Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Ekonomiministern klarar misstroendeomröstning

   En majoritet av kongressens ledamöter röstar nej när ett misstroendevotum väcks mot ekonomiminister Maria Antonieta Alva. Hon klarar sig kvar med siffrorna 46–73, efter en fem timmar lång debatt. Förtroendefrågan gäller hennes sätt att hantera ekonomin under coronapandemin. Utfallet antas minska pressen något på president Martín Vizcarra bara dagarna innan kongressen ska rösta i riksrättsprocessen som inletts mot honom veckan innan.

  • Razzior under korruptionsutredning

   Polis genomför razzior mot flera högt uppsatta regeringsföreträdare i samband med den korruptionsutredning som dagen innan fått kongressen att väcka ett riksrättsförfarande mot president Martín Vizcarra. Presidenten anklagar nu kongressens talman Manuel Merino för att försöka få med sig militären i ett försök att störta honom. Premiärminister Walter Martos och försvarsminister Jorge Chávez – båda pensionerade generaler – hävdar också att Merino kontaktat ledare inom försvarsmakten i samband med att anklagelserna mot presidenten presenterades. Om Vizcarra skulle avsättas blir talmannen interimspresident. Anklagelserna gäller en relativt okänd sångare, Richard Cisneros Carballido, som ska ha anlitats som konsult av kulturdepartementet och fått orimligt hög ersättning. Presidenterna i övriga länder i Andinska gemenskapen (Bolivia, Colombia och Ecuador) uppmanar kongressen att undvika att avsätta Vizcarra mitt under pågående pandemi och ekonomisk kris. Fjorton personer omfattas av korruptionsutredningen.

  • Kongressen inleder riksrättsförfarande

   Kongressen inleder en riksrättsprocess mot president Martín Vizcarra som anklagas för att försöka hindra en korruptionsutredning. Beslutet som antas med röstsiffrorna 65–36 ska följas av en debatt om huruvida Vizcarra ska avsättas på grund av ”moralisk oförmåga”. Bakgrunden är att talmannen Manuel Merino fått en läckt ljudinspelning i vilken Vizcarra förefaller diskutera sätt att dölja hur offentliga medel missbrukats. Själv hävdar presidenten att kongressen försöker genomföra en kupp.

  • Augusti

  • Kraftig ekonomisk tillbakagång

   Ekonomin krympte med 30 procent under andra kvartalet då hela landet befann sig i karantän på grund av coronapandemin. Först den 1 juli började rörelsebegränsningarna att upphävas, men de har till en till återinförts De värst drabbade sektorerna var tillverkningsindustrin, tjänstesektorn och gruvindustrin. Nedgången i ekonomin för hela det första halvåret låg på 17 procent, enligt rapporten från statistikmyndigheten. Över en halv miljon personer har bekräftats smittade av coronaviruset och antalet döda i covid-19 uppgår till 26 800.

  • Nya restriktioner efter ökad smittspridning

   Utegångsförbud återinförs på söndagar och familjefester förbjuds sedan ett rekordstort antal nya fall av coronasmitta rapporterats. Antalet nya fall per dag har mer än fördubblats sedan tidigare restriktioner började upphävas den 1 juli. Med 8 875 nya fall på en dag är rekordet nu högre än den tidigare toppsiffran som var i slutet av maj. Utegångsförbud på söndagar rådde under en kortare period också i april. Peru är nu det tredje värst drabbade landet i Latinamerika, efter Brasilien och Mexiko. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0