Argentina
Foto: Flickr/longhorndave

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Nya löften till långivarna, förlängd tidsfrist

   Argentina lovar att komma med ett nytt erbjudande till de långivare som landet förhandlar med om skuldavskrivningar. President Alberto Férnandez betonar att regeringen nu sträcker sig så långt den kan för att blidka motparten. Bland annat har det uppskov med återbetalningarna som regeringen har bett om kortats från tre år till ett år. Samtidigt förlängs tidsfristen för förhandlingarna från 24 juli till 4 augusti. Förhandlingarna rör en skuld på 66 miljarder dollar. 

  • Juni

  • BNP föll med drygt fem procent första kvartalet 2020

   Officiell statistik visar att Argentinas BNP föll med drygt fem procent under det första kvartalet 2020. Särskilt hårt har näringar som fiske, byggsektorn och olika servicenäringar. Och det i ett land som redan före coronapandemin drabbade världen befann sig i en djup ekonomisk kris. I april  hade ekonomin krympt med 26 procent jämfört med samma månad 2019.

  • Tidsfristen för skuldsamtalen förlängs

   Argentina skjuter på tidsfristen som satts upp för att komma överens med långivare om avskrivningar av en del av landets skulder (66 miljarder dollar) till den 19 juni. Den argentinska finansministern förbereder ett nytt förslag till långivarna. I april förslog den argentinska regeringen att de skulle få uppskov med återbetalningarna under tre år, och att räntan skulle sänkas, något långivarna avvisade.

  • Maj

  • Ex-president Macri utreds för spionage mot politiska motståndare

   Åklagare inleder en utredning av anklagelser mot den förre presidenten Mauricio Macri om att han mellan 2015 och 2019 ska ha spionerat på sin politiska motståndare via den federala underrättelsetjänsten AFI. Det handlar om minst ett 80-tal personer, både politiker och journalister, som övervakats utan att det godkänts av domstol, inför en rad internationella toppmöten i Argentina. President Alberto Fernández har tidigare gett  juristen Cristina Caamaño, från organisationen Justicia Legítima (Legitim rättvisa) i uppdrag att göra en översyn av AFI. Det finns planer på en omorganisation, och att en del av det anslag som nu går till underrättelsetjänsten ska flyttas över till presidentens kampanj för att bekämpa hunger i landet. I början av juni uppges att över 400 journalister, varav flera utländska, plus en 100-tal akademiker, näringslivsfolk eller personer från civilsamhället finns upptagna på en lista över vilka som ska övervakas.

  • Argentina ställer in skuldbetalning

   Argentina skulle idag ha betalat 500 miljoner dollar i ränta på sin obligationsskuld, men kan inte göra det. Samtidigt fortsätter förhandlingar om en eventuell nedskrivning med långivarna. Fristen med att betala förlängs nu till den 2 juni, vilket bedömare tolkar som att en uppgörelse är nära.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0