Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Kraftig kräftgång i andra kvartalet

   Ekonomin krympte med 14,1 procent under årets andra kvartal, rapporterar centralbanken. Inte minst tillverknings- och byggindustrin samt hotell- och restaurangsektorn drabbades hårt av coronapandemin. Den viktiga gruvsektorn har dock klarat sig bra och växt något. Antalet nya fall av coronasmitta minskar nu och ekonomin har så smått börjat återhämta sig. Antalet döda i covid-19 uppgår till drygt 10 500 medan 387 000 har registrerats som smittade.

  • Juli

  • Ökat pensionsuttag godkänns

   Kongressen godkänner en lag som ger medborgarna rätt att ta ut upp till 10 procent av sina pensionspengar, för att underlätta i de ekonomiska svårigheter coronapandemin har orsakat. Beslutet är ett bakslag för president Sebastián Piñera som motsatt sig åtgärden men populärt bland invånarna. Det innebär den första större ändringen av pensionssystemet som infördes under diktatorn Augusto Pinochet.

  • Stödpaket för medelklassen

   President Sebastián Piñera presenterar ett stödpaket värt 1,5 miljarder dollar riktat till medelklassen, som är hårt drabbad av coronapandemin. Paketet som måste godkännas av kongressen innan det blir verklighet skulle bland annat ge räntefria lån på upp till 3 200 dollar och utökade hyressubventioner. Medelklassen har inte omfattats av tidigare statliga stöd som införts under pandemin.

  • Juni

  • Ny räknemetod ger nya coronasiffror

   Antalet döda i covid-19 nästan dubbleras till nära 7 000, då ett nytt sätt att räkna fall används. Den nya metoden visar att Santiago har det fjärde högsta antalet smittade av städer i världen, efter New York, Moskva och São Paulo, enligt uppgifter från det amerikanska universitetet Johns Hopkins. De skilda räknesätten har en vecka tidigare lett till den tidigare hälsoministerns avgång. Den nya hälsoministern Enrique Paris försäkrar att det aldrig varit regeringens avsikt att dölja de verkliga siffrorna.

  • Hälsoministern avgår

   Hälsominister Jaime Manalich efter växande kritik mot sättet som hans departement hanterat coronastatistik. Regeringen har uppgivit att coronaviruset har krävt över 3 000 liv i Chile, men nya uppgifter visar att drygt 5 000 döda har rapporterats till Världshälsoorganisationen (WHO). Vice hälsominister Paula Daza förklarar att den högre siffran omfattar såväl bekräftade som misstänkta dödsfall i covid-19. Pandemin fortsätter att slå hårt mot Chile trots tuffa restriktioner och omfattande testtagning. Nästan hälften av befolkningen lever nu under strikta karantänsregler.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0