Portugal
Foto: Shutterstock/davidelliottphotos

Portugal

Portugal är södra Europas utpost mot Atlanten. Landets tid som ledande kolonialmakt och sjöfararnation är sedan länge över. 1974 gick Portugal från diktatur till demokrati. Landet har i dag ett fungerande demokratiskt system och har gynnats av sitt medlemskap i EU, men ändå genomlevt stora svängningar i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Valrörelse med högervindar

   Valrörelsen inleds inför det val till parlamentet som ska hållas den 10 mars. Liksom i många andra europeiska länder är ett missnöjesparti på högerkanten på frammarsch: Chega ("Nog" på portugiska) väntas ta hem nästan en femtedel av rösterna. I opinionsmätningar är emellertid mittenpartiet Socialdemokraterna (PSD) störst med cirka 30 procents stöd, tätt följt av Socialistpartiet som tvingats lämna ifrån sig regeringsmakten efter skandaler. PSD-ledaren Luís Montenegro "frontar" en allians med två små konservativa partier men har hittills uteslutit benägenhet att samregera med Chega.

  • Polislöner stridsfråga inför valet

   António Costa, som har avgått från premiärministerposten men leder en expeditionsministär i väntan på nyval till parlamentet den 10 mars, tar portugisiska poliser i örat via brev. 42 000 poliser inom den allmänna polisen och det paramilitära civilgardet håller protestmöten eftersom de inte i likhet med landets kriminalpoliser har fått vad som kallats en "riskbonus". Plötslig hög sjukfrånvaro bland poliser har rapporterats och någon facklig ledare har låtit förstå att säkerheten på valdagen kan komma att påverkas.

 • 2023

  • December

  • Santos blir Socialistpartiets ledare

   Pedro Nuno Santos, tidigare infrastrukturminister, vinner medlemsomröstningen om vem ska bli ny ledare för Socialistpartiet (PS). Han får 62 procent av rösterna. Ekonomen Santos, som uppfattas som företrädare för partiets vänsterflygel, avgick från regeringen i slutet av 2022 då regeringspartiet PS skakades av en korruptionshärva med anknytning till det statliga flygbolaget TAP. Dåvarande premiärministern António Costa kunde därefter vinna ett val i början av 2023 som gav fortsatt regeringsinnehav, men när nästa mygelskandal avslöjades avgick Costa (se 7 november 2023). Inför nyval till parlamentet som ska hållas den 10 mars är ställningen jämn mellan Portugals vänster respektive borgerliga partier.

  • November

  • PS till ledarval i december

   Inrikesminister José Luís Carneiro meddelar att han vill bli ny ledare för regeringspartiet PS och hoppas bli ny premiärminister efter António Costa. Partiet ska hålla sitt ledarval i december genom en medlemsomröstning, och därefter en partikongress i januari. Valrörelsen inför parlamentsvalet den 10 mars inleds den 25 februari. Opinionsmätningar ger höger- respektive vänsterblock i partiväsendet ungefär lika stort väljarstöd (drygt 40 procent).

  • Nyval i mars

   President Marcelo Rebelo de Sousa utlyser val till den 10 mars 2024. Genom att valet dröjer ända till våren får Socialistpartiet mer tid till att hitta en efterträdare till António Costa, som möjlig ny premiärminister. Oppositionspartier både till höger och till vänster har gjort klart att de vill att nyval ska hållas. Costa håller fast vid att han inte har gjort något brottsligt i samband med de ifrågasatta energikontrakt som lett till hans avgång. Genom att presidenten väntar till i januari med att upplösa parlamentet ska en ny statsbudget hinna godkännas.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0