Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Svensk ska bli FN-sändebud

   Svensken Hans Grundberg väntas ta över posten som särskilt sändebud i Jemen för FN:s generalsekreterare António Guterres, som har meddelat FN:s säkerhetsråd att Grundberg är hans val. Företrädaren Martin Griffiths är ny undergeneralsekreterare i FN med ansvar för humanitära frågor. Grundberg har arbetat som ambassadör för EU i Jemen sedan 2019.

  • Finansiering till akuta insatser

   Världsbanken anslår 150 miljoner dollar för att säkra tillgång till sjukvård, baslivsmedel och rent vatten åt jemeniter. Brist på mat eller vård anses orsaka hälften av alla dödsfall i det krigshärjade Jemen, där fyra femtedelar av befolkningen enligt FN är beroende av bistånd utifrån. Pengarna ska användas till vård och näringsinsatser för 3,65 miljoner människor, vattenrening för 850 000 och utbildning av 3 000 vårdanställda.

  • Juni

  • USA fryser sajter för Iranstödda medier

   Med stöd av sanktionslagar blockerar amerikanska myndigheter 33 internetsajter för statliga iranska massmedieföretag och för Iranstödda grupperingar i Irak, Jemen, Libanon, Palestina och Bahrain. Frysningarna berör bland andra TV-kanalen al-Masirah, som drivs av de jemenitiska huthirebellerna, och Hizbollahrörelsen i Libanon. Bakom sajterna finns i förlängningen Jerusalemstyrkan, en del av Irans mäktiga revolutionsgarde, som är uppsatt på den amerikanska sanktionslistan.

  • Offentliga avrättningar i Sanaa

   Tre män avrättas i Sanaa: två för mord och våldtäkt på en åttaårig pojke, den tredje för att ha mördat sina tre döttrar. De offentliga avrättningarna i huvudstaden, som kontrolleras av rebeller, uppges vara de första sedan 2018. (Den gången sköts tre män för mord och våldtäkt på ett barn. Liken hängdes sedan upp i en kran.) De Iranstödda huthirebellernas brottsbekämpning utövas i stora delar av norra Jemen. Trots sex år av saudiskt ledd militär intervention på regeringens sida, håller huthierna stånd.

  • Aqap pekas ut för kidnappning

   Sex militärer kidnappas i provinsen Shabwa i söder, i två händelser med en dags mellanrum. Terrornätverket al-Qaidas jemenitiska avläggare Aqap pekas ut som ansvarig. Det är flera år sedan organisationen, som har försvagats inte minst av amerikanska drönarattacker, genomförde en liknande aktion. (USA har jagat terrorgrupper med drönare i bland annat Jemen alltsedan terrordåden i USA den 11 september 2011.) Nu är Jemens regeringsstyrkor och huhtirebeller upptagna med att strida om staden Marib i norr och det uppstår därför säkerhetsvakuum på andra håll som Aqap kan utnyttja, framhåller bedömare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0