Tadzjikistan
Foto: Flickr/adam_kesher2000

Tadzjikistan

Tadzjikistan ligger i Centralasien och består till nio tiondelar av svårframkomlig bergsterräng. Landet var en del av Sovjetunionen fram till dess upplösning 1991. Under 1990-talet rasade ett inbördeskrig mellan den Moskvatrogna regeringsarmén och en allians av islamister och nationalister. Tadzjikistan har stora ekonomiska problem som förvärras av att det är ett transitland för narkotikasmuggling från Afghanistan. En personkult har byggts upp kring president Emomali Rahmon, som styrt landet sedan 1992.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Truppförstärkning vid gränsen mot Afghanistan

   Tadzjikisk militär sänder fler soldater till gränsen mot Afghanistan sedan fler än 1 000 afghanska regeringssoldater flytt över gränsen undan talibankrigare under en enda natt. I takt med att talibanerna skördar militära framgångar i norra Afghanistan flyr allt fler soldater till grannlandet. Enligt tadzjikiska myndigheter kontrollerar talibanerna två tredjedelar av den afghansk-tadzjikiska gränsen och Tadzjikistan förbereder sig för fler deserterande regeringssoldater söderifrån.

  • April

  • Tiotals döda i gränsstrid mellan Kirgizistan och Tadzjikistan

   Strider utbryter mellan kirgizer och tadzjiker i ett omstritt gränsområde i Ferganadalen. Innan våldsamheterna ebbar ut dödas 19 tadzjiker och 36 kirgizer, enligt respektive lands myndigheter. I Tadzjikistan skadas 87 människor medan Kirgizistan rapporterar 183 skadade. Konflikten rör tillgången till mark och vatten i området och blossar först upp bland civila. Därefter ingriper soldater på båda sidor. Länderna anklagar varandra för att ha inlett skjutandet. Gränsstrider i Ferganadalen inträffar då och då. Den komplicerade gränsdragningen har skapat enklaver inne i respektive land. Kirgizistans president Japarov och Tadzjikistans president Rahmon talar med varandra i telefon och enas om vapenvila, men sporadisk skottlossning fortsätter i ytterligare ett par dagar.

  • Flygningar till Ryssland återupptas

   Reguljära flygningar till Ryssland återupptas till glädje för Tadzjikistans alla migrantarbetare. Mängder av tadzjiker tvingades lämna Ryssland när arbetstillfällena inom jordbruk, byggnation med mera minskade drastiskt i samband med att coronapandemin utbröt i mars 2020. Ett stort problem är dock att flygpriserna har stigit kraftigt under året. 2019 bidrog remitteringar från migrantarbetare med närmare en tredjedel av Tadzjikistans BNP.

  • Mars

  • Vaccinering mot covid-19 inleds

   President Rahmon beordrar sin regering att inleda en vaccinationskampanj mot coronaviruset. Det sker knappt två månader efter det att Rahmon förklarat landet coronafritt. Tadzjikistan har fått 192 000 doser AstraZeneca-vaccin genom det FN-stödda programmet Covax. I januari 2021 hade landet drygt 13 300 bekräftade virusinfektioner och 90 dödsfall med covid-19. Senare statistik saknas.

  • Februari

  • Moskéerna öppnas igen

   Tusentals moskéer runt om i Tadzjikistan öppnas igen efter att ha stängts under 2020 på grund av coronapandemin. Enligt regeringens informationsservice Khovar har nu smittspridningen i samhället minskat så pass att moskéerna kan öppnas igen, men myndigheterna kan beordra en församling att stänga sin moské igen om restriktionerna om hygien och munskydd med mera inte efterlevs. Enligt president Rahmon är dock Tadzjikistan fritt från coronaviruset. Inga nya fall av covid-19 har enligt presidenten rapporterats sedan årsskiftet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0