Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över.  1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har idag ett fungerande demokratiskt system. Efter en period av svåra ekonomiska problem, då många portugiser utvandrade på jakt efter arbete, har läget förbättrats. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Portugal skärper coronarestriktionerna

   Den portugisiska regeringen skärper nu coronarestriktionerna i samband med skolstarten. Den hoppas att därmed kunna stoppa ökad smittspridning i samhället. Framöver får högst tio människor mötas samtidigt, en halvering jämfört med tidigare regler (dessa restriktioner har dock varit i kraft i området kring Lissabon sedan i juli). All alkoholförsäljning stoppas efter åtta på kvällen, och det blir också förbjudet att dricka alkohol på allmänna platser. Det sker sedan antalet fall har ökat snabbt i Portugal sedan slutet av augusti. Enbart den 9 september rapporterades 646 nya fall. av covid-19. De flesta av de som smittats nu är mellan 20 och 39 år och uppvisar inga symptom. Fram till nu har Portugal haft drygt 62 000 bekräftade fall av virussjukdomen, och 1 852 människor har avlidit i covid-19.

  • Augusti

  • Coronapandemin hårt slag mot Portugals ekonomi

   Coronapandemin slår hårt mot den portugisiska ekonomin. Under andra kvartalet 2020 beräknas BNP ha fallit med nästan 14 procent. Det betyder att BNP minskat med över 17 procent under årets första hälft. Ett viktigt skäl till nedgången är minskad inhemsk konsumtion. Att färre utländska turister besöker Portugal är ett annat viktigt skäl till tillbakagången. Turismen svarar normalt för nästan en femtedel av landets BNP. 

  • Juli

  • Gränsen mellan Portugal och Spanien öppnas på nytt

   Nu öppnar Portugal och Spanien gränsen mellan länderna, som till följd av coronapandemin har varit stängd sedan den 16 mars. Det sker med en ceremoni där såväl Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa och premiärminister António Costa deltar vid sidan av den spanske kungen kung Felipe VI och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Det sker dagen efter att Europeiska rådet enats om att låta personer från 14 länder utanför EU att företa icke nödvändiga resor till unionen (Algeriet, Australien, Kanada, Georgien, Japan, Montenegro, Marocko, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay).

  • Juni

  • Nya restriktioner mot covid-19 i Lissabon

   Premiärminister António Costa aviserar att restriktioner för att bekämpa det nya coronaviruset införs i den norra delen av Lissabon. Det betyder att alla folksamlingar på mer än tio personer förbjuds och att alla kaféer och butiker måste stänga klockan åtta på kvällen. Det sker sedan över 9 000 nya fall har upptäckts mellan 21 maj och 21 juni, framför allt i huvudstaden och det kringliggande området. Detta riskerar att slå hårt mot den portugisiska turistindustrin. I det berörda området bor 700 000 människor. Där bor många fattiga människor som, enligt lokala organisationer, har haft svårt att följa restriktionerna, då de varit tvungna att arbeta och att resa med kollektivtrafiken tför att kunna göra det. Portugal har fram till nu haft närmare 40 000 bekräftade fall av covid-19 och cirka 1 500 människor har avlidit i sjukdomen.

  • Maj

  • Portugal ska ta emot 500 flyktingbarn

   Portugal ska ta emot 500 barn från flyktingläger i Grekland. Barnen kommer att resa till landet så snart reserestriktionerna till följd av coronapandemin har hävts. De första 60 barnen väntas anlända i Portugal om några veckor.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0