Tadzjikistan
Foto: Flickr/adam_kesher2000

Tadzjikistan

Tadzjikistan ligger i Centralasien och består till nio tiondelar av svårframkomlig bergsterräng. Landet var en del av Sovjetunionen fram till dess upplösning 1991. Under 1990-talet rasade ett inbördeskrig mellan den Moskvatrogna regeringsarmén och en allians av islamister och nationalister. Tadzjikistan har stora ekonomiska problem som förvärras av att det är ett transitland för narkotikasmuggling från Afghanistan. En personkult har byggts upp kring president Emomali Rahmon, som styrt landet sedan 1992.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Tiotals döda i gränsstrid mellan Kirgizistan och Tadzjikistan

   Strider utbryter mellan kirgizer och tadzjiker i ett omstritt gränsområde i Ferganadalen. Sammanlagt dödas 36 människor på den kirgiziska sidan och drygt ett 180-tal skadas. Myndigheter i Tadzjikistan säger att flera människor dödats och tiotals skadats på deras sida. Konflikten ska först ha blossat upp kring en vattentäkt och berört civila, som bland annat ska ha kastat sten. Därefter ska soldater ha ingripit. Båda sidor anklagar varandra för att ha inlett skjutandet. Gränsstrider i Ferganadalen har då och då blossat upp sedan länderna blev självständiga från Sovjetunionen 1991. Den komplicerade gränsdragningen har skapat flera enklaver inne i de båda länderna. Kirgizistans president Japarov och Tadzjikistans president Rahmon talar med varandra i telefon och enas om vapenvila, men sporadisk skottlossning fortsätter i ytterligare några dagar.

  • Mars

  • Vaccinering mot covid-19 inleds

   President Rahmon beordrar sin regering att inleda en vaccinationskampanj mot coronaviruset. Det sker knappt två månader efter det att Rahmon förklarat landet coronafritt. Tadzjikistan har fått 192 000 doser AstraZeneca-vaccin genom det FN-stödda programmet Covax. I januari 2021 hade landet drygt 13 300 bekräftade virusinfektioner och 90 dödsfall med covid-19. Senare statistik saknas.

  • Februari

  • Moskéerna öppnas igen

   Tusentals moskéer runt om i Tadzjikistan öppnas igen efter att ha stängts under 2020 på grund av coronapandemin. Enligt regeringens informationsservice Khovar har nu smittspridningen i samhället minskat så pass att moskéerna kan öppnas igen, men myndigheterna kan beordra en församling att stänga sin moské igen om restriktionerna om hygien och munskydd med mera inte efterlevs. Enligt president Rahmon är dock Tadzjikistan fritt från coronaviruset. Inga nya fall av covid-19 har enligt presidenten rapporterats sedan årsskiftet.

 • 2020

  • November

  • Små förändringar i regeringen

   President Rahmon presenterar sin nya regering. De viktigaste ministrarna får sitta kvar, däribland premiärminister Rasulzoda.

  • Oktober

  • President Rahmon blir omvald

   När presidentvalet genomförs röstar 91 procent av väljarna på president Rahmon, enligt valmyndigheten. Därmed kan han sitta kvar på presidentposten i ytterligare en sjuårsperiod. Valdeltagandet är drygt 85 procent, enligt valmyndigheten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0