Argentina
Gauchos, argentinska cowboys, i en nationalpark i Patagonien. Foto: Shutterstock

Argentina

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser höga berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk. Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism, efter Juan Perón, president 1946–1955 och 1973–1974. Peronistpartiet är sedan länge splittrat i flera fraktioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Presidenten straffas för kalas under pandemin

   President Fernández och hans hustru Fabiola Yáñez har nått en uppgörelse i domstol om att donera motsvarande 25 000 dollar för att en rättsprocess mot dem, för brott mot coronarestriktionerna, ska läggas ned. Pengarna ska gå till ett institut som forskar om vaccin. Åklagarna hade krävt böter som skulle motsvara kostnaden för en tids intensivvård. Presidentparet ertappades med att hålla en födelsedagsfest för Fabiola Yáñez med ett 10-tal gäster i juli 2020. Ingen av dem som deltog bar munskydd. Avslöjandet om kalaset kom i augusti 2021 och anses ha bidragit till regeringsalliansens usla resultat i parlamentsvalet senare samma år.

  • Argentinska staten ansvarig för massaker 1924

   En domstol i Argentina slår fast att den argentinska staten bär ansvaret för en massaker på 400 medlemmar av ursprungsfolken qom och moqoit 1924. Det skedde i samband med protester i den nordliga regionen Chaco där många från qom och moqoi arbetade under slavliknande förhållanden på mark som tagits över av europeiska nybyggare. Tidigare har en federal domare slagit fast att det rörde sig om ett brott mot mänskligheten. Inga skadestånd kommer att betalas ut, men domstolen har beordrat att  massakern ska skrivas in i skolornas läroplan och man ska fortsätta att söka efter offrens kvarlevor.

  • Mars

  • Uppgörelse om återbetalning klar

   Den argentinska regeringen säger att man nu har kommit överens med Internationella valutafonden (IMF) om en återbetalningsplan för krislånet på 44 miljarder dollar som Argentina tog 2018. Det betyder att återbetalningen kommer att ske mellan 2026 och 2034. Senare under månaden godkänns uppgörelsen med klar majoritet av det argentinska parlamentets bägge kamrar. Men innan den kan träda i kraft måste den även godkännas IMF:s styrelse.

  • Februari

  • Oppositionen kräver tydligare fördömande av Moskva

   Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina uppmanar president Alberto Fernández via sociala medier Moskva att avsluta alla operationer i Ukraina. Han säger också att alla parter bör inleda en dialog. Oppositionen kritiserar honom för att inte tillräckligt tydligt ta avstånd från Moskvas agerande. I början av mars böjer sig presidenten för kraven och fördömer Ryssland, men inga sanktioner mot landet aviseras. Fernández besökte Putin så sent som i början av februari. Innan sin resa till Moskva sade den argentinska presidenten att landet måste minska sitt beroende av Internationella valutafonden (IMF). Presidenten besökte efter det Kina och var med på OS-invigningen. Förhoppningen var att få till stånd nya kinesiska investeringar.

  • Nytt avtal mellan Argentina och Kina

   Argentina sluter ett avtal med Kina om en anslutning till det kinesiska Sidenvägsinitiativet (Belt and Road Initiative, BRI) med satsningar på infrastruktur och ökat ekonomiskt samarbete, inte minst inom jordbrukssektorn. Det sker i samband med att president Alberto Fernández gör ett tre dagar långt besök i Kina där han träffar sin kollega Xi Jinping. De två länderna lovar också att stödja varandras territoriella krav, för Argentinas del gäller det de brittiska Falklandsöarna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0