Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Chile
Foto: Wikimedia Commons/JorgeGG

Chile

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Stor ommöblering i regeringen

   President Sebastián Piñera byter ut sin utrikesminister samt ministrar med ansvar för ekonomi, sjukvård, energi, offentliga arbeten och social utveckling. Beskedet kommer sedan en opinionsmätning visat på fallande stöd för presidenten, samtidigt som den ekonomiska tillväxten avtar. Det är andra gången som Piñera möblerar om i regeringen sedan han tillträdde i december 2017.

  • Mars

  • Kyrkan beordras betala skadestånd

   En domstol beordrar katolska kyrkan att betala motsvarande nära 150 000 dollar i skadestånd till vart och ett av tre offer för Fernando Karadima, den inflytelserike tidigare präst vars övergrepp ligger bakom den omfattande sexövergreppsskandalen inom kyrkan (se Maj och September 2018). Domen är den första i sitt slag som rör sexövergrepp inom kyrkan i Chile.

  • Påven låter ärkebiskopen gå

   Påven Franciskus godtar avskedsansökan från kardinalen Ricardo Ezzati som också är ärkebiskop i Santiago. Han är den högsta företrädaren för katolska kyrkan i Chile som hittills avgår på grund av skandalen som rör sexuella övergrepp. Ezzati väntas ställas inför rätta för att inte ha avslöjat uppgifter om sexövergrepp begångna av tre präster (se även Augusti 2018).

  • Nytt regionalt forum bildas

   Åtta sydamerikanska presidenter lanserar under ett möte i Santiago det nya regionala Forum för Sydamerikas framsteg (Prosur) som är tänkt att ersätta Unasur – ett regionalt organ som i praktiken upphört att fungera. Prosur ska i huvudsak stödja demokrati och marknadsekonomi, heter det. Initiativet har tagits av president Sebastián Piñera och Colombias Iván Duque, och övriga deltagande länder är Argentina, Brasilien, Ecuador, Guyana, Paraguay och Peru. Företrädare för vänsterregeringarna i Bolivia, Surinam och Uruguay deltar i mötet men de länderna ansluter sig inte till Prosur. Venezuela var inte inbjudet.

  • President Piñera kritiserar Bachelet

   President Sebastián Piñera riktar skarp kritik mot sin företrädare på presidentposten, Michelle Bachelet, för att hon i sin egenskap av FN:s människorättskommissarie inte har fördömt Venezuelas vänsterpresident Nicolás Maduro. Piñera är stark anhängare av oppositionsledaren och den självutnämnda interimspresidenten i Venezuela, Juan Guaidó, som har erkänts av ett drygt 50-tal länder.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0