Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Ex-president García begår självmord

   Den förre presidenten Alan García skjuter sig själv huvudet när polisen kommer för att gripa honom på grund av anklagelser om korruption (se 10 juni 2018). Han avleder senare på sjukhus. Den 69-årige García (president 1985–1990 och 2006–2011) har bara ett par dagar tidigare twittrat om att det helt saknas bevis mot honom. Han har hävdat att han utsattes för politisk förföljelse och sökte hösten 2018 asyl i Uruguay, utan framgång.

  • Ex-president Kuczynski grips

   Den förre presidenten Pedro Pablo Kuczynski grips i sitt hem i Lima, på begäran av åklagare som utreder Odebrechtskandalen. Den brasilianska byggjätten Odebrecht har erkänt att minst 29 miljoner dollar betalats till peruanska ledare sedan 2004. Kuczynski hävdar att han är utsatt för politisk förföljelse och att Odebrecht inte har pekat ut honom. Odebrecht har dock uppgivit att närmare 5 miljoner dollar betalades till två företag med kopplingar till Kuczynski mellan 2004 och 2012. Företagets Peruchef har också vittnat om att Odebrecht betalat 300 000 dollar till Kuczynskis valkampanj. Förutom Kuczynski själv grips också hans förra sekreterare samt hans privatchaufför. Efter en dryg vecka döms den 80-årige Kuczynski till tre år i preventivt häkte.

  • Mars

  • Nytt regionalt forum bildas

   President Martín Vizcarra och sju andra sydamerikanska presidenter lanserar under ett möte i Chile det nya regionala Forum för Sydamerikas framsteg (Prosur) som är tänkt att ersätta Unasur – ett regionalt organ som i praktiken upphört att fungera. Prosur ska i huvudsak stödja demokrati och marknadsekonomi, heter det. Initiativet har tagits av Chiles och Colombias presidenter, och övriga deltagande länder är Argentina, Brasilien, Ecuador, Guyana och Paraguay. Företrädare för vänsterregeringarna i Bolivia, Surinam och Uruguay deltar i mötet men de länderna ansluter sig inte till Prosur. Venezuela var inte inbjudet.

  • Militärbas till skydd för regnskogen

   En ny militärbas öppnas i Amazonas för att förhindra illegal gruvdrift, huvudorsaken till den skogsskövling som hotar världens största regnskog. Försvarsminister José Huerta konstaterar att det är ett politiskt beslut att etablera en närvaro i naturreservatet Tambopata i regionen Madre de Dios, känd som huvudort för olaglig gruvdrift i Peru.

  • Januari

  • Statsåklagaren avgår

   Statsåklagaren Pedro Chavarry avgår efter anklagelser om att ha försökt hindra den omfattande korruptionsutredningen kring den brasilianska byggkoncernen Odebrecht. Han har bland annat sparkat två åklagare med centrala roller i utredningen, men tvingades återinsätta dem efter gatuprotester runt om i landet. Chavarry har hamnat på kollisionskurs med president Martín Vizcarra flera gånger sedan han utsågs sommaren 2018. Han är nu själv misstänkt för maktmissbruk och för att ha stött en brottslig organisation.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0