Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Strid i söder mellan tidigare allierade

   Regeringsstyrkor och separatister från södra Jemen utkämpar en strid i provinsen Abyan. Artilleri används och 13 liv släcks: åtta separatister stupar liksom fem av de män som strider för regeringen (se 26 augusti).

  • Fredstrevare via dolda kanaler

   Källor med insyn hävdar att Saudiarabien erbjuder huthirörelsen en buffertzon längs gränsen mellan Jemen och Saudiarabien, varifrån rörelsen beskjuter saudiska mål.  Saudierna skulle också vara redo att skriva under ett eldupphöravtal som föreslagits av FN, skriver Reuters. I samband med en överenskommelse skulle också en övergångsregering för Jemen diskuteras. USA:s tillträdande president Joe Biden har utfäst sig att bromsa vapenförsäljningen till Saudiarabien för att öka pressen på regeringen i Riyad att få slut på kriget. De shiamuslimska huthierna kontrollerar norra Jemen och områden med stor befolkning, framför allt huvudstaden Sanaa. Saudiarabien har hittills misslyckats med sina främsta mål i det femåriga kriget: att pressa tillbaka den shiitiska gerillan och att återinsätta Jemens regering. Tvärtom har metoderna (flyganfall och blockader som hindrar leveranser av förnödenheter) lett till skarp kritik därför att jemenitiska civila drabbas hårt av kriget.

  • Oktober

  • Attentat mot huthiminister

   En minister i huthirebellernas regering, som kontrollerar huvudstaden Sanaa men inte ses som legitim av omvärlden, skjuts ihjäl i sin bil. Hassan Zaid, idrotts- och ungdomsminister, var efterlyst av den saudiskt ledda militära allians som stöder Jemens regering. Det fanns en belöning på tio miljoner dollar utfäst för information som kunde leda till att han greps. 2017 väckte han ilska genom att föreslå att skolorna skulle stängas i ett år och eleverna tas ut i krigstjänst.

  • Både huthirebeller och regering släpper fångar

   Två amerikaner som hållits som gisslan av huthirörelsen friges, som inslag i den större fångutväxling mellan de krigförande parterna i Jemen som inleds dagen efter och äger rum under loppet av flera dagar (se 27 september). En av amerikanerna är en kvinnlig biståndsarbetare som varit fången hos rebellerna i tre år. Samtidigt överlämnas kvarlevorna av en tredje, avliden amerikan.

  • Fredspris till stöd för FN:s biståndsarbete

   FN:s livsmedelsprogram (WFP) tilldelas Nobels fredspris. När beskedet kommer är Jemen organisationens mest omfattande pågående biståndsinsats. Målsättningen är att förse 13 miljoner jemeniter med mat varje månad; i själva verket lever hela 20 miljoner jemeniter med osäker tillgång på livsmedel. Och pengarna tryter. Enligt biståndssamordnaren Lise Grande har FN bara fått in en miljard dollar av de 3,2 miljarder från givare som skulle behövas för att bekosta insatserna i år. Flera FN-program har fått begränsas. För WFP:s del har kontakterna med de stridande huthirebellerna under krigsåren i Jemen varit särskilt påfrestande. FN har anklagat huthirörelsen för att lägga beslag på och sälja varor som skulle delas ut gratis till behövande.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0