Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över. Numera kämpar Portugal med svåra ekonomiska problem, vilket har lett till att många portugiser har utvandrat på jakt efter arbete.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Costa vill fortsätta att samarbeta med vänsterpartierna

   President president Marcelo Rebelo de Sousa ber formellt premiärminister António Costa att bilda en ny regering. Costa säger sig vilja inleda samtal för att få till stånd en ny regering så snart som möjligt, inte minst på grund av EU-toppmötet 17 och 18 oktober då frågor kring Storbritanniens utträde ur EU kan avgöras. Costa har för avsikt att inleda samtal med oppositionen den 10 oktober. Han säger sig vilja fortsätta samarbetet med Vänsterblocket och Kommunistpartiet, men väntas också ha överläggningar med Människor, djur och natur. Costas ställning har stärkts av att hans Socialistparti har fler mandat än de borgerliga partierna tillsammans. Ett orosmoln är att de ekonomiska konjunkturerna är på väg nedåt, vilket kan försvåra alla uppgörelser med vänsterpartierna som knappast skulle stödja några nya nedskärningar i den sociala välfärden.

  • Socialistpartiet vinner parlamentsvalet

   Socialistpartiet (PS) blir som väntat största parti i parlamentsvalet. När nästan alla röster har räknats har PS fått drygt 38 av rösterna och får minst 106 av de 230 platserna i nationalförsamlingen. Det borgerliga Socialdemokratiska partiet (PSD) kommer på andra plats med 29 procent av rösterna, och troligtvis 77 mandat, medan Vänsterblocket får 10 procent av rösterna och 19 mandat, Demokratiska enhetskoalitionen, där De gröna ingår, får knappt 7 procent och 12 mandat.  Människor, djur och natur (Pan) kar från 1 till 4 mandat, medan det eko-socialistiska Fri (Livre), Liberala initativet och Chega vinner 1 mandat var. Ytterligare 4 mandat ska tillsättas när rösterna som avlagts utomlands har räknats. Resultatet betyder att PS stärker sin ställning, men partiet får ändå inte egen majoritet i kammaren utan behöver fortsatt stöd från flera mindre partier. Valdeltagandet ligger på 54,5 procent.

  • September

  • Betryggande ledning för PS

   Det styrande Socialistpartiet (PS) tappar viss mark inför parlamentsvalet i oktober, men befinner sig ändå i en betryggande ledning, enligt opinionsundersökningar: drygt 39 procent. Det borgerliga Socialdemokratiska partiet (PDS) ligger på andra plats på drygt 23 procent. PS leder trots att partiet drabbats av flera skandaler, och bland annat anklagats för nepotism och för att ha försökt mörklägga uppgifter om en stöld från en armédepot i Tancos juni 2017 (se Oktober 2018).

  • Augusti

  • Stödet för Socialistpartiet växer

   Det styrande Socialistpartiet (PS) leder i opinionsundersökningarna inför parlamentsvalet den 6 oktober och ser ut att få nästan 44 procent av rösterna, långt för det borgerliga Socialdemokratiska partiet (PSD) som ligger på dryga 20 procent. Om detta står sig till valet kan PS vinna egen majoritet i nationalförsamlingen. Sedan 2015 styr PS med hjälp av Vänsterblocket och Kommunistpartiet. António Costa har lyckats få ekonomin att växa samtidigt som man kunnat avskaffa en del av de besparingsåtgärder som infördes under den ekonomiska krisen, samtidigt som man haft balans i statsutgifterna.

  • Maj

  • Framgång för Socialistpartiet i EU-valet

   Det styrande Socialistpartiet ser ut att vinna EU-valet i Portugal med 9 mandat och drygt 33 procent av rösterna, medan Socialdemokraterna får nästan 22 procent och 6 mandat och Vänsterblocket knappt 10 procent och 2 mandat. Två mandat går också till Demokratiska enhetskoalitionen (CDU), medan Demokratisk och social center-Folkpartiet (CDS-PP) och Människor, djur och natur (Pan) ser ut att få ett mandat var. Resultatet är dock ännu inte helt klart. Valdeltagandet ligger på nästan 51 procent.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0