Sri Lanka
Foto: Shutterstock/Dmitry Rukhlenko

Sri Lanka

Sri Lanka är en önation i Indiska oceanen, sydöst om Indien. Under perioden 1983–2009 plågades landet av ett inbördeskrig, som krävde uppemot 100 000 människors liv. Bakom kriget låg motsättningar mellan landets största folkgrupp, singaleserna, och den tamilska minoriteten. I krigets slutskede krossades den tamilska gerillan av regeringsstyrkorna. Anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med slutstriderna är många.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Rajapaksa sänker skatter

   President Rajapaksas nya regering sänker flera skatter i ett försök att få fart på landets krisande ekonomi. Bland annat sänks momsen på vissa varor för att stimulera den privata konsumtionen, och företagsskatter sänks för att underlätta för industrin.

  • November

  • Ny regering domineras av Mahinda Rajapaksa

   Den nya regeringen tillträder. Premiärminister Rajapaksa är också försvarsminister samt finansminister. Utrikesminister blir Dinesh Gunawardene och Janaka Bandara Tennakoon får posten som inrikesminister med ansvar över poliskåren.

  • Korruptionsåtal mot presidenten läggs ned

   Korruptionsåtalet mot president Gotabhaya Rajapaksa läggs ned som en följd av att landets statschef åtnjuter åtalsimmunitet enligt författningen. När Gotabhaya Rajapaksa avgår kan dock åtalet återupptas. Gotabhaya Rajapaksa åtalades i september 2018 för förskingring av 185 000 dollar från en statlig fond. Pengarna skulle användas för att bygga ett minnesmonument över hans föräldrar.

  • Mahinda Rajapaksa ny premiärminister

   Premiärminister Wickremesinghe meddelar sin och den UNP-dominerade regeringens avgång. President Gotabhaya Rajapaksa utnämner sin bror, expresident Mahinda Rajapaksa, till ny premiärminister för en övergångsregering fram till parlamentsvalet i april 2020.

  • Gotabhaya Rajapaksa blir president

   Den kontroversiella tidigare försvarsministern Gotabhaya Rajapaksa från SLPF vinner presidentvalet med 52, 25 procent av rösterna mot 42 procent för UNP-kandidaten Sajith Premadasa. Väljarkåren är djupt splittrad mellan singhaleserna som i huvudsak stödjer Rajapaksa, och tamiler, muslimer samt hinduer som i stor utsträckning röstar på Premadasa. Rajapaksa har i valrörelsen riktat in sig helt på säkerhetsfrågor, medan Premadasa förutom kampen mot terrorismen också satsat på sociala frågor. Valdeltagandet är 84 procent. Rajapaksa har anklagats för såväl krigsförbrytelser som förskingring av statliga medel.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0