Indien: Hindunationalism på frammarsch

Sedan BJP och Narendra Modi kom till makten i Indien 2014 har hindunationalistiska tankegångar fått genomslag i politiken. Det har blåst liv i gamla motsättningar mellan hinduer och muslimer, inte minst sedan medborgarskapslagen ändrats på ett sätt som missgynnar muslimer.

Alla prenumerationsalternativ här

Kritiker menar att BJP:s politik strider mot det sekulära ideal som finns inskrivet i Indiens författning. Det finns många organisationer som driver på för att den hindunationalistiska ideologin ska ges ett ännu större inflytande i landet, men de är inte överens om allt. En tvistefråga rör synen på utländska investeringar i Indien.
Nr 4 2020

Intervju med författaren Henriette Tjäder:

Prenumerera - och var påläst

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig intressant och aktuell fördjupning i de stora frågorna som förändrar världen. Skriften ger dig bakgrundskunskapen och de stora linjerna som du inte hittar någon annanstans.  Utgivning 12 nummer per år, varje nummer är 32 sidor och handlar om en avgränsad, stor, dagsfråga i internationell politik. Skribenterna är journalister, forskare och experter med lång erfarenhet inom sina ämnen.

Presenttips! Ge bort en prenumeration till någon. I kundvagnen anger du bara en annan leveransadress.

Tips till lärare Instuderingsfrågor i PDF. Bli skolmedlem för tillgång till ännu mer material!

Varukorg

Totalt 0