Argentina
Foto: Flickr/longhorndave

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Macri inför prisstopp för basvaror

   President Mauricio Macri inför ett prisstopp på flera basvaror och transporter,  gas och el i ett försök att dämpa den höga inflationstakten. Inflationen har stigit med  55 procent sedan april 2018. Prisstoppet för 60 basvaror, bland annat kött, ska gälla i ett halvår, men när det gäller offentlig service kommer det att gälla resten av året.

  • Tusentals i protest mot åtstramningspolitiken

   Tusentals demonstranter samlas i Buenos Aires för att protestera mot regeringen åtstramningspolitik och för att visa på motståndet mot att Macri väljs om som president i höstens val. Det sker efter en period där missnöjet med presidenten har lett till flera gatuprotester. Åstramningspolitiken är kännbar för vanliga argentinare,  enligt ny statistik lever nästan var tredje invånare under fattigdomsgränsen, hemlösheten har ökat  och många har svårt att betala stigande kostnader för el och gas samt buss- och tågbiljetter. Krisen har också slagit hårt mot små och medelstora företag. Dagens demonstration har arrangerats av fackföreningsrörelsen CGT. Macri har redan aviserat att han tänker ställa upp för omval.

  • Mars

  • Nytt regionalt forum bildas

   Åtta sydamerikanska presidenter lanserar under ett möte i Santiago det nya regionala Forum för Sydamerikas framsteg (Prosur) som är tänkt att ersätta Unasur – ett regionalt organ som i praktiken upphört att fungera. Prosur ska i huvudsak stödja demokrati och marknadsekonomi, heter det. Initiativet har tagits av Chiles president Sebastián Piñera och Colombias Iván Duque, och övriga deltagande länder är Argentina, Brasilien, Ecuador, Guyana, Paraguay och Peru. Företrädare för vänsterregeringarna i Bolivia, Surinam och Uruguay deltar i mötet men de länderna ansluter sig inte till Prosur. Venezuela var inte inbjudet.

  • Ny rättsprocess mot ex-president

   Ännu en rättsprocess inleds mot den förra presidenten Cristina Fernández de Kirchner. Den här gången handlar det om olaglig import av flytande gas. Samtidigt som det nu pågår tio rättsprocesser mot ex-presidenten tycks hon vara inställd på att ställa upp i höstens presidentval, där hon ser ut att bli president Mauricio Macris främsta utmanare.

  • Februari

  • Flera döms för mörkläggning av terrordåd 1994

   En domstol friar den förre presidenten Carlos Menem från anklagelser om mörkläggning kring ett terrorattentat mot ett judiskt center i Buenos Aires 1994. Men Juan Jose Galeano, den domare som ledde utredningen av dådet, döms till sex års fängelse i 6 år för förskingring och undanhållande av bevis. Den förre chefen för Argentinas underrättelsetjänst, Hugo Anzorreguy, döms till fyra och ett halvt år fängelse för att ha hindrat utredningen. Den bilhandlare som sålde bilen där bomben transporterades döms till fängelse. Förutom Menem frikänns flera andra personer. Ingen har dömts för dådet som krävde 85 liv. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0