Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • Juni

  • Offentliga avrättningar i Sanaa

   Tre män avrättas i Sanaa: två för mord och våldtäkt på en åttaårig pojke, den tredje för att ha mördat sina tre döttrar. De offentliga avrättningarna i huvudstaden, som kontrolleras av rebeller, uppges vara de första sedan 2018. (Den gången sköts tre män för mord och våldtäkt på ett barn. Liken hängdes sedan upp i en kran.) De Iranstödda huthirebellernas brottsbekämpning utövas i stora delar av norra Jemen. Trots sex år av saudiskt ledd militär intervention på regeringens sida, håller huthierna stånd.

  • Aqap pekas ut för kidnappning

   Sex militärer kidnappas i provinsen Shabwa i söder, i två händelser med en dags mellanrum. Terrornätverket al-Qaidas jemenitiska avläggare Aqap pekas ut som ansvarig. Det är flera år sedan organisationen, som har försvagats inte minst av amerikanska drönarattacker, genomförde en liknande aktion. (USA har jagat terrorgrupper med drönare i bland annat Jemen alltsedan terrordåden i USA den 11 september 2011.) Nu är Jemens regeringsstyrkor och huhtirebeller upptagna med att strida om staden Marib i norr och det uppstår därför säkerhetsvakuum på andra håll som Aqap kan utnyttja, framhåller bedömare.

  • Huthier pressar Marib, Oman medlar

   Jemens regering uppger att 14 personer som befunnit sig vid en bensinstation har mist livet i en attack mot Marib, regeringssidans sista större fäste i norr (se 10 februari 2021). De shiitiska huthirebellerna medger att rörelsen har genomfört anfall, men hävdar att den siktat mot militära mål. Huthierna efterfrågar en oberoende utredning, och utlovar skadestånd om dess agerande kan knytas till civila dödsoffer. Maribbor uppger för nyhetsbyrån AFP att bensinstationen ligger någon kilometer från en militärbas och att soldater och deras anhöriga ofta är där som kunder. Diplomatiska ansträngningar för att få till en vapenvila mellan rebellerna och den saudiskt stödda regeringen pågår. Inte minst har Oman intagit en aktiv medlarroll den senaste tiden (se 9 april 2021).

  • Maj

  • Svåra följder av vårregn

   Skyfall och översvämningar har lett till flera dödsfall och mycket stora skador på hus och infrastruktur i den gama staden Tarim, rapporterar FN när vårregnen har skapat problem i veckor. Tarim har ökenklimat, men plötsliga störtregn förekommer och jorden har dålig förmåga att binda vattnet. Ökenstaden är känd för sina höga hus byggda av lertegel och för att hysa Jemens högsta minaret. Översvämningarna har vållat besvärligt läge även på andra håll och FN-organisationen Ocha uppger att tusentals familjer är berörda.

  • April

  • Tiotusentals migranter fast i Jemen

   Omkring 160 migranter från Etiopien som fastnat i Jemen flygs hem efter en serie tragedier och besvärliga omständigheter. Människor från Afrikas horn försöker trots kriget i Jemen ta sig den vägen till arbetsmarknader i gulfstaterna, och de får svårt både att komma vidare och att ta sig hem. Så sent som dagen före flygtransporten drunknar minst 42 personer i sundet mellan Jemen och Djibouti under försök att återvända till Afrika. För närvarande finns enligt FN fler än 32 000 migranter från östra Afrika, flertalet etiopier, i Jemen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0