Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Presidenten: ”Tidigarelägg nästa val”

   President Martín Vizcarra föreslår oväntat att nästa president- och kongressval ska hållas ett drygt år i förtid, för att få ett slut på det han kallar en ”institutionell kris”. Förslaget måste först godkännas av kongressen och därpå i en folkomröstning för att bli av. Val skulle då kunna hållas i april 2020, istället för i juli 2021. Det politiska läget i Peru är till stor del låst av skarpa motsättningar mellan Vizcarra och hans regering, och kongressen som domineras av oppositionspartiet FP. Vizcarra har tidigare hotat att upplösa kongressen och tvinga fram nyval där. Nu erbjuder han sig alltså att också själv avgå i förtid. En central konflikt mellan presidenten och kongressen är hans förslag att ge Högsta domstolen rätt att frånta kongressledamöter deras åtalsimmunitet. Kongressen, som idag har den rätten, vill inte släppa den ifrån sig.

  • Ex-president Toledo grips i USA

   Den före detta presidenten Alejandro Toledo grips i USA och väntas bli utlämnad till hemlandet där han åtalats för korruption (se även Juni 2018). Toledo misstänks ha tagit emot 20 miljoner dollar från den brasilianska byggjätten Odebrecht, i utbyte mot kontrakt för bygget av en väg mellan Peru och Brasilien. Han anklagas för bland annat maktmissbruk och penningtvätt, till men för den peruanska staten.

  • Maj

  • Ex-president Humala åtalad

   Åtal väcks mot den före detta presidenten Ollanta Humala och hans hustru, Nadine Heredia. Enligt åklagarna finns överväldigande bevis på att paret tagit emot över 3 miljoner dollar från den brasilianska byggjätten Odebrecht, i samband med presidentkampanjerna 2006 och 2011. Humala är den första före detta stats- och regeringschefen som åtalats i den enorma korruptionsskandalen.  Åklagarna yrkar på 20 års fängelse för honom, och på 26 år för Heredia. Se även Juni 2018 och April 2019.

  • April

  • Ex-president García begår självmord

   Den förre presidenten Alan García skjuter sig själv huvudet när polisen kommer för att gripa honom på grund av anklagelser om korruption (se 10 juni 2018). Han avleder senare på sjukhus. Den 69-årige García (president 1985–1990 och 2006–2011) har bara ett par dagar tidigare twittrat om att det helt saknas bevis mot honom. Han har hävdat att han utsattes för politisk förföljelse och sökte hösten 2018 asyl i Uruguay, utan framgång.

  • Ex-president Kuczynski grips

   Den förre presidenten Pedro Pablo Kuczynski grips i sitt hem i Lima, på begäran av åklagare som utreder Odebrechtskandalen. Den brasilianska byggjätten Odebrecht har erkänt att minst 29 miljoner dollar betalats till peruanska ledare sedan 2004. Kuczynski hävdar att han är utsatt för politisk förföljelse och att Odebrecht inte har pekat ut honom. Odebrecht har dock uppgivit att närmare 5 miljoner dollar betalades till två företag med kopplingar till Kuczynski mellan 2004 och 2012. Företagets Peruchef har också vittnat om att Odebrecht betalat 300 000 dollar till Kuczynskis valkampanj. Förutom Kuczynski själv grips också hans förra sekreterare samt hans privatchaufför. Efter en dryg vecka döms den 80-årige Kuczynski till tre år i preventivt häkte.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0