Papua Nya Guinea
Foto: Shutterstock/sunsinger

Papua Nya Guinea

I Papua Nya Guinea finns hundratals olika kulturer och språk. De har vuxit fram isolerade från varandra som en följd av landets oländiga terräng. Bilden av Papua Nya Guinea som en naturskön söderhavsidyll har under senare år solkats av växande brottslighet och sociala problem. Politiken präglas av etniska och regionala särintressen och instabila regeringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Folkomröstning på Bougainville i november

   En folkomröstning om Bougainvilles framtida status ska hållas mellan den 23 november 2019 och den 7 december 2019, meddelar de papuanska myndigheterna. Bougainville har idag omfattande självstyre men enligt fredsavtalet från 1998 ska en folkomröstning om full självständighet hållas senast sommaren 2020 (se Modern historia). Resultatet av folkomröstningen ska presenteras den 20 december. Därefter måste det papuanska parlamentet godkänna resultatet.

  • Nio kvar i lägret på Manus

   Myndigheterna meddelar att endast nio personer är kvar i flyktinglägren på Manus. Av dem har fem bildat familj på ön och ämnar vara kvar där. En sjätte är inbegripen i en rättssak och är därför kvar på ön. Många av dem som lämnat lägret har fått uppehållstillstånd i USA genom ett avtal som slöts under Obamaadministrationen.

  • Ett steg närmare stängda läger på Manus

   Departementet för immigration och gränssäkerhet avbryter kontraktet med företaget Paladin Holdings som administrerar flyktinglägren på Manus. Beslutet anses vara ett viktigt steg på vägen till att de av FN kritiserade lägren stängs. Enligt myndigheterna finns 64 flyktingar kvar i lägren på Manus. De ska nu få bostäder i Port Moresby eller utomlands.

  • Augusti

  • Naturgasprojektet färdigförhandlat

   Oljeminister Kerenga Kua säger att det omstridda jätteprojektet för flytande naturgas, med flera internationella bolag inblandade, ska förverkligas med bara några mindre avtalsjusteringar. Premiärminister Marape har tidigare sagt att avtalen som ligger till grund för bygget helt ska omförhandlas. Svängningen kommer efter att Marape besökt Australien.

  • Maj

  • James Marape ny premiärminister

   Den nyligen avhoppade finansministern James Marape väljs som väntat av parlamentet till ny premiärminister och han tillträder posten samma dag. Dagen därpå utser Marape en ny regering. Marape har varit kritisk till bygget av en stor anläggning för export av flytande naturgas, ett projekt som skulle fördubbla landets gasexport men som lokalbefolkning och -politiker vid anläggningen är skeptisk till då de anser sig inte få tillräckligt av vinsten från gasutvinningen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0