Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Kyrkan beordras betala skadestånd

   En domstol beordrar katolska kyrkan att betala motsvarande nära 150 000 dollar i skadestånd till vart och ett av tre offer för Fernando Karadima, den inflytelserike tidigare präst vars övergrepp ligger bakom den omfattande sexövergreppsskandalen inom kyrkan (se Maj och September 2018). Domen är den första i sitt slag som rör sexövergrepp inom kyrkan i Chile.

  • Påven låter ärkebiskopen gå

   Påven Franciskus godtar avskedsansökan från kardinalen Ricardo Ezzati som också är ärkebiskop i Santiago. Han är den högsta företrädaren för katolska kyrkan i Chile som hittills avgår på grund av skandalen som rör sexuella övergrepp. Ezzati väntas ställas inför rätta för att inte ha avslöjat uppgifter om sexövergrepp begångna av tre präster (se även Augusti 2018).

  • Nytt regionalt forum bildas

   Åtta sydamerikanska presidenter lanserar under ett möte i Santiago det nya regionala Forum för Sydamerikas framsteg (Prosur) som är tänkt att ersätta Unasur – ett regionalt organ som i praktiken upphört att fungera. Prosur ska i huvudsak stödja demokrati och marknadsekonomi, heter det. Initiativet har tagits av president Sebastián Piñera och Colombias Iván Duque, och övriga deltagande länder är Argentina, Brasilien, Ecuador, Guyana, Paraguay och Peru. Företrädare för vänsterregeringarna i Bolivia, Surinam och Uruguay deltar i mötet men de länderna ansluter sig inte till Prosur. Venezuela var inte inbjudet.

  • President Piñera kritiserar Bachelet

   President Sebastián Piñera riktar skarp kritik mot sin företrädare på presidentposten, Michelle Bachelet, för att hon i sin egenskap av FN:s människorättskommissarie inte har fördömt Venezuelas vänsterpresident Nicolás Maduro. Piñera är stark anhängare av oppositionsledaren och den självutnämnda interimspresidenten i Venezuela, Juan Guaidó, som har erkänts av ett drygt 50-tal länder.

  • Januari

  • Fängelse för mord på ex-president

   Sex män som arbetade för diktatorn Augusto Pinochet döms till fängelse för giftmordet 1982 på den förre presidenten Eduardo Frei (den äldre). Domen är ett resultat av en mångårig rättsprocess under vilken Freis kvarlevor grävts upp två gånger. De sex männen, flera av dem läkare, greps första gången 2009 och  döms nu till mellan tre och tio års fängelse. Frei stödde till en början Augusto Pinochets militärkupp men hade i början av 1980-talet blivit en av regimens främsta kritiker, på grund av brotten mot de mänskliga rättigheterna. Frei, som var kristdemokratisk president 1964–1970, kunde inte avfärdas som vänsterradikal och uppfattades därför som en särskilt besvärlig motståndare. Frei avled på samma sjukhus som poeten Pablo Neruda nio år tidigare. Misstankar finns om att också Neruda förgiftades (se Oktober 2017).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0