Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Ny karantän efter snabb smittökning

   Nya strikta karantänsregler börjar gälla i Santiago och ett par andra områden. Invånarna tillåts endast lämna sina hem för att köpa mat och läkemedel, och för korta träningspass. Dagen innan de nya reglerna börjar gälla har långa bilköer uppstått då många flytt staden. Då antalet nya smittfall hade fallit beslutade president Sebastián Piñera att börja lätta på tidigare restriktioner, och butiker och andra arbetsplatser kunde öppna. Men då mer än dubblerades snabbt antalet nya smittfall som legat under 1 000 om dagen i en månad, till väl över 2 000. Antalet dödsfall i Chile är fortfarande lågt, relativt sett och ligger runt 420. Det stora flertalet fall har rapporterats i Santiagotrakten.

  • Pinochet-släkting blir minister

   President Sebastian Piñera utser Macarena Santelices till ny kvinno- och jämställdhetsminister, ett beslut som väcker skarp kritik från människorättsorganisationen. Orsaken är att Santelices är släkting till den förre presidenten Augusto Pinochet och anklagas för att försvara diktaturen 1973–1990. Santelices tillhör högerpartiet UDI, som grundades av Pinochet, och har varit borgmästare i staden Olmue där hon gjorde sig känd som starkt invandrarkritisk.

  • April

  • Fångar hemförlovas under pandemin

   Författningsdomstolen godkänner en speciallag som innebär att runt 1 300 fångar kan får avtjäna resten av sina straff i hemmet. Det gäller personer som särskilt riskerar att drabbas av coronapandemin: personer över 75, gravida kvinnor och mödrar till barn under två år. Personer dömda för grova brott som mord och narkotikasmuggling omfattas inte av amnestin. Lagen är tänkt att också lätta på trycket i fängelserna där sammanlagt 42 000 intagna trängs, vilket enligt en rapport utgör en ”tidsinställd bomb”.

  • Mars

  • Katastroftillstånd utlyst

   President Sebastián Piñera utlyser katastroftillstånd i landet på grund av coronasmittan. Det syftar till att skydda sjukhus och hälsocentraler, underlätta transporten av patienter, sjukvårdspersonal och medicinsk utrustning, och underlätta upprätthållandet av karantän och matdistribution. Katastroftillståndet gör det också möjligt för presidenten att ytterligare begränsa rörelsefriheten. Chile är det land i Latinamerika som näst Brasilien har flest coronafall.

  • Utegångsförbud nattetid införs

   Förbud att vistas utomhus införs mellan klockan 22 och klockan 05. Det första dödsfallet i covid-19 har just registrerats i Chile.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0