Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Armeniska dödsoffer vid gränsen

   Tre armeniska soldater mister livet i sammanstötningar med styrkor från Azerbajdzjan. Händelsen vid gränsen är den allvarligaste sedan det senaste kriget mellan länderna om Nagorno-Karabach, hösten 2020. Försvarsdepartementen i båda länderna anklagar varandra för att trappa upp motsättningarna.

  • Pashinyans valseger bekräftas

   Författningsdomstolen avvisar krav från den politiska oppositionen, expresident Kotjaryans allians, på att valresultatet från den 20 juni ska underkännas. Domstolen fastställer resultatet i enlighet med besked som lämnats av valmyndigheten den 27 juni: premiärminister Pashinyans Samhällskontraktet vann parlamentsvalet.

  • Fångar friges, varning för minor

   Azerbajdzjan överlämnar ytterligare 15 armeniska fångar till Armenien (se 12 juni). Soldaterna ska ha tillfångatagits i slutet av 2020, efter det senaste kriget om Nagorno-Karabach. Sedan vapenvilan har sju azeriska soldater och 18 civila mist livet när minor detonerat i eller i närheten av stridsområden, enligt azeriska uppgifter.

  • Juni

  • Anklagelser om fusk efter Pashinyanseger

   Nikol Pashinyan, premiärminister i expeditionsregeringen, utropar seger i nyvalet till parlamentet, trots all folklig vrede efter det nesliga nederlaget i kriget om Nagorno-Karabach hösten 2020. I slutet av valrörelsen har två regeringschefskandidater dragit mycket folk till sina valmöten: den ene är Pashinyan, den andre är Robert Kotjaryan, tidigare både premiärminister och president. Opinionsmätningar har förutspått ett mycket jämnt resultat, så när valmyndigheten meddelar att Pashinyans Samhällskontraktet vunnit med 54 procent av rösterna mot Kotjaryans allians kallad Armenien med 21 procent, hävdar Kotjaryans läger att det förekommit fusk och vägrar att godta siffrorna. Eftersom författningen kräver att det ska finnas minst tre partier eller allianser i parlamentet får även det gamla maktpartiet Republikanska partiet mandat, trots att det inte når upp till den stipulerade tröskeln. Valmyndigheten meddelar senare att rösterna från fler än 70 vallokaler ska räknas om.

  • Kartor över mineringar i utbyte mot fångar

   Till Armenien överlämnar Azerbajdzjan 15 krigsfångar som tillfångatogs under kriget om Nagorno-Karabach hösten 2020. I utbyte får regimen i Baku kartor från regeringen i Jerevan över minfält i konfliktområdet. Överenskommelsen har uppnåtts genom medling av Georgiens premiärminister Irakli Garibasjvili. De armeniska krigsfångarna förs hem via Georgien. På kartorna ska det finnas information om 97 000 stridsvagns- eller trampminor i Agdamtrakten, som var ett av de sju områden där Armenien förlorade kontrollen. Flera hundra armenier tros ännu vara krigsfångar hos azerierna, och Armenien antas hålla på fler kartor över minerade områden, som Azerbajdzjan behöver för att kunna etablera full kontroll och genomföra infrastrukturarbeten i de återintagna områdena.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0