Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen  bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och sedan ett kort inbördeskrig 1994 kom nordsidan att dominera helt. Separatistiska strävanden i både norr och söder har lett till återkommande oroligheter och våld. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Saleh avgick efter tre decennier vid makten. Hans efterträdare jagades på flykt av Iran-stödda rebeller som intagit huvudstaden och stora delar av västra och södra Jemen. Rebellerna bekämpas med bombanfall av en sunnimuslimsk allians ledd av Saudiarabien, och den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Huthier öppnar beskickning i Iran

   Huthirörelsen utser en ambassadör till Iran, som representant för Jemen. Landets internationellt stödda regering stormar mot beslutet, som den anser bryter mot folkrätten. Hösten 2015 bröt regeringen Jemens diplomatiska förbindelser med Iran, under anklagelser om att regimen i Teheran gav rebellerna militärt stöd.

  • Grannländer söker ena motståndare i söder

   Separatiststyrkorna från södra Jemen lämnar de kanslier och andra lokaler i Aden som de intagit en vecka tidigare. Bland annat utrymmer de riksbanken, högsta domstolen och presidentpalatset, men de håller sig kvar vid militärförläggningar. Hadis internationellt stödda regering har vägrat att förhandla med separatisterna innan dessa drar sig tillbaka. Gentemot huthirörelsen i norr har Hadis regering haft stöd av både Saudiarabien och Förenade arabemiraten, men i södra Jemen stöder de två grannländerna varsin kraft – Förenade arabemiraten har till och med utbildat separatiststyrkorna. Nu rapporteras emellertid att en saudisk-emiratisk kommission har varit på plats i Aden för att få regeringsstyrkor och separatister att undvika inbördes strider.

  • Splittring på regeringssidan, Aden intas av sydjemeniter

   Separatiststyrkor från södra Jemen intar presidentpalatset och andra viktiga platser i hamnstaden Aden, som har kontrollerats av regeringsstrogna styrkor. Efter en längre tids missnöje har sydjemeniterna – samlade bakom Söderns övergångsråd, som helst vill se ett självständigt Sydjemen – tröttnat och tagit strid mot sina tidigare vapenbröder (se 3 oktober 2018). Den saudiskt stödda regeringen, som 2014 förlorade huvudstaden Sanaa till huthirörelsen från norr, pressas nu också bort från sin alternativa huvudstad Aden.

  • Attacker mot poliser i Aden

   Omkring 50 personer mister livet i flera attacker mot regeringskontrollerat område i Aden, där det har varit relativt lugnt under det senaste året. Många av dödsoffren är nya poliser, som har utbildats och utrustats av Förenade arabemiraten. Först uppges en självmordsbombare från en jihadistgrupp ha sprängt sin bil vid en polisstation. Därefter ska huthirebeller ha beskjutit ett träningsläger väster om staden från luften. Dagen efter angriper al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap) en armébas i Abyanprovinsen, öster om Aden, och dödar 19 soldater.

  • Juli

  • Biståndlöften till Jemen inte uppfyllda

   FN vädjar till världen att inte glömma Jemen som – med den beskrivning som ges av den administrative chefen i biståndsorganet UNDP – har förflyttats 20 år tillbaka av kriget. Bara 36 procent av de belopp som utlovades vid en givarkonferens i februari har överförts till FN, uppger chefen Achim Steiner (se 26 februari 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0