Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Förtida pensionsuttag godkänns

   Senaten godkänner en lag som ger invånarna rätt att ta ut upp till 10 procent från privata pensionsfonder i förtid, för att dämpa de ekonomiska effekterna av coronakrisen. Det är tredje gången på nio månader som parlamentet har godkänt förtida uttag. Coronaläget är fortsatt svårt, med nästan 90 procent av landet nedstängt sedan en månad. Den nya lagen undertecknas av presidenten en vecka senare. 

  • Rekordhög smitta trots vaccinationsframgångar

   Antalet nya fall av coronasmitta fortsätter att öka trots en Chile enligt president Sebastián Piñera är ett av de länder i världen som kommit längst med vaccinationerna. Ökningen har varit kraftig i mars och april och antalet nya fall per vecka är nu högre än den tidigare toppen i juni. Intensivvårdsavdelningarna är återigen knökfulla. Över 90 procent av de vaccinationerna som hittills utförts har skett med vaccin från kinesiska Sinovac.

  • Val senareläggs av pandemiskäl

   President Sebastian Piñera undertecknar en lag som innebär att valet av ledamöter i den kommission som ska skriva en ny grundlag skjuts upp i fem veckor, på grund av det svåra pandemiläget. Förslaget om en senareläggning kom från presidenten som har fått kongressens stöd. Nytt datum blir 15–16 maj. Nya coronarestriktioner har just införts med anledning av smittspridningen. Landets gränser är nu stängda april ut, och utegångsförbudet har tidigarelagts en timme till klockan 21. Myndigheterna varnar för att intensivvårdsavdelningarna är överfulla och har lovat att försöka snabba på vaccinationerna.

  • Mars

  • Ny karantän trots vaccinationer

   Trots att Chile är ett av de länder i världen som har kommit längst med vaccinationer mot covid-19 införs en ny nedstängning som omfattar 80 procent av befolkningen. Orsaken är en snabbt ökande smittspridning som tros bero på nya, mer smittsamma varianter av coronaviruset. Nästan en tredjedel av befolkningen har fått minst en vaccindos, och det stora flertalet över 70 har fått båda doser. Men sjukdomsfallen ökar nu och som på andra håll är patienterna nu ofta yngre och sjukare än tidigare. Antalet döda i covid-19 uppgår till drygt 22 500.

  • Januari

  • Domslut: ”Expresident Frei mördades inte”

   En appellationsdomstol river upp ett tidigare domslut enligt vilket den tidigare presidenten Eduard Frei (den äldre) giftmördades 1982. Sex män som för två år sedan dömdes till fängelse för mord frias nu från alla anklagelser (se Januari 2019). De tre appellationsdomarna underkänner i och med beslutet en 15 lång utredning under vilken Freis kvarlevor grävdes upp två gånger. Hans anhöriga rasar och säger att domen kommer att överklagas på nytt. Frei, som var president 1964–1970, avled plötsligt i en infektion 1982, då han var inlagd på sjukhus för bråck. Enligt den tidigare domen avled han på grund av förgiftning, men nu är slutsatsen att bevisen inte pekar på mord.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0