Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Slagsmål i parlamentet

   Slagsmål uppstår i parlamentet när anhängare och motståndare till regeringen grälar om nederlaget i det senaste kriget om Nagorno-Karabach. Först uppstår handgemäng när oppositionsledamöter börjar kasta vattenflaskor och handsprit på en medlem av premiärminister Pashinyans Samhällskontraktet, som står i talarstolen. Talmannen bryter sessionen och kallar in säkerhetspersonal. Senare häcklas en meningsmotståndare av Pashinyans partikamrater; en försöker till och med sparka ledamoten, och då utbryter fullt slagsmål på golvet. Flera ledamöter lyfts ut ur kammaren och en hamnar på sjukhus med ögonskada. Sammanlagt sker tre bråk under loppet av två dagar. Massmedier upprörs över att säkerhetsvakter stoppar deras dokumentation av händelserna.

  • Antalet stupade 2020 skrivs upp

   Premiärminister Pashinyan offentliggör nya uppgifter om de militära armeniska förlusterna i kriget 2020 mot Azerbajdzjan: 3 773 soldater miste livet och 243 saknas fortfarande, säger han i parlamentet. Dessutom finns ett antal kvar i krigsfångenskap (se 3 december 2020). Med de azeriska stupade inräknade uppgår de kända uppgifterna om antalet dödsoffer till runt 6 500 sammanlagt.

  • Omstridd talman blir utrikesminister

   Ararat Mirzoyan, historiker och tidigare talman i parlamentet, utnämns till utrikesminister. Posten har varit vakant sedan Ara Ayvazyan avgick den 27 maj. Hösten 2020, omedelbart efter trepartsavtalet om Nagorno-Karabach mellan Armenien, Azerbajdzjan och Ryssland, blev Mirzoyan utsläpad ur sin bil och så illa misshandlad av demonstranter att han hamnade på sjukhus. Mirzoyan är en av medgrundarna till partiet Samhällskontraktet. Bland de nya ansiktena i regeringen kan nämnas justitieminister Karen Andreasyan, tidigare justitieombudsman. Med studier på Berkeley i USA och som gästforskare i Oxford har han också samarbetat med finansmannen George Soros stiftelse Open Society i Ungern.

  • Väntan på Pashinyans nya regering

   Det nyvalda parlamentet samlas. Nikol Pashinyan installeras i ämbetet som premiärminister genom ett dekret från presidenten. Pashinyan har två veckor på sig att vinna ledamöternas godkännande för sin ministerlista. Hans parti Samhällskontraktet håller nu 71 av 101 mandat.

  • Juli

  • Armeniska dödsoffer vid gränsen

   Tre armeniska soldater mister livet i sammanstötningar med styrkor från Azerbajdzjan. Händelsen vid gränsen är den allvarligaste sedan det senaste kriget mellan länderna om Nagorno-Karabach, hösten 2020. Försvarsdepartementen i båda länderna anklagar varandra för att trappa upp motsättningarna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0