Sierra Leone
Foto: Wikimedia Commons/Aranae

Sierra Leone

Västafrikanska Sierra Leone byggdes upp av frigivna slavar under brittiskt överinseende från senare delen av 1700-talet. Efter självständigheten 1961 blev landet en enpartistat 1978, varefter vanstyre och ekonomiskt förfall ledde fram till inbördeskrig under hela 1990-talet. Kriget blev beryktat för brutala övergrepp på civilbefolkningen. En rekordstor FN-insats satte stopp för kriget, och med FN:s hjälp har ett demokratiskt samhälle kunnat börja ta form.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • 7 000 hemlösa efter brand i slumområde

   Över 7 000 människor förlorar sina hem, då en brand bryter ut i Susan's Bay, ett slumområde i Freetown. Ingen dör i branden, men över 400 människor skadas.

  • Korruptionsskandal skakar regeringen

   Sierra Leone skakas av en ny korruptionsskandal. Den här gången är det presidentens hustru Fatima Bio och en högt uppsatt minister David John Francis som pekas ut, båda två tillbakavisar anklagelser om att de har gjort något fel.  I Bios fall handlar det om motsvarande tre miljoner dollar ur statskassan som gått till en kampanj mot våldtäkter, trots att lagen stadgar att landets högsta dam inte får spendera statliga medel. I Francis fall handlar det om ungefär en miljon dollar som han ska ha fått för att täcka omkostnader. Affärerna sticker särskilt i ögonen då president Julius Maada Bio har haft kamp mot korruption som en grundbult i sin politik. 2020 stängdes den dåvarande arbetsmarknadsministern av efter anklagelser om korruption i samband med matbistånd från Kina.

  • Januari

  • Åtal för före detta Ruf-ledare i Finland

   Gibril Massaquoi, tidigare talesman för rebellrörelsen Ruf, åtalas i Finland för sin roll i Liberias inbördeskrig mellan 1999 och 2003. Han anklagas för att ha mördat redan avväpnade soldater och civila, rekrytering av barnsoldater och våldtäkter. Det handlar både om att han utfört övergreppen själv eller för att ha beordrat andra att göra det. Massaquoi greps i våras (se Mars 2020) i Finland där han bott i ett 10-tal år.

    

 • 2020

  • Oktober

  • Ex-presidents anhängare reser vägspärrar

   Anhängare till Ernest Bai Koroma reser vägspärrar Makeni för att försöka stoppa utredare att komma in i den nordliga staden för att förhöra den förre presidenten om korruptionsanklagelser (se September 2020). Koroma säger, via Twitter, att han vill att förhöret ska genomföras, men det är oklart om det har kunnat bli av.

  • Sierra Leones skolor öppnar på nytt

   Sierra Leones skolor öppnar formellt på nytt efter att ha hållits stängda sedan i mars på grund av coronapandemin. Munskydd är obligatoriskt och alla barn som känner sig sjuka anmodas att stanna hemma. Skolorna har också ställt ut hinkar med vatten och förser också eleverna med tvål. Den första skoldagen var det dock få elever på plats i de skolor som besöktes av nyhetsbyrån AFP. Sierra Leone har haft närmare 2 300 bekräftade fall av covid-19 och 72 människor har avlidit i sjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0