Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Ärkefiender siktar på dialog

   Armenien ska utnämna ett särskilt sändebud med uppdrag att förbättra kontakterna med Turkiet, som dagen innan har lämnat ett liknande besked. De två länderna har aldrig etablerat diplomatiska förbindelser och gränsen mellan dem är stängd sedan 1993. Bakgrunden är händelser som ligger drygt hundra år bakåt i tiden, då armenier utsattes för svåra förföljelser i samband med att Osmanska riket föll samman. Armenier hävdar att det var ett folkmord. Det senaste året har Turkiets stöd för Azerbajdzjan i kriget om Nagorno-Karabach spätt på bitterheten.  2009 undertecknade Armenien och Turkiet en överenskommelse om normalisering, men den kom aldrig att sättas i verket.

  • FN-domstol tar trätobröder i örat

   Armenien och Azerbajdzjan måste avstå från rashets och etnisk diskriminering och undvika att förvärra sina inbördes motsättningar, säger chefen för Internationella domstolen i Haag. Azerbajdzjan ska dessutom skydda armeniska krigsfångar och se till att armenisk kultur, bland annat kyrkorum, inte vandaliseras. I kölvattnet av kriget om Nagorno-Karabach 2020 har båda länderna vänt sig till FN-domstolen med ömsesidiga anklagelser om brott mot en FN-konvention som ska stoppa diskriminering. Tvisten kan ta flera år att lösa, men beslut och utslag är bindande för länder som är FN-medlemmar även om Internationella domstolen inte har tillgång till maktmedel för att tvinga länder att rätta sig efter dem.

  • November

  • Avspänning målet när Putin medlar

   Ledarna för Armenien och Azerbajdzjan samtycker till att börja ta bort gränslinjer och återställa regionala transportleder. Det är följden av ett möte i ryska Sotji, dit president Putin kallat den armeniske premiärministern Pashinyan och den azeriske presidenten Aliyev för medling. Transportvägar som inrättades på sovjettiden är just nu föremål för ömsesidiga blockader (se 16 november). De två ledarna lovar också att ta itu med ”humanitära frågor”, och en vecka senare uppger Azerbajdzjan att tio tillfångatagna armenier frigetts i utbyte mot armeniska kartor över minfält.

  • Brott mot vapenvila, bojkott i parlamentet

   Spänningarna förvärras vid gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan, som varit orolig i omgångar sedan kriget om Nagorno-Karabach hösten 2020. Under dagen blir situationen den allvarligaste sedan krigsslutet, med sammanstötningar som kräver dödsoffer, men Ryssland mäklar fram en ny vapenvila. Det finns flera omständigheter som trasslar till relationerna i området, bland annat att Azerbajdzjan har infört tullar och gränskontroller för armeniska fordon på en viktig väg och att Armenien i sin tur inte vill öppna en korridor för trafik mellan Azerbajdzjan och dess exklav Nachitjevan, som är belägen bortom armeniskt område, trots att vapenvilan från 2020 stipulerar det. I Armenien har oppositionen samma dag börjat bojkotta parlamentets arbete. De två oppositionskrafterna Armenienalliansen (Hayastan) och Hedersalliansen (Hativ Unem) hävdar att de inte får besked av regeringen om läget vid gränsen.

  • Augusti

  • Slagsmål i parlamentet

   Slagsmål uppstår i parlamentet när anhängare och motståndare till regeringen grälar om nederlaget i det senaste kriget om Nagorno-Karabach. Först uppstår handgemäng när oppositionsledamöter börjar kasta vattenflaskor och handsprit på en medlem av premiärminister Pashinyans Samhällskontraktet, som står i talarstolen. Talmannen bryter sessionen och kallar in säkerhetspersonal. Senare häcklas en meningsmotståndare av Pashinyans partikamrater; en försöker till och med sparka ledamoten, och då utbryter fullt slagsmål på golvet. Flera ledamöter lyfts ut ur kammaren och en hamnar på sjukhus med ögonskada. Sammanlagt sker tre bråk under loppet av två dagar. Massmedier upprörs över att säkerhetsvakter stoppar deras dokumentation av händelserna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0