Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från latinamerikanska nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2023

  • Augusti

  • Inbjudan till Brics

   Argentina är ett av sex länder som får en inbjudan att bli medlem av samarbetsgruppen Brics som vill utgöra en motvikt till västvärldens dominans. Det blir klart i samband med Brics toppmöte i Sydafrika. Kinas president Xi Jinping talar om en ”historisk” utvidgning. Sammanlagt ett 40-tal länder uppgavs inför mötet vara intresserade av att ansluta sig till Brics. De som nu får en inbjudan är förutom Argentina också Egypten, Etiopien, Förenade arabemiraten, Iran och Saudiarabien. Anslutningen uppges kunna ske vid årsskiftet.

  • Valutan skrivs ned

   Centralbanken meddelar en nedskrivning av valutan, peson, med närmare 18 procent och höjer sin viktigaste ränta med 21 procentenheter, i ett försök att lugna finansmarknaden som reagerat starkt på resultaten i primärvalet dagen innan. Den högerextreme libertarianen Javier Milei som fick flest röster har bland annat lovat att avskaffa centralbanken och göra USA-dollarn till landets valuta. Spekulationer om en förestående devalvering har förekommit länge men centralbanken har hittills hållit emot åtgärden som spär på inflationen.

  • Starkt stöd för högerextrem kandidat

   De primärval som hålls inför allmänna val i oktober visar på oväntat starkt stöd för Javier Milei som kallar sig själv anarko-kapitalist och förespråkar minimalt statlig kontroll i samhället. Preliminära resultat pekar på att Milei får drygt 30 procent av rösterna, mer än både den traditionella högeroppositionen och den styrande perionistalliansens som får 28 respektive 27 procent, och därmed tycks ha en stor chans att bli nästa president. Resultatet innebär ett svidande nederlag för de traditionella politiska partierna och är ett tecken på utbrett missnöje. Inflationen ligger på 115 procent på årsbasis och fyra av tio invånare lever i fattigdom. Det är formellt obligatoriskt att rösta även i primärvalen, som därmed blir som en förövning inför det ordinarie valet.

  • Juni

  • Ekonomiminister Massa peronisternas presidentkandidat

   Ekonomiminister Sergio Massa blir de styrande peronisternas kandidat i presidentvalet, med president Alberto Fernández stabschef Agustín Rossi som vicepresidentkandidat. Enligt beskedet via Twitter från regeringsblocket satsar man på en enhetslista i valet för att ta ”institutionellt, politiskt och socialt ansvar”. Serio Massa är ekonomiminister sedan juli 2022 och var tidigare talman i deputeradekammaren. Han var också stabschef 2008–2009 när Cristina Kirchner var president. Oppositionsblocket Tillsammans för förändring ställer upp med två kandidater i de obligatoriska primärval som hålls i augusti: Buenos Aires borgmästare Horacio Rodríguez Larreta och den tidigare säkerhetsministern Patricia Bullrich. Valet hålls i oktober.

  • April

  • Kinesisk valuta i handel med Kina

   Argentina ska börja betala för kinesisk import i den kinesiska valutan yuan i stället för dollar, uppger ekonomiminister Sergio Massa. En förhoppning är att dollarreserven därmed inte ska tömmas så snabbt. Ett viktigt inslag i villkoren för Argentinas uppgörelse med IMF var att bygga upp valutareserven, och det ses som ett viktigt steg för att stabilisera. Också Brasilien har nyligen skrivit på ett avtal med Kina om att börja handla i egna valutor.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0