Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen  bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och sedan ett kort inbördeskrig 1994 kom nordsidan att dominera helt. Separatistiska strävanden i både norr och söder har lett till återkommande oroligheter och våld. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Saleh avgick efter tre decennier vid makten. Hans efterträdare jagades på flykt av Iran-stödda rebeller som intagit huvudstaden och stora delar av västra och södra Jemen. Rebellerna bekämpas med bombanfall av en sunnimuslimsk allians ledd av Saudiarabien, och den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • USA-politiker vill stoppa stöd till Jemenkrig

   Senaten i USA:s kongress röstar för att avsluta det amerikanska stödet till de saudiska militära insatserna i Jemen. Presidenten kan stoppa beslutet genom veto, men röstsiffrorna vittnar om motstånd mot Trumps utrikespolitik. I en annan omröstning pekar senaten ut Saudiarabiens kronprins som ansvarig för mordet på en journalist på saudiska konsulatet i Istanbul. Trump har tidigare försvarat sina nära förbindelser med den saudiska ledningen genom att hänvisa till att saudiska order hos USA:s industri ger amerikanska jobb (se 30 oktober och 10 november).

  • Enighet om viss vapenvila i hamnstad

   Huthirebellerna och Jemens internationellt erkända regering enas om vapenvila i viss utsträckning i hamnstaden al-Hudayda, som är inkörsport för två tredjedelar av alla förnödenheter till Jemen. Förhandlingar har förts i Sverige under överinseende av FN:s fredssamordnare Martin Griffiths (se 2 augusti och 6 september). Parterna har också lovat att utväxla tusentals fångar. Hamnen och huvudstaden Sanaa kontrolleras sedan flera år av rebellerna. Regeringen som bekämpar dem stöds av en saudiskt ledd militärallians, och kriget orsakar svåra umbäranden för civila.

  • FN: Kriget gynnar människosmugglare

   Trots den krigssituation som råder i Jemen fortsätter migranter från andra länder att försöka nå gulfstater via jemenitiskt område. Med några få veckor kvar till nyår beräknar FN att cirka 150 000 migranter kommer att ha tagit sig till Jemen under 2018 – 50 procent fler än förra året. Krigsläget anses gynna flyktingsmugglarna (se 18 april och 6 juni). Mer än 90 procent av migranterna kommer från Etiopien och många är från Somalia. En femtedel är minderåriga, enligt FN.

  • Sårade rebeller flygs ut

   Omkring 50 sårade huthirebeller flyg ut för vård i Oman. Rebellerna kräver säkerhetsgarantier för både patienter och fredsförhandlare inför fredssamtal med regeringssidan som FN planerar i Sverige. Utrikesminister Margot Wallström besöker Kuwait,  som liksom Oman har intagit en medlarroll i Jemenkriget. Båda länderna var inblandade när förhandlingar misslyckades 2016. Även Iran, som stöder rebellsidan, har gett sin välsignelse till nya förhandlingar.

  • November

  • Alarmerande dödstal bland barn

   Enligt beräkningar av Rädda Barnen, som bygger på statistik insamlad av FN, har 85 000 jemenitiska barn dött av svält under krigsåren sedan 2015. Biståndsorganisationer betonar att dödstalen kan vara i underkant. Många fall rapporteras inte alls, eftersom bara hälften av vårdmottagningarna fungerar och fattigdom gör det svårt för familjer att uppsöka de mottagningar som ännu är öppna. Det är vanligt att undernärda barn dör av infektioner (se 30 oktober och 8 november). Saudiarabien och Förenade arabemiraten, som står för mycket av krigföringen, utlovar nu 250 miljoner dollar vardera till mat, utöver sina tidigare bidrag, via FN och enskilda organisationer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0