Papua Nya Guinea
Foto: Shutterstock/sunsinger

Papua Nya Guinea

I Papua Nya Guinea finns hundratals olika kulturer och språk. De har vuxit fram isolerade från varandra som en följd av landets oländiga terräng. Bilden av Papua Nya Guinea som en naturskön söderhavsidyll har solkats av utbredd brottslighet och sociala problem. Politiken präglas av etniska och regionala särintressen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Gränserna öppnas igen

   Papua Nya Guinea öppnar åter för fullvaccinerade utländska besökare, två år efter det att gränserna i stort sett stängdes helt i ett försök att hålla spridningen av coronaviruset utanför landet. De stängda gränserna har bland annat lett till minskad produktion vid gruvorna och negativa effekter på ekonomin. Papua Nya Guinea har i perioder drabbats hårt av coronapandemin med många smittade och hård belastning på sjukvården. Runt 4 procent av befolkningen är vaccinerad.

 • 2021

  • Juli

  • Bougainville ska vara oberoende 2027

   Vid ett möte i staden Wabag i Högländerna enas Bougainvilles president, det före detta gerillabefälet Ishmael Toroama, och Papua Nya Guineas premiärminister James Marape om en tidsplan för vägen till en ny status för Bougainville. I ett första steg ska en mängd befogenheter övergå till öns myndigheter under 2023, därefter ska en ny författning skrivas för Bougainville och den papuanska författningen ska anpassas. 2027 ska Bougainville ha övertagit alla maktbefogenheter. Det framgår dock inte om detta innebär full självständighet för Bougainville. I en icke-bindande folkomröstning 2019 röstade 97,7 procent av Bougainvilles befolkning för självständighet från Papua Nya Guinea. Det papuanska parlamentet måste dock godkänna folkomröstningen, vilket ännu inte skett. Det är oklart hur majoriteten av ledamöterna skulle rösta.

  • April

  • Ett 20-tal döda i klanstrider i Högländerna

   Ett 20-tal människor har dödats i strider mellan olika klaner i provinsen Östra Högländerna, meddelar de papuanska myndigheterna. Sju av dem dödades när en granat detonerade. Flera hus brändes ned. Konflikten gäller en tvist om äganderätten till mark i området Kainantu. Klanstrider om rätten till mark eller andra naturresurser är inte ovanliga i Papua Nya Guinea, men situationen har förvärrats av att handeldvapen kommit in i bilden.

  • Mars

  • "Coronavåg riskerar bli humanitär katastrof"

   Experter från Läkare utan gränser varnar för att den internationella nödhjälp som når fram till Papua Nya Guinea inte är tillräcklig för att undvika en humanitär katastrof i spåren av den nya coronavågen. I vissa delar av landet testas hälften positivt för covid-19. De 8 000 doser coronavaccin som levereras av Australien är en droppe i havet. Sjukhus och vårdcentraler är överbelastade samtidigt som en stor del av sjukvårdspersonalen är sjuka med covid-19 och isolerade, enligt Läkare utan gränser. Samtidigt vidtar regeringen nya åtgärder mot smittspridningen: munskydd blir obligatoriskt och massgravar blir tillfälligt tillåtna. Reglerna för social distansering skärps.

  • Restriktioner mot corona införs

   Som en följd av den snabbt ökande spridningen av coronaviruset i Papua Nya Guinea stänger regeringen skolorna, förbjuder papuanerna att göra icke nödvändiga resor och ärenden samt gör det obligatoriskt att bära munskydd. Lokala nedstängningar av de värst drabbade områdena kan bli aktuella. Målet med restriktionerna är att få ned smittspridningen för att undvika att sjukvården blir överbelastad.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0