Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Banden till Maldiverna stärks

   Premiärminister Modi inleder sin andra mandatperiod med ett besök i Maldiverna, där Indien och Kina konkurrerar om inflytande (se Utrikespolitik och försvar). Modi inviger under besöket ett kustradarsystem och ett militärt övningscenter, båda indiskfinansierade. Den maldiviska övärlden breder ut sig över ett av världens mest trafikerade farvatten och är därför strategiskt viktigt för de två stormakterna. Solih-regeringen är Indienvänlig medan expresidenterna Yamin och Rajapaksa hade nära samarbeten med Kina. President Solih och Modi lovar att samarbeta i kampen mot sjöröveri, terrorism, organiserad brottslighet och smuggling genom ökad patrullering av farvattnen, flygövervakning och informationsutbyte. Tidigare under 2019 utlovade Indien 800 miljoner dollar i krediter till Maldiverna, som är tungt skuldsatt av kinesiska lån.

  • Maj

  • Få kvinnor och lågkastiga i Modi 2.0

   Premiärminister Modi presenterar sin nya regering, som i indiska medier går under namnet Modi 2.0. Den består av 58 ministrar, varav 25 ingår i det så kallade kabinettet som samlar de centrala ministrarna. BJP-veteranen Amit Shah, som stått vid Modis sida under hela dennes karriär, blir inrikesminister. Som utrikesminister väljer Modi Subrahmanyam Jaishankar, diplomat och tidigare ambassadör till såväl USA som Kina. Rajnath Singh utnämns till försvarsminister. Den viktiga posten som finansminister går till Nirmala Sitharaman, som tidigare varit försvarsminister. Hon är en av endast sex kvinnor bland de 58 ministrarna, trots att fler kvinnor än någonsin valdes in i underhuset (77 stycken). Av de sex kvinnliga ministrarna tillhör tre kabinettet. Sitharaman blir den andra kvinnan i Indien på finansministerposten, efter Indira Gandhi. De allra flesta ministrarna tillhör höga kaster. Av de 131 ledamöter från låga kaster som kvoteras in i underhuset får tio ministerposter. Övervikten av ministrar från norra Indien (hindibältet) är stor. I kabinettet sitter tre ministrar från södern. En minister är muslim. Han är medlem av överhuset för BJP och får ansvaret för minoritetsfrågor. I underhuset är 26 av 543 ledamöter muslimer.

  • Valtriumf för Modi och BJP

   Det officiella resultatet av valet till underhusets 543 platser offentliggörs av valmyndigheten. BJP har vunnit en oväntat stor andel av rösterna: 303 mandat. Det är en ökning med 21 mandat jämfört med valet 2014. Det är första gången på nästan 50 år som en premiärminister blir omvald med ett ökat antal mandat. Den stora valsegern är en triumf för premiärminister Modi, då valet av många bedömare betraktats som ett slags folkomröstning om hans insatser under den första mandatperioden. Kongresspartiet gör ännu ett dåligt val och får 52 mandat, vilket bara är något bättre än katastrofvalet 2014 då partiet fick 44 mandat. Resultatet är ännu ett stort nederlag för Kongressledaren Rahul Gandhi, som dessutom förlorade sin plats i valdistriktet Amethi som tillhört familjen Gandhi i generationer. Han blir utslagen av en före detta TV-stjärna som kandiderar för BJP.  Tre regionala partier får över 20 mandat: All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (23 mandat; Tamil Nadu och Pondicherry), All India Trinamool Congress (22; Västbengalen) och Yuvajana Sramika Rythu Congress Party (22; Andhra Pradesh). BJP:s alliansparti Shiv Sena får 18 mandat och det regionala Janata Dal (United) (Bihar och Jharkand) får 16 mandat. Valet hålls i sju omgångar: 11 april, 18 april, 23 april och 29 april samt 6 maj, 12 maj och 19 maj.

  • Sista fasen av valet hålls

   Den sjunde och sista omgången av de allmänna valen genomförs. Under det utdragna valet bryter oroligheter och våld ut på flera håll. I Jammu och Kashmir skadas flera demonstranter i sammandrabbningar med polis. I Västbengalen uppstår gatustrider mellan BJP-anhängare och oppositionella. I Orissa, Chhattisgarh och Maharashtra försöker maoistiska naxaliter sabotera valprocessen; i Maharashtra dödas 15 soldater och deras förare av maoisterna. Modi och Gandhi kastar dagligen glåpord mot varandra.

  • IS utropar "provins" i Kashmir

   Islamiska staten (IS) meddelar via sin nyhetsbyrån Amaq att organisationen har grundat sin första "provins" i Indien. Provinsen kallas "Wilayah of Hind" och ligger i Jammu och Kashmir. Regeringen i New Delhi nekar till att IS har etablerat sig i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0