Argentina
Gauchos, argentinska cowboys, i en nationalpark i Patagonien. Foto: Shutterstock

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer både höga berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Mars

    • Federala styrkor sätt in mot narkotikagäng

      President Javier Milei tillkännager att federal polis och militär ska skickas till staden Rosario där narkotikagäng ligger bakom våld som krävt fyra oskyldiga människors liv de senaste dagarna. Milei agerar på en begäran från guvernören i Santa Fe, där Rosario är huvudstad. Enligt provinsregeringen har gängen slagit tillbaka sedan guvernören infört tuffare villkor i fängelser för gängledare i fängelse, inspirerade av hårda tag mot intagna i bland annat El Salvador och Ecuador. Vid ett tillfälle mördades en anställd på en bensinstation där förövarna lämnade en lapp med krav på ”rättigheter för fångar” och hot om mord på flera oskyldiga människor. Guvernören Maximiliano Pullaro ska ha tagit emot 25 dödshot sedan han tillträdde i december. Santa Fe är den mest våldsdrabbade provinsen i Argentina och mordfrekvensen i Rosario är fem gånger högre än genomsnittet i landet.

    • Februari

    • Argentina flyttar ambassad i Israel

      President Javier Milei inleder ett besök i Israel med att förkunna att den argentinska ambassaden ska flyttas till Jerusalem. Argentina blir därmed ett av ett handfull länder som har sin ambassad där i stället för i Tel Aviv. Hamas, som styr i Gaza, fördömer beslutet och hävdar att det kränker palestiniernas rättigheter och bryter mot internationell rätt eftersom Jerusalem är ”ockuperad mark”. Enligt Milei planerar Argentina att terrorstämpla Hamas, som EU och USA redan gjort.

    • Mileis radikala reformpaket fastnar i kongressen

      Det omfattande och omstridda lagpaket som president Javier Milei vill driva igenom fastnar i deputeradekammaren, strax innan det skulle gå vidare till senaten. Processen hejdas när den konservativa partialliansen LLA, som Milei tillhör, begär fortsatta förhandlingar i utskotten. LLA motiverar det med att guvernörerna inte har levt upp till sina löften. President Milei själv befinner sig i Israel varifrån han skriver på sociala medier att det inte finns utrymme att förhandla med ”dem som har förstört landet”.

    • Protester när kongressen diskuterar reformpaket

      Polis skjuter gummimantlade kulor mot demonstranter som för andra dagen i rad protesterar utanför kongressbyggnaden, där en debatt pågår om president Javier Mileis omfattande förslag av ekonomiska, sociala och politiska lagändringar. Oppositionspolitiker rusar vid tillfälle ut ur byggnaden och fördömer polisens hantering av situationen, innan de går tillbaka in för att fortsätta debattera. De omfattande lagändringar som Milei vill driva igenom berör alla delar av både offentligt och privat liv: privatiseringar, kulturfrågor, straffrätten, skilsmässor och fotbollsklubbars status.

    • Januari

    • Massprotest mot ändringar i arbetsrätt

      Tiotusentals argentinare deltar i den första stora massprotesten mot president Javier Mileis planer på inskränkningar i arbetsrätten, samtidigt som en tolv timmar lång strejk lamslår flyg, kollektivtrafik och annan service. I Buenos Aires samlas demonstranter utanför kongressbyggnaden där en debatt pågick om avregleringar, arbetsrättsliga ändringar och stora nedskärningar i de offentliga utgifterna. Presidenten har också aviserat planer på att riva upp hyresregleringar och subventioner på dagligvaror. Det dominerande fackförbundet CGT, med sju miljoner medlemmar, har gjort gemensam sak med mindre fackförbund och civilrättsgrupper som lovar att göra vad de kan för att värna de rättigheter för anställda som har uppnåtts.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0