Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Ny interimspresident tillsatt

   Kongressen väljer ledamoten Francisco Sagasti till ny tillförordnad president sedan företrädaren Manuel Merino avgått efter mindre än en vecka på posten. Sagasti, en 76-årig ingenjör och akademiker, får nu i uppdrag att leda landet fram till valet i april 2021. Sagasti hör till Lila partiet, det enda i kongressen som röstade mot avsättningen av Martín Vizcarra. Protesterna mot att han avsatts har fortsatt men i huvudsak varit fredliga även om vissa sammandrabbningar förekommit.

  • Interimspresidenten avgår efter polisvåld

   Den tillförordnade presidenten Manuel Merino meddelar i ett TV-sänt tal sin avgång, efter bara fem dagar som statschef. Dessförinnan har tolv ministrar i Merinos regering avgått i protest mot polisbrutalitet mot demonstranter som har resulterat i flera dödsfall, och mot Merinos hantering av krisen.

  • Oroligheter efter riksrätten

   Anhängare till den avsatte presidenten Martín Vizcarra drabbar samman med säkerhetsstyrkor utanför kongressbyggnaden i Lima. Samtidigt svär kongressens talman Manuel Merino presidenteden och tillträder som tillförordnad president. Många peruaner stödjer dock fortsatt den oberoende Vizcarra bland annat för hans försök att genomdriva reformer, som dock har hindrats av kongressen. Somliga anser att han utsätts för en statskupp. Själv har Vizcarra tidigare sagt att han skulle acceptera resultatet av riksrättsomröstningen, men nu ifrågasätter han huruvida den var ”laglig och legitim”. Han säger att lagligheten bör avgöras av författningsdomstolen, och att legitimiteten kommer från folket.

  • Presidenten avsatt genom riksrätt

   Kongressen röstar för att avsätta president Martín Vizcarra på grund av anklagelser om korruption, eller "moralisk oförmåga" Anklagelserna härrör sig till påstådd korruption när Vizcarra var guvernör i regionen Moquegua i söder 2011–2014. Beslutet om att ställa presidenten inför riksrätt har fattas en vecka tidigare, med 60 röster för och 40 mot, och 18 nedlagda röster. Ett tidigare riksrättsförsök, i september, rann ut i sanden. 

  • September

  • Presidenten klarar misstroendeomröstning

   President Martín Vizcarra klarar med god marginal en den misstroendeomröstning som utlysts mot honom i kongressen en vecka tidigare. Efter en tio timmar lång debatt röstar 32 ledamöter för att avsätta honom medan 78 röstar mot förslaget och 15 lägger ned sin röst. Oppositionen hade behövt 87 jaröster för att avsätta Vizcarra.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0