El Salvador
El Salvador är bergigt och har många aktiva vulkaner. Foto: Shutterstock

El Salvador

El Salvador vid Centralamerikas Stillahavskust är det minsta landet i regionen och det mest tätbefolkade. Landet har i stort sett återhämtat sig ekonomiskt efter ett blodigt inbördeskrig på 1980-talet men utvecklingen bromsas av en rad naturkatastrofer, stora sociala orättvisor och en utbredd brottslighet. El Salvador är ett av de våldsammaste länderna i världen som inte befinner sig i krig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Protestmarsch mot bitcoin och ”diktatur”

   Tusentals demonstranter deltar i en protestmarsch mot bitcoin som valuta och protesterar mot vad de ser som regimens angrepp på demokratin. Det är den första större demonstrationen mot president Nayib Bukele sedan han valdes 2019. Bland deltagarna finns en rad domare som protesterar mot nya lagar som innebär att nästan en tredjedel av domarkåren får sparken och att presidenten kan ställa upp till omval. 

  • Bitcoin blir laglig valuta

   El Salvador blir det första landet i världen som använder kryptovalutan bitcoin som laglig valuta, trots utbredd skepsis i landet och varningar utifrån om risker för konsumenterna (se även Kalendarium: Juni 2021). Lanseringsdagen präglas av protester, tekniskt krångel och ett ras i valutans värde. Enligt president Nayib Bukele får många salvadoraner genom ändringen tillgång till banktjänster för första gången, och därmed spara pengar som betalas i avgifter för pengaförsändelser från utlandet. Varje medborgare har fått 30 dollar i bitcoin i en digital plånbok, Chivo, för att uppmuntra användning. Men enligt kritiker kommer valutans instabilitet att påverka negativt: värdet på bitcoin mot dollarn rusade till en högstanotering i april, för att sedan mer än halveras på bara två månader.

  • Domstol ger grönt ljus för direkt omval av president

   Högsta domstolens författningskammare ger klartecken för president Nayib Bukele att ställa upp till omval, trots att författningen förbjuder direkt omval. Domarna som fattar beslutet har utsetts nyligen, efter det att parlamentet avsatt deras företrädare (se 1 maj 2021). Human Rights Watchs Amerikachef José Miguel Vivanco fördömer domslutet och säger att demokratin i El Salvador är på väg utför samma väg som Nicaragua och Honduras, och står på ”randen till avgrunden”.

  • Augusti

  • Domare och åklagare sparkas

   Parlamentet antar ny lagstiftning som innebär att alla domare och åklagare över 60 års ålder, eller med 30 tjänstgöringsår, omedelbart avskedas. Endast Högsta domstolen undantas från lagen som beräknas beröra uppemot en tredjedel av domarkåren. Kritiker anser att lagändringen innebär ett hot mot rättsväsendets oberoende.

  • Juli

  • Expresident får medborgarskap i Nicaragua

   Nicaragua har givit medborgarskap till den förre presidenten Salvador Sánchez Cerén, som är efterlyst. Det meddelas i den officiella nicaraguanska tidningen La Gaceta två dagar efter det att en internationell arresteringsorder utfärdats för Sánchez Cerén. Hans hustru och dotter har också blivit medborgare i Nicaragua.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0