Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Turister kan åter besöka Kashmir

   Turister tillåts åter besöka det indiskkontrollerade Kashmir, vilket inte varit tillåtet sedan i början av augusti då myndigheterna uppmanade besökare att lämna området.

  • Journalistprotest i Kashmir

   Drygt 100 journalister i indiskkontrollerade Kashmir genomför en tyst protestaktion mot att mobilnätverken och internet fortfarande är nedstängda i området. Ett mediecenter som regeringen inrättat i Jammu och Kashmir är inte tillräckligt, enligt de demonstrerande journalisterna.

  • Modi: löftet om toaletter åt alla är infriat

   I ett tal på 150-årsdagen av Mahatma Gandhis födelse förklarar premiärminister Modi att inga invånare längre behöver uträtta sina behov i det fria sedan 110 miljoner nya toaletter har byggts i Indien sedan 2014. Därmed har regeringen infriat ett vallöfte från det året. Modi säger att 600 miljoner invånare på 60 månader har fått tillgång till toalett. Flera experter ifrågasätter dock Modis uttalande och menar att det fortfarande finns områden där invånarna inte har toaletter, eller väljer att inte använda de toaletter som finns. Modi förklarar samtidigt att hans nästa mål är att senast 2022 göra Indien fritt från engångsplast.

  • September

  • Kritik när känd politiker i Kashmir grips

   Den kashmiriska parlamentsledamoten Farooq Abdullah, 81 år och tidigare chefsminister i Jammu och Kashmir, grips med stöd av den kontroversiella säkerhetslagen PSA (Public Safety Act). Därmed kan han hållas i förvar i upp till två år. Abdullah tillhör de kashmiriska ledare som sattes i husarrest i samband med att Indien återkallade Kashmirs självstyre (se Augusti 2019). Regeringen i New Delhi tros ha satt tusentals människor i förvar efter återkallandet, bland andra aktivister, lokalpolitiker, journalister och affärsmän.

  • Oljeledning till Nepal invigs

   En oljeledning som korsar gränsen mellan Indien och Nepal invigs. Det är den första oljeledningen i Sydasien som går över en nationsgräns. Ledningen ska ses som en del av Indiens och Kinas kamp om inflytande över länderna i regionen. Nepal ingår sedan 2017 i Kinas infrastrukturprojekt BRI (Belt and Road Initiative, även kallat Nya Sidenvägen).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0