Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Pandemin når Bombays slum

   Coronapandemin når ett av Asiens största slumområden, Dharavi utanför Bombay, där runt en miljon människor lever tätt ihop, ofta under svåra förhållanden. Två dödsfall i covid-19 har bekräftats i Dharavi, som delvis spärras av. Det sker när Indien har 56 bekräftade dödsfall i covid-19 och sannolikt ett stort mörkertal av coronasmittade invånare.

  • Räddningspaket från Världsbanken

   Världsbanken presenterar ett räddningspaket på 1,9 miljarder dollar som ska fördelas mellan 25 utvecklingsländer. Pengarna är ett bidrag till kampen mot coronapandemin. Mer än hälften av beloppet, 1 miljard dollar, går till Indien, som saknar pengar till bland annat skyddsutrustning för vårdpersonalen och tester för misstänkt smittade personer.

  • Mars

  • Ursäkt och nödhjälp till de fattigaste

   Modi-regeringen beordrar alla delstater och territorier att stänga gränserna för att hindra människor från att förflytta sig inom landet. Miljontals migrantarbetare söker sig ut från städerna när de inte längre kan få arbete och försörjning där. Modi ber landets fattigaste om ursäkt för de långtgående åtgärderna mot coronapandemin men säger att de är nödvändiga. Han utlovar ett räddningspaket på 22 miljarder dollar till landets fattigaste hushåll. Läger börjar byggas utanför storstäderna för att migrantarbetare ska kunna samlas där.

  • Indien sätts i karantän

   Premiärminister Modi stänger ned i princip hela Indien med dess 1,3 miljarder invånare i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset som nu tycks ha tagit fart i landet. Nedstängningen fungerar som ett utegångsförbud och den som bryter mot detta kan straffas med två års fängelse och böter. Som en direkt följd av Modis besked rusar mängder av indier till butikerna för att hamstra mat och andra förnödenheter. Modi twittrar en vädjan till folket att inte råka i panik. Alla slags folksamlingar är förbjudna och alla allmänna kommunikationsmedel står stilla. Människor med arbeten inom vård, polis och medier undantas från en order om att stanna hemma.

  • Inrikesflyget stoppas

   Alla inrikes flygningar för passagerare ställs in i ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0