Schweiz
Foto: Shutterstock/E.G. Pors

Schweiz

Det natursköna Schweiz inramas av Alperna i söder mot Italien och Jurabergen i väster mot Frankrike. Landet är inte EU-medlem trots att det innesluts av EU-länder geografiskt. Som bank- och finanscentrum är Schweiz ett av världens rikaste länder och har stor turism och export av elektronik. Centralmakten liksom partipolitiken är svag. De 26 kantonerna (delstater) har starkt inflytande med direktdemokrati, där medborgarna kan riva upp regeringsbeslut i folkomröstningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Kraftig ökning av covid-19-fall

   Regeringen utropar undantagstillstånd för att bekämpa coronaviruset. Den stänger skolor och förbjuder sammankomster med fler än hundra personer och gränskontroller har införts för att hindra att coronaviruset får ytterligare spridning i landet. I vissa kantoner är inte heller restauranger, barer och affärer öppna. Dessutom har det nationella parlamentet avbrutit verksamheten under våren. För att hjälpa företag och arbetsgivare att hantera det svåra läget kommer regeringen att bistå med sammanlagt drygt 10 miljarder euro. Under de senaste dagarna har antalet fall av covid-19 dubblerats och drygt tvåtusen människor har insjuknat medan 14 personer har dött. 

 • 2019

  • December

  • Regeringen sitter kvar efter valet

   I den omröstning som hölls i parlamentet röstade en majoritet av mitten- och högerpartierna emot att partiledaren för De gröna, Regula Rytz, skulle få en av de sju ministerposterna i regeringen. Landets gröna partier nådde stora valframgångar i valet i oktober (se Oktober). Istället blev ministrarna i den avgående regeringen omvalda medan miljöminister Simonetta Sommaruga från socialdemokraterna utsågs till att under 2020 ta över presidentposten, som roterar varje år mellan ministrarna.

  • Oktober

  • Valframgångar för de gröna

   Som förutspåtts i opinionsundersökningar gör båda de schweiziska miljöpartierna bra ifrån sig i parlamentsvalet. De gröna ökar från 6 procent i förra valet till hela 13 procent, medan Gröna liberala partiet får nästan 8 procent jämfört med tidigare drygt 4 procent. Högernationalistiska SVP behåller sin ställning som största parti även om det går tillbaka med 3 procentenheter och får 53 mandat. Också socialdemokraterna förlorar väljarstöd men blir ändå näst störst med 39 mandat. Liberala FDP kommer trea med 29 mandat, bara ett mandat mer än De gröna. Kristdemokraterna får 25 mandat i nationalrådet, medan Gröna liberaler får 16.

  • Glaciärer har krympt 10 procent på 5 år

   En forskningsstudie vid Schweiziska vetenskapsakademin visar att tjugo glaciärer i landet under den senaste femårsperioden har minskat mer än någonsin under de drygt hundra år som mätningarna har genomförts. Glaciärernas minskning har motsvarat över 10 procent. Den varma sommaren 2019 gjorde att glaciärerna smälte rekordsnabbt. Bara för omkring en månad sedan hölls en ”begravningsmarsch” för att uppmärksamma försvinnandet av glaciären Pizol, en av över 500 glaciärer som smält bort i de schweiziska alperna.

 • 2018

  • December

  • Två nya kvinnliga ministrar i regeringen

   Efter att ekonomiminister Johann Schneider-Amman från FDP Liberalerna och miljö- och transportminister Doris Leuthard från Kristdemokratiska folkpartiet båda går i pension utses två nya kvinnliga ministrar. Karin Keller-Sutter blir ny ekonomiminister efter partikollegan Schneider-Amman medan kristdemokratiska Viola Amherd blir ny miljö- och transportminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0