Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2019

  • December

  • FN-anklagelser om övergrepp

   FN-utredare anklagar polis och militär för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheterna i samband med den senaste tidens massprotester. Utredarna har konstaterat fyra dödsfall som orsakats av säkerhetsstyrkor och 345 fall av ögonskador på grund av det fågelhagel som använts. Dessutom har 113 fall av tortyr konstaterats och sexuellt våld använts i 24 fall mot civilpersoner. Runt 1 600 personer är fortfarande i häkte, av de totalt 28 000 som gripits sedan mitten av oktober.

  • Övervåld fördöms

   Interamerikanska människorättskommissionen (IACHR) fördömer det övervåld som används mot demonstranterna i Chile. Särskild oro uttrycks över de närmare 300 fallen av ögonskador (se November 2019). IACHR hör till OAS, som rapporterar att 26 människoliv har krävts medan över 12 000 personer har skadats och drygt 20 000 har gripits. Protester förekommer i Santiago även på den 50:e protestdagen. Krisen betraktas den allvarligaste i Chile sedan demokratin återupprättades 1990.

  • Stimulanspaket presenteras

   Regeringen lägger fram ett åtgärdspaket på 5,5 miljarder dollar för att stimulera tillväxten efter den senaste tidens oroligheter som slagit hårt mot ekonomin. Stora offentliga satsningar görs bland annat till stöd för näringslivet. Enligt finansminister Ignacio Briones ska paketet kunna skapa 100 000 nya jobb under 2020. Baksidan är att statsskuldens andel av BNP ökar. En bakgrund till satsningen är att ekonomin backade med 3,4 procent i oktober jämfört med samma månad föregående år, den sämsta siffran sedan den globala finanskrisen 2009. För hela året har regeringen ändrat sin prognos för BNP-tillväxten, från 2 procent till 1,4 procent, på grund av de pågående protesterna. Inrikesminister Gonzalo Blumel säger att stimulanspaketet inte har någon funktion om inte staten lyckas isolera ”vandaler, plundrare, narkotikatyper och alla de som hotar vår demokrati”. Protestyttringar fortgår samtidigt runt om i landet, nu på 46:e dagen.

  • November

  • Polisen anklagas för allvarliga övergrepp

   Human Rights Watch uppger i en rapport att polisen har gjort sig skyldig till ”allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter” under de veckor av demonstrationer som nu beräknas ha krävt 25 människors liv. Övergreppen består i övervåld både på gatorna och i häkten. Det finns uppgifter om misshandel och sexuella övergrepp. En student har blivit helt blind efter att ha träffats i ögonen, innan polisen slutade att använda fågelhagel.

  • Fågelhagel mot demonstranter förbjuds

   Polisen tillkännager att man ska upphöra med att skjuta med fågelhagel mot demonstranter, sedan mer än 200 personer fått allvarliga ögonskador under de protester som nu har pågått i en månad. Några har förlorat synen på ett öga. Sammanlagt har 22 personer dödats och över 2 000 skadats. Nationella institutet för mänskliga rättigheter (INDH) har anmält 384 fall av brott mot mänskliga rättigheter begångna av säkerhetsstyrkor mot demonstranter. Ett par dagar tidigare har president Piñera för första gången fördömt övervåldet från polis och militär. Både FN och Amnesty International har sänt företrädare till Chile för att utreda situationen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0