Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över. 1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har i dag ett fungerande demokratiskt system. Efter en period av svåra ekonomiska problem mellan 2008 och 2016, då många portugiser utvandrade på jakt efter arbete, har läget i landet förbättrats. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Socialistpartiet ser ut att vinna nyvalet

   Socialistpartiet leder med mellan 38 och 40 procent av väljarstödet inför nyvalet till parlamenet den 30 januari när kampanjen drar igång. Men det ser inte ut som att partiet, som styrt Portugal i sex år, kommer att få egen majoritet dem här gången heller. Premiärminister António Costa säger att han efter valet hoppas att kunna göra upp i flera frågor med partiet Människor, djur och natur (Pan). Costas regering föll när de tidigare samarbetspartierna till vänster röstade nej till nästa år budget (se Oktober 2021). I de senaste opnionsundersökningarna stöds det borgerliga Sopcialdemokraterna av 30 procent av väljarna,

 • 2021

  • December

  • Höga smittotal i Portugal

   Trots hög vaccinationsgrad fortsätter antalet fall av den nya varianten av covid1-9, omikron, att öka snabbt i Portugal. Idag registreras över 17 000 nya fall av sjukdomen, vilket är den högsta siffran under hela pandemin. Dock är antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 betydligt lägre än förra vintern. Nästan 90 procent av portugiserna är vaccinerade och omkring 2,4 miljoner har fått en tredje dos vaccin.

  • Yngre barn vaccineras mot covid-19

   Portugal börjar nu vaccinera barn mellan fem och elva år mot covid-19. Landet har redan vaccinerat nästan 89 procent av befolkningen mot virussjukdomen.

  • Presidenten upplöser parlamentet

   Parlamentet upplöses nu via ett dekret från president Marcelo Rebelo de Sousa inför parlamentsvalet i januari nästa år. Inför valet leder Socialistpartiet med ett väljarstöd kring 39 procent, medan det borgerliga Socialdemokraterna pendlar mellan knappt 25 procent och 28 procent. Trots en betryggande ledning ser det inte ut som att Socialistpartiet kommer att få egen majoritet i valet. Övriga partier, inklusive de vänsterpartier som fick regeringen på fall efter att ha röstat nej till regeringens budget, tappar i stöd. Det gäller även det högerpopulistiska Chega.

  • Inrikesministern avgår

   Inrikesminister Eduardo Cabrita avgår. Det sker sedan hans tjänstefordon, där ministern var passagerare, körde på och dödade en vägarbetare i Évora-regionen i södra Portugal i juni 2021. Cabrita har kritiserats för hur han hanterat situationen efter olyckan, då han först sade att det saknades skyltar om att vägarbete pågick på motorvägen, något som senare visade sig vara fel. Hans chaufför har också anklagats för vårdslöshet i trafik.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0