Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Könsåtskillnad i karantänsregler

   Reglerna för den rådande karantänen skärps så att kvinnor och män endast får lämna hemmet på skilda dagar. Män får gå ut måndag, onsddag och fredag, medan tisdag, torsdag och lördag blir kvinnornas dagar. På söndagarna får ingen gå ut. Syftet med uppdelningen är att halvera antalet personer som är ute åt gången och därmed minska spridningen av coronaviruset.

  • Mars

  • Privatfordon förbjuds på gatorna

   Förbud införs för passagerarbilar att rulla på gatorna, i en ny regelskärpning med anledning av coronaviruset. Fullständigt utegångsförbud råder nattetid och gatorna patrulleras av polis och militär.

  • Massgripanden i restriktionernas spår

   Presidentkansliet uppger att runt 16 000 människor gripits för brott mot de veckogamla, strikta reglerna som begränsar rörligheten. Lima har till stod del förvandlats till en spökstad men bilder i sociala medier avslöjar att många samlas för att festa eller spela fotboll tillsammans.

  • Undantagstillstånd på grund av coronavirus

   Peru utfärdar ett 15 dagar långt undantagstillstånd och stänger sina gränser för utlänningar för att försöka hejda spridningen av det nya coronaviruset. Restriktioner i rörelsefriheten införs och polis sätts in för upprätthålla den order om ”social isolering” som utfärdas. Hittills har 86 personer med covid-19 identifierats i Peru. Än så länge har relativt få fall av coronasmitta upptäckts i Latinamerika men det är risk för att spridningen kommer att öka kraftigt.

  • Januari

  • Keiko Fujimori åter i häkte

   En domare beslutar att oppositionsledaren Keiko Fujimori åter ska häktas i 15 månader, inför en senare korruptionsrättegång (se November 2019). Enligt domaren finns ny information som gör att risken ökar för att Fujimori ska försöka fly landet och hindra utredningen mot henne. Den 44-åriga Fujimori som närvarar i domstolen grips genast. Beskedet kommer dagarna efter det svåra valnederlaget för hennes parti FP.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0