Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Begränsad strejkrätt, förbättringar för oorganiserade

   Parlamentet antar en rad nya arbetsmarknadslagar. Bland annat vidtas åtgärder för att göra det svårare för anställda att strejka, samt lättare för arbetsgivare att anställa och avskeda personal. Anställda måste informera arbetsgivare om en planerad strejk senast 14 dagar innan den ska hållas. De nya lagarna ger också runt 400 miljoner oorganiserade arbetare rätt till liv- och olycksfallsförsäkring, moderskapspenning samt pension.

  • Taj Mahal öppnas igen

   Det berömda mausoleet Taj Mahal i Agra öppnas åter för besökare som ett led i regeringens beslut att återstarta landets ekonomi efter nedstängningen i samband med coronapandemins utbrott (se Mars 2020). Innan pandemin drabbade Indien besöktes Taj Mahal av sju miljoner turister per år.

  • Friare marknad för bönderna

   Parlamentet antar nya omstridda jordbrukslagar som innebär att det indiska systemet, där alla bönder säljer sina varor till fasta priser reglerade av staten, kompletteras med en fri marknad där bönderna säljer sina varor till vem de vill (även privata aktörer) och till priser som marknaden avgör. Lagförslagen kommer från BJP-regeringen som anser att de kommer att öka böndernas inkomster samt uppmuntra dem till att investera i och modernisera sina gårdar. Lagarna väcker starka motreaktioner hos oppositionen som varnar för att den privata sektorn kommer att få alltför stort inflytande och att många småbönder inte kommer att klara sig i konkurrensen. Beslutet föregås av flera dagars massiva bondeprotester i bland annat Punjab, Haryana och Västbengalen. Även ministern med ansvar för livsmedelsframställning avgår i protest mot lagarna som hon anser kommer att slå hårt mot bönderna i hennes valdistrikt i Punjab. Åtta parlamentsledamöter från oppositionen stängs av sedan de genomfört en sittdemonstration inne i parlamentet.

  • Fem miljoner coronasmittade

   Det sammanlagda antalet bekräftade fall av indier som smittats av coronaviruset passerar fem miljoner. Varje dygn testas över 90 000 invånare positivt för coronaviruset. Inget annat land i världen har en så snabb smittspridning. Sammantaget har drygt 82 000 avlidit med covid-19 i landet och varje dygn dör runt 1 300 indier med bekräftad covid-19. Den tilltagande smittspridningen sker samtidigt som regeringen av ekonomiska skäl öppnar upp Indien efter nedstängningar (Indiens ekonomi krympte med en fjärdedel under första kvartalet 2020). Trots att runt en miljon invånare testas varje dag bedöms mörkertalet fortfarande vara högt.

  • Indien och Kina lovar lösa gränstvist

   Kinas utrikesminister Wang Yi och Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar enas om flera åtgärder för att försöka minska spänningarna vid den gemensamma gränsen i Himalaya. Några dagar tidigare ska gränsposteringar från båda länderna ha beskjutit varandra, vilket är första gången skottväxling förekommer på flera årtionden. Skärmytslingar har rapporterats sedan juni då trupper från länderna möttes i en större sammandrabbning (se Juni 2020). I augusti dog en tibetansk soldat i den indiska armén efter att ha utlöst en landmina vid gränsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0