Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Omstridd kandidat till premiärministerposten

   President Pedro Castillo utser sin partikamrat Guido Bellido till premiärminister. Bellido saknar politisk erfarenhet och är omstridd då han ska ha uttalat sig i positiva ordalag om maoistgerillan Sendero Luminoso, som bedrev en blodig väpnad kamp på 1980- och 1990-talet. Utnämningen kan bli svår att få godkänd i kongressen som kontrolleras av oppositionen.

  • Pedro Castillo tillträder som president

   Socialisten Pedro Castillo svär eden som stats- och regeringschef och utlovar i ett tal omfattande förändringar, med arbete mot korruption och monopolbildningar samt satsningar på utbildning och sjukvård. Castillo tillträder i ett svårt läge. Peru är det land i världen som registrerat flest dödsfall per invånare i covidpandemin. Spänningarna är stora inom hans vänsterparti Fria Peru och hans stöd i kongressen väntas bli svagt.

  • Pedro Castillo godkänd som president

   Över sex veckor efter andra omgången av presidentvalet fastställer valmyndigheten JNE att Pedro Castillo segrat med 50,1 procent av rösterna över motståndaren Keiko Fujimori, som fick 49,9 procent. Fujimori erkänner sig besegrad ”eftersom lagen och konstitutionen kräver det”. Hon väntas ställas inför rätta för korruption inom kort. Om hon hade utropats till president skulle rättsprocessen ha skjutits upp till efter mandatperioden. Castillo ska tillträda som ny president den 28 juli.

  • Juni

  • Presidentkritik mot begäran om militärt ingripande

   Interimspresidenten Francisco Sagasti riktar kritik mot flera hundra pensionerade militärer som i ett brev begärt att militärledningen hindrar valmyndigheten JNE från att utropa Pedro Castillo till ny president. De hävdar i brevet att ”fusk” förekommit och att det vore ”illegitimt” att utse vänsterkandidaten, trots att denne enligt det ännu inte fastställda resultatet fick flest röster i valet. President Sagasti säger att det är ”oacceptabelt” att en grupp pensionerade militärer uppmanar militärledningen att bryta mot lagen. JNE arbetar med att hantera överklaganden som kommit främst från Castillos motståndare Keiko Fujimori.

  • ”Inga allvarliga oegentligheter i valet”

   Presidentvalet genomfördes utan tecken på ”allvarliga oegentligheter”, uppger valövervakare från den regionala organisationen OAS. Läget är spänt i landet där inget slutgiltigt resultat föreligger, ännu fem dagar efter valet. Pedro Castillo har utropat sig till segrare medan Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och begärt att runt 200 000 röster räknas om. Den tillförordnade presidenten Francisco Sagasti uppmanar till lugn.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0