Sierra Leone
Foto: Wikimedia Commons/Aranae

Sierra Leone

Västafrikanska Sierra Leone byggdes upp av frigivna slavar under brittiskt överinseende från senare delen av 1700-talet. Efter självständigheten 1961 blev landet en enpartistat 1978, varefter vanstyre och ekonomiskt förfall ledde fram till inbördeskrig under hela 1990-talet. Kriget blev beryktat för osedvanligt brutala övergrepp på civilbefolkningen. En rekordstor FN-insats satte stopp för kriget, och med FN:s hjälp har ett demokratiskt samhälle kunnat börja ta form.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Planerna på en ny, Kinafinansierad, flygplats skrinläggs

   Den sierraleonska regeringen beslutar sig för att inte gå vidare med planerna på att bygga en ny flygplats med hjälp av kinesiska lån. Den nya regeringen motiverar beslutet med att projektet blir för dyrt. Uppgörelsen som gjordes av den förre presidenten Ernest Bai Koroma i mars fick då hård kritik från både IMF och Världsbanken, på grund av den stora skuld som landet därmed skulle ta på sig. Den nya regeringen säger att man istället ska renovera den befintliga flygplatsen utanför Freetown.

  • Juli

  • För detta toppolitiker åtalas för korruption

   Victor Foh, vicepresident under Ernest Koroma, grips anklagad för  förskingring av offentliga medel. Det meddelar chefen för landets antikorruptionskommission. Det handlar bland annat om pengar som skulle bekosta fattiga sierraleoniers pilgrimsresor till Mecka. Även den förre gruvministern Mansaray Minkailu grips. I det fallet gäller det hans roll i försäljningen av gruvrättigheter till underpris. Köpare var en släkting till Koroma. Samtidigt publicerar en annan en kommission en rapport där den hävdar att korruptionen var utbredd under Koromas styre 2007 till 2018. Den förre presidenten förnekar dock att det ligger något i dessa anklagelser.

  • Amnesty kritiserar Maada Bio

   Amnesty kritiserar den nya regeringen för att den inte gör mer för att återupprätta mötesfriheten eller att ställa de poliser som dödat nio demonstranter och skadat 80 under de senaste tio åren. Organisationen påpekar att myndigheterna under lång tid regelmässigt valt att inte ge tillstånd till fredliga regeringskritiska demonstrationer eller att man har valt att skingra sådana protester med våld. Det betonas också att president Julius Maada Bio ofta kritiserade den tidigare regeringen för att den begränsade mötesfriheten. 

  • Sierra Leone ansluter sig till AU:s frihandelsavtal

   Sierra Leone  och fyra andra länder ansluter sig till Afrikanska unionens frihandelsavtal AFCFTA vid organisationens toppmöte i Mauretaniens huvudstad Nouakchott. Innan frihandelsområdet kan bli verklighet måste avtalet ratificeras på nationell nivå.

  • Maj

  • Krigsförbrytare släpps efter att ha avtjänat sitt straff

   Moinina Fofana, en av ledarna för  den så kallade Kamajormilisen, friges efter att ha avtjänat sitt straff för övergrepp som begicks under inbördeskriget. 2008 dömdes han till 15 års fängelse av Specialdomstolen för krigsförbrytelser. 2015 blev han villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet, men greps igen efter att ha brutit mot villkoren för hans frigivning. Domstolen har dömt sju andra för krigbrott, vilka nu avtjänar straff på mellan 20 och 52 år. Den mest namnkunnige är Liberias förre president Charles Taylor.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0