Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • USA-senaten stöder folkmordsbedömning

   Senaten i USA:s kongress röstar för en resolution med bedömningen att det var ett folkmord som armenier utsattes för vid det osmanska rikets sammanbrott under första världskriget (se 29 oktober). Beslutet hyllas av premiärminister Pashinyan som "en seger för rättvisan och sanningen".

  • Åtal mot expresident

   Expresident Serzj Sargsyan anklagas för ekonomisk brottslighet. Han var president mellan 2008 och 2018, men när planen var att han skulle hålla sig kvar vid makten genom att hoppa till premiärministerposten blev han föremål för folkliga protester och tvingades avgå (se 23 april 2018). Enligt ekobrottsutredarna, vars arbete ligger till grund för åtalet, gjorde han sig skyldig till misshushållning och förskingring av allmänna medel inom ramen för en härva med subventionerat bränsle.

  • November

  • Analytiker gillar reformarbetet

   Kreditvärderingsintitutet Fitch höjer betyget för Armenien, eftersom analytikerna har ett gott intryck av den nya regeringens reformarbete. Det finns flera värderingsföretag som har inflytande på ett lands ekonomi, och ju bättre betyg desto billigare blir det för staten att låna.

  • Adoptionshärva under utredning

   Den statliga säkerhetstjänsten utreder en liga som misstänks ha genomfört olagliga adoptioner. Nyblivna mödrar ska ha pressats eller lurats att lämna ifrån sig sina barn. Andra kvinnor säger att de har uppsökt sjukhus för att göra abort, men istället tvingats fullfölja graviditeten och föda fram barn som sedan lämnats bort. Många av barnen har hamnat i Italien, andra i USA. Verksamheten tros ha pågått i flera år och brottsmisstankar riktas bland annat mot ett barnhem och ett BB. Alla adoptioner stoppas tills vidare, i väntan på utredning. Människorättsorganisationer har tidigare riktat ljuset mot att fattigdom leder till att barn hamnar på barnhem i Armenien.

  • Oktober

  • Erkännande i USA: armenier utsattes för folkmord

   Representanthuset i USA:s kongress röstar för att klassa massmorden på armenier och andra kristna som skedde i Osmanska riket under första världskriget som ett folkmord. Sådana officiella erkännanden har kommit från ett 30-tal länder, och nu liksom tidigare väcker beslutet ilska i Turkiet, som brukar lyfta fram att det fanns både offer och förövare i alla folkgrupper som berördes av händelserna mellan 1915 och 1917. Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan hyllar resolutionen som djärv.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0