Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Expresident Vizcarra avstängd

   Kongressen röstar för att förbjuda den avsatte presidenten Martín Vizcarra att inneha offentliga ämbeten de närmaste tio åren. Vizcarra avsattes genom riksrätt efter anklagelser om tidigare mutbrott (se November 2020) men har därefter också anklagats för att ha varit en av 470 personer som fuskat till sig coronavaccin i förtid (se Februari 2021). Två tidigare ministrar stängs också av på grund av vaccinskandalen, i ett respektive åtta år.

  • Presidentvalet går till andra omgång

   Val hålls för att utse ny president och ny kongress. Ingen av de 18 kandidaterna i presidentvalet har något större väljarstöd och det är därmed i princip givet på förhand att det blir en andra valomgång den 6 juni. Störst stöd får oväntat en kandidat långt ut på vänsterkanten, Pedro Castillo, med 19 procent av rösterna. Castillo är fackföreningsledare och lärare, och leder det lilla partiet Fria Peru. Han ställs i andra valomgången mot högerpopulisten Keiko Fujimori som får 13 procent. Hon står anklagad för att ha tagit emot från den brasilianska byggjätten Odebrecht i valkampanjerna 2011 och 2016 då hon var presidentkandidat. Om hon vinner ställs rättsprocessen in till efter mandatperioden, eftersom sittande presidenter inte kan ställas inför rätta. I kongressvalet ser det ut som att elva partier får dela på de 130 mandaten. 

  • Rekordmånga döda i covid-19

   Dagen före president- och kongressvalet rapporteras 384 dödsfall i covid-19, den högsta siffran sedan pandemin bröt ut. Pandemin har nu krävt 54 600 liv i Peru som är det hårdast drabbade landet i Latinamerika räknat per invånare, tätt följt av Mexiko och Brasilien. Men valet ska genomföras trots det allvarliga smittoläget. Många peruaner känner sig tvungna att rösta trots oro för smitta, eftersom valdeltagande är obligatoriskt. Den som röstskolkar riskerar böter. 

  • Mars

  • Expresident Vizcarra slipper häkte

   En domare avslår en begäran om att sätta den förre presidenten Martín Vizcarra i preventivt häkte under utredningen av anklagelserna om korruption (se 9 november 2020). Däremot beslutar domaren måste Vizcarra stanna i Lima och betala 27 000 dollar i säkerhet, och han får inte tala med medier utan domstolens tillstånd. Vizcarra hävdar att han är oskyldig och lovar att inte fly från landet. Han är kandidat i parlamentsvalet i april.

  • Februari

  • Växande skandal kring vaccinfusk

   Utrikesminister Elizabeth Astete avgår på grund av en växande skandal kring att regeringsföreträdare vaccinerats i hemlighet, veckor eller till och med månader innan något formellt vaccinationsprogram ens lanserats. Astete har tillstått att hon fick vaccin i januari. Dagarna innan har hälsominister Pilar Mazzetti avgått, sedan det avslöjats att expresident Martín Vizcarra vaccinerades redan i oktober, med det kinesiska vaccinet Sinopharm. Statsåklagaren uppges ha inlett en förundersökning mot Vizcarra, som har försökt försvara sig med att han deltog som frivillig i en vaccinprövning – något som det ansvariga universitetet dock tillbakavisat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0