Papua Nya Guinea
Foto: Shutterstock/sunsinger

Papua Nya Guinea

I Papua Nya Guinea finns hundratals olika kulturer och språk. De har vuxit fram isolerade från varandra som en följd av landets oländiga terräng. Bilden av Papua Nya Guinea som en naturskön söderhavsidyll har under senare år solkats av växande brottslighet och sociala problem. Politiken präglas av etniska och regionala särintressen och instabila regeringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Kinesiskt statsbesök

   En dag innan Papua Nya Guinea ska stå värd för Apecs toppmöte gör Kinas president Xi Jinping ett statsbesök i landet. Port Moresby fylls med bland annat röda fanor och en specialbyggd pagod. Xi inviger en kinesiskfinansierad väg. Papua Nya Guinea ingår i Kinas omfattande infrastruktursatsning BRI (Belt and Road Initiative, eller Nya Sidenvägen) som ska binda samman en mängd länder). Kina gör stora investeringar i det fattiga Nya Guinea och det kinesiska inflytandet över Stillahavsregionen ökar. USA:s president Trump väljer att inte närvara på Apecmötet och skickar istället vicepresident Pence.

  • Juni

  • Undantagstillstånd i Södra Högländerna

   Regeringen inför undantagstillstånd i nio månader i Södra Högländerna samt häver det lokala styret i provinsen efter det att en folkmobb stuckit ett passagerarflygplan och den lokala guvernörens residens i brand. Enligt polisen är människor upprörda av att en domstol avslagit deras protest mot guvernörsvalet 2017, då den korruptionsmisstänkta William Powi vann. En vecka tidigare brände folkmobben ned guvernörens privata hem i Mendi samt den lokala domstol i staden som fattat beslutet att Powi skulle få sitta kvar. Inga människor ska ha kommit till skada.

  • Februari

  • Över 100 döda i jordbävning

   Fler än 100 människor dödas och tusentals skadas när en svår jordbävning skakar provinsen Southern Highlands. Jordbävningen uppmäter 7,5 på Richterskalan och orsakar flera jordskred som förstör vägar och elledningar, och många byar blir isolerade. De materiella skadorna är så omfattande att regeringen bedömer att det kommer att ta flera år innan regionen återhämtar sig. I det akuta skedet arbetar regeringen och hjälporganisationer med att förse de drabbade med rent vatten, mat och tak över huvudet. Därefter ska återuppbyggnad av vägar och elledningar prioriteras. Många invånare i Södra Högländerna uppges vara övertygade om att den olje- och gasutvinning som pågår där har orsakat jordbävningen. Premiärminister O’Neill lovar att en oberoende utredning av detta ska inledas, men betonar också att ett produktionsstopp skulle innebära ”enorma ekonomiska förluster” för det redan fattiga landet.

  • Januari

  • Asylsökande på Manus flygs till USA

   Fyrtio asylsökande från det australiska interneringslägret på ön Manus flygs till USA i enlighet med ett flyttningsavtal. I september 2017 flögs också en grupp asylsökande på Manus till USA i enlighet med samma avtal.

 • 2017

  • November

  • Papuansk polis stormar flyktingläger

   Polisen utrymmer det flyktingläger på ön Manus som stängdes den 31 oktober men där omkring 400 asylsökande män har barrikaderat sig och vägrar lämna området av rädsla för hur de ska behandlas av lokalbefolkningen utanför lägrets väggar. Sedan livsvillkoren i lägret blivit i det närmaste outhärdliga (det råder brist på el, vatten och mat) stormar polisen lägret. Flyktingarna förs i bussar till transitläger. En av flyktingarna, en iransk journalist, grips tillfälligt. Mannen har sedan lång tid tillbaka varit ett slags inofficiell talesman för flyktingarna på Manus och har kommunicerat med andra journalister via telefon och sociala medier för att skildra situationen i lägret.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0