
Armenien
Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.
Välj kapitel här
Viktiga händelser
-
2020
-
Krig utbryter mellan Armenien och Azerbajdzjan om det armeniskt befolkade Nagorno-Karabach, som ligger helt omgivet av azeriskt område. Armenien förlorar och tvingas till landavträdelser. Kriget kräver omkring 6 500 liv sammanlagt.
-
2018
-
Den politiska oppositionen, ledd av Nikol Pashinyan, når makten efter en “sammetsrevolution” mot maktpartiet Republikanska partiet (HHK).
-
2015
-
I en folkomröstning godkänns författningsändringar som innebär att presidentens makt minskar och parlamentets ökar.
-
1997
-
Republikanska partiet (HHK) vinner parlamentsvalet i samarbete med ett socialistiskt parti.
-
1991
-
Ett kuppförsök i Moskva öppnar vägen för Armenien att utropa självständighet från Sovjetunionen.
-
1990
-
Krig utbryter mellan Armenien och Azerbajdzjan om området Nagorno-Karabach som ligger inne i Azerbajdzjan men som till största delen befolkas av armenier. Kriget pågår till 1994 och kräver minst 25 000 liv. Uppemot en miljon människor blir flyktingar.
I val till Armeniens högsta sovjet förlorar Kommunistpartiet sin majoritet, eftersom flerpartisystem har införts (ett steg i Sovjetunionens demokratisering under Michail Gorbatjov). Största parti blir Panarmeniska nationella rörelsen (HHS).
-
1988
-
En jordbävning kräver cirka 25 000 liv, en halv miljon armenier blir hemlösa och stora återuppbyggnadsbehov uppstår.