Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Ex-arméchef döms till husarrest

   Den före detta arméchefen Juan Emilio Cheyre döms till tre år och en dag i husarrest för sin roll i 15 personers död 1973. Cheyre var arméchef 2002–2006 och är den högst uppsatta personen hittills som dömts för övergrepp under diktaturen. Hans chef vid tiden för morden, Aristo Lapostol, döms samtidigt till 15 års fängelse för morden på vänsteraktivister som begicks i staden La Serena, av den ökända så kallade Dödskaravanen.

  • September

  • Två biskopar till får gå

   Påve Franciskus accepterar avskedsansökningarna från ytterligare två biskopar (se Maj 2018). Därmed har sammanlagt sju biskopar fått gå.

  • Augusti

  • Fler präster i växande pedofilskandal

   Statsåklagaren uppger att antalet fall av sexuella övergrepp mot barn inom katolska kyrkan ökat till 119. Sammanlagt 167 biskopar, präster och andra inom kyrkan är nu under utredning för sexövergrepp från 1960-talet och framåt. Det är inte klart hur många av dem som fortfarande är aktiva inom kyrkan. Bland dem som utpekas finns ärkebiskopen i Santiago, Ricarco Ezzati, kyrkans högsta företrädare i Chile. Ezzati anklagas för att ha bidragit till att mörklägga uppgifter om övergrepp. Bevis mot honom ska ha påträffats vid en razzia mot ärkebiskopens säte tidigare i augusti. Parlamentet har börjat förbereda ett tillbakadragande av den Italienfödde Ezzatis medborgarskap med anledning av anklagelserna.

  • Juli

  • Ex-officerer döms för mordet på Victor Jara

   Åtta före detta militärofficerer döms till fängelse i 15 år för mordet på protestsångaren Victor Jara 1973 (se Kultur). En nionde ex-officer får fem års fängelse för medhjälp till mordet. En annan officer har tidigare dömts i USA för mordet (se Juni 2016).

  • Juni

  • Påven låter biskopar avgå

   Påve Franciskus godkänner avskedsansökningarna från två av de 34 biskopar som i maj begärde att få lämna sina poster. Därmed har han godkänt fem av avskedsansökningarna. Bland de tre som fick klartecken att avgå tidigare i juni finns Juan Barros (se Januari 2018), som påven nu säger att det var ”ett allvarligt misstag” att ta i försvar. Bland de två som nu får gå finns 78-årige Alejandro Goic Karmelic vars stift just hamnat i fokus för en ny skandal där 14 präster stängts av för sexuella övergrepp.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0