Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Stimulanspaket presenteras

   Regeringen lägger fram ett åtgärdspaket på 5,5 miljarder dollar för att stimulera tillväxten efter den senaste tidens oroligheter som slagit hårt mot ekonomin. Stora offentliga satsningar görs bland annat till stöd för näringslivet. Enligt finansminister Ignacio Briones ska paketet kunna skapa 100 000 nya jobb under 2020. Baksidan är att statsskuldens andel av BNP ökar. En bakgrund till satsningen är att ekonomin backade med 3,4 procent i oktober jämfört med samma månad föregående år, den sämsta siffran sedan den globala finanskrisen 2009. För hela året har regeringen ändrat sin prognos för BNP-tillväxten, från 2 procent till 1,4 procent, på grund av de pågående protesterna. Inrikesminister Gonzalo Blumel säger att stimulanspaketet inte har någon funktion om inte staten lyckas isolera ”vandaler, plundrare, narkotikatyper och alla de som hotar vår demokrati”. Protestyttringar fortgår samtidigt runt om i landet, nu på 46:e dagen.

  • November

  • Polisen anklagas för allvarliga övergrepp

   Human Rights Watch uppger i en rapport att polisen har gjort sig skyldig till ”allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter” under de veckor av demonstrationer som nu beräknas ha krävt 25 människors liv. Övergreppen består i övervåld både på gatorna och i häkten. Det finns uppgifter om misshandel och sexuella övergrepp. En student har blivit helt blind efter att ha träffats i ögonen, innan polisen slutade att använda fågelhagel.

  • Fågelhagel mot demonstranter förbjuds

   Polisen tillkännager att man ska upphöra med att skjuta med fågelhagel mot demonstranter, sedan mer än 200 personer fått allvarliga ögonskador under de protester som nu har pågått i en månad. Några har förlorat synen på ett öga. Sammanlagt har 22 personer dödats och över 2 000 skadats. Nationella institutet för mänskliga rättigheter (INDH) har anmält 384 fall av brott mot mänskliga rättigheter begångna av säkerhetsstyrkor mot demonstranter. Ett par dagar tidigare har president Piñera för första gången fördömt övervåldet från polis och militär. Både FN och Amnesty International har sänt företrädare till Chile för att utreda situationen.

  • Folkomröstning om ny grundlag utlovas

   En folkomröstning ska hållas i april 2020 om en ny författning. Det beslutar kongressen efter en debatt mellan regeringen och oppositionspartier. Därmed tillmötesgås ett av de centrala kraven som ställts under den pågående protestvågen. Folkomröstningen ska avgöra om en ny grundlag ska skrivas, och hur den i så fall ska utarbetas. Väljarna ska få ta ställning till tre förslag: ett utkast ska skrivas av valda politiker, av företrädare utsedda av politiker eller av en grupp bestående av båda kategorier. Om personerna som ska skriva författningen ska väljas ska ett sådant val hållas i oktober 2020, enligt överenskommelsen. Den nuvarande författningen skrevs under militärdiktaturen, 1980, men har ändrats många gånger. Demonstranterna kräver bland annat att grundlagen ska slå fast statens ansvar för utbildning och sjukvård för medborgarna. Opinionsmätningar visar att 75 procent av chilenarna stödjer proteströrelsen. Andelen som vill ha en ny grundlag är ännu högre: 87 procent.

  • Centralbanken pumpar in pengar, rekordlåg valuta

   Centralbanken meddelar att motsvarande 4 miljarder dollar pumpats in i ekonomin i ett försök att hejda valutans fall. Peson har de två senaste dagarna varit nere i cirka 800 peso per dollar, lägre än någon gång tidigare. Oro finns att valutans fall ska leda till ökad inflation och långsammare tillväxt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0