Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Huthirörelsen på offensiven

   Huthirörelsen i Jemen tar på sig en attack med bestyckade drönare mot Abhaflygplatsen i Saudiarabien, som ligger nära en militärbas. Ett Airbusplan skadas. Attacken visar att huthierna har tillgång till tekniskt avancerad utrustning och möjlighet att vålla avsevärda skador i södra Saudiarabien. Internt i Jemen har huthierna återupptagit en offensiv för att tvinga bort regeringsstyrkorna från Marib i norr. Sammanlagt rapporteras närmare 40 man mista livet i sammanstötningar under dagen. De strider framför allt om en militärbas som regeringen kontrollerar väster om staden. Regeringsstyrkorna får förstärkning och Maribbor uppmanas via högtalare vid moskéer att delta i försvaret av staden eller bidra med donationer.

  • USA upphäver terroriststämpel

   USA:s terrorklassning av den shiamuslimska huthirörelsen i Jemen, som genomdrevs i slutfasen av Donald Trumps presidentskap, dras tillbaka (se 19 januari). Information om utrikesminister Antony Blinkens avsikt att upphäva terrorstämpeln har skickats från amerikanska UD till kongressen.

  • Regional al-Qaida-ledare gripen

   En ledare inom Aqap, terrornätverket al-Qaidas gren i Jemen, är gripen och en annan har dödats, men männens identiteter är osäkra. Enligt en rapport från FN-experter till säkerhetsrådet ska den gripne vara Aqaps högste ledare Khalid Batarfi. Redan i oktober 2020 har Batarfi rapporterats gripen i staden al-Ghayda i sydöstra Jemen av jemenitiska säkerhetsstyrkor som i sin tur lämnade över honom till saudier. Aqap har inte bekräftat att den högste ledaren gripits, tvärtom cirkulerar en video som tyder på att Batarfi är på fri fot (se 7 februari 2020).

  • USA:s stöd för aktiva krigsinsatser i Jemen upphör

   USA avslutar, definitivt, sitt stöd för de krigsinsatser som genomförs i Jemen av en saudiskt ledd allians, inklusive affärer med vapen som används i kriget, meddelar president Joe Biden i ett linjetal om utrikespolitiken. Samtidigt betonar han att USA kommer att bistå Saudiarabien vad gäller försvarsinsatser på eget territorium, som beskjuts från Jemen av de Iranstödda huthirebellerna. De vapenaffärer med Saudiarabien som stoppas gäller framför allt precisionsstyrd ammunition. Biden väntas också, nästan sex år in i Jemenkriget, utse ett särskilt sändebud som ska ta sig an frågan. Insatser på Arabiska halvön som är riktade mot terrornätverket al-Qaida påverkas inte av Bidens riktlinjer.

  • Januari

  • Stopp för vapen till Jemenkrig

   Italien stoppar vapenförsäljningen till Saudiarabien och Förenade arabemiraten varaktigt, efter att tidigare ha fryst sådana vapenaffärer i ett och ett halvt år. Beslutet om frysning fattades med anledning av kriget i Jemen, där både saudier och emiratier agerar militärt. När utrikesminister Luigi Di Maio nu offentliggör ett definitivt stopp, som i praktiken framför allt gäller robotar och flygbomber, nämner han inte Jemen uttryckligen men hänvisar till sitt tidigare beslut. USA:s president Joe Biden har kort efter sitt tillträde fryst amerikanska vapenaffärer med båda länderna. 2019 fryste flera EU-länder sina vapenaffärer med Saudiarabien, som leder en militärallians mot en shiamuslimsk rebellrörelse i Jemen. Följderna av kriget i Jemen beskrivs av FN som den svåraste humanitära krisen i världen för tillfället. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0