
Indien
Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
September
-
Parlamentet röstar för att kvotera in kvinnor
Parlamentets underhus (lok sabha) röstar för ett lagförslag som innebär att var tredje plats i kammaren, samt i delstatsparlamenten, ska reserveras för kvinnor. Det kan dock dröja flera år innan lagen träder i kraft. Lagförslaget klubbas igenom med 454 ja-röster mot två nej-röster. En dag senare röstar senaten (överhuset) enhälligt ja till förslaget. Lagförslaget introducerades för underhuset för första gången 1996 och har därefter röstats ned vid sex olika omröstningar. Av de 788 parlamentsledamöter som röstades in i valet 2019 var 104 kvinnor, det vill säga drygt 13 procent. För att lagen ska träda i kraft måste först valdistrikten ritas om, vilket i sin tur ska baseras på en ny folkräkning bland landets 1,4 miljarder invånare. Detta kan ta flera år att förverkliga. En folkräkning skulle ha genomförts 2021 men sköts fram på grund av coronapandemin.
-
Kanada anklagar Indien för mord på exilindier
Kanadas premiärminister Justin Trudeau anklagar Indien för inblandning i mordet på en exilindier som sköts ihjäl i Vancouver i juni. Enligt Trudeau finns trovärdiga uppgifter om att indiska agenter mördade den sikhiska ledaren som förespråkade en självständig sikhisk stat, Khalistan. Trudeau säger att han tog upp frågan vid ett möte med premiärminister Narendra Modi vid G20-toppmötet i New Delhi tidigare i september. BJP-regeringen tillbakavisar uppgifterna och anklagar i sin tur Kanada för skydda ”terrorister och extremister”. Indien uppmanar sina medborgare att undvika resor till Kanada av säkerhetsskäl. En indisk underrättelseofficer har utvisats ur Kanada, och Indien utvisar en högt uppsatt kanadensisk diplomat. Händelserna innebär att de redan ansträngda relationerna mellan Kanada och Indien försämras ytterligare. Nyligen avbröts förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan länderna.
-
G20-mötet slutar i kompromiss
G20-mötet i New Delhi avslutas med en kompromissartad gemensam deklaration där kritik mot Rysslands anfallskrig i Ukraina undviks. I stället innehåller den mer allmänna skrivningar som berör ”mänskligt lidande” och konfliktens negativa effekter på den globala mat- och energitillgången. Kompromissen ses av många bedömare som en diplomatisk framgång för värdlandet Indien och premiärminister Narendra Modis balansgång i frågan om Ukrainakriget. Andra ämnen som diskuteras är skuldkrisen bland världens länder. Ett gemensamt mål som sätts upp på mötet är att trefaldiga kapaciteten för förnybar energi till 2030, men inga utsläppsmål sätts och inte heller mål för minskad användning av fossila bränslen. På mötet välkomnas Afrikanska unionen (AU) som ny medlem, G20 blir då G21.
-
Kinas och Rysslands statschefer nobbar G20-mötet
Som en del i de hårdnande geopolitiska motsättningarna mellan Indien och Kina väljer den kinesiska presidenten Xi Jinping att inte resa till New Delhi för att närvara vid G20-toppmötet där 9–10 september. Kina sänder i stället sin premiärminister Li Qiang. Även Rysslands president Vladimir Putin tackar nej till inbjudan och skickar utrikesministern Sergej Lavrov till den indiska huvudstaden. G20 samlar de 19 ekonomiskt starkaste länderna i världen plus EU. Tillsammans står de för 85 procent av världens BNP och hyser två tredjedelar av jordens befolkning.
-
FN-kritik mot regeringens svar på våldet i Manipur
En expertgrupp tillsatt av FN:s råd för mänskliga rättigheter fördömer den indiska regeringens ”långsamma och otillräckliga reaktion” på människorättsbrotten som begåtts under våldsutbrottet mellan folkgrupperna meitei och kuki i Manipur (se Juli 2023). Tidigare har även den samlade indiska oppositionen riktat skarp kritik mot Modi-regeringen för samma sak. Modi klarade dock en förtroendeomröstning i parlamentet med god marginal då oppositionen ville fälla regeringen för passivitet inför våldet (för bakgrund se Konflikter i nordöstra Indien). Expertgruppen pekar särskilt ut det grova sexuella våldet mot kvinnor och flickor från kuki.
-