Argentina
Foto: Flickr/longhorndave

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Prisstopp införs i tre månader

   Den argentinska regeringen och landets privata sektor har enats om att under tre månader införa ett prisstopp på över 1 200 varor. Syftet med åtgärden är att försöka hejda inflationen, priserna i Argentina har stigit med över 50 procent under det senaste året. Uppgörelsen gäller framför allt mat och olika hushållsvaror.

  • Macri anklagas för spioneri

   Den förre presidenten Mauricio Macri kommer att förhöras om omständigheterna kring en ubåt som sjönk 2017 och då samtliga 44 ombord omkom. Vraket hittades ett år senare, och myndigheterna beslöt då att den inte skulle bärgas. Anhöriga till de omkomna säger att de blev skuggade, filmade och avlyssnade och utsattes för påtryckningar för att de inte skulle ställa några skadeståndskrav. Macri anklagas för att ha beordrat detta och riskerar fängelse i mellan tre och tio år om han fälls.

  • September

  • Argentina höjer minimilönen

   Den argentinska regeringen höjer minimilönen i landet till motsvarande nästan 317 dollar i månaden. Nya höjningar kommer att göras i oktober i år och i februari nästa år.  Det betyder att minimilönen kommer att ha ökat med mer än 55 procent vid årets slut, samtidigt har priserna stigit med nästan lika mycket under det senaste året.

  • Argentina betalar stora summor till IMF

   Argentina betalar tillbaka nästan 1,9 miljarder dollar till IMF.  Det handlar om ett lån på 44 miljarder dollar. Argentina fick löfte om att låna 57 miljarder dollar, men efter maktskiftet 2019 beslöt den nya presidenten Alberto Férnandez att avstå från den sista utbetalningen. Sedan årsskiftet har landet betalat 950 miljoner dollar i ränta på lånet. Före årets slut ska Argentina betala tillbaka ytterligare 1,9 miljarder dollar till IMF, plus ränta på 400 miljoner dollar.

  • President Fernández utmanas av sin vicepresident

   President Alberto Fernández möblerar om i sin regering efter bakslaget i primärvalen tidigare i september. Det ska, enligt medieuppgifter, ha varit ett krav från hans vicepresident Cristina Kirchner som framför sin kritik i ett öppet brev. Hon menar att brister i den ekonomiska politiken bäddats för det usla resultatet. Detta har nu skärpt motsättningarna mellan regeringsalliansens fraktioner, som Fernández tillhör och en längre till vänster som Kirchner ingår i och som nu har stärkt sin position. Ny kabinettschef blir Juan Manzur, i praktiken Argentinas regeringschef, från Kirchners läger , medan Santiago Cafiero får maka på sig och blir ny utrikesminister. Det var till och med så att vicepresidenten föreslog att Manzur skulle få just den posten i sitt brev. Flera av presidentens nära allierade får lämna regeringen. Och presidentens talesman som fick ta emot hård kritik från Kirchner har redan avgått. Ekonomiminister Martin Guzmán, som också varit måltavla för kritik från vicepresidenten blev dock kvar. Argentinska medier spekulerar om att han får gå först efter att Argentina nått ett avtal med IMF om skuldbetalningar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0