Tadzjikistan
Foto: Flickr/adam_kesher2000

Tadzjikistan

Tadzjikistan ligger i Centralasien och består till nio tiondelar av svårframkomlig bergsterräng. Landet var en del av Sovjetunionen fram till dess upplösning 1991. Under 1990-talet rasade ett inbördeskrig mellan den Moskvatrogna regeringsarmén och en allians av islamister och nationalister. Tadzjikistan har stora ekonomiska problem som förvärras av att det är ett transitland för narkotikasmuggling från Afghanistan. En personkult har byggts upp kring president Emomali Rahmon, som styrt landet sedan 1992.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • President Rakhmon ställer upp för omval

   Det regerande Folkets demokratiska parti nominerar president Rakhmon till sin kandidat i presidentvalet i oktober. Spekulationerna har varit många om att Rahmon, som suttit nästan 30 år vid makten, skulle lämna över rodret till sin äldste son Rustam Emomali, borgmästare i Dusjanbe. Nu verkar det som om Rahmon tänker sitta kvar ett tag till. Mandatperioden för presidenten är sju år. Ytterligare fyra partier har nominerat presidentkandidater men ingen av dem väntas kunna utmana Rakhmon.

  • Maj

  • Hälsoministern avskedas

   Hälsominister Nasim Olimzoda avskedas av president Rahmon. Inga skäl anges, bara att Olimzoda flyttas till en annan position. Tadzjikistan rapporterade sina 15 första fall av coronasmitta den 30 april efter att länge ha tonat ned hotet från pandemin. När hälsoministern byts ut har landet 293 registrerade fall av coronasmitta och fem dödsfall i covid-19.

  • April

  • Coronapandemin når Tadzjikistan

   Tadzjikistan har registrerat sina första fall av covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset. Fem människor i Dusjanbe och tio i den nordliga regionen Sughd har testats positivt. Därmed har coronapandemin även nått Tadzjikistan som ett av de sista länderna i världen.

  • Migrantarbetarna vänder hemåt

   Mängder av tadzjikiska migrantarbetare tvingas återvända hem när arbetsmöjligheterna i Ryssland och Kazakstan försvinner i spåren av coronapandemin och prisraset på olja. Landets finansminister varnar för stora negativa konsekvenser för ekonomin, då remissorna från migrantarbetarna utgör en stor del av landets inkomster i utländsk valuta. Finansministern beräknar att förlusterna blir ungefär 650 miljoner dollar. Regeringen har ansökt om 240 miljoner dollar i stöd från IMF. Tadzjikistan har ännu inte rapporterat något fall av coronasmitta.

  • Presidentson blir senatsordförande

   Rustam Emomali, son till president Rakhmon, väljs till ordförande för senaten. Han väljs enhälligt av samtliga senatorer. Vissa bedömare säger att valet av Rustam Emomali till senatsordförande är ännu ett tecken på att han är tänkt att efterträda fadern på presidentposten så småningom. Enligt författningen är det senatens ordförande som är ställföreträdande vid presidentens frånvaro eller bortgång. Rustam Emomali är borgmästare i Dusjanbe och kommer att behålla den posten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0