Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från latinamerikanska nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2023

  • Januari

  • Rekordhög inflation i Argentina 2022

   94,8 procent. Så hög var inflationen i Argentina 2022, enligt ny statistik från statistikmyndigheten Indec. Det är den högsta nivån sedan 1991. Inflationen var hög även 2021, över 50 procent. Regeringen sätter nu som mål att den ska begränsas till 60 procent på årsbasis 2023. Priserna på en rad basvaror steg extra snabbt 2022, sockret blev 490 procent dyrare och mjölkpriset steg med 320 procent. Förhoppningen är att ett prisstopp på en rad matvaror och hygienartiklar som regeringen slöt med en rad företag i december ska hejda inflationstakten. Den minskade dock successivt under 2022, efter en topp på 7,4 procent i juli.  

 • 2022

  • December

  • Vicepresident Kirchner fälls för korruption

   Vicepresident Cristina Kirchner döms av en domstol i Buenos Aires till sex års fängelse för korruption. Hon förbjuds också från att inneha offentliga ämbeten för resten av livet. Hon fälls för bedrägerier där motsvarande omkring 1 miljard dollar försnillades via offentliga kontrakt under hennes tid som president 2007–2015. Av de övriga elva som stod inför rätta dömdes sju till fängelsestraff på mellan tre och ett halvt år och sex år. Som vicepresident och senator har Kirchner en viss immunitet mot åtal och kommer dock att kunna sitta kvar på sin nuvarande post. Hon väntas överklaga domen, och det väntas ta fler år innan alla rättsprocesser har klarats av. Vicepresidenten hävdar att domen mot henne är politiskt motiverad. Cristina Kirchner har fortfarande ett starkt stöd bland vänsterväljare i Argentina. Hennes anhängare blockerade flera gator i Buenos Aires. Via sociala medier meddelar Kirchner att hon inte kommer att ställa upp i några val alls 2023.

  • Oktober

  • Nytt stöd från IMF

   IMF beviljar ett nytt lån på 3,8 miljarder dollar till Argentina. IMF-chefen Kristalina Georgieva berömmer i samband med det ekonomiminister Serigo Massa för de åtgärder han vidtagit. Han lovade i somras att minska underskottet i statsbudgeten till 2,5 procent redan i år.

  • September

  • Vicepresident Kirchner överlever mordförsök

   Vicepresident Cristina Kirchner överlever ett mordförsök, där en man riktar en pistol mot hennes huvud och trycker av, men inget skott avlossas, trots att pistolen är laddad med fem skott. Dådet sker utanför hennes residens i Buenos Aires, där hennes anhängare har samlats flera kvällar för att markera sitt stöd för vicepresidenten i samband med en pågående rättegång mot henne (se Augusti 2022). En 35-årig man född i Brasilien grips, misstänkt för dådet. Senare grips ytterligare tre personer misstänkta för att ha hjälpt attentatsmannen. President Fernández utlyser en nationell helgdag den 2 september för att landet ska kunna samlas i sitt stöd för demokratin och i solidaritet med vicepresidenten. En rad utländska ledare och påven Franciskus, som är argentinare, fördömer det som har hänt och uttrycker sitt stöd för Kirchner. Den 3 september samlas hundratusentals människor i Buenos Aires för att ta avstånd från politiskt våld.

  • Augusti

  • Stöddemonstration för Kirchner leder till våldsamheter

   Tusentals människor samlas i Buenos Aires och i flera andra argentinska städer för att markera stöd för vicepresident Cristina Kirchner som står inför rätta för att ha försnillat offentliga medel under sin tid som president mellan 2007 och 2015. Åklagaren begär att hon ska dömas till tolv års fängelse och förbjudas att inneha offentliga ämbeten för resten av livet. I huvudstaden leder protesterna till våldsamheter mellan demonstranter och polis. Detta är en av flera rättsprocessen där Kirchner anklagas för korruption. Som medlem av senaten åtnjuter dock immunitet mot åtal. President Alberto Férnandez  twittrar till stöd för sin vicepresident.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0