Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över.  1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har idag ett fungerande demokratiskt system. Efter en period av svåra ekonomiska problem, då många portugiser utvandrade på jakt efter arbete, har läget förbättrats. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Gränsen mellan Portugal och Spanien öppnas på nytt

   Nu öppnar Portugal och Spanien gränsen mellan länderna, som till följd av coronapandemin har varit stängd sedan den 16 mars. Det sker med en ceremoni där såväl Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa och premiärminister António Costa deltar vid sidan av den spanske kungen kung Felipe VI och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Det sker dagen efter att Europeiska rådet enats om att låta personer från 14 länder utanför EU att företa icke nödvändiga resor till unionen (Algeriet, Australien, Kanada, Georgien, Japan, Montenegro, Marocko, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay).

  • Juni

  • Nya restriktioner mot covid-19 i Lissabon

   Premiärminister António Costa aviserar att restriktioner för att bekämpa det nya coronaviruset införs i den norra delen av Lissabon. Det betyder att alla folksamlingar på mer än tio personer förbjuds och att alla kaféer och butiker måste stänga klockan åtta på kvällen. Det sker sedan över 9 000 nya fall har upptäckts mellan 21 maj och 21 juni, framför allt i huvudstaden och det kringliggande området. Detta riskerar att slå hårt mot den portugisiska turistindustrin. I det berörda området bor 700 000 människor. Där bor många fattiga människor som, enligt lokala organisationer, har haft svårt att följa restriktionerna, då de varit tvungna att arbeta och att resa med kollektivtrafiken tför att kunna göra det. Portugal har fram till nu haft närmare 40 000 bekräftade fall av covid-19 och cirka 1 500 människor har avlidit i sjukdomen.

  • Maj

  • Portugal ska ta emot 500 flyktingbarn

   Portugal ska ta emot 500 barn från flyktingläger i Grekland. Barnen kommer att resa till landet så snart reserestriktionerna till följd av coronapandemin har hävts. De första 60 barnen väntas anlända i Portugal om några veckor.

  • Coronakrisen slår mot låginkomsttagare

   Portugiser med låga inkomster drabbas hårdast av coronakrisen. Ett sådant hushåll av fyra har förlorat alla sina inkomster, enligt en studie som gjordes i månadsskiftet april/maj och som omfattar 4 000 personer. Samma studie visar att bara 6 procent med dem som hade haft inkomster över 2 500 euro drabbats av detta. Drygt en femtedel av den portugisiska arbetskraften lever på minimilönen som ligger på 635 euro, vilket är den lägsta i Västeuropa.

  • Portugal lättar på restriktionerna

   Den portugisiska regeringen börjar nu lätta på restriktionerna i det nationella nödläge som infördes i mars. Det kommer att ske i flera omgångar. Idag får portugiserna röra sig mer fritt utomhus och parker öppnas. På stränderna får besökare bara träna eller utöva vattensporter. Polisen kommer dock att övervaka att människor håller avstånden. Från den 4 maj får små butiker, frisersalonger och bilförsäljare återuppta sina verksamheter igen, alla anmodas dock att bära munskydd eller visir när de handlar i butikerna eller använder kollektivtrafiken (de som bryter mot detta får betala 350 euro i böter). Från och med den 18 mars öppnas skolorna för äldre barn,  de yngre barnen ska dock fortsätta att undervisas på distans fram till slutet av året, men även muséer, konstgallerier och barer. Alla som kan ska fortsätta att arbeta hemifrån maj ut, och alla grupper på över tio personer är förbjudna. Portugal har drygt 25 000 bekräftade fall av covid-19 och drygt 1 000 människor har avlidit i sjukdomen.

    

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0