Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Protester ökar trycket på regeringschefen

   Över 200 demonstranter grips under den tredje dagen av protester mot premiärminister Nikol Pashinyan. Oppositionen som står bakom protesterna anklagar Pashinyan för att hysa planer på att ge upp anspråken på det omstridda området Nagorno-Karabach som ligger i Azerbajdzjan med en armenisk befolkning som har försökt utropa självständighet. Ett kortvarigt krig om Nagorno-Karabach mellan Armenien och Azerbajdzjan 2020 medförde svåra förluster för områdets armeniska befolkning och bitterhet i Armenien.

  • Mars

  • Partilös politiker blir president

   Industriminister Vahagn Khachaturyan väljs till president av parlamentet för en mandatperiod på sju år. Han är partipolitiskt obunden, men oppositionspartier bojkottar omröstningen. Khachaturyan har tidigare varit bland annat borgmästare i huvudstaden Jerevan.

  • Februari

  • Flyg mellan Turkiet och Armenien återuppstår

   De första trafikflygningarna på två år mellan Turkiet och Armenien genomförs: ett efterlängtat resultat av att bottenfrusna förbindelser mellan länderna tinar (se 14 december 2021). Två bolag ska från och med nu genomföra sammanlagt fem flygningar per vecka i vardera riktningen. Gränsen hålls annars fortsatt stängd (landsvägstrafik sker på omvägar via Georgien eller Iran), och de har inte normala diplomatiska förbindelser.

  • Januari

  • Statschefen ger upp

   Armen Sargsyan lämnar presidentposten. Ledarposten är mest ceremoniell, eftersom den verkliga makten ligger hos premiärministern, och han framhåller i ett uttalande att den inte ger stora möjligheter att påverka politiken. Presidenten har, klagar Sargsyan, inte möjlighet att lägga in veto mot lagar som han anser är skadliga för nationen. Enligt författningen har parlamentet nu 35 dagar på sig att utse en ny statschef.

 • 2021

  • December

  • Ärkefiender siktar på dialog

   Armenien ska utnämna ett särskilt sändebud med uppdrag att förbättra kontakterna med Turkiet, som dagen innan har lämnat ett liknande besked. De två länderna har aldrig etablerat diplomatiska förbindelser och gränsen mellan dem är stängd sedan 1993. Bakgrunden är händelser som ligger drygt hundra år bakåt i tiden, då armenier utsattes för svåra förföljelser i samband med att Osmanska riket föll samman. Armenier hävdar att det var ett folkmord. Det senaste året har Turkiets stöd för Azerbajdzjan i kriget om Nagorno-Karabach spätt på bitterheten.  2009 undertecknade Armenien och Turkiet en överenskommelse om normalisering, men den kom aldrig att sättas i verket.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0