Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • April

  • Ekonomisk återhämtningsplan presenteras

   Den nytillträdde presidenten Gabriel Boric presenterar en plan för ekonomisk återhämtning värd 3,7 miljarder dollar. Runt 1,3 miljarder dollar ska gå direkt till behövande familjer, 1,4 miljarder dollar till jobbskapande åtgärder och 1 miljard dollar till stöd för små och medelstora företag. Boric gick till val med löften om att göra Chile till ett välfärdssamhälle och säger att han vill stärka sociala rättigheter men samtidigt vara finansiellt ansvarstagande.

  • Mars

  • President Boric tillträder

   Gabriel Boric svär presidenteden och tillträder som landets ledare. Han bryter med traditionen och uppmärksammar ursprungsfolken när han lovar att upprätthålla författningen inför ”alla Chiles folk” – i stället för inför ”Chiles folk”. Dagen därpå deltar han i en ceremoni med företrädare för sju ursprungsfolk, och därpå i en gudstjänst i katedralen. Boric är med sina 36 år Chiles yngsta statschef hittills, och genomsnittsåldern i hans regering är 42. Regeringen har också kvinnlig övervikt; 14 av 25 medlemmar är kvinnor.

  • Januari

  • Fjärde vaccinspruta erbjuds

   Som första land i Latinamerika och ett av de första i världen börjar Chile ge en fjärde vaccinationsdos mot covid-19. Först ut att få en spruta till är personer med försvagade immunsystem, och från februari kommer alla från 55 års ålder att omfattas. Spridningen av den nya virusvarianten omikron är omfattande i regionen liksom i övriga världen. Rekordnivåer i smittspridning rapporteras nu från bland annat Argentina, Bolivia och Peru. Det första landet som började ge en fjärde vaccinationsspruta var Israel, i början av januari.

 • 2021

  • December

  • Gabriel Boric vinner presidentvalet

   I andra omgången av presidentvalet vinner vänsterkandidaten Gabriel Boric med 56 procent av rösterna. Hans motståndare, högerns José Antionio Kast, får 44 procent av rösterna. Kast som under valrörelsen utmålat sin motståndare som en farlig vänsterradikal erkänner sig besegrad redan på valkvällen och säger att Boric nu förtjänar ”respekt och konstruktivt samarbete”. Med sina 35 år blir kongressledamoten och den förre studentledaren Boric landets hittills yngsta president. Politiskt står han längre vänsterut än någon president sedan Salvador Allende störtades 1973. Boric har beskrivit sig själv som socialdemokrat. Han har lovat att öka jämlikheten och vill höja skatterna för de mest välbärgade för att kunna finansiera en rad sociala reformer.

  • November

  • Presidentvalet går till andra omgång

   Efter första omgången av presidentvalet står det klart att andra omgången i december kommer att stå mellan två kandidater långt ut på varsin ytterkant: högerns José Antonio Kast och vänsterns Gabriel Boric. Inget av de traditionellt dominerande politiska blocken, som står närmare mitten, går vidare. Kast och Boric får knappt 28 respektive närmare 26 procent av rösterna. Det är betydligt mer än övriga kandidater men långt ifrån de 50 procent som hade behövts för seger i första valomgången. Valet gäller också de 155 mandaten i underhuset, 27 av 50 senatsplatser och alla platser i de regionala församlingarna. I deputeradekammaren blir den avgående presidenten Sebastián Piñeras högerallians, som nu kallar sig Chile vi kan mer, största partiallians med 53 mandat, medan de båda vänsterallianserna Ny social pakt (där Socialistpartiet är störst) och Jag godkänner värdighet (där Kommunistpartiet är störst) får 37 mandat vardera. Socialkristna fronten (dominerat av Republikanska partiet) får 15 mandat. Mandatfördelningen per parti i deputeradekammaren respektive senaten blir: Nationell förnyelse (RN) 25/5, Oberoende demokratiska unionen (UDI) 23/5, PLR 14/1, Socialistpartiet (PS) 13/4, Chiles kommunistparti (PCCH) 12/2, Social konvergens (CS) 9/0 Demokratisk revolution (RD) 8/0, Kristdemokratiska partiet (PDC) 8/2, Partiet för demokrati (PPD) 7/2, övriga 36/6.

    

Till kalendariet
113758

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0