Argentina
Foto: Flickr/longhorndave

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • IMF: Argentina behöver omfattande stöd

   Argentina kommer att behöva ett omfattande ekonomiskt stöd säger IMF-chefen Kristalina Georgieva. Hennes uttalanden kommer samtidigt som den redan djupa ekonomiska krisen i landet förvärras av den pågående pandemin. Den argentinska regeringen lämnade tidigare i mars in ett förslag om en omförhandling av en del av landets stora skulder. I slutet av 2019 motsvarade skulden 90 procent av landets BNP.

  • Argentina försätts i karantän

   Argentina sätter nu hela landet i karantän. Invånarna får inte lämna sina bostäder förutom att handla mat och mediciner. Den kommer att vara i kraft till slutet av mars. Syftet är att minska smittspridning av det nya coronaviruset. Alla som inte har samhällsnödvändiga funktioner uppmanas att hålla sig hemma. I huvudstaden Buenos Aires upprätthölls viss busstrafik för att de som måste arbeta skulle kunna ta sig till sina jobb. 

  • Argentina utlyser årslångt hälsonödläge

   President Alberto Fernández vidtar en rad åtgärder för att förhindra att det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, sprider sig i Argentina. Han utlyser ett tolv månader långt hälsonödläge, aviserar ett 30 dagar långt stopp för flygtrafik från länder som drabbats hårt av pandemin, och att alla som uppvisar symptom ska hålla sig hemma i 14 dagar, liksom alla som kommer hem från resor i smittdrabbade länder. I provinserna Jujuy och Misiones har skolorna stängts, men någon stängning av skolor i hela landet förefaller inte vara aktuellt, åtminstone inte ännu. Fram till idag har 33 fall av covid-19 upptäckts i Argentina, en person har avlidit i sjukdomen.

  • Fernández utlovar lagförslag om abort inom tio dagar

   President Alberto Fernández säger att han inom tio dagar ska lägga fram ett lagförslag om att avkriminalisera abort. Som det är nu är abort förbjudet utom efter en våldtäkt (då offret är psykiskt sjukt eller har ett begåvningshandikapp) eller då kvinnans liv är i fara, men det händer att kvinnor nekas abort även i dessa fall. Presidenten lovar också att satsa på ett program för sexualundervisning. 2018 godkände deputeradekammaren med knapp marginal ett annat förslag om att legalisera abort från den 14:e graviditetsveckan, men det röstades sedan ned i senaten. Till skillnad från då kommer initiativet från presidenten, medan Mauricio Macri, som var president då, motsatte sig abort (se 9 augusti 2018). Abortdebatten tog fart på nytt 2019 då en elvaårig flicka som blivit våldtagen av sin mormors 65-åriga partner, förlöstes med kejsarsnitt. Flickan hade bett om att få göra abort, men beslutet drog ut på tiden och flera läkare vägrade att utföra ingreppet av samvetsskäl. Katolska kyrkan motsätter sig en legalisering av abort. 

  • Februari

  • Nya samtal med IMF om Argentinas utlandsskuld

   Den argentinska regeringen och IMF enas om att hålla nya överläggningar om hur man ska hantera Argentinas stora utlandsskuld. President Alberto Fernández hoppas att kunna omförhandla villkoren för 195 miljarder dollar av den totala skulden på 311 miljarder dollar, inklusive delar av krislånet från IMF. Den förra argentinska regeringen och IMF kom överens om att Argentina skulle få låna 57 miljarder dollar, men Fernández har tackat nej till den sista utbetalningen på 13 miljarder dollar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0