Paraguay
Foto: Wikimedia Commons/Jan Pesula

Paraguay

Det glest befolkade Paraguay ligger i Sydamerikas inland. Diktatorn Alfredo Stroessner styrde landet med järnhand i närmare 35 år innan han drevs i landsflykt efter en kupp 1989. Hans parti, Coloradopartiet, behöll makten till valet 2008 och återtog den fem år senare. Trots ökad demokrati präglas Paraguay fortfarande av svårartad korruption och en stor svart sektor med omfattande smuggling av bland annat narkotika. Landet är mycket fattigt, inkomsten per invånare är bland de lägsta i Latinamerika.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Inrikesministern sparkad

   President Mario Abdo Benítez avskedar inrikesminister Arnaldo Giuzzio efter ett avslöjande av en tidning om att denne under använt en bepansrad bil som tillhör en misstänkt brasiliansk narkotikahandlare. Tidningen har publicerat en bild på Giuzzio med brasilianaren som nyligen gripits i hemlandet, misstänkt för narkotikahandel och penningtvätt. En annan bild visar bilden som Giuzzio ska ha använt sig av under en semester i Brasilien. Giuzzios efterträdare, Federico González, en tidigare presidentrådgivare, säger sig ha fått i uppgift av presidenten att ta itu med ”kampen mot den organiserade brottsligheten”.

 • 2021

  • April

  • Snabbt ökande covidsmitta

   Ett nytt rekord slås när 78 personer avlider i covid-19 under ett dygn. Sjukvården är svårt pressad då antalet smittfall ökat exponentiellt sedan mars och nu ligger betydligt högre än vad som förutspåtts. Ändå antas siffrorna vara i underkant, då få test genomförs. Oron är stor för att en mer smittsam brasiliansk variant av viruset nu sprids i Paraguay. Drygt 4 800 personer har avlidit i covid-19 sedan pandemin bröt ut.

  • Mars

  • Ministrar sparkas efter covidprotester

   President Mario Abdo Benítez avskedar tre av sina ministrar efter de våldsamma protesterna dagen innan mot regeringens hantering av coronapandemin. Utbildningsministern, inrikesministern samt ministern med ansvar för kvinnofrågor får gå. Pandemiläget har förvärrats på senare tid, på sjukhusen saknas nu läkemedel för att behandla de covidsjuka. Vaccinationerna har inte mer än knappt kommit igång. Antalet bekräftat döda i covid-19 uppgår till drygt 3 200.

  • Våldsamma protester mot covidhantering

   Tusentals anställda inom sjukvården samt anhöriga till covidsjuka demonstrerar i Asunción och andra städer i protest. De anklagar högerregeringen för att ha stulit miljontals dollar som skulle ha gått till att hantera pandemin. Sammandrabbningar med polis förekommer liksom viss butiksplundring och bilbränder. Ett 20-tal personer skadas i oroligheterna. Tidigare på dagen har hälsovårdsminister Julio Mazzoleni avgått efter kritik från kongressledamöter och fackförbund inom sjukvårdssektorn. Oppositionen kräver president Mario Abdo Benítez avgång.

 • 2020

  • September

  • Exvicepresident kidnappad

   Hundratals bilar deltar i en protestkaravan med krav på att den före detta vicepresidenten Óscar Denis friges, fyra dagar efter det att han kidnappats av medlemmar av marxistgerillan EPP. Denis och en 21-årig anställd till honom fördes bort från en boskapsranch tillhörande den 74-årige Denis som var vicepresident under president Federico Franco 2012–2013. EPP kräver att två fängslade gerillaledare släpps ur fängelse. EPP kräver också att Denis familj delar ut mat för miljonbelopp till fattiga i regionen där gerillan är aktiv, samt delar ut dess propagandamaterial. Denis ranch ligger en mil från Yby Yaú där två elvaåriga flickor dödades när säkerhetsstyrkor gjorde ett tillslag mot ett EPP-läger en vecka tidigare. Den händelsen har fått FN att uppmana myndigheterna att inleda en utredning. Militären hävdade först att det rörde sig om två äldre tonåringar som var EPP-medlemmar, men Argentina uppger att de båda var elva år gamla och argentinska medborgare.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0