Tchad
Foto: Shutterstock/Angela N Perryman

Tchad

Tchad ligger i norra Centralafrika och saknar kust. En rad militära kuppregimer har genom åren avlöst varandra vid makten och stått under ständigt tryck från väpnade upprorsrörelser. Hundratusentals människor lever i flyktingläger. Sedan 2010-talet plågas landet även av islamiströrelsen Boko Haram. I Tchad finns olja och goda förekomster av andra mineraler.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Tolv tidningar stängs

   Myndigheterna stänger tolv tidningar, fem franskspråkiga och sju arabiskspråkiga, i tre månader för att de bryter mot en lag från 2018 som säger att förläggare och chefredaktörer måste ha minst tre års högskoleutbildning samt utbildning i journalistik. Om tidningarna inte åtgärdar dessa brister inom tre månader väntar "hårdare sanktioner".

  • Juni

  • Parlamentsvalet skjuts fram igen

   Valmyndigheten senarelägger det parlamentsval som skulle ha hållits i december 2020 på grund av coronapandemin. Valet har därmed skjutits fram fem gånger sedan 2015. Orsaker som president Déby har angett tidigare är att det fattiga landet inte har råd att arrangera ett val samt att hotet från Boko Haram gör ett val omöjligt att genomföra. Några veckor senare fastställs den 24 oktober 2021 som nytt valdatum. Parlamentsval hölls senast 2011. Då valdes ett Débyvänligt parlament för en fyraårsperiod.

  • Maj

  • Huvudstaden sätts i karantän

   Huvudstaden N'Djamena isoleras från resten av landet i ett försök att bromsa spridningen av coronaviruset, meddelar regeringen. Av 117 bekräftade fall av coronasmittade invånare har 115 upptäckts i N'Djamena. Tio invånare har avlidit i covid-19. Resor in och ut ur staden förbjuds, ansiktsmask måste bäras i staden och ett nattligt utegångsförbud införs. Ett omfattande utbrott av mässling har samtidigt drabbat Tchad.

  • April

  • Dödsstraff för terrorbrott avskaffas

   Tchad avskaffar dödsstraffet för terrorbrott. För övriga brott avskaffades dödsstraffet 2016, men regeringen gjorde då ett undantag för terroristrelaterade brott. Den senaste avrättningen verkställdes i augusti 2015 när tio misstänkta medlemmar av Boko Haram arkebuserades. Lagändringen görs för att Tchad ska ha samma straffskala som övriga länder inom gruppen G5 Sahel, där även Burkina Faso, Niger, Mali och Mauretanien ingår. Tchads armé är central i G5 Sahels gemensamma styrka för terrorismbekämpning. Styrkan består av 5 000 man och samarbetar med franska soldater.

  • Mars

  • Krigszon vid Tchadsjön

   President Déby förklarar de två departementen Fouli och Kaya vid Tchadsjön som krigszoner. Det ger lokala myndigheter befogenheter att kraftfullare bemöta angreppen mot jihadisterna. Bland annat kan polis och militär stoppa trafik och transporter samt göra husrannsakan i privata bostäder såväl dagtid som nattetid.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0