Eritrea
Gamla stridsvagnar har samlats ihop för skrotning. Spåren av krig är tydliga i Eritrea. Foto: Michael Cederborg.

Eritrea

Eritrea ligger vid Röda havet i nordöstra Afrika. Landet blev självständigt 1993, efter ett drygt 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Sedan dess har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer. Den jordbruksbaserade ekonomin har lidit svårt under krigsåren och de fortsatta militära satsningarna. En ström av unga män och kvinnor flyr landet för att undvika värnplikt som kan pågå i åratal.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Eritrea tar plats i FN:s människorättsråd

   Eritrea tar plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter sedan landet blivit invalt av FN:s generalförsamling i oktober 2021. Det är inte ovanligt att länder som brister i respekten för de mänskliga rättigheterna väljs in, vilket rådet har kritiserats för av människorättsorganisationer. Rådet består av 47 medlemsstater.

 • 2021

  • November

  • USA inför nya sanktioner mot Eritrea

   USA riktar nya sanktioner mot Eritrea som en följd av landets inblandning i inbördeskriget i Tigray i norra Etiopien, där Eritrea valt att stödja regeringsstyrkorna mot tigreanska TPLF. Enligt den amerikanska regeringen har eritreanska soldater gjort sig skyldiga till massakrer, plundring och sexuella övergrepp i Etiopien. Bland annat införs sanktioner mot Eritreas väpnade styrkor samt mot det styrande partiet PFDJ.

  • Augusti

  • USA inför sanktioner mot militärens stabschef

   USA inför sanktioner mot stabschefen för Eritreas väpnade styrkor, general Filipos Woldeyohannes. Hans egendom och intressen i USA fryses och amerikanska medborgare förbjuds göra affärer med honom. Orsaken är de grova övergrepp och människorättsbrott som eritreanska regeringssoldater anklagas för att ha begått mot civila under kriget i den etiopiska delstaten Tigray. Enligt det amerikanska finansdepartementet har eritreanska soldater gjort sig skyldiga till "massakrer, plundring och sexuella övergrepp". De har "våldtagit, torterat och avrättat civila" samt "medvetet skjutit civila på gatorna och genomfört systematiska husrannsakningar genom att gå från dörr till dörr" … "och med tvång vräkt tigreanska familjer från deras hem och tagit över deras hus och egendom". Eritrea avfärdar ilsket uppgifterna som "ytterst grundlösa anklagelser och utpressning". Samtidigt kommer uppgifter om att Eritrea sänder fler soldater till norra Etiopien där inbördeskonflikten sprider sig.

  • Maj

  • USA inför visumbegränsningar

   USA slutar bevilja visum till en rad eritreanska statliga företrädare som Washington anser underblåser konflikten i Tigray i norra Etiopien, där eritreanska soldater deltar på regeringsarméns sida i strider mot den regionala grupperingen TPLF.

  • April

  • Eritrea erkänner truppnärvaro i norra Etiopien

   I ett brev till FN medger Eritreas regim att den har soldater som deltar i konflikten i Tigray i norra Etiopien för att bistå regeringsarmén i kampen mot den gemensamma fienden TPLF. Regimen i Asmara lovar att dra tillbaka sina trupper från grannlandet som en följd av påtryckningar från omvärlden, bland annat FN. Eritreanska soldater anklagas för att ha begått grova övergrepp mot den tigreanska civilbefolkningen, exempelvis våldtäkter och massakrer. Efter att i månader ha nekat till uppgifterna om eritreansk truppnärvaro i Tigray erkände Etiopiens premiärminister Abiy i mars 2021 att så var fallet, men att eritreanerna skulle tas hem inom kort, något som alltså inte skett.

Till kalendariet
127956

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0