Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2022

  • Juni

  • "Öppen, informell dialog" i Sverige

   Sverige står värd för ett möte med företrädare för olika grupper från Jemen. Tredagarsmötet, med närvaro av bland andra FN-representanter, betecknas av utrikesminster Ann Linde som "öppen, informell dialog".

  • Vapenvila förlängs till augusti

   Vapenvilan förlängs, efter två månader, trots att alla löften som getts av parterna tidigare inte har hållits. Både Ansar Allah (de shiitiska huthirebellerna) och den saudiskt ledda alliansen på regeringssidan har i huvudsak respekterat den vapenvila som inleddes 2 april, inför fastemånaden ramadan. Enligt FN:s särskilda Jemensändebud Hans Grundberg har de nu utfäst sig att låta vapnen vila i två månader till, fram till den 2 augusti. Lokala stridshandlingar väntas fortsätta förekomma även om den övergripande vapenvilan respekteras. En av de effekter som förutses är att huthierna avstår från attacker mot saudiskt och emiratiskt område.

  • Maj

  • Normalisering: civil flygtrafik

   För första gången på nästan sex år lyfter ett plan från Sanaas flygplats för en vanlig trafikflygning. Färden går till Jordanien och många av passagerarna är personer som behöver vård utomlands. Flygplatsen stängdes 2016 eftersom den besköts av den saudiskt ledda allians som ingrep i Jemen när den shiitiska huthirörelsen hade intagit huvudstaden. Inom ramen för en vapenvila som inleddes med fastemånaden ramadan 2022 planerar man för flygningar även till och från Egypten.

  • April

  • Huthier lovar släppa barnsoldater

   Den shiamuslimska huthirörelsen har lovat att sluta rekrytera barnsoldater, uppger FN. Alla minderåriga soldater ska släppas inom ramen för en halvårslång handlingsplan, heter det. Alla stridande parter har skrivit under en överenskommelse om att sätta stopp för grava kränkningar av barn. Det har skett sedan fastemånaden ramadan och vapenvila inleddes den 2 april. Enligt FN har 3 500 barnsoldater identifierats, medan fler än 10 200 barn har dödats eller lemlästats under kriget.

  • Presidentråd installleras i Aden

   Det nyutnämnda presidentrådet med åtta medlemmar tillträder genom att avlägga ämbetseder inför parlamentsledamöter som valdes 2003, och inför FN-sändebudet Hans Grundberg och ambassadörer från flera länder. Ceremonin hålls i Aden, men tid och plats meddelas inte i förväg, av säkerhetsskäl. Huvudstaden Sanaa kontrolleras sedan 2014 av den shiitiska huthirörelsen, som presidentrådet nu förväntas fredsförhandla med. Av de 301 ledamöter som valdes till parlamentet 2003 är 143 anhängare till regeringen, 90 huthivänliga, 23 oberoende och 45 har hunnit avlida, säger ledamöter till nyhetsbyrån AFP.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0