Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2022

  • Juni

  • Presidenten bojkottar regionalt toppmöte i USA

   President Andrés Manuel López Obrador avstår från att delta i det panamerikanska toppmöte som hålls i Los Angeles i USA den 6 till 10 juni, i protest mot att Washington inte bjudit in Kuba, Nicaragua och Venezuela till mötet. USA har nekat de tre länderna på grund av deras bris på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter, men López Obrador anser att det inte går att ha ett allamerikanskt toppmöte utan deltagande av alla amerikanska amerikanska ledare. Mexiko skickar i stället utrikesminister Marcelo Ebrard. USA:s president Joe Biden hade hoppats på en nystart för samarbetet med Latinamerika, men i stället blir det tydligt att Washington inte dikterar villkoren. I bakgrunden finns inte minst Kinas växande ekonomiska och diplomatiska närvaro. Mötet i Los Angeles är det nionde amerikanska toppmötet som hålls, och det andra där USA står värd. Det första toppmötet hölls 1994 i Miami i Florida.

  • Regionala framgångar för Morena

   Regeringspartiet Morena tar hem fyra guvernörsposten när regionalval hålls i sex delstater. Därmed kontrollerar vänsterpartiet som har den federala makten också 20 av de 32 regionala regeringarna (31 delstater och huvudstaden). I två delstater styr dessutom guvernörer som är allierade med Morena. Partiet tar i och med regionalvalet över makten i Hidalgo, Oaxaca, Quintana Roo och Tamaulipas. Oppositionen, som samlas i alliansen Va por México, behåller kontrollen i Aguascaliente och Durango.

  • Maj

  • Domstol stoppar omstridd järnväg

   En domare stoppar på obestämd tid bygget av en sektion av ”maya-tåget”, en 150 mil lång järnväg som enligt planen skulle gå i en loop runt Yucatán-halvön. Enligt domaren hotar en stäcka mellan turistorterna Tulúm och Playa del Carmen att orsaka ”irreparabel skada” på ekosystemen. Maya-tåget är ett av president Andrés Manuel López prestigeprojekt, tänkt att locka turister på sin väg förbi mayaruiner och tropiska stränder. Själva bygget stoppades redan i april på grund av bristande utredning av miljökonsekvenser, efter en begäran från motståndare till projektet. Bland dem finns dykare som oroar sig för vad som kan hända med vattenfyllda slukhål (cenotes) som är båda turistattraktioner och viktiga vattentäkter för ursprungsfolk i trakterna där bygget nu stoppas helt.

  • April

  • Utvinning av litium förstatligas

   Kongressen godkänner en plan på att nationalisera av prospektering och utvinning av litium, en metall som bland annat används i batterier till mobiltelefoner och elbilar. Ett statligt företag ska enligt president Andrés Manuel López Obrador ta hand om all lititumhantering. Han säger också att man ska se över åtta tillstånd som redan givits till företag för leta efter litium. Än så länge förekommer ingen litiumutvinning i Mexiko. Litiumplanen ingick ursprungligen i författningsändringar som López Obrador vill driva igenom men som just stoppats i kongressen (se 17 april 2022). Litiumplanen kunde antas med enkel majoritet till skillnad från de författningsändringar som krävs för elreformen.

  • Kongressen stoppar omstridd elreform

   I ett allvarligt bakslag för president Andrés Manuel López Obrador röstar kongressen mot en föreslagen författningsändring som skulle ha garanterat det statliga elföretaget CFE minst 54 procent av elmarknaden. Efter en maratondebatt röstar deputeradekammaren med 275 ja och 223 nej – för att författningsändringen skulle gå igenom hade det krävts två tredjedelars majoritet för (333 röster). Förslaget har orsakat spänningar i förhållande till USA och Kanada, som anser att det skulle strida mot handelsavtal genom att gynna ett fossilberoende statligt företag. López Obrador anklagar nejröstarna för att vara ”förrädare” som försvarar utländska företag i stället för folket och nationen. López Obrador vill riva upp liberaliseringar som han anser gynnar privata intressen. Oppositionen anser att ändringen skulle vara negativt för miljön.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0