Indien
Hinduisk festival vid floden Yamuna. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Indien

Indien är världens folkrikaste land och brukar kallas världens största demokrati. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Kongresspartiets bankkonton frysta

   Kongresspartiet säger till medier att det fått bankkonton frysta under en period. Oppositionspartiet har tidigare anklagat BJP-regeringen för att utnyttja myndigheter till att hindra dess verksamhet. Blockeringen av kontona sker ungefär ett par månader innan allmänna val ska hållas och partierna har inlett sina valkampanjer.

  • Bönder marscherar för minimipriser

   Polisen använder tårgas för att stoppa en protestdemonstration med tusentals bönder som kräver minimipriser för sina grödor. Tårgasbehållare släpps bland annat ner från drönare i luften. Ett mindre antal bönder får lättare skador. Polisinsatsen mot marschen sker i Ambala 20 mil norr om New Delhi. Bönderna försöker marschera mot huvudstaden efter det att förhandlingar mellan bondeorganisationer och centralregeringen har brutit samman. I New Delhi har polisen satt upp stora barrikader, och folksamlingar med fler än fem personer har tillfälligt förbjudits. Indiens bönder har ett stort politiskt inflytande inför allmänna val eftersom de är en så stor väljargrupp. Två tredjedelar av Indiens befolkning på drygt 1,4 miljarder livnär sig på jordbruk. Bönderna, med hundratals traktorer, kommer huvudsakligen från delstaterna Punjab, Haryana och Uttar Pradesh.

  • Fängslade indier i Qatar släpps fria

   Åtta indier som först dömdes till döden för spioneri i Qatar (se Oktober 2023) och därefter fick sina straff omvandlade till fängelse av en qatarisk domstol (se December 2023) släpps fria. Indierna, före detta marinofficerare i den indiska flottan, anklagades för att ha spionerat på ett qatariskt ubåtsprogram på uppdrag av Israel. Brotten ska ha begåtts när de åtta var anställda vid det privata qatariska företaget Al Dahra. Deras fall har inneburit en 18 månader lång diplomatisk kamp för Indien för att få dem fria.

  • Flera döda i bråk kring moskérivning

   Minst fyra människor dödas i våldsamheter som bryter ut i Haldwani i delstaten Uttarakhand sedan myndigheterna där rivit en moské och en muslimsk skola. Rivningen motiverades med att moskén och skolan hade byggts olagligt på mark ägd av delstaten. Uttarakhand styrs av det hindunationalistiska BJP.

  • BJP inför omstridda lagar i Uttarakhand

   Den BJP-styrda delstaten Uttarakhand inför gemensamma civilrättsliga lagar som gäller för alla invånare. Inom offentlig rätt har Indien enhetliga lagar, men tidigare hade bara Goa gemensamma civilrättsliga lagar för alla. I resten av landet råder olika lagar för exempelvis giftermål, arv och skilsmässa beroende på vilken religion man tillhör. BJP har som målsättning att införa en enhetlig civilrätt för hela landet, vilket väcker motstånd bland religiösa minoriteter, i synnerhet muslimer, då man befarar att lagarna kommer att anpassas till hinduismen. Lagens försvarare säger att den stärker kvinnors och barns rättigheter. Exempelvis får söner och döttrar samma arvsrätt. Den sätter också en 18-årsgräns för äktenskap för kvinnor (21 år för män). Premiärminister Narendra Modi har länge argumenterat för standardiserade civilrättsliga lagar och många BJP-anhängare ser lagändringarna i Uttarakhand som en signal för att samma sak kommer att ske i hela Indien om BJP väljs om i parlamentsvalet våren 2024.

Till kalendariet
100524

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0