Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Dramatisk smittspridning

   Antalet bekräftade nya coronainfektioner per dygn har fördubblats på tio dagar när Indien passerar 200 000 nya infektioner under ett dygn. Det råder brist på såväl vaccin som sjukvårdsplatser och syrgas på flera håll i landet. Myndigheterna lättade på coronarestriktionerna under årets första månader då smittspridningen var betydligt lägre. Sedan dess har religiösa festivaler med miljontals deltagare genomförts, liksom cricketmatcher och stora politiska samlingar. Landets drastiska nedstängning under den första coronavågen i mars 2020 drabbade landets fattiga mycket hårt och ekonomin försämrades snabbt. Modi-regeringen har därefter tvekat att införa lika strikta nationella begränsningar, men vissa delstater som Maharashtra, Delhi och Uttar Pradesh har stränga regler på plats. Följden är att mängder av fattiga nu åter lämnar storstäderna för hembygden.

  • Näst flest coronasmittade invånare i världen

   Indien passerar Brasilien som landet med näst flest bekräftade coronasmittade invånare efter USA. Sammanlagt har 13,5 miljoner bekräftade fall av covid-19 registrerats i Indien jämfört med 13,48 miljoner i Brasilien. Smittspridningen är mycket snabbt i Indien som noterar fler än 168 000 nya infektioner under dygnet, eller var sjätte bekräftad ny virusinfektion under dygnet i hela världen. Värst är situationen i Maharashtra med storstaden Bombay, där rapporter kommer om brist på syrgas.

  • Över 100 000 nya coronainfektioner per dygn

   För första gången i Indien passerar antalet nyinfekterade med covid-19 under ett dygn 100 000. Särskilt snabb är smittspridningen i delstaten Maharashtra med megastaden Bombay (Mumbai), där närmare 60 000 av fallen registreras. Endast USA har registrerat ett högre antal insjuknade i covid-19 under ett enstaka dygn. Indien har nu haft 12,5 miljoner bekräftade fall av covid-19 och 165 000 döda med virussjukdomen. Modi-regeringen inleder en landsomfattande informationskampanj om bland annat hygien och munskydd, men vill inte införa en ny nationell nedstängning eftersom den tidigare, i mars 2020, förde med sig ekonomisk kris för landet och ett stort lidande för miljontals fattiga.

  • Mars

  • Indien pausar vaccinexport

   Indien stoppar tillfälligt exporten av covidvaccin på grund av den snabba smittspridning bland den egna befolkningen. Vaccinet tillverkas av Indiens seruminstitut (Serum Institute of India) på licens av AstraZeneca och går till FN-projektet Covax, som distribuerar vaccin till fattiga länder. Därmed riskerar ett 60-tal länder att bli utan vaccin eller få färre doser än väntat. Samma dygn registrerade Indien över 50 000 nya virusinfektioner, det högsta antalet på ett dygn sedan november 2020.

  • USA:s försvarsminister i New Delhi

   USA:s nye försvarsminister Lloyd Austin besöker regeringen i New Delhi. Mötet blir den första icke-digitala kontakten mellan Indien och USA:s nya Biden-administration. Austin träffar premiärminister Modi och hans nationelle säkerhetsrådgivare Ajit Doval. Dagen därpå träffar Austin även Indiens utrikesminister S. Jaishankar och försvarsministern Rajnath Singh. Samtalen koncentreras kring de två ländernas relationer till Kina.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0