Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • FN-granskning av förbrytelser läggs ned

   FN:s människorättsråd beslutar att lägga ned sin expertgranskning av rapporter om förbrytelser under inbördeskriget i Jemen. Kina, Ryssland, Indien, Pakistan och Libyen finns bland de länder som röstar emot att låta granskningen fortsätta. Beslutet skapar upprördhet hos enskilda organisationer där man hävdar att det är Saudiarabien som pressat fram beslutet i syfte att uppnå straffrihet för egen personal och allierade som deltar i kriget. 2017 enades rådet, trots saudiskt motstånd, om att utreda anklagelser om övergrepp under konflikten.

  • September

  • Stort antal stupade i Marib

   Alltmer intensiva strider rapporteras från Marib (se 10 februari och 17 september). Sammanlagt tros omkring 400 liv ha krävts bara under september månad.

  • Matransoner minskar trots nya löften

   Givarländer, främst USA och EU, utlovar sammanlagt 600 miljoner dollar extra för att avvärja svält i Jemen. Löftena utfärdas i samband med FN:s generalförsamling i New York. Ledningen för FN:s livsmedelsprogram WFP uppger att pengarna ändå inte kommer att räcka till alla de nästan 13 miljoner jemeniter som behöver matbistånd. Under hösten och vintern räknar WFP med att tvingas minska matransonerna i sina sändningar till Jemen. Under våren (se 1 mars) vädjade FN om nästan 3,9 miljarder dollar och 1 miljard saknas ännu trots de samlade löften som kommit sedan dess.

  • Huthier avrättar utpekade

   Huthirörelsen meddelar att nio personer har avrättats genom arkebusering. De ingick i en grupp på 16 personer som blivit fällda vid en rättegång i huthiernas domstolssystem. Alla var anklagade för inblandning i en komplott mot huthiledaren Salih al-Sammad, som dödades 2018 i ett saudiskt lett flyganfall mot rebellrörelsen. Bland dem som fått dödsstraff utdömda i huthidomstol finns USA:s expresident Donald Trump och Saudiarabiens kronprins Mohammed.

  • Huthierna tågar söderut

   Ledaren för Söderns övergångsråd, Aidarous al-Zubaydi, utlyser undantagstillstånd i flera sydliga provinser som svar på en markoffensiv söderut från centrala Jemen som genomförs av huthirörelsen. Dagen innan rapporteras fler än 50 män (både soldater i regeringsarmén och milismän) ha dödats i strid i provinsen al-Bayda där huthierna lyckats öppna en ny front mot söder och inta merparten av provinsen. Huthirörelsen gör också framryckningar i provinserna Shabwa och Abyan. Det uppges vara första gången sedan 2017 som huthierna lyckas lägga under sig områden i södern som brukat ses som kontrollerade av Jemens regering. En anledning till att huthierna har framgång tros vara att samarbetet brister mellan regeringsarmén och dess allierade: miliser som strider för övergångsrådet. Huthiernas avsikt med offensiven antas vara att hindra regeringssidan från att skicka förstärkningar till strider längre norrut, i provinsen Marib. Eftersom Shabwa i söder är en oljerik provins väntas Saudiarabien reagera med att genomföra flyganfall för att stötta regeringssidan och stoppa huthierna. Om huthierna lyckas få fäste i Shabwa och Abyan kan de nå staden Adens hamn och oljeinrättningar med ballistiska robotar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0