Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Ny nedstängning trots hög vaccinationsgrad

   Order kommer om en ny nedstängning av Santiago på grund av ökande fall av coronasmitta, trots att 58 procent av chilenarna nu är fullvaccinerade. Från och med den 12 juni måste över 8 miljoner invånare i huvudstadsområdet stanna hemma. Flertalet nya smittfall rapporteras bland personer som inte är färdigvaccinerade. Intensivvården är närmast fullbelagd igen och personalen utmattad. Kritik riktas mot regeringen för självgodhet över vaccinationstakten, som är hög jämfört med andra länder, och för att ha lättat på restriktionerna för snabbt. Strax över 30 000 människor har nu rapporterats avlidna i covid-19 i Chile.

  • Maj

  • Reformanhängare vinner viktigt val

   Valet till författningssamlingen blir en framgång för oberoende kandidater och företrädare för vänsteroppositionen. Tillsammans säkrar de två grupperna två tredjedelar av platserna i församlingen som ska utarbeta en ny grundlag. Högerregeringens vallista får stöd av endast 20 procent av väljarna. Det innebär att högern inte kommer kunna blockera genomgripande förändringar i den rådande grundlagen som är ett arv från militärdiktaturen. Kritiker anser att den begränsar statens roll för mycket och istället ger den privata sektorn för stort utrymme, vilket bland annat leder till att många chilenare skuldsätter sig för att klara utbildning och pensioner. Författningens försvarare anser att grundlagen spelat stor roll för de årtionden av god ekonomisk tillväxt som Chile har upplevt. Hälften av de 155 platserna i församlingen är reserverade för kvinnor och 17 är vikta för företrädare för ursprungsfolken. Val hålls också för att tillsätta guvernörer, borgmästare och kommunfullmäktige.

  • April

  • Förtida pensionsuttag godkänns

   Senaten godkänner en lag som ger invånarna rätt att ta ut upp till 10 procent från privata pensionsfonder i förtid, för att dämpa de ekonomiska effekterna av coronakrisen. Det är tredje gången på nio månader som parlamentet har godkänt förtida uttag. Coronaläget är fortsatt svårt, med nästan 90 procent av landet nedstängt sedan en månad. Den nya lagen undertecknas av presidenten en vecka senare. 

  • Rekordhög smitta trots vaccinationsframgångar

   Antalet nya fall av coronasmitta fortsätter att öka trots en Chile enligt president Sebastián Piñera är ett av de länder i världen som kommit längst med vaccinationerna. Ökningen har varit kraftig i mars och april och antalet nya fall per vecka är nu högre än den tidigare toppen i juni 2020. Intensivvårdsavdelningarna är återigen knökfulla. Över 90 procent av de vaccinationerna som hittills utförts har skett med vaccin från kinesiska Sinovac.

  • Val senareläggs av pandemiskäl

   President Sebastian Piñera undertecknar en lag som innebär att valet av ledamöter i den kommission som ska skriva en ny grundlag skjuts upp i fem veckor, på grund av det svåra pandemiläget. Förslaget om en senareläggning kom från presidenten som har fått kongressens stöd. Nytt datum blir 15–16 maj. Nya coronarestriktioner har just införts med anledning av smittspridningen. Landets gränser är nu stängda april ut, och utegångsförbudet har tidigarelagts en timme till klockan 21. Myndigheterna varnar för att intensivvårdsavdelningarna är överfulla och har lovat att försöka snabba på vaccinationerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0