Tadzjikistan
Foto: Flickr/adam_kesher2000

Tadzjikistan

Tadzjikistan ligger i Centralasien och består till nio tiondelar av svårframkomlig bergsterräng. Landet var en del av Sovjetunionen fram till dess kollaps 1991. Under 1990-talet rasade ett inbördeskrig mellan den Moskvatrogna regeringsarmén och en allians av islamister och nationalister. Tadzjikistan har stora ekonomiska problem som förvärras av att det är ett transitland för narkotikasmugglingen från Afghanistan. En stark personkult håller på att byggas upp kring presidenten Emomali Rahmon.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • IS-attack mot rysk bas avvärjd

   Säkerhetsstyrkor har gripit tolv misstänkta medlemmar av Islamiska staten (IS) som anklagas för att ha planerat ett angrepp mot en rysk militärbas i Dusjanbe. IS motsätter sig Rysslands militära inblandning i kriget i Syrien och den ryska militära närvaron i Tadzjikistan.

  • Fånguppror kräver tiotals liv

   Upp emot ett 50-tal interner och två vakter dödas under ett fånguppror i ett fängelse i Khudjand i östra Tadzjikistan. I fängelset finns flera människor som avtjänar långa straff för grova brott, till exempel mord och medlemskap i Islamiska staten (IS). IS säger sig ligga bakom upproret samt att det leddes av en IS-medlem.

  • Juli

  • Fyra turister dödas i attentat

   Fyra utländska turister (två amerikaner, en schweizare och en holländare) på cykelsemester dödas i ett attentat sju mil sydöst om Dusjanbe. Cyklisterna blir först påkörda av en bil och därefter knivhuggna. Två turister skadas medan en undkommer oskadd. Två gärningsmän skjuts ihjäl av polisen och fyra andra grips. Islamiska staten (IS) tar på sig dådet, men polisen avvisar detta och säger att det förbjudna islamistpartiet Tadzjikistans parti för islamisk pånyttfödelse har genomfört attentatet, i samarbete med Iran. En av förövarna identifieras som Hussein Abdusamadov, en ”aktiv medlem” i partiet. Han har fått ideologisk skolning och militär träning i Iran enligt polisen. Abdusamadov döms senare under året (i november) till döden för bland annat terrorbrott.

  • April

  • Minröjning i samarbete med Uzbekistan

   Det politiska tövädret mellan Tadzjikistan och Uzbekistan fortsätter med att de bägge länderna enas om att tillsammans röja minor vid den gemensamma gränsen. År 2000 placerade Uzbekistan ut minor för att hindra militanta islamister från att ta sig in i landet från Tadzjikistan. Men sedan dess har hundratals tadzjikiska fåraherdar och andra medborgare som korsat gränsen fallit offer för minorna, enligt det FN-stödda Tadzjikiska centret mot minor.

  • Mars

  • Toppmöte med Uzbekistan

   Det politiska tövädret mellan Uzbekistan och Tadzjikistan tycks fortsätta. När den uzbekiska presidenten Mirzijojev besöker president Rahmon i Dusjanbe enas de två ledarna om att skrota det visumkrav som funnits sedan år 2000 för resor mellan de bägge grannländerna. Uzbeker och tadzjiker ska kunna vistas 30 dagar i varandras länder utan visum. Det är dock oklart när de nya reglerna ska börja gälla. Relationerna mellan Uzbekistan och Tadzjikistan har länge varit ansträngda, men ett av Mirzijojevs främsta vallöften när han valdes till president i Uzbekistan 2016 var att förbättra relationerna till grannländerna. 2017 återupptogs flygresor mellan de två länderna och i januari 2018 öppnades ett antal gränsövergångar. Till skillnad från den förre uzbekiske ledaren Karimov motsätter sig inte Mirzijojev Tadzjikistans planer på att bygga ett vattenkraftverk uppströms från Uzbekistan (se Utrikespolitik och försvar).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0