Argentina
Foto: Flickr/longhorndave

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Uppgörelse med långivare ger Argentina respit

   Argentina har kommit överens med långivare inom den så kallade Parisklubben, som består av 22 länder bland annat USA; Tyskland och Japan, om att skjuta på stora delar av en betalning av skulder. Istället för att betala 2,4 miljarder dollar ska landet istället betala 430 miljoner dollar. Om ingen överenskommelse hade gjort skulle man landet inte ha klarat att betala hela summan. Argentina ska samtidigt försöka komma överens med långivarna om hur man ska hantera resten av skulden. Det ska ske före mars 2022. Argentina har på sistone gynnats av höga råvarupriser, men ekonomin befinner sig fortfarande i en djup kris där inflationen ligger på 49 procent.

  • Köttexporten kommer igång igen

   Exporten av nötkött har nu kommit igång igen efter ett 30 dagar långt uppehåll, där regeringen försökt hålla priserna nere på hemmaplan (se Maj 2021). Regeringen har nu fastställt en kvot på hur mycket som får exporteras, vilken motsvarar cirka 50 procent av vad den var vid samma tid 2020. kvoten kommer att gälla fram till den 31 augusti. Undantaget är hormonfritt kött som säljs till EU.

  • Argentina återkallar sin ambassadör i Nicaragua

   Argentina och Mexiko återkallar sina ambassadörer till Nicaragua i protest mot president Daniel Ortegas tilltagande förtryck av oppositionen. De gör det i ett gemensamt uttalande där de också erbjuder sig att hjälpa till att få igång en dialog mellan regeringen och oppositionen i Nicaragua. Inför det nicaraguanska presidentvalet i november har 17 oppositionspolitiker gripits, varav fem eventuella presidentkandidater.

  • Chilensk överste på rymmen grips i Argentina

   En chilensk före detta militär, överste Walther Klug Rivera, som 2014 dömdes till tio års fängelse i Chile grips i Argentina dit han tagit sig på illegal väg. Domen gäller mord på 23 personer under Augusto Pinochets diktatur. Han kommer nu att utvisas till Chile.

  • Férnandez ber om ursäkt för uttalande

   President Alberto Férnandez ber om ursäkt för sin kommentar om att brasilianare "kommer från djungeln", medan argentinarna har sitt ursprung i Europa. Uttalandet, som är ett citat från en sång, görs i samband med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besök i Argentina, och har väckt en kritikstorm i sociala medier. Férnandez säger senare att han är stolt över Argentinas mångfald.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0