Eritrea
Gamla stridsvagnar har samlats ihop för skrotning. Spåren av krig är tydliga i Eritrea. Foto: Michael Cederborg.

Eritrea

Eritrea ligger vid Röda havet i nordöstra Afrika. Landet blev självständigt 1993, efter ett drygt 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Sedan dess har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer. Den jordbruksbaserade ekonomin har lidit svårt under krigsåren och de fortsatta militära satsningarna. En ström av unga män och kvinnor flyr landet för att undvika värnplikt som kan pågå i åratal.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • USA inför sanktioner mot militärens stabschef

   USA inför sanktioner mot stabschefen för Eritreas väpnade styrkor, general Filipos Woldeyohannes. Hans egendom och intressen i USA fryses och amerikanska medborgare förbjuds göra affärer med honom. Orsaken är de grova övergrepp och människorättsbrott som eritreanska regeringssoldater anklagas för att ha begått mot civila under kriget i den etiopiska delstaten Tigray. Enligt det amerikanska finansdepartementet har eritreanska soldater gjort sig skyldiga till "massakrer, plundring och sexuella övergrepp". De har "våldtagit, torterat och avrättat civila" samt "medvetet skjutit civila på gatorna och genomfört systematiska husrannsakningar genom att gå från dörr till dörr" … "och med tvång vräkt tigreanska familjer från deras hem och tagit över deras hus och egendom". Eritrea avfärdar ilsket uppgifterna som "ytterst grundlösa anklagelser och utpressning". Samtidigt kommer uppgifter om att Eritrea sänder fler soldater till norra Etiopien där inbördeskonflikten sprider sig.

  • Maj

  • USA inför visumbegränsningar

   USA slutar bevilja visum till en rad eritreanska statliga företrädare som Washington anser underblåser konflikten i Tigray i norra Etiopien, där eritreanska soldater deltar på regeringsarméns sida i strider mot den regionala grupperingen TPLF.

  • April

  • Eritrea erkänner truppnärvaro i norra Etiopien

   I ett brev till FN medger Eritreas regim att den har soldater som deltar i konflikten i Tigray i norra Etiopien för att bistå regeringsarmén i kampen mot den gemensamma fienden TPLF. Regimen i Asmara lovar att dra tillbaka sina trupper från grannlandet som en följd av påtryckningar från omvärlden, bland annat FN. Eritreanska soldater anklagas för att ha begått grova övergrepp mot den tigreanska civilbefolkningen, exempelvis våldtäkter och massakrer. Efter att i månader ha nekat till uppgifterna om eritreansk truppnärvaro i Tigray erkände Etiopiens premiärminister Abiy i mars 2021 att så var fallet, men att eritreanerna skulle tas hem inom kort, något som alltså inte skett.

  • Mars

  • Eritrea anklagas för krigsbrott i Tigray

   Human Rights Watch och Amnesty International anklagar eritreanska soldater för att ha skjutit ihjäl hundratals barn och civila vuxna i en massaker i staden Axum i etiopiska Tigray i november 2020. Även chefen för FN:s råd för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, framför misstankar om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten begångna av eritreanska soldater på flera platser i Tigray, och FN uppmanar Eritrea att dra tillbaka sina styrkor från grannlandet. Såväl Etiopiens som Eritreas regering nekar till att Eritrea skulle vara aktivt inblandat i Tigraykonflikten. Men enligt Human Rights Watch gick etiopiska och eritreanska soldater tillsammans in i Axum den 20 november efter att ha skjutit granateld urskillningslöst omkring sig. Därefter ägnade sig eritreanerna åt plundring medan etiopierna såg på, enligt Human Rights Watch. Själva massakern ska ha ägt rum den 28-29 november efter det att eritreanska soldater attackerats av tigreansk milis och ett antal stadsbor. Attacken ska ha fått eritreanerna att gå från hus till hus i jakt på pojkar och unga män som sedan avrättats. Human Rights Watch uppskattar att runt 200 barn och civila tigreaner dödades, men den exakta dödssiffran är okänd. Amnesty räknar till minst 240 döda medan Axumbor säger att "hundratals" begravdes efter massakern den 28-29 november.

  • Februari

  • FN uttrycker oro för eritreanska flyktingar

   Upp emot 20 000 flyktingar, i huvudsak landsflyktiga eritreaner, är försvunna från lägren i Tigray i norra Etiopien, meddelar FN. Flyktingarna överger sannolikt lägren av rädsla för att eritreanska soldater ska gå över gränsen till Etiopien och gripa dem. Flyktingarna är i de allra flesta fall regimkritiker. Eritrea och Etiopien förnekar att eritreanska regeringssoldater befinner sig eller har befunnit sig i Tigray, där en inbördeskonflikt pågår. FN rapporterar om stora problem med att nå fram med mat och andra förnödenheter till lägren.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0