Sri Lanka
Tusentals buddisttempel ligger utspridda över Sri Lanka och i landet finns flera viktiga buddistiska vallfärdsmål. Foto: Shutterstock/Dmitry Rukhlenko

Sri Lanka

Sri Lanka är en önation i Indiska oceanen, sydöst om Indien. Under perioden 1983–2009 plågades landet av ett inbördeskrig, som krävde uppemot 100 000 människors liv. Bakom kriget låg motsättningar mellan landets största folkgrupp, singaleserna, och den tamilska minoriteten. I krigets slutskede krossades den tamilska gerillan av regeringsstyrkorna. Anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med slutstriderna är många.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Priskontrollen avskaffas

   Regeringen häver priskontrollen som infördes en månad tidigare på vissa basvaror som mjölk, vetemjöl och bensin (se September 2021). Syftet med priskontrollen var att det skulle bli billigare för människor att köpa förnödenheter, då coronapandemin lett till matbrist och stigande matpriser. Men det visar sig att handlarna istället valt att sälja sina varor på den svarta marknaden där de får mer betalt och att priskontrollen därmed istället bidragit till ökad brist på basvaror och utländsk valuta.

  • September

  • Minister avgår efter dödshot mot tamilska fångar

   Lohan Ratwatte, minister med ansvar för kriminalvården, avgår efter anklagelser om att han under pistolhot försökt tvinga en fånge att erkänna samröre med den forna LTTE-gerillan samt för att berusad ha hotat att skjuta ihjäl flera andra tamilska fångar. Ratwatte varken erkänner eller nekar till anklagelserna och avgår för att inte skada regeringens anseende. De fångar som ska ha utsatts för Rawattes tortyr tillhör en grupp på 78 tamiler som suttit fängslade i årtionden utan åtal. FN:s råd för de mänskliga rättigheterna har krävt att gruppen antingen ställs inför rätta eller släpps fri. President Rajapaksa säger att Ratwatte ska få en annan ministerpost.

  • Priskontroll ska avhjälpa matbrist

   Regeringen inför priskontroll på vissa baslivsmedel för att avhjälpa matbrist som uppstått i spåren av den nationella nedstängningen. I statliga butiker kan lankeserna köpa varor som socker, lök, potatis, fotogen och ris till halva priset jämfört med vad de kostar på den öppna marknaden.

  • Augusti

  • Pandemin leder till nationell nedstängning

   Regeringen ger efter för påtryckningar från hälsovårdsmyndigheterna och stänger ned landet i sex veckor i ett försök att bromsa spridningen av deltavarianten av coronaviruset och underlätta för sjukvård, bårhus och krematorier. Nedstängningen innebär att endast helt nödvändig samhällsservice fungerar som vanligt. Nattligt utegångsförbud råder.

  • Juni

  • Presidenten benådar tamiler

   I samband med en buddistisk högtid benådar president Rajapaksa 16 tamiler som fängslades för över tio år sedan. Amnestin är den första för fångar med band till den tidigare LTTE-gerillan sedan Gotabaya Rajapaksa blev president 2019. Sammanlagt benådades närmare ett 100-tal fångar, däribland en mördare med stark koppling till familjen Rajapaksa. De tamiler som släpps har redan avtjänat en stor del av sina straff. Benådningarna kommer efter en tid av ökad FN-kritik för att landet håller människor i förvar under lång tid utan åtal i enlighet med en kritiserad terrorlagstiftning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0