Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från latinamerikanska nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • Utegångsförbud förlängs i Buenos Aires

   President Alberto Férnandez förlänger utegångsförbudet som införts för att förhindra spridning av coronaviruset förlängs i ytterligare tre veckor i Buenos Aires, och att skolorna i huvudstadsområdet ska stängas i två veckor. Buenos Aires borgmästare Horacio Rodríguez Larreta går dock till domstol för att försöka stoppa det senare. I väntan på beslut håller skolorna öppet. Hittills har minst tre miljoner invånare smittats och 63 000 har avlidit med covid-19.

  • Positivt covidtest för president Fernández

   President Alberto Fernández testar positivt för covid-19. Det sker trots att han har vaccinerats mot sjukdomen. Han fick sin andra dos av det ryska vaccinet Sputnik i februari. Han håller sig nu isolerad tills vidare. Argentina är nu inne i en andra våg av covidsmitta. Hittills har omkring 2,3 miljoner invånare smittats av covid-19 och 55 000 har avlidit i sjukdomen.

  • Mars

  • Två av fem argentinare lever i fattigdom

   Fler än två av fem argentinare lever idag under fattigdomsgränsen, enligt en studie som landets statistikmyndighet har gjort i 31 större städer. Det är en ökning med över 6 procent sedan slutet av 2019. Försämringen beror i hög grad på coronapandemin som har slagit hårt mot Argentina, men också på grund av flera år av ekonomisk kris i landet och hög inflation (över 36 procent 2020). Särskilt hårt utsatta är barnen, hela 57 procent av alla barn under 15 år lever i fattigdom. För att räknas som fattig ska ett hushåll på fyra personer inte ha råd att köpa "en korg" med basvaror och grundläggande service, värd motsvarande 600 dollar.

  • BNP föll med nästan 10 procent 2020

   Den argentinska ekonomin krympte med nästan tio procent 2020, enligt landets statistikmyndighet. Det är det största minskningen av BNP sedan 2002. Hotell- och restaurangnäringen har drabbats hårdast, och backat med över 49 procent. Andra hårt drabbade branscher är byggsektorn, fisket och transporter. Exporten har minskat med nästan 18 procent, importen med nästan lika mycket.

  • Februari

  • Vaccinskandal väcker protester

   Tusentals människor samlas runt om i Argentina för att protestera mot att högt uppsatta personer med band till regeringen har fått gå före i vaccinationskön, en skandal som har vuxit sedan hälsominister Ginés González Garcías avgång tidigare i februari. Regeringen publicerar den 1 mars en lista på 70 personer som har vaccinerats trots att de inte arbetar inom vården (hittills ska bara vårdpersonal och personer över 80 år ha fått vaccin), bland dem en rad peronistpolitiker som den förre presidenten Eduardo Duhalde och politiker, affärsmän och journalister som stödjer den nuvarande regeringen. En federal åklagare har inlett en brottsutredning mot Lisandro Bonelli, som har en nyckelroll administrationen men som också är en nära släkting till Ginés González García, och som nu anklagas för att ha utnyttjat sin position och för att misshushållat med statliga medel.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0