Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Livstid för utpekade legosoldater

   Två syrier som togs till fånga av armeniska styrkor under kriget mot Azerbajdzjan 2020 döms till livstids fängelse av en domstol i södra Armenien. De två har pekats ut som legosoldater och Armenien hävdar att Turkiet, som stödde Azerbajdzjan i kriget, rekryterade syriska stridande till kriget i Kaukasus. De anklagelser som riktas mot de två syrierna handlar om bland annat terrorism och brott mot folkrätten. Drygt 30 identifierade personer som pekas ut som legosoldater är efterlysta av armeniska myndigheter. Kriget som handlade om området Nagorno-Karabach vanns av Azerbajdzjan (se främst 9 november 2020).

  • April

  • Pashinyan hoppas bli vald igen

   Premiärminister Pashinyan meddelar att han har avgått från sin post inför det nyval som ska hållas i juni. Han stannar emellertid kvar som ledare för en expeditionsregering till dess, och ställer upp i valet som kandidat till att fortsätta som regeringschef.

  • USA erkänner armeniers lidande som folkmord

   USA:s president använder för första gången ordet folkmord i ett årligt uttalande om händelser som drabbade armenier vid Osmanska rikets sammanbrott under första världskriget. Joe Bidens ordval innebär ett formellt erkännande för armeniska krav på hur händelserna ska betraktas och det hyllas av Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan. Regeringen i Turkiet, som anger lägre dödstal och framhåller att också andra än etniska armenier utsattes för stort lidande, anklagar Biden för att skriva om historien. Den 24 april 2015 brukar ses som massakrernas start. Begreppet folkmord hade inte införts vid tiden och Turkiet förnekar att armenier blev föremål för systematisk utrotningspolitik.

  • Veteran från Istanbul avlider

   Ovsanna Mirkhanyan, född i Istanbul 1915, avlider. Hon beskrivs som överlevare från de dramatiska händelser i samband med Osmanska rikets upplösning som armenier kräver att få erkända som ett folkmord. Ovsanna Mirkhanyans familj undkom enligt armeniska medier därför att beväpnade turkar som trängde sig in hos dem trodde sig ha hamnat i ett kurdiskt hem. Familjen slog sig ned i Aleppo i Syrien och 1965 flyttade Ovsanna Mirkhanyan och hennes make till Armenien.

  • Expresident stämmer Pashinyan

   Förre presidenten Robert Kotjaryan, som stått inför rätta anklagad för samhällsomstörtande verksamhet, stämmer premiärminister Nikol Pashinyan och armeniska staten. Kotjaryan, som var president mellan 1998 och 2008, hävdar att han inte får en rättvis rättegång och att Pashinyan har förtalat honom. Anklagelser mot Kotjaryan som nu har lagts ned bottnar i händelser efter presidentvalet 2008, då tio personer dog vid tillslag mot protester. Målet mot Kotjaryan avbröts hösten 2020 med hänvisning till kriget om Nagorno-Karabach, men återupptogs i början av 2021. Sedan dess har Kotjayan uppgett att han och hans anhängare vill delta i det nyval till parlamentet som ska hållas i år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0