El Salvador
El Salvador är bergigt och har många aktiva vulkaner. Foto: Shutterstock

El Salvador

El Salvador vid Centralamerikas Stillahavskust är det minsta landet i regionen och det mest tätbefolkade. Landet har i stort sett återhämtat sig ekonomiskt efter ett blodigt inbördeskrig på 1980-talet men utvecklingen bromsas av en rad naturkatastrofer, stora sociala orättvisor och en utbredd brottslighet. El Salvador är ett av de våldsammaste länderna i världen som inte befinner sig i krig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Ex-överste döms för jesuitmord

   Den salvadoranske före detta översten Inocente Montano döms till 133 års fängelse av en domstol i Madrid, för sin inblandning i det uppmärksammade mordet på sex jesuitpräster och två andra personer 1989 (se Maj 2012). Fem av prästerna var spanjorer. En man som misstänks för att ha utfört morden är vittne i rättegången. Montano, som nu är 77 år, var under inbördeskriget också viceminister och misstänks ha ingått i en högerextrem grupp som motsatte sig fredsförhandlingar med vänstergerillan FMLN. Montano utlämnades 2017 till Spanien från USA, dit han flyttat 2002 och där han dömts till fängelse för migrationsbrott och mened. El Salvador har vägrat att lämna ut andra misstänkta officerare i målet till Spanien.

  • Regeringen utreds för gängförhandlingar

   Uppgifter om att regeringsföreträdare i hemlighet förhandlat med ledare för det dominerande kriminella gänget Mara Salvatrucha, eller MS-13, har väckt stor bestörtning och åklagare inleder nu en utredning. Flera fängelseceller genomsöks också, sedan nättidningen El Faro rapporterat att regeringen 2019 erbjöd gängledare bättre villkor i fängelse mot garantier om att antalet mord skulle minska. Enligt El Faro var ett syfte också att säkra stöd från MS-13 för president Nayib Bukeles parti Nya idéer, inför parlamentsvalet 2021. Bukele avfärdar uppgifterna som ”löjliga”.

  • Maj

  • Presidenten tar malariamedicin mot corona

   President Nayib Bukele säger att han själv och ”flertalet världsledare” tar hydroklorokin, malariamedicin som en del påstår hjälper mot coronaviruset trots att det saknas vetenskapligt stöd för det. USA:s president Donald Trump väckte nyligen uppmärksamhet när han uppgav att han tog hydroklorokin i förebyggande syfte. Världshälsoorganisationen WHO har nyligen avbrutit tester med läkemedlet eftersom det ansågs skadligt.

  • Domstol stoppar undantagstillstånd

   Författningsdomstolen upphäver ett dekret från president Nayib Bukele två dagar tidigare som skulle ha förlängt undantagstillståndet i ytterligare 30 dagar (se 14 mars 2020). Bukele utfärdade dekretet sedan parlamentet vägrat att godkänna en ny förlängning, med hänvisning till att regeringen inte uppfyllt krav på att redogöra för utgifter och lägga fram en plan för att återgå till normala förhållanden.

  • April

  • Hårda tag ska stävja ökat våld

   President Nayib Bukele ger militär och polis befogenheter att använda dödligt våld för att få bukt med ökat gängvåld. Enligt presidenten beror våldsökningen på att ligorna har dragit nytta av coronapandemin, då säkerhetsstyrkorna har varit upptagna med att upprätthålla karantänsregler. Bukele beordrar också att fängslade gängmedlemmar ska hållas helt isolerade dygnet runt, eftersom de ska ha beordrat mord inifrån fängelserna. Dessutom ska fångar från rivaliserande gäng tvingas dela cell. Presidentens order kommer efter en helg med då över mord begåtts. På en enda dag rapporterades 24 mord i landet. Det är den högsta siffran för en dag sedan Bukele tillträdde i juni 2019, efter att ha vunnit valet med löften om att stävja våldet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0