Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Keiko Fujimori åter i häkte

   En domare beslutar att oppositionsledaren Keiko Fujimori åter ska häktas i 15 månader, inför en senare korruptionsrättegång (se November 2019). Enligt domaren finns ny information som gör att risken ökar för att Fujimori ska försöka fly landet och hindra utredningen mot henne. Den 44-åriga Fujimori som närvarar i domstolen grips genast. Beskedet kommer dagarna efter det svåra valnederlaget för hennes parti FP.

  • Parlamentsval resulterar i splittrad kongress

   Det nyval till parlamentet som president Martín Vizcarra tvingat fram ger en splittrad bild, där inget parti får mer än cirka 10 procent av rösterna enligt preliminära uppgifter. Vizcarra, som saknar partitillhörighet, antas gynnas av att partier i mitten går bra. Resultatet kan underlätta för honom att driva igenom de antikorruptionsreformer som stoppades av den förra kongressen, dominerad av Folklig styrka (FP). Valet innebär ett svidande nederlag för FP som backar från 73 till preliminärt endast 12 av de 130 mandaten. Störst blir preliminärt Folklig aktion (FA) med 24 mandat, följt av Framstegsalliansen (18), Union för Peru (17), Frepap (16), FP och Breda fronten (12 vardera), Podemos Perú (10), Partido Morado (9), Partido Democrático Somos Perú (7) och Juntos por el Perú (5). De nyvalda kongressledamöterna får bara sitta i 16 månader, fram till nästa ordinarie val i april 2021.

 • 2019

  • November

  • Keiko Fujimori släpps ur häktet

   Oppositionsledaren Keiko Fujimori släpps efter ett drygt år ur ur preventivt häkte (se Oktober 2018), efter ett beslut i författningsdomstolen. Redan i september beslutade Högsta domstolen attt halvera häktningstiden, som ursprungligen skulle ha varat i tre år. Anklagelserna mot henne kvarstår, men hon får nu hantera dem på fri fot. Keiko Fujimoris popularitet har dalat sedan korruptionsskandalen briserade.

  • September

  • Presidenten utlyser nyval

   Den politiska krisen skruvas upp ett varv när president Martín Vizcarra upplöser kongressen och utlyser nyval. Den oppositionskontrollerade kongressen svarar med att stänga av Vizcarra som de anklagar för en ”kupp”, och utse vicepresidenten Mercedes Aráoz till ny ledare. Men militärledare och poliser beger sig till regeringsbyggnaden för att visa sitt stöd för presidenten och Aráoz avgår redan följande dag. Hon lämnar också vicepresidentposten. President Vizcarra motiverar i ett TV-tal den drastiska åtgärden med att kongressen vägrat att genomföra nödvändiga reformer och att tidigarelägga nästa val (se Juli 2019). Presidentens utspel kommer efter det att kongressen trotsat hans varningar och godkänt nya ledamöter av författningsdomstolen, trots att en del av dem är misstänkta för brott. Nyvalet till  kongressen väntas den 26 januari 2020.

  • Insats mot kokaodling

   Regeringen tillkännager att en 45 dagar lång insats ska inledas av säkerhetsstyrkor den 1 november, för att utrota illegala kokaodlingar i Vraem. Det är första gången en sådan insats görs i Vraem, ett område som beräknas stå för cirka 70 procent av kokainproduktionen i Peru. Insatsen ska enligt regeringen följas av flera. Undantagstillstånd och militär kontroll har rått i området i årtionden, men några utrotningsförsök har inte gjorts tidigare av oro för våldsamma sammandrabbningar med kokaodlare och rebeller.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0