Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Justitieministern får gå efter benådningar

   President Gabriel Boric sparkar sin justitieminister Marcela Ríos Tobar efter protester mot benådningar av personer som deltog i de sociala protesterna hösten 2019, då ett 30-tal människor dog och 400 skadades. Presidenten benådade i slutet av december 13 personer på Ríos rekommendation, men senare framkom att en av personerna också varit dömd för rån och stöld. Oppositionen ville åtala ministern. Ríos blev den tredje ministern att bytas ut sedan Boric tillträdde i mars 2022.

 • 2022

  • December

  • Nytt författningsförslag ska tas fram

   Kongressen beslutar att ett nytt författningsförslag ska tas fram, tre månader efter det att det senaste förslaget röstats ned i en folkomröstning. Ett författningsråd bestående av 50 personer, hälften kvinnor och hälften män, ska enligt planen utses för att diskutera den nya konstitutionen. Det ska ske i ett val i april 2023. Ett utkast ska vara klart den 21 oktober och en folkomröstning om förslaget hållas den 26 november.

  • Oktober

  • Protester på årsdag efter tidigare protester

   Närmare 200 personer har gripits och tiotals skadats i protester som övergått i oroligheter och sammandrabbningar runt om i landet, uppger polisen. Protesterna kommer exakt tre år efter det som närmast blev en folklig resning, och som ledde att regeringen byttes ut och att beslut fattades om att skriva en ny grundlag (se Oktober och November 2019). Demonstranterna anser att tidigare löften om minskad social ojämlikhet inte har infriats. I Santiago sätter demonstranter eld på en lastbil och stjäl två bussar, samt plundrar 15 butiker. Både poliser och civila finns bland de skadade.

  • September

  • Nej till grundlagsförslag i folkomröstning

   Väljarna röstar ned det förslag till ny författning som enligt president Gabriel Boric skulle ha inlett en ny, progressiv era i Chile. Nära 62 procent av väljarna säger nej till förslaget, medan 38 procent stödjer det. Sociala rättigheter, miljön och jämlikhet mellan könen har större utrymme i det förslag som nu förkastats. Förslaget har utarbetats av en församling som arbetade i över ett år med att skriva den nya grundlagen (se 4 juli 2022). Resultatet i folkomröstningen är ett bakslag för president Boric. Arbetet väntas nu fortsätta med att ta fram en ny grundlag.

  • Juli

  • Förslag på nytt grundlag överlämnas till presidenten

   President Gabriel Boric tar emot det förslag på ny konstitution som utarbetats av en församling tillsatt just för detta ändamål. Den 4 september ska väljarna ta ställning till den nya författningen. Församlingen bestående av 154 huvudsakligen politiskt oberoende individer har arbetat i ett år med att ta fram förslaget. Bakgrunden är de utbredda sociala oroligheter som skakade landet hösten 2019, där krav på en ny grundlag fördes fram. Den gamla anses av kritikerna vara ett arv från diktaturen under Augusto Pinochet.

Till kalendariet
113758

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0