Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Augusti

  • Nej till grundlagsförslag i folkomröstning

   Väljarna röstar ned det förslag till ny författning som enligt president Gabriel Boric skulle ha inlett en ny, progressiv era i Chile. Nära 62 procent av väljarna säger nej till förslaget, medan 38 procent stödjer det. Sociala rättigheter, miljön och jämlikhet mellan könen har större utrymme i det förslag som nu förkastats. Förslaget har utarbetats av en församling som arbetade i över ett år med att skriva den nya grundlagen (se 4 juli 2022). Resultatet i folkomröstningen är ett bakslag för president Boric. Arbetet väntas nu fortsätta med att ta fram en ny grundlag.

  • Juli

  • Förslag på nytt grundlag överlämnas till presidenten

   President Gabriel Boric tar emot det förslag på ny konstitution som utarbetats av en församling tillsatt just för detta ändamål. Den 4 september ska väljarna ta ställning till den nya författningen. Församlingen bestående av 154 huvudsakligen politiskt oberoende individer har arbetat i ett år med att ta fram förslaget. Bakgrunden är de utbredda sociala oroligheter som skakade landet hösten 2019, där krav på en ny grundlag fördes fram. Den gamla anses av kritikerna vara ett arv från diktaturen under Augusto Pinochet.

  • April

  • Ekonomisk återhämtningsplan presenteras

   Den nytillträdde presidenten Gabriel Boric presenterar en plan för ekonomisk återhämtning värd 3,7 miljarder dollar. Runt 1,3 miljarder dollar ska gå direkt till behövande familjer, 1,4 miljarder dollar till jobbskapande åtgärder och 1 miljard dollar till stöd för små och medelstora företag. Boric gick till val med löften om att göra Chile till ett välfärdssamhälle och säger att han vill stärka sociala rättigheter men samtidigt vara finansiellt ansvarstagande.

  • Mars

  • President Boric tillträder

   Gabriel Boric svär presidenteden och tillträder som landets ledare. Han bryter med traditionen och uppmärksammar ursprungsfolken när han lovar att upprätthålla författningen inför ”alla Chiles folk” – i stället för inför ”Chiles folk”. Dagen därpå deltar han i en ceremoni med företrädare för sju ursprungsfolk, och därpå i en gudstjänst i katedralen. Boric är med sina 36 år Chiles yngsta statschef hittills, och genomsnittsåldern i hans regering är 42. Regeringen har också kvinnlig övervikt; 14 av 25 medlemmar är kvinnor.

  • Januari

  • Fjärde vaccinspruta erbjuds

   Som första land i Latinamerika och ett av de första i världen börjar Chile ge en fjärde vaccinationsdos mot covid-19. Först ut att få en spruta till är personer med försvagade immunsystem, och från februari kommer alla från 55 års ålder att omfattas. Spridningen av den nya virusvarianten omikron är omfattande i regionen liksom i övriga världen. Rekordnivåer i smittspridning rapporteras nu från bland annat Argentina, Bolivia och Peru. Det första landet som började ge en fjärde vaccinationsspruta var Israel, i början av januari.

Till kalendariet
113758

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0