Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • Maj

  • Gammal lag mot uppvigling avskaffas

   Högsta domstolen avskaffar en omstridd lag mot uppvigling som kritiker anser att BJP-regeringen utnyttjat för att tysta oliktänkande och begränsa medie- och yttrandefriheten. Domstolen ger människor som dömts enligt denna lag från kolonialtiden möjlighet att ansöka om att bli fria mot borgen. Lagen mot uppvigling ger polisen befogenheter att gripa en person för en handling eller ett uttalande som skapar eller försöker skapa hat och förakt eller missnöje med regeringen. Den som fälls kan dömas till livstids fängelse. Enligt indisk officiell statistik åtalades 236 människor för uppvigling mellan 2018 och 2020.

  • Indien stoppar veteexporten

   BJP-regeringen i New Delhi stoppar exporten av indiskt vete för att garantera att det räcker till för den indiska befolkningen. Kriget i Ukraina har minskat tillgången på vete globalt. Indien är världens näst största veteproducent.

  • Indien ökar utvinningen av kol

   Indien planerar att öppna drygt ett 100-tal stängda statliga kolgruvor och låta privata bolag utvinna kolet som finns i dem. Det meddelar myndigheterna sedan en extrem värmebölja lett till ökat elbehov, strömavbrott och elbrist. Enligt den indiske ministern med ansvar för koldriften, Pralhad Joshi, måste landets kolutvinning fördubblas till 2040. Indien har världens femte största kolreserver.

  • WHO tiofaldigar Indiens dödssiffra under pandemin

   Coronapandemin orsakade – direkt eller indirekt – omkring 4,75 miljoner människors död i Indien under perioden 2020–2021, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Det är tio gånger fler dödsfall än vad landets officiella statistik på 481 000 döda med covid-19 visar. Siffran innebär också att var tredje dödsfall skedde i Indien, eftersom WHO uppskattar att pandemin krävde närmare 15 miljoner människoliv globalt (tre gånger fler än de officiella dödssiffrorna i världens länder). Indirekta dödsorsaker som WHO räknar in är bland annat människor som avlidit av andra sjukdomar och tillstånd för att de inte fått nödvändig vård när sjukhusen fylldes med covid-19-patienter. WHO tar också hänsyn till otillräcklig provtagning samt bristfällig statistik. Indiens regering kom snabbt med invändningar mot WHO-rapporten som de ansåg var bristfälligt genomförd.

  • Mars

  • BJP segrar i viktigt delstatsval

   Det hindunationalistiska BJP vinner valet i det politiskt viktiga Uttar Pradesh, Indiens folkrikaste delstat med runt 240 miljoner invånare. Valsegern ses som ett prov på att BJP och premiärminister Modi fortfarande är populära efter en period med omfattande kritik mot hanteringen av coronapandemin samt ökande fattigdom och arbetslöshet samt stigande matpriser i dess spår. BJP vinner 255 av de 403 mandaten i delstatsförsamlingen. Näst störst blir det vänsterorienterade Samajwadi-partiet med 111 mandat. Valet i Uttar Pradesh hålls under sju dagar i februari och mars med slutdatum den 7 mars. Valdeltagandet är 61 procent. BJP innehade sedan tidigare makten i Uttar Pradesh, vars stora bondebefolkning varit ytterst kritisk mot Modi-regeringens jordbrukspolitik. Uttar Pradesh ingår i det hindispråkiga bältet i norra Indien (ofta kallat Hindustan) och sänder 80 av 543 ledamöter till parlamentets underhus i New Delhi. I Uttar Pradesh leds BJP av chefsminister Yogi Adityanath, en hinduisk asket omtalad för sin skarpa tunga och sin hårdföra hindunationalistiska retorik. Han har anklagats för att uppvigla hinduer mot muslimer av politiska egenintressen. Hinduerna utgör 80 procent av väljarna i Uttar Pradesh. BJP vinner också de samtida delstatsvalen i Uttarakhand, Manipur och Goa medan det regionala partiet AAP segrar i Punjab med hela 92 av 117 mandat och krossar Kongresspartiet som traditionellt varit starkt i delstaten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0