Indien
Hinduisk festival vid floden Yamuna. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Maj

  • Bojkott när Modi inviger nytt parlament

   Premiärminister Modi inviger Indiens nya parlamentsbyggnad i New Delhi, vilken ersätter en parlamentsbyggnad från kolonialtiden. Modi flankeras av hinduiska präster och ceremonin har tydliga religiösa förtecken. Ett 20-tal oppositionspartier, däribland Kongresspartiet, bojkottar invigningsceremonin som de anser skulle ha hållits av presidenten i stället för premiärministern. Bojkotten är också en protest mot att invigningen hålls på den hindunationalistiska ideologen VD Savarkars födelsedag. Savarkar (1883–1966) lade grunden för den hindunationalistiska ideologin hindutva och är en hjälte för BJP och andra hindunationalister. Savarkar var också mentor till Indiens självständighetshjälte Mahatma Gandhi. Utanför parlamentsbyggnaden skingrar polisen en månadslång protestaktion utförd av kvinnliga brottare. De anklagar brottarförbundets ordförande, tillika BJP-ledamot i parlamentet, för sexuella trakasserier.

  • G20-möte hålls i Kashmir

   Indien saluför Kashmir som turistdestination när landet står värd för ett G20-möte om turism. Modi-regeringen väljer att lägga mötet i den kashmiriska staden Srinagar. Det är det största internationella arrangemanget i Kashmir sedan 2019 då Indien drog tillbaka det omtvistade områdets speciella status. Indien vill visa att situationen i Kashmir är normaliserad. Negativa reaktioner kommer från Pakistan och Kina som gör anspråk på hela respektiva delar av Kashmir. Kina sänder ingen delegat till mötet. Pakistan, som inte är medlem av G20, säger att Indiens val av mötesplats bryter mot folkrätt, FN:s säkerhetsrådsresolutioner och bilaterala avtal. Indien är ordförandeland för G20 under 2023 och Kina har tidigare uteblivit från G20-möten i omstridda Ladakh och Arunachal Pradesh.

  • Kongresspartiet vinner i Karnataka

   Kongresspartiet skördar en framgång när det vinner delstatsvalet i Karnataka med 43 procent av rösterna och därmed tar över styret från BJP i den enda sydliga delstat som hindunationalisterna innehar makten i. Såväl premiärminister Narendra Modi från BJP som Kongresspartiets frontfigur Rahul Gandhi har turnerat aktivt i delstaten för att försöka locka till sig väljare.

  • Ett 60-tal döda i etniskt våld i Manipur

   Den indiske inrikesministern Amit Shah meddelar att våldsamma sammandrabbningar mellan folkgrupperna kuki och meitei i den nordöstliga delstaten Manipur har krävt ett 60-tal dödsoffer och tvingat fler än 35 000 på flykt. Ministern säger att våldsbrottet nu har upphört sedan centralregeringen sänt tusentals soldater till Manipur för att lugna ned situationen. De två grupperna har länge haft ett ansträngt förhållande till varandra och våldet utlöstes av en flyktingström från grannlandet Myanmar av ett folkslag som är nära besläktade med kuki. Meitei, som är majoritetsfolk i Manipur, kämpar för att bli erkänt som en av Indiens så kallade ”scheduled tribes”, vilket ger företräde till statliga anställningar och utbildningsplatser. Detta motsätter sig minoritetsfolket kuki. Meitei är vanligtvis hinduer medan kuki är kristna.

  • Pakistansk minister besöker Indien

   Som förste pakistanske utrikesminister sedan 2011 besöker Bilawal Bhutto Zardari Indien i samband med samarbetsorganisationen Shanghai Cooperation Organisations utrikesministermöte i Goa. Inga bilaterala möten hålls med indiska företrädare och konflikten om Kashmir nämns inte. Bhutto Zardari säger att det ligger på Indien att ta initiativ till fredssamtal. Han hänvisar till Indiens beslut 2019 om att upphäva den dåvarande delstaten Jammu och Kashmirs speciella status med självstyre. Beslutet ledde till en kraftig upptrappning i konflikten mellan Indien och Pakistan och länderna har inga diplomatiska eller handelsmässiga kontakter med varandra.

Till kalendariet
100524

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0