Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Pashinyan stormar mot domare

   ”Det är dags för ett kirurgiskt ingrepp”, säger premiärminister Pashinyan när han meddelar att rättsväsendet ska reformeras. Han anklagar domarkåren för att vara partisk till förmån för de gamla makthavarna. Sedan expresident Kotjaryan (se 13 maj) försatts på fri fot har Pashinyans anhängare demonstrerat vid domstolsbyggnader. Pashinyan ställer nu författningsändringar i utsikt och aviserar att landets domare ska synas i sömmarna. Framför allt uppmanar han de domare att avgå vilkas domslut underkänns av Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

  • Nya turer kring expresident

   En rättegång inleds i Jerevan mot expresident Robert Kotjaryan (1998–2008), som anklagas för att ha gynnat sin handplockade efterträdare Serzj Sargsyan genom valfusk. Kotjaryan och hans anhängare anser att processen har iscensatts av motståndare som en ”politisk vendetta”. Kotjaryan försätts några dagar senare på fri fot i väntan på slutligt beslut av domstolen, men han riskerar fortfarande upp till 15 års fängelse. Valet av Kotjaryans efterträdare 2008 ledde till våldsamma protester med dödsoffer. Nuvarande premiärministern Nikol Pashinyan greps för att ha organiserat protesterna och dömdes till fängelse, men släpptes genom ett amnestibeslut 2011. 

  • Pashinyan nöjd med sitt första år

   Ett år efter att han kom till makten summerar premiärminister Nikol Pashinyan sina bedrifter vid en presskonferens; hundra goda resultat enligt hans egen räkning. Han hävdar bland annat att 51 000 nya jobb har skapats, att lönerna har stigit och att mutkolvar har fängslats. Pashinyans opinionssiffror är goda när det gäller korruptionen, medan fattigdomsbekämpning uppfattas som ett svårare problem.

  • April

  • Italiens parlament: Armenier utsattes för folkmord

   Underhuset i Italiens parlament röstar för att erkänna armeniernas lidande 1915–1916, i samband med det osmanska rikets upplösning, som ett folkmord. Regeringen i Rom är inte bunden att ta ställning officiellt, men väntas göra det. Turkiet – som också brukar ange höga dödstal, men förneka att händelserna utgjorde folkmord – begär omedelbart ett klargörande från Italien om landets officiella hållning.

  • Mars

  • Armenien om militärövning: ”Vapenskrammel”

   Azerbajdzjan drar igång en stor militärövning. Övningen ska pågå i fem dagar och involvera 10 000 soldater, 500 pansarfordon, 20 stridsflygplan och uppemot 300 artillerienheter. Armenien framhåller i ett uttalande att övningen knappast fostrar till fred. De två länderna är sedan länge är oense om Nagorno-Karabach, en enklav som hålls av armeniska styrkor men är omsluten av azeriskt område. Det har en tid planerats för att ländernas högsta ledare ska träffas, men inget datum är fastslaget.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0