Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Indien
Foto: Shutterstock/Jakub Cejpek

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Tusentals gripna i Kashmir

   Enligt en statsanställd jurist har 4 000 människor gripits i Kashmir sedan självstyret återkallades den 5 augusti. De flesta har gripits i förebyggande syfte för att undvika upplopp och andra oroligheter. Det rör sig om lokalpolitiker, demonstranter och jurister med flera som motsätter sig att självstyret upphört.

  • Våldsamma protester i Kashmir

   Åtta människor skadas i de oroligheter som tycks fortgå i Srinagar och på andra håll i Kashmirdalen.

  • FN:s säkerhetsråd håller möte om Kashmir

   Pakistan och Kina tar initiativ till att FN:s säkerhetsråd håller ett möte bakom stängda dörrar om situationen i Kashmir. Det är första gången sedan 1971 som rådet håller ett möte om situationen i Jammu och Kashmir. Indien protesterar och säger att detta är en inre angelägenhet.

  • Protestaktioner i Kashmirdalen

   Hundratals demonstranter i Srinagar i Jammu och Kashmir drabbar samman med kravallpolis. Demonstranterna kastar sten mot polisen som svarar med bland annat tårgas. Protester utbryter även på andra håll i Kashmirdalen. Myndigheterna blockerar mobilnätverk, internet och annan kommunikation i området sedan självstyret återkallades den 5 augusti. Viss rapportering sipprar ändå ut.

  • Skarpa reaktioner från Pakistan och Kina

   Pakistan reagerar starkt mot Modi-regeringens beslut att återkalla Jammu och Kashmirs självstyre och betecknar det som "illegalt". Landets premiärminister Imran Khan säger att Pakistan kommer att motarbeta beslutet i bland annat FN:s säkerhetsråd. Han anklagar Modi för att bryta mot internationell lag och för att driva en islamofobisk politik. Kina kritiserar Indien för bildandet av ett unionsterritorium i det buddistiska Ladakh, som Peking anser tillhör Kina. Peking säger att Indien genom detta "fortsätter att undergräva Kinas suveränitet" i området. BJP-regeringen i New Delhi beskriver dock beslutet som en korrigering av ett historiskt misstag. Kongresspartiet betecknar det som ett "katastrofalt steg", medan en före detta chefsminister för Jammu och Kashmir säger att detta gör Indien till en ockupationsmakt. USA uttrycker oro för att lokala politiker har satts i husarrest.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0