Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Ett 50-tal soldater dödas i bombdåd i Kashmir

   Ett av de värsta attentaten mot den indiska militären i Kashmir sedan 1980-talet genomförs när 46 regeringssoldater dödas av en självmordsbombare som kör ett fordon med sprängmedel rakt in i en militärkolonn ett par mil utanför Srinagar. När Jaish-e-Mohammad tar på sig dådet lägger Indien ansvaret på Pakistan, där den militanta gruppen anses ha sitt fäste. Den indiska regeringen säger att den kommer att ta "alla tänkbara diplomatiska steg" för att "fullständigt isolera" grannlandet internationellt. Samtidigt avskaffar Indien de särskilda handelsprivilegier som Pakistan åtnjutit sedan 1996.

  • Regeringen backar om ny medborgarskapslag

   Modi-regeringen drar tillbaka ett förslag på en lagändring som syftade till att uppmuntra religiösa minoriteter från muslimska grannländer att söka indiskt medborgarskap, förutsatt att de bott i Indien i sex år. Lagförslaget väckte starka protester från invandringskritiska grupper i nordöstra Indien samt från andra samhällsgrupper som ansåg att lagändringen var diskriminerande mot muslimer. BJP-regeringen hade hoppats på att lagändringen skulle tas emot positivt av BJP:s hinduiska kärnväljare.

  • Priyanka Gandhi håller välbesökt valmöte

   Priyanka Gandhi gör sitt första offentliga framträdande sedan hon valdes till partisekretare för Kongresspartiet i ett område i Uttar Pradesh. Hon har vid framträdandet sällskap av sin bror Rahul Gandhi, ordförande för Kongresspartiet. Priyanka planerar att göra en rundresa i landet.

  • Politiker mördas i Västbengalen

   En ledamot för det regerande partiet TMC (Trinamool Congress) i Västbengalens delstatsparlament skjuts ihjäl i distriktet Nadia av okända gärningsmän under en hinduisk ceremoni. TMC anklagar partiets ärkerival BJP för att ligga bakom mordet, men BJP hävdar att mordet utförts av medlemmar av TMC, som är plågat av inre maktstrider. Mordet utlöser våldsamma demonstrationer i Nadia, som ligger tolv mil utanför Calcutta (Kolkata).

  • Kinesisk protest mot Modis besök i omstritt område

   Kina protesterar mot att premiärminister Modi besöker Arunachal Pradesh för att inviga två flygplatsbyggen där. Indien och Kina har en olöst konflikt om rätten till området och de två länderna utkämpade 1962 ett kortvarigt krig om Arunachal Pradesh.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0