Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Argentina
Foto: Flickr/longhorndave

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Finansministern avgår

   Finansminister Nicolás Dujovne avgår efter en ekonomiskt kaotisk vecka, då den argentinska peson tappat 20 procent av sitt värde gentemot dollarn. Dujovne ersätts av Hernan Lacunza, finansminister i provinsen Buenos Aires.

  • Macri ger en rad vallöften

   Några dagar efter förlusten i primärvalet ger president Macri en rad löften till väljarna inför presidentvalet i oktober 2019. Macri lovar att sänka inkomstskatten för lågavlönade arbetare, höja bidragen och införa ett 90 dagars stopp för prishöjningar på bränsle. Han utlovar också en högre minimilön, oklart med hur mycket. Arbetare ska få ett slags bonusar på 33 dollar med september- och oktoberlönerna. Arbetslösa utlovas extra barnbidrag medan statstjänstemän och anställda inom säkerhetsstyrkorna ska få en engångsbonus på 83 dollar. Även små och medelstora företag ska få ekonomiska lättnader. Vallöftena skulle kosta staten cirka 665 miljoner dollar att infria.

  • President Macri förlorar primärval

   President Macri förlorar primärvalet mot Alberto Fernandez, som har en mer vänsterliberal profil än den näringslivsvänliga Macri. Fernandez får 47 procent av rösterna mot 32 procent för Macri, vars popularitet har dalat sedan valutakrisen utbröt 2018 och hans regering tvingats låna 56 miljarder dollar av IMF. Valet fungerar i praktiken som en opinionsundersökning inför presidentvalet den 27 oktober.

  • Juli

  • IMF ger klartecken för ny låneutbetalning

   Argentina kan uppvisa ett överskott på motsvarande över 700 miljoner dollar i statens finanser för det första halvåret 2019. Det betyder att regeringen klarar det mål på minst 20 miljoner dollar som IMF har satt som villkor för ytterligare låneutbetalningar. Senare samma dag beslutar IMF:s styrelse att 5,4 miljarder dollar ska betalas ut till Argentina. Inflationen i Argentina har dock fortsatt att stiga om än inte lika snabbt som tidigare.

  • Juni

  • Mercosur sluter frihandelsavtal med EU

   Argentina och de övriga länderna i Mercosur når ett frihandelsavtal med EU efter 20 år av förhandlingar. För att kunna träda i kraft måste avtalet dock godkännas av EU-parlamentet och alla enskilda EU-stater, vilket kan visa sig svårt på grund av ökande protektionism och motstånd mot frihandel. Avtalet är det näst största som EU har slutit och omfattar 780 miljoner människor samt en fjärdedel av världens BNP. Både miljöorganisationer och bönder i EU är kritiska till avtalet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0