Sierra Leone
Foto: Wikimedia Commons/Aranae

Sierra Leone

Västafrikanska Sierra Leone byggdes upp av frigivna slavar under brittiskt överinseende från senare delen av 1700-talet. Efter självständigheten 1961 blev landet en enpartistat 1978, varefter vanstyre och ekonomiskt förfall ledde fram till inbördeskrig under hela 1990-talet. Kriget blev beryktat för brutala övergrepp på civilbefolkningen. En rekordstor FN-insats satte stopp för kriget, och med FN:s hjälp har ett demokratiskt samhälle kunnat börja ta form.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Åtal för före detta Ruf-ledare i Finland

   Gibril Massaquoi, tidigare talesman för rebellrörelsen Ruf, åtalas i Finland för sin roll i Liberias inbördeskrig mellan 1999 och 2003. Han anklagas för att ha mördat redan avväpnade soldater och civila, rekrytering av barnsoldater och våldtäkter. Det handlar både om att han utfört övergreppen själv eller för att ha beordrat andra att göra det. Massaquoi greps i våras (se Mars 2020) i Finland där han bott i ett 10-tal år.

    

 • 2020

  • Oktober

  • Ex-presidents anhängare reser vägspärrar

   Anhängare till Ernest Bai Koroma reser vägspärrar Makeni för att försöka stoppa utredare att komma in i den nordliga staden för att förhöra den förre presidenten om korruptionsanklagelser (se September 2020). Koroma säger, via Twitter, att han vill att förhöret ska genomföras, men det är oklart om det har kunnat bli av.

  • Sierra Leones skolor öppnar på nytt

   Sierra Leones skolor öppnar formellt på nytt efter att ha hållits stängda sedan i mars på grund av coronapandemin. Munskydd är obligatoriskt och alla barn som känner sig sjuka anmodas att stanna hemma. Skolorna har också ställt ut hinkar med vatten och förser också eleverna med tvål. Den första skoldagen var det dock få elever på plats i de skolor som besöktes av nyhetsbyrån AFP. Sierra Leone har haft närmare 2 300 bekräftade fall av covid-19 och 72 människor har avlidit i sjukdomen.

  • September

  • Utredning anklagar ex-president för omfattande korruption

   President Julius Maada Bio presenterar resultatet av den årslånga utredning, som gjorts under ledning av utländska domare, av korruptionsmisstankar mot hans företrädare på presidentposten Ernest Bai Koroma och dennes regering. Enligt Maada Bio har 10-tals miljoner försnillats, pengar som han nu lovar att kräva tillbaka från dem som pekas ut. Koromas administration satt vid makten mellan 2007 och 2018. Vid utbildningsdepartementet ska 23 miljoner dollar ha betalats ut utan att något sägs om var pengarna har gått. Ungdomsdepartementet ska ha köpt jordbruksutrustning för 950 000 dollar, men det saknas kvitton. Utredningen pekar på liknande missförhållanden på andra departement, men även tidigare chefer vid statliga företag och personer från bankvärlden och näringslivet namnges. Den förre presidenten och ett antal tidigare högt uppsatta personer beläggs kort därefter med reseförbud. Koroma tillbakavisar senare anklagelserna som han beskriver som en politisk häxjakt.

  • RUF-ledare släpps i förtid

   En före detta ledare för rebellrörelsen RUF, Augustine Gbao, ska friges i förtid från fängelset efter att ha avtjänat 17 år av ett 25-årigt fängelsestraff för bland annat terrorism, mord, våldtäkt och sexuellt slaveri under inbördeskriget mellan 1991 och 2001. Frigivningen är villkorlig och innan han släpps ska han genomgå ett utbildningsprogram för att han ska kunna ta på sig ansvaret för de övergrepp som han har begått och den skada de har gjort. Den resterande delen av straffet ska han avtjäna i sin hemstad Blama i Östra provinsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0