Sierra Leone
Foto: Wikimedia Commons/Aranae

Sierra Leone

Västafrikanska Sierra Leone byggdes upp av frigivna slavar under brittiskt överinseende från senare delen av 1700-talet. Efter självständigheten 1961 blev landet en enpartistat 1978, varefter vanstyre och ekonomiskt förfall ledde fram till inbördeskrig under hela 1990-talet. Kriget blev beryktat för osedvanligt brutala övergrepp på civilbefolkningen. En rekordstor FN-insats satte stopp för kriget, och med FN:s hjälp har ett demokratiskt samhälle kunnat börja ta form.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • "Nationellt katastroftillstånd" mot sexuellt våld

   Det ökande sexuella våldet leder till att president Julius Maada Bio utlyser ett "nationellt katastroftillstånd" för att komma tillrätta med problemen. Enligt det ska personer som begår sexuella övergrepp mot minderåriga dömas till livstids fängelse, en särskild polisenhet ska skapas för att utreda brotten, och en specialdomstol ska inrättas för att skyndsamt hantera fall som rör sexualbrott. Offren för övergreppen ska också beredas gratis vård på sjukhusen.  Enligt polisens statistik rapporterades över 8 500 sexuella och genusbaserade övergrepp 2018, vilket är nästan dubbelt så många som 2017. I de flesta fall är offren 20 år eller yngre, ungefär vart fjärde fall rör flickor under 15 år.  Få förövare fälls för sexualförbrytelser. 2018 dömdes 26 personer. Ett av fallen rörde en 56-årig man som dömdes till ett års fängelse för att ha våldtagit en sexårig flicka.

  • Januari

  • Ny kommission utreder korruption under Koromas styre

   President Julius Maada Bio tillsätter en ny kommission som ska utreda korruption och maktmissbruk som begåtts under Ernest Bai Koromas regering. Kommissionen ska formellt inleda sitt arbete den 4 februari. 

 • 2018

  • December

  • Nytt program lanseras för att bekämpa sexuellt våld

   Mellan 300 och 400 människor demonstrerar i Freetown mot det sexuella våldet. Bland deltagarna finns Fatima Bio, presidentens hustru, som dagen innan lanserat ett program "Håll händerna borta från våra flickor" (Hands off our Girls) för att bekämpa sexuellt våld, trafficking av barn, barnäktenskap och tonårsgraviditeter. Presidentfruarna i Liberia, Niger, Ghana, Tchad och Gambia har ställt sig bakom programmet. Den sierraleonska polisen har också lovat att göra tillslag mot personer som anklagas för våldtäkter och andra sexuella övergrepp. Enligt polisens statistik har antalet anmälda sexuella övergrepp ökat från drygt 4 700 2017 till mer än 8 500 2018. Enligt en inhemsk frivilligorganisation blir omkring 150 kvinnor i månaden gravida efter våldtäkter. 

  • Oktober

  • Planerna på en ny, Kinafinansierad, flygplats skrinläggs

   Den sierraleonska regeringen beslutar sig för att inte gå vidare med planerna på att bygga en ny flygplats med hjälp av kinesiska lån. Den nya regeringen motiverar beslutet med att projektet blir för dyrt. Uppgörelsen som gjordes av den förre presidenten Ernest Bai Koroma i mars fick då hård kritik från både IMF och Världsbanken, på grund av den stora skuld som landet därmed skulle ta på sig. Den nya regeringen säger att man istället ska renovera den befintliga flygplatsen utanför Freetown.

  • Juli

  • För detta toppolitiker åtalas för korruption

   Victor Foh, vicepresident under Ernest Koroma, grips anklagad för  förskingring av offentliga medel. Det meddelar chefen för landets antikorruptionskommission. Det handlar bland annat om pengar som skulle bekosta fattiga sierraleoniers pilgrimsresor till Mecka. Även den förre gruvministern Mansaray Minkailu grips. I det fallet gäller det hans roll i försäljningen av gruvrättigheter till underpris. Köpare var en släkting till Koroma. Samtidigt publicerar en annan en kommission en rapport där den hävdar att korruptionen var utbredd under Koromas styre 2007 till 2018. Den förre presidenten förnekar dock att det ligger något i dessa anklagelser.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0