Portugal – Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt en rad dagstidningar/tidskrifter.

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Framgång och bakslag för Socialistpartiet i kommunvalen

   Kommunalvalen i Portugal blir en framgång för det styrande Socialistpartiet, med ett viktigt undantag i Lissabon där en högerallians under den förre EU-kommissionären Carlos Moedas tar hem seger. Opinionsundersökningar före valet hade tytt på att Socialistpartiet skulle vinna i huvudstaden. Premiärminister António Costas socialister får sammanlagt drygt 34 procent av alla röster och tar makten i minst 147 av 308 kommuner, medan det borgerliga Socialdemokraterna erhåller nästan 31 procent och får styra 108 kommuner. Det högerextrema partiet Chega deltar i valet men vinner inga mandat alls. Veckan före valet hade Costas aviserat att de flesta av coronarestriktionerna skulle tas bort den 1 oktober. Valdeltagandet var lågt, cirka 54 procent.

  • Augusti

  • Skogsbrand bryter ut i södra Portugal

   En skogsbrand rasar nära staden Castro Marim i Algarve i södra Portugal, nära gränsen till Spanien. Ett 80-tal människor har evakuerats från flera små byar i brandområdet och flera gårdar och bostadshus har förstörts. Omkring 600 brandmän deltar i arbetet med att släcka branden. På senare år har Portugal drabbats av flera svåra skogsbränder, vilket befaras bero på klimatförändringar. 

  • Juni

  • Oro för ökad coronasmitta i Portugal

   Lissabon och ett 10-tal andra områden omfattas inte när Portugal lättar på coronarestriktionerna, då antalet fall av covid-19 ökar på nytt. En majoritet av fallen handlar om den mer smittsamma deltavarianten av sjukdomen, som först upptäcktes i Indien.  Några dagar tidigare hade resor mellan huvudstadsområdet och resten av landet förbjudits. Omkring 46 procent av Portugals cirka 10 miljoner invånare har fått minst en dos vaccin, medan  29 procent är fullt vaccinerade. President Marcelo Rebelo de Sousa säger, enligt nyhetsbyrån AFP,  att läget inte är så allvarligt att samhället behöver stängas ned på nytt. Premiärminister António Costa gör mer försiktiga uttalanden.

  • Maj

  • President de Sousa pekar på kolonialismens baksidor

   President Marcelo Rebelo de Sousa säger, vid ett besök i Guinea-Bissau, att Portugal som kolonialmakt har fungerat som en bro mellan kulturer, men att landet också betett sig illa. Han möter även president Umaro Sissoco Embaló för samtal och besöker en kyrkogård där hundratals portugisiska soldater som stupade under det guineanska befrielsekriget är begravda.

  • Avtal om militärt samarbete med Moçambique

   Portugal och Moçambique sluter ett avtal om militärt samarbete som innebär att portugisisk militär ska utbilda moçambikiska specialstyrkor som ska kunna möta hotet från jihadistgrupper. Portugals försvarsminister säger att avtalet kommer att gälla i fem år och utgår från en tidigare överenskommelse. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0