Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Premiärministern utbytt

   Den omstridde premiärministern Guido Bellido avgår och president Pedro Castillo utser i hans ställe juristen och miljöaktivisten Mirtha Vásquez. Ytterligare sex ministrar byts ut. Det sker bara en dryg månad efter det att den nya regeringen godkändes ses som ett försök att blidka de mer moderata delarna av den informella vänsterallians som stödjer presidenten. Bellido var ett kontroversiellt namn redan när han nominerades (se Juli 2021).

  • September

  • Ny lag efter terrorledares död

   Den oppositionskontrollerade kongressen antar i hast en ny lag som innebär att när någon som dömts för förräderi eller terrorism avlider i fängelse kan kroppen kremeras och askan tas om hand, utan inblandning av anhöriga. Lagen uppkommer till följd av att terrorledaren Abimael Guzmán avlidit en vecka tidigare. Flertalet ledamöter för president Pedro Castillos parti Fria Peru röstar mot förslaget. Men trots partiets motstånd skriver presidenten under lagen redan följande dag, trots att han formellt hade två veckor på sig och hade kunnat skicka tillbaka den till kongressen för fortsatta överläggningar. Castillo antas vilja lägga konflikten bakom sig.

  • Död gerillaledare orsakar huvudbry

   Maoisterillan Sendero Luminosos grundare och tidigare ledare, Abimael Guzmán, avlider efter en tids sjukdom, 86 år gammal. Guzmán avtjänade sedan 1992 ett livstidsstraff. Myndigheterna ställs inför ett dilemma: kvarlevorna ska enligt lag överlämnas till en nära anhörig men den enda som finns i Guzmáns fall är hustrun Elena Iparraguirre, också hon dömd till livstid för terrorism. Dessutom finns en oro för att en gravplats skulle bli en vallfärdsplats för gerillasympatisörer.

  • Augusti

  • Klartecken för ny regering

   Efter en långdragen debatt godkänner kongressen den nyvalde presidenten Pedro Castillos första regering, med röstsiffrorna 73–50. Därmed avblåses den politiska kris som hotade. Kongressen debatterade i två dagar innan omröstningen kom till stånd. Castillos motståndare ville rösta nej till regeringen eftersom de hävdar att flera ministrar har kopplingar till maoistgerillan Sendero Luminoso.

  • Utrikesministern avgår

   Utrikesminister Héctor Béjar avgår efter knappt tre veckor på jobbet, sedan kritiken växt mot honom på grund av ett tidigare uttalande om terrorism. Han hävdade då att terrorism kom till Peru genom flottan, som tränats av den amerikanska underrättelseorganisationen CIA. Han sade sig också övertygad om att CIA låg bakom skapandet av maoistgerillan Sendero Luminoso, som terroriserade landet på 1980-och 1990-talet. Den oppositionskontrollerade kongressen hade hotat att inleda avsätta Béjar på grund av de kontroversiella uttalandena. Några dagar senare utses karriärdiplomaten Óscar Maúrtua till ny utrikesminister. Maúrtua har varit ambassadör och var utrikesminister också under mittenpresidenten Alejandro Toledo i början av 2000-talet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0