Eritrea
Gamla stridsvagnar har samlats ihop för skrotning. Spåren av krig är tydliga i Eritrea. Foto: Michael Cederborg.

Eritrea

Eritrea vid Röda havet blev självständigt 1993, efter ett mer än 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Från 1880-talet hade landet varit en italiensk koloni men tvingades efter andra världskriget in i en federation med Etiopien genom ett beslut av FN. År 1962 annekterade Etiopien landet. Sedan 1993 har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer, utan tillstymmelse till press- och yttrandefrihet. Den jordbruksbaserade ekonomin har lidit svårt av de många krigsåren och de fortsatta militära satsningarna. En strid ström av unga män och kvinnor flyr landet för att undvika värnplikt som kan pågå i åratal.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Religiösa skolor stängs

   Myndigheterna tar kontroll över sju mellanstadieskolor som drivs av kristna eller muslimska samfund. Bland annat drabbas flera skolor som drivs av katolska kyrkan. Myndigheterna betonar att stängningarna är i linje med ett beslut från 1995 om att begränsa religiösa samfunds möjligheter att driva skolor. I juni 2019 tog myndigheterna över alla vårdkliniker som drevs av katolska kyrkan, vilket innebar att tusentals patienter ställdes utan vård. Bedömare anser att åtgärderna är en konsekvens av att katolska kyrkan har kritiserat president Afwerki och uppmanat till politiska reformer.

  • Juli

  • Hårt förtryck trots fredsavtalet

   Situationen för de mänskliga rättigheterna i Eritrea har inte förbättrats under det år som gått sedan fredsavtalet ingicks med Etiopien, enligt Daniela Kravetz, FN:s speciella rapportör om situationen för de mänskliga rättigheterna i Eritrea. Människorättsbrott är fortfarande vanligt förekommande och regimen tolererar inte oliktänkande. Religiösa grupper är särskilt utsatta. På senare tid har regimen brutit upp kristna bönemöten och beslagtagit sjukvårdsutrustning på kliniker drivna av katolska kyrkan. Hundratals eritreaner flyr utomlands varje månad.

 • 2018

  • December

  • Afwerki besöker Somalia

   President Afwerki reser till Somalias huvudstad Mogadishu. Det är Afwerkis första besök i grannlandet sedan hans tillträde som president 1993. Han välkomnas på flygplatsen av den somaliska presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed. Målet med resan är att “stärka de historiska banden” mellan länderna på Afrikas horn. Eritrea och Somalia upprättade diplomatiska relationer i juli 2018 i spåren av tövädret mellan Etiopien och Eritrea (se Utrikespolitik och försvar).

  • November

  • FN upphäver sanktionerna

   FN:s säkerhetsråd upphäver de sanktioner mot Eritrea som infördes 2009 då landet anklagades för att stödja den militanta islamistgruppen al-Shabaab i Somalia. Eritrea har hela tiden nekat till anklagelserna och i resolutionen om att häva sanktionerna slår rådet fast att FN-övervakare inte funnit tillräckliga bevis för att den eritreanska regimen stöttat al-Sahabaab. Genom resolutionen upphävs vapenembargot, alla reserestriktioner, frysta tillgångar i utlandet blir åter tillgängliga och samtliga riktade sanktioner mot enskilda personer hävs. Såväl Etiopien och Eritrea som Somalia välkomnar resolutionen och säger att den kommer att öka stabiliteten på Afrikas horn. I resolutionen uppmanas också Eritrea och Djibouti att öka ansträngningarna för att nå en lösning på gränskonflikten som utbröt 2008. Den eritreanska regimen uppmanas att lämna information om djiboutiska soldater som försvann i sammandrabbningarna det året.

  • Oktober

  • Tigreanska rebeller lämnar Eritrea

   Som en del av fredsavtalet med Etiopien kan omkring 2 000 medlemmar av rebellgruppen Tigreanernas demokratiska rörelse (TPDM) gå över gränsen tillbaka till Etiopien. TPDM bildades 2001 som en följd av gränskriget mellan 1998 och 2000.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0