Paraguay
Foto: Wikimedia Commons/Jan Pesula

Paraguay

Det glest befolkade Paraguay ligger i Sydamerikas inland. Diktatorn Alfredo Stroessner styrde landet med järnhand i närmare 35 år innan han drevs i landsflykt efter en kupp 1989. Hans parti, Coloradopartiet, behöll makten till valet 2008 och återtog den fem år senare. Trots ökad demokrati präglas Paraguay fortfarande av svårartad korruption och en stor svart sektor med omfattande smuggling av bland annat narkotika. Landet är mycket fattigt, inkomsten per invånare är bland de lägsta i Latinamerika.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Omstridd energiuppgörelse skrotas

   Paraguay och Brasilien river formellt upp ett energiavtal som ingicks i maj men blev offentligt först i förra veckan. Paraguays regering har tidigare meddelat Brasilien att avtalet inte kan genomföras, sedan det utlöst en allvarlig politisk kris (se 29 juli). Förhandlingar om fördelning av elektriciteten från kraftverket som ligger på gränsen mellan länderna ska nu återupptas. President Abdo tackar i ett uttalande dem som stött honom, inklusive Brasiliens president Jair Bolsonaro som är en nära allierad.

  • Juli

  • Politisk kris efter energiuppgörelse

   Utrikesminister Luis Alberto Castiglioni avgår, liksom ambassadören i Brasilien och den paraguayanske chefen för kraftverket Itaipú, som en följd av ett kritiserat energiavtal med Brasilien. Alla tre personer har utsetts av president Mario Abdo Benítez som varit i blåsväder sedan avtalet blev känt den 24 juli, då chefen för det statliga elbolaget Ande avgick i protest mot avtalet. Uppgörelsen som reglerar Paraguays andel av den el som produceras i Itaipú fram till 2023 skulle enligt kritiker kosta Paraguay 200 miljoner dollar. Oppositionen under ledning av mittenpartiet PLRA har begärt en förklaring till avtalet som anses ogynnsamt för Paraguay, och hotat med att försöka ställa presidenten inför riksrätt.

  • Juni

  • Mercosur sluter frihandelsavtal med EU

   Paraguay och de övriga länderna i Mercosur når ett frihandelsavtal med EU efter 20 år av förhandlingar. För att kunna träda i kraft måste avtalet dock godkännas av EU-parlamentet och alla enskilda EU-stater, vilket kan visa sig svårt på grund av ökande protektionism och motstånd mot frihandel. Avtalet är det näst största som EU har slutit och omfattar 780 miljoner människor samt en fjärdedel av världens BNP. Både miljöorganisationer och bönder i EU är kritiska till avtalet.

  • Mars

  • Nytt regionalt forum bildas

   President Mario Abdo Benítez och sju andra sydamerikanska presidenter lanserar under ett möte i Chile det nya regionala Forum för Sydamerikas framsteg (Prosur) som är tänkt att ersätta Unasur – ett regionalt organ som i praktiken upphört att fungera. Prosur ska i huvudsak stödja demokrati och marknadsekonomi, heter det. Initiativet har tagits av Chiles och Colombias presidenter, och övriga deltagande länder är Argentina, Brasilien, Ecuador, Guyana och Peru. Företrädare för vänsterregeringarna i Bolivia, Surinam och Uruguay deltar i mötet men de länderna ansluter sig inte till Prosur. Venezuela var inte inbjudet.

 • 2018

  • September

  • Tvist med Israel om ambassadflytt

   Regeringen meddelar att ambassaden i Israel ska flyttas tillbaka till Tel Aviv (se Maj 2018), vilket leder till att Israel hotar att stänga sin ambassad i Asunción medan Palestinska myndigheten planerar att öppna en ambassad. Mario Abdo Benítez har tidigare gjort klart att han inte stödde beslutet om att flytta ambassaden från Jerusalem och säger att han vill bidra till att uppnå ”rättvis och hållbar” fred i Mellanöstern.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0