Indien
Hinduisk festival vid floden Yamuna. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Dödligt våldsutbrott i hinduiska Kashmir

   Sammanlagt tio människor dödas under ett fåtal dagar i ett våldsutbrott i den vanligtvis relativt lugna hinduiska södra delen av det Indienkontrollerade Kashmir. Fyra invånare dödas när två misstänkta Indienfientliga rebeller skjuter mot hus i byn Dangri. Senare dödas en vuxen och en sjuåring i en explosion i ett hus i samma by. Fyra misstänkta rebeller dödas i eldväxling med polis vid en vägkontroll i staden Jammu. Dödsskjutningarna leder till folkliga protester mot den dåliga säkerheten i området. Indiskkontrollerade Kashmir styrs direkt från New Delhi sedan 2019.

 • 2022

  • November

  • Rajiv Gandhis mördare släpps fria

   Indiens högsta domstol friger sex människor som dömts för mordet på den före detta premiärministern Rajiv Gandhi, som vid 46 års ålder mördades av en kvinnlig självmordsbombare från den lankesiska separatistgerillan LTTE under ett valmöte i Tamil Nadu 1991. Domstolens motivering till frigivningarna är att fångarna uppvisat "över 30 års gott uppförande" i fängelset.

  • Oktober

  • Dalit blir ny Kongresspartiledare

   Kongresspartiet väljer den 80-åriga partiveteranen Mallikarjun Kharge till ny ordförande. Det är första gången på 24 år som en person utanför släkten Nehru/Gandhi blir ledare för det krisdrabbade oppositionspartiet. Mallikarjun Kharge är dalit och har tidigare varit järnvägs- och arbetsmarknadsminister. Han väljs till ny ordförande med stor marginal och ersätter Sonia Gandhi på posten. Senast Kongresspartiet innehade regeringsmakten var 2004–2014.

  • September

  • Radikal muslimsk grupp förbjuds

   Den muslimska gruppen Indiens folkfront (PFI) förbjuds i fem år med motiveringen att den har kopplingar till terrorism. Dygnet dessförinnan grips över 300 PFI-medlemmar i en nationell polisinsats, anklagade för att uppmuntra till sekteristiskt våld och subversiv verksamhet. PFI har enligt myndigheterna nära samröre med den förbjudna militanta gruppen Indiens islamiska studentrörelse samt kopplingar till Islamiska staten (IS). De flesta gripanden görs i Karnataka i söder och Uttar Pradesh i norr. PFI nekar till anklagelserna och anser sig vara utsatta för en "häxjakt" på order av Modis BJP-regering. Hårdföra hindunationalister har länge förordat ett förbud mot PFI, som deltagit i flera stora regeringskritiska protester. En rad PFI-medlemmar har dömts för grova våldsbrott sedan gruppens tillblivelse för 15 år sedan. 2015 dömdes exempelvis 13 människor med kopplingar till PFI för att ha huggit handen av en universitetslektor som fem år tidigare anklagats för att ha smädat profeten Muhammed. Enligt inrikesdepartementet har PFI-medlemmar gjort sig skyldiga till minst tio mord på icke-muslimer enbart i södra Indien. PFI uppskattas ha tiotusentals medlemmar i Indien.

  • Truppreträtt i Ladakh

   Indien och Kina har enats om en gemensam, samordnad truppreträtt från regionen Gogra-Hot Springs i det omstridda gränsområdet Ladakh i Himalaya, meddelar det indiska försvarsdepartementet. Gogra-Hot Springs är en av flera platser längs gränsen i Ladakh där indiska och kinesiska soldater stått utplacerade på varsin sida av gränsen. Bedömare anser att reträtten inte beror på att de två länderna enats om gränsdragningen, endast om att minska risken för nya konfrontationer. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Kina sökt närmare kontakter med Indien.

Till kalendariet
100524

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0