Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • Oktober

  • Indien passerar en miljard covidvaccinationer

   Indien passerar en miljard utdelade doser av coronavaccin, en milstolpe som premiärminister Modi kallar en "triumf för indisk vetenskap". Omkring tre fjärdedelar av den vuxna befolkningen i Indien har fått en spruta vaccin och 30 procent av indierna är fullvaccinerade. Hundratalsmiljoner indier under 18 år har dock inte fått något vaccin alls. Runt 40 procent av Indiens befolkning är under 18 år. Fler än 200 000 människor avled med covid-19 i den smittovåg som svepte genom Indien mellan april och juni 2021. Totalt har 452 000 invånare avlidit med covid-19 sedan våren 2020. Antalet registrerade nya infektioner per dygn har nu minskat till färre än 20 000 och de allra flesta restriktioner i landet är avskaffade. Indien har också återupptagit sin export av vaccin till omvärlden, bland annat till Covax, FN:s vaccinationsprogram för fattiga länder.

  • Indien öppnas för charterturister

   Indien öppnas åter för charterturism efter att ha varit stängt för semesterfirare i över ett år på grund av coronapandemin. Platser som Taj Mahal, ökenpalats, tigerreservat, elefantparker och stränder stängdes för utländska turister i mars 2020. Den 15 november öppnas Indien också för turister som flyger reguljärt. Under pandemin kunde bara diplomater, affärsresande och några andra grupper resa in i landet. Endast runt en femtedel av den indiska befolkningen är fullvaccinerad, men spridningen av coronaviruset har minskat markant sedan den svåra coronavågen våren 2021.

  • Son till BJP-minister misstänks för mord vid bondeprotest

   En son till en minister i centralregeringen i New Delhi grips av polisen misstänkt för mord. Han grips i Uttar Pradesh där åtta människor dödades i Lakhimpur Kheri en vecka tidigare under bondeprotester mot Modi-regeringens jordbruksreformer. Demonstranterna anklagar mannen för att tillsammans med fadern ha rammat folkmassan med sitt bilfölje. Fyra demonstranter och en journalist dödades vid det tillfället. Därefter satte den uppretade folkmassan eld på flera av bilarna, och en chaufför och två BJP-medlemmar dödades. Både sonen och fadern nekar till brott. Händelsen är den hittills dödligaste i samband med bondeprotesterna som inleddes i New Delhi i november 2020.

  • September

  • Rekordmånga vaccinationer på Modis födelsedag

   På premiärminister Modis 71-årsdag gör Indien en extra vaccinationsinsats och ger 22 miljoner sprutor coronavaccin, vilket är fler än någon annan dag. Det gamla rekordet var på 14 miljoner doser. Modis regering har fått kritik för att vaccinationskampanjen gick för långsamt i början. Nu vaccineras mellan fem miljoner och åtta miljoner indier varje dag. Målet är att 1,1 miljard indier ska ha fått en dos vaccin innan årsskiftet. Hittills har 788 miljoner vaccindoser delats ut. Andelen av befolkningen som fått två doser är dock bara 20 procent. Smittspridningen har minskat dramatiskt sedan den svåra coronavågen våren 2021 och många restriktioner har lättats. I Indien har fler än 32 miljoner människor haft bekräftad covid-19 och närmare 440 000 människor har avlidit med virussjukdomen.

  • Oroligt i Kashmir efter separatistledares död

   Våldsamma sammandrabbningar utbryter mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor runt om i Kashmir när indiska myndigheter inte går med på att ge den nyss avlidne separatistledaren Syed Ali Geelani en officiell begravning. Tusentals militärer och poliser kallas ut på gatorna och internet och mobilnäten blockeras för att myndigheterna ska kunna få kontroll över situationen. Geelani var 92 år vid sin död och satt merparten av de sista 50 åren i fängelse eller husarrest för sin Pakistanvänliga inställning i Kashmirfrågan samt sitt krav på en folkomröstning om indiska Kashmirs framtida status. Pakistan utlyser en officiell sorgedag när budet om Geelanis död kommer.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0