Sri Lanka
Foto: Shutterstock/Dmitry Rukhlenko

Sri Lanka

Sri Lanka är en önation i Indiska oceanen, sydöst om Indien. Under perioden 1983–2009 plågades landet av ett inbördeskrig, som krävde uppemot 100 000 människors liv. Bakom kriget låg motsättningar mellan landets största folkgrupp, singaleserna, och den tamilska minoriteten. I krigets slutskede krossades den tamilska gerillan av regeringsstyrkorna. Anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med slutstriderna är många.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Tre UNP-ledamöter gripna

   Ranjan Ramanayake, parlamentsledamot för det oppositionella UNP, grips för misstänkt olaga vapeninnehav. Själv hävdar Ramanayake att regeringen på detta sätt försöker tysta hans kritik mot korruptionen bland makthavarna. Han är den tredje UNP-ledamoten att gripas av polisen sedan mitten av december 2019. Den före detta ministern Patali Ranawaka greps den 18 december i samband med en trafikolycka, och Rajitha Senaratne, också tidigare minister, greps den 27 december för att ha brutit mot vallagarna när han höll en presskonferens inför valet den 16 november. Samtliga tre politiker är skarpa kritiker till Rajapaksabröderna.

 • 2019

  • December

  • Militär blir säkerhetschef

   Sri Lanka får för första gången en militär som chef för säkerhetstjänsten (SIS). Brigadgeneral Suresh Sallay, som tidigare varit chef för landets militära underrättelsetjänst, ersätter Nilantha Jayawardena, som avskedades sedan det stod klart att SIS begått allvarliga misstag i samband med terroristattackerna mot tre lyxhotell och tre kyrkor i landet, attentat som krävde 259 människors liv (se April 2019). SIS missade viktiga underrättelse från indisk säkerhetstjänst om att ett terrordåd planerades i Sri Lanka.

  • Rajapaksa sänker skatter

   President Rajapaksas nya regering sänker flera skatter i ett försök att få fart på landets krisande ekonomi. Bland annat sänks momsen på vissa varor för att stimulera den privata konsumtionen, och företagsskatter sänks för att underlätta för industrin.

  • November

  • Ny regering domineras av Mahinda Rajapaksa

   Den nya regeringen tillträder. Premiärminister Rajapaksa är också försvarsminister samt finansminister. Utrikesminister blir Dinesh Gunawardene och Janaka Bandara Tennakoon får posten som inrikesminister med ansvar över poliskåren.

  • Korruptionsåtal mot presidenten läggs ned

   Korruptionsåtalet mot president Gotabhaya Rajapaksa läggs ned som en följd av att landets statschef åtnjuter åtalsimmunitet enligt författningen. När Gotabhaya Rajapaksa avgår kan dock åtalet återupptas. Gotabhaya Rajapaksa åtalades i september 2018 för förskingring av 185 000 dollar från en statlig fond. Pengarna skulle användas för att bygga ett minnesmonument över hans föräldrar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0