Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Stormakter manar till förhandlingar

   Sammanlagt 19 döda har rapporterats i de skottväxlingar med bland annat artilleri som skett över gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan under de gångna veckorna. Då tas konflikten upp via telefon mellan statsledningarna de angränsande stormakterna Turkiet och Ryssland. Presidenterna Erdoğan och Putin manar till förhandlingar.

  • Stridsutbrott vid orolig gräns

   Vid gränsen mellan Azerbajdzjan och Armenien flammar ländernas varaktiga ovänskap upp till strider. Båda parter uppges använda artilleri och pansar. Efter tre dagar av stridshändelser hävdas från azeriskt håll att elva soldater fått sätta livet till, bland dem en general, medan armenierna säger sig ha förlorat två officerare. Det hela sker i ett nordligt gränsavsnitt och inte nära Nagorno-Karabach, ett område som Armenien intog när det var krig på 1990-talet. Oljelandet Azerbajdzjan, vars militärutgifter är större än hela Armeniens statsbudget, har hotat att återta enklaven med våld, men Armenien har politiskt stöd i Moskva (medan azerierna stöds av Turkiet) och förhandlingar mellan de två tidigare sovjetrepublikerna tenderar att bli resultatlösa. Senast de var nära fullt krig var 2016.

  • Juni

  • Oppositionsledare brottsanklagad

   Ledaren för oppositionspartiet Ett framgångsrikt Armenien (BHK), affärsmannen Gagik Tsarukyan, misstänks för bland annat skattefusk och röstköp. Anklagelserna om röstköp uppstod enligt nationella säkerhetstjänsten vid parlamentsvalet 2017. Som ägare till casinot Shangri La ska Tsarukyan ha drivit spelverksamhet utan tillstånd. Han är också brottsmisstänkt i ett tredje fall som handlar om en fastighetsaffär i hans hemkommun. Själv hävdar Tsarukyan, som riskerar att förlora den åtalsfrihet han åtnjuter som parlamentariker, att anklagelserna är politiskt betingade.

  • Pashinyan möblerar om bland säkerhetschefer

   Premiärminister Pashinyan, som också är Armeniens överbefälhavare, tillsätter tre nya säkerhetschefer: Onik Gasparyan blir stabschef i försvarsmakten, Argishti Kyaramyan blir chef för den nationella säkerhetstjänsten och Vahe Ghazaryan blir rikspolischef. Alla tre efterträder personer som utnämnts av Pashinyan sedan han kom till makten men tjänstgjort kort tid. En tidigare chef för säkerhetstjänsten, Artur Vanetsyan som lämnade sin post hösten 2019, har startat ett nytt parti och krävt Pashinyans avgång. De nya utnämningarna, som Pashinyan kungör via sociala medier, måste också undertecknas av presidenten.

  • Premiärministern har covid-19

   Premiärminister Nikol Pashinyan har testats för covid-19 och visat sig bära på coronaviruset, meddelar han själv. Även hans familj bär på smittan. Pashinyan uppger att han inte har några symtom, men han håller sig hemma. Armeniska myndigheter har dagen innan bekräftat nästan 9 300 fall, varav 131 avlidit. Pashinyan återger flitigt bilder på sociala medier av personer som trotsar pandemirestriktioner och den 3 juni meddelar biträdande premiärminister Tigran Avinyan att det blir obligatoriskt att bära ansiktsmask på offentlig plats. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0