Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och efter ett kort inbördeskrig kom nordsidan att dominera. Separatistiska strävanden i både norr och söder har lett till återkommande oroligheter. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Högt dödstal i angrepp vid kvällsbön

   Ett militärt övningsområde i Marib öster om huvudstaden Sanaa utsätts för angrepp precis när soldater på regeringssidan har samlats till kvällsbön. Minst 111 människor dör, enligt regeringens uppgifter två dagar efteråt, då många av dem som inte dog direkt avlidit av sina skador. Det betyder att attacken är en av de dödligaste som skett sedan oroligheterna i Jemen trappades upp för fem år sedan och flera grannstater gav sig in i kriget. Regeringssidan anklagar huthirebellerna för att ha utfört attacken.

  • Varning för denguefeber

   Minst 78 barn har dött av sjukdomar relaterade till den myggburna smittan denguefeber, uppger Rädda Barnen som varnar för en epidemi. 52 000 misstänkta sjukdomsfall har registrerats, oklart under hur lång tid. Förra året bekräftades 192 dödfall, de flesta i städerna al-Hudayda och Aden.

  • Huthierna friger saudier

   Huthirebellerna friger sex saudier som de har hållit fängslade. Internationella rödakorskommittén (ICRC), som agerar mellanhand vid överlämningen av krigsfångar, bedömer det som hoppfullt att parterna steg för steg uppfyller löften som kan bidra till att trappa ned kriget (se 28 november 2019).

 • 2019

  • December

  • Civila dör i anfall mot marknad

   Minst 17 civila mister livet i en attack mot en marknad i Saada i norr. Tolv av dödsoffren är etiopier, enligt FN. Det uppges vara tredje gången på en månad som platsen anfalls, samtidigt som striderna i Jemen annars har haft minskad intensitet. Den saudiskt ledda alliansen bekräftar att den har utfört en insats i det huthidominerade område där marknaden ligger. 

  • Fångutväxling i Taizz

   Huthirebellerna och regeringssidan genomför en fångutväxling i staden Taizz. Sammanlagt utväxlas 135 fångar: huthierna släpper 75 och styrkor som strider för regeringen friger 60. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0