Sri Lanka
Foto: Shutterstock/Dmitry Rukhlenko

Sri Lanka

Sri Lanka är en önation i Indiska oceanen, sydöst om Indien. 1983–2009 plågades landet av ett inbördeskrig, som krävde uppemot 100 000 människors liv. Bakom kriget låg motsättningar mellan landets största folkgrupp, singaleserna, och den tamilska minoriteten. I krigets slutskede krossades den tamilska gerillan av regeringsstyrkorna. Anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med slutstriderna är många.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • HD: "Sirisena bröt mot grundlagen"

   Högsta domstolen slår enhälligt fast att president Sirisenas beslut den 9 november att upplösa parlamentet och utlysa nyval stred mot författningen. Presidenten kan enligt författningen utlysa nyval först när parlamentet suttit 4,5 år av den femåriga mandatperioden, som löper ut i augusti 2020. UNP välkomnar beslutet som en seger för demokratin.

  • Statsbudget för 2019 saknas

   Finansministern varnar för att hela statsapparaten kommer att avstanna den 1 januari 2019, eftersom det saknas en statsbudget efter årsskiftet. Samma dag röstar parlamentet, för andra gången, för att Wickremesinghe ska återinsättas som premiärminister. Vid omröstningen är endast ledamöter från hans UNP med allierade partier närvarande. Anhängarna till Rajapaksa bojkottar omröstningen.

  • Domstol underkänner Rajapaksa

   En högre domstol slår fast att Rajapaksa inte har befogenhet att agera som premiärminister så länge hans omstridda regering inte kan bevisa sin legitimitet.

  • November

  • Pengaflödet till regeringen stryps

   Parlamentet röstar för att hålla inne alla pengaöverföringar till regeringskansliet och departementen för att självt ha kontroll över landets krisande ekonomi. Undantag görs för löneutbetalningar, pensioner och basal samhällsservice. En dag tidigare meddelar det största tamilska partiet Tamilska nationella alliansen att det stödjer Wickremesinghes krav på att återfå premiärministerposten.

  • Båda regeringscheferna avvisas

   Parlamentets talman Jayasuriya meddelar att han avvisar såväl Rajapaksa som Wickremesinghe som regeringschef och tillsätter en kommitté som ska bestämma över den lagstiftande dagordningen. De ledamöter som är närvarande röstar för att ge Wickremesinghe ordförandeskapet i kommittén. Alla anhängare till Sirisena och Rajapaksa bojkottar omröstningen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0