Schweiz
Foto: Shutterstock/E.G. Pors

Schweiz

Det natursköna Schweiz inramas av Alperna i söder mot Italien och Jurabergen i väster mot Frankrike. Landet är inte EU-medlem trots att det innesluts av EU-länder geografiskt. Som bank- och finanscentrum är Schweiz ett av världens rikaste länder och har stor turism och export av elektronik. Centralmakten liksom partipolitiken är svag. De 26 kantonerna (delstater) har starkt inflytande med direktdemokrati, där medborgarna kan riva upp regeringsbeslut i folkomröstningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Nej till förslag om minskad invandring från EU-länder

   I en folkomröstning röstar nära två tredjedelar av deltagarna nej till ett förslag från Schweiziska folkpartiet (SVP) om att stoppa den fria rörligheten för arbetskraft mellan Schweiz och EU-länder. Omkring 75 000 EU-medborgare beräknas komma till Schweiz varje år. Enligt opinionsmätningar anser många av de röstande att det skulle vara negativt för Schweiz med skärpta regler för rörligheten mellan Schweiz och EU eftersom det skulle leda till brist på utbildad arbetskraft och till problem för landets ekonomi. SVP anser dock att det rådande systemet har lett till ökande kostnader för boende och högre utgifter för välfärd för staten.

  • Augusti

  • SVP utser ny ledare

   Schweiziska folkpartiet (SVP) utser Marco Chiesa från den italienskspråkiga kantonen Ticino till ny ledare. Partiet har under flera månader försökt hitta en efterträdare till Albert Rösti. Chiesa har lovat att fortsätta att driva partiets invandringskritiska linje som bland annat är emot den fria rörligheten för arbetskraft med EU.

  • Juli

  • Jättetillslag av schweizisk och italiensk polis mot maffian

   Ett 70-tal personer grips av polisen i Italien samt i Schweiz under en omfattande gemensam insats mot den syditalienska maffian, 'Ndrangheta. De gripna misstänks för narkotikahandel, pengatvätt och korruption. Varor till ett värde av nära 170 miljoner euro beslagtas och i Schweiz tar polisen hand om vapen och ammunition. Några av de misstänka har bott i Schweiz i många år. 'Ndrangheta, som har sin bas i den italienska regionen Kalabrien, är idag den största maffiagruppen i Italien med förankringar över hela världen.

  • Maj

  • Samhället öppnas mer och mer

   Landet skolor och bibliotek får åter öppna, liksom muséerna. Även restauranger och kaféer tillåts servera gäster igen, om borden hålls åtskilda. Människor rekommenderas fortfarande att bära ansiktsskydd när de åker med offentliga färdmedel. Redan från slutet av april började restriktionerna gradvis att hävas i landet när hårfrisörer och flera affärer åter kunde ta emot kunder. Från början av juni väntas även idrottsanläggningar och simbassänger, biografer med mera att kunna öppna när det också blir tillåtet med samlingar med fler än fem personer.

  • Mars

  • Kraftig ökning av covid-19-fall

   Regeringen utropar undantagstillstånd för att bekämpa coronaviruset. Den stänger skolor och förbjuder sammankomster med fler än hundra personer och gränskontroller har införts för att hindra att coronaviruset får ytterligare spridning i landet. I vissa kantoner är inte heller restauranger, barer och affärer öppna. Dessutom har det nationella parlamentet avbrutit verksamheten under våren. För att hjälpa företag och arbetsgivare att hantera det svåra läget kommer regeringen att bistå med sammanlagt drygt 10 miljarder euro. Under de senaste dagarna har antalet fall av covid-19 dubblerats och drygt tvåtusen människor har insjuknat medan 14 personer har dött. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0