Indien
Hinduisk festival vid floden Yamuna. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Indien

Indien brukar kallas världens största demokrati, med över en miljard invånare. Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Båda länderna har kärnvapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • Truppreträtt i Ladakh

   Indien och Kina har enats om en gemensam, samordnad truppreträtt från regionen Gogra-Hot Springs i det omstridda gränsområdet Ladakh i Himalaya, meddelar det indiska försvarsdepartementet. Gogra-Hot Springs är en av flera platser längs gränsen i Ladakh där indiska och kinesiska soldater stått utplacerade på varsin sida av gränsen. Bedömare anser att reträtten inte beror på att de två länderna enats om gränsdragningen, endast om att minska risken för nya konfrontationer. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Kina sökt närmare kontakter med Indien.

  • Gandhi går i Gandhis spår

   Rahul Gandhi, informell ledare för det oppositionella Kongresspartiet, inleder en "lång marsch" på samma sätt som självständighetsikonen Mahatma Gandhi genomförde en lång marsch 1930 i protest mot tullavgifter på salt som kolonialmakten Storbritannien infört. Den fredliga marschen blev ett historiskt inslag i Indiens kamp för frigörelse från britterna, vilken blev verklighet 1947. Rahul Gandhi börjar marschen med en bön vid ett monument i Sriperumbudur i Tamil Nadu där hans far Rajiv Gandhi (då premiärminister) mördades 1991. Marschen är ett försök att väcka nytt liv i partiet, som idag befinner sig i djup kris. Kongresspartiet styrde Indien i årtionden efter självständigheten men har förlorat stort mot BJP i valen 2014 och 2019. Gandhis marsch ska gå från Indiens sydspets till Kashmir i norr, 350 mil på 150 dagar. Målet med marschen är enligt Gandhi att sätta fokus på den höga arbetslösheten, snabba inflationen och den polarisering mellan hinduer och religiösa minoriteter som vuxit under BJP:s tid makten.

  • Juli

  • Första presidenten från ett stamfolk

   Droupadi Murmu, som tillhör det kastlösa minoritetsfolket santhal, utses av parlamentet och delstatsförsamlingarna till Indiens nya president. Hon blir landets andra kvinnliga president och den första någonsin från ett av landets små och marginaliserade minoritetsfolk (ibland kallade stamfolk). Droupadi Murmu är från delstaten Orissa och har tidigare varit guvernör i delstaten Jharkand. Murmu, som var BJP:s presidentkandidat, har också arbetat som lärare. Indiens president har i huvudsak en ceremoniell roll men Murmus etniska bakgrund är betydelsefull då hennes folkgrupp står utanför kastsystemet och traditionellt har en låg status i samhället.

  • Juni

  • Diplomatisk kris efter uttalande om profeten Muhammed

   Två demonstranter skjuts ihjäl av polisen i Ranchi i östra Indien i samband med gatuprotester som utlösts av ett uttalande från en BJP-företrädare om profeten Muhammed i en TV-show. Uttalandet uppfattas som grovt nedsättande av muslimer runt om i Indien och i världen. Våldsamma protester utbryter i exempelvis Bangladesh och Pakistan. BJP-regeringen i New Delhi förklarar att uttalandet om profeten Muhammed inte speglar BJP:s eller regeringens syn. Uttalandet orsakar en diplomatisk kris mellan Indien och närmare ett 20-tal muslimska länder som kräver en förklaring. Kvinnan som gjort uttalandet har fråntagits sina politiska uppdrag.

  • Maj

  • Kashmirisk separatist döms till livstids fängelse

   Mohammad Yasin Malik, som länge kämpat för ett självständigt Kashmir, döms till livstids fängelse för terrorism av en indisk domstol. Malik förde en väpnad kamp för ett fritt Kashmir fram till 1994 då han övergick till att arbeta fredligt för "Kashmirs befrielse" genom Jammu och Kashmirs befrielsefront. Bergsområdet Kashmir kontrolleras delvis av Indien och delvis av Pakistan, men båda länderna gör anspråk på hela området. Tiotusentals människor har dödats i våldshandlingar med kopplingar till konflikten om Kashmir. De allra flesta dödsoffren är civila.

Till kalendariet
100524

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0