Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • Juni

  • Presidentens majoritet krymper i mellanårsvalet

   Preliminära resultat pekar på att president Andrés Manuel López Obradors parti Morena förlorar den två tredjedelars majoritet som partiet haft tillsammans med allierade i deputeradekammaren i tre år. Tillsammans med allierade kan López Obrador ändå behålla den absoluta majoriteten. Valrörelsen har varit en av de mest våldsamma i modern historia. Tiotals kandidater mördade under upptakten till mellanårsvalet. På själva valdagen sköts fem valarbetare ihjäl och ett avhugget huvud kastades in i en vallokal i Tijuana. På andra ställen anföll aktivister vallokaler och röstandet fick avbrytas på flera håll. Samtliga 500 platser i deputeradekammaren, 15 guvernörsposter och tusentals borgmästarposter står på spel. Valdeltagandet är cirka 51 procent.

  • Maj

  • Officiell ursäkt för övergrepp mot maya

   President Andrés Manuel López Obrador ber mayafolket om ursäkt för ”förfärliga övergrepp” som begåtts alltsedan den spanska erövringen på 1500-talet. I uttalandet, som görs vid en ceremoni i delstaten Quintana Roo i sydöstra Mexiko, fokuserar López Obrador särskilt på kastkriget i Yucatán 1847–1901, ett urfolksuppror i vilket runt 250 000 människor beräknas ha mist livet. Guatemalas president Alejandro Giammattei, som också deltar, säger att maya fortfarande utsätts för lidande och försummelse. Nästan halva befolkningen i Guatemala är maya. Under året uppmärksammas på flera sätt att det gått 500 år sedan den spanska erövringen fullbordades.

  • April

  • Militärer misstänks ligga bakom försvinnanden

   Trettio marinsoldater har gripits, misstänkta för inblandning i försvinnanden i delstaten Tamaulipas 2014, uppger flottan som säger att gripandena skedde några dagar tidigare. Det är det största antalet militärer som har gripits på senare år på grund av liknande misstankar. Gripandena är besvärande för flottan som anses ha högre trovärdighet än andra säkerhetsstyrkor. Tamaulipas i nordöst är en av de mest våldsdrabbade delstaterna i Mexiko. Många människor försvinner här, ofta längs vägarna som leder till gränsen mot USA.

  • Avtal med USA om gränssäkerhet

   USA når en uppgörelse med Mexiko samt med Honduras och Guatemala om att stärka sin gränsbevakning, för att minska antalet migranter som söker sig till USA. Enligt Vita huset är syftet att göra det svårare för människor att ta sig till och över USA:s gräns. Det kraftigt ökade flödet av papperslösa migranter och asylsökande har blivit en huvudvärk för den nytillträdda presidenten Joe Biden i USA.

  • 85 000 försvunna på 15 år

   Antalet människor som har försvunnit sedan kriget mot narkotikan inleddes 2006 är nu uppe i 85 000, enligt en rapport som presenteras av biträdande människorättsminister Alejandro Encinas Rodríguez. Det kan jämföras med 1 610 personer under perioden 1964–2005. Bara sedan 1 december 2018, då president Andrés Manuel López Obrador tillträdde, har 19 500 personer försvunnit. Tre av fyra som rapporteras försvunna är män, men av de försvunna under 18 års ålder är drygt hälften flickor. Flertalet av de drabbade antas ha fallit offer för narkotikaligor och organiserad brottslighet, men säkerhetsstyrkorna ligger också bakom mord och försvinnanden.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0