Argentina
Foto: Flickr/longhorndave

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Presidenten godkänner abortlag

   Idag blir det lagligt att göra abort i Argentina, sedan den nya lagstiftningen som antogs i slutet av 2020 (se December 2020), skrivits under av president Alberto Fernández. Från och med nu finns det fri abort fram till och med vecka 14 i graviditeten. Presidenten säger att den nya lagstiftningen är ett steg mot ett mer jämlikt samhälle. Enligt regeringen har omkring 3 000 kvinnor avlidit varje år sedan 1983 i samband med illegala aborter.

  • Hög inflation i Argentina under 2020

   Inflationen tog fart i Argentina år 2020. Enligt myndigheterna steg priserna med över 36 procent. Särskilt hög blev den i december, omkring 4 procent.

 • 2020

  • December

  • Senaten godkänner ny abortlag

   Senaten röstar för att liberalisera landets strikta abortlagstiftning efter en 12 timmar lång debatt. 38 senatorer röstar för den nya lagen, 29 röstar emot och en ledamot lägger ner sin röst. De fyra senatorer som sagt sig vara osäkra på hur de skulle rösta ställer sig bakom beslutet. Abort kommer nu att vara tillåtet från den 14:e graviditetsveckan. Aktivister har länge kämpat för en mer liberal abortlag, medan katolska kyrkan motsatt sig detta. Stora skaror människor, både dem som stödjer den nya lagen och de som motsätter sig den, samlas utanför parlamentsbyggnaden där de kan följa debatten via storbildsskärmar. En liknande omröstning hölls 2018, men ingen lagändring gjordes på grund av att senaten röstade nej.

  • Argentina godkänner ryskt vaccin

   Argentina godkänner, som första land i Latinamerika, ett kontroversiellt ryskt vaccin mot covid-19, Gam-CovidVac, som dock ofta kallas för Russian Sputnik V. Vaccinet har väckt kritik både i Ryssland och utomlands då det registrerats utan några större kliniska studier. De som utvecklat vaccinet säger att det är till 90 procent effektivt. En första last med 25 miljoner doser når senare Argentina och vaccinationer inleds den 29 december.

  • Kongressen röstar för liberal abortlag

   Parlamentets underhus kongressen röstar för att liberalisera landets abortlagar, med 131 röster för och 117 emot. Det sker efter en 20 timmar lång debatt. Enligt det lagförslag som lagts fram av president Alberto Fernández kommer det bli fritt att göra abort fram till och med 14:e graviditetsveckan. Som det är nu är abort bara tillåtet om kvinnan har blivit gravid efter en våldtäkt eller om moderns liv är i fara. Nu krävs även ett godkännande från senaten för att lagen ska träda i kraft. En liknande omröstning hölls 2018, men ingen lagändring gjordes på grund av att senaten röstade nej. Katolska kyrkan motsätter sig en eventuell lagändring.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0