Schweiz
Foto: Shutterstock/E.G. Pors

Schweiz

Det natursköna Schweiz inramas av Alperna i söder mot Italien och Jurabergen i väster mot Frankrike. Landet är inte EU-medlem trots att det innesluts av EU-länder geografiskt. Som bank- och finanscentrum är Schweiz ett av världens rikaste länder och har stor turism och export av elektronik. Centralmakten liksom partipolitiken är svag. De 26 kantonerna (delstater) har starkt inflytande med direktdemokrati, där medborgarna kan riva upp regeringsbeslut i folkomröstningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • April

  • Nationellt minnesmonument över Förintelsens offer

   Regeringen fattar beslut om att ge ett bidrag på 2,5 miljoner schweiziska franc till ett monument i Bern för att hedra offren för Förintelsen. Det finns ett 60-tal olika mindre minnesmärken men judiska organisationer i landet ser detta som det första nationella monumentet. Enligt regeringen ska det ses som ”en symbol emot folkmord, antisemitism och rasism men även för demokrati, rättsäkerhet, frihet och grundläggande individuella rättigheter.”

  • Mars

  • Storbank uppköpt för att avvärja bankkris

   En av Schweiz största banker Credit Suisse drabbas av stora ekonomiska problem när oroliga kunder börjar flytta sina pengar och aktiekursen faller. Banken har under senare år tampats med skandaler och juridiska problem.  Den schweiziska centralbanken skjuter till 54 miljarder dollar för att rädda bankjätten, men det räcker inte för att lugna spararna. Efter påtryckningar från den schweiziska regeringen blir det klart att landets största bank UBS köper Credit Suisse till ett lågt pris för att rädda banken, då en kollaps skulle kunna leda till en ny internationell finanskris. Bedömare menar att det som hänt kommer att skada förtroendet för banksektorn i Schweiz.

 • 2022

  • December

  • Nya ministrar i regeringen

   Parlamentet röstar fram två ersättare till två avgående ministrar i samlingsregeringen, Simonetta Sommaruga från socialdemokraterna och Ueli Maurer från SVP. Sommaruga ersätts av Elisabeth Baume-Schneider från samma parti och Maurer av Albert Rosti. Det är sällan det sker förändringar på regeringsnivå där de största politiska partier alltid finns representerade.

  • Maj

  • Ja till schweiziskt stöd till Frontex

   I en folkomröstning är 71 procent av väljarna positiva till att Schweiz deltar i den planerade förstärkningen av Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån ( Frontex) verksamhet. Frontex hjälper EU- och Schengenländerna att skydda sina yttre gränser och enligt planerna ska den utökas till 10 000 gränsvakter. Schweiz ska tredubbla sitt finansiella stöd till organisationen till 61 miljoner schweizerfranc och öka sin andel av dess personal till omkring 40.  

  • Februari

  • Schweiz inför skärpta sanktioner mot Ryssland

   Regeringen meddelar att Schweiz inför samma sanktioner som EU nyligen beslutat om mot Ryssland. Det är ett stort steg för Schweiz som varken är med i EU eller Nato. Sanktionerna riktas mot Rysslands finansiella system och högteknologiska industrier samt mot högt uppsatta politiker, däribland president Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, och delar av eliten runt makthavarna i Kreml. Sanktionerna mot finanssystemet syftar till att underminera Rysslands förmåga att finansiera kriget i Ukraina.  Bland annat stängs några ryska banker av från det internationella betalningssystemet Swift som gör det möjligt att snabbt och säkert genomföra transaktioner. Därutöver förbjuds alla transaktioner med ryska centralbanken liksom nya investeringar i en rysk investeringsfond. Schweiz stänger också sitt luftrum för ryskt flyg.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0