Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • Augusti

  • Ex-president Peña Nieto utreds för korruption

   Åklagare inleder en korruptionsutredning mot den förre presidenten Enrique Peña Nieto. Det sker sedan den tidigare chefen för oljebolaget Pemex, Emilio Lozoya, anklagat Peña Nieto för att ha tagit emot miljontals dollar i mutor och själv mutat kongressledamöter. Lozoya utlämnades i juli från Spanien och är själv åtalad för korruptionsbrott (se Februari 2020). Han hade en ledande roll i Peña Nietos valkampanj 2012 och var chef för Pemex 2012–2016. I rättegången i USA mot narkotikakungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán 2019 anklagade ett vittne också Peña Nieto för mutbrott (se Februari 2019). Enligt Lozoya ska Peña Nieto ha beordrat honom och finansminister Luis Videgaray att överföra över 4 miljoner dollar i mutor från det brasilianska byggkonglomeratet Odebrecht till valkampanjen. Som president ska Peña Nieto och Videgaray på liknande sätt ha överfört mutor till medlemmar av kongressen för att säkra den energireform som stod på dagordningen.

  • Journalist mördad trots polisskydd

   Journalisten Pablo Morrugares och en polis som var hans livvakt skjuts ihjäl på en restaurang i delstaten Guerrero. Morrugares som rapporterade om brottslighet blev den fjärde journalisten att mördas i Mexiko i år. Han hade polisskydd efter ett mordförsök på honom och hans hustru 2016. I maj mördades en annan journalist i Ciudad Obregón, trots att även han var under polisskydd. En polis dog också i attacken och en skadades. Enligt Reportrar utan gränser är Mexiko farligast i världen för journalister bland länder som inte befinner sig i krig.

  • Juli

  • Presidenten på statsbesök i USA

   President Andrés Manuel López Obrador reser till Washington på sitt första statsbesök, 18 månader efter sitt tillträde. Resan gör att presidenten tvingas bära munskydd, något han tidigare vägrat, eftersom det är obligatoriskt på flygplan, samt att testa sig för covid-19. Kritik har riktats mot presidenten som reser mitt under den pågående pandemin, som nu krävt över 30 000 mexikaners liv. En del anser också att besöket kan uppfattas som stöd för USA:s president Donald Trump, bara fyra månader före det amerikanska presidentvalet. Men López Obrador betonar att relationen med USA är viktig för Mexiko.

  • Våldsammaste dagen hittills

   Ett dystert rekord för innevarande år noteras när 117 mord begås inom loppet av ett dygn. Föregående högstanotering var 114, i april. Om trenden står sig riskerar 2020 att bli det dödligaste året hittills i Mexiko. Bland flera särskilt uppseendeväckande våldsincidenter på senare tid märks en attack av Jalisco nueva generación-kartellen mot ett rehabiliteringscenter i Guanajuato, då 26 människor sköts ihjäl sedan de tvingats ned på marken.

  • Handelsavtalet USMCA träder i kraft

   Det nya handelsavtalet mellan Mexiko, Kanada och USA (USMCA eller T-MEC) , som ersätter Nafta-avtalet från 1994, träder formellt i kraft (se även December 2019). Det innehåller bland annat nya överenskommelser kring immaterialrätt, digital handel, finansiella tjänster, arbetsrätt och miljö. Det sker vid en känslig tidpunkt, då coronapandemin slagit hårt mot alla tre ländernas ekonomier. I april var handelsutbytet mellan länderna nere på den lägsta nivån på ett årtionde.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0