Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2022

  • Oktober

  • Protester på årsdag efter tidigare protester

   Närmare 200 personer har gripits och tiotals skadats i protester som övergått i oroligheter och sammandrabbningar runt om i landet, uppger polisen. Protesterna kommer exakt tre år efter det som närmast blev en folklig resning, och som ledde att regeringen byttes ut och att beslut fattades om att skriva en ny grundlag (se Oktober och November 2019). Demonstranterna anser att tidigare löften om minskad social ojämlikhet inte har infriats. I Santiago sätter demonstranter eld på en lastbil och stjäl två bussar, samt plundrar 15 butiker. Både poliser och civila finns bland de skadade.

  • September

  • Nej till grundlagsförslag i folkomröstning

   Väljarna röstar ned det förslag till ny författning som enligt president Gabriel Boric skulle ha inlett en ny, progressiv era i Chile. Nära 62 procent av väljarna säger nej till förslaget, medan 38 procent stödjer det. Sociala rättigheter, miljön och jämlikhet mellan könen har större utrymme i det förslag som nu förkastats. Förslaget har utarbetats av en församling som arbetade i över ett år med att skriva den nya grundlagen (se 4 juli 2022). Resultatet i folkomröstningen är ett bakslag för president Boric. Arbetet väntas nu fortsätta med att ta fram en ny grundlag.

  • Juli

  • Förslag på nytt grundlag överlämnas till presidenten

   President Gabriel Boric tar emot det förslag på ny konstitution som utarbetats av en församling tillsatt just för detta ändamål. Den 4 september ska väljarna ta ställning till den nya författningen. Församlingen bestående av 154 huvudsakligen politiskt oberoende individer har arbetat i ett år med att ta fram förslaget. Bakgrunden är de utbredda sociala oroligheter som skakade landet hösten 2019, där krav på en ny grundlag fördes fram. Den gamla anses av kritikerna vara ett arv från diktaturen under Augusto Pinochet.

  • April

  • Ekonomisk återhämtningsplan presenteras

   Den nytillträdde presidenten Gabriel Boric presenterar en plan för ekonomisk återhämtning värd 3,7 miljarder dollar. Runt 1,3 miljarder dollar ska gå direkt till behövande familjer, 1,4 miljarder dollar till jobbskapande åtgärder och 1 miljard dollar till stöd för små och medelstora företag. Boric gick till val med löften om att göra Chile till ett välfärdssamhälle och säger att han vill stärka sociala rättigheter men samtidigt vara finansiellt ansvarstagande.

  • Mars

  • President Boric tillträder

   Gabriel Boric svär presidenteden och tillträder som landets ledare. Han bryter med traditionen och uppmärksammar ursprungsfolken när han lovar att upprätthålla författningen inför ”alla Chiles folk” – i stället för inför ”Chiles folk”. Dagen därpå deltar han i en ceremoni med företrädare för sju ursprungsfolk, och därpå i en gudstjänst i katedralen. Boric är med sina 36 år Chiles yngsta statschef hittills, och genomsnittsåldern i hans regering är 42. Regeringen har också kvinnlig övervikt; 14 av 25 medlemmar är kvinnor.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0