Mongoliet
Foto: Wikimedia Commons/carvajal

Mongoliet

Berg, öken och grästäckt böljande stäpp präglar Mongoliet, inklämt mellan Ryssland och Kina i nordöstra Asien. Här dominerar fortfarande en nomadiserande herdekultur. Under medeltiden härskade mongoliska ledare som Djingis khan och hans ättlingar över stora delar av östra Asien och Ryssland, men senare föll deras riken samman och Mongoliet hamnade under kinesiskt styre. Från 1920-talet och fram till Sovjetunionens upplösning 1991 styrdes landet av kommunistpartiet. Sedan dess har en demokratisering och ekonomiska reformer genomförts, dock inte utan problem.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Jordskredsseger för regeringspartiet i valet

   Det regerande Mongoliska folkets parti (MPP) vinner parlamentsvalet med en klar majoritet av rösterna. En viktig anledning tros vara att landet varit förskonat från större spridning av det nya coronaviruset, vilket ses som regeringens förtjänst. MPP får 62 mandat i parlamentet medan huvudmotståndaren Demokratiska partiet får 11 mandat.

  • Mars

  • Städer sätts i karantän för att stoppa coronavirus

   En fransman som befinner sig i landet rapporteras ha smittats av coronaviruset. Regeringen meddelar efter det att städer i landet inklusive huvudstaden Ulan Bator stängs för in- och utresor. Skälet är att myndigheterna vill stoppa smittspridningen. Landet har sedan tidigare stängt gränsen mot Kina, där en epidemi bröt ut i början av 2020.

 • 2019

  • November

  • Mongoliet varnas för bristande bekämpning av penningtvätt

   Den internationella organisationen Financial Action Task Force (FATF) som övervakar att länder agerar mot penningtvätt och finansiering av terrorism lägger till Mongoliet på sin gråa lista över länder som har ”strategiska brister” på dessa områden. Därmed kan Mongoliet riskera sanktioner från internationella finansinstitutioner. 2017 fick Mongoliet en reprimand för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa finansiering som bidrar till utveckling av massförstörelsevapen. FATF uttryckte inte i klartext vad det handlade om, men experter menar att det var det växande ekonomiska samarbetet med Nordkorea som avsågs, vilket kan gynna Nordkoreas utveckling av sitt kärnvapenprogram. Enligt uppgifter är flera tusen nordkoreanska arbetare kvar i Mongoliet trots att en FN-sanktion kräver att nordkoreaner som arbetar i andra länder måste skickas hem. Dessutom uppges Mongoliet av bedömare hysa en önskan om att få tillgång till hamnar i Nordkorea för sin varuexport.

  • Oktober

  • Polis griper 800 kineser för penningtvätt

   800 kinesiska medborgare grips av polisen i Ulan Bator i samband med en utredning om misstänkt penningtvätt kopplad till onlinespel. De kommer att deporteras till Kina. Ytterligare fyra kineser och en mongolisk man, vilka misstänks för att ha organiserat det hela, kommer att utredas vidare av rättsväsendet.

  • September

  • Rysslands president utlovar investeringar

   Den ryske presidenten Vladimir Putin lovar att Ryssland ska bidra till att bygga upp ny infrastruktur i Mongoliet. Löftet kommer i samband med att Putin besöker Mongoliet. President Chaltmaagijn Battulga och den ryske presidenten undertecknar en rad överenskommelser om bland annat investeringsstöd. Enligt Battulga ska stödet bland annat användas till att bygga nya järnvägar vid gränsen till Kina för att underlätta för exporten av mineraler. Battulga hoppas även att Mongoliet ska få bygga en terminal i en rysk hamn för att kunna effektivisera varuexporten som skeppas via Ryssland.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0