Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2023

    • Mars

    • Upptinade relationer mellan Iran och Saudiarabien

      Efter att i åratal ha haft frostiga relationer har Iran och Saudiarabien enats om att återuppta diplomatiska förbindelser och öppna sina ambassader i det andra landet. Överenskommelsen har slutits i Peking och ses som en diplomatisk framgång för Kina. Ett område som skulle kunna påverkas av öppningen är Jemen, där de två regionala stormakterna (den ena sunnimuslimsk, den andra shiitisk) stöder varsin sida i ett inbördeskrig som rasat i flera år. Förhoppningar i samband med Jemenförhandlingar som förts på flera håll har handlat om en ny vapenvila inför årets muslimska fastemånad, som inleds den 22 mars.

    • FN köper fartyg för att förebygga miljökatastrof

      Efter sju sorger och åtta bedrövelser förbereder FN nu en insats i Röda havet för att tömma det övergivna tankfartyget Safer på olja. FN-organisationen UNDP har köpt in ett tankfartyg för ändamålet. Det inköpta fartyget genomgår underhåll på varv i Kina. Om allt går som det ska inleds pumpningen av råolja från haveristen i maj. Ombord på Safer finns 1,1 miljoner fat olja som kan vålla en miljökatastrof om de läcker ut i havet. Det skulle också leda till enorma kostnader, både för sanering och för att ett stort oljespill skulle påverka internationella handelsrutter genom Suezkanalen längre norrut. Det är fortfarande osäkert om FN kommer att kunna finansiera hela operationen.

    • Jihadistledare dör i förmodad USA-attack

      En av ledarna för Aqap, terrornätverket al-Qaidas gren på Arabiska halvön, dör i en attack som tros ha utförts av USA. Saudiern Hamad bin Hamud al-Tamimi är också känd under namnet Abd al-Aziz al-Adnani och beskriven som Aqaps ”domare”. Han får sätta livet till tillsammans med en jemenitisk livvakt i ett hus i Maribprovinsen. Enligt lokala källor hade han nyligen hyrt huset. Några veckor tidigare dödades tre andra utpekade jihadister i provinsen, också den gången ska USA ha utfört drönarattacken.

    • Februari

    • Givarmöte med klent gensvar

      I skuggan av kriget i Ukraina och jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien arrangerar FN, Schweiz och EU:s ordförandeland Sverige ett givarmöte för Jemen i Genève. Det avges löften, men sammantaget uppgår de till 1,2 miljarder dollar, medan FN-organisationer har vädjat om 4,3 miljarder. I bästa fall hoppas FN att det ska tillkomma utfästelser som för insamlingen till 2 miljarder dollar. Enligt WHO behövs 392 miljoner dollar enbart för att hälsovården för nästan 13 miljoner jemeniter inte ska kollapsa. FN bedömer ett 21,6 miljoner människor (två tredjedelar av Jemens befolkning) kommer att behöva olika former av hjälp under 2023. Det finns flera hinder för hjälparbete. Att få till en ny vapenvila mellan stridande parter beskrivs som helt avgörande.

    • Dom mot barhuvad modell bekräftas

      En appellationsdomstol som ingår i huthirebellernas rättsväsen fastställer en dom på fem års fängelse för fotomodellen Intisar al-Hammadi (se 7 november 2021). Anklagelserna mot henne och minst en person i hennes närhet handlar om bland annat prostitution och narkotikabrott, men människorättsorganisationer hävdar liksom fotomodellens advokat att det är fråga om en politisk dom, som bottnar i att huthirörelsen vill inskränka kvinnors frihet. Intisar al-Hammadi har tusentals följare på sociala medier, där det förekommer bilder av henne i traditionell klädsel men utan hijab, huvudduk.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0