Indien
Hinduisk festival vid floden Yamuna. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Indien

Indien är världens folkrikaste land och brukar kallas världens största demokrati. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juni

  • Modi bildar ny BJP-ledd regering

   Narendra Modi svärs in för en tredje femårsperiod som premiärminister vid en ceremoni i presidentpalatset i New Delhi. Den nya regeringen består av 60 ministrar från hans parti BJP och elva ministrar från andra partier i den BJP-ledda alliansen NDA. Det regionala Telugu Desam Party (TDP) med bas i Andhra Pradesh i södra Indien får några ministerposter liksom Janata Dal (United) från delstaten Bihar och det hindunationalistiska Shev Sena. Viktiga personer i Modis inre krets, som utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar, inrikesminister Amit Shah, försvarsminister Rajnath Singh och finansminister Nirmala Sitharaman, blir kvar på sina poster. BJP:s ordförande Jagat Prakash Nadda utnämns till hälsominister. Politikerna från allianspartierna får mindre tunga ministerposter. Till skillnad från i Modi två tidigare regeringar finns inga muslimer bland medlemmarna. Sju av ministrarna är kvinnor. På sin första dag med den nya regeringen tog Modi beslutet att dela ut kontantbidrag till 93 miljoner bönder samt bygga 30 miljoner nya bostäder till fattiga familjer.

  • Nio hinduiska pilgrimer dödas i bakhåll

   Okända gärningsmän skjuter mot en buss med hinduiska pilgrimer i södra delen av indiskkontrollerade Kashmir. Nio passagerare omkommer och 23 skadas när bussen faller ner i en djup ravin i samband med bakhållet. Attacken sker ungefär en timme innan Narendra Modi svärs in som premiärminister för en tredje femårsperiod.

  • BJP backar men vinner valet

   Det regerande hindunationalistiska BJP förblir det klart största partiet i valet till parlamentets underhus med 36,6 procent av rösterna. Det backar dock med 63 mandat jämfört med valet 2019 och stannar på 240 mandat. BJP förlorar därmed sin majoritet i underhuset. Men tillsammans med sina stödpartier inom alliansen NDA uppnår BJP en majoritet med 293 mandat. Kongresspartiet gör ett starkt val och vinner 21,2 procent av rösterna. Det ger partiet 99 mandat, nästan en fördubbling jämfört med valet 2019 då det fick 47 mandat. Tredje störst i underhuset blir Socialistpartiet med 4,6 procent (37 mandat), uppåt från 5 mandat i valet 2019. Bra går det också för det Bengalenbaserade Gräsrotspartiet (Trinamoolkongressen) som får 4,4 procent. Partiet vinner 7 nya mandat och hamnar på 29 mandat. De tre sistnämnda ingår i oppositionsalliansen India, som gemensamt får 232 mandat.

  • Det allmänna valet avslutas

   Den sjunde och sista etappen av parlamentsvalet avslutas. Valrörelsen har präglats av ett hårt tonläge och hätska utfall från såväl regeringspartierna som oppositionen. Högsta domstolen har uppmanat premiärminister Narendra Modi och BJP att tona ned den antimuslimska retoriken, medan den uppmanat oppositionen att inte hota väljarna med att ett fortsatt regeringsinnehav för BJP skulle innebära slutet för den indiska demokratin. Modi har kallat muslimer för ”infiltratörer” och anklagat Kongresspartiet för att planera att omfördela landets tillgångar för att gynna muslimer. Den sex veckor långa valperioden har sammanfallit med en extrem värmebölja i norra Indien. Enbart under valets sista dag avlider tiotals vallokalsarbetare till följd av hettan.

  • Maj

  • Indien börjar tillämpa medborgarskapslagen

   BJP-regeringen beviljar tiotals människor medborgarskap med den omstridda medborgarskapslag från 2019 som syftar till att göra det enklare för personer tillhörande religiösa minoriteter i de muslimska grannländerna Afghanistan, Bangladesh och Pakistan att bli indiska medborgare. Det är första gången lagen tillämpas. Lagen har fått kritik för att den utesluter muslimer, vilket regeringen besvarar med att muslimer i dessa länder har kunnat ansöka om indiskt medborgarskap långt innan den nya lagen antogs.

Till kalendariet
100524

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0