2016

Sortera på senaste året först | äldsta först


 • 2016

  • Oktober

  • Misstänkt terrorist gripen

   En syrisk flykting som planerade bombattentat grips i Leipzig efter att en annan syrier hade tipsat polisen. I mannens lägenhet fanns material för att tillverka bomber, som dem som användes vid terrordåden i Paris 2015.

  • September

  • Nytt bakslag för CDU i Berlin

   Partiet får drygt 17 procent av rösterna i delstatsvalet – CDU:s hittills sämsta valresultat i Berlin. Resultatet innebär att CDU inte längre får sitta kvar i delstatsregeringen med socialdemokraterna SPD. Dessa får flest röster i valet, även om SPD backar med 7 procent jämfört med förra valet. AfD får 14 procent av rösterna vilket gör att partiet kan ta plats i delstatsparlamentet. AfD är därmed representerat i 10 av de 16 delstatsparlamenten. (19/9)

  • AfD större än CDU i delstatsval

   I valet till parlamentet i Mecklenburg-Vorpommern kommer Alternativ för Tyskland (AfD) på andra plats med drygt 20 procent av rösterna medan Socialdemokraterna SPD blir störst med cirka 30 procent. Angela Merkels kristdemokrater kommer först på tredje plats med 19 procent av rösterna. Valet är ett tungt bakslag för Merkel, inte minst eftersom hennes egen valkrets Stralsund ligger i delstaten. 

  • Juli

  • Masskjutning i München

   Nio människor dödas när en yngling beskjuter personer utanför och i ett köpcentrum i München den 22 juli. Attacken inleds på en McDonaldsrestaurang och de flesta av dem som dödas är tonåringar. Bland de över 30 som skadas finns flera barn. Attacken sker på årsdagen av Anders Breiviks attack i Norge och ynglingen som genomför attentatet har visat en fascination både för Breiviks dåd och andra masskjutningar. Polisen misstänker ingen koppling till våldsbejakande islamism. Münchenattentatet blir det andra av tre på en vecka i Bayern. Några dagar före attacken i München, den 18 juli, går en 17-årig asylsökande till attack med en yxa på ett tåg utanför Würzburg och skadar fem personer. En vecka senare dödas en 27-årig asylsökande när den bomb han bär på exploderar utanför en bar i staden Ansbach. Det egentliga målet för attacken tycks ha varit en välbesökt konsert i staden men gärningsmannen släpps inte in då han saknar biljett. Tolv personer skadas i samband med explosionen

  • Våldsamheter i östra Berlin

   En manifestation genomförd av omkring 3 500 vänsteraktivister i stadsdelen Friedrichshain i östra Berlin urartar i våld. 123 poliser skadas och 86 demonstranter grips. Utvecklingsprojekt i stadsdelen har gjort att medelklass flyttat in och en del slumliknande boenden har rivits. Missnöjet bland de utsatta i Freidrichshain har vuxit under senare tid. 

  • Extra anslag till integration

   Den federala regeringen kanaliserar motsvarande 7,7 miljarder dollar extra till delstaterna för att de ska öka insatserna för en lyckad integration av nyanlända under de närmaste tre åren. I anslaget ingår också planer på att bygga nya bostäder.

  • Skärpt våldtäktslag

   Förbundsdagen skärper lagen om våldtäkt. Bland annat ska det räcka att ett våldtäktsoffer har sagt nej, något fysiskt motstånd krävs inte längre. Det ska också bli enklare att deportera migranter som begått sexbrott samt att döma förövare för gruppvåldtäkt. 

  • Maj

  • Högerpopulistiska partiet AfD godkänner islamfientlig hållning vid kongress

   Partiet anser bland annat att islam inte hör hemma i Tyskland.

  • April

  • Tiotusentals människor demonstrerar mot TTIP

   En massdemonstration hålls i Hannover mot det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP). Samma dag har USA:s president Obama och Angela Merkel hållit ett möte i staden för att propagera för handelsavtalet och dess fördelar.

  • Merkel godkänner att Turkiet söker åtal mot komiker

    Efter att den tyske komikern Jan Böhmermann framfört en satirisk dikt där han gör narr av den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan, begär Turkiet att en rättsprocess ska inledas om förolämpning eller förtal. En gammal paragraf i den tyska strafflagen gör det möjligt att väcka åtal om ett utländskt statsöverhuvud förolämpas. Straffet kan bli upp till fem års fängelse. En domstol ska nu avgöra om Böhmermann ska åtalas. Merkels beslut kritiseras av bedömare för att vara ett sätt att på bekostnad av yttrandefriheten hålla sig väl med Erdoğan för att inte äventyra EU:s avtal om flyktingsamarbete med Turkiet.

  • Mer pengar till terroristbekämpning

   Regeringen föreslår i samband med integrationsöverenskommelsen även satsningar på terrorbekämpning. Den vill ge mer resurser i form av pengar och personal för detta ändamål, bland annat ska den federala polisen kunna använda metoder som att infiltrera verksamheter för att förhindra terrorism. 

  • Regeringen enas om lagförslag om integration

   Efter flera månader av dispyter enas de tre partierna i regeringen om hur landets integration av invandrare bör se ut i fortsättningen. Lagförslaget som ska läggas fram i förbundsdagen i slutet av maj innehåller såväl rättigheter som skyldigheter för migranter. Till exempel riskerar asylsökande som vägrar att delta i undervisning i tyska eller att bo på ställen som de anvisats av myndigheterna kunna straffas med att inte få uppehållstillstånd. Enligt förslaget ska även 100 000 nya jobb skapas för asylsökande. 

  • Nya siffror för ekonomisk tillväxt

   BNP växte med 1,7 procent 2015. Tre ledande tyska ekonomiska institut förutspår att tillväxten blir marginellt lägre 2016 (1,6 procent). Men de är samtidigt optimistiska och menar att den ekonomiska utvecklingen går i rätt riktning och att ekonomin är på väg att återhämta sig bland annat på grund av låga oljepriser och tyskarnas konsumtion. 

  • Mars

  • Framgångar för AfD i delstatsval

   Alternativ för Tyskland (AfD) får omkring 24 procent av rösterna i Sachsen-Anhalt och kommer på andra plats efter kristdemokraterna som ser ut att kunna behålla regeringsmakten i delstaten tillsammans med socialdemokraterna. I Baden-Württemberg vinner de Gröna som leder delstatsregeringen, medan kristdemokraternas resultat blir det sämsta hittills med 27 procent av rösterna. AfD kommer på tredje plats med 15 procent av rösterna. Socialdemokraterna SPD segrar i Rheinland-Pfalz, med CDU som tvåa och AfD på tredje plats med nära 13 procent av rösterna. AfD:s framgångar tolkades av bedömare som ett tecken på många tyskars missnöje med Angela Merkels flyktingpolitik.

  • Januari

  • Tyskar kritiska till Merkel

   En opinionsundersökning visar att 40 procent av tyskarna anser att Merkel ska avgå som förbundskansler på grund av sin flyktingpolitik. 

  • Begränsningar av flyktingmottagandet

   Regeringen meddelar att antalet asylsökande som tas emot ska begränsas genom att asylsökande från vissa länder inte kommer att ha rätt att återförenas med sina familjer genom att också dessa ska få uppehållstillstånd. Därtill kommer Algeriet, Marocko och Tunisien hädanefter ses som "trygga länder", vilket innebär att det kommer att vara svårare för asylsökande från dessa länder att få asyl. 

  • Terrordåd i Istanbul

   Tiotyska turister dödas i ett självmordsattentat i Istanbul. Ytterligare nio tyskar finns med bland de 15 människor som skadats vid dådet, som Islamiska staten (IS) tar på sig ansvaret för.

  • Massövergrepp mot kvinnor i Köln

   550 kvinnor polisanmäler sexuella och andra trakasserier begångna av gäng med män vid ett torg i Köln under nyårsafton. Ögonvittnen och polis beskriver männen som "arabiska och nordafrikanska". Folkliga protester uppstår mot polisen för att de inte agerat tillräckligt för att skingra gängen och politiker får kritik för att de inte reagerat snabbt nog på polisens bristfälliga insatser. Det faktum att gärningsmännen beskrivs ha utländska utseenden riskerar skapa spänningar i Tyskland, som tagit emot runt en miljon flyktingar under 2015 varnar en del bedömare. Ett antal misstänkta utreds för övergreppen. Av dessa har nästan alla invandrarbakgrund, framför allt från Nordafrika och arabländer. Flera av dem uppges också vara asylsökande. 

Varukorg

Totalt 0