Schweiz
Foto: Shutterstock/E.G. Pors

Schweiz

Det natursköna Schweiz inramas av Alperna i söder mot Italien och Jurabergen i väster mot Frankrike. Landet är inte EU-medlem trots att det innesluts av EU-länder geografiskt. Som bank- och finanscentrum är Schweiz ett av världens rikaste länder och har stor turism och export av elektronik. Centralmakten liksom partipolitiken är svag. De 26 kantonerna (delstater) har starkt inflytande med direktdemokrati, där medborgarna kan riva upp regeringsbeslut i folkomröstningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Parlamentet ger grönt ljus för samkönade äktenskap

   Efter mer än sju års debatt godkänner parlamentet en lag som gör det möjligt för par av samma kön att gifta sig. Det lilla ultrakonservativa partiet Federala demokratiska unionen som står utanför regeringen meddelar dock att det kommer att försöka få lagen underställd en folkomröstning. Schweiz är ett av få länder i Europa som inte tillåtit samkönade äktenskap. Personer av samma kön har kunnat att ingå så kallat registrerat partnerskap men det medför inte samma rättigheter som giftermål, till exempel ifråga om adoption av barn och rätt till medborgarskap.

  • Ökad smittspridning vållar splittring

   Schwiz når ett av de högsta smittotalen i Europa och regeringen beslutar att vidta skärpta åtgärder mot pandemin. Alla affärer, barer och restauranger måste nu stänga kl 19. Den ökade smittspridningen har lett till irritation mellan språkgrupperna, skriver nyhetsbyrån AFP. Smittan tog fart i de fransktalande och italienskspråkiga delarna vilka var snabba med att vidta åtgärder. De tysktalande kantonerna hade inte lika bråttom med att införa restriktioner när smittan nådde dem trots upprepande uppmaningar från den federala regeringen. Många i de franskspråkiga kantonerna som förgäves hoppats att restriktionerna skulle kunna mildras under hösten anser att de nu får betala priset för de tyskspråkigas agerande.         

  • Sanktioner införs mot toppskiktet i Belarus

   Regeringen meddelar att Schweiz gör gemensam sak med EU och inför sanktioner mot Belarus president Aleksandr Lukasjenko och andra högt uppsatta belarusier, sammanlagt 15 personer. Dessa förbjuds resa in i Schweiz och kan inte längre komma åt pengar som de eventuellt placerat i landets banker.  

  • Oktober

  • Vårdpersonal kräver bättre villkor

   Omkring 1 000 läkare och andra anställda inom vården demonstrerar i huvudstaden Bern för lönehöjningar och andra förbättrade villkor mot bakgrund av den press de upplever under pandemin. Polisen tvingas gripa in för att skydda demonstranterna som angrips på avstånd av ett hundratal personer vilka är ute för att protestera mot restriktionerna under pandemin.

  • September

  • Nej till förslag om minskad invandring från EU-länder

   I en folkomröstning röstar nära två tredjedelar av deltagarna nej till ett förslag från Schweiziska folkpartiet (SVP) om att stoppa den fria rörligheten för arbetskraft mellan Schweiz och EU-länder. Omkring 75 000 EU-medborgare beräknas komma till Schweiz varje år. Enligt opinionsmätningar anser många av de röstande att det skulle vara negativt för Schweiz med skärpta regler för rörligheten mellan Schweiz och EU eftersom det skulle leda till brist på utbildad arbetskraft och till problem för landets ekonomi. SVP anser dock att det rådande systemet har lett till ökande kostnader för boende och högre utgifter för välfärd för staten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0