Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • November

  • Rajiv Gandhis mördare släpps fria

   Indiens högsta domstol friger sex människor som dömts för mordet på den före detta premiärministern Rajiv Gandhi, som vid 46 års ålder mördades av en kvinnlig självmordsbombare från den lankesiska separatistgerillan LTTE under ett valmöte i Tamil Nadu 1991. Domstolens motivering till frigivningarna är att fångarna uppvisat "över 30 års gott uppförande" i fängelset.

  • Oktober

  • Dalit blir ny Kongresspartiledare

   Kongresspartiet väljer den 80-åriga partiveteranen Mallikarjun Kharge till ny ordförande. Det är första gången på 24 år som en person utanför släkten Nehru/Gandhi blir ledare för det krisdrabbade oppositionspartiet. Mallikarjun Kharge är dalit och har tidigare varit järnvägs- och arbetsmarknadsminister. Han väljs till ny ordförande med stor marginal och ersätter Sonia Gandhi på posten. Senast Kongresspartiet innehade regeringsmakten var 2004–2014.

  • September

  • Radikal muslimsk grupp förbjuds

   Den muslimska gruppen Indiens folkfront (PFI) förbjuds i fem år med motiveringen att den har kopplingar till terrorism. Dygnet dessförinnan grips över 300 PFI-medlemmar i en nationell polisinsats, anklagade för att uppmuntra till sekteristiskt våld och subversiv verksamhet. PFI har enligt myndigheterna nära samröre med den förbjudna militanta gruppen Indiens islamiska studentrörelse samt kopplingar till Islamiska staten (IS). De flesta gripanden görs i Karnataka i söder och Uttar Pradesh i norr. PFI nekar till anklagelserna och anser sig vara utsatta för en "häxjakt" på order av Modis BJP-regering. Hårdföra hindunationalister har länge förordat ett förbud mot PFI, som deltagit i flera stora regeringskritiska protester. En rad PFI-medlemmar har dömts för grova våldsbrott sedan gruppens tillblivelse för 15 år sedan. 2015 dömdes exempelvis 13 människor med kopplingar till PFI för att ha huggit handen av en universitetslektor som fem år tidigare anklagats för att ha smädat profeten Muhammed. Enligt inrikesdepartementet har PFI-medlemmar gjort sig skyldiga till minst tio mord på icke-muslimer enbart i södra Indien. PFI uppskattas ha tiotusentals medlemmar i Indien.

  • Truppreträtt i Ladakh

   Indien och Kina har enats om en gemensam, samordnad truppreträtt från regionen Gogra-Hot Springs i det omstridda gränsområdet Ladakh i Himalaya, meddelar det indiska försvarsdepartementet. Gogra-Hot Springs är en av flera platser längs gränsen i Ladakh där indiska och kinesiska soldater stått utplacerade på varsin sida av gränsen. Bedömare anser att reträtten inte beror på att de två länderna enats om gränsdragningen, endast om att minska risken för nya konfrontationer. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Kina sökt närmare kontakter med Indien.

  • Gandhi går i Gandhis spår

   Rahul Gandhi, informell ledare för det oppositionella Kongresspartiet, inleder en "lång marsch" på samma sätt som självständighetsikonen Mahatma Gandhi genomförde en lång marsch 1930 i protest mot tullavgifter på salt som kolonialmakten Storbritannien infört. Den fredliga marschen blev ett historiskt inslag i Indiens kamp för frigörelse från britterna, vilken blev verklighet 1947. Rahul Gandhi börjar marschen med en bön vid ett monument i Sriperumbudur i Tamil Nadu där hans far Rajiv Gandhi (då premiärminister) mördades 1991. Marschen är ett försök att väcka nytt liv i partiet, som idag befinner sig i djup kris. Kongresspartiet styrde Indien i årtionden efter självständigheten men har förlorat stort mot BJP i valen 2014 och 2019. Gandhis marsch ska gå från Indiens sydspets till Kashmir i norr, 350 mil på 150 dagar. Målet med marschen är enligt Gandhi att sätta fokus på den höga arbetslösheten, snabba inflationen och den polarisering mellan hinduer och religiösa minoriteter som vuxit under BJP:s tid makten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0