Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Huthianfall mot emiraten

   Den jemenitiska huthirörelsen tar på sig attacker mot Abu Dhabi, troligen utförda med drönare. Minst tre dödsoffer krävs på en plats där bränsletankar exploderar. Förenade arabemiraten är en av de parter som (jämte Jemens regering och Saudiarabien) för krig i Jemen, mot huthirörelsen som i sin tur stöds av Iran. Huthierna utför återkommande attacker mot mål på den saudiska sidan om gränsen, men detta är såvitt känt den första dödliga mot mål i emiraten. Mer omfattande huthianfall mot emiraten skulle därför innebära upptrappning av kriget till en ny nivå. Attackerna bevaras nu av alliansen som strider med Jemens regering: anfall riktas mot Jemens huvudstad Sanaa där huthirebellerna har kontrollen. Två veckor tidigare har huthierna kapat ett lastfartyg med elva personers besättning som gick under emiratisk flagg (se 2 januari).

  • Regeringen återtar omstridd provins

   Regeringssidan utropar seger över huthirebellerna i provinsen Shabwa, där det har pågått strider i månader. Alla delar av provinsen beskrivs som ”befriade”. Huthierna har under det gångna året försökt inta Shabwa och grannprovinsen Marib, områden rika på olja och naturgas som båda är belägna öster om huvudstaden Sanaa. Först sedan de styrkor som strider för regeringen fått förstärkning har de lyckats slå tillbaka huthioffensiven i Shabwa. I Marib har regeringsstyrkorna lyckats behålla kontrollen över provinshuvudstaden och de närbelägna installationerna inom energiutvinningen. Bland Jemens miljontals internflyktingar finns uppskattningsvis en miljon i trakten av staden Marib, dit de tagit sig sedan huthierna intog bland annat huvudstaden 2014. Både Saudiarabien och Förenade arabemiraten stöder regeringssidan, medan den shiamuslimska huthirörelsen har fortsatt stöd av Iran.

  • Jemenrebeller kapar fartyg

   Den shiitiska huthigerillan, som bland annat kontrollerar Jemens huvudstad Sanaa, kapar ett fartyg som går under emiratisk flagg. Förenade arabemiraten deltar liksom Saudiarabien i inbördeskriget på motståndarsidan (till stöd för Jemens regering). Kapningen har skett utanför Jemens västkust och uppfattas som en styrkedemonstration: huthierna vill visa militär förmåga till havs, i Röda havet. Huthierna hävdar att lasten består av militär utrustning, medan Saudiarabien, dit fartyget är på väg, hävdar att fartyget medför ett fältsjukhus från ön Suqutra, där det finns emiratiska styrkor. Bedömare tror inte att civil sjöfart i Röda havet kommer att utsättas för avsiktliga aktioner trots kriget i Jemen.

 • 2021

  • December

  • Matransoner till behövande halveras

   Matransonerna till åtta miljoner människor i Jemen kommer att halveras från och med januari, meddelar FN-organisationen WFP. De mest behövande, cirka fem miljoner människor som riskerar akut svält, prioriteras och kommer att få full ranson. Anledningen är att pengarna inte räcker: FN har bett givarländer om 3,85 miljarder dollar, men de löften som utfärdats uppgår sammanlagt till 2,23 miljarder dollar. WFP bedömer att ungefär hälften av alla familjer i Jemen, uppemot 16 miljoner människor, nu lever med bristande tillgång till livsmedel. Skälen är flera, och krigsrelaterade: Matpriserna har stigit brant, landets valuta har tappat i värde och strider driver människor på flykt.  

  • Krav på utredning av krigsbrott

   Fler än 60 människorättsorganisationer uppmanar FN att så snart som möjligt utreda anklagelser om krigsförbrytelser och brott mot de mänskliga rättigheterna i Jemen. Organisationerna vill att generalförsamlingen ska inrätta en ny mekanism för att försäkra sig om att övergrepp inte förblir ostraffade. Bakom kravet ligger upprördhet över att en expertkommission med Jemenuppdrag har upplösts (se 7 oktober). Inför årsskiftet har FN publicerat en beräkning som säger att sammanlagt 377 000 liv kommer att ha gått till spillo, direkt eller indirekt, på grund av kriget.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0