Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen  bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och sedan ett kort inbördeskrig 1994 kom nordsidan att dominera helt. Separatistiska strävanden i både norr och söder har lett till återkommande oroligheter och våld. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Saleh avgick efter tre decennier vid makten. Hans efterträdare jagades på flykt av Iran-stödda rebeller som intagit huvudstaden och stora delar av västra och södra Jemen. Rebellerna bekämpas med bombanfall av en sunnimuslimsk allians ledd av Saudiarabien, och den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • FN-ilska mot att nödhjälp kapas

   FN:s livsmedelsprogram (WFP) hotar att ställa in leveranser av matbistånd till områden som kontrolleras av huthirebellerna, eftersom matsändningarna till hungrande människor kommer på avvägar. WFP-chefen David Beasley säger också inför FN:s säkerhetsråd att huthierna måste ”ändra attityd” (se även 2 april).

  • Lugnare i hamnar, men anfall längs gränsen

   Chefen för FN:s observatörer i Jemen bekräftar att huthirebellerna dragit sig tillbaka militärt från tre hamnar vid al-Hudayda (se 11 maj). Åtminstone har ingen militärnärvaro upptäckts vid FN:s patrullering. Men samtidigt som huthierna därmed har uppfyllt ett steg i fredsplanen från förhandlingarna i Sverige, rapporteras återkommande stridshandlingar från gränsen mot Saudiarabien. 26 personer skadas när en civil flygplats i semesterorten Abha i sydvästra Saudiarabien beskjuts av rebeller.

  • Jemenit blir kvar i Guantánamoläger

   Högsta domstolen i USA ger klartecken för att fortsätta hålla en jemenitisk medborgare i fängelse på Guantánamo-basen som USA disponerar på Kuba. Mannen greps i Pakistan i slutet av 2001 och har hållits fängslad utan rättegång sedan dess. Han tros ha agerat livvakt till terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, anklagelser som han själv förnekar. Jemeniten klassas som ”fientlig stridande” i en konflikt som fortfarande pågår. Cirka 40 fångar finns kvar i lägret dit USA sedan 2008 inte för nya fångar.

  • Maj

  • Anfall mot styrkor som belägrar stad

   I staden Taizz, som hålls av regeringsstyrkor men är belägrad av huthirebellerna, mister minst nio civilpersoner livet när den saudiskt ledda alliansen genomför flyganfall.

  • Drönarattack och tankersabotage

   En stor saudisk oljeledning, som pumpar olja från fält i öster till en hamn vid Röda havet, stängs för översyn efter en drönarattack utförd av jemenitiska huthirebeller. Den 120 mil långa ledningen är byggd för att kunna användas även om saudiska oljehamnar i Persiska viken blockeras. Attacken sker ett par dagar efter skadegörelse mot fyra tankfartyg, varav två saudiska, nära inloppet till Persiska viken. Ingen har pekats ut för sabotaget mot fartygen, men många teorier cirkulerar: allt från att Iran – som stöder huthierna – ligger bakom det till att det utförts av någon som vill just att misstankar ska riktas mot Iran, så att det ger en förevändning för att angripa Iran militärt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0