Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över. Numera kämpar Portugal med svåra ekonomiska problem, vilket har lett till att många portugiser har utvandrat på jakt efter arbete.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Försvarsministern avgår i samband med utredning om vapenstöld

   Försvarsminister José Alberto de Azeredo Lopes avgår i samband med en utredning om att armén har försökt att mörklägga en omfattande stöld av raketer, granater och patroner från en armédepot i Tancos juni 2017. Flera högt uppsatta militärer och militärpoliser har gripits anklagade för att ha smugglat vapen, maktmissbruk och förfalskning av dokument. Lopes lämnar sin post, men bedyrar att han inte har känt till något om detta. Polisen lyckades i juli 2017 spåra upp vapnen i en gömma i närheten av depån, efter att ha fått ett anonymt tips.

  • Maj

  • Nationalförsamlingen röstar nej till dödshjälp

   Nationalförsamlingen röstar nej till en ny lag om att tillåta dödshjälp i vissa ömmande fall. 115 ledamöter röstar nej, 110 för och fyra ledamöter lägger ner sina röster. Lagförslaget som har lagts fram av Socialistpartiet innebär att obotligt sjuka personer och personer som lider av extrema smärtor ska kunna få hjälp att ta sina liv. Även andra liknande förslag som läggs fram av Vänsterblocket, Gröna partiet och Människor, djur, natur-partiet avvisas.

  • Rättegången mot Angolas förre vicepresident flyttas till Luanda

   En portugisisk domstol avgör att rättegången mot den tidigare angolanske vicepresidenten Manuel Vicente, som åtalats för att ha försökt att muta Portugals statsåklagare (se Januari 2018), kan flyttas till Angola. Den portugisiske presidenten Marcelo Rebelo de Sousa säger att han hoppas att detta ska leda till bättre relationer mellan Portugal och Angola. Den angolanska regeringen har anklagat Portugal för att man genom rättsprocesserna inkräktar på Angolas suveränitet.

  • April

  • Arbetslösheten sjunker, men många unga saknar fortfarande jobb

   Arbetslösheten har sjunkit till 7,4 procent, vilket är den lägsta siffran i Portugal på 14 år. Även ungdomsarbetslösheten har minskat, men ligger kvar på en hög nivå, 21,3 procent (jämfört med 22,9 procent ett år tidigare).

  • Socialistpartiet gör upp om reformer med Socialdemokraterna

   Socialistpartiet och Socialdemokraterna (PSD) enas om flera reformer, bland annat att ge kommunerna större befogenheter, och en strategi om hur Portugal ska använda pengar från EU:s strukturfonder under de kommande åren. Uppgörelsen blev möjligt efter partiledarskiftet i Socialdemokraterna, där den nya ledaren Rui Rio lovat att söka samförstånd med Socialisterna. Detta minskar inflytandet för Vänsterblocket och Kommunistpartiet som stött regeringen efter valet 2015, som motsatt sig socialistregeringens planer på att sänka budgetunderskottet. De vill istället se satsningar på vård och högre löner.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0