Argentina
Foto: Flickr/longhorndave

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Argentina drabbas av massivt strömavbrott

   Stora delar av Argentina mörkläggs efter ett omfattande strömavbrott, som även drabbar Uruguay och i viss mån Paraguay. Problemet tycks ha uppstått vid vattenkraftverket Yacycretá, men exakt vad som har hänt ska utredas noga, lovar president Macri. På söndagskvällen har de flesta fått tillbaka strömmen.

  • Massa bildar allians med Segerfronten

   Sergio Massa från Peronistiska förnyelsefronten (FRP) meddelar att han ansluter sig till den oppositionsallians som har Segerfrontens Alberto Fernández som sin presidentkandidat och Cristina Fernández de Kirchner som vicepresidentkandidat. Massa står för en mer moderat politisk linje än de andra två, och har starkt stöd i Buenos Aires-provinsen.

  • Ex-minister döms till fängelse för korruption

   José López, som var minister under paret Kirchners tid vid makten, döms till sex års fängelse för korruption. Fallet väckte stort uppseende, då López greps 2016 när han försökte gömma resväskor som innehöll 9 miljoner dollar i ett kloster. López chef, Julio de Vido, som ansvarade för offentliga byggen, har också fällts för korruption. Lopéz misstänks även för förskingring i samband med andra korruptionsaffärer.

  • Pichetto blir Macris vicepresidentkandidat

   President Mauricio Macri utser överraskande Miguel Ángel Pichetto till sin vicepresidentkandidat inför höstens val. Pichetto är en 68-årig jurist och peronist, och har tidigare varit allierade med Carlos Menem, Argentinas president 1989 till 1999, och Néstor Kirchner, som var landets president 2003 till 2007. Han hamnade dock på koalitionskurs med Cristina Fernández de Kirchner (som var Argentinas president 2007 till 2015). Pichetto kommer från den peronistfraktion som inte tillhör Kirchnerlägret. 

  • Maj

  • Protest mot besparingspolitiken

   Stora delar av Argentina står stilla under en landsomfattande 24-timmarsstrejk i protest mot president Macris åtstramningspolitik. Den hårda besparingspolitiken är ett sätt för regeringen att hålla inflationen nere, men priserna har ändå stigit med 55 procent under det senaste året, vilket slår hårt mot befolkningen.  Många offentliganställda har också sagt upp, samtidigt som en rad statliga subventioner sänkts. vilket lett till högre priser på sådant som transporter, el och vatten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0