Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juli

  • Huthirebellerna attackerar Tel Aviv med drönare

   Huthirebellerna genomför för första gången en drönarattack mot Tel Aviv i Israel. Enligt rebellerna används en ny typ av drönare som kan ta sig förbi ”fiendelinjen”. Israeliska myndigheter bekräftar att en drönare orsakat en explosion i ett höghus i Tel Aviv och att en människa dödats och fyra skadats. En anonym talesman för huthirebellerna säger att de ser Tel Aviv som ett nytt och viktigt mål för sina attacker och att orsaken till det är Israels krig mot Hamas i Gaza. Två dagar senare svarar Israel med ett flygangrepp mot den huthikontrollerade hamnstaden Hodeida i Jemen. Sex människor dödas och drygt ett 80-tal skadas i anfallet, som är det första som Israel säger sig ha utfört i Jemen. Många av de dödade och skadade är hamnarbetare.

  • Huthirebellerna attackerar två oljefartyg

   Huthirebellerna angriper två oljefartyg, ett Panamaflaggat och ett med liberiansk flagg, i Röda havet med ”flytande” och flygande drönare. Anledningen till attackerna är att ägarna till fartygen har använt sig av israeliska hamnar, meddelar rebellerna. Amerikansk militär oskadliggör därefter fem obemannade drönare tillhörande huthirebellerna. I juni genomför huthirebellerna fler attacker mot handelsfartyg än någon tidigare månad under året.

  • Juni

  • "Flytande drönare" mot handelsfartyg

   Ett grekiskägt, Liberiaflaggat handelsfartyg lastat med kol träffas av beskjutning i Röda havet utanför hamnstaden al-Hudayda av huthirebellerna. Huthierna inledde attacker mot internationell fartygstrafik 2023, i det föregivna syftet att stödja palestinerna i Gazaremsan mot Israel, och hävdar nu att det ingått i rederiets uppdrag att anlöpa hamn i Israel. Rebellerna genomför attacken med en "flytande drönare" (USV i engelsk förkortning). Huthierna har gjort bruk av sådana vapen tidigare mot bland annat saudiska fartyg (se även 27 februari 2024).

  • Maj

  • Ökat matstöd från Europa

   Storbritannien utökar sitt humanitära bistånd till Jemen kraftigt. Insatser för motsvarande 175 miljoner dollar, framför allt livsmedel, ska fördelas via olika biståndsorganisationer. Bland dem som man hoppas nå finns cirka 700 000 undernärda barn. EU har veckan innan meddelat att 125 miljoner dollar anslås, också den hjälpen ska utgå via FN och andra biståndsorganisationer. Organisationer på plats bedömer, efter nio år av krig, att hälften av Jemens 34 miljoner invånare behöver bistånd utifrån.

  • April

  • Migrantbåtar i havsolyckor som kräver liv

   Antalet afrikaner som försöker nå Jemen via havet har ökat igen, uppger organisationen IOM efter flera haverier där migrantbåtar sjunkit mellan Djibouti och Jemen med följden att människor drunknat. Såvitt känt miste omkring 700 migranter livet under 2023. Fyra femtedelar av de cirka 100 000 migranter som nådde fram till Jemen under året är etiopier, merparten av de övriga är somalier. Många har förhoppningar om att kunna ta sig vidare till gulfstater eller andra länder för att hitta jobb.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0