El Salvador
El Salvador är bergigt och har många aktiva vulkaner. Foto: Shutterstock

El Salvador

El Salvador vid Centralamerikas Stillahavskust är det minsta landet i regionen och det mest tätbefolkade. Landet har i stort sett återhämtat sig ekonomiskt efter ett blodigt inbördeskrig på 1980-talet men utvecklingen bromsas av en rad naturkatastrofer, stora sociala orättvisor och en utbredd brottslighet. El Salvador är ett av de våldsammaste länderna i världen som inte befinner sig i krig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Venezuelanska diplomater utvisas

   Diplomater från Venezuela utvisas och regeringen tillkännager att El Salvador erkänner president Juan Guaidó som Venezuelas rättmätige president. Guaidó som är talman i nationalförsamlingen i Caracas utmanade i januari president Nicolás Maduro och har erkänts av ett 50-tal länder som Venezuelas legitime president. USA:s ambassadör i San Salvador välkomnar regeringens besked.

  • Oktober

  • Respit för exilsalvadoraner i USA

   Regeringen i USA förlänger uppehållstillstånd som skulle ha löpt ut i januari 2020 för runt 190 000 salvadoraner bosatta i USA (se Januari 2018). De som berörs av beskedet får nu stanna åtminstone till januari 2021, eller möjligen ytterligare ett år. Det är oklart om de får sin särskilda skyddsstatus (TPS) förlängd eller om det bara är fråga om ett arbetstillstånd.

  • September

  • Migrantavtal med USA

   Ett avtal sluts med den amerikanska regeringen i syfte att hindra migranter från att ta sig till USA. Avtalet om att El Salvador är ett ”säkert tredje land” innebär att asylsökande som passerar El Salvador på sin väg till USA kan skickas tillbaka dit av amerikanska myndigheter. Avtalet måste ratificeras innan det kan träda i kraft. USA har slutit ett liknande avtal med Guatemala och väntas inom kort sluta ett med Honduras. Kritiker anser inte att något av de tre länderna kan betraktas som säkra.

  • Ex-president får nytt straff

   Den före detta presidenten Antonio Saca döms till ytterligare två års fängelse, utöver det tioåriga straff han redan avtjänar (se September 2018). Saca har erkänt sig skyldig till att ha betalat 10 000 dollar för att få del av information i ett annat rättsmål mot honom.

  • Juni

  • Bukele tillträder som president

   Den 37-årige Nayib Bukele svär eden och tillträder som El Salvadors president. Han har lovat en "ny era" för El Salvador och vill bekämpa korruption och våldsbrottslighet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0