Eritrea
Gamla stridsvagnar har samlats ihop för skrotning. Spåren av krig är tydliga i Eritrea. Foto: Michael Cederborg.

Eritrea

Eritrea ligger vid Röda havet i nordöstra Afrika. Landet blev självständigt 1993, efter ett drygt 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Sedan dess har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer. Den jordbruksbaserade ekonomin har lidit svårt under krigsåren och de fortsatta militära satsningarna. En ström av unga män och kvinnor flyr landet för att undvika värnplikt som kan pågå i åratal.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • FN uttrycker oro för eritreanska flyktingar

   Upp emot 20 000 flyktingar, i huvudsak landsflyktiga eritreaner, är försvunna från lägren i Tigray i norra Etiopien, meddelar FN. Flyktingarna överger sannolikt lägren av rädsla för att eritreanska soldater ska gå över gränsen till Etiopien och gripa dem. Flyktingarna är i de allra flesta fall regimkritiker. Eritrea och Etiopien förnekar att eritreanska regeringssoldater befinner sig eller har befunnit sig i Tigray, där en inbördeskonflikt pågår. FN rapporterar om stora problem med att nå fram med mat och andra förnödenheter till lägren.

 • 2020

  • December

  • USA: "eritreanska styrkor i Tigray"

   USA uppger för medier att nya underrättelser tyder på att eritreanska styrkor varit inne i den krigsdrabbade etiopiska delstaten Tigray under Etiopiens militäroffensiv där (se Etiopien, aktuell politik). USA har tidigare berömt Eritrea för att landet inte svarade på de raketangrepp som riktades mot huvudstaden Asmara (se November 2020). Etiopiens premiärminister Abiy nekar till att Eritrea har bistått Etiopien i striderna mot delstatsledningen i Tigray.

  • November

  • Tredje raketbeskjutningen

   För tredje gången beskjuts Asmara av raketer från Tigray i norra Etiopien. En amerikansk diplomat i staden uppger för medier att hen hört sex raketbeskjutningar. Det är oklart om några skador uppkommit, och det är okänt vilka som avfyrat raketerna.

  • Raketangrepp mot Asmara

   Asmara beskjuts med minst en raket från den intilliggande etiopiska delstaten Tigray. Det är oklart om angreppet orsakar någon skada. Det är andra gången Asmara angrips av raketbeskjutning från Tigray sedan en inbördes konflikt utbröt där den 4 november. Även denna gång väljer Eritrea att inte besvara angreppet. TPLF tog på sig det första raketanfallet men förblir tyst den här gången.

  • Raketbeskjutning mot Asmara

   Huvudstaden Asmara beskjuts med raketer från den nordliga etiopiska delstaten Tigray, som gränsar till Eritrea. Styrkor lojala mot Tigrays ledning, partiet TPLF, ligger bakom beskjutningen. TPLF anklagar Eritrea för att militärt stödja Etiopiens regeringsstyrkor i en inbördes konflikt som utbröt samma månad i Etiopien mellan centralregeringen och TPLF-ledningen i Tigray (se Etiopien, aktuell politik). Uppgifter kommer om att Eritrea flyttar trupp mot gränsen till Tigray. TPLF och ledningen i Eritrea är svurna fiender. Etiopien förnekar att deras styrkor skule få stöd av Eritrea.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0