Eritrea
Foto: Shutterstock/Matej Hudovernik

Eritrea

Eritrea vid Röda havet blev självständigt 1993, efter ett mer än 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien. Från 1880-talet hade landet varit en italiensk koloni men tvingades efter andra världskriget in i en federation med Etiopien genom ett beslut av FN. År 1962 annekterade Etiopien landet. Sedan 1993 har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer, utan tillstymmelse till press- och yttrandefrihet. Den jordbruksbaserade ekonomin har lidit svårt av de många krigsåren och de fortsatta militära satsningarna. En strid ström av unga män och kvinnor flyr landet för att undvika värnplikt som kan pågå i åratal.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • FN upphäver sanktionerna

   FN:s säkerhetsråd upphäver de sanktioner mot Eritrea som infördes 2009 då landet anklagades för att stödja den militanta islamistgruppen al-Shabaab i Somalia. Eritrea har hela tiden nekat till anklagelserna och i resolutionen om att häva sanktionerna slår rådet fast att FN-övervakare inte funnit tillräckliga bevis för att den eritreanska regimen stöttat al-Sahabaab. Genom resolutionen upphävs vapenembargot, alla reserestriktioner, frysta tillgångar i utlandet blir åter tillgängliga och samtliga riktade sanktioner mot enskilda personer hävs. Såväl Etiopien och Eritrea som Somalia välkomnar resolutionen och säger att den kommer att öka stabiliteten på Afrikas horn. I resolutionen uppmanas också Eritrea och Djibouti att öka ansträngningarna för att nå en lösning på gränskonflikten som utbröt 2008. Den eritreanska regimen uppmanas att lämna information om djiboutiska soldater som försvann i sammandrabbningarna det året.

  • Oktober

  • Tigreanska rebeller lämnar Eritrea

   Som en del av fredsavtalet med Etiopien kan omkring 2 000 medlemmar av rebellgruppen Tigreanernas demokratiska rörelse (TPDM) gå över gränsen tillbaka till Etiopien. TPDM bildades 2001 som en följd av gränskriget mellan 1998 och 2000.

  • September

  • Nytt avtal med Etiopien

   Som ett steg i fredsprocessen mellan Etiopien och Eritrea undertecknar de två ländernas ledare ett avtal i Jeddah i Saudiarabien med syftet att stärka vapenvilan och säkerheten i regionen. Med vid ceremonin finns bland andra FN-chefen Antonio Guterres.

  • Gränsövergång öppnas

   En viktig gränsövergång öppnas mellan Etiopien och Eritrea. Övergången vid Burre stängdes vid krigsutbrottet 1998. Gränsövergången ger Etiopien tillgång till hamnen i Assab.

  • Augusti

  • Eritrean Airlines flyger till Addis Abeba

   Det nationella flygbolaget Eritrean Airlines gör sin första kommersiella flygning till Etiopiens huvudstad Addis Abeba på 20 år. Med på planet finns Eritreas turistminister och landets transportminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0