Sri Lanka
Foto: Shutterstock/Dmitry Rukhlenko

Sri Lanka

Sri Lanka är en önation i Indiska oceanen, sydöst om Indien. Under perioden 1983–2009 plågades landet av ett inbördeskrig, som krävde uppemot 100 000 människors liv. Bakom kriget låg motsättningar mellan landets största folkgrupp, singaleserna, och den tamilska minoriteten. I krigets slutskede krossades den tamilska gerillan av regeringsstyrkorna. Anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med slutstriderna är många.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Valet skjuts upp, flygplatserna stängs

   Parlamentsvalet som skulle ha hållits i april skjuts upp tills vidare. Anledningen är att myndigheterna vill försöka minska spridningen av det nya coronaviruset, covid-19, som orsakat en pandemi. Landet stänger också alla sina internationella flygplatser och inför utegångsförbud i vissa områden. När beslutet fattas har Sri Lanka 53 bekräftade fall av coronasmitta.

  • Utbrytning ur UNP

   Oppositionspartiet UNP drabbas av inre splittring. Partiets presidentkandidat 2019, Premadasa, bildar det nya partiet Samagi Jana Balawegaya (SJB) tillsammans med en grupp andra utbrytare. Premadasa var vice partiordförande i UNP och misslyckades med att konkurrera ut Ranil Wickremesinghe från partiledarposten som han innehaft sedan 1994.

  • Parlamentsval i april

   President Gotabaya Rajapaksa utlyser parlamentsval den 25 april 2020. I samband med detta upplöses det sittande parlamentet, i enlighet med författningen. Rajapaksa leder en minoritetsregering och måste förhandla om stöd i parlamentet när han ska fatta beslut. Rajapaksa hoppas i valet få tillräckligt stöd i parlamentet för att bilda en majoritetsregering.

  • Februari

  • Sri Lanka drar tillbaka stödet för FN-resolutionen

   Rajapaksa-regeringen drar tillbaka Sri Lankas stöd för den FN-resolution från 2015 som säger att misstänkta krigsförbrytelser i inbördeskrigets slutskede 2009 ska utredas. Resolutionen fick stöd av den tidigare Sirisena-regeringen, medan bröderna Rajapaksa kraftigt motsätter sig utredningen. Båda hade framträdande roller när slutoffensiven genomfördes: premiärminister Mahinda var då president och president Gotabaya var försvarsminister.

  • Arméchefen vägras inresa till USA

   USA meddelar att Sri Lankas arméchef Shavendra Silva inte får besöka landet på grund av vad USA betecknar som trovärdiga bevis på att han gjort sig skyldig till brott mot de mänskliga rättigheterna under inbördeskrigets slutskede 2009 (se Augusti 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0