Sri Lanka
Foto: Shutterstock/Dmitry Rukhlenko

Sri Lanka

Sri Lanka är en önation i Indiska oceanen, sydöst om Indien. Under perioden 1983–2009 plågades landet av ett inbördeskrig, som krävde uppemot 100 000 människors liv. Bakom kriget låg motsättningar mellan landets största folkgrupp, singaleserna, och den tamilska minoriteten. I krigets slutskede krossades den tamilska gerillan av regeringsstyrkorna. Anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med slutstriderna är många.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Dödsdömd mördare tar plats i parlamentet

   Den dödsdömde politikern Premalal Jayasekara från det regerande SLPP väcker uppmärksamhet när han tillfälligt släpps ut ur sin fängelsecell och förs till en session i parlamentet där han vann en plats i valet 2020. Jayasekara dömdes till döden i augusti för att ha skjutit ihjäl en oppositionsanhängare vid ett valmöte 2015. Hans dom föll dock efter det att nomineringarna till valet var klara, och därmed har han rätt till sin plats. Jayasekara är den förste dömde mördaren som är ledamot i det lankesiska parlamentet. Han har suttit i parlamentet sedan 2001.

  • Augusti

  • Ny singales-nationalistisk regering

   Sedan Mahinda Rajapaksa svurits in som ny ordinarie premiärminister två dagar tidigare presenteras en ny SLPP-dominerad regering med singales-nationalistisk agenda. President Gotabaya Rajapaksa tar själv hand om försvarsministerposten, som han även innehade under inbördeskrigets slutskede 2009. Premiärminister Mahinda Rajapaksa blir också finans-, kultur- samt bostadsminister. I regeringen sitter även en tredje bror, Chamal Rajapaksa, som får ministeransvaret för bevattningsfrågor. Mahindas äldste son Namal utses till idrottsminister. Dinesh Gunawatdene sitter kvar som utrikesminister. Sammanlagt består regeringen av 26 ministrar. 

  • Stor valseger för Rajapaksas parti

   Det singalesnationalistiska partiet Sri Lankas folkfront (SLPP) vinner parlamentsvalet med bred marginal. SLPP leds av den tillförordnade premiärministern Mahinda Rajapaksa, vars bror, president Gotabhaya Rajapaksa, också är partimedlem. SLPP vinner 145 av de 225 mandaten. Näst störst blir den nybildade alliansen Samagi Jana Balawegaya (SJB) med 54 mandat. Trea kommer Tamilska nationella alliansen (TNA) som vinner 10 mandat. Särskilda regler råder för väljarna. Alla måste bära munskydd, hålla avstånd samt använda egen penna för att göra markeringar på valsedlarna. Valdeltagandet blir oväntat högt med tanke på omständigheterna, 71 procent.  

  • Juli

  • SLPP ställer in valmöten

   Sri Lanka drabbas av ett nytt utbrott av coronaviruset. Regeringspartiet SLPP beslutar att ställa i en rad planerade valmöten. Öppnandet av den internationella flygplatsen skjuts framåt i tiden.

  • Juni

  • Landet öppnas upp igen

   Den landsomfattande nedstängningen av samhället på grund av coronapandemin upphävs. Hela Sri Lanka sattes i karantän den 20 mars och därefter har restriktionerna stegvis avskaffats. I maj tvingades landet återinföra vissa restriktioner då ett andra utbrott av coronaviruset konstaterats efter att lankeser som arbetat i Mellanöstern flugits hem. Landets luftrum och farvatten är fortfarande stängda för utländska medborgare. Den internationella flygtrafiken till och från Sri Lanka är också stoppad. Sri Lanka har haft 2 000 bekräftade fall av coronavirusinfektioner och elva bekräftade dödsfall i covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0