
Chile
Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
Maj
-
Storseger för högern i val till grundlagsförsamling
Republikanska partiet som står långt ut till höger blir överlägset störst när väljarna än en gång får utse ledamöter till en församling som ska utarbeta ett förslag till ny författning. Partiet som leds av José Antonio Kast får 23 av de valbara 50 platserna, medan ytterligare 11 platser går till andra högerpartier. Den vänsterallians som har president Gabriel Borics stöd får resterande 16 platser. En plats går också till företrädare för ursprungsfolken och församlingen får därmed 51 ledamöter. Ett liknande val hälls två år tidigare, men det förslag som den församlingen lade fram röstades ned i en folkomröstning (se September 2022).Till skillnad från förragången är ledamöterna den här gången medlemmar av politiska partier.
-
-
April
-
Arbetsveckan kortas till 40 timmar
Kongressen godkänner en förkortning av arbetstiden från 45 till 40 timmar i veckan. Ändringen ska fasas in under en femårperiod och får enligt lagen inte leda till att arbetsgivarna sänker lönerna. Chile hamnar efter genomförd ändring på samma nivå som Ecuador och Venezuela, som har de kortaste arbetsveckorna i Latinamerika. I bland annat Peru, Argentina och Mexiko är arbetsveckan 48 timmar.
-
Januari
-
Justitieministern får gå efter benådningar
President Gabriel Boric sparkar sin justitieminister Marcela Ríos Tobar efter protester mot benådningar av personer som deltog i de sociala protesterna hösten 2019, då ett 30-tal människor dog och 400 skadades. Presidenten benådade i slutet av december 13 personer på Ríos rekommendation, men senare framkom att en av personerna också varit dömd för rån och stöld. Oppositionen ville åtala ministern. Ríos blev den tredje ministern att bytas ut sedan Boric tillträdde i mars 2022.
2022
-
December
-
Nytt författningsförslag ska tas fram
Kongressen beslutar att ett nytt författningsförslag ska tas fram, tre månader efter det att det senaste förslaget röstats ned i en folkomröstning. Ett författningsråd bestående av 50 personer, hälften kvinnor och hälften män, ska enligt planen utses för att utarbeta den nya konstitutionen. Rådet ska utses i ett val våren 2023 och en folkomröstning om ett färdigt förslag hållas mot slutet av året.
Oktober
Protester på årsdag efter tidigare protester
Närmare 200 personer har gripits och tiotals skadats i protester som övergått i oroligheter och sammandrabbningar runt om i landet, uppger polisen. Protesterna kommer exakt tre år efter det som närmast blev en folklig resning, och som ledde att regeringen byttes ut och att beslut fattades om att skriva en ny grundlag (se Oktober och November 2019). Demonstranterna anser att tidigare löften om minskad social ojämlikhet inte har infriats. I Santiago sätter demonstranter eld på en lastbil och stjäl två bussar, samt plundrar 15 butiker. Både poliser och civila finns bland de skadade.