Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Oktober

  • Vapenvila löper ut

   Vapenvilan mellan de stridande parterna löper ut, och denna gång kommer inget besked om förlängning trots skytteldiplomati och vädjanden från olika håll. Under de sammanlagt sex månader som vapenvilor rått har våldsnivån mellan regeringssidan och huthirebellerna varit märkbart lägre än tidigare. FN-sändebudet Hans Grundberg har försökt få parterna att enas om en rad förslag, bland annat att löner till offentliganställda ska betalas ut, att vägar i omstridda områden ska öppnas och att förbindelser och transporter av varor mellan landsändar ska börja fungera igen. FN:s arbete går också ut på att få i gång politiska processer, med förhandlingar, och att få till samarbete som kan gynna landets ekonomi. 23,5 miljoner jemeniter bedöms i nuläget vara beroende av bistånd.

  • September

  • al-Qaida i strid med sydseparatister

   Minst 27 dödsoffer rapporteras när Aqap, terrornätverket al-Qaidas organisation på Arabiska halvön, anfaller ställningar i Abyan som hålls av styrkor från södra Jemen. De två största av Jemens stridande läger – den shiamuslimska huthirörelsen i norr och landets saudiskt stödda regering – iakttar vapenvila, med viss möda. Därför är al-Qaidas attack mot den separatistiska Sydrörelsen (som mestadels är lierad med regeringssidan) ett av de allvarligare brotten mot en tids relativt lugn. Aqap fortsätter också att genomföra kidnappningar, vilket drabbat FN-personal, bland andra.

  • Augusti

  • Sydrörelsen på offensiven i Abyan

   Söderns övergångsråd (STC i engelsk förkortning) inleder vad som kallas en särskild militäroperation i provinsen Abyan. Insatsen fortskrider trots att Rashad al-Alimi, ordförande i presidentrådet, uppmanar STC att avstå från den. Offensiven försvårar FN-försöken att få till ett hållbart eldupphöravtal och fred. Sydrörelsen, med STC som ledningsgrupp, har separatistiska strävanden även om de har sagt sig acceptera presidentrådet. Separatiststyrkorna har dessutom stöd av Förenade arabemiraten. I grannprovinsen Shabwa har emiratstödda styrkor redan tagit kontroll över huvudstaden och ett oljefält.

  • Vapenvilan förlängs till oktober

   Bara några timmar innan vapenvilan mellan de stridande parterna i Jemen ska löpa ut samtycker de till en förlängning. Vapenvilan, som trädde i kraft i början av april och har förlängts en gång tidigare, utsträcks nu med ytterligare två månader till den 2 oktober. FN-sändebudet Hans Grundberg uppger att parterna har utfäst sig att intensifiera de förhandlingar som ytterst syftar till att uppnå en varaktig fred. Biståndsarbetare efterlyser konkreta resultat som att vägar öppnas, internflyktingar kan återvända hem och att humanitär hjälp kan delas ut till människor som det varit svårt att nå fram till under konflikten. 

  • Juni

  • "Öppen, informell dialog" i Sverige

   Sverige står värd för ett möte med företrädare för olika grupper från Jemen. Tredagarsmötet, med närvaro av bland andra FN-representanter, betecknas av utrikesminster Ann Linde som "öppen, informell dialog".

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0