Tadzjikistan
Foto: Flickr/adam_kesher2000

Tadzjikistan

Tadzjikistan ligger i Centralasien och består till nio tiondelar av svårframkomlig bergsterräng. Landet var en del av Sovjetunionen fram till dess kollaps 1991. Under 1990-talet rasade ett inbördeskrig mellan den Moskvatrogna regeringsarmén och en allians av islamister och nationalister. Tadzjikistan har stora ekonomiska problem som förvärras av att det är ett transitland för narkotikasmugglingen från Afghanistan. En stark personkult håller på att byggas upp kring presidenten Emomali Rahmon.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • IS tar på sig attack mot gränspostering

   Sjutton människor dödas när ett 20-tal väpnade och maskerade män attackerar en gränspostering intill Uzbekistan, nära Dusjanbe. Polisen skjuter ihjäl 15 av gärningsmännen och griper fem. En polis och en soldat dödas också vid angreppet. Enligt polisen tillhör angriparna IS och ska ha vandrat från Afghanistan 20 mil inne i Uzbekistan och sedan korsat gränsen. Attacken sker samma dag som Tadzjikistan skulle ha firat Författningsdagen. President Rahmon befinner sig vid tillfället i Schweiz. Senare tar IS på sig dådet.

  • Maj

  • Många IS-medlemmar dödas i fånguppror

   Minst 32 människor dödas i samband med ett fånguppror i ett högsäkerhetsfängelse knappt två mil utanför Dusjanbe, meddelar justitiedepartementet. Bland de döda finns 19 medlemmar av IS, fem medlemmar av en förbjuden inhemsk motståndsgrupp samt tre fångvaktare. Övriga dödsoffer är dömda för våldsbrott eller narkotikabrott. Fem fångar och de tre väktarna dödas av de revolterande fångarna, medan övriga mister livet under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor som kommit till platsen för att återställa lugnet. Enligt myndigheterna har över 1 000 tadzjikiska medborgare gått med i IS i Irak och Syrien under de senaste åren.

  • Januari

  • Polisman döms till fängelse för tortyr

   En polisman döms till 13 års fängelse för att bland annat ha torterat en fånge som mot sitt nekande befunnits skyldig till medlemskap i en förbjuden islamisk organisation. Mannen greps 2017 tillsammans med ett 10-tal andra personer men släpptes senare efter att ha mutat personal i fängelset, enligt hans egen uppgift. Mannen greps igen och ska därefter ha begått självmord i fängelset. Människorättsorganisationer rapporterar regelbundet om att tortyr förekommer i tadzjikiska häkten och fängelser, men det är sällan myndigheterna själva rapporterar om sådana fall.

 • 2018

  • November

  • IS-attack mot rysk bas avvärjd

   Säkerhetsstyrkor har gripit tolv misstänkta medlemmar av Islamiska staten (IS) som anklagas för att ha planerat ett angrepp mot en rysk militärbas i Dusjanbe. IS motsätter sig Rysslands militära inblandning i kriget i Syrien och den ryska militära närvaron i Tadzjikistan.

  • Fånguppror kräver tiotals liv

   Upp emot ett 50-tal interner och två vakter dödas under ett fånguppror i ett fängelse i Khudjand i östra Tadzjikistan. I fängelset finns flera människor som avtjänar långa straff för grova brott, till exempel mord och medlemskap i Islamiska staten (IS). IS säger sig ligga bakom upproret samt att det leddes av en IS-medlem.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0