
Argentina
Argentina, stort som Västeuropa, rymmer både höga berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
April
-
Kinesisk valuta i handel med Kina
Argentina ska börja betala för kinesisk import i den kinesiska valutan yuan i stället för dollar, uppger ekonomiminister Sergio Massa. En förhoppning är att dollarreserven därmed inte ska tömmas så snabbt. Ett viktigt inslag i villkoren för Argentinas uppgörelse med IMF var att bygga upp valutareserven, och det ses som ett viktigt steg för att stabilisera. Också Brasilien har nyligen skrivit på ett avtal med Kina om att börja handla i egna valutor.
-
Oppositionen anklagas för att orsaka valutafall
Regeringen anklagar högeroppositionen för att spä på den dramatiska urholkningen av valutans värde, och beställer en utredning av frågan. Peson hade då förlorat 20 procent av sitt värde mot dollarn på en vecka. Enligt president Alberto Fernández har finansaktörer med kopplingar till oppositionen spekulerat i peson genom att sätta fart på rykten och sedan kamma hem vinster på folkflertalets bekostnad. Ekonomiminister Sergio Massa uppger att en brottsutredning ska inledas för att undersöka bland annat penningtvätt. Valutan började falla veckan innan under osäkerhet inför det kommande valet som förstärktes när president Fernández meddelade att han inte ställer upp till omval. Argentina befinner sig i en finanskris med galopperande inflation.
-
President Fernández ställer inte upp till omval
I ett överraskande uttalande tillkännager Alberto Fernández att han inte avser att ställa upp till omval i höstens presidentval. Därmed ökar osäkerheten i det krisdrabbade Argentina, med en av de högsta inflationstakterna i världen och en valuta som gradvis urholkas. Fernández peronistiska valallians Fronten för alla har ännu inte lanserat någon kandidat inför de primärval som ska hållas i augusti. Vicepresident Cristina Kirchner, som var president 2007–2015, har tidigare sagt att hon inte tänker ställa upp. Ekonomiminister Sergio Massa framhålls ofta som en potentiell kandidat. Opinionsmätningar pekar på ett jämnt val mellan peronistlägret och högeroppositionen.
-
-
Mars
-
Dispyt med Ecuador
Regeringen förklarar Ecuadors ambassadör persona non grata (icke önskvärd) och kallar hem sin ambassadör i Quito, som ett svar på motsvarande åtgärder från Ecuadors sida. Regeringen i Quito är upprörd över att en korruptionsdömd exminister lyckats fly från Ecuador och sökt sin tillflykt på den argentinska ambassaden i Venezuela. Den tidigare ministern är dömd till åtta års fängelse men har gömt sig på Argentinas ambassad i Quito i två och ett halvt år tillsammans med sin son, vars far är argentinsk medborgare. Hur hon lyckats fly Ecuador är oklart.
-
Februari
-
5 000 gravida ryskor har rest till Argentina
Fler än 5 000 gravida ryska kvinnor har anlänt till Argentina under de senaste månaderna. Myndigheterna i Argentina tror att det tar sig till landet för att de lättare ska kunna bli argentinska medborgare. Alla barn som föds i landet får automatiskt argentinskt medborgarskap. Och om barnet har medborgarskap är processen för föräldrarna att få det snabbare än annars. Officiellt har kvinnorna kommit till landet som turister. Med ett argentinskt pass kan en person resa visumfritt till 171 länder, medan ett ryskt pass ger visumfria resor till 87 länder. Det har blivit särskilt svårt för ryska medborgare att resa till västländer i spåren av den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina 2022.