Sierra Leone
Foto: Wikimedia Commons/Aranae

Sierra Leone

Västafrikanska Sierra Leone byggdes upp av frigivna slavar under brittiskt överinseende från senare delen av 1700-talet. Efter självständigheten 1961 blev landet en enpartistat 1978, varefter vanstyre och ekonomiskt förfall ledde fram till inbördeskrig under hela 1990-talet. Kriget blev beryktat för brutala övergrepp på civilbefolkningen. En rekordstor FN-insats satte stopp för kriget, och med FN:s hjälp har ett demokratiskt samhälle kunnat börja ta form.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • RUF-ledare släpps i förtid

   En före detta ledare för rebellrörelsen RUF, Augustine Gbao, ska friges i förtid från fängelset efter att ha avtjänat 17 år av ett 25-årigt fängelsestraff för bland annat terrorism, mord, våldtäkt och sexuellt slaveri under inbördeskriget mellan 1991 och 2001. Frigivningen är villkorlig och innan han släpps ska han genomgå ett utbildningsprogram för att han ska kunna ta på sig ansvaret för de övergrepp som han har begått och den skada de har gjort. Den resterande delen av straffet ska han avtjäna i sin hemstad Blama i Östra provinsen.

  • Augusti

  • Grupp vill att gruvbolags tillgångar ska frysas

   En grupp av 73 sierraleonier som gått till domstol för att få skadestånd för de skador på miljön som orsakats vid brytning av diamanter invid staden Koidu i östra Sierra Leone kräver nu att det ansvariga bolaget Octeas tillgångar ska frysas. Octea är ett dotterbolag till BSG Resources (BSGR) som ägs av den israeliska miljardären Beny Steinmetz. De säger att risken annars är stor för att bolaget ska flytta tillgångarna till utlandet för att slippa betala. Företrädare för Octea har sagt att anklagelserna mot bolaget saknar grund. Den grupp som stämt bolaget består av personer som bor upp till 500 meter från gruvan och som drabbats av svåra luftvägsinfektioner och huvudvärk. Stämningen är riktad mot Koidu Limited, som i sin tur är ett dotterbolag till Ocetas, och andra bolag som varit inblandade i diamantbrytningen.

  • Juli

  • Oroligheter i Makeni kräver fyra liv

   Våldsamma oroligheter bryter ut i Makeni då invånarna protesterar mot att en generator ska flyttas från staden till den internationella flygplatsen i Lungi. Minst fyra människor dödas och tio skadas när militär och polis ingriper mot stenkastande demonstranter. Generatorn flyttas för att få igång flygtrafiken igen efter att den legat nere sedan den avbröts i mars (se Mars 2020) på grund av den pågående coronapandemin.

  • Juni

  • Coronarestriktioner lättar

   President Julius Maada Bio lättar på de restriktioner som infördes för att hindra smrittspridning av covid-19. Det är åter tillåtit att resa mellan landets olika regioner och det nattliga utegångsförbudet kortas till att nu gälla mellan 23.00 och 06.00. Kommersiella flyg kommer snart att tillåtas. Landet har hittills 1 340 konstaterade fall av covid-19 och 55 människor har dött till följd av virussjukdomen

  • Maj

  • Minister stängs av efter anklagelser om dödshot

   President Julius Maada Bio stänger av en av sina ministrar, Abu Abu Koroma, efter anklagelser om att denne hotat att döda personer som legat bakom den senaste tidens oroligheter. En videofilm har spritts via sociala medier där Koroma, som är minister med ansvar för den norra delen av landet där oppositionen är stark, säger till en grupp människor att de som ligger bakom upploppen ska skjutas. Presidenten har tidigare anklagat oppositionen inom Allmänna folkkongressen (APC) för att ligga bakom den senaste tidens oroligheter, något som han benämnt "terroristvåld". Det handlar bland annat om ett fängelseupplopp i Freetown ( se April 2020) och en händelse i samma stad då en grupp fiskare angrep en polisstation och en vårdklinik, sedan myndigheterna  begränsat hur många båtar som skulle få lämna hamnen för att fiska. Hittills har 307 fall av covid-19 rapporterats i Sierra Leone och 18 människor har avlidit i sjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0