Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Modi möblerar om i regeringen inför delstatsval

   Premiärminister Modi genomför flera stora ändringar i sin BJP-ledda regering. Tolv ministrar avgår, däribland hälsominister Harsh Vardhan som fått klä skott för regeringens kritiserade hantering av coronapandemin samt de inflytelserika ministrarna Ravi Shankar Prasad och Prakash Javadekar. Fyrtiotre nya ministrar tillträder. Därmed växer regeringen i storlek från 52 till 77 medlemmar. Ombildningen görs sannolikt för att stärka BJP:s odds i sju viktiga delstatsval under 2022. Ett 20-tal av de nya ministrarna är hemmahörande i Uttar Pradesh, Karnataka och Gujarat där val ska hållas. Sju nya kvinnor tar också plats i regeringen, liksom ett antal personer tillhörande minoritetsgrupper.

  • Antalet döda med covid-19 passerar 400 000

   Som tredje land i världen efter USA och Brasilien passerar Indien 400 000 döda med bekräftad covid -19. Många bedömare anser dock att den verkliga dödssiffran snarare ligger runt en miljon. Det sammanlagda antalet indier som testats positivt med virussjukdomen är uppe i drygt 30 miljoner. Smittspridningen har minskat markant sedan toppen i april/maj men vaccinationskampanjen får kritik för att gå alltför långsamt.

  • Juni

  • Modi träffar ledare från Kashmir

   Premiärminister Modi träffar regionala ledare från Kashmir för första gången sedan den före detta delstaten fråntogs sin speciella autonomi av regeringen i New Delhi (se Augusti 2019). Vid mötet som hålls i New Delhi uppmanar Modi de regionala ledarna att påskynda förberedelserna för regionala val i det omstridda området. Fjorton kashmiriska ledare deltar i mötet, bland andra de före detta chefsministrarna Mehbooba Mufti och Farooq Abdullah samt den senares son, som samtliga fanns bland hundratals fängslade under de oroliga månaderna efter Modi-regeringens beslut att begränsa Jammu och Kashmirs självbestämmande. De regionala ledarna säger vid mötet att de fortfarande inte accepterar förändringarna som genomfördes i augusti 2019 och att de ska fortsätta att kämpa för att området ska återfå sin tidigare status.

  • Rättsfallen mot italienska soldater läggs ned

   Högsta domstolen lägger ned rättsfallen mot de två italienska marinkårssoldater som åtalats för mord på två indiska fiskare (se Februari 2012). De italienska soldaterna befann sig i vattnen utanför Kerala, ombord på ett marinfartyg med uppgift att skydda ett oljefartyg från pirater. De sköt mot en fiskebåt som de i rättegången sagt att de uppfattade som pirater. De utdragna rättsprocesserna, som har ansträngt relationerna mellan Indien och Italien, får nu sitt definitiva slut. 2020 slog Internationella skiljedomstolen i Haag fast att soldaterna åtnjöt åtalsimmunitet, men att Indien hade rätt att kräva skadestånd. Indien accepterade skiljedomstolens utslag. Skadeståndet blev 1,3 miljoner dollar.

  • Gratis covidvaccin för alla vuxna

   Modi-regeringen erbjuder alla indier fyllda 18 år gratis vaccin mot covid-19. Den nationella vaccinationskampanjen inleds den 21 juni. Tidigare har vaccinationerna delvis administrerats på delstatsnivå, vilket fått kritik för att det gått för långsamt. Samtidigt fortsätter Delhi och Bombay (Mumbai) att stegvis lätta på coronarestriktionerna i takt med att smittspridningen minskar. I södra och centrala Indien sprids dock viruset fortfarande snabbt. I hela Indien rapporteras runt 100 000 bekräftade nya infektioner per dygn, jämfört med toppsiffran på över 400 000 i maj. Antalet bekräftade döda med covid-19 understiger 2 500 per dygn.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0