Tadzjikistan
Foto: Flickr/adam_kesher2000

Tadzjikistan

Tadzjikistan ligger i Centralasien och består till nio tiondelar av svårframkomlig bergsterräng. Landet var en del av Sovjetunionen fram till dess upplösning 1991. Under 1990-talet rasade ett inbördeskrig mellan den Moskvatrogna regeringsarmén och en allians av islamister och nationalister. Tadzjikistan har stora ekonomiska problem som förvärras av att det är ett transitland för narkotikasmuggling från Afghanistan. En personkult har byggts upp kring president Emomalii Rahmon, som styrt landet sedan 1992.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Oron ökar för flyktingkris och islamistisk terrorism

   Tadzjikiska myndigheter uttrycker stigande oro för hur landet ska påverkas av talibanernas maktövertagande i grannlandet Afghanistan. Runt 80 afghanska flyktingfamiljer befinner sig vid gränsen och försöker ta sig in i Tadzjikistan. Tidigare har tadzjikiska myndigheter "fredligt återfört" 5 000 afghanska militärer som flytt hemlandet i samband med talibanernas maktövertagande där i mitten av augusti 2021. Tadzjikistan utrycker oro för att islamistisk terrorism ska spridas över gränsen från Afghanistan efter talibanernas maktövertagande.

  • Juli

  • Truppförstärkning vid gränsen mot Afghanistan

   Tadzjikisk militär sänder fler soldater till gränsen mot Afghanistan sedan fler än 1 000 afghanska regeringssoldater flytt över gränsen undan talibankrigare under en enda natt. I takt med att talibanerna skördar militära framgångar i norra Afghanistan flyr allt fler soldater till grannlandet. Enligt tadzjikiska myndigheter kontrollerar talibanerna två tredjedelar av den afghansk-tadzjikiska gränsen och Tadzjikistan förbereder sig för fler deserterande regeringssoldater söderifrån.

  • April

  • Tiotals döda i gränsstrid mellan Kirgizistan och Tadzjikistan

   Strider utbryter mellan kirgizer och tadzjiker i ett omstritt gränsområde i Ferganadalen. Innan våldsamheterna ebbar ut dödas 19 tadzjiker och 36 kirgizer, enligt respektive lands myndigheter. I Tadzjikistan skadas 87 människor medan Kirgizistan rapporterar 183 skadade. Konflikten rör tillgången till mark och vatten i området och blossar först upp bland civila. Därefter ingriper soldater på båda sidor. Länderna anklagar varandra för att ha inlett skjutandet. Gränsstrider i Ferganadalen inträffar då och då. Den komplicerade gränsdragningen har skapat enklaver inne i respektive land. Kirgizistans president Japarov och Tadzjikistans president Rahmon talar med varandra i telefon och enas om vapenvila, men sporadisk skottlossning fortsätter i ytterligare ett par dagar.

  • Flygningar till Ryssland återupptas

   Reguljära flygningar till Ryssland återupptas till glädje för Tadzjikistans alla migrantarbetare. Mängder av tadzjiker tvingades lämna Ryssland när arbetstillfällena inom jordbruk, byggnation med mera minskade drastiskt i samband med att coronapandemin utbröt i mars 2020. Ett stort problem är dock att flygpriserna har stigit kraftigt under året. 2019 bidrog remitteringar från migrantarbetare med närmare en tredjedel av Tadzjikistans BNP.

  • Mars

  • Vaccinering mot covid-19 inleds

   President Rahmon beordrar sin regering att inleda en vaccinationskampanj mot coronaviruset. Det sker knappt två månader efter det att Rahmon förklarat landet coronafritt. Tadzjikistan har fått 192 000 doser AstraZeneca-vaccin genom det FN-stödda programmet Covax. I januari 2021 hade landet drygt 13 300 bekräftade virusinfektioner och 90 dödsfall med covid-19. Senare statistik saknas.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0