Sri Lanka
Foto: Shutterstock/Dmitry Rukhlenko

Sri Lanka

Sri Lanka är en önation i Indiska oceanen, sydöst om Indien. 1983–2009 plågades landet av ett inbördeskrig, som krävde uppemot 100 000 människors liv. Bakom kriget låg motsättningar mellan landets största folkgrupp, singaleserna, och den tamilska minoriteten. I krigets slutskede krossades den tamilska gerillan av regeringsstyrkorna. Anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med slutstriderna är många.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Avrättningar av dödsdömda återupptas

   President Sirisena säger inför parlamentet att han ska börja verkställa dödsdomar för narkotikabrott. Han säger att en eller flera avrättningar ska ske inom två månader. Sri Lanka utdömer dödsstraff för mord, våldtäkt och narkotikabrott men inga avrättningar har verkställts sedan 1977. Sirisena säger att beslutet är inspirerat av ett besök i Filippinerna där president Duterte genomfört en kritiserad kampanj med hårda tag mot narkotikasmugglare (se Filippinerna, Politiskt system).

 • 2018

  • December

  • Tillfällig budget antas

   För att undvika att Sri Lanka står utan statsbudget efter årsskiftet godkänner parlamentet en övergångsbudget för 2019 års fyra första månader, så att landet till exempel kan betala av på skulder. En ordinarie statsbudget för hela 2019 väntas vara klar i februari.

  • Nygammal regering

   President Sirisena utser en ny regering med 30 medlemmar. Premiärminister är Ranil Wickremesinghe. Sirisena behåller posten som försvarsminister och kontrollen över poliskåren. Wickremesinghes tidigare finans- respektive utrikesminister återfår sina poster.

  • Wickremesinghe åter premiärminister

   Till följd av utslaget i Högsta domstolen den 13 december överger Mahinda Rajapaksa sina anspråk på premiärministerposten, och Ranil Wickremesinghe återinstalleras som regeringschef.

  • HD: "Sirisena bröt mot grundlagen"

   Högsta domstolen slår enhälligt fast att president Sirisenas beslut den 9 november att upplösa parlamentet och utlysa nyval stred mot författningen. Presidenten kan enligt författningen utlysa nyval först när parlamentet suttit 4,5 år av den femåriga mandatperioden, som löper ut i augusti 2020. UNP välkomnar beslutet som en seger för demokratin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0