Argentina
Gauchos, argentinska cowboys, i en nationalpark i Patagonien. Foto: Shutterstock

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser höga berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • Vicepresident Kirchner överlever mordförsök

   Vicepresident Cristina Kirchner överlever ett mordförsök, där en man riktar en pistol mot hennes huvud och trycker av, men inget skott avlossas, trots att pistolen är laddad med fem skott. Dådet sker utanför hennes residens i Buenos Aires, där hennes anhängare har samlats flera kvällar för att markera sitt stöd för vicepresidenten i samband med en pågående rättegång mot henne (se Augusti 2022). En 35-årig man född i Brasilien grips, misstänkt för dådet. Senare grips ytterligare tre personer misstänkta för att ha hjälpt attentatsmannen. President Fernández utlyser en nationell helgdag den 2 september för att landet ska kunna samlas i sitt stöd för demokratin och i solidaritet med vicepresidenten. En rad utländska ledare och påven Franciskus, som är argentinare, fördömer det som har hänt och uttrycker sitt stöd för Kirchner. Den 3 september samlas hundratusentals människor i Buenos Aires för att ta avstånd från politiskt våld.

  • Augusti

  • Stöddemonstration för Kirchner leder till våldsamheter

   Tusentals människor samlas i Buenos Aires och i flera andra argentinska städer för att markera stöd för vicepresident Cristina Kirchner som står inför rätta för att ha försnillat offentliga medel under sin tid som president mellan 2007 och 2015. Åklagaren begär att hon ska dömas till tolv års fängelse och förbjudas att inneha offentliga ämbeten för resten av livet. I huvudstaden leder protesterna till våldsamheter mellan demonstranter och polis. Detta är en av flera rättsprocessen där Kirchner anklagas för korruption. Som medlem av senaten åtnjuter dock immunitet mot åtal. President Alberto Férnandez  twittrar till stöd för sin vicepresident.

  • Rekordhög inflation leder till höjd styrränta

   Argentinas centralbank höjer styrräntan till 69,5 procent. Det är en höjning med nästan 10 procent i ett försök att dämpa den höga inflationen, som med cirka 71 procent på årsbasis ligger på den högsta nivån på 20 år.

  • Juli

  • Sergio Massa blir ny "superminister"

   Alberto Férnandez utser Sergio Massa, från Peronistiska förnyelsefronten som ingår i den styrande alliansen, utses till ny "superministerpost" med huvudansvar för ekonomi, utveckling, jordbruk och relationer med internationella organisationer. Syftet är att hitta vägar för att Argentina ska kunna ta sig ur den svåra ekonomiska krisen. 37 procent av befolkningen räknas nu som fattig och inflationen under årets första halva uppgick till 36 procent. Förhoppningen är att Massa också ska kunna ena regeringsalliansens olika fraktioner. Férnandez gren av Fronten för alla har mött hårt motstånd från den som leds av den förra presidenten Cristina Kirchner.

  • Tio argentinare döms till livstids fängelse för brott under diktaturen

   Tio före detta militärer och poliser döms till livstids fängelse för brott som begick under den argentinska diktaturen 1976–1982. De fälls bland annat för mord, kidnappning, tortyr och våldtäkter som begicks på militärbasen Campo de Mayo. Bland de 350 offren fanns 14 gravida kvinnor vars barn stals efter att de hade fötts. En av de högst uppsatta militärerna som döms är den förre generalen Santiago Riveros, nu 98 år, som kommer att få avtjäna sitt straff under husarrest. De flesta av dem som dömts har tidigare fällts för brott mot mänskligheten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0