Papua Nya Guinea
Foto: Shutterstock/sunsinger

Papua Nya Guinea

I Papua Nya Guinea finns hundratals olika kulturer och språk. De har vuxit fram isolerade från varandra som en följd av landets oländiga terräng. Bilden av Papua Nya Guinea som en naturskön söderhavsidyll har under senare år solkats av växande brottslighet och sociala problem. Politiken präglas av etniska och regionala särintressen och instabila regeringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Australiskt lån ska stödja statens finanser

   Papua Nya Guinea får låna 203 miljoner amerikanska dollar av Australien till en låg ränta. Pengarna ska användas till att täcka underskotten i statsbudgeten, bidra till bättre samhällsservice och stödja långsiktiga ekonomiska reformer. Papua Nya Guineas statskuld motsvarar 33 procent av landets BNP och räntekostnader för lån utgör 15 procent av regeringens årliga utgifter.

  • Folkomröstningen i Bougainville inleds

   Folkomröstningen om Bougainvilles framtida status inleds. Den pågår till den 7 december och valresultatet väntas runt den 15 december. Om invånarna i Bougainville röstar för självständighet ska en ny stat skapas. Utbrytningen måste dock godkännas av det papuanska parlamentet.

  • September

  • Folkomröstning på Bougainville i november

   En folkomröstning om Bougainvilles framtida status ska hållas mellan den 23 november 2019 och den 7 december 2019, meddelar de papuanska myndigheterna. Bougainville har idag omfattande självstyre men fredsavtalet från 1998 stipulerar att en folkomröstning om full självständighet hålls (se Modern historia).

  • Nio kvar i lägret på Manus

   Myndigheterna meddelar att endast nio personer är kvar i flyktinglägren på Manus. Av dem har fem bildat familj på ön och ämnar vara kvar där. En sjätte är inbegripen i en rättssak och är därför kvar på ön. Många av dem som lämnat lägret har fått uppehållstillstånd i USA genom ett avtal som slöts under Obamaadministrationen.

  • Ett steg närmare stängda läger på Manus

   Departementet för immigration och gränssäkerhet avbryter kontraktet med företaget Paladin Holdings som administrerar flyktinglägren på Manus. Beslutet anses vara ett viktigt steg på vägen till att de av FN kritiserade lägren stängs. Enligt myndigheterna finns 64 flyktingar kvar i lägren på Manus. De ska nu få bostäder i Port Moresby eller utomlands.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0