Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från latinamerikanska nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Argentina höjer minimilönen

   Den argentinska regeringen höjer minimilönen i landet till motsvarande nästan 317 dollar i månaden. Nya höjningar kommer att göras i oktober i år och i februari nästa år.  Det betyder att minimilönen kommer att ha ökat med mer än 55 procent vid årets slut, samtidigt har priserna stigit med nästan lika mycket under det senaste året.

  • Argentina betalar stora summor till IMF

   Argentina betalar tillbaka nästan 1,9 miljarder dollar till IMF.  Det handlar om ett lån på 44 miljarder dollar. Argentina fick löfte om att låna 57 miljarder dollar, men efter maktskiftet 2019 beslöt den nya presidenten Alberto Férnandez att avstå från den sista utbetalningen. Sedan årsskiftet har landet betalat 950 miljoner dollar i ränta på lånet. Före årets slut ska Argentina betala tillbaka ytterligare 1,9 miljarder dollar till IMF, plus ränta på 400 miljoner dollar.

  • President Fernández utmanas av sin vicepresident

   President Alberto Fernández möblerar om i sin regering efter bakslaget i primärvalen tidigare i september. Det ska, enligt medieuppgifter, ha varit ett krav från hans vicepresident Cristina Kirchner som framför sin kritik i ett öppet brev. Hon menar att brister i den ekonomiska politiken bäddats för det usla resultatet. Detta har nu skärpt motsättningarna mellan regeringsalliansens fraktioner, som Fernández tillhör och en längre till vänster som Kirchner ingår i och som nu har stärkt sin position. Ny kabinettschef blir Juan Manzur, i praktiken Argentinas regeringschef, från Kirchners läger , medan Santiago Cafiero får maka på sig och blir ny utrikesminister. Det var till och med så att vicepresidenten föreslog att Manzur skulle få just den posten i sitt brev. Flera av presidentens nära allierade får lämna regeringen. Och presidentens talesman som fick ta emot hård kritik från Kirchner har redan avgått. Ekonomiminister Martin Guzmán, som också varit måltavla för kritik från vicepresidenten blev dock kvar. Argentinska medier spekulerar om att han får gå först efter att Argentina nått ett avtal med IMF om skuldbetalningar.

  • Bakslag för regeringssidan i primärvalet

   Ekonomin är den mest brännande frågan inför dagens argentinska primärval. Coronapandemin har slagit hårt mot en redan svag ekonomi. Omkring 42 procent av argentinarna lever under fattigdomsgränsen, jämfört med 35 procent vid det senaste maktskiftet i slutet av 2019. Samtidigt har inflationen klättrat över 50 procent. Resultaten tyder på ett uppsving för oppositionen i kongressvalet i november. Om regeringsalliansen Fronten för alla inte lyckas återta det politiska initiativet fram tills dess riskerar den att förlora sin majoritet i senaten och försvagas påtagligt i deputeradekammaren. Valet den 14 november kommer att gälla 127 av deputeradekammarens 257 mandat och 24 av senatens 72 mandat. Det regeringen och president Alberto Fernández kan hoppas på nu är att ekonomin börjat växa stadigt och att den kan ta åt sig äran för det vaccinprogram som nu börjar påverka smittotalen i Argentina. Hittills har nästan 47 miljoner argentinare vaccinerats, det vill säga något över halva befolkningen.

  • Augusti

  • Presidenten i blåsväder

   Fler och fler bevis kommer nu som visar att president Alberto Fernández har brutit mot de restriktioner som regeringen infört för att förhindra nya fall av covid-19. Bland annat har ett fotografi läckt ut till pressen från presidentens hustrus födelsedagsfirande i juli 2020, där gästerna poserar tätt ihop utan att bära munskydd efter att det nattliga utegångsförbudet har trätt i kraft. Men också en lista över besökare i presidentpalatset, som tydde på att inte kommit dit för att hantera politiska frågor. En åklagare har inlett en utredning mot president. Och oppositionen har inlett en process för att ställa honom inför riksrätt som den dock inte kan vinna på grund av presidentens starka stöd i kongressens bägge kamrar. President Fernández har tidigare mött hård kritik för sitt sätt att hantera coronapandemin, med höga smittotal och många dödsfall trots strikta restriktioner.  Detta riskerar att slå mot regeringskoalitionen i kongressvalet i november, med primärval redan i september. Fernández riskerar dessutom att förlora inflytande över de många olika peronistfraktionerna i hans Fronten för alla (FdT), där hans vicepresident, den före detta presidenten Cristina Kirchner leder en av de mest radikala. En del bedömare menar att det i praktiken är hon som styr Argentina. Samtidigt protesterar många argentinare, både mot regeringens ekonomiska politik och dess oförmåga att få stopp på pandemin. Presidenten har idag bara stöd av en drygt tredjedel av de argentinska väljarna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0