Schweiz
Foto: Shutterstock/E.G. Pors

Schweiz

Det natursköna Schweiz inramas av Alperna i söder mot Italien och Jurabergen i väster mot Frankrike. Landet är inte EU-medlem trots att det innesluts av EU-länder geografiskt. Som bank- och finanscentrum är Schweiz ett av världens rikaste länder och har stor turism och export av elektronik. Centralmakten liksom partipolitiken är svag. De 26 kantonerna (delstater) har starkt inflytande med direktdemokrati, där medborgarna kan riva upp regeringsbeslut i folkomröstningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • December

  • Nya ministrar i regeringen

   Parlamentet röstar fram två ersättare till två avgående ministrar i samlingsregeringen, Simonetta Sommaruga från socialdemokraterna och Ueli Maurer från SVP. Sommaruga ersätts av Elisabeth Baume-Schneider från samma parti och Maurer av Albert Rosti. Det är sällan det sker förändringar på regeringsnivå där de största politiska partier alltid finns representerade.

  • Maj

  • Ja till schweiziskt stöd till Frontex

   I en folkomröstning är 71 procent av väljarna positiva till att Schweiz deltar i den planerade förstärkningen av Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån ( Frontex) verksamhet. Frontex hjälper EU- och Schengenländerna att skydda sina yttre gränser och enligt planerna ska den utökas till 10 000 gränsvakter. Schweiz ska tredubbla sitt finansiella stöd till organisationen till 61 miljoner schweizerfranc och öka sin andel av dess personal till omkring 40.  

  • Februari

  • Schweiz inför skärpta sanktioner mot Ryssland

   Regeringen meddelar att Schweiz inför samma sanktioner som EU nyligen beslutat om mot Ryssland. Det är ett stort steg för Schweiz som varken är med i EU eller Nato. Sanktionerna riktas mot Rysslands finansiella system och högteknologiska industrier samt mot högt uppsatta politiker, däribland president Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, och delar av eliten runt makthavarna i Kreml. Sanktionerna mot finanssystemet syftar till att underminera Rysslands förmåga att finansiera kriget i Ukraina.  Bland annat stängs några ryska banker av från det internationella betalningssystemet Swift som gör det möjligt att snabbt och säkert genomföra transaktioner. Därutöver förbjuds alla transaktioner med ryska centralbanken liksom nya investeringar i en rysk investeringsfond. Schweiz stänger också sitt luftrum för ryskt flyg.

  • Medieläcka avslöjar att storbank haft kriminella kunder

   Den schweiziska banken Credit Suisse har haft kriminella bland sina kunder visar en omfattande granskning av mediesamarbetet Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Credit Suisse tillbakavisar anklagelserna som grundar sig i en medieläcka till tyska Süddeutsche Zeitung. Läckan innehåller data från över 18000 bankkonton. om att banken sedan lång tid har kriminella bland sina kunder. Medierna som samarbetar i projektet uppger att de har bevis för att konton i Credit Suisse ska ha använts av kunder som varit involverade i pengatvätt och narkotikaaffärer. Banken tillbakavisar anklagelserna och säger att de fall som tas upp handlar om konton från många år tillbaka och att informationen är ”partisk, inkorrekt och selektiv”.

  • Coronarestriktioner hävs

   Samhället öppnas igen samtidigt som en lång rad restriktioner för att stoppa spridningen av coronaviruset hävs. Regeringen går samma väg som många andra europeiska länder valt och beslutet motiveras med att vaccinationstäckningen i samhället är hög samtidigt som omikronvarianten av coronaviruset är lindrigare än tidigare varianter. Människor som inte har vaccinerats mot covid-19 kan åter gå på restaurang och till gymmet. Det blir tillåtet att träffas igen i större antal och människor slipper att jobba hemifrån. Fortfarande är det emellertid obligatoriskt att bära munskydd inom kollektivtrafiken.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0