Paraguay
Foto: Wikimedia Commons/Jan Pesula

Paraguay

Det glest befolkade Paraguay ligger i Sydamerikas inland. Diktatorn Alfredo Stroessner styrde landet med järnhand i närmare 35 år innan han drevs i landsflykt efter en kupp 1989. Hans parti, Coloradopartiet, behöll makten till valet 2008 och återtog den fem år senare. Trots ökad demokrati präglas Paraguay fortfarande av svårartad korruption och en stor svart sektor med omfattande smuggling av bland annat narkotika. Landet är mycket fattigt, inkomsten per invånare är bland de lägsta i Latinamerika.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Ex-vicepresident kidnappad

   Hundratals bilar deltar i en protestkaravan med krav på att den före detta vicepresidenten Óscar Denis friges, fyra dagar efter det att han kidnappats av medlemmar av marxistgerillan EPP. Denis och en 21-årig anställd till honom fördes bort från en boskapsranch tillhörande den 74-årige Denis som var vicepresident under president Federico Franco 2012–2013. EPP kräver att två fängslade gerillaledare släpps ur fängelse. EPP kräver också att Denis familj delar ut mat för miljonbelopp till fattiga i regionen där gerillan är aktiv, samt delar ut dess propagandamaterial. Denis ranch ligger en mil från Yby Yaú där två elvaåriga flickor dödades när säkerhetsstyrkor gjorde ett tillslag mot ett EPP-läger en vecka tidigare. Den händelsen har fått FN att uppmana myndigheterna att inleda en utredning. Militären hävdade först att det rörde sig om två äldre tonåringar som var EPP-medlemmar, men Argentina uppger att de båda var elva år gamla och argentinska medborgare.

  • Maj

  • Oro för smitta från Brasilien

   President Mario Abdo Benítez ser ett ökande hot för att coronasmitta kommer in i landet från Brasilien, det land i Latinamerika som har drabbats hårdast av den pågående pandemin. Av de 563 fall av smitta som hittills har upptäckts i Paraguay har hälften rört personer som har kommit in i landet från Brasilien, där närmare 10 000 coronarelaterade dödsfall har rapporterats.

  • Mars

  • Gränserna stängs på grund av corona

   President Mario Abdo Benitez stänger landets gränser för inresa sedan Paraguays andra dödsfall i covid-19 registrerats. Undantag görs för medborgare och personer med uppehållstillstånd, men de måste sitta i karantän i militärförläggningar. Inga passagerarflyg tillåts.

 • 2019

  • Augusti

  • Omstridd energiuppgörelse skrotas

   Paraguay och Brasilien river formellt upp ett energiavtal som ingicks i maj men blev offentligt först i förra veckan. Paraguays regering har tidigare meddelat Brasilien att avtalet inte kan genomföras, sedan det utlöst en allvarlig politisk kris (se 29 juli). Förhandlingar om fördelning av elektriciteten från kraftverket som ligger på gränsen mellan länderna ska nu återupptas. President Abdo tackar i ett uttalande dem som stött honom, inklusive Brasiliens president Jair Bolsonaro som är en nära allierad.

  • Juli

  • Politisk kris efter energiuppgörelse

   Utrikesminister Luis Alberto Castiglioni avgår, liksom ambassadören i Brasilien och den paraguayanske chefen för kraftverket Itaipú, som en följd av ett kritiserat energiavtal med Brasilien. Alla tre personer har utsetts av president Mario Abdo Benítez som varit i blåsväder sedan avtalet blev känt den 24 juli, då chefen för det statliga elbolaget Ande avgick i protest mot avtalet. Uppgörelsen som reglerar Paraguays andel av den el som produceras i Itaipú fram till 2023 skulle enligt kritiker kosta Paraguay 200 miljoner dollar. Oppositionen under ledning av mittenpartiet PLRA har begärt en förklaring till avtalet som anses ogynnsamt för Paraguay, och hotat med att försöka ställa presidenten inför riksrätt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0