Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över.  1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har idag ett fungerande demokratiskt system. Efter en period av svåra ekonomiska problem, då många portugiser utvandrade på jakt efter arbete, har läget förbättrats. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Tyskland skickar covidhjälp till Portugal

   Tysk militär ska nu bistå Portugal i kampen mot covid-19. Tyskland skickar 26 läkare och sjuksköterskor, men också respiratorer och annan medicinsk utrustning. Det sker efter en begäran om hjälp som Portugal skickade till Tyskland den 25 januari. Portugal har samtidigt infört ett två veckor långt förbud mot alla utlandsresor. Även Spanien har lovat att hjälpa till.

  • Över 5 000 döda i covid-19 i januari

   Coronapandemin fortsätter att skapa stora problem i Portugal, och sjukvården klarar inte att hantera alla nya fall. Enligt rapporter kan ambulanser på flera håll i landet tvingas stå på kö i flera timmar innan de kan lämna av patienter för vård. Över 8 500 människor vårdas på sjukhus för covid-19, varav 865 får intensivvård. Samtidigt råder stor brist på personal. Enbart i januari har närmare 5 600 människor avlidit med covid-19. Det är drygt 44 procent av de nästan 12 500 dödsfall som rapporterats sedan pandemin inleddes. En förklaring till den snabba smittspridningen är att den brittiska varianten av viruset, som anses vara mer smittsam än de tidigare. Premiärminister António Costa säger att om man hade fått information om det brittiska varianten tidigare hade man inte gjort några lättnader i restriktionerna över julhelgen.

  • Januari

  • Nationalförsamlingen godkänner dödshjälp

   Nationalförsamlingen, Portugals parlament, röstar ja till ett lagförslag som tillåter dödshjälp, med 136 röster för och 78 emot. Innan lagen kan träda i kraft måste den skrivas under av president Marcelo Rebelo de Sousa som har möjlighet att lägga in sitt veto mot den. Den katolska kyrkan har krävt att det ska hållas en folkomröstning i frågan. Enligt lagförslaget ska patienter kunna få hjälp av läkare att ta sina liv, men det gäller bara patienter som är svårt sjuka och som inte kan botas. Läkare måste dock först fastställa att personen vet vad hen gör.

  • de Sousa väljs om som president

   Marcelo Rebelo de Sousa, från det borgerliga Socialdemokratiska partiet, väljs om som president med klara siffror. Han får knappt 61 procent av rösterna, men valdeltagandet är lågt, bara 39,5 procent. Motkandidaterna Ana Gomes, som tillhör det styrande Socialistpartiet men ställer upp som oberoende, och André Ventura från det högerextrema Chega, få 13 procent respektive nästan 12 procent av rösterna. Det låga valdeltagandet förklaras delvis av att över en miljon portugiser utomlands har lagts till i röstlängderna och hundratusentals väljare befinner sig i karantän. Enligt en opinionsundersökning anser två av tre portugiser att valet borde ha skjutits upp på grund av den pågående pandemin. Landet tillhör nu ett av de länder i världen som har det högsta andelen nya fall av covid-19 per 100 000 invånare. Fram till nu har omkring 10 500 människor avlidit i virussjukdomen och över 636 000 bekräftade fall.

  • Vårdsektorn under hård press i Portugal

   Antalet nya fall av covid-19 ökar snabbt i Portugal. Enbart under onsdagen rapporteras 10 000 nya fall av virussjukdomen och regeringen betonar att vården är under hög press. Sammanlagt har omkring 7 000 människor avlidit med covid-19 i Portugal. Landet lättade tillfälligt på restriktionerna under julhelgen. Samtidigt förbereder sig Portugal för presidentvalet senare under månaden. Den sittande presidenten Marcelo Rebelo de Sousa befinner sig dock i självkarantän efter att ha träffat en smittad person.  Officiellt inleds valkampanjen den 10 januari, men de Sousa har redan debatterat i TV med sina politiska motståndare. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0