Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Sri Lanka
Foto: Shutterstock/Dmitry Rukhlenko

Sri Lanka

Sri Lanka är en önation i Indiska oceanen, sydöst om Indien. 1983–2009 plågades landet av ett inbördeskrig, som krävde uppemot 100 000 människors liv. Bakom kriget låg motsättningar mellan landets största folkgrupp, singaleserna, och den tamilska minoriteten. I krigets slutskede krossades den tamilska gerillan av regeringsstyrkorna. Anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med slutstriderna är många.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Krigsbrottsmisstänkt general blir ny arméchef

   Den krigsbrottsmisstänkta generalmajoren Shavendra Silva utnämns till ny arméchef av president Sirisena. Utnämningen väcker kritik från bland andra Michelle Bachelet, chef för FN:s råd för de mänskliga rättigheterna. Silva misstänks för att ha begått krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten när han ledde regeringsstyrkor i inbördeskrigets slutskede våren 2009.

  • Omstridd exminister vill bli nästa president

   Gotabhaya Rajapakse, tidigare försvarsminister i brodern Mahinda Rajapaksas regering, tillkännager sin kandidatur i nästa presidentval. Han ställer upp för SLPP, ett utbrytarparti som brodern nyligen bildade ur SLFP. SLFP leds formellt av president Sirisena. Fokus i Rajapakses valkampanj blir kampen mot extremistisk terrorism. De två bröderna Rajapaksa har kritiserat den sittande regeringen hårt för brister i krisarbetet efter terrordådet på påskdagen som krävde 258 människors liv. Rajapakse var försvarsminister under slutstriderna i inbördeskriget 2009 och därmed ytterst ansvarig för de människorättsbrott som militären anklagas för att ha begått. Han är också anklagad för förskingring av statliga medel. Sittande president Sirisena har även meddelat att han ställer upp för omval. Presidentvalet är utlyst till den 9 december 2019.

  • Juli

  • Muslimska ministrar åter i tjänst

   De muslimska regeringsmedlemmar som i kölvattnet av terrordåden på påskdagen (se Juni 2019) lämnade sina uppdrag återgår i tjänst.

  • Planerade hängningar utreds

   Högsta domstolen stoppar tills vidare president Sirisenas planer på att återuppta avrättningar av dödsdömda fångar. Anledningen är att domstolen vill utreda om hängningar strider mot författningen. I Sri Lanka utfärdas ibland dödsdomar för mord, våldtäkt och narkotikabrott, men sedan 1976 har alla dödsdomar omvandlats till livstids fängelse. Sirisena sade i februari 2019 att ett antal avrättningar skulle verkställas inom två månader, vilket dock ännu inte skett. Presidenten vill att 13 fångar som dömts till döden för narkotikabrott ska hängas. Landet saknar en bödel sedan 2014 då den senaste gick i pension.

  • Juni

  • Sirisena ger order om avrättningar

   President Sirisena beordrar att fyra dödsdömda fångar ska avrättas genom hängning. De fyra är dömda för grova narkotikabrott. Sirisenas beslut innebär slutet på ett 43 år långt moratorium för verkställande av dödsstraff. Den senaste avrättningen genomfördes 1976. Att återinföra avrättningar för narkotikabrott är Sirisenas svar på växande problem med narkotikahandel och - missbruk i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0