Argentina
Foto: Flickr/longhorndave

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • USA planerar tullavgifter på argentinskt stål och aluminium

   USA:s president Donald Trump aviserar via Twitter att tullavgifterna på argentinskt och brasilianskt stål och aluminium ska återinföras. Han anklagar länderna för att ha genomfört "massiva devalveringar" som han menar slår mot amerikanska bönder. Exakt hur detta kommer att se ut är inte klart. Den argentinska peson har förlorat 60 procent av sitt värde gentemot dollarn sedan början av året. Stål och aluminium svarar för cirka 3 procent av landets totala export. Enbart stålexporten gav 2018 inkomster på 220 miljoner dollar. USA är Argentinas tredje största handelspartner efter Brasilien och Kina. Både Argentina och Brasilien har kunnat utnyttja handelskriget mellan USA och Kina för att sälja mer till den kinesiska marknaden på amerikanska bönders bekostnad. Trump har haft en god relation till Argentinas avgående president Mauricio Macri, och det förefaller sannolikt att relationerna kommer att försämras efter maktskiftet i december.

  • November

  • Marco Lavagna blir ny finansminister

   Maktskiftet i Argentina närmar sig och den tillträdande presidenten Alberto Fernández gör för första gången efter valet uttalanden om vilken slags politik han tänker föra. Marco Lavagna, en moderat peronist, får den viktiga posten som finansminister. Hela den nya regeringen kommer dock att presenteras först den 6 december, bara fyra dagar före maktskiftet. Utnämningen av Lavagna ger också en signal om att statistikmyndigheten Indec, kommer att få behålla sin självständighet. Under Cristina Fernández de Kirchners sista två år vid makten (2013 till 2015) anklagades Indec för att presentera felaktiga siffror för att regeringen skulle framstå i en bättre dager.

  • Oktober

  • Argentina skärper valutakontrollerna

   Argentinas centralbank skärper valutakontrollerna så att inte mer pengar ska försvinna ur landets valutareserv. Inte minst då maktskiftet sannolikt innebär att landet kommer att föra en mer protektionistisk ekonomisk politik. Valet innebar en nedgång på den argentinska börsen på nästan 4 procent. Det finns en fortsatt oro för att Argentina inte kommer att kunna betala av på sina skulder på 57 miljarder dollar till IMF.

  • Alberto Fernández vinner presidentvalet

   Oppositionskandidaten Alberto Fernández, som kandiderar för Frente de Todos (Fronten för alla) vinner presidentvalet redan i den första valomgången med cirka 48 procent av rösterna. Den sittande presidenten Mauricio Macri, som ställer upp för Juntos por el Cambio (Tillsammans för förändring), gör ett bättre val än väntat och får omkring 40 procent av rösterna (han får flest röster i sex av 23 valdistrikt, varav flera av landets största städer). På tredje plats kommer Roberto Lavagna från Consenso Federal. Macri gratulerar Fernández till segern och bjuder in honom till presidentpalatset för att förbereda maktskiftet som dock sker först den 10 december. Vicepresidentvalets vinns av den förra presidenten Cristina Fernández de Kirchner. I provinsen Buenos Aires står det dock klart att Axel Kicillof, ekonomininister under Fernández de Kirchner blir ny guvernör. I staden Buenos Aires vinner dock en kandidat från Macris läger. I valet till deputeradekammaren, där hälften av platserna stått på spel, vinner Macris allians Juntos por el Cambio 10 nya mandat, vilket ser ut att ge 120 mandat, mot cirka 109 för Frente de Todos.  Frente de Todos ser dock ut att få ett grepp om senaten, där alliansen vinner 14 av de 24 mandat som valet gäller, vilket ger den 38 mandat, jämfört med Juntos por el Cambio som vinner sju nya mandat och slutar på 28 mandat. Valdeltagandet ligger kring 81 procent.

  • Hårda anklagelser i sista TV-debatten inför valet

   I den sista TV-sända debatten, som skulle ha handlat om säkerhet, ekonomi och social välfärd, går president Mauricio Macri till hårt angrepp mot sin främste rival i presidentvalet vänsterperonisten Alberto Fernández och frågar vad denne, som tjänstgjorde i bägge makarna Kirchners regeringar, kände till om den korruption som påstås ha förekommit då (flera rättsprocesser pågår mot den förra presidenten Cristina Fernández de Kirchner som också är Fernández vicepresidentkandidat). Fernández riktar motanklagelser mot Macri om huruvida denne känt till hur statliga kontrakt fördelats eller oegentligheter som ska ha förekommit i bolag som ägdes av Macris nu avlidne far. Bedömare menar att Macri knappast lyckades så tillräcklig misstro mot rivalen för att han ska kunna bli omvald. Opinionsundersökningar, som är långt ifrån tillförlitliga i Argentina, tyder på att gapet mellan Fernández och Macri har vidgats sedan primärvalen i augusti (se Augusti 2019). Macri kritiseras från två håll, högern menar att han inte gick tillräckligt hårt fram för att få ordning på ekonomin i början av mandatperioden, medan vänstern anklagar honom för att bara värna rika argentinare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0