Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Tredje flest coronafall i världen

   Indien passerar Ryssland i antalet bekräftade fall av coronavirus och blir det land i världen som har tredje flest fall efter USA och Brasilien. Det senaste dygnet registrerade Indien 24 000 nya coronafall, vilket innebär att landet sammanlagt har närmare 700 000 bekräftade coronafall och nästan 20 000 dödsfall med covid-19.

  • Indien köper nya ryska stridsflygplan

   Indien köper 33 nya ryska stridsflygplan (21 MiG-29 och 12 SU-30 MKI) och uppgraderar 59 MiG 29-plan som redan är inköpta från Ryssland. Vapenaffären är värd 2,4 miljarder dollar och sker samtidigt som spänningarna är starka mellan Indien och Kina i det omstridda gränsområdet i Himalaya.

  • Domstol ger italienska marinsoldaterna åtalsimmunitet

   Permanenta skiljedomstolen i Haag fastslår att de två italienska marinsoldater som Indien vill ställa till svars för att ha dödat två indiska fiskare 2012 har rätt till åtalsimmunitet. Fallet med de dödade fiskarna har skapat starka spänningar i relationerna mellan Indien och Italien. Marinsoldaterna har stått åtalade i Indien sedan dödsskjutningarna inträffade när den indiska fiskebåten närmade sig en italiensk oljetanker utanför Keralas kust och de marinsoldater som vaktade tankern för piratattacker valde att skjuta. Italien tog fallet till Permanenta skiljedomstolen 2015 eftersom man ansåg att dödsskjutningarna skedde på internationellt vatten. Indien kräver att soldaterna ska prövas i Indien, ett krav som domstolen uppmanar landet att överge. Domstolen säger dock att Indien har rätt till skadestånd.

  • Juni

  • Lokala nedstängningar

   Indien öppnas upp ytterligare genom att fler inrikesflyg och tåglinjer får återuppta trafiken. Istället försöker Indien införa en rad strikta lokala nedstängningar i områden som är extra hårt drabbade. Skolor, tunnelbanor, biografer, gym och simhallar är exempel på platser som fortfarande hålls stängda i hela landet. Indien har 550 000 bekräftade fall av covid-19 och närmare 17 000 dödsfall i virussjukdomen.

  • Över en halv miljon coronasmittade

   Indien har passerat en halv miljon bekräftade fall av coronavirusinfektioner, enligt indiska regeringens statistik. Det senaste dygnet tillkom 18 500 nya infektioner. Viruset är spritt i stora delar av landet, men epidemin har hunnit olika långt i olika delar. Värst drabbade är för närvarande de stora städerna, bland annat New Delhi och Bombay.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0