Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Traktorprotest vid Röda fortet

   Tusentals bönder marscherar och kör traktorer genom New Delhi efter att i veckor ha slagit läger utanför huvudstaden i protest mot jordbruksreformer som föreslagits av Modi-regeringen. Polisen möter med tårgas när bönder tar sig in på området där det historiska Röda fortet ligger. Minst en bonde dödas när hans traktor välter i sammandrabbningar med polisen. Enligt officiella källor skadas ett 90-tal poliser. Den våldsamma protesten sker på Republikens dag då Indien firar nationens tillblivelse med bland annat en militärparad genom New Delhi.

  • Massvaccinering mot covid-19 inleds

   En av världens mest omfattande massvaccineringar mot covid-19 inleds. Målsättningen är att 300 miljoner invånare ska ha fått coronavaccinet i juli 2021. Vaccin ska ges gratis till samtliga medborgare. Indien har en befolkning på 1,3 miljarder. Först ut att få vaccin är sjukvårdspersonal, militärer, räddningspersonal, människor i medicinska riskgrupper samt invånare över 50 år. En rad vaccineringscenter har byggts upp runt om i landet. Indien har näst flest bekräftade fall av covid-19 i världen, drygt tio miljoner. Bara USA har fler. Antalet dödsfall med covid-19 är dock relativt lågt i Indien och antalet smittade per dag har sjunkit markant under de senaste veckorna.

  • Jordbruksreformen avbryts tillfälligt

   Efter 45 dagar med bondeprotester och åtta resultatlösa samtalsrundor mellan Modi-regeringen och bönderna sätter Högsta domstolen ett tillfälligt stopp för genomförandet av de tre nya jordbrukslagar som regeringen lagt fram och parlamentet antagit. En expertgrupp tillsätts med uppgiften att försöka lösa konflikten mellan landets regering och bönder. Bondeprotesterna fortsätter dock.

  • Traktormarsch i New Delhi

   Indiens bönder utökar sina protester mot BJP-regeringens nya jordbrukslagar med en så kallad traktormarsch med hundratals deltagare på motorvägarna runt New Delhi (se November 2020 och December 2020).

 • 2020

  • December

  • Tio miljoner med bekräftad covid-19

   Antalet invånare som testats positivt för covid-19 passerar tio miljoner. Även om smittspridningen tycks ha avtagit under de senaste veckorna är Indien fortfarande det land i världen med näst flest coronasmittade invånare. Bara USA har fler. Enligt det indiska hälsodepartementet smittas nu 25 000 indier av covid-19 varje dygn, en rejäl minskning från runt 100 000 i september. Sammantaget har drygt 145 000 invånare avlidit med covid-19. Med undantag för några delstater där smittan tilltar har Indien lättat på de flesta av restriktionerna mot coronaviruset.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0