Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Italiens parlament: Armenier utsattes för folkmord

   Underhuset i Italiens parlament röstar för att erkänna armeniernas lidande 1915–1916, i samband med det osmanska rikets upplösning, som ett folkmord. Regeringen i Rom är inte bunden att ta ställning officiellt, men väntas göra det. Turkiet – som också brukar ange höga dödstal, men förneka att händelserna utgjorde folkmord – begär omedelbart ett klargörande från Italien om landets officiella hållning.

  • Mars

  • Armenien om militärövning: ”Vapenskrammel”

   Azerbajdzjan drar igång en stor militärövning. Övningen ska pågå i fem dagar och involvera 10 000 soldater, 500 pansarfordon, 20 stridsflygplan och uppemot 300 artillerienheter. Armenien framhåller i ett uttalande att övningen knappast fostrar till fred. De två länderna är sedan länge är oense om Nagorno-Karabach, en enklav som hålls av armeniska styrkor men är omsluten av azeriskt område. Det har en tid planerats för att ländernas högsta ledare ska träffas, men inget datum är fastslaget.

  • Februari

  • Nya regeringen får tummen upp från IMF

   IMF bedömer att Armeniens ekonomi utvecklas stabilt, särskilt positivt med tanke på de revolutionära stämningar som präglat landet under året. En överenskommelse på tjänstemannanivå om lån – ett treårigt så kallat SBA-program – väntas få slutgiltigt klartecken från IMF i maj. Bland de ljusa tecken IMF ser är den nya regeringens åtgärder för att få fart på privat företagande och förbättra insamlingen av skatter, eftersom skatteflykten har varit omfattande. Enligt EU-kommissionären Johannes Hahn planerar också EU att utöka sitt stöd till Armenien.

  • Mässlingsvaccin till Georgien

   Armenien ska förse Georgien med 30 000 doser mässlingsvaccin. Under ett utbrott av mässling i Georgien uppges framför allt vuxna som inte blev vaccinerade på 1990-talet ha insjuknat. Smittspridningen i Georgien har avtagit sedan myndigheterna inlett en vaccinationskampanj, från uppemot 60 till 35 nya fall per dag. Senast Armenien hade ett inhemskt mässlingsfall var 2007.

  • Fransk minnesdag för armenier

   Frankrike inför en nationell minnesdag för folkmordet på armenierna, deklarerar president Macron som därmed uppfyller ett vallöfte. Datum för den årliga minnesdagen blir den 24 april. Frankrike, som hyser en stor grupp armenier, erkände 2001 händelserna i Osmanska riket under första världskriget som ett folkmord. I Turkiet, som anser att det inte var ett folkmord armenier utsattes för, blir reaktionen på minnesdagen ett skarpt fördömande från presidentkansliet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0