Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Strider i nordlig provins

   Efter strider mellan regeringssidan och huthirebeller i provinsen al-Jawf vid saudiska gränsen rapporteras fler än 20 döda. En källa i regeringsarmén säger också att 40 rebeller tagits till fånga. Huthierna har tidigare under året tagit kontroll över provinshuvudstaden al-Hazm, vilket medför att de också kan hota oljeutvinning i närliggande Marib (se 1 mars). 

  • Augusti

  • Separatister hoppar av samarbete

   Söderns övergångsråd hoppar av förhandlingarna med regeringen om att återuppta samarbetet i enlighet med den så kallade Riyadöverenskommelsen (se 29 juli). I ett uttalande hänvisar separatisterna bland annat till att en överenskommen vapenvila inte har respekterats. Men de klagar också på uteblivna löner och dålig samhällsservice till befolkningen i söder.

  • Pressad jihadistgrupp pekas ut för mord

   al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap i engelsk förkortning) mördar en tandläkare som anklagas för att ha spionerat för den jemenitiska regeringens räkning och för att ha lämnat information till USA om var jihadistmål kan hittas med fjärrstyrda drönare. De skjuter tandläkaren och korsfäster honom utanför hans klinik i provinsen al-Bayda i centrala Jemen. Aqap uppges ha tillhåll i trakten efter att ha pressats bort från platser i öster och söder.

  • Regnoväder vållar förödelse

   Nästan en månad av återkommande regn har lett till förskräckande följder. Fler än 130 personer har mist livet och 160 000 har tvingats lämna sina hem, uppger rebellrörelsen som kontrollerar huvudstaden och områden i norr. Bland fler än 250 byggnader som skadats i Sanaa finns en handfull av de berömda "pepparkakshusen" som är klassade som världsarv av Unesco. Staden Shibam 50 mil från Sanaa, vars gamla stadskärna också den är ett världsarv, har också tagit skada.

  • Juli

  • Separatister ger upp självstyre

   Separatisterna i Söderns övergångsråd återupptar sitt samarbete med Jemens saudiskt stödda regering och drar tillbaka sitt utropande av självstyre (se 26 april och 11 maj). Både Saudiarabien och Förenade arabemiraten har tryckt på. Från saudiskt håll heter det att det finns en plan för hur man snabbare ska förverkliga Riyadöverenskommelsen, ett avtal mellan sydseparatisterna och regeringen om maktdelning (se 5 november 2019). 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0