Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Jordskredsseger för reformallians

   Nikol Pashinyan får folkligt mandat som premiärminister, trots att inte fullt hälften av väljarna röstar i nyvalet. Hans allians Mitt steg får över 70 procents stöd, enligt valmyndigheten. Det betyder att Pashinyan kommer att ha betryggande majoritet i parlamentet för att driva igenom sitt politiska program, bland annat utlovade insatser mot korruption. Över femprocentsspärren når Ett framgångsrikt Armenien, lett av affärsmannen Gagik Tsarukyan, med 8 procent och Det lysande Armenien med 6 procent, men valsystemet ger oppositionspartierna minst 30 procent av mandaten. Det gamla maktpartiet Republikanerna klarar inte spärren.

  • November

  • Nyval i december

   Parlamentet upplöses och nyval har utlysts till den 9 december. Det är följden av att ledamöterna för andra gången har misslyckats med att välja en ny premiärminister. För Nikol Pashinyan, som blev premiärminister i maj efter att ha lett en folklig protestvåg, är nyvalet ett önskeläge. Parlamentet kan nu komma att få en mycket förändrad sammansättning, så att det blir dominerat av de politiska grupperingar som stött protestvågen och Pashinyans reformplaner.

  • Oktober

  • Ett steg närmare nyval: Pashinyan inte vald

   Nikol Pashinyan blir inte vald till premiärminister vid en specialsession i parlamentet. Det är helt i linje med hans planer. Nu siktar han på att inte heller bli vald när en ny omröstning hålls den 31 oktober – och i det läget säger lagen att det blir nyval. 

  • Pashinyan avgår i komplicerat spel

   Premiärminister Nikol Pashinyan avgår, meddelar han via TV. Avgången uppfattas som ett sätt att tvinga fram ett nyval. Pashinyan och hans reformrörelse skulle ha goda chanser vinna, så att han kan återkomma som regeringschef med starkare stöd i parlamentet. Hans motståndare i det nuvarande parlamentet skulle för sin del kunna förhindra nyval genom att utse en ny premiärminister. Inför anhängare säger Pashinyan att hans plan är att ställa upp som kandidat i parlamentets omröstningar – och förlora. Då måste nyval utlysas.

  • Ministrar får sparken

   Premiärminister Nikol Pashinyan ger sex ministrar sparken, bland dem cheferna för transport- och ekonomiministerierna. De sex som får gå tillhör partierna Dasjnak och Ett framgångsrikt Armenien. De har tidigare stött Pashninyans krav på reformer men nu, liksom den gamla makteliten i Republikanska partiet, röstat för en lag som kan hindra att det blir nyval. Efter de reformsinnades stora framgång i lokalvalet i huvudstaden i september, vill Pashinyan genomdriva ett nyval för att han och hans anhängare också ska få majoritet i parlamentet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0