Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Sjukvårdsstrejk för högre anslag

   Runt 60 000 anställda inom sjukvården inleder en strejk för högre anslag och bättre ersättning till de anställda i budgeten 2021. Strejken inleds efter åtta månaders förhandlingar med hälsovårdsdepartementet. Strejkarrangörerna försäkrar att vården för covid-19-sjuka kommer att upprätthållas.

  • Polischef avgår efter skott mot minderåriga

   Polischefen Mario Rozas avgår sedan polis skottskadat två tonåringar i samband med protester mot sociala orättvisor. Den nationella polisen carabineros, som Rozas var chef för, har länge kritiserats för övergrepp mot demonstranter. Protesterna växte till ett ramaskri när en 14-åring och en 17-åring sköts i benen vid ett behandlingshem för unga i Talcahuano.

  • Inrikesministern avgår efter protester

   Inrikesminister Victor Pérez avgår sedan deputeradekammaren stängt av honom och godkänt åtal för polisövergrepp under folkliga protester. Parlamentets andrakammare har röstat med 80 röster för och 70 mot att godkänna oppositionens begäran om åtal på konstitutionell grund. Pérez tillträdde i juli och ersatte då Andres Chadwick som avsattes på liknande grunder.

  • Oktober

  • Folkomröstning ger tydligt ja till ny författning

   En överväldigande majoritet av chilenarna röstar för att en ny grundlag ska ersätta den gamla, som förknippas med militärdiktaturen. Drygt 78 procent av väljarna säger ja i folkomröstningen som utlystes efter den stora protestvåg som bröt ut hösten 2019. Väljarna stödjer också förslaget att författningsutkastet ska skrivas av en församling bestående enbart av valda medborgare, och inte av en där också parlamentariker ingår. Församlingen med 155 medlemmar ska väljas i april 2021 och får ett år på sig att skriva en författning, som sedan ska underställas en ny folkomröstning.

  • Våldsamma protester på årsdag av upprorsutbrott

   Demonstrationer hålls på dagen ett år efter de första mer omfattande händelserna som växte till en protestvåg hösten 2019. Det börjar fredligt men efter hand bryter våldsamheter ut på flera håll. Två kyrkor sticks i brand, varav en i princip ödeläggs, och en polisstation utsätts för ett brandattentat. Flera butiker plundras och 18 poliser skadas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0