Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Riksrättsprocess mot president Piñera

   Oppositionen anklagar president Sebastián Piñera för brott mot författningen och för att ha ”äventyrat nationens heder” genom den gruvaffär som avslöjats i Pandoradokumenten tidigare i månaden. Statsåklagaren har inlett en utredning efter avslöjandet. Piñera anklagas för att ha utnyttjat presidentposten för personlig vinning, då försäljningen av ett gruvbolag skedde mot bakgrund av ett politiskt beslut om att inte inrätta ett naturskyddsområde där gruvan ligger, något som miljögrupper krävt. Den oppositionskontrollerade deputeradekammaren ska nu rösta om riksrättsförfarandet. Regeringen avfärdar anklagelserna som politisk positionerande inför presidentvalet i november. Piñera är förhindrad av författningen att ställa upp till omval, kandidat för regeringspartiet Chile Vamos är istället Sebastián Sichel. 

  • Undantagsläge utlyst efter urfolksprotester

   President Sebastián Piñera utlyser undantagsläge i två sydliga regioner och skickar dit militär, efter sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och grupper av mapuche. Syftet är att få kontroll över ”allvarliga störningar”. Mapuche kräver självbestämmande och vill ha tillbaka kontrollen över sina ursprungliga marker i Biobío och Araucanía. Två dagar tidigare dödades en person och 17 skadades i en sammandrabbning i Santiago mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter som krävde självstyre för mapuche.

  • Statsåklagaren utreder president Piñera

   Statsåklagaren inleder en utredning av president Sebastián Piñera på grund av uppgifter i en internationell granskning av skatteplanering, utförd av journalistkonsortiet ICIJ. Utredningen gäller försäljningen av ett gruvbolag ägt av Piñeras barn, enligt de så kallade Pandoradokumenten. Piñera, som är en förmögen affärsman, ska ha sålt en koppar- och järnmalmsgruva i ett känsligt naturområde, till en barndomsvän. Gruvan Minera Dominga finns i Brittiska Jungfruöarna, ett välkänt skatteparadis, och såldes 2010 då Piñera nyligen blivit president för första gången. Piñera själv säger att han redan friats från misstankar i en utredning 2017. Han är en av många världsledare som figurerar i den omfattande granskningen av ICIJ.

  • September

  • Förtida pensionsuttag godkänns

   Deputeradekammaren ett fjärde förtida uttag på 10 procent från privata pensionsfonder inom loppet av ett år. Syftet är att dämpa de ekonomiska effekterna av coronakrisen. President Sebastián Piñeras regering motsätter ett fjärde uttag men 17 högerpolitiker som normalt stödjer regeringen bytte sida i omröstningen. Förslaget måste också godkännas i senaten. De tidigare förtida uttagen har uppgått till sammanlagt 50 miljarder dollar.

  • Augusti

  • Vänsteralliansen UC utser presidentkandidat

   Den stora mittenvänsteralliansen UC utser sin kandidat i presidentvalet i november genom ett primärval. Vinnare blir Yanaste Provoste som tillhör det kristdemokratiska PDC och som är talman i senaten sedan mars. Hon lämnar talmansposten tre dagar senare. Provoste har tidigare varit guvernör och har haft ministerposter under de båda presidenterna Ricardo Lagos och Michelle Bachelet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0