El Salvador
Foto: Shutterstock/Luis Echeverri Urrea

El Salvador

El Salvador vid Centralamerikas Stillahavskust är det minsta landet i regionen och det mest tätbefolkade. Landet har i stort sett återhämtat sig ekonomiskt efter ett blodigt inbördeskrig på 1980-talet men utvecklingen bromsas av en rad naturkatastrofer, stora sociala orättvisor och en utbredd brottslighet. El Salvador är ett av de våldsammaste länderna i världen som inte befinner sig i krig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Migrantavtal med USA

   Ett avtal sluts med den amerikanska regeringen i syfte att hindra migranter från att ta sig till USA. Avtalet om att El Salvador är ett ”säkert tredje land” innebär att asylsökande som passerar El Salvador på sin väg till USA kan skickas tillbaka dit av amerikanska myndigheter. Avtalet måste ratificeras innan det kan träda i kraft. USA har slutit ett liknande avtal med Guatemala och väntas inom kort sluta ett med Honduras. Kritiker anser inte att något av de tre länderna kan betraktas som säkra.

  • Ex-president får nytt straff

   Den före detta presidenten Antonio Saca döms till ytterligare två års fängelse, utöver det tioåriga straff han redan avtjänar (se September 2018). Saca har erkänt sig skyldig till att ha betalat 10 000 dollar för att få del av information i ett annat rättsmål mot honom.

  • Juni

  • Bukele tillträder som president

   Den 37-årige Nayib Bukele svär eden och tillträder som El Salvadors president. Han har lovat en "ny era" för El Salvador och vill bekämpa korruption och våldsbrottslighet.

  • April

  • Beslag av ex-presidents tillgångar

   Åklagare beslagtar 61 fastigheter som uppges ha koppling till det omfattande korruptionsmålet mot den förre presidenten Mauricio Funes (se Juni 2018). Det rör sig om butiker, kontor, lyxbostäder och en ranch, till ett sammanlagt värde av över 24 miljoner dollar. Fastigheterna är skrivna på Funes släktingar, vänner och tidigare anställda. Själv skriver ex-presidenten på Twitter, från sin exil i Nicaragua, att tillgångarna inte är hans och inte har med honom att göra. Under 2018 beslagtogs ytterligare 24 egendomar som sades vara koppade till Funes.

  • Polisen slår till mot gäng

   Polisen säger sig ha tillfogat det kriminella gänget MS-13 ett ”hårt slag” genom att gripa 117 av dess medlemmar, misstänkta för mord, utpressning och andra brott. De gripna ska tillhöra elva olika MS-13-celler som alla opererar i San Salvador. Gripanden kan ses mot bakgrund av den amerikanske presidenten Donald Trumps återkommande hot om att hålla inne bistånd om inte El Salvador och andra centralamerikanska länder gör mer för att hålla gängen i schack.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0