Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Keiko Fujimori släpps ur häktet

   Oppositionsledaren Keiko Fujimori släpps efter ett drygt år ur ur preventivt häkte (se Oktober 2018), efter ett beslut i författningsdomstolen. Redan i september beslutade Högsta domstolen attt halvera häktningstiden, som ursprungligen skulle ha varat i tre år. Anklagelserna mot henne kvarstår, men hon får nu hantera dem på fri fot. Keiko Fujimoris popularitet har dalat sedan korruptionsskandalen briserade.

  • Oktober

  • Tillförordnad president avgår

   Den tidigare vicepresidenten Mercedes Aráoz avgår, dagen efter det att kongressen utsett henne till president i trots mot president Martín Vizcarra. Därmed har landet inte längre två konkurrerande statschefer. Läget i har förblivit lugnt trots den konstitutionella kris som utspelar sig. Aráoz förklarar att hon lämnar posten som tillförordnad president sedan den regionala organisationen OAS slagit fast att författningsdomstolen måste avgöra om Vizcarra agerade i enlighet med lagen när han upplöste parlamentet. Aráoz lämnar också posten som vicepresident med hänvisning till att den konstitutionella ordningen i landet brutit samman.                                                                                                                                                                                                                                                              

  • September

  • Maktkamp övergår i akut kris

   Den politiska krisen skruvas upp ett varv när president Martín Vizcarra upplöser kongressen, som han anser hindrar hans försök att bekämpa korruptionen. Den oppositionskontrollerade kongressen svarar genast med att stänga av Vizcarra som de anklagar för en ”kupp”, och utse vicepresidenten Mercedes Aráoz till ny ledare. Enligt presidentens anhängare är beslutet emellertid ogiltigt eftersom kongressen redan stängts. Vizcarra motiverar i ett TV-tal den drastiska åtgärden med att kongressen vägrat att genomföra nödvändiga reformer och att tidigarelägga nästa val (se Juli 2019). Vizcarra vill nu se val den 26 januari 2020. Presidentens utspel kommer efter det att kongressen trotsat hans varningar och godkänt nya ledamöter av författningsdomstolen, trots att en del av dem är misstänkta för brott. Militärledare och poliser beger sig till regeringsbyggnaden för att visa sitt stöd för presidenten.

  • Insats mot kokaodling

   Regeringen tillkännager att en 45 dagar lång insats ska inledas av säkerhetsstyrkor den 1 november, för att utrota illegala kokaodlingar i Vraem. Det är första gången en sådan insats görs i Vraem, ett område som beräknas stå för cirka 70 procent av kokainproduktionen i Peru. Insatsen ska enligt regeringen följas av flera. Undantagstillstånd och militär kontroll har rått i området i årtionden, men några utrotningsförsök har inte gjorts tidigare av oro för våldsamma sammandrabbningar med kokaodlare och rebeller.

  • Juli

  • Presidenten: ”Tidigarelägg nästa val”

   President Martín Vizcarra föreslår oväntat att nästa president- och kongressval ska hållas ett drygt år i förtid, för att få ett slut på det han kallar en ”institutionell kris”. Förslaget måste först godkännas av kongressen och därpå i en folkomröstning för att bli av. Val skulle då kunna hållas i april 2020, istället för i juli 2021. Det politiska läget i Peru är till stor del låst av skarpa motsättningar mellan Vizcarra och hans regering, och kongressen som domineras av oppositionspartiet FP. Vizcarra har tidigare hotat att upplösa kongressen och tvinga fram nyval där. Nu erbjuder han sig alltså att också själv avgå i förtid. En central konflikt mellan presidenten och kongressen är hans förslag att ge Högsta domstolen rätt att frånta kongressledamöter deras åtalsimmunitet. Kongressen, som idag har den rätten, vill inte släppa den ifrån sig.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0