Argentina
Foto: Flickr/longhorndave

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Positivt covidtest för president Fernández

   President Alberto Fernández testar positivt för covid-19. Det sker trots att han har vaccinerats mot sjukdomen. Han fick sin andra dos av det ryska vaccinet Sputnik i februari. Han håller sig nu isolerad tills vidare. Argentina är nu inne i en andra våg av covidsmitta. Hittills har omkring 2,3 miljoner invånare smittats av covid-19 och 55 000 har avlidit i sjukdomen.

  • Mars

  • Två av fem argentinare lever i fattigdom

   Fler än två av fem argentinare lever idag under fattigdomsgränsen, enligt en studie som landets statistikmyndighet har gjort i 31 större städer. Det är en ökning med över 6 procent sedan slutet av 2019. Försämringen beror i hög grad på coronapandemin som har slagit hårt mot Argentina, men också på grund av flera år av ekonomisk kris i landet och hög inflation (över 36 procent 2020). Särskilt hårt utsatta är barnen, hela 57 procent av alla barn under 15 år lever i fattigdom. För att räknas som fattig ska ett hushåll på fyra personer inte ha råd att köpa "en korg" med basvaror och grundläggande service, värd motsvarande 600 dollar.

  • BNP föll med nästan 10 procent 2020

   Den argentinska ekonomin krympte med nästan tio procent 2020, enligt landets statistikmyndighet. Det är det största minskningen av BNP sedan 2002. Hotell- och restaurangnäringen har drabbats hårdast, och backat med över 49 procent. Andra hårt drabbade branscher är byggsektorn, fisket och transporter. Exporten har minskat med nästan 18 procent, importen med nästan lika mycket.

  • Februari

  • Vaccinskandal väcker protester

   Tusentals människor samlas runt om i Argentina för att protestera mot att högt uppsatta personer med band till regeringen har fått gå före i vaccinationskön, en skandal som har vuxit sedan hälsominister Ginés González Garcías avgång tidigare i februari. Regeringen publicerar den 1 mars en lista på 70 personer som har vaccinerats trots att de inte arbetar inom vården (hittills ska bara vårdpersonal och personer över 80 år ha fått vaccin), bland dem en rad peronistpolitiker som den förre presidenten Eduardo Duhalde och politiker, affärsmän och journalister som stödjer den nuvarande regeringen. En federal åklagare har inlett en brottsutredning mot Lisandro Bonelli, som har en nyckelroll administrationen men som också är en nära släkting till Ginés González García, och som nu anklagas för att ha utnyttjat sin position och för att misshushållat med statliga medel.

  • Affärsman med band till ex-presidenter döms för penningtvätt

   Affärsmannen Lázaro Báez, med nära band till de före detta presidenterna Kirchner, döms till tolv års fängelse för penningtvätt. Han fälls för att ha skickat motsvarande 55 miljoner dollar i svarta pengar till skatteparadis mellan 2010 och 2013. Pengarna användes senare för köp av argentinska statsobligationer, för att senare investeras i ett byggföretag. Även Báez fyra barn döms till fängelse på mellan tre och nio år. Ytterligare 17 personer döms i härvan. Cristina Kirchner anklagas i ett separat fall för att hon, som president, gynnat Báez när det gäller statliga kontrakt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0