Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Katastroftillstånd utlyst

   President Sebastián Piñera utlyser katastroftillstånd i landet på grund av coronasmittan. Det syftar till att skydda sjukhus och hälsocentraler, underlätta transporten av patienter, sjukvårdspersonal och medicinsk utrustning, och underlätta upprätthållandet av karantän och matdistribution. Katastroftillståndet gör det också möjligt för presidenten att ytterligare begränsa rörelsefriheten. Chile är det land i Latinamerika som näst Brasilien har flest coronafall.

  • Utegångsförbud nattetid införs

   Förbud att vistas utomhus införs mellan klockan 22 och klockan 05. Det första dödsfallet i covid-19 har just registrerats i Chile.

  • Folkomröstning skjuts upp, stimulanspaket lanseras

   De ledande politiska partierna i kongressen enas om att be president Piñera senarelägga folkomröstningen om en ny författning, från 26 april till 25 oktober, på grund av coronaviruset. Samtidigt lägger regeringen fram ett stimulanspaket värd 11,75 miljarder dollar för att hantera pandemins följder. Polisen meddelar att man lyckats stoppa ett större rymningsförsök från landets största fängelse. De intagna är oroliga över att sitta inlåsta under pandemin.

  • Gränserna stängs på grund av coronavirus

   Chile stänger sina gränser för utlänningar att försöka hejda spridningen av det nya coronavirus som orsakar sjukdomen covid-19. Centralbanken sänker också räntan men trots det faller börsen i Santiago med 14 procent, det största fallet på tre årtionden. Än så länge har relativt få fall av coronasmitta upptäckts i Latinamerika men det är risk för att spridningen kommer att öka kraftigt. Det chilenska flygbolaget Latam, det största i Latinamerika, uppger att verksamheten dras ned med 70 procent. Det följer på en 30-procentig neddragning fyra dagar tidigare.

  • Protst mot våld mot kvinnor

   Hundratusentals människor demonstrerar i Santiago på internationella kvinnodagen med krav på ett slut på våldet mot kvinnor. En del sammandrabbningar förekommer mellan demonstranter och polis. En stark kvinnlig proteströrelse har vuxit fram under de demonstrationer som har pågått i Chile sedan hösten 2019, med fokus inte minst på våld mot kvinnor.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0