Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • HD stoppar inte medborgarskapslagen

   Högsta domstolen ger regeringen fyra veckor för att svara på 144 klagomål som inkommitl mot medborgarskapslagen. Domstolen stoppar dock inte genomförandet av lagen, vilket många av dess motståndare krävt. De som överklagat lagen anser att den strider mot författningen, då den innebär att medborgarskap blir avhängigt religiös tillhörighet. De som överklagar är till exempel politiska partier, muslimska grupper och enskilda organisationer. Lagen har väckt massprotester i stora delar landet sedan den antogs (se December 2019). Ett 30-tal människor har dödats i de våldsamma protesterna.

  • Modis bil attackeras

   De landsomfattande protesterna mot den nya medborgarskapslagen går in på sin andra månad. Polisen använder batonger för att skingra upprörda demonstranter från att nå fram till premiärminister Modis bil vid ett besök i Calcutta i Västbengalen. Besöket föregås av massiva protester med tiotusentals deltagare. Västbengalens regering har kraftigt motsatt sig lagen och säger att den inte ska gälla i delstaten. Modi kommenterar händelsen med att demonstranterna är ”missledda”. Ett 100-tal demonstranter grips. Sedan protesterna mot lagen bröt ut i december 2019 har ett 30-tal människor dödats i sammandrabbningar med polisen. Flertalet av dem är muslimer.

  • Tiotals skadas i attack vid universitet

   Ett 30-tal studenter och lärare skadas när maskerade gärningsmän med batonger och järnrör går till angrepp inne på det ansedda Jawaharlal Nehru-universitetets campus i Delhi. Även läkare och sjuksköterskor som kommer till platsen blir attackerade. En del studenter anklagar hindunationalister för att ligga bakom våldet och menar att polisen på plats förhöll sig passiv. BJP å sin sida ger skulden till vänsterorienterade studentgrupper. Polisen uppger för medier att ”konkurrerande studentförbund” organiserat våldet. Händelsen leder till nya massprotester runt om i Indien. En konflikt om studentavgifter gör att situationen varit spänd på universitetet sedan november 2019.

 • 2019

  • December

  • BJP-politiker får livstid för våldtäkt

   En BJP-politiker döms till livstids fängelse för våldtäkt på en tonårsflicka i Uttar Pradesh 2017. Fallet fick stor uppmärksamhet när flickan 2018 försökte tända eld på sig själv när polisen inte tog hennes vittnesmål på allvar. Dagen efter flickans självmordsförsök avled hennes pappa i polisens förvar. Familjen säger att han torterades ihjäl. En tid senare skadades flickan allvarligt i en omdiskuterad bilolycka som utreds av polisen. BJP uteslöt politikern i augusti 2019 när fallet började bli omskrivet i medierna.

  • Protester mot medborgarskapslagen

   På flera platser i Indien fortgår protesterna mot den nya medborgarskapslagen, som en del anser diskriminerar muslimer, medan andra tycker den öppnar upp för alltför stor invandring. Stora demonstrationer hålls i bland annat Delhi, Bombay, Hyderabad, Bangalore och Calcutta. Efter drygt en vecka har ett 20-tal människor dödats i oroligheterna, bland annat har flera demonstranter skjutits ihjäl av polisen. I Assams största stad Guwahati dödas minst sex människor. I Mangalore i södra Indien skjuts tre demonstranter ihjäl av säkerhetsstyrkor sedan de vägrat lyda polisens order om att upplösa protestaktionen. Även i Uttar Pradesh dödas flera människor. I Västbengalen och i Delhi blockerar myndigheterna internet i flera distrikt eftersom uppmaningar till protester sprids via nätet. I New Delhi sätts flera bussar i brand och ett 50-tal människor skadas i våldsamheterna. Polisen i Delhi förbjuder mäniskor att samlas på vissa platser i staden i ett försök att minska våldet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0