Portugal – Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt en rad dagstidningar/tidskrifter.

Senaste händelser

 • 2024

  • April

  • Koalitionsregering tillträder

   17 ministrar ingår i den koalitionsregering som den nye premiärministern Luís Montenegro har fått till genom partiförhandlingar efter valet den 10 mars. Ministrarna hämtas från Demokratiska alliansen (mittenpartiet PSD i samarbete med två mindre, konservativa partier) och Socialistpartiet. Utrikesminster blir socialdemokraten Paulo Rangel, senast EU-parlamentariker. Ytterhögerpartiet Chega, som gjorde ett starkt val, har inte tillfrågats. 

  • Mars

  • Stökigt talmansval i splittrat parlament

   Portugals nyvalda parlament samlas och demonstrerar omedelbart att det splittrade valresultatet kan göra landet svårstyrt under mandatperioden: parlamentet misslyckas med uppgiften att utse en ny talman. José Pedro Aguiar-Branco, nominerad av Demokratiska alliansen (AD), når inte de 116 röster som skulle behövas för att bli vald. Inför omröstningen uppger André Ventura, ledare för ytterhögerpartiet Chega, att hans parti ska rösta för Aguiar-Branco, men många av dess 50 ledamöter avstår. Dagen efter gör AD i stället upp med Socialistpartiet (PS). Partierna, störst respektive näst störst efter det senaste valet, ska nu turas om på talmansposten. Aguiar-Branco väljs och ska vara talman till hösten 2026.

  • Montenegro ombeds bilda regering

   Luís Montenegro, ledare för Demokratiska alliansen (AD) som vann en knapp seger i parlamentsvalet, får presidentens uppdrag att bilda regering. Målet är att en ny ministär med Montenegro som premiärminister ska tillträda den 2 april. Socialistledaren Pedro Nuno Santos aviserar att hans parti inte kommer att rösta ned en kommande mittenhögerregering. Däremot kommer hans parti PS inte att stödja det förslag till statsbudget som kan väntas från minoritetsregeringen. 

  • Parlamentsvalet leder till tydlig högergir

   I nyvalet blir Demokratiska alliansen ledd av det borgerliga Socialdemokratiska partiet störst med strax över 29 procent av rösterna och 79 av de 230 mandaten. Det regerande Socialistpartiet får knappt 29 procent och 76 mandat. Valets stora segrare är ytterhögerpartiet Chega med 18 procent och 48 mandat. Liberalt initiativ från 5,1 procent (8 mandat), Vänsterblocket 4,5 procent (5 mandat), kommunister och miljöpartister i PCP-PEV 3,3 procent (4 mandat) och djurrättspartiet PAN 1,9 procent och 1 mandat.

  • Februari

  • Valrörelse med högervindar

   Valrörelsen inleds inför det val till parlamentet som ska hållas den 10 mars. Liksom i många andra europeiska länder är ett missnöjesparti på högerkanten på frammarsch: Chega ("Nog" på portugiska) väntas ta hem nästan en femtedel av rösterna. I opinionsmätningar är emellertid mittenpartiet Socialdemokraterna (PSD) störst med cirka 30 procents stöd, tätt följt av Socialistpartiet som tvingats lämna ifrån sig regeringsmakten efter skandaler. PSD-ledaren Luís Montenegro "frontar" en allians med två små konservativa partier men har hittills uteslutit benägenhet att samregera med Chega.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0