Tchad
Foto: Shutterstock/Angela N Perryman

Tchad

Tchad ligger i norra Centralafrika och saknar kust. En rad militära kuppregimer har genom åren avlöst varandra vid makten och stått under ständigt tryck från väpnade upprorsrörelser. Hundratusentals människor lever i flyktingläger. Under 2010-talet har landet även plågats av islamiströrelsen Boko Haram. I Tchad finns olja och goda förekomster av andra mineraler.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Styrka tas hem från Nigeria

   Tchad drar tillbaka sin styrka på 1 200 soldater från Nigeria, där den tchadiska armén under en månad har hjälpt grannlandet att bekämpa Boko Haram. Enligt arméledningen är uppdraget slutfört och soldaterna placeras nu i området kring Tchadsjön där jihadister är verksamma.

 • 2019

  • December

  • Boko Haram attackerar by vid Tchadsjön

   Minst tolv människor dödas när Boko Haram attackerar en fiskeby vid Tchadsjöns strand i väster. Området har länge varit utsatt för angrepp från den extrema islamistgruppen som tar sig in i Tchad från nordöstra Nigeria.

  • November

  • Vapenvila i norr

   President Déby ingår en vapenvila med den lokala militanta gruppen Cam (Miskis kommitté för självförsvar) i den guldrika regionen Tibesti i norr. Samtal mellan regeringen och Cam inleddes i slutet av oktober. Konflikten rör vinsterna från guldutvinningen i Tibesti. Cam säger sig företräda den lokala folkgruppen toubou och anklagar regeringen för att sko sig på gruvdriften utan att intäkterna kommer lokalbefolkningen till del. Déby, som även har att slåss mot motståndsgrupper baserade inne i Libyen, vill sluta fred med Cam för att kunna koncentrera sig på att besegra de mer resursstarka grupper som vill störta honom.

  • September

  • Ny regional fond mot terrorism

   Västafrikanska ledare enas om att gemensamt satsa en miljard dollar under perioden 2020−2024 på att bekämpa våldet från militanta islamistgrupper i regionen. Beslutet fattas vid ett möte i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Med på mötet är politiska ledare från de 15 länder som ingår i den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas samt Mauretaniens och Tchads presidenter. Pengarna ska placeras i en gemensam fond. Hur de ska fördelas kommer att presenteras vid ett kommande toppmöte i december. Ecowas ledare Jean-Claude Kassi Brou säger att jihadister har utfört 2 200 attacker sedan 2015, vilka krävt sammanlagt omkring 11 500 dödsoffer samt drivit hundratusentals människor på flykt. Han uppmanar FN att förstärka sin fredsstyrka, Minusma, som sedan 2013 är stationerad i Mali. Det finns även en specialstyrka, G5 Sahel, som Burkina Faso, Mali, Tchad, Niger och Mauretanien, lanserade tillsammans med Frankrike 2017. Men den lider stor brist på resurser, och styrkan består än så länge bara av 4 000 soldater istället för 5 000 som planerat.

  • Augusti

  • Undantagstillstånd i öster

   President Déby inför undantagstillstånd i tre månader i provinserna Sila och Ouaddai i östra Tchad, nära gränsen till Sudan. Motiveringen är att tiotals människor har dödats under den senaste tiden i strider mellan jordbrukare och nomadiska kameluppfödare från Débys egen folkgrupp zaghawa. Grupperna konkurrerar om allt knappare mark- och vattenresurser. Déby betonar att de etniska striderna har blivit våldsammare och ska betraktas som "ett nationellt problem". Déby har föreslagit att militärdomstolar ska inrättas för att rannsaka misstänkta i de etniska konflikterna, men oppositionen motsätter sig det. Déby anser att problemet förvärras av alla vapen som är i omlopp från konflikterna i Libyen, Sudan och Centralafrikanska republiken.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0