Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Ny räknemetod ger nya coronasiffror

   Antalet döda i covid-19 nästan dubbleras till nära 7 000, då ett nytt sätt att räkna fall används. Den nya metoden visar att Santiago har det fjärde högsta antalet smittade av städer i världen, efter New York, Moskva och São Paulo, enligt uppgifter från det amerikanska universitetet Johns Hopkins. De skilda räknesätten har en vecka tidigare lett till den tidigare hälsoministerns avgång. Den nya hälsoministern Enrique Paris försäkrar att det aldrig varit regeringens avsikt att dölja de verkliga siffrorna.

  • Hälsoministern avgår

   Hälsominister Jaime Manalich efter växande kritik mot sättet som hans departement hanterat coronastatistik. Regeringen har uppgivit att coronaviruset har krävt över 3 000 liv i Chile, men nya uppgifter visar att drygt 5 000 döda har rapporterats till Världshälsoorganisationen (WHO). Vice hälsominister Paula Daza förklarar att den högre siffran omfattar såväl bekräftade som misstänkta dödsfall i covid-19. Pandemin fortsätter att slå hårt mot Chile trots tuffa restriktioner och omfattande testtagning. Nästan hälften av befolkningen lever nu under strikta karantänsregler.

  • Pinochet-släkting lämnar ministerpost

   Kvinno- och jämställdhetsminister Macarena Santelices avgår efter bara en månad på posten. Santelices har varit omstridd sedan hon utsågs av president Sebastian Piñera, då hon är släkting till den förre presidenten Augusto Pinochet och anklagas för att försvara diktaturen 1973–1990. Santelices tillhör högerpartiet UDI, som grundades av Pinochet, och har varit borgmästare i staden Olmue där hon gjorde sig känd som starkt invandrarkritisk. Hennes korta ministerperiod kantades av kontroverser. Hon avgick sedan kritiken nått ett crescendo då hon tillsatte en person som rådgivare som mest var känd från ett TV-program med kvinnor i baddräktstävlingar.

  • Maj

  • Ny karantän efter snabb smittökning

   Nya strikta karantänsregler börjar gälla i Santiago och ett par andra områden. Invånarna tillåts endast lämna sina hem för att köpa mat och läkemedel, och för korta träningspass. Dagen innan de nya reglerna börjar gälla har långa bilköer uppstått då många flytt staden. Då antalet nya smittfall hade fallit beslutade president Sebastián Piñera att börja lätta på tidigare restriktioner, och butiker och andra arbetsplatser kunde öppna. Men då mer än dubblerades snabbt antalet nya smittfall som legat under 1 000 om dagen i en månad, till väl över 2 000. Antalet dödsfall i Chile är fortfarande lågt, relativt sett och ligger runt 420. Det stora flertalet fall har rapporterats i Santiagotrakten.

  • April

  • Fångar hemförlovas under pandemin

   Författningsdomstolen godkänner en speciallag som innebär att runt 1 300 fångar kan får avtjäna resten av sina straff i hemmet. Det gäller personer som särskilt riskerar att drabbas av coronapandemin: personer över 75, gravida kvinnor och mödrar till barn under två år. Personer dömda för grova brott som mord och narkotikasmuggling omfattas inte av amnestin. Lagen är tänkt att också lätta på trycket i fängelserna där sammanlagt 42 000 intagna trängs, vilket enligt en rapport utgör en ”tidsinställd bomb”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0