Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Många poliser döda i covid-19

   Över 220 poliser har nu avlidit i covid-19, uppger inrikesministeriet. Totalt beräknas 15 500 poliser h a smittats av coronaviruset, i huvudsak under sitt arbete med att få folk att efterleva karantänsbestämmelserna (se även 24 april 2020). Peru är näst Brasilien det hårdast drabbade landet i Latinamerika under pandemin, med över 250 000 coronafall och 9 000 döda. Totalt finns 130 000 poliser i Peru.

  • "Allvarligaste krisen"

   Ekonomin krympte med över 40 procent i april på grund av coronapandemin, visar nya siffror. Inte minst den viktiga gruvindustrin drabbades hårt. Gruvdriften återupptogs under maj. President Martín Vizcarra talar om ”den allvarligaste krisen i vår historia”.

  • Maj

  • Tredje polischefen på tio dagar

   En korruptionsutredning kopplad till sjukvårdsmaterial under coronakrisen leder till att den tredje polischefen på tio dagar utses. Héctor Loayza blir hastigt befordrad till general för att kunna bli polischef. Stora delar av polisledningen i landet är misstänkt för inblandning i härvan som enligt medier rör över 2 miljoner dollar inköp. Statsåklagaren inledde utredningen i slutet av april efter 15 anmälningar som rörde inköp av munskydd, handsprit, handskar och annat skyddsmaterial, till vad som uppges vara överpriser.

  • Keiko Fujimori släpps på nytt

   Oppositionsledaren Keiko Fujimori får återigen lämna häktet (se Januari 2020), sedan en domstol gett klartecken för att frige henne mot borgen på motsvarande 20 000 dollar. Fujimori begärde att få slippa häktet på grund av oro för att smittas av coronaviruset i det kvinnofängelse i Lima där hon hållits, men domstolen hänvisade till andra skäl.

  • April

  • Inrikesministern avgår efter coronakritik

   Inrikesminister Carlos Morán avgår sedan han kritiserats för att poliser inte har försetts med skyddsutrustning under coronapandemin. Runt 1 300 poliser har bekräftats smittade av coronaviruset och minst 17 har avlidit. Poliserna som har varit sysselsatta med att se till att de hårda karantänsreglerna efterlevs arbetar utan munskydd eller extra tillgång till sjukvård. Morán är den andra ministern som avgår sedan landet försattes i coronakarantän. Den första var hälsominister Elizabeth Hinostroza.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0