Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Matransoner minskar trots nya löften

   Givarländer, främst USA och EU, utlovar sammanlagt 600 miljoner dollar extra för att avvärja svält i Jemen. Löftena utfärdas i samband med FN:s generalförsamling i New York. Ledningen för FN:s livsmedelsprogram WFP uppger att pengarna ändå inte kommer att räcka till alla de nästan 13 miljoner jemeniter som behöver matbistånd. Under hösten och vintern räknar WFP med att tvingas minska matransonerna i sina sändningar till Jemen. Under våren (se 1 mars) vädjade FN om nästan 3,9 miljarder dollar och 1 miljard saknas ännu trots de samlade löften som kommit sedan dess.

  • Huthier avrättar utpekade

   Huthirörelsen meddelar att nio personer har avrättats genom arkebusering. De ingick i en grupp på 16 personer som blivit fällda vid en rättegång i huthiernas domstolssystem. Alla var anklagade för inblandning i en komplott mot huthiledaren Salih al-Sammad, som dödades 2018 i ett saudiskt lett flyganfall mot rebellrörelsen. Bland dem som fått dödsstraff utdömda i huthidomstol finns USA:s expresident Donald Trump och Saudiarabiens kronprins Mohammed.

  • Huthierna tågar söderut

   Ledaren för Söderns övergångsråd, Aidarous al-Zubaydi, utlyser undantagstillstånd i flera sydliga provinser som svar på en markoffensiv söderut från centrala Jemen som genomförs av huthirörelsen. Dagen innan rapporteras fler än 50 män (både soldater i regeringsarmén och milismän) ha dödats i strid i provinsen al-Bayda där huthierna lyckats öppna en ny front mot söder och inta merparten av provinsen. Huthirörelsen gör också framryckningar i provinserna Shabwa och Abyan. Det uppges vara första gången sedan 2017 som huthierna lyckas lägga under sig områden i södern som brukat ses som kontrollerade av Jemens regering. En anledning till att huthierna har framgång tros vara att samarbetet brister mellan regeringsarmén och dess allierade: miliser som strider för övergångsrådet. Huthiernas avsikt med offensiven antas vara att hindra regeringssidan från att skicka förstärkningar till strider längre norrut, i provinsen Marib. Eftersom Shabwa i söder är en oljerik provins väntas Saudiarabien reagera med att genomföra flyganfall för att stötta regeringssidan och stoppa huthierna. Om huthierna lyckas få fäste i Shabwa och Abyan kan de nå staden Adens hamn och oljeinrättningar med ballistiska robotar.

  • Augusti

  • Talibaner inspirerar terrorgrupp

   al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap) firar talibanrörelsens maktövertagande i Afghanistan, där USA nu fullföljer sitt trupptillbakadragande. I ett uttalande, som fångats upp av gruppen Site som följer jihadistnätverk på internet, säger Aqap att händelseutvecklingen är inspirerande för al-Qaida. Sedan USA hade identifierat al-Qaida som ansvarigt för 11-septemberattentaten i New York och Washington 2001, var det talibanernas beskydd till al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin som fick USA att starta krig i Afghanistan 2001. Mot Aqap, som kunnat fortsätta verka i krigets Jemen, har USA utfört drönarattacker.

  • USA utökar hjälpen

   USA kommer att anslå 165 miljoner dollar extra i humanitär hjälp till Jemen, uppger Tim Lenderking, USA:s särskilda Jemensändebud. Ett givarmöte som hölls tidigare i år inbringade bara hälften så mycket som FN bad de deltagande länderna om (se 1 mars 2021).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0