Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • "Insider" blir ny chef för centralbanken

   Regeringen utser Shaktikanta Das, en högt uppsatt tjänsteman på finansdepartementet, till ny centralbankschef. Das står Modi nära och var en nyckelperson bakom premiärministerns omstridda beslut att skrota 86 procent av landets sedlar med omedelbar verkan (se November 2016). Kritiker anser att Das står alltför nära regeringen och att centralbankens oberoende därmed är hotat. Andra bedömare tonar ned betydelsen av chefsbytet.

  • Centralbankschefen avgår

   Indiens centralbankschef Urjit Patel lämnar sitt uppdrag på grund av motsättningar med regeringen. Patel uppger ”personliga skäl” för sin avgång men bedömare anser att den verkliga orsaken är regeringens upprepade försök att påverka centralbankens ränte- och valutapolicy. Regeringen vill att banken ska sänka räntorna och använda mer av valutareserven för nya investeringar. Det är mycket ovanligt att en indisk centralbankschef slutar innan hans förordnande löpt ut.

  • Rekordung rebell i Kashmir skjuts ihjäl

   En 14-årig pojke, Mudasir Ahmad Parrey, skjuts ihjäl av indiska soldater utanför Srinagar i Kashmir. Han uppges vara den yngsta rebellen som dödats i konflikten i Kashmir. Parrey gick med i en militant motståndsgrupp i augusti 2018 och dödas tillsammans med två andra gruppmedlemmar, däribland en 17-åring, efter att indiska soldater omringat huset där de tre gömt sig och belägrat det under 18 timmar.

  • Hinduer kräver tempelbygge

   Hundratusentals människor marscherar genom New Delhi med krav på att ett hinduiskt tempel ska byggas på den plats i Uttar Pradesh där en moské från 1500-talet revs av en folkmassa 1992.

  • BJP backar i delstatsval

   Det går dåligt för BJP i flera delstatsval, vilket får medier att spekulera i att detta kan vara en fingervisning om utgången i de allmänna valen våren 2019. I Rajasthan segrar Kongresspartiet med en halv procentenhet över BJP, som styrt delstaten i fem år. Kongresspartiet vinner även regeringsmakten i Chhattisgarh, där BJP styrt i 15 år. BJP backar också i Madhya Pradesh, där det hindunationalistiska partiet regerat de senaste 15 åren. I Mirozam besegrar dock ett regionalt BJP-vänligt parti Kongresspartiet, och i Telangara förlorar Kongresspartiet makten till ett regionalt parti. Men även i Telangara får Kongresspartiet fler röster än BJP.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0