El Salvador
El Salvador är bergigt och har många aktiva vulkaner. Foto: Shutterstock

El Salvador

El Salvador vid Centralamerikas Stillahavskust är det minsta landet i regionen och det mest tätbefolkade. Landet har i stort sett återhämtat sig ekonomiskt efter ett blodigt inbördeskrig på 1980-talet men utvecklingen bromsas av en rad naturkatastrofer, stora sociala orättvisor och en utbredd brottslighet. El Salvador är ett av de våldsammaste länderna i världen som inte befinner sig i krig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Storseger för regeringen i parlamentsval

   President Nayib Bukeles parti Nya idéer (NI) tar som väntat hem en jordskredsseger och får enligt preliminära resultat två tredjedels majoritet i nationalförsamlingen. Därmed får Bukele kraftigt utökade möjligheter att driva sin politik. Valutgången är ett hårt slag mot de tidigare dominerande partierna i salvadoransk politik, högerpartiet Arena och vänsterns FMLN. NI är ett nybildat parti som inte har några platser i det utgående parlamentet. De tuffa åtgärder mot brottsligheten och pandemin som varit Bukeles signum har väckt oro – både internt och internationellt – för att demokratiska rättigheter och mediefriheten är hotade i El Salvador. Väljarna utser också borgmästare i landets 262 kommuner samt ledamöter till det centralamerikanska parlamentet, Parlacén.

  • Presidentens mentala hälsa ifrågasatt

   Parlamentsledamöter som hör till det konservativa partiet Arena uppmanar ett utskott att förklara president Nayib Bukele ”mentalt inkapabel” att styra landet, i enlighet med en artikel i författningen. Det sker på årsdagen av det intrång av soldater i parlamentet som Bukele beordrade för att sätta press på ledamöterna att stödja ett lån (se Februari 2020). Minst två tredjedelar av ledamöterna måste stödja förslaget för att det ska få effekt, vilket förutsätter att Arena får stöd av vänsteroppositionen i FMLN. Nästa steg blir i så fall att fem läkare som parlamentet utser fäller ett uttalande om presidentens psykiska tillstånd. Arenaledamoten Ricardo Velásquez pekar på flera exempel där Bukele ska ha använt retorik präglad av ”hat, intolerans och aggression”. Bukele kallar det via Twitter ”ett försök till parlamentskupp”. Samtidigt demonstrerar hundratals människor med krav på att presidenten aldrig tar till hot mot parlamentet igen.

  • Begäran om tidiga valobservatörer efter våld

   Högsta valtribunalen (TSE) begär att internationella valobservatörer kommer till landet tidigare än tänkt, på grund av dödskjutningen dagen innan i samband med ett kampanjmöte. TSE begär att FN, EU och OAS snabbar på med observatörer som kan ”övervaka, förhindra och fördöma” politiskt våld.

  • Dödlig attack mot oppositionsparti

   Två anhängare av oppositionspartiet FMLN skjuts ihjäl på väg från ett kampanjmöte i San Salvador, inför parlamentsvalet om några veckor. Gärningsmännen öppnar eld mot en lastbil som FMLN-anhängarna färdades i. Fem personer skadas i attacken utanför ett FMLN-kontor. Tre person grips efter händelsen: två statligt anställda och en privatanställd säkerhetsvakt. En del FMLN-politiker har anklagat president Nayib Bukele för att uppvigla till våld mot partiet och ”hota alla som inte håller med honom”. Bara dagar före attacken kritiserade Bukele fredsavtalet som satte punkt för inbördeskriget 1992.

 • 2020

  • September

  • Ex-överste döms för jesuitmord

   Den salvadoranske före detta översten Inocente Montano döms till 133 års fängelse av en domstol i Madrid, för sin inblandning i det uppmärksammade mordet på sex jesuitpräster och två andra personer 1989 (se Maj 2012). Fem av prästerna var spanjorer. En man som misstänks för att ha utfört morden är vittne i rättegången. Montano, som nu är 77 år, var under inbördeskriget också viceminister och misstänks ha ingått i en högerextrem grupp som motsatte sig fredsförhandlingar med vänstergerillan FMLN. Montano utlämnades 2017 till Spanien från USA, dit han flyttat 2002 och där han dömts till fängelse för migrationsbrott och mened. El Salvador har vägrat att lämna ut andra misstänkta officerare i målet till Spanien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0