Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över. Numera kämpar Portugal med svåra ekonomiska problem, vilket har lett till att många portugiser har utvandrat på jakt efter arbete.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Portugal tar emot tusen flyktingar

   Portugal har slutit ett avtal med Grekland där landet åtar sig att ta emot 1 000 flyktingar och asylsökande. I den första fasen ska 100 personer, som idag befinner sig i grekiska flyktingläger, erbjudas skydd i Portugal.

  • President de Sousa besökerAngola

   President Marcelo Rebelo de Sousa besöker Angola i ett försök att reparera kontakterna efter de spänningar som tidigare korruptionsaffärer har skapat. Angolas president João Lourenço besökte i november Portugal med ett liknande syfte.

  • Februari

  • Regeringen vinner misstroendeomröstning

   Regeringen överlever en misstroendeomröstning i nationalförsamlingen. 115 ledamöter röstar för regeringen, 103 emot. Det var det konservativa Folkpartiet (CDS-PP) som hade riktat en misstroendeförklaring mot socialistregeringen på grund av den senaste tidens många strejker.

  • Låg levnadsstandars trots god ekonomisk tillväxt

   Enligt en rapport från OECD är Portugals ekonomi tillbaka på samma nivåer som före krisen. Till de positiva tecknen hör att arbetslösheten minskat från över 16 procent till under 7 procent, mycket tack vare framgångar för exportindustrin och ökad turism. Men när det gäller levnadsstandarden anser sig många portugiser ha det sämre idag än för tio år sedan, då även en stor grupp som har arbete hamnar under fattigdomsgränsen. 

  • Costa möblerar om i regeringen inför EU-valet

   Premiärminister António Costa möblerar om i sin regering inför EU-valet i maj. Den största förändringen är att bostads- och infrastrukturminister Pedro Marques lämnar regeringen för att bli Socialistpartiets toppkandidat i valet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0