Sierra Leone
Foto: Wikimedia Commons/Aranae

Sierra Leone

Västafrikanska Sierra Leone byggdes upp av frigivna slavar under brittiskt överinseende från senare delen av 1700-talet. Efter självständigheten 1961 blev landet en enpartistat 1978, varefter vanstyre och ekonomiskt förfall ledde fram till inbördeskrig under hela 1990-talet. Kriget blev beryktat för brutala övergrepp på civilbefolkningen. En rekordstor FN-insats satte stopp för kriget, och med FN:s hjälp har ett demokratiskt samhälle kunnat börja ta form.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Nya coronarestriktioner införs

   President Julius Maada Bio aviserar en rad nya åtgärder för att få bukt med covid-19, bland annat införs ett nattligt utegångsförbud i hela landet och högst 50 personer får samlas samtidigt. Det sker sedan smittspridningen tagit fart och över 1 500 nya fall av sjukdomen har rapporterats sedan den 1 juni.

  • Juni

  • Protest mot ny industrihamn

   Sierraleonier protesterar mot bygget av en ny industrihamn på en pittoresk plats drygt tre mil söder om Freetown. De oroar sig för de konsekvenser projektet, som finansieras av Kina, ska få för miljön i området. Platsen är naturskön, kända för sina vackra stränder. Här finns även många sällsynta fåglar. Den sierraleonska regeringen försöker både främja ekonomisk utveckling i landet, både genom satsningar på industri och ekoturism.  Landet har rika fiskevatten, men det mesta av fångsterna tas upp av utländska fiskeflottor och ger få inkomster till lokalbefolkningen.

  • Maj

  • Sierra Leone aviserar planer på att avskaffa dödsstraffet

   Vice justitieminister Umaru Napoleon Koroma aviserar planer på att Sierra Leone ska avskaffa dödsstraffet som kan utdömas för grova rån, mord, högförräderi och myteri. Inga avrättningar har dock genomförts sedan 1998, och dödsstraff omvandlas ofta till fängelsestraff. Utspelet sker samtidigt som FN granskar hur Sierra Leone respekterar mänskliga rättigheter. Inget sägs dock om när ändringen är planerad att genomföras.

  • Mars

  • 7 000 hemlösa efter brand i slumområde

   Över 7 000 människor förlorar sina hem, då en brand bryter ut i Susan's Bay, ett slumområde i Freetown. Ingen dör i branden, men över 400 människor skadas.

  • Korruptionsskandal skakar regeringen

   Sierra Leone skakas av en ny korruptionsskandal. Den här gången är det presidentens hustru Fatima Bio och en högt uppsatt minister David John Francis som pekas ut, båda två tillbakavisar anklagelser om att de har gjort något fel.  I Bios fall handlar det om motsvarande tre miljoner dollar ur statskassan som gått till en kampanj mot våldtäkter, trots att lagen stadgar att landets högsta dam inte får spendera statliga medel. I Francis fall handlar det om ungefär en miljon dollar som han ska ha fått för att täcka omkostnader. Affärerna sticker särskilt i ögonen då president Julius Maada Bio har haft kamp mot korruption som en grundbult i sin politik. 2020 stängdes den dåvarande arbetsmarknadsministern av efter anklagelser om korruption i samband med matbistånd från Kina.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0