Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över.  1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har idag ett fungerande demokratiskt system. Efter en period av svåra ekonomiska problem, då många portugiser utvandrade på jakt efter arbete, har läget förbättrats. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Hälsonödläge förlängs

   Portugal förlänger hälsonödläget i landet till den 8 december, via ett dekret från Marcelo Rebelo de Sousa. Han säger samtidigt att den andra vågen av covid-19 antagligen kommer att vara som högst i slutet av november och början av december, men att man befarar en tredje våg av virussjukdomen i början av 2021.

  • Coronarestriktionerna utvidgas till fler områden

   Premiärminister António Costa meddelar att coronarestriktionerna (se Oktober 2020) från och med den 16 november kommer att omfatta flera nya regioner. Han betonar att smittspridningen är oroväckande i 121 av 191 kommuner och att läget är allvarligare nu än under våren. I de värst drabbade kommunerna finns det omkring 3 000 smittade per 100 000 personer. Idag vårdas 2 800 människor för covid-19 i portugisiska sjukhus. Costa har fått kritik för att inte vara tillräckligt tydlig när det gäller vilka regler som gäller.

  • Nattligt utegångsförbud införs

   Nya restriktioner för att begränsa spridning av covid-19 träder i kraft idag. Som tidigare avsierats införs bland annat ett nattligt utegångsförbud i stora delar av landet (se Oktober 2020). Det sker efter en snabb ökning av antalet nya fall av covid-19, till cirka 6 000 per dag.

  • Presidenten utlyser nytt nationellt nödläge

   President Marcelo Rebelo de Sousa utlyser efter en uppmaning från regeringen ett nationellt hälsonödläge. Presidenten säger att detta ska vara begränsat och att det införs i förebyggande syfte. För att det ska kunna träda i kraft måste det även godkännas av parlamentet. Det innebär bland annat att de åtgärder som regeringen aviserade den 31 oktober blir tvingande, istället för som nu en rekommendation. Regeringen ska sammanträda under helgen för att avgöra om fler åtgärder ska ingå. 

  • Oktober

  • Nya covidrestriktioner i Portugal

   Den portugisiska regeringen aviserar en ny nedstängning av delar av samhället från den 3 november i syfte att försöka förhindra nya fall av covid-19. Den är inte lika hård som den som skedde under våren, men kommer ändå att omfatta drygt två tredjedelar av befolkningen och 121 av landets 308 kommuner. De som inte kan arbeta hemma får ta sig till sina arbetsplatser. Det är också tillåtet för föräldrar att följa sina barn till och från skolan. Alla butiker måste stänga senast klockan 22. Den 30 oktober rapporterades 4 656 nya fall av covid-19 och 40 nya dödsfall i sjukdomen. 275 människor får även intensivvård för covid-19. Sammanlagt har Portugal haft nästan 147 000 bekräftade fall av covid-19 och 2 590 människor har avlidit i sjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0