Sierra Leone
Foto: Wikimedia Commons/Aranae

Sierra Leone

Västafrikanska Sierra Leone byggdes upp av frigivna slavar under brittiskt överinseende från senare delen av 1700-talet. Efter självständigheten 1961 blev landet en enpartistat 1978, varefter vanstyre och ekonomiskt förfall ledde fram till inbördeskrig under hela 1990-talet. Kriget blev beryktat för brutala övergrepp på civilbefolkningen. En rekordstor FN-insats satte stopp för kriget, och med FN:s hjälp har ett demokratiskt samhälle kunnat börja ta form.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Coronarestriktioner lättar

   President Julius Maada Bio lättar på de restriktioner som infördes för att hindra smrittspridning av covid-19. Det är åter tillåtit att resa mellan landets olika regioner och det nattliga utegångsförbudet kortas till att nu gälla mellan 23.00 och 06.00. Kommersiella flyg kommer snart att tillåtas. Landet har hittills 1 340 konstaterade fall av covid-19 och 55 människor har dött till följd av virussjukdomen

  • Maj

  • Minister stängs av efter anklagelser om dödshot

   President Julius Maada Bio stänger av en av sina ministrar, Abu Abu Koroma, efter anklagelser om att denne hotat att döda personer som legat bakom den senaste tidens oroligheter. En videofilm har spritts via sociala medier där Koroma, som är minister med ansvar för den norra delen av landet där oppositionen är stark, säger till en grupp människor att de som ligger bakom upploppen ska skjutas. Presidenten har tidigare anklagat oppositionen inom Allmänna folkkongressen (APC) för att ligga bakom den senaste tidens oroligheter, något som han benämnt "terroristvåld". Det handlar bland annat om ett fängelseupplopp i Freetown ( se April 2020) och en händelse i samma stad då en grupp fiskare angrep en polisstation och en vårdklinik, sedan myndigheterna  begränsat hur många båtar som skulle få lämna hamnen för att fiska. Hittills har 307 fall av covid-19 rapporterats i Sierra Leone och 18 människor har avlidit i sjukdomen.

  • Restriktionerna förlängs

   President Julius Maada Bio förlänger de restriktioner som införts för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset i tre dagar från och med söndag den 3 maj. Det finns en oro för att landet är extra utsatt, både på grund av utbredd fattigdom och bristande hälsovård. Restriktionerna innebär att alla resor mellan regioner är förbjudna, det har införts ett nattligt utegångsförbud och skolorna har stängts. Dessutom har landet stängt sina gränser och stoppat all internationell flygtrafik. Hittills har 128 bekräftade fall av covid-19 och sju dödsfall rapporterats från Sierra Leone.

  • April

  • Upplopp i fängelse kräver elva liv

   Elva människor dödas i samband med ett upplopp i ett fängelse, Pademba Road Prison, i Freetown. Oroligheterna bryter ut sedan en fånge visat sig vara smittad av covid-19. Regeringen hävdar att det handlar om ett misslyckats rymningsförsök och inte är relaterat till den pågående pandemin.

  • Sierra Leone sätts i karantän i tre dagar

   Myndigheterna beordrar alla sierraleonier att stanna hemma från och med söndag. Detta sker sedan man upptäckt ett andra fall av covid-19 i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0