Armenien
Foto: Wikimedia Commons/MrAndrew47

Armenien

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under en rad olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Mässlingsvaccin till Georgien

   Armenien ska förse Georgien med 30 000 doser mässlingsvaccin. Under ett utbrott av mässling i Georgien uppges framför allt vuxna som inte blev vaccinerade på 1990-talet ha insjuknat. Smittspridningen i Georgien har avtagit sedan myndigheterna inlett en vaccinationskampanj, från uppemot 60 till 35 nya fall per dag. Senast Armenien hade ett inhemskt mässlingsfall var 2007.

  • Fransk minnesdag för armenier

   Frankrike inför en nationell minnesdag för folkmordet på armenierna, deklarerar president Macron som därmed uppfyller ett vallöfte. Datum för den årliga minnesdagen blir den 24 april. Frankrike, som hyser en stor grupp armenier, erkände 2001 händelserna i Osmanska riket under första världskriget som ett folkmord. I Turkiet, som anser att det inte var ett folkmord armenier utsattes för, blir reaktionen på minnesdagen ett skarpt fördömande från presidentkansliet.

  • Januari

  • Pashinyan kan börja bilda ny regering

   Det nyvalda parlamentet samlas. Nikol Pashinyan utnämns till premiärminister av president Armen Sargsyan efter att ha varit tillförordnad på posten sedan i maj.

 • 2018

  • December

  • Jordskredsseger för reformallians

   Nikol Pashinyan får folkligt mandat som premiärminister, trots att inte fullt hälften av väljarna röstar i nyvalet. Hans allians Mitt steg får över 70 procents stöd, enligt valmyndigheten. Det betyder att Pashinyan kommer att ha betryggande majoritet i parlamentet för att driva igenom sitt politiska program, bland annat utlovade insatser mot korruption. Över femprocentsspärren når Ett framgångsrikt Armenien, lett av affärsmannen Gagik Tsarukyan, med 8 procent och Det lysande Armenien med 6 procent, men valsystemet ger oppositionspartierna minst 30 procent av mandaten. Det gamla maktpartiet Republikanerna klarar inte spärren.

  • November

  • Nyval i december

   Parlamentet upplöses och nyval har utlysts till den 9 december. Det är följden av att ledamöterna för andra gången har misslyckats med att välja en ny premiärminister. För Nikol Pashinyan, som blev premiärminister i maj efter att ha lett en folklig protestvåg, är nyvalet ett önskeläge. Parlamentet kan nu komma att få en mycket förändrad sammansättning, så att det blir dominerat av de politiska grupperingar som stött protestvågen och Pashinyans reformplaner.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0