Kalendarium

Detta kalendarium är under uppbyggnad.

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt en rad dagstidningar/tidskrifter.

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Portugal påbörjar utredning av angolanska dos Santos affärer

   Portugisiska myndigheter säger att man har inlett en utredning av Isabel dos Santos, dotter till Angolas förre president José Edaurdo dos Santos och tidigare chef för det statliga angolanska oljebolaget Sonangol, efter medieuppgifter om att hon gjort sig skyldig till omfattande bedrägerier. Portugals centralbank har bland annat begärt att den portugisiska banken Eurobic ska lämna över information om överföringar mellan Angola och Dubai. EuroBic ska redan ha brutit alla affärsrelationer med bolag med anknytning till dos Santos. Isabel dos Santos är en av bankens huvudägare, men sitter inte i dess styrelse. Den portugisiska centralbanken inledde sin utredning av om banken ägnat sig åt penningtvätt innan angolanska myndigheter frös dos Santos tillgångar i slutet av 2019.  Isabel dos Santos och kretsen kring henne har stora aktieinnehav i minst 17 portugisiska bolag. Några dagar senare åtalas dos Santos i Angola. Kort därefter avgår chefen för en av Portugals största banker sedan hans namn nämnts i utredningen, och chefen för EuroBic hittas död, han tros ha tagit sitt eget liv.

 • 2019

  • December

  • Första budgetöverskottet på 45 år väntas 2020

   För första gången sedan demokratin återinfördes i Portugal lägger regeringen fram en budget där man förutspår ett mindre överskott i statens affärer på 0,2 procent av BNP. Budgeten innehåller en smärre skattesänkning för småföretag, skattelättnader för familjer med många barn och högre skatt på evenemang med tjurfäktningar. Enligt prognosen kommer underskottet i statsbudgeten att landa på 0,1 procent av BNP.  Portugals ekonomin väntas växa med knappt 2 procent 2019, och ungefär lika mycket 2020, vilket är nästan dubbelt så mycket som genomsnittet för EU-länder.

  • November

  • Höjning av minimilönen aviseras

   Den portugisiska regeringen kommer från och med nästa år att höja minimilönen till 635 euro i månaden, vilket är 6 procent mer än tidigare. Trots det är det den lägsta minimilönen i Västeuropa. Premiärminister António Costa har tidigare lovat att den ska höjas till 750 euro i månaden fram till år 2023.

  • Oktober

  • Översyn av gyllene visum aviseras

   Regeringen aviserar en översyn av de så kallade gyllene visum, vilka infördes i samband med skuldkrisen 2012. Enligt detta kan medborgare utanför EU få uppehållstillstånd i Portugal mot att de investerar minst en halv miljon euro i landet. Omkring 8000 personer har därigenom fått rätt att bosätta sig i Portugal, plus deras familjer. Upp till 90 procent av investeringarna har gått till fastighetsbranschen, och har bidragit till att trissa upp fastighetspriserna i framför allt Lissabon och Porto. De flesta som har fått sådana gyllene visum är kineser, brasilianare och turkar. Översynen syftar bland annat till att investeringarna ska spridas jämnare över landet och för att skapa nya arbetstillfällen. Systemet har bland annat kritiserats av Transparency International för att ge personer inblandade i korruption en möjlighet att komma till Europa och att det kan utnyttjas för penningtvätt.

    

  • Costa lovar höjd minimilön

   Premiärminister António Costa lovar att höja den portugisiska minimilönen med 25 procent till år 2023 (den ligger idag kring 600 euro). Hur mycket den ska höjas varje år ska bestämmas i förhandlingar med arbetsmarknadens parter, men beror också på hur ekonomin ser ut och sysselsättningsläget. Samtidigt ger Costa löften om att sänka statsskulden till under 100 procent av BNP, från 119 procent idag. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0