Portugal
Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över. 1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har i dag ett fungerande demokratiskt system och har gynnats av sitt medlemskap i EU, men ändå genomlevt stora svängningar i ekonomin.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
Juni
-
Regeringspartierna störst i EU-val
Med knapp marginal blir Socialistpartiet störst, före koalitionspartnern Demokratiska alliansen, när portugiserna väljer landets 21 ledamöter till EU-parlamentet. Ytterhögerpartiet Chega går inte lika starkt framåt som i det senaste nationella valet. Preliminärt når Socialistpartiet 32,1 procent (8 mandat), Demokratiska alliansen 31,1 procent (7 mandat), Chega 9,8 procent (2 mandat), Liberalt initiativ 9,1 procent (2 mandat), Vänsterblocket 4,3 procent (1 mandat), Demokratiska enhetskoalitionen 4,1 procent (1 mandat). Bara 37,5 procent av väljarna röstar.
-
Invandringsreglerna skärps
Den nya regeringen meddelar att ett regelverk för arbetsmarknaden ska stramas åt. Arbetskraftsinvandring har varit gynnad åtminstone sedan 2007, och 2018 gjordes systemet mer generöst av en vänsterledd regering: Också den som kommit till landet illegalt, men haft arbete i Portugal ett år, har tack vare det kunnat få arbets- och uppehållstillstånd. Premiärminister Luís Montenergo säger nu att Portugal behöver invandringen, men att hans regering vill stävja missbruk av regelverket. En stor del av gästarbetarna är personer från Sydasien som arbetar inom jordbruk, fiske eller restauranger. På fem år har antalet utlandsfödda i landet fördubblats.
-
-
Maj
-
Regeringen utlovar fler bostäder
Regeringen vill omvandla byggnader i offentlig ägo till bostäder för att göra det lättare för portugiserna att hitta någonstans att bo. Premiärminister Luís Montenegro talar om "tusentals" byggader och aviserar 30 åtgärder med det syftet som ska genomföras de närmaste månaderna. Unga bostadsköpare ska dessutom få skattelättnader. Däremot vill mittenhögerregeringen riva upp ett tidigare beslut om att begränsa uthyrning av bostäder till turister; regeringen vill i stället att lokala myndigheter ska kunna fatta beslut om hur många tillstånd som ska beviljas. Eftersom Montenegro leder en minoritetsregering, som kan få svårt att genomdriva sina förslag i parlamentet, öppnar han för förhandlingar med oppositionspartier.
-
April
-
Kyrkan redo betala skadestånd
Katolska kyrkan i Portugal är redo att betala skadestånd till människor som utsatts för sexuella övergrepp av kyrkans företrädare. Hur många personer det kan vara fråga om vet man inte, men i en oberoende rapport som lades fram i februari 2023 framkom att minst 4 815 minderåriga utsatts för sådana handlingar sedan 1950 och att kyrkan valt att dölja övergreppen. Biskopskonferensen meddelar nu att samtliga stift ska bidra till en skadeståndsfond och att berörda personer kan lämna in ansökningar mellan juni och december 2024.
-
Koalitionsregering tillträder
17 ministrar ingår i den koalitionsregering som den nye premiärministern Luís Montenegro har fått till genom partiförhandlingar efter valet den 10 mars. Ministrarna hämtas från Demokratiska alliansen (mittenpartiet PSD i samarbete med två mindre, konservativa partier) och Socialistpartiet. Utrikesminster blir socialdemokraten Paulo Rangel, senast EU-parlamentariker. Ytterhögerpartiet Chega, som gjorde ett starkt val, har inte tillfrågats.