Tadzjikistan
Foto: Flickr/adam_kesher2000

Tadzjikistan

Tadzjikistan ligger i Centralasien och består till nio tiondelar av svårframkomlig bergsterräng. Landet var en del av Sovjetunionen fram till dess upplösning 1991. Under 1990-talet rasade ett inbördeskrig mellan den Moskvatrogna regeringsarmén och en allians av islamister och nationalister. Tadzjikistan har stora ekonomiska problem som förvärras av att det är ett transitland för narkotikasmuggling från Afghanistan. En personkult har byggts upp kring president Emomali Rahmon, som styrt landet sedan 1992.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Stödpengar från Världsbanken

   Världsbanken presenterar ett räddningspaket på 1,9 miljarder dollar som ska fördelas mellan 25 utvecklingsländer. Pengarna är ett bidrag till kampen mot coronapandemin. 11,3 miljoner dollar går till Tadzjikistan, som vid den tidpunkten inte rapporterat något fall av covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset sars-co-2.

  • Mars

  • Rahmons parti segrar i valet

   Parlamentsval hålls utan något egentligt motstånd mot president Rahmons regerande Folkets demokratiska parti, som får drygt 50 procent av rösterna (47 av de 63 mandaten). Fem andra partier tar plats i parlamentet: Agrarpartiet (7 mandat), Ekonomiska reformpartiet (5 mandat), Kommunistpartiet (2 mandat), Socialistpartiet (1 mandat) och Demokratiska partiet (1 mandat). Det är samma uppställning som i valet 2015. Socialdemokratiska partiet, som är det enda verkliga oppositionspartiet, får mindre än 1 procent av rösterna. Valdeltagandet är 86 procent. Valobservatörer från OSSE dömer ut valet som odemokratiskt och nämner en rad oegentligheter och brister.

  • Januari

  • Över 100 islamister gripna

   Landets riksåklagare meddelar att 113 människor har gripits för medlemskap i den förbjudna islamistgruppen Muslimska brödraskapet. Bland de gripna finns en regional statstjänsteman från norra Tadzjikistan och ett 20-tal anställda vid högre läroanstalter, däribland en universitetslektor. Gripandena gjordes i december 2019. Det islamistiska partiet IRPT förbjöds och terrorstämplades av regeringen 2015. Det starkaste motståndet mot president Rahmons regim har tidigare kommit från islamistiskt håll, men i valen i mars 2020 finns inte längre några religiöst baserade partier representerade.

 • 2019

  • November

  • IS tar på sig attack mot gränspostering

   Sjutton människor dödas när ett 20-tal väpnade och maskerade män attackerar en gränspostering intill Uzbekistan, nära Dusjanbe. Polisen skjuter ihjäl 15 av gärningsmännen och griper fem. En polis och en soldat dödas också vid angreppet. Enligt polisen tillhör angriparna IS och ska ha vandrat från Afghanistan 20 mil inne i Uzbekistan och sedan korsat gränsen. Attacken sker samma dag som Tadzjikistan skulle ha firat Författningsdagen. President Rahmon befinner sig vid tillfället i Schweiz. Senare tar IS på sig dådet.

  • Maj

  • Många IS-medlemmar dödas i fånguppror

   Minst 32 människor dödas i samband med ett fånguppror i ett högsäkerhetsfängelse knappt två mil utanför Dusjanbe, meddelar justitiedepartementet. Bland de döda finns 19 medlemmar av IS, fem medlemmar av en förbjuden inhemsk motståndsgrupp samt tre fångvaktare. Övriga dödsoffer är dömda för våldsbrott eller narkotikabrott. Fem fångar och de tre väktarna dödas av de revolterande fångarna, medan övriga mister livet under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor som kommit till platsen för att återställa lugnet. Enligt myndigheterna har över 1 000 tadzjikiska medborgare gått med i IS i Irak och Syrien under de senaste åren.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0