalsveckan! På denna sida hittar du alla våra aktiviteter under veckan.

War in Europe: Sweden’s role in strengthening european defense

Organizers: Munich Security Conference, Swedish Institute of International Affairs & the Swedish Defence Association

Time and place: Wednesday 28 June, 16:00-17:00, Smedjegatan 19, S:t Nicolai kyrkoruin (St. Nicolai Church Ruin)

At the end of Sweden’s EU Council Presidency and two weeks ahead of the NATO Summit in Vilnius, where does Europe stand in terms of its support for Ukraine? What role can Sweden play in strengthening European defense cooperation? And what implications would its NATO accession carry?

 

Det finsk-svenska försvarssamarbetet och den europeiska säkerheten

Arragörer: Hanaholmen & Utrikespolitiska institutet

Tid och plats: onsdag 28 juni, 18:00-18:45, Donnersgatan 6, "Sverige i världen". Det går även att se evenemanget på YouTube.

Hur hanterar vi det faktum att inträdet in i försvarsalliansen sker i otakt? Hur kan Finland och Sverige tillsammans möta den fortsatt allvarliga säkerhetskrisen?

Under förra årets Almedalsvecka diskuterades hur det finsk-svenska försvarssamarbetet ser ut i ljuset av invasionskriget i Ukraina och det förestående Natointrädet. Vad har hänt sedan dess och vad kommer att hända nu när vi blickar mot Natotoppmötet i Vilnius i juli och framåt?

Evenemanget är en del av Sverige i världen.

 

Med ekonomin som vapen – Så formas den nya världsordningen

Arrangör: Utrikespolitiska institutet

Tid och plats: torsdag 29 juni, 13:00-13:45, Donnersgatan 6, "Sverige i världen"

Stormaktspolitiken utspelar sig alltmer på det ekonomiska området, med verktyg som naturresurser, sanktioner och handelshinder. Ömsesidiga beroenden som setts som stärkande upplevs idag som sårbarheter. Hur förhåller sig de tongivande länderna till varandra i denna geoekonomiska maktkamp?

Hur ser de ekonomiska relationerna ut mellan USA, Kina och EU? Finns det fler avgörande aktörer? Och hur använder de ekonomin för att forma den nya världsordningen?

Evenemanget är en del av Sverige i världen.

 

UI:s pubquiz – Utrikespolitik till musik

Arragör: Utrikespolitiska institutet

Tid och plats: torsdag 29 juni, 17:00-19:00, Adelsgatan 33, "Brygghuset" 

Frågor om internationella relationer, historiska världshändelser och globala utmaningar påverkar oss alla. Ändå ter de sig ofta svårförståeliga och otillgängliga. Hur ändrar vi på detta och inspirerar till samtal? Kanske kan frågesport vara svaret?

Välkommen till UI:s pubquiz, Utrikespolitik till musik! Genom skarpa frågor och musik utforskar vi ett nytt sätt att diskutera utrikespolitik – där lagandan och låtarna leder vägen. Samla ett lag från din organisation och visa att ni är bäst i Almedalen på vad och hur det händer i världen. Varje lag kan vara tre till fyra deltagare. Anta utmaningen och passa på att mingla med medtävlande och knyta nya kontakter!

 

Kampen om de geopolitiska narrativen – Så formas den nya världsordningen

Arrangörer: Utrikespolitiska institutet & Utrikespolitiska Förbundet Sverige

Tid och plats: fredag 30 juni, 13:00-13:45, Donnersgatan 6, "Sverige i världen"

Kampen om vilka narrativ som ska få forma världen och utrikespolitiken har fått en ny spelplan. Där historia blir argument för nya erövringar och gamla stormakters status och anspråk ifrågasätts. Men hur ser de nya spelreglerna ut? Och vilka spelare ska få sätta agendan?

Är det en tvekamp mellan USA och Kina, och hur förhåller sig EU till det? Vilken roll tar Indien? Och hur spelar Rysslands påverkan in? Välkommen till ett samtal om kampen om narrativen och hur de formar den nya världsordningen!

Evenemanget är en del av Sverige i världen.

 

Talare på samtliga evenemang publiceras inom kort.

Varukorg

Totalt 0