Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Ny brutal gruppvåldtäkt upprör

   Folkliga protester utbryter på flera håll i Indien som en reaktion på en gruppvåldtäkt i Hyderabad där fyra män våldtar och mördar en kvinnlig veterinär vars kropp de sedan bränner upp. Krav höjs på strängare lagar mot liknande brott. Männen häktas men skjut senare ihjäl av polisen när de försöker fly.

  • November

  • Lägsta tillväxten på sex år

   Den indiska ekonomin uppvisar den lägsta tillväxttakten på över sex år – 4,5 procent – under kvartalet juli–september 2019. Samma kvartal 2018 var tillväxten 7,0 procent. Detta är sjätte kvartalet i rad som tillväxttakten minskar. Utvecklingen innebär en stor utmaning för Modi-regeringen vars löften om miljontals nya jobb blir allt svårare att uppfylla. Finansminister Sitharaman har försöker vända trenden genom att lätta på restriktionerna för utländska investeringar i nyckelsektorer, sänka företagsskatterna och genomföra fler utförsäljningar. Indiens centralbank har sänkt styrräntan fem gånger under 2019. Utvecklingen innebär att Kina 2019 går om Indien som världens snabbast växande ekonomi.

  • Pakistan tillåter indiska sikhers pilgrimsfärd

   Hundratals indiska sikher gör en pilgrimsfärd fyra kilometer in i Pakistan till orten Kartapur, där sikhismens grundare Guru Nanak tros ha avlidit. Pilgrimsresan är möjlig att genomföra tack vare ett samarbete mellan Indien och Pakistan i form av en säker visumfri landkorridor som skapats tillfälligt. Samarbetet ses av bedömare som ett av få exempel på samarbeten mellan de två ärkefienderna i en tid av svåra spänningar.

  • Tempelstrid går BJP:s väg

   Högsta domstolen slår fast att ett hindutempel kan byggas på den plats i Ayodhya i norra Indien där hinduer rev den 460 år gamla Babrimoskén 1992 (se Modern historia). Hinduerna ansåg att moskén var byggd ovanpå ett tempel tillägnat den hinduiske krigsguden Ram. Domstolen säger att en stiftelse ska övervaka det nya tempelbygget och muslimerna ska få upprätta en ny moské på en annan plats. Domstolens beslut ses av många som en framgång för Modi och BJP.

  • Oktober

  • Delstaten Jammu och Kashmir upphör

   Delstaten Jammu och Kashmir upphör formellt att existera och omvandlas istället till två federalt administrerade territorier: Ladakh samt Jammu och Kashmir.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0