Peru
Foto: Shutterstock/Jarno Gonzalez Zarraonandia

Peru

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet. Korruptionsanklagelser fick president Alberto Fujimori att fly landet år 2000 och han dömdes senare till 25 års fängelse för människorättsbrott.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Folkomröstning om rättsreformer

   Väljarna får i en folkomröstning ta ställning till fyra förslag som rör politiska och rättsliga reformer. En stor majoritet röstar för tre av de fyra förslagen, medan det fjärde avvisas. Peruanerna säger ja till att inrätta ett sjumannaråd som ska övervaka och utse oberoende domare och åklagare – en följd av flera rättsskandaler. De röstar också för ett förslag gällande finansiering av politiska partier, en högaktuell fråga i spåren av Odebrechtskandalen (se Juni 2018). Förslaget att kongressledamöter inte ska kunna ställa upp till omval antas också, medan det blir nej till att en senat ska inrättas.

  • Ex-president García nekas asyl i Uruguay

   Den före detta presidenten Alan García nekas asyl i Uruguay. Beskedet ges av Uruguays president Tabaré Vásquez som säger att García inte kan anses vara utsatt för politisk förföljelse eftersom Peru är en demokratiskt fungerande stat. García, som var president 1985–1990 och 2006–2011, är under utredning för att ha tagit emot mutor under sin andra presidenttid (se även 10 juni 2018). Han sökte den 17 november asyl vid Uruguays ambassad i Lima, sedan han förbjudits att lämna landet under 18 månader. García lämnar ambassaden efter beskedet om att han inte får asyl.

  • November

  • Ytterligare Fujimori-allierad misstänkt

   En domare utfärdar en internationell häktningsorder för Jaime Yoshiyama som var Keiko Fujimoris vicepresidentkandidat 2011. Yoshiyama, som misstänks för inblandning i samma härva som Fujimori (se 31 oktober 2018), befinner sig i USA. En annan Fujimori-medarbetare, affärsmannen Augusto Bedoya, beordras att inte lämna landet. Åklagarna har totalt pekat ut elva personer som misstänks för att ha ingått i en ”kriminell organisation” i syfte att skaffa pengar för Keiko Fujimoris presidentkampanj 2011. Sju av dem sitter i preventivt häkte, däribland Keiko Fujimori själv.

  • Oktober

  • Oppositionsledare Fujimori häktad

   En domare beslutar att oppositionsledaren Keiko Fujimori ska sättas i tre års preventivt häkte. Som skäl anges risk att Fujimori annars lämnar landet, och försöker hindra rättvisan samt påverka vittnen att ändra sina vittnesmål.  Hon greps den 10 oktober, tillsammans med sin make och 19 andra, misstänkt för att ha tagit emot 1,2 miljoner dollar i illegala finansbidrag till partiet från den brasilianska byggjätten Odebrecht. Det ska ha skett i samband med presidentvalet 2011. En appellationsdomstol försatte de gripna på fri fot efter en vecka, men nu grips alltså Keiko Fujimori på nytt.

  • Rättsskandal får HD-domare fly och minister avgå

   President Martín Vizcarra begär att Spanien griper den avskedade domaren i Högsta domstolen César Inostroza, sedan denne lyckats ta sig över gränsen till Ecuador varifrån han flugit till Spanien. Dagen innan har inrikesminister Mauro Medina avgått på grund av att César Hinostroza flytt landet. Hinostroza avsattes av kongressen den 4 oktober sedan på grund sin centrala roll i den korruptionsskandal inom rättsväsendet som redan tidigare lett till att chefsdomaren och justitieministern fick avgå (se Juli 2018). Skandalen har utlöst protestaktioner i flera städer och fått president Vizcarra att utlova reformer av rättsväsendet. Tolv personer har hittills gripits i samband med skandalen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0