April 2019

Senaste händelser

 • April

 • Snabba klimatförändringar i Kanada

  Klimatförändringarna i Kanada sker dubbelt så fort som genomsnittet för världen. Det framgår av en ny regeringsrapport: Canada's Changing Climate Report (CCCR). Sedan 1948 har genomsnittstemperaturen stigit med 1,7 grader i hela landet, men ännu mer i de nordliga delarna av landet, i prärieprovinserna och norra British Columbia. I norra Kanada har temperaturen i genomsnitt stigit med 2,3 grader. För världen i stort är motsvarande siffra 0,8 grader, enligt amerikanska NOAA. Klimatförändringarna skapar stora problem med ökad nederbörd under vinterhalvåret, torka och vattenbrist på sommaren och ökad risk för bränder. Enligt rapporten beror temperaturhöjningarna på flera saker, men utsläpp av växthusgaser är en av de främsta faktorerna.

 • Fyra provinser åläggs betala klimatskatt

  Federala myndigheter börjar nu driva in avgifter på växthusgaser i de fyra konservativt styrda provinser som valt att ställa sig utanför landets gemensamma ramverk. Det gäller Ontario, Manitoba, New Brunswick och Saskatchewan. De åläggs att betala 20 kanadensiska dollar per ton växthusgas som man släpper ut. Alberta, British Columbia och Québec har redan egna system som uppfyller Ottawas krav. Enligt beräkningar som gjorts av kanadensiska mediebolaget CBC kommer ett hushåll i Ontario i genomsnitt i fortsättningen att betala 10 kanadensiska dollar mer i månaden för naturgas. För att tanka fullt en bil kommer att bli 2 till 3 kanadensiska dollar dyrare. Avgifterna ska sedan höjas gradvis fram till år 2022 (då avgiften blir 50 dollar per ton växthusgas). De enskilda hushållen kommer dock att till viss del kompenseras för avgifterna. Åtgärden är till för att Kanada ska klara sina åtaganden enligt Parisavtalet om klimatet från 2015.

 • Wilson-Raybould och Philpott utesluts från Liberala partiet

  Premiärminister Justin Trudeau utesluter Jody Wilson-Raybould och Jane Philpott från Liberala partiet med hänvisning till att förtroendet för dem brister. De får därmed inte kandidera för Liberala partiet i höstens parlamentsval. Beslutet fattas sedan Wilson-Raybould offentliggjort en hemlig bandinspelning av ett samtal hon haft med Michael Wernick, som ledde Privy Council och var landets högst uppsatte tjänsteman, om SNC-Lavalin-affären, där han tryckte på för att hon skulle försöka undvika en rättegång och betonade att premiärministern önskade detta (se Februari 2019). Philpott säger att hon tänker sitta kvar i underhuset som oberoende mandatperioden ut.

 • Över 10 000 döda på grund av opioidmissbruk

  Fler än 10 000 kanadensare har mellan september 2016 och samma månad 2018 avlidit på grund av överdoser av opioider, enligt Kanadas motsvarighet till Socialstyrelsen. Nästan 3 300 människor har avlidit under de första nio månaderna 2018. Av dem var ungefär tre fjärdedelar män, de flesta unga eller medelålders. I de flesta fall har det handlat om missbruk av det smärtstillande läkemedlet fentanyl eller fentanyl-liknande substanser. Problemen med opioid-missbruk är störst i Alberta, British Columbia och Ontario. Missbruket har ökat på senare år trots att myndigheterna vidtagit åtgärder för att få bukt med epidemin. I en mindre del av fallen handlar det om människor som tagit sina egna liv. 

 • Nya sanktioner mot Venezuela

  Kanada inför nya sanktioner mot Venezuela. De riktas mot 43 personer som ingår i Nicolás Maduros regering. Venezuelas utrikesdepartement anklagar därefter Kanada för att ingå USA:s president Donald Trumps "krigsäventyr" mot landet. Kanada ingår i Limagruppen, som består av 14 länder, de flesta i Latinamerika, som nyligen uppmanade FN att agera för att förhindra en humanitär katastrof i Venezuela.

 • Maktskifte i Alberta

  Det borgerliga Förenade konservativa partiet (UCP) vinner provinsvalet i Alberta  med klar marginal, partiet får omkring 55 procent av rösterna och 62 av de 87 mandaten. Det tidigare regeringspartiet Nya demokratiska partiet (NDP) erhåller drygt 32 procent av rösterna och 24 mandat. Liberala partiet förlorar sitt enda mandat i provinsen. UCP-ledaren Jason Kenney bildade partiet så sent som 2017 genom att ena Albertas högerpartier, progressiva konservativa partiet (PCP) och Vildrospartiet, som tidigare varit politiska motståndare på högerkanten. Kenneys valseger lär bli en huvudvärk för Justin Trudeaus liberala regering. Kenney lovar bland annat att ta strid British Columbia och Québec som inte vill tillåta rörledningar för bitumen, en särskilt grovflytande olja. Han har också lovat att bekämpa det skatteutjämningssystem som innebär att rikare provinser får ge pengar till fattigare. Efter valsegern säger Kenney att han, som första åtgärd vid makten, ska avskaffa provinsens skatt på utsläpp av växthusgaser.

 • PCP vinner provinsvalet i Prince Edward Island

  Progressiva konservativa partiet (PCP) vinner provinsvalet i Prince Edward Island med nästan 37 procent av rösterna, följt av Gröna partiet med knappt 31 procent och Liberalerna med nästan 30 procent. Valdeltagandet ligger på 76 procent. PCP:s ledare Dennis King säger att han ska bilda en minoritetsregering som ska söka stöd från de andra partierna i enskilda frågor.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0