Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Konflikten mellan Pashinyan och försvarsmakten skärps

   Premiärminister Pashinyan kräver att arméstabens chef Onik Gasparyan lämnar sin post, vilket får försvarsmakten att kräva Pashinyans och regeringens avgång. Pashinyan anklagar försvaret för att vilja iscensätta en kupp och sammankallar sina anhängare till en demonstration i huvudstaden Jerevan. Bakom osämjan ligger Armeniens nederlag i kriget 2020 om Nagorno-Karabach, enklaven i Azerbajdzjan som har armenisk befolkning (se 14 november 2020).

 • 2020

  • December

  • Azeriska soldater misstänks för krigsbrott

   Vapenvilan från den 9 november bryts. Azerbajdzjan meddelar att fyra azeriska soldater mister livet, medan Armenien rapporterar några skadade. Dagen efter framkommer att två soldater från Azerbajdzjan har rättsliga efterräkningar att vänta i hemlandet för att ha stympat liken av armeniska soldater under höstens krig om Nagorno-Karabach. De två filmade sina tilltag och lade ut filmerna på sociala medier. Två andra soldater ska ha skändat armeniska gravstenar.

  • Azerbajdzjan firar seger i kriget

   Turkiets president Erdoğan deltar på plats i Azerbajdzjans firande av segern över Armenien i det senaste kriget om Nagorno-Karabach. I en militärparad som hålls i Baku finns drönare av turkisk tillverkning med bland den utrustning som visas upp. Amnesty International uppmanar samma dag både Azerbajdzjan och Armenien att utreda anklagelser om krigsbrott; sådana anklagelser riktas mot båda sidor.

  • Nästan 5 500 dog i höstens krig

   Azerbajdzjan offentliggör för första gången en uppgift om hur många som liv som krävdes i höstens krig om Nagorno-Karabach: 2 783 soldater har konstaterats stupade och ytterligare 100 saknas. Armenien har tidigare angett sina militära förluster till 2 425. Det betyder att fler än 5 200 soldater miste livet. Minst 143 civila dödsoffer är kända, på båda sidor.

  • November

  • Flyende armenier bränner husen

   Efter det senaste kriget om Nagorno-Karabach lämnar tiotusentals armenier nu orter som de uppmuntrades att flytta in i på 1990-talet, när armeniska styrkor intog områdena. Armenien och de etniska armenierna i Nagorno-Karabach måste lämna ifrån sig kontrollen till Azerbajdzjan över Ağdam, Kalbajar och Latjinkorridoren senast den 1 december. De tre distrikten och ytterligare fyra som nu har återintagits av azeriska styrkor har bland annat utgjort en buffertzon runt enklaven. Lajtinkorridoren, som utgör den fysiska länken mellan Nagorno-Karabach och Armenien, ska enligt avtalet den 9 november övervakas av ryska soldater. Ağdam, som på sovjettiden hade cirka 40 000 invånare, är sedan 1990-talet närmast en spökstad. Kalbajar, som azerier tvingades lämna på 1990-talet, ska nu utrymmas på armeniska civila och soldater. I Kalbajar ses husbränder som anläggs för att in- eller återflyttande azerier inte ska ha glädje av byggnaderna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0