Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. I dag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Nationella sorgedagar sedan expresident omkommit

   Tre nationella sorgedagar utlyses dagen efter det att den förre presidenten Sebastián Piñera omkommit i en helikopterolycka. Piñera flög själv helikoptern som störtade i en sjö, där han drunknade. Kistan med Piñeras kvarlevor flygs av flygvapnet till Santiago där hans familj möts av president Gabriel Boric innan kistan förs till kongressbyggnaden. Den 74-årige högerpolitikern Piñera var miljardär och en av Chiles rikaste personer. Han var president i två omgångar: 2010–2014 och 2018–2022.

  • Nationella sorgedagar efter dödlig skogsbrand

   En tvådagars sorgeperiod inleds sedan minst 130 människor omkommit och över 15 000 bostäder skadats i en häftig skogsbrand som härjat i trakten kring Valparaíso. Många människor saknas fortfarande efter vad som beskrivs som den värsta brandkatastrofen i Chiles historia, och den värsta skogsbranden i världen under innevarande sekel. Kraftiga vindar i samband med en värmebölja med temperaturer över 40 grader ligger bakom katastrofen. Väderfenoment El Niño bidrar till torka och värmebölja i stora delar av Sydamerika.

 • 2023

  • December

  • Väljarnej till ny författning

   Ännu ett försök att få igenom en ny grundlag misslyckas när 56 procent av väljarna i en folkomröstning röstar mot det förslag som en grundlagsförsamling dominerad av högerpolitiker har arbetat fram (se Maj 2023). Ett tidigare förslag som togs fram av en mer vänstertyngd församling röstades också ned (se September 2022). Det förslag som väljarna nu ratar skulle ha påverkat bland annat aborträtten, strejkrätten och urfolkens rättigheter. Förslaget hade också i huvudsak kvar den marknadsorientering som finns i den befintliga författningen från 1980, som ses som ett arv från Augusto Pinochets diktatur.

  • Oktober

  • Ambassadören i Israel hemkallad

   Regeringen kallar hem sin ambassadör i Tel Aviv i protest mot de många civila dödsoffren bland palestinier på Gazaremsan. Israel inledde bombanfall mot Gaza efter Hamas attack mot civila israeler den 7 oktober. Den israeliska regeringen kritiserar beslutet och uppmanar Chile att ”uttryckligen fördöma Hamas terrororganisation som mördade och bortförde spädbarn, barn, kvinnor och gamla”. Förutom Chile kallar också Colombia hem sin ambassadör, medan Bolivia bryter de diplomatiska förbindelserna.

  • September

  • Protester inför årsdagen av militärkuppen

   Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter förekommer utanför presidentpalatsen La Moneda inför 50-årsdagen av den militärkupp som förde Augusto Pinochet till makten. Elva personer grips och en viss skadegörelse uppstår på byggnaden, där vänsterpresidenten Salvador Allende dog i samband med kuppen den 11 september 1973. President Gabriel Boric deltar en kort stund i demonstrationen men fördömer laglösheten som förekommer.

Till kalendariet
113758

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0