Papua Nya Guinea
Foto: Shutterstock/sunsinger

Papua Nya Guinea

I Papua Nya Guinea finns hundratals olika kulturer och språk. De har vuxit fram isolerade från varandra som en följd av landets oländiga terräng. Bilden av Papua Nya Guinea som en naturskön söderhavsidyll har solkats av utbredd brottslighet och sociala problem. Politiken präglas av etniska och regionala särintressen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Sir Michael Somare död

   Papua Nya Guineas mest tongivande politiker under flera decennier, Sir Michael Somare, avlider efter en tids sjukdom. Somare var chefsminister 1972-1975, premiärminister 1975-1980, 1982-1985 och 2002-2011, utrikesminister 1988-1992, 1999, 2000 och 2006 samt guvernör för Östra Sepik 1995-1999 och 2012-2017. Sammantaget var han landets regeringschef i 17 år (läs mer i Modern historia). Efter beskedet om Somares död utbryter kravaller och plundring i Port Moresby och Lae, men polisen kan lugna ned situationen efter några dagar.

 • 2020

  • November

  • Högsta domstolen griper in

   Oppositionens planerade förtroendeomröstning – och därmed en hotande regeringskris – skjuts fram när Högsta domstolen vill ha mer tid på sig att avgöra när nästa session i parlamentet ska hållas. Oppositionen ville ha haft en samling den 1 december men regeringstrogna ledamöter vill att parlamentet hålls stängt till i april 2021.

  • Regeringstrogna gör sitt motdrag

   Parlamentets regeringstrogna ledamöter samlas och antar 2021 års budget samt ajournerar nästa session i parlamentet till i april 2021. Det görs för att undvika en förtroendeomröstning om premiärminister Marape.

  • Misstroendeförklaring hotar Marape

   Flera ministrar, däribland vice premiärministern, hoppar av regeringssamarbetet och tycks gå över till oppositionen. En majoritet röstar för att tillfälligt stänga parlamentet fram till den 1 december då en förtroendeomröstning om premiärminister Marape planeras. Utmaningen mot Marape kommer några dagar innan landet ska få besök av Australiens premiärminister Scott Morrison.

  • September

  • Minister varnar för korrupt och brutal poliskår

   Papua Nya Guineas minister med ansvar för polisfrågor, Brian Kramer, säger till den brittiska tidningen The Guardian att polisen är landets mest korrumperade myndighet och anklagar poliskåren för dålig disciplin och brutalitet. Kramer säger att Papua Nya Guinea "står på randen till sammanbrott" på grund av systematisk korruption.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0