Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Oktober

    • USA bombar vapenlager

      USA:s försvarsminister Lloyd Austin meddelar att strategiska bombplan av typ B-2 bombat fem underjordiska vapenlager som tillhör huthirebellerna. Huthierna har sedan i november angripit över  80 handelsfartyg  och oljefartyg  samt örlogsfartyg i Röda havet och Adenbukten. Syftet med huthiernas angrepp på sjöfarten sägs vara att stödja palestinerna i Gazaremsan mot Israels angrepp. Det är okänt om den amerikanska bombräden krävt civila offer.  

    • September

    • Elon Musks satellitnätverk till Jemen

      Jemen blir det första landet i Mellanöstern där miljardären Elon Musks satellitnätverk Starlink är tillgängligt.  Via satelliter kan systemet tillhandhålla internet till områden där kommunikationsinfrastrukturen är utslagen. Men huthirebellerna  varnar  för att nätverket utgör en säkerhetsrisk. Enligt en karta på Starlinks hemsida  finns nätverket i regeringskontrollerade delar av Jemen liksom i områden där huthirebellerna styr. Huthirebellerna har tidigare kritiserats för att stänga ned internet och blockera nyhetswebbplatser och sociala medieplattformar. 

    • Augusti

    • Huthirebeller lämnar FN-kontor

      FN återfår kontrollen över sitt människorättskontor i Sanaa som huthirebeller ockuperade i början av augusti. Ockupationen ses som del av huthirebellernas trakasserier mot FN-personal och anställda vid hjälporganisationer och utländska ambassader. Huthierna grep exempelvis i juni fler än 60 människor, däribland 13 FN-anställda, i syfte att bekämpa ett påstått amerikanskt-israeliskt spionnätverk. FN:s generalsekreterre António Guterres kräver att de omedelbart friges. 

       

    • FN larmar om ökad undernäring bland barn

      Allt fler barn lider av akut undernäring i regeringskontrollerade områden i  det krigshärjade Jemen, larmar FN:s barnfond Unicef. Jämfört med förra året har antalet akut undernärda barn under fem år ökat med en tredjedel, motsvarande över 600 000 barn. Det visar uppgifter insamlade i 117 regeringskontrollerade områden av bland andra Unicef, andra FN-organ och Jemens regering. Flera områden rapporteras för första gången ha nått "extremt kritiska" nivåer på undernäring. Förutom matbrist råder brist på rent vatten och det förekommer utbrott av sjukdomar som kolera och mässling. Minskade givaranslag har tvingat FN:s livsmedelsprogram (WFP) att minska utdelningen av mathjälp.

    • Juli

    • Huthirebellerna attackerar Tel Aviv med drönare

      Huthirebellerna genomför för första gången en drönarattack mot Tel Aviv i Israel. Enligt rebellerna används en ny typ av drönare som kan ta sig förbi ”fiendelinjen”. Israeliska myndigheter bekräftar att en drönare orsakat en explosion i ett höghus i Tel Aviv och att en människa dödats och fyra skadats. En anonym talesman för huthirebellerna säger att de ser Tel Aviv som ett nytt och viktigt mål för sina attacker och att orsaken till det är Israels krig mot Hamas i Gaza. Två dagar senare svarar Israel med ett flygangrepp mot den huthikontrollerade hamnstaden Hodeida i Jemen. Sex människor dödas och drygt ett 80-tal skadas i anfallet, som är det första som Israel säger sig ha utfört i Jemen. Många av de dödade och skadade är hamnarbetare.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0