Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Februari

    • Sanktioner efter attacker i Röda havet

      Till följd av huthirebellernas beskjutning mot handelsfartyg i Röda havet inför USA och Storbritannien sanktioner mot befälhavare inom både huthirörelsen och Jerusalemstyrkan, en elitenhet inom Irans revolutionsgarde. Sanktioner finns sedan tidigare både mot regimen i Iran och mot huthirörelsen (se 17 januari 2024 och 3 februari 2024), nu lyfter företrädare för västmakterna fram att syftet är att komma åt iransk finansiering av rebellattacker som utförs från Jemen. Även ett Hongkongbaserat rederi, utpekat för att skeppa iransk utrustning, blir föremål för sanktioner.

    • Budgetstöd från Saudiarabien

      Saudiarabien stöder Jemens regering med 250 miljoner dollar till bland annat offentliganställdas löner. Ett halvår tidigare har en lika stor överföring gjorts, när Saudiarabien utlovade utbetalningar av sammanlagt 1,2 miljarder dollar. Överföringarna görs till centralbanken i Aden; i huvudstaden Sanaa hålls alla viktiga inrättningar av huthigerillan sedan närmare ett årtionde.

    • Rockad i saudiskt stödd regering

      Jemens internationellt erkända (och saudiskt stödda) regering utser utrikesminister Ahmad Awad bin Mubarak till premiärminister. Han ersätter Muin Abd al-Malik Said som haft posten sedan 2018 och nu ska tituleras presidentrådgivare. Utnämningen kungörs av presidentrådet (se 19 april 2022) men väntas väcka irritation hos huthirebellerna som bland annat kontrollerar huvudstaden. Den nye premiärministern har tidigare varit Jemens USA-ambassadör och FN-ambassadör, men han har också erfarenhet av att ha varit i fångenskap hos huthierna i flera dagar 2015. Enligt medier i regionen har han bland annat uppvaktat EU om att terroristklassa huthirörelsen.

    • Västmakter anfaller Iranstödda grupper

      Amerikanska och brittiska anfall genomförs mot huthierna i Jemen (se även 12 januari 2024). Enligt kommunikéer är målen vapenlager, radar och platser varifrån rebellrörelsen skjuter robotar. Dagen innan har USA angripit andra Iranstödda milisgrupper, då i Syrien och Irak som vedergällning för tre amerikaners död i Jordanien den 28 januari. Olika miliser pekas ut, alla Iranstödda, men direkta stridshandlingar i Iran mellan USA och Iran har hittills inte rapporterats. Huthierna, som började beskjuta handelsfartyg i Röda havet med hänvisning till palestiniernas lidande under kriget i Gazaremsan, har deklarerat att även de ser amerikanska och brittiska intressen som legitima mål. Sedan början på Gazakriget i oktober 2023, där USA har deklarerat stöd för Israels insatser som inleddes efter terrordåd av den palestinska Hamasrörelsen, har amerikanska och allierade styrkor i regionen angripits minst 165 gånger.

    • Januari

    • USA terrorklassar huthier igen

      USA:s regering sätter återigen upp huthirörelsen på sina sanktionslistor. Huthierna har varit terrorklassade i USA även tidigare, men stämpeln togs bort då den befarades leda att det skulle bli svårare för biståndsorganisationer att föra in hjälp till behövande i Jemen i de områden som rebellrörelsen kontrollerar. Till följd av det inbördeskrig som har rasat i åratal lider miljontals jemeniter brist på bland annat livsmedel och läkemedel. 

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0