Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Indiska valet drar igång

   Det drygt månadslånga valet inleds, efter en valrörelse där huvudmotståndarna BJP och Kongresspartiet vinnlagt sig om att locka den stora väljargruppen på landsbygden. Indiens drygt 260 miljoner bönder har, liksom i tidigare val, utlovats kontantbidrag och satsningar på landsbygdsutveckling. BJP lovar i sitt valmanifest att lägga 1 440 miljarder dollar på infrastruktur, varav 359 miljarder ska gå till landsbygden. Regeringspartiet lovar också ett årligt bidrag på 86 dollar till alla bönder. BJP försöker hålla kvar de hindunationalistiska kärnväljarna med löften om att bygga ett tempel till guden Rama "så snart som möjligt" samt införa en lag som garanterar hinduer i grannländerna indiskt medborgarskap. Kongresspartiet lovar bland annat 1 045 dollar i bidrag till vardera av landets 250 miljoner fattigaste familjer. Oppositionspartiet försöker också vinna över tidigare BJP-väljare genom att kritisera resultatet av regeringens arbete under den senaste mandatperioden.

  • Mars

  • Pakistan finner inga kopplingar till Kashmirdådet

   Pakistan har inte kunnat påvisa några kopplingar mellan de misstänkta motståndsmän som polis och militär gripit på begäran av Indien och självmordsattentatet i indiskkontrollerade Kashmir (se Februari 2019). Pakistanska myndigheter har gripit 54 personer sedan Indien överräckte en lista med 90 misstänkta attentatsmän samt 22 platser i Pakistan där New Delhi anser att terrorister har upprättat träningsläger. Massgripandena i Pakistan gjordes sedan USA tryckt på för att öka Islamabads insatser mot terrorism. Pakistanska UD säger att det inte heller existerar några träningsläger för terrorister på de 22 platser i Pakistan som Indien påstår. Regeringen i Islamabad säger att indiska utredare är välkomna att besöka platserna om New Delhi begär det.

  • Kongresspartiet lovar var tredje kvinna i parlamentet

   Vid ett valmöte i Madras (Chennai) ger Kongresspartiets ordförande och vallokomotiv Rahul Gandhi löftet att en tredjedel av anställningarna i statsförvaltningen och var tredje plats i parlamentet ska reserveras för kvinnor om Kongresspartiet vinner valet i april/maj. I valet 2014 valdes 61 kvinnor in i underhuset (lok sabha) som har 543 ledamöter.

  • Parlamentsval i april och maj

   Val till parlamentets underhus (lok sabha) ska genomföras mellan den 11 april och den 19 maj, tillkännager valmyndigheten. Valresultatet offentliggörs den 23 maj. Runt 900 miljoner röstberättigade indier ska välja 543 ledamöter till den lagstiftande församlingen.

  • Indien förlorar handelsförmåner i USA

   USA inleder en process för att avskaffa Indiens (och Turkiets) särskilda handelsförmåner (Generalized System of Preferences, GSP) på den amerikanska marknaden. Motiveringen är att Indien har infört en rad handelshinder som fått negatia effekter för USA. Indiens handelsminister säger att beslutet inte kommer att få någon nämnvärd effekt på Indiens export till USA, då GSP bara är värt 5,6 miljarder dollar och Indien exporterar för sammanlagt omkring 80 miljarder dollar till USA. Det tar 60 dagar att verkställa belutet att avskaffa GSP för Indien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0