Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

El Salvador
Foto: Shutterstock/Luis Echeverri Urrea

El Salvador

El Salvador vid Centralamerikas Stillahavskust är det minsta landet i regionen och det mest tätbefolkade. Landet har i stort sett återhämtat sig ekonomiskt efter ett blodigt inbördeskrig på 1980-talet men utvecklingen bromsas av en rad naturkatastrofer, stora sociala orättvisor och en utbredd brottslighet. El Salvador är ett av de våldsammaste länderna i världen som inte befinner sig i krig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Bukele tillträder som president

   Den 37-årige Nayib Bukele svär eden och tillträder som El Salvadors president. Han har lovat en "ny era" för El Salvador och vill bekämpa korruption och våldsbrottslighet.

  • April

  • Beslag av ex-presidents tillgångar

   Åklagare beslagtar 61 fastigheter som uppges ha koppling till det omfattande korruptionsmålet mot den förre presidenten Mauricio Funes (se Juni 2018). Det rör sig om butiker, kontor, lyxbostäder och en ranch, till ett sammanlagt värde av över 24 miljoner dollar. Fastigheterna är skrivna på Funes släktingar, vänner och tidigare anställda. Själv skriver ex-presidenten på Twitter, från sin exil i Nicaragua, att tillgångarna inte är hans och inte har med honom att göra. Under 2018 beslagtogs ytterligare 24 egendomar som sades vara koppade till Funes.

  • Polisen slår till mot gäng

   Polisen säger sig ha tillfogat det kriminella gänget MS-13 ett ”hårt slag” genom att gripa 117 av dess medlemmar, misstänkta för mord, utpressning och andra brott. De gripna ska tillhöra elva olika MS-13-celler som alla opererar i San Salvador. Gripanden kan ses mot bakgrund av den amerikanske presidenten Donald Trumps återkommande hot om att hålla inne bistånd om inte El Salvador och andra centralamerikanska länder gör mer för att hålla gängen i schack.

  • Mars

  • USA-bistånd dras in

   USA meddelar att biståndet till El Salvador, liksom till Guatemala och Honduras, för 2017 och 2018 dras in helt, enligt en order från president Trump. Det är oklart hur mycket pengar det rör sig om men Trump själv har talat om 500 miljoner dollar. Trump anklagar de tre centralamerikanska staterna för att inte göra något för att hindra den omfattande migrationen till USA.

  • Februari

  • Seger för Nayib Bukele i presidentvalet

   Ganas kandidat Nayib Bukele utropar seger redan i första omgången av presidentvalet, med 53 procent av rösterna. Arenas Carlos Calleja får knappt 32 procent och FMLN:s Hugo Martínez 14 procent. De båda motkandidaterna erkänner sig besegrade. Den 37-årige Bukele tillhörde själv FMLN när han valdes till borgmästare, först i Nuevo Cuscatlán 2012 och sedan i huvudstaden San Salvador 2015. Men 2017 uteslöts han ur partiet efter anklagelser om att ha orsakat intern splittring. Efter försök att ställa upp i presidentvalet för två andra partier (som dock stoppades av valmyndigheten) hamnade Bukele i ett "bekvämlighetsäktenskap" med Gana, ett mitten-högerparti som bildats av avhoppare ur Arena. Bukele nämnde inte Gana i sitt segertal och partiets ledare var inte närvarande när han höll det. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0