Eritrea
Gamla stridsvagnar har samlats ihop för skrotning. Spåren av krig är tydliga i Eritrea. Foto: Michael Cederborg.

Eritrea

Eritrea ligger vid Röda havet i nordöstra Afrika. Landet blev självständigt 1993, efter ett drygt 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Sedan dess har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer. Den jordbruksbaserade ekonomin har lidit svårt under krigsåren och de fortsatta militära satsningarna. En ström av unga män och kvinnor flyr landet för att undvika värnplikt som kan pågå i åratal.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Raketbeskjutning mot Asmara

   Huvudstaden Asmara beskjuts med raketer från den nordliga etiopiska delstaten Tigray, som gränsar till Eritrea. Styrkor lojala mot Tigrays ledning, partiet TPLF, ligger bakom beskjutningen. TPLF anklagar Eritrea för att militärt stödja Etiopiens regeringsstyrkor i en inbördes konflikt som utbröt samma månad i Etiopien mellan centralregeringen och TPLF-ledningen i Tigray (se Etiopien, aktuell politik). Uppgifter kommer om att Eritrea flyttar trupp mot gränsen till Tigray. TPLF och ledningen i Eritrea är svurna fiender. Etiopien förnekar att deras styrkor skule få stöd av Eritrea.

  • April

  • Eritrea i karantän

   Eritreas regering beordrar medborgarna att inte lämna sina bostäder och sätter därmed hela befolkningen i karantän. Åtgärden är ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. Eritrea rapporterade sitt första bekräftade fall av coronasmitta den 21 mars och har sedan dess förbjudit alla kommersiella flygningar, stängt alla skolor och dragit ned de allmänna kommunikationerna till ett minimum. När landet sätts i karantän har 18 fall av coronasmitta dokumenterats i landet, varav ett som inte kan härledas till besök i utlandet. Nödvändiga affärer och nödvändig produktion fortgår. Det rör sig om bland annat livsmedel och läkemedel.

  • Januari

  • USA inför inreserestriktioner

   Den amerikanska presidenten Donald Trump inför restriktioner för inresa till USA för medborgare från sex länder: Nigeria, Myanmar, Eritrea, Kirgizistan, Sudan och Tanzania. Tidigare har Trump gjort samma sak för medborgare från Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Jemen och Nordkorea samt politiska statstjänstemän från Venezuela. Beslutet beror enligt amerikanska myndigheter på att dessa länder varit ovilliga eller oförmögna att följa vissa grundläggande regler för bland annat identitetskontroll, informationsutbyte och allmänhetens säkerhet. Reglerna börjar gälla den 22 februari och fokus ligger på personer som vill bosätta sig i USA, inte enbart besöka landet.

 • 2019

  • December

  • Afwerki besöker Etiopien

   I ett läge där fredsprocessen mellan Etiopien och Eritrea anses ha stannat av gör president Afwerki ett två dagars besök i Etiopien och lovar då att öka samarbetet mellan grannländerna. Arbetet med att slutföra gränsdragningen och att åter öppna gränsövergångarna har bromsat in. Senast de två ledarna möttes var i juli 2019.

  • September

  • Religiösa skolor stängs

   Myndigheterna tar kontroll över sju mellanstadieskolor som drivs av kristna eller muslimska samfund. Bland annat drabbas flera skolor som drivs av katolska kyrkan. Myndigheterna betonar att stängningarna är i linje med ett beslut från 1995 om att begränsa religiösa samfunds möjligheter att driva skolor. I juni 2019 tog myndigheterna över alla vårdkliniker som drevs av katolska kyrkan, vilket innebar att tusentals patienter ställdes utan vård. Bedömare anser att åtgärderna är en konsekvens av att katolska kyrkan har kritiserat president Afwerki och uppmanat till politiska reformer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0