El Salvador
El Salvador är bergigt och har många aktiva vulkaner. Foto: Shutterstock

El Salvador

El Salvador vid Centralamerikas Stillahavskust är det minsta landet i regionen och det mest tätbefolkade. Landet har i stort sett återhämtat sig ekonomiskt efter ett blodigt inbördeskrig på 1980-talet men utvecklingen bromsas av en rad naturkatastrofer, stora sociala orättvisor och en utbredd brottslighet. El Salvador är ett av de våldsammaste länderna i världen som inte befinner sig i krig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Omfattande utegångsförbud införs

   President Nayib Bukele beordrar karantän i hela landet i 30 dagar. Invånarna får bara gå ut för att köpa mat eller för att gå till arbetet om de har samhällsbärande funktioner, som sjukvårdsanställda, poliser, journalister och militärer. Den som bryter mot ordern om att hålla sig hemma riskerar att gripas och föras till interneringscenter.

  • Undantagstillstånd ska hejda coronapandemin

   Kongressen utlyser undantagstillstånd och godkänner vissa undantag från grundlagen, för att försöka hejda det nya coronavirus som orsakar stora störningar i världen. Det sker trots att inga coronafall ännu upptäckts i El Savlador. Den fria rörligheten begränsas i 30 dagar och myndigheterna får rätt att förbjuda offentliga sammankomster. Coronafallen är än så länge rätt få i hela Latinamerika, men oron är stor för att de kommer att växa snabbt i antal.

  • Inskränkningar på grund av virushot

   Regeringen stoppar all inresa i landet under tre veckor, i ett försök att hejda spridningen av det coronavirus som orsakar covid-19. Förbudet gäller utlänningar som inte är bosatta i El Salvador, eller diplomat. Salvadoraner som kommer hem från utlandet från länder där coronaviruset upptäckts måste sitta i karantän i 30 dagar. All undervisning i skolor och universitet ställs in, också i tre veckor, och folksamlingar med mer än 500 personer förbjuds. El Salvador är ett av få länder i Latinamerika där inget fall av det nya viruset ännu har upptäckts.

  • Februari

  • Presidenten lovar följa författningen

   På order av Högsta domstolen (CSJ) bekräftar president Bukele i ett skriftligt uttalande att han inte kommer att använda militären på ett sätt som hotar det politiska systemet. CSJ har också beordrat militären och nationalgardet att hålla sig till sina funktioner enligt grundlagen och övrig lagstiftning. Domstolens order är en följd av händelserna i parlamentet två dagar tidigare.

  • Presidenten anklagas för ”kuppförsök”

   Talmannen i parlamentet Mario Pince anklagar president Nayib Bukele för att ha försökt genomföra en kupp mot parlamentet, sedan han tagit med sig militär in i parlamentsbyggnaden dagen innan. Ponce uttalar sig efter ett möte med partikamrater i det konservativa Nationella samrådspartiet (PCN). Parlamentet har på det hela taget varit positivt till Bukeles planer på att låna för att stärka säkerheten, men bett om fler uppgifter om hur pengarna ska användas. Den försening som därmed uppstod retade upp Bukele som nu har avfärdat parlamentarikerna som odugliga och sagt att en del av dem är i samröre med kriminella gäng.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0