El Salvador
El Salvador är bergigt och har många aktiva vulkaner. Foto: Shutterstock

El Salvador

El Salvador vid Centralamerikas Stillahavskust är det minsta landet i regionen och det mest tätbefolkade. Landet har i stort sett återhämtat sig ekonomiskt efter ett blodigt inbördeskrig på 1980-talet men utvecklingen bromsas av en rad naturkatastrofer, stora sociala orättvisor och en utbredd brottslighet. El Salvador är ett av de våldsammaste länderna i världen som inte befinner sig i krig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Cyberspionage mot medier avslöjat

   Journalister och aktivister avslöjas ha fått sina telefoner hackade med Pegasus, ett spionprogram som har använts av regeringen i andra länder för övervakning av kritiker och oliktänkande. Enligt utredningen som gjorts av University of Toronto och rättighetsgruppen Access Now har 35 individer fått intrång i sina telefoner, varav 22 arbetar för nyhetssajten El Faro. Det innebär mer än hälften av de anställda vid El Faro, som har rapporterat om påstådda hemliga samtal mellan regeringen och kriminella gäng.

 • 2021

  • Oktober

  • Protestmarsch mot bitcoin och ”diktatur”

   Tusentals demonstranter deltar i en protestmarsch mot bitcoin som valuta och protesterar mot vad de ser som regimens angrepp på demokratin. Bland deltagarna finns företrädare för feministgrupper, människorättsorganisationer, miljöaktivister och politiska partier. Från politiskt håll är man särskilt kritisk mot vad som uppfattas president Nayib Bukeles hot mot rättsväsendets oberoende. Inte minst rör det nya lagar som innebär att nästan en tredjedel av domarkåren får sparken och att presidenten kan ställa upp till omval. I en liknande demonstration i september, som var den första större protestmarschen sedan Bukele tillträdde, deltog också många domare.

  • September

  • Bitcoin blir laglig valuta

   El Salvador blir det första landet i världen som använder kryptovalutan bitcoin som laglig valuta, trots utbredd skepsis i landet och varningar utifrån om risker för konsumenterna (se även Kalendarium: Juni 2021). Lanseringsdagen präglas av protester, tekniskt krångel och ett ras i valutans värde. Enligt president Nayib Bukele får många salvadoraner genom ändringen tillgång till banktjänster för första gången, och därmed spara pengar som betalas i avgifter för pengaförsändelser från utlandet. Varje medborgare har fått 30 dollar i bitcoin i en digital plånbok, Chivo, för att uppmuntra användning. Men enligt kritiker kommer valutans instabilitet att påverka negativt: värdet på bitcoin mot dollarn rusade till en högstanotering i april, för att sedan mer än halveras på bara två månader.

  • Domstol ger grönt ljus för direkt omval av president

   Högsta domstolens författningskammare ger klartecken för president Nayib Bukele att ställa upp till omval, trots att författningen förbjuder direkt omval. Domarna som fattar beslutet har utsetts nyligen, efter det att parlamentet avsatt deras företrädare (se 1 maj 2021). Human Rights Watchs Amerikachef José Miguel Vivanco fördömer domslutet och säger att demokratin i El Salvador är på väg utför samma väg som Nicaragua och Honduras, och står på ”randen till avgrunden”.

  • Augusti

  • Domare och åklagare sparkas

   Parlamentet antar ny lagstiftning som innebär att alla domare och åklagare över 60 års ålder, eller med 30 tjänstgöringsår, omedelbart avskedas. Endast Högsta domstolen undantas från lagen som beräknas beröra uppemot en tredjedel av domarkåren. Kritiker anser att lagändringen innebär ett hot mot rättsväsendets oberoende.

Till kalendariet
126496

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i stora frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0