Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Stödpaket för medelklassen

   President Sebastián Piñera presenterar ett stödpaket värt 1,5 miljarder dollar riktat till medelklassen, som är hårt drabbad av coronapandemin. Paketet som måste godkännas av kongressen innan det blir verklighet skulle bland annat ge räntefria lån på upp till 3 200 dollar och utökade hyressubventioner. Medelklassen har inte omfattats av tidigare statliga stöd som införts under pandemin.

  • Juni

  • Ny räknemetod ger nya coronasiffror

   Antalet döda i covid-19 nästan dubbleras till nära 7 000, då ett nytt sätt att räkna fall används. Den nya metoden visar att Santiago har det fjärde högsta antalet smittade av städer i världen, efter New York, Moskva och São Paulo, enligt uppgifter från det amerikanska universitetet Johns Hopkins. De skilda räknesätten har en vecka tidigare lett till den tidigare hälsoministerns avgång. Den nya hälsoministern Enrique Paris försäkrar att det aldrig varit regeringens avsikt att dölja de verkliga siffrorna.

  • Hälsoministern avgår

   Hälsominister Jaime Manalich efter växande kritik mot sättet som hans departement hanterat coronastatistik. Regeringen har uppgivit att coronaviruset har krävt över 3 000 liv i Chile, men nya uppgifter visar att drygt 5 000 döda har rapporterats till Världshälsoorganisationen (WHO). Vice hälsominister Paula Daza förklarar att den högre siffran omfattar såväl bekräftade som misstänkta dödsfall i covid-19. Pandemin fortsätter att slå hårt mot Chile trots tuffa restriktioner och omfattande testtagning. Nästan hälften av befolkningen lever nu under strikta karantänsregler.

  • Pinochet-släkting lämnar ministerpost

   Kvinno- och jämställdhetsminister Macarena Santelices avgår efter bara en månad på posten. Santelices har varit omstridd sedan hon utsågs av president Sebastian Piñera, då hon är släkting till den förre presidenten Augusto Pinochet och anklagas för att försvara diktaturen 1973–1990. Santelices tillhör högerpartiet UDI, som grundades av Pinochet, och har varit borgmästare i staden Olmue där hon gjorde sig känd som starkt invandrarkritisk. Hennes korta ministerperiod kantades av kontroverser. Hon avgick sedan kritiken nått ett crescendo då hon tillsatte en person som rådgivare som mest var känd från ett TV-program med kvinnor i baddräktstävlingar.

  • Maj

  • Ny karantän efter snabb smittökning

   Nya strikta karantänsregler börjar gälla i Santiago och ett par andra områden. Invånarna tillåts endast lämna sina hem för att köpa mat och läkemedel, och för korta träningspass. Dagen innan de nya reglerna börjar gälla har långa bilköer uppstått då många flytt staden. Då antalet nya smittfall hade fallit beslutade president Sebastián Piñera att börja lätta på tidigare restriktioner, och butiker och andra arbetsplatser kunde öppna. Men då mer än dubblerades snabbt antalet nya smittfall som legat under 1 000 om dagen i en månad, till väl över 2 000. Antalet dödsfall i Chile är fortfarande lågt, relativt sett och ligger runt 420. Det stora flertalet fall har rapporterats i Santiagotrakten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0