Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Treårig plan mot korruption

   Nikol Pashinyan håller i ordförandeklubban när hans nya kommission mot korruption samlas för första gången. Kommissionen är inrättad med stöd i ett dekret som premiärministern utfärdade den 24 juni. I Pashinyans treåriga plan (2019–2022) ingår flera åtgärder, bland annat att riksåklagarämbetet ska få en särskild enhet som utreder misstänkt korruption och att specialdomstolar mot korruption ska inrättas. Planen väntas utan problem bli godkänd i parlamentet, eftersom det sedan valet i slutet av 2018 domineras av Pashinyans anhängare. Även tidigare regeringar har offentliggjort riktlinjer mot mygel, men tillämpningen av målsättningarna har inte fungerat.

  • Juni

  • Expresident i häkte

   Förre presidenten Robert Kotjaryan, som står under åtal, inställer sig i häkte i Jerevan, sedan en domare beslutat – i linje med åklagarnas begäran – att han ska fängslas (se 13 maj). I augusti meddelar Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg, där det armeniska rättsväsendet söker rättsliga råd, att det förekommer två processer i frågan om huruvida Armeniens strafflag överensstämmer med landets författning : en mot Kotjaryan och en som väckts av honom själv. 

  • Närmande mellan Armenien och Georgien

   FN:s generalförsamling röstar om georgiska internflyktingars rätt att återvända till Abchazien och Sydossetien. Armenien brukar (liksom Ryssland) rösta emot, men lägger denna gång ned sin röst. Det tolkas som att länderna gjort upp om att inte rösta emot varandra. Ett par dagar före FN-omröstningen säger den armeniske premiärministern Pashinyan i en intervju att han hoppas att det framöver ska gå att återupprätta järnvägstrafik mellan Armenien och Ryssland via Georgien.  

  • Maj

  • Pashinyan stormar mot domare

   ”Det är dags för ett kirurgiskt ingrepp”, säger premiärminister Pashinyan när han meddelar att rättsväsendet ska reformeras. Han anklagar domarkåren för att vara partisk till förmån för de gamla makthavarna. Sedan expresident Kotjaryan (se 13 maj) försatts på fri fot har Pashinyans anhängare demonstrerat vid domstolsbyggnader. Pashinyan ställer nu författningsändringar i utsikt och aviserar att landets domare ska synas i sömmarna. Framför allt uppmanar han de domare att avgå vilkas domslut underkänns av Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

  • Nya turer kring expresident

   En rättegång inleds i Jerevan mot expresident Robert Kotjaryan (1998–2008), som anklagas för att ha agerat i strid med författningen för att gynna sin handplockade efterträdare Serzj Sargsyan. Kotjaryan och hans anhängare anser att den process som nu pågår har iscensatts av motståndare som en ”politisk vendetta”. Kotjaryan försätts några dagar senare på fri fot i väntan på slutligt beslut av domstolen, men han riskerar fortfarande upp till 15 års fängelse. Valet av Kotjaryans efterträdare 2008 ledde till våldsamma protester med dödsoffer. Nuvarande premiärministern Nikol Pashinyan greps för att ha organiserat protesterna och dömdes till fängelse, men släpptes genom ett amnestibeslut 2011. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0