Jakob Hallgren

Jakob Hallgren

Direktör

Direktör, Utrikespolitiska institutet.

Jakob Hallgren tillträdde som UI:s 15:e direktör i februari 2022.

Hallgren har lång erfarenhet från den svenska utrikesförvaltningen och var innan tillträdet ambassadör för nedrustning och icke-spridningsfrågor vid Utrikesdepartementet. Åren 2018 – 2020 var han Sveriges ambassadör i Republiken Korea (Sydkorea). Dessförinnan tjänstgjorde han som biträdande direktör på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

Tidigare har Hallgren tjänstgjort som chef med ansvar för humanitära och konfliktfrågor på UD:s enheter för säkerhetspolitik, samt för multilateralt utvecklingssamarbete. Han har även tjänstgjort vid Sveriges permanenta representation i Genève samt på den svenska ambassaden i Sarajevo i Bosnien-Hercegovina samt vid Försvarsmakten/MUST och för Folke Bernadotteakademin.

Han har samarbetat med FN, EU och ett flertal andra organisationer inom säkerhets- och utrikespolitik, medling, fredsbyggande, säkerhetssektorreform, nedrustning, icke-spridning, humanitära samt katastrofförebyggande frågor. Hans regionala expertis omfattar Nordostasien, Europa samt Afrika söder om Sahara.

Hallgren har en Master of Science i internationella relationer från London School of Economics and Political Science och en fil.kand. i statsvetenskap och nationalekonomi från Göteborgs universitet och har även studerat vid Sciences-Po i Paris.

Varukorg

Totalt 0