Tchad
Tre av fyra tchadier lever i självhushåll på landsbygden. Foto: Shutterstock/Angela N Perryman

Tchad

Tchad ligger i norra Centralafrika och saknar kust. En rad militära kuppregimer har genom åren avlöst varandra vid makten och stått under ständigt tryck från väpnade upprorsrörelser. Hundratusentals människor lever i flyktingläger. Sedan 2010-talet plågas landet även av islamiströrelsen Boko Haram. I Tchad finns olja och goda förekomster av andra mineraler.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Amnesti för politiska fångar

   Den militärledda regeringen utfärdar amnesti för 296 rebeller och politiska motståndare. En sådan amnesti har varit ett krav från flera oppositionsgrupperingar för att delta i den dialog om Tchads framtid som president Déby bjudit in dem till. De som friges har suttit fängslade för brott som terrorism eller för att ha "skadat statens integritet".

  • Augusti

  • "Afrikas Pinochet" är död

   Hissène Habré, president 1982–1990 och premiärminister 1978–1979, avlider med covid-19 på ett sjukhus i Dakar i Senegal vid 79 års ålder. Habré, som fick öknamnet Afrikas Pinochet, dömdes i maj 2016 till livstids fängelse för brott mot mänskligheten i form av summariska avrättningar, tortyr, tvångsslaveri, kidnappning och våldtäkt vid en specialdomstol i Senegal som inrättats av Afrikanska unionen (AU) och Senegal. Han dömdes även för att personligen ha begått våldtäkt. Habré var den förste afrikanske ledaren att dömas i Afrika samt den förste statschefen att dömas för brott mot mänskligheten av en domstol i ett annat land. Habré styrde Tchad från 1982 till dess att han störtades av expresident Déby 1990. Habrés regim anses vara ansvarig för runt 40 000 politiska mord.

  • Tchad halverar sitt truppbidrag till G5 Sahel-styrkan

   Tchad ska ta hem 600 av sina 1 200 soldater i G5 Sahel-styrkan. Enligt den tchadiska övergångsregeringen är minskningen välplanerad och kallas en "strategisk omorganisering". De tungt beväpnade soldaterna ska ersättas av rörligare förband som lättare kan följa efter jihadisterna. Tchads engagemang i den regionala terrorbekämpningen ligger fast, enligt en regeringsföreträdare.

  • Juni

  • Frankrike avslutar Operation Barkhane

   Frankrike fattar beslut om att avbryta Operation Barkhane som under åtta år funnits på plats i Tchad, Mali, Burkina Faso, Mauretanien och Niger för att bekämpa jihadistgrupper i Sahelregionen. Exakt hur avvecklingen ska ske framgår inte. En utlösande faktor till beslutet är den senaste militärkuppen i Mali i juni 2021. Frankrikes president Emmanuel Macron säger att landet ska dra ned sin militära närvaro i Sahel och att en del franska specialstyrkor istället ska flyttas till insatsstyrkan Takuba, där soldater från flera andra europeiska länder, bland annat Sverige, deltar. Ett 50-tal franska soldater har dödats i Sahel sedan 2013 då Barkhane placerades ut.

  • Proteströrelse blir politiskt parti

   Den oppositionella proteströrelsen Omdanarna (på engelska Transformers) får klartecken att registrera sig som ett politiskt parti. Omdanarna bildades 2018 av en ung aktivist vid namn Succes Masra och består framför allt av unga människor som genom manifestationer kräver demokrati.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0