Tchad
Foto: Shutterstock/Angela N Perryman

Tchad

Tchad ligger i norra Centralafrika och saknar kust. En rad militära kuppregimer har genom åren avlöst varandra vid makten och stått under ständigt tryck från väpnade upprorsrörelser. Hundratusentals människor lever i flyktingläger. Under 2010-talet har landet även plågats av islamiströrelsen Boko Haram. I Tchad finns olja och goda förekomster av andra mineraler.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Ny regional fond mot terrorism

   Västafrikanska ledare enas om att gemensamt satsa en miljard dollar under perioden 2020−2024 på att bekämpa våldet från militanta islamistgrupper i regionen. Beslutet fattas vid ett möte i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Med på mötet är politiska ledare från de 15 länder som ingår i den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas samt Mauretaniens och Tchads presidenter. Pengarna ska placeras i en gemensam fond. Hur de ska fördelas kommer att presenteras vid ett kommande toppmöte i december. Ecowas ledare Jean-Claude Kassi Brou säger att jihadister har utfört 2 200 attacker sedan 2015, vilka krävt sammanlagt omkring 11 500 dödsoffer samt drivit hundratusentals människor på flykt. Han uppmanar FN att förstärka sin fredsstyrka, Minusma, som sedan 2013 är stationerad i Mali. Det finns även en specialstyrka, G5 Sahel, som Burkina Faso, Mali, Tchad, Niger och Mauretanien, lanserade tillsammans med Frankrike 2017. Men den lider stor brist på resurser, och styrkan består än så länge bara av 4 000 soldater istället för 5 000 som planerat.

  • Augusti

  • Undantagstillstånd i öster

   President Déby inför undantagstillstånd i tre månader i provinserna Sila och Ouaddai i östra Tchad, nära gränsen till Sudan. Motiveringen är att tiotals människor har dödats under den senaste tiden i strider mellan jordbrukare och nomadiska kameluppfödare från Débys egen folkgrupp zaghawa. Grupperna konkurrerar om allt knappare mark- och vattenresurser. Déby betonar att de etniska striderna har blivit våldsammare och ska betraktas som "ett nationellt problem". Déby har föreslagit att militärdomstolar ska inrättas för att rannsaka misstänkta i de etniska konflikterna, men oppositionen motsätter sig det. Déby anser att problemet förvärras av alla vapen som är i omlopp från konflikterna i Libyen, Sudan och Centralafrikanska republiken.

  • Sju döda i självmordsdåd

   En kvinnlig självmordsbombare spränger sig själv och sex andra människor till döds i provinsen Lac invid Tchadsjön i västra Tchad. Bland dödsoffren finns en soldat och fyra väktare. Ett okänt antal människor skadas vid attentatet. Enligt militären ligger Boko Haram bakom dådet. Extremistgruppen har utfört minst tio attacker i Tchad sedan 2018. Måltavlor är vanligtvis arméposteringar.

  • Maj

  • Valet uppskjutet igen

   Parlamentsvalet, som skulle ha hållits redan 2015 och som senast planerats till den 30 maj 2019, senareläggs än en gång på grund av att förberedelserna inte är klara. Det nya valdatumet är oklart.

  • Ett 40-tal döda i etniskt våld

   Minst 23 jordbrukare från ouaddifolket dödas i nya attacker från väpnade män tillhörande arabiska herdefolk i östra Tchad. Därmed har fler än 35 dödsoffer krävts under de senaste fem dagarna, enligt lokala statstjänstemän. Attackerna har den här gången utförts i provinserna Sila och Ouaddai. President Déby har beskrivit våldet som ”vendettor” mellan rivaliserande folkslag som kämpar om mark och vatten i en region drabbad av torka och en växande befolkning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0