Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Augusti

  • Regnoväder vållar förödelse

   Nästan en månad av återkommande regn har lett till förskräckande följder. Fler än 130 personer har mist livet och 160 000 har tvingats lämna sina hem, uppger rebellrörelsen som kontrollerar huvudstaden och områden i norr. Bland byggnader som skadats i Sanaa finns en del av de berömda "pepparkakshusen" som är klassade som världsarv av Unesco.

  • Juli

  • Separatister ger upp självstyre

   Separatisterna i Söderns övergångsråd återupptar sitt samarbete med Jemens saudiskt stödda regering och drar tillbaka sitt utropande av självstyre (se 26 april och 11 maj). Både Saudiarabien och Förenade arabemiraten har tryckt på. Från saudiskt håll heter det att det finns en plan för hur man snabbare ska förverkliga Riyadöverenskommelsen, ett avtal mellan sydseparatisterna och regeringen om maktdelning (se 5 november 2019). 

  • Flera flyganfall dödar barn

   Minst tolv personer, bland dem fem barn, mister livet vid ett flyganfall mot staden al-Hazm i norr. En regeringskälla beskriver det som ett misstag, de som drabbades befann sig flera kilometer från fronten mellan regeringens styrkor och huthirebellerna. Vid en flygattack i staden Hajja tre dagar tidigare dog sju barn och två kvinnor, enligt FN-organisationen Ocha. Norska Flyktninghjelpen uppger att både den saudiskt ledda allians som stöder regeringen och huthierna har ökat sin krigföring: alliansens bombningar är de intensivaste på två år, liksom de drönare och robotar som huthierna skickar iväg mot saudiskt område.

  • Miljöfara vid övergiven tanker

   FN-företrädare uppger att de har fått klartecken av huthirebellerna att inspektera ett tankfartyg med över en miljon fat olja ombord och utföra akut underhåll. Fartyget ligger övergivet utanför hamnstaden al-Hudayda sedan flera år. Om oljan skulle läcka ut blir följden en miljökatastrof i det artrika Röda havet. Frågan har tagit upp i FN:s säkerhetsråd flera gånger. Tankern har förekommit som en bricka i spelet mellan parter i det pågående kriget i Jemen. Huthirörelsen uppges bland annat ha krävt del i vinsten om oljan ombord kan tas om hand och säljas. 2019 gav huthierna klartecken för en FN-inspektion, men stoppade den i sista ögonblicket. 

  • Tio miljoner riskerar svält

   Det blir allt svårare för jemeniter att få tag på mat, och FN:s livsmedelsprogram WFP räknar nu med att nästan tio miljoner människor riskerar svält. Tillgången på livsmedel är osäker för fler än 20 miljoner jemeniter varav 13 miljoner i dagsläget får matpaket. Utdelning sker i den mån varor alls kan transporteras till de behövande; det finns områden där kriget gör det mycket svårt. Omkring två miljoner barn och bortåt en miljon gravida eller ammande mammor skulle dessutom behöva behandling för undernäring. För att hålla igång sina insatser året ut beräknar WFP att organisationen behöver få in 737 miljoner dollar (se även 28 maj och 2 juni).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0