Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Tchad
Foto: Shutterstock/Angela N Perryman

Tchad

Tchad ligger i norra Centralafrika och saknar kust. En rad militära kuppregimer har genom åren avlöst varandra vid makten och stått under ständigt tryck från väpnade upprorsrörelser. Hundratusentals människor lever i flyktingläger. Under 2010-talet har landet även plågats av islamiströrelsen Boko Haram. I Tchad finns olja och goda förekomster av andra mineraler.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Undantagstillstånd i öster

   President Déby inför undantagstillstånd i tre månader i provinserna Sila och Ouaddai i östra Tchad, nära gränsen till Sudan. Motiveringen är att tiotals människor har dödats under den senaste tiden i strider mellan jordbrukare och nomadiska kameluppfödare från Débys egen folkgrupp zaghawa. Grupperna konkurrerar om allt knappare mark- och vattenresurser. Déby betonar att de etniska striderna har blivit våldsammare och ska betraktas som "ett nationellt problem". Déby har föreslagit att militärdomstolar ska inrättas för att rannsaka misstänkta i de etniska konflikterna, men oppositionen motsätter sig det. Déby anser att problemet förvärras av alla vapen som är i omlopp från konflikterna i Libyen, Sudan och Centralafrikanska republiken.

  • Sju döda i självmordsdåd

   En kvinnlig självmordsbombare spränger sig själv och sex andra människor till döds i provinsen Lac invid Tchadsjön i västra Tchad. Bland dödsoffren finns en soldat och fyra väktare. Ett okänt antal människor skadas vid attentatet. Enligt militären ligger Boko Haram bakom dådet. Extremistgruppen har utfört minst tio attacker i Tchad sedan 2018. Måltavlor är vanligtvis arméposteringar.

  • Maj

  • Valet uppskjutet igen

   Parlamentsvalet, som skulle ha hållits redan 2015 och som senast planerats till den 30 maj 2019, senareläggs än en gång på grund av att förberedelserna inte är klara. Det nya valdatumet är oklart.

  • Ett 40-tal döda i etniskt våld

   Minst 23 jordbrukare från ouaddifolket dödas i nya attacker från väpnade män tillhörande arabiska herdefolk i östra Tchad. Därmed har fler än 35 dödsoffer krävts under de senaste fem dagarna, enligt lokala statstjänstemän. Attackerna har den här gången utförts i provinserna Sila och Ouaddai. President Déby har beskrivit våldet som ”vendettor” mellan rivaliserande folkslag som kämpar om mark och vatten i en region drabbad av torka och en växande befolkning.

 • 2018

  • November

  • Parlamentsvalet skjuts fram igen

   Parlamentsvalet, som skulle ha hållits 2015 men som har skjutits fram flera gånger, senareläggs till maj 2019 (se April 2018). Orsakerna är att en oberoende valkommission först måste inrättas, att vallagarna ska ses över med mera.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0