
Jemen
Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
September
-
Alltmer öppna fredstrevare
För första gången sedan Saudiarabien gav sig in militärt i Jemens inbördeskrig 2015 träffas en saudisk förhandlingsdelegation och ledare för de shiamuslimska huthierna öppet i Saudiarabien. Efter huthigerillans intåg i Jemens huvudstad Sanaa 2014 drog Saudiarabien in på den jemenitiska regeringens sida, och trots att båda sidor nu tycks vara trötta på kriget låter freden vänta på sig. En FN-medlad vapenvila löpte ut för nästan ett år sedan, men håller ännu i huvudsak. Oman medlar i konflikten. I april 2023 möttes parterna i Sanaa. Det faktum att Saudiarabien och regimen i Iran, huthiernas uppbackare, har gjort upp om bättre relationer anses öka chanserna (se 10 mars 2023 och 14 april 2023).
-
-
Augusti
-
HRW: Migranter skjuts av saudiska gränsvakter
Migranter som försöker ta sig över gränsen från Jemen till Saudiarabien riskerar att bli ihjälskjutna av saudiska gränsvakter, hävdar organisationen Human Rights Watch. I en rapport från HRW återges anklagelser om att hundratals migranter fått sätta livet till under 2022 och 2023. Migranterna hör ofta hemma i Etiopien eller Somalia och har riskerat livet redan genom båtresan över från Afrikas horn. Även andra organisationer har tidigare framfört liknande anklagelser mot Saudiarabien, som nekar till att dödligt våld skulle förekomma systematiskt.
-
Tankfartyg tömt på olja
Nästan all olja som funnits ombord på tankfartyget Safer har nu pumpats över till ett annat fartyg, meddelar FN. Med 1,14 miljoner fat råolja ombord fanns risken för en ofantlig miljökatastrof i Röda havet, om fartyget skulle ha exploderat eller brutits itu med all last kvar. Det skulle dessutom ha påverkat den internationella fartygstrafiken genom Suezkanalen. Omlastningen, en FN-operation kostnadsberäknad till 143 miljoner dollar, är fortfarande inte helt finansierad. Alla risker är inte heller över eftersom Safer ligger kvar utanför hamnstaden al-Hudayda med rostande skrov. Närmast funderar FN över hur man ska få Jemens regering och huthigerillan, som ockuperar huvudstaden, att samarbeta kring olje- och gasbolaget Sepoc och tankfartygets skötsel.
-
Juni
-
Trafikflyg mellan Jemen och Saudiarabien
Den första trafikflygningen mellan Jemens huvudstad Sanaa och Saudiarabien sedan 2016 genomförs. Ombord finns pilgrimer och det faktum att flygningen kan ske vittnar om politisk avspänning. Flygplatsen har i åratal var blockerad av saudiskt ledda styrkor som fört krig mot den shiitiska huthigerillan som kontrollerar huvudstaden. En del transporter av bistånd har kunnat genomföras, medan pilgrimer har fått färdas med buss eller flyga från Aden, som hålls av Saudiarabiens jemenitiska bundsförvanter. I bakgrunden finns nu en pågående fredsprocess mellan de två regionala stormakter som stöder olika grupperingar i Jemen: Saudiarabien och Iran, som båda har goda skäl att vilja få slut på kriget.
-
April
-
Panik i folkmassa vid utdelning av allmosor
Nöden i krigets Jemen bidrar till en trängselolycka. Omkring 80 personer mister livet när de kläms eller trampas ned vid utdelning av gåvor intill en skola i Sanaa. Panik utbryter när huthisoldater (vars rebellrörelse kontrollerar huvudstaden) skjuter i luften för att skingra folkmassan. En elledning träffas av skott och exploderar. Arrangören har valt en traditionell tidpunkt för välgörenhet i slutet av fastemånaden, men grips i stället. Huthierna ska i förväg ha krävt att få kontroll över gåvorna.