Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Oppositionsledare brottsanklagad

   Ledaren för oppositionspartiet Ett framgångsrikt Armenien (BHK), affärsmannen Gagik Tsarukyan, misstänks för bland annat skattefusk och röstköp. Anklagelserna om röstköp uppstod enligt nationella säkerhetstjänsten vid parlamentsvalet 2017. Som ägare till casinot Shangri La ska Tsarukyan ha drivit spelverksamhet utan tillstånd. Han är också brottsmisstänkt i ett tredje fall som handlar om en fastighetsaffär i hans hemkommun. Själv hävdar Tsarukyan, som riskerar att förlora den åtalsfrihet han åtnjuter som parlamentariker, att anklagelserna är politiskt betingade.

  • Pashinyan möblerar om bland säkerhetschefer

   Premiärminister Pashinyan, som också är Armeniens överbefälhavare, tillsätter tre nya säkerhetschefer: Onik Gasparyan blir stabschef i försvarsmakten, Argishti Kyaramyan blir chef för den nationella säkerhetstjänsten och Vahe Ghazaryan blir rikspolischef. Alla tre efterträder personer som utnämnts av Pashinyan sedan han kom till makten men tjänstgjort kort tid. En tidigare chef för säkerhetstjänsten, Artur Vanetsyan som lämnade sin post hösten 2019, har startat ett nytt parti och krävt Pashinyans avgång. De nya utnämningarna, som Pashinyan kungör via sociala medier, måste också undertecknas av presidenten.

  • Premiärministern har covid-19

   Premiärminister Nikol Pashinyan har testats för covid-19 och visat sig bära på coronaviruset, meddelar han själv. Även hans familj bär på smittan. Pashinyan uppger att han inte har några symtom, men han håller sig hemma. Armeniska myndigheter har dagen innan bekräftat nästan 9 300 fall, varav 131 avlidit. Pashinyan återger flitigt bilder på sociala medier av personer som trotsar pandemirestriktioner och den 3 juni meddelar biträdande premiärminister Tigran Avinyan att det blir obligatoriskt att bära ansiktsmask på offentlig plats. 

  • Maj

  • Fastighetsskatten fyrfaldigas

   Ett nytt system för fastighetsbeskattning klubbas av regeringen. Systemet ska införas gradvis under loppet av tre år. Enligt finansministern, som förklarar att taxeringsvärdena ska höjas så att de närmar sig marknadsvärdena, kan de belopp som fastighetsskatten genererar mer än fyrfaldigas jämfört med nuläget. Ökningen ska göra det lättare att höja nivån på kommunal service, heter det. 

  • Olika rapportering för avlidna med corona

   Nästan 100 dödsoffer har bekräftats i virussjukdomen covid-19. Dessutom har det inträffat närmare 50 dödsfall, där patienterna har fått coronasmitta bekräftad men avlidit av andra sjukdomar, meddelar Armeniens smittskyddsmyndighet, samtidigt som nya smittfall fortsätter att registreras. Samma dag rapporteras att regeringen fattat beslut om sin nittonde fomella åtgärd för att dämpa pandemins skadeverkningar, denna gång en stödåtgärd för enmansföretagare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0