Schweiz
Foto: Shutterstock/E.G. Pors

Schweiz

Det natursköna Schweiz inramas av Alperna i söder mot Italien och Jurabergen i väster mot Frankrike. Landet är inte EU-medlem trots att det innesluts av EU-länder geografiskt. Som bank- och finanscentrum är Schweiz ett av världens rikaste länder och har stor turism och export av elektronik. Centralmakten liksom partipolitiken är svag. De 26 kantonerna (delstater) har starkt inflytande med direktdemokrati, där medborgarna kan riva upp regeringsbeslut i folkomröstningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Oktober

  • Högerpopulister åter störst i parlamentsvalet

    Invandringskritiska SVP vinner stort i parlamentsvalet i Schweiz. Partiet går framåt med tre procentenheter jämfört med förra valet 2019, vilket mycket beror på att migrationsfrågan på nytt hamnat i centrum för den politiska debatten.  Socialdemokraterna kommer på andra plats medan De gröna backar jämfört med valet 2019.

  • April

  • Nationellt minnesmonument över Förintelsens offer

   Regeringen fattar beslut om att ge ett bidrag på 2,5 miljoner schweiziska franc till ett monument i Bern för att hedra offren för Förintelsen. Det finns ett 60-tal olika mindre minnesmärken men judiska organisationer i landet ser detta som det första nationella monumentet. Enligt regeringen ska det ses som ”en symbol emot folkmord, antisemitism och rasism men även för demokrati, rättsäkerhet, frihet och grundläggande individuella rättigheter.”

  • Mars

  • Storbank uppköpt för att avvärja bankkris

   En av Schweiz största banker Credit Suisse drabbas av stora ekonomiska problem när oroliga kunder börjar flytta sina pengar och aktiekursen faller. Banken har under senare år tampats med skandaler och juridiska problem.  Den schweiziska centralbanken skjuter till 54 miljarder dollar för att rädda bankjätten, men det räcker inte för att lugna spararna. Efter påtryckningar från den schweiziska regeringen blir det klart att landets största bank UBS köper Credit Suisse till ett lågt pris för att rädda banken, då en kollaps skulle kunna leda till en ny internationell finanskris. Bedömare menar att det som hänt kommer att skada förtroendet för banksektorn i Schweiz.

 • 2022

  • December

  • Nya ministrar i regeringen

   Parlamentet röstar fram två ersättare till två avgående ministrar i samlingsregeringen, Simonetta Sommaruga från socialdemokraterna och Ueli Maurer från SVP. Sommaruga ersätts av Elisabeth Baume-Schneider från samma parti och Maurer av Albert Rosti. Det är sällan det sker förändringar på regeringsnivå där de största politiska partier alltid finns representerade.

  • Maj

  • Ja till schweiziskt stöd till Frontex

   I en folkomröstning är 71 procent av väljarna positiva till att Schweiz deltar i den planerade förstärkningen av Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån ( Frontex) verksamhet. Frontex hjälper EU- och Schengenländerna att skydda sina yttre gränser och enligt planerna ska den utökas till 10 000 gränsvakter. Schweiz ska tredubbla sitt finansiella stöd till organisationen till 61 miljoner schweizerfranc och öka sin andel av dess personal till omkring 40.  

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0