Jemen
Foto: Shutterstock/Claudiovidri

Jemen

Republiken Jemen bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman. Då skapades ett för regionen ovanligt demokratiskt styresskick med flerpartisystem och fria val, men samarbetet gnisslade och staten började falla sönder. Sedan 2015 rasar fullt krig med grannstater inblandade. Huvudstaden hålls av Iranstödda rebeller, som bekämpas med bombanfall av en saudiskt ledd sunniallians på regeringens sida. Den mänskliga nöden växer i krigets spår.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Svåra följder av vårregn

   Skyfall och översvämningar har lett till flera dödsfall och mycket stora skador på hus och infrastruktur i den gama staden Tarim, rapporterar FN när vårregnen har skapat problem i veckor. Tarim har ökenklimat, men plötsliga störtregn förekommer och jorden har dålig förmåga att binda vattnet. Ökenstaden är känd för sina höga hus byggda av lertegel och för att hysa Jemens högsta minaret. Översvämningarna har vållat besvärligt läge även på andra håll och FN-organisationen Ocha uppger att tusentals familjer är berörda.

  • April

  • Tiotusentals migranter fast i Jemen

   Omkring 160 migranter från Etiopien som fastnat i Jemen flygs hem efter en serie tragedier och besvärliga omständigheter. Människor från Afrikas horn försöker trots kriget i Jemen ta sig den vägen till arbetsmarknader i gulfstaterna, och de får svårt både att komma vidare och att ta sig hem. Så sent som dagen före flygtransporten drunknar minst 42 personer i sundet mellan Jemen och Djibouti under försök att återvända till Afrika. För närvarande finns enligt FN fler än 32 000 migranter från östra Afrika, flertalet etiopier, i Jemen.

  • Israel anas bakom angrepp mot fartyg

   Ett iranskt fartyg rapporteras skadat av en mina utanför Jemens kust och Israel tros ha utfört attacken. Skeppet Saviz är klassat som lastfartyg, men har varit stationerat i södra Röda havet i flera år och använts i insatser mot piratdåd och som eskortfartyg till handelsflottan. Både arabländer och USA misstänker att det också brukas för spioneri till havs.

  • Mars

  • Första leveransen av vaccin

   Jemen får via WHO:s inköpsmekanism Covax sin första laddning vaccin mot covid-19. 360 000 doser av Astra Zeneca-tillverkning når den regeringskontrollerade hamnstaden Aden. Sammanlagt har man planerat för leverans av 1,9 miljoner doser under 2021. En företrädare för Unicef uppger att sjukvårdspersonal finns bland dem som kommer att prioriteras. Vården i Jemen har aldrig varit välutrustad och tillståndet efter många års krig är eländigt, både på regeringssidan och i områden som huthirebellerna kontrollerar. Officiella uppgifter om smittade och döda (863) omfattar med all säkerhet bara en bråkdel av alla verkliga fall.

  • Fredsutspel från Saudiarabien

   Sex år har gått sedan inbördeskriget i Jemen fick öppna internationella dimensioner, när en saudiskt ledd militärallians började angripa de shiamuslimska huthirebellerna som tagit kontroll över bland annat huvudstaden Sanaa och hamnstaden al-Hudayda. Nu lägger Saudiarabien, som hittills inte har uppnått sina mål med insatserna, fram ett förslag om eldupphör. En FN-övervakad vapenvila, politiska förhandlingar mellan Jemens saudiskt stödda regering och huthirörelsen samt öppning av flygplatsen i Sanaa (som nu är under blockad) ställs i utsikt. Huthierna avfärdar utspelet och kräver att blockaden i luften och till sjöss mot rebellkontrollerade områden hävs först. Den senaste tiden har shiarebellerna tagit på sig en mängd drönar- och robotattacker mot mål inne i Saudiarabien. I Marib, regeringssidans sista betydande fäste i norra Jemen, pressar huthierna sina motståndare hårt (se 10 februari).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0