Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Domslut: ”Expresident Frei mördades inte”

   En appellationsdomstol river upp ett tidigare domslut enligt vilket den tidigare presidenten Eduard Frei (den äldre) giftmördades 1982. Sex män som för två år sedan dömdes till fängelse för mord frias nu från alla anklagelser (se Januari 2019). De tre appellationsdomarna underkänner i och med beslutet en 15 lång utredning under vilken Freis kvarlevor grävdes upp två gånger. Hans anhöriga rasar och säger att domen kommer att överklagas på nytt. Frei, som var president 1964–1970, avled plötsligt i en infektion 1982, då han var inlagd på sjukhus för bråck. Enligt den tidigare domen avled han på grund av förgiftning, men nu är slutsatsen att bevisen inte pekar på mord.

 • 2020

  • December

  • Vaccination mot covid-19 inleds

   De första vaccineringarna mot covid-19 i Latinamerika genomförs i Chile, Mexiko och Costa Rica. I Chile får en 46-årig undersköterska en första spruta medan president Sebastián Piñera tittar på. Chile har fått en första omgång på 10 000 doser tillverkade av Pfizer och Biontech. Drygt 16 300 personer har nu bekräftats avlidna i covid-19 i Chile.

  • Presidenten bötfälld för selfie

   President Sebastián Piñera får böter på motsvarande cirka 30 000 kronor sedan han poserat för en med en kvinna tog av dem båda – och där ingen av dem bär munskydd. Under den pågående pandemin är det strängt förbjudet att vistas på offentliga platser utan munskydd. Den som bryter mot förbudet kan även dömas till fängelse. Bilden togs på en strand nära Piñeras hemstad Cachagua och har blivit viral.

  • November

  • Sjukvårdsstrejk för högre anslag

   Runt 60 000 anställda inom sjukvården inleder en strejk för högre anslag och bättre ersättning till de anställda i budgeten 2021. Strejken inleds efter åtta månaders förhandlingar med hälsovårdsdepartementet. Strejkarrangörerna försäkrar att vården för covid-19-sjuka kommer att upprätthållas.

  • Polischef avgår efter skott mot minderåriga

   Polischefen Mario Rozas avgår sedan polis skottskadat två tonåringar i samband med protester mot sociala orättvisor. Den nationella polisen carabineros, som Rozas var chef för, har länge kritiserats för övergrepp mot demonstranter. Protesterna växte till ett ramaskri när en 14-åring och en 17-åring sköts i benen vid ett behandlingshem för unga i Talcahuano.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0