Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Växande skandal kring vaccinfusk

   Utrikesminister Elizabeth Astete avgår på grund av en växande skandal kring att regeringsföreträdare vaccinerats i hemlighet, veckor eller till och med månader innan något formellt vaccinationsprogram ens lanserats. Astete har tillstått att hon fick vaccin i januari. Dagarna innan har hälsominister Pilar Mazzetti avgått, sedan det avslöjats att expresident Martín Vizcarra vaccinerades redan i oktober, med det kinesiska vaccinet Sinopharm. Statsåklagaren uppges ha inlett en förundersökning mot Vizcarra, som har försökt försvara sig med att han deltog som frivillig i en vaccinprövning – något som det ansvariga universitetet dock tillbakavisat.

  • Covidvaccinationer påbörjas

   De första vaccinationerna mot covid-19 inleds, sedan en första laddning med det kinesiska vaccinet Sinopharm kommit. Militärflygplan används för att frakta vaccin till de hårdast drabbade områdena, som djungelområdet Huanaco. Peru har drabbats hårt av en andra våg smittvåg. Sjukhusen är överfulla och bristen stor på syrgas. Antalet döda i covid-19 uppgår till drygt 42 000. Regeringen har kritiserats hårt för att vaccinationerna kommer igång senare än i grannländerna Chile och Bolivia.

  • Januari

  • Ökad smittspridning leder till ny nedstängning

   Regeringen beordrar en två veckor lång nedstängning från den 31 januari, i en tredjedel av landet inklusive Lima, som en följd av en snabbt ökande smittspridning. Nedstängningen är enligt president Francisco Sagasti nödvändig då sjukhusen är nära en kollaps. De nya restriktionerna innebär att icke-nödvändiga butiker stänger och resor inom landet förbjuds. Ett förbud mot flygresor från Europa förlängs samtidigt som resor från Brasilien nu också stoppas, i hopp om att hejda en mer smittsam variant av viruset att nå landet.

  • Keiko Fujimori vill benåda fadern

   Oppositionsledaren Keiko Fujimori tänker benåda sin far Alberto Fujimori om hon vinner presidentvalet i april. Om någon annan segrar tänker hon vädja till vederbörande om att frige den 82-årige före detta presidenten som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för brott mot mänskligheten och korruption (se Modern historia och Demokrati och rättigheter). Keiko Fujimori är själv under utredning för korruption och har tillbringat sammanlagt 16 månader i häkte (se 4 maj 2020).

  • FN kritiserar övervåld från polisen

   Polisen använde övervåld i samband med massprotesterna i november i samband med att Manuel Merino utsågs till interimspresident, slår FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet fast i en rapport. Polisen gjorde ingen skillnad mellan fredliga demonstranter och en mindre grupp som anklagas för att ha uppträtt våldsamt. Minst två personer dödades och över 100 skadades av polisens kulor och tårgas. FN-organet har utrett händelserna på Perus begäran.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0