Portugal – Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt en rad dagstidningar/tidskrifter.

Senaste händelser

 • 2023

  • Maj

  • Aktiv dödshjälp laglig

   Eutanasi, aktiv medicinsk dödshjälp på humanitära grunder, blir laglig i Portugal. Villkoren är att det endast kan ske i fall där patientens lidande är stort och inget hopp om bättring finns. Bara personer över 18 år kan komma i fråga. Lagen antas i parlamentet trots att förslaget varit mycket omstritt. Tidigare har lagen godkänts i parlamentet flera gånger men underkastats ny rättslig genomlysning efter motstånd från president de Sousa, som är troende katolik. För att undvika ”dödshjälpsturism” måste den som vill avsluta sitt liv vara portugisisk medborgare eller stadigvarande bosatt i Portugal.

  • April

  • Chega bestraffas för skällsord mot Lula

   Politiker från det högerpopulistiska partiet Chega utesluts från resor till parlament i andra länder. Anledningen är en händelse dagen före då Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva togs emot i Portugal. Ett dussin Chega-ledamöter buade och höll upp plakat i parlamentet mot Lula där det bland annat stod ”Tjuven borde sitta i fängelse”. Utanför demonstrerade andra av extremhögerns anhängare.

  • Mars

  • Skenande matpriser, momsen på basvaror tas bort

   Momsen på de viktigaste livsmedlen sänks till noll procent, meddelar finansminister Fernando Medina. Livsmedel har sedan tidigare varit belagda med två olika lägre skattesatser än standardnivån 23 procent. Inflationen toppade på drygt 10 procent i oktober 2022 och den ligger fortfarande kvar på över 8 procent. Det som gör att regeringen tar till en rejäl sänkning nu trots att inflationstrycket minskat är att mat har stigit mycket mer i pris än andra varor, med 21,5 procent vilket är den högsta nivån sedan 1985.

  • Februari

  • Portugal slopar gyllene visum

   Portugal ska sluta erbjuda så kallade gyllene visum till välbärgade investerare från länder utanför EU. Syftet är att minska trycket på bostadsmarknaden, då priserna har drivits upp när utländska medborgare köper fastigheter i ren spekulation. Det har gjort att många vanliga portugiser har haft svårt att hitta bostäder till rimliga priser. framför allt i kring Lissabon och Porto. Uppehållstillstånd kommer bara att förnyas för personer som är permanent bosatta i Portugal eller som hyr ut sina bostäder. Programmet infördes i Portugal 2012 och har varit särskilt populärt bland rika kineser som genom visumen får tillträde till alla EU-länder.

 • 2022

  • December

  • Kontrovers kring avgångsvederlag får ministrar på fall

   Portugal skakas av en skandal som leder till att tre högt uppsatta regeringsföreträdare avgår. Det börjar med avslöjanden om att Alexandra Reis, statssekreterare vid finansdepartementet, fått ett stort avgångsvederlag när hon i förtid lämnade styrelsen för det förlustbringande flygbolaget Tap (som staten tog över driften av 2020). Det skedde samtidigt som personal har sagts upp och många anställda har fått sin löner sänkta. Reis betonar att det hon gjort inte är olagligt och att hon bara begärt det hon har rätt till, vilket bekräftas av flygbolaget. Affären leder nu till att även infrastrukturminister och hans biträdande minister avgår för att "visa politiskt ansvar".

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0