Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och efter ett kort inbördeskrig kom nordsidan att dominera. Separatistiska strävanden i både norr och söder har lett till återkommande oroligheter. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • FN-appell om eldupphör mot bakgrund av pandemi

   Fem år efter det att det storskaliga kriget i Jemen bröt ut har FN:s generalsekreterare António Guterres riktat en appell till de stridande om eldupphör (i Jemen och andra länder där krig rasar) för att skydda civilbefolkningarna, särskilt i ljuset av den viruspandemi som sprids över världen. Från de krigförande parterna i Jemen kommer positiva reaktioner. FN:s fredssamordnare Martin Grifftihs uppmanar dem att gå från ord till handling och enas om en vapenvila. Ännu har inget sjukdomsfall i covid-19 bekräftats, men smittan kan få katastrofala följder i det krigshärjade Jemen.

  • Bahailedare dödsdömd och benådad

   En huthikontrollerad domstol benådar en ledare inom livsåskådningen bahai och 20 av dennes trosfränder som hållits fängslade i Sanaa. Ledaren Hamid bin Haydara, som greps 2013, hade dessförinnan hunnit dömas till döden av en appellationsdomstol. Beskedet att han benådas lämnas av Mahdi al-Mashat som företräder huthirebellernas politiska gren. Huthierna står nära Iran, där de shiareligiösa ledarna ogillar bahai. 

  • Huthier intar stad i strategiskt läge

   Huthirebellerna tar kontroll över al-Hazm, huvudstad i provinsen al-Jawf vid saudiska gränsen. Staden har strategisk betydelse eftersom ett maktinnehav där gör det lättare för huthierna att hota Maribprovinsen strax söder om al-Jawf, där det finns olja. Marib är  i den saudiskt stödda regeringssidans händer. Både rebellerna och regeringsstyrkorna har gjort manskapsförluster i flera dagar av strider om al-Hazm.

  • Februari

  • Försvarsministern undkommer mina

   Försvarsministern klarar sig men åtta av hans livvakter dödas när följet kör på en landmina öster om huvudstaden Sanaa, där försvarsministern har inspekterat ett avsnitt av fronten mot huthirebellerna. Huthierna rapporteras den senaste tiden ha flyttat fram sina positioner mot regeringens styrkor både norr och öster om Sanaa. Huvudstaden är i rebellhänder sedan 2014.

  • Stor fångutväxling utlovas

   Regeringssidan och huthirebellerna har enats om den första större fångutväxlingen under kriget. Varken antalet fångar eller när de ska utväxlas framkommer, men enligt FN och Internationella rödakorskommittén är det ett viktigt steg för att uppfylla den överenskommelse som parterna slöt i Sverige i slutet av 2018.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0