Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2023

  • September

  • Protester inför årsdagen av militärkuppen

   Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter förekommer utanför presidentpalatsen La Moneda inför 50-årsdagen av den militärkupp som förde Augusto Pinochet till makten. Elva personer grips och en viss skadegörelse uppstår på byggnaden, där vänsterpresidenten Salvador Allende dog i samband med kuppen den 11 september 1973. President Gabriel Boric deltar en kort stund i demonstrationen men fördömer laglösheten som förekommer.

  • Maj

  • Storseger för högern i val till grundlagsförsamling

   Republikanska partiet som står långt ut till höger blir överlägset störst när väljarna än en gång får utse ledamöter till en församling som ska utarbeta ett förslag till ny författning. Partiet som leds av José Antonio Kast får 23 av de valbara 50 platserna, medan ytterligare 11 platser går till andra högerpartier. Den vänsterallians som har president Gabriel Borics stöd får resterande 16 platser. En plats går också till företrädare för ursprungsfolken och församlingen får därmed 51 ledamöter. Ett liknande val hälls två år tidigare, men det förslag som den församlingen lade fram röstades ned i en folkomröstning (se September 2022).Till skillnad från förragången är ledamöterna den här gången medlemmar av politiska partier.

  • April

  • Arbetsveckan kortas till 40 timmar

   Kongressen godkänner en förkortning av arbetstiden från 45 till 40 timmar i veckan. Ändringen ska fasas in under en femårperiod och får enligt lagen inte leda till att arbetsgivarna sänker lönerna. Chile hamnar efter genomförd ändring på samma nivå som Ecuador och Venezuela, som har de kortaste arbetsveckorna i Latinamerika. I bland annat Peru, Argentina och Mexiko är arbetsveckan 48 timmar.

  • Januari

  • Justitieministern får gå efter benådningar

   President Gabriel Boric sparkar sin justitieminister Marcela Ríos Tobar efter protester mot benådningar av personer som deltog i de sociala protesterna hösten 2019, då ett 30-tal människor dog och 400 skadades. Presidenten benådade i slutet av december 13 personer på Ríos rekommendation, men senare framkom att en av personerna också varit dömd för rån och stöld. Oppositionen ville åtala ministern. Ríos blev den tredje ministern att bytas ut sedan Boric tillträdde i mars 2022.

 • 2022

  • December

  • Nytt författningsförslag ska tas fram

   Kongressen beslutar att ett nytt författningsförslag ska tas fram, tre månader efter det att det senaste förslaget röstats ned i en folkomröstning. Ett författningsråd bestående av 50 personer, hälften kvinnor och hälften män, ska enligt planen utses för att utarbeta den nya konstitutionen. Rådet ska utses i ett val våren 2023 och en folkomröstning om ett färdigt förslag hållas mot slutet av året.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0