Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över.  1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har idag ett fungerande demokratiskt system. Efter en period av svåra ekonomiska problem, då många portugiser utvandrade på jakt efter arbete, har läget förbättrats. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Oro för ökad coronasmitta i Portugal

   Lissabon och ett 10-tal andra områden omfattas inte när Portugal lättar på coronarestriktionerna, då antalet fall av covid-19 ökar på nytt. En majoritet av fallen handlar om den mer smittsamma deltavarianten av sjukdomen, som först upptäcktes i Indien.  Några dagar tidigare hade resor mellan huvudstadsområdet och resten av landet förbjudits. Omkring 46 procent av Portugals cirka 10 miljoner invånare har fått minst en dos vaccin, medan  29 procent är fullt vaccinerade. President Marcelo Rebelo de Sousa säger, enligt nyhetsbyrån AFP,  att läget inte är så allvarligt att samhället behöver stängas ned på nytt. Premiärminister António Costa gör mer försiktiga uttalanden.

  • Maj

  • President de Sousa pekar på kolonialismens baksidor

   President Marcelo Rebelo de Sousa säger, vid ett besök i Guinea-Bissau, att Portugal som kolonialmakt har fungerat som en bro mellan kulturer, men att landet också betett sig illa. Han möter även president Umaro Sissoco Embaló för samtal och besöker en kyrkogård där hundratals portugisiska soldater som stupade under det guineanska befrielsekriget är begravda.

  • Avtal om militärt samarbete med Moçambique

   Portugal och Moçambique sluter ett avtal om militärt samarbete som innebär att portugisisk militär ska utbilda moçambikiska specialstyrkor som ska kunna möta hotet från jihadistgrupper. Portugals försvarsminister säger att avtalet kommer att gälla i fem år och utgår från en tidigare överenskommelse. 

  • Portugal öppnar gränserna mot Spanien

   Portugal har nu öppnat landgränsen mot Spanien och har börjat att lätta på coronaestriktionerna, två dagar tidigare än planerat. Det betyder bland annat att kaféer, restauranger och kulturetablissemang får hålla öppet längre igen.

  • April

  • Tusentals demonstrerar till stöd för högerextremt parti

   Tusentals människor demonstrerar i Lissabon mot de försök som görs för att förbjuda det högerextrema partiet Chega. Det är Ana Gomes, socialistpartipolitiker som ställde upp som oberoende i presidentvalet i januari, driver frågan om förbudet. Hon vände sig i februari till statsåklagaren för att få det prövat om Chegas främlingsfientliga politik strider mot Portugals författning. Chega vann en plats i parlamentet i valet 2020, med 1,3 procent av rösterna. Dess största framgång kom dock i januari då partiledaren André Ventura fick knappt 12 procent av rösterna i presidentvalet (se Januari 2021).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0