Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Erkännande i USA: armenier utsattes för folkmord

   Representanthuset i USA:s kongress röstar för att klassa massmorden på armenier och andra kristna som skedde i Osmanska riket under första världskriget som ett folkmord. Sådana officiella erkännanden har kommit från ett 30-tal länder, och nu liksom tidigare väcker beslutet ilska i Turkiet, som brukar lyfta fram att det fanns både offer och förövare i alla folkgrupper som berördes av händelserna mellan 1915 och 1917. Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan hyllar resolutionen som djärv.

  • Protestaktion mot guldbrytning

   Bybor i södra Armenien, vid berget Amulsar, står vakt dygnet runt för att hindra gruvbrytning. De befarar både förorenat grundvatten och skador på platser som lockar turister. Befolkningen går därmed också emot premiärminister Pashinyan, som anser att den utländska investering det är fråga om är viktig, också som signal om att Armenien välkomnar investeringar. Bakom guldgruvan, som befolkningen har lyckats bromsa i närmare ett år, står brittisk-amerikanska Lydian, som beskrivs som den största utländska investeraren i landet.

  • Juli

  • Treårig plan mot korruption

   Nikol Pashinyan håller i ordförandeklubban när hans nya kommission mot korruption samlas för första gången. Kommissionen är inrättad med stöd i ett dekret som premiärministern utfärdade den 24 juni. I Pashinyans treåriga plan (2019–2022) ingår flera åtgärder, bland annat att riksåklagarämbetet ska få en särskild enhet som utreder misstänkt korruption och att specialdomstolar mot korruption ska inrättas. Planen väntas utan problem bli godkänd i parlamentet, eftersom det sedan valet i slutet av 2018 domineras av Pashinyans anhängare. Även tidigare regeringar har offentliggjort riktlinjer mot mygel, men tillämpningen av målsättningarna har inte fungerat.

  • Juni

  • Expresident i häkte

   Förre presidenten Robert Kotjaryan, som står under åtal, inställer sig i häkte i Jerevan, sedan en domare beslutat – i linje med åklagarnas begäran – att han ska fängslas (se 13 maj). I augusti meddelar Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg, där det armeniska rättsväsendet söker rättsliga råd, att det förekommer två processer i frågan om huruvida Armeniens strafflag överensstämmer med landets författning : en mot Kotjaryan och en som väckts av honom själv. 

  • Närmande mellan Armenien och Georgien

   FN:s generalförsamling röstar om georgiska internflyktingars rätt att återvända till Abchazien och Sydossetien. Armenien brukar (liksom Ryssland) rösta emot, men lägger denna gång ned sin röst. Det tolkas som att länderna gjort upp om att inte rösta emot varandra. Ett par dagar före FN-omröstningen säger den armeniske premiärministern Pashinyan i en intervju att han hoppas att det framöver ska gå att återupprätta järnvägstrafik mellan Armenien och Ryssland via Georgien.  

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0