El Salvador
El Salvador är bergigt och har många aktiva vulkaner. Foto: Shutterstock

El Salvador

El Salvador vid Centralamerikas Stillahavskust är det minsta landet i regionen och det mest tätbefolkade. Landet har i stort sett återhämtat sig ekonomiskt efter ett blodigt inbördeskrig på 1980-talet men utvecklingen bromsas av en rad naturkatastrofer, stora sociala orättvisor och en utbredd brottslighet. El Salvador är ett av de våldsammaste länderna i världen som inte befinner sig i krig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Arresteringsorder för expresident

   Myndigheterna utfärdar en order om att gripa den förre vänsterpresidenten Salvador Sánchez Cerén som anklagas för förskingring och penningtvätt. Sánchez Cerén befinner sig utomlands men nio andra anklagas för samma brott och minst fem av dem grips, samtliga tidigare ministrar och viceministrar. De visas upp för medierna i handfängsel. Förskingringen ska ha utförts under Mauricio Funes tid som president då Sánchez Cerén var vicepresident (2009–2014). Funes befinner sig i landsflykt i Nicaragua och efterträdaren som lämnade El Salvador i december 2020 tros också uppehålla sig där.

  • Juni

  • Ingen hjälp från Världsbanken med bitcoin

   Världsbanken nekar till en begäran om teknisk hjälp, som regeringen kommit med efter beslutet veckan innan om att införa bitcoin som legal valuta i El Salvador. Den internationella långivaren pekar på problem i fråga om transparens och miljöeffekter. Världsbankens systerorgan IMF har också ”makroekonomiska, finansiella och juridiska” invändningar. Beskeden kan komma att försena införandet av bitcoin.

  • Bitcoin blir laglig valuta

   Som första land i världen klassificerar El Salvador kryptovalutan bitcoin som laglig valuta, vid sidan av den amerikanska dollarn. Förslaget från president Nayib Bukele godkänns av nationalförsamlingen med stor majoritet. Ändringen innebär att alla näringsidkare måste godkänna bitcoin som betalningsmedel, förutom om tekniska förutsättningar saknas för att hantera den digitala valutan. Enligt Bukele innebär ändringen att det blir lättare för salvadoraner i utlandet att skicka hem pengar. Till skillnad från andra valutor står ingen centralbank eller annan instans bakom bitcoin. Beslutet träder i kraft om 90 dagar.

  • Maj

  • Skattelättnader för tidningar slopas

   Det nytillträdda parlamentet tar bort skattelättnader som har gagnat tidningar, varav många är skarpt kritiska mot president Nayib Bukele. Tidningar och tidskrifter har sedan 1950 varit undantagna från importtullar på material och utrustning, och gatuförsäljning har varit momsbefriad. Nu avslutas den längsta ”skatteflykten” i landets historia, enligt den ledamot som lagt fram förslaget. Kritiker anklagar Bukele för att öka sitt grepp om makten genom att försvåra för oberoende medier.

  • Parlamentet sparkare domare och statsåklagare

   Det nyvalda parlamentet, som domineras av president Nayib Bukeles parti Nya idéer, tillträder och röstar i sin första session för att avsätta statsåklagaren och fem inflytelserika domare i Högsta domstolen. De nu sparkade domarna, som utgjorde domstolens författningskammare, anklagas för att ha utfärdat ”godtyckliga domslut”. Kammaren har stoppat flera akutåtgärder som Bukele vidtagit för att hantera coronapandemin, men motiveringen att de bröt mot grundläggande rättigheter. Det har gjort Bukele rasande. ”Och El Salvadors folk, via sina företrädare, sade: AVSKEDADE!” twittrar Bukele nu. Oppositionen säger att det rör sig om ”en kupp” och rättighetsgrupper och utländska iakttager uttrycker stor oro över utrensningen. Bland dem som uttalar kritik finns USA:s utrikesminister Antony Blinken, vilket får president Nayib Bukele att twittra ”det har inte du med att göra”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0