Mars 2019

Senaste händelser

  • Mars

  • ”Journalistmord bör anmälas som krigsbrott”

    Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RUG) vill att Internationella domstolen (ICC) utreder 102 mord på journalister som begåtts mellan 2012 och 2018 i Mexiko, med hänvisning till att morden utgör brott mot mänskligheten. Fjorton journalister har försvunnit under perioden. Enligt RUG utgör morden och kidnappningarna ett led i en medveten och systematisk kampanj mot en del av civilbefolkningen: journalister. Organisationen anser att de båda presidenterna Felipe Calderón och Enrique Peña Nieto uppenbarligen är medbrottslingar. Endast ICC:s medlemsstater, åklagare och FN:s säkerhetsråd kan göra formella anmälningar till domstolen, så RUG hoppas på att den nuvarande presidenten Andrés Manuel López Obrador ska göra det.

  • Presidenten lovar inte ställa upp till omval

    President López Obrador undertecknar ett brev i vilket han lovar mexikanerna att inte försöka kringgå författningens förbud mot omval. Orsaken är att politiska motståndare hävdar att han ämnar göra just det, då han halvvägs in i den sexåriga mandatperioden vill hålla en folkomröstning om huruvida han ska sitta kvar perioden ut.

  • Begäran om ursäkt för spanska erövringen

    President López Obrador begär i brev till Spaniens kung Felipe och påven Franciskus en ursäkt för de människorättsbrott som begicks vid den spanska erövringen för 500 år sedan. López Obrador konstaterar att ursprungsfolken i Mexiko utsattes för massakrer (se Äldre historia). Han säger i ett tal vid ett maya-tempel i Tabasco att det är dags för försoning, men att Spanien och katolska kyrkan bör be om ursäkt först. Spaniens regering tillbakavisar emellertid genast förslaget.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0