Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över. Numera kämpar Portugal med svåra ekonomiska problem, vilket har lett till att många portugiser har utvandrat på jakt efter arbete.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Framgång för Socialistpartiet i EU-valet

   Det styrande Socialistpartiet ser ut att vinna EU-valet i Portugal med 9 mandat och drygt 33 procent av rösterna, medan Socialdemokraterna får nästan 22 procent och 6 mandat och Vänsterblocket knappt 10 procent och 2 mandat. Två mandat går också till Demokratiska enhetskoalitionen (CDU), medan Demokratisk och social center-Folkpartiet (CDS-PP) och Människor, djur och natur (Pan) ser ut att få ett mandat var. Resultatet är dock ännu inte helt klart. Valdeltagandet ligger på nästan 51 procent.

  • Nationalförsamlingen röstar nej till förslag om lärarlöner

   Nationalförsamlingen röstar nej till förslaget om att lärarnas ska få ut löneförhöjningar retroaktivt. Därmed avvärjs en politisk kris, då premiärminister António Costa hade hotat att avgå om kammaren godkände förslaget.

  • Borgerliga partier backar om lärarlöner

   Portugals premiärminister António Costa vinner en seger då det borgerliga partiet Demokratisk och social center-Folkpartiet (CDS-PP) backar från beslutet att höja lärarlönerna retroaktivt, och som därmed inte ser ut att få majoritet i nationalförsamlingen. CDS-PP säger i ett uttalande att man bara avsett att gå med på uppgörelsen om den inte skulle skada den portugisiska ekonomin. Även Rui Rio, ledare för Socialdemokratiska partiet (PSD) säger att hans parti alltid avsett att beslutet om lärarlönerna bara ska antas om det är ekonomiskt försvarbart. Både CDS-PP och PSD brukar vilja hålla en stram ekonomisk linje, och bedömare anser att deras planer på att höja lärarlönerna är ett strategiskt misstag från deras sida, särskilt som det skulle ske med hjälp av den politiska vänstern. Men det påpekas också att det kan ses som om Costa brister i ansvar genom att skapa politisk oro genom sitt avgångskrav. Dessutom talar mycket för att Socialistpartiet kommer att behöva söka stöd till vänster även efter höstens val.

  • Premiärminister Costa hotar att avgå

   Portugals premiärminister António Costa hamnar på kollisionskurs med sina två stödpartier till vänster, Kommunistpartiet och Vänsterblocket, är beredda att rösta för att lärarna ska få ut tidigare beviljade löneökningar retroaktivt, efter ett beslut i utbildningsutskottet. Socialistpartiregeringen befarar att ett sådant beslut kommer att leda till liknande krav från andra offentliganställda, vilket skulle göra det svårt för den att hålla budgeten. Costa har hotat med att avgå om beslutet går igenom. Det kommer enligt honom kosta omkring 800 miljoner euro om året, men kommer inte att belasta årets budget.  Socialistpartiet leder i opinionsundersökningarna inför valet i höst, men ser inte ut att få egen majoritet då heller, mycket till följd av anklagelser om nepotism inom regeringen. Lönerna för alla offentliganställda frystes under Portugals skuldkris, men nu går ekonomin bättre och flera grupper, bland annat lärare, sjuksköterskor, poliser och fångvaktare, har de senaste månaderna strejkat med krav på högre löner och bättre arbetsvillkor.

  • Mars

  • Portugal tar emot tusen flyktingar

   Portugal har slutit ett avtal med Grekland där landet åtar sig att ta emot 1 000 flyktingar och asylsökande. I den första fasen ska 100 personer, som idag befinner sig i grekiska flyktingläger, erbjudas skydd i Portugal.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0