Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Ny premiärminister utsedd

   President Pedro Castillo nya val av premiärminister, Aníbal Torres, svärs in. Den 79-årige Torres har varit justitieminister sedan juli. 

  • Ny premiärminister petad efter tre dagar

   President Pedro Castillo avskedar premiärminister Héctor Valer bara tre dagar efter det att han utnämndes. Det sker efter stor uppståndelse över anklagelserna mot Valer om att han anmälts för misshandel av sin hustru och vuxna dotter 2016. Valer accepterar avskedet dagen därpå men anklagar den politiska högern för att ha tvingat fram det med hjälp av falska anklagelser. Som reglerna är måste hela regeringen avgå när premiärministern gör det, och president Castillo måste nu alltså utse sin fjärde regering på ett halvår. Oroligheterna gör att han sitter alltmer löst och ökar sannolikheten för att oppositionen ska dra igång ett riksrättsförfarande. Héctor Valers företrädare Mirtha Vásquz, som tillträdde i oktober 2021, avgick som en följd av politisk turbulens som började när inrikesministern lämnade sin post i protest mot att han inte fått gehör i en fråga som rörde korruptionsbekämpning.

  • Januari

  • Miljönödläge efter oljeutsläpp

   Regeringen utlyser miljönödläge för att kunna hantera oljeutsläpp som drabbat kustområdet efter en tsunami orsakad av ett vulkanutbrott utanför Tonga i Stilla havet. Oljeutsläppet nära Lima har ödelagt stränder, dödat fåglar och skadat fiske- och turistnäringarna. Nödläget ska gälla i 90 dagar då 21 stränder ska saneras. En senare beräkning visar att 12 000 fat olja läckt ut från ett fartyg som höll på att lossa sin last vid ett raffinaderi när flodvågen svepte in den 15 januari.

 • 2021

  • November

  • Presidentens stabschef avgår efter razzia

   Åklagare gör en razzia mot presidentpalatset och hittar 20 000 dollar i kontanter gömda i ett badrum. Razzian är ett resultat av en utredning av maktmissbruk och korruption, där presidentens stabschef Bruno Pacheco misstänks ha pressat chefen för skatte- och tullmyndigheten att ge vissa företag fördelar. Pacheco erkänner att pengarna är hans men nekar till att ha gjort något olagligt. Han lämnar dock sin post.

  • Oktober

  • Premiärministern utbytt

   Den omstridde premiärministern Guido Bellido avgår och president Pedro Castillo utser i hans ställe juristen och miljöaktivisten Mirtha Vásquez. Ytterligare sex ministrar byts ut. Det sker bara en dryg månad efter det att den nya regeringen godkändes ses som ett försök att blidka de mer moderata delarna av den informella vänsterallians som stödjer presidenten. Bellido var ett kontroversiellt namn redan när han nominerades (se Juli 2021).

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0