Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Papua Nya Guinea
Foto: Shutterstock/sunsinger

Papua Nya Guinea

I Papua Nya Guinea finns hundratals olika kulturer och språk. De har vuxit fram isolerade från varandra som en följd av landets oländiga terräng. Bilden av Papua Nya Guinea som en naturskön söderhavsidyll har under senare år solkats av växande brottslighet och sociala problem. Politiken präglas av etniska och regionala särintressen och instabila regeringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Naturgasprojektet färdigförhandlat

   Oljeminister Kerenga Kua säger att det omstridda jätteprojektet för flytande naturgas, med flera internationella bolag inblandade, ska förverkligas med bara några mindre avtalsjusteringar. Premiärminister Marape har tidigare sagt att avtalen som ligger till grund för bygget helt ska omförhandlas. Svängningen kommer efter att Marape besökt Australien.

  • Maj

  • James Marape ny premiärminister

   Den nyligen avhoppade finansministern James Marape väljs som väntat av parlamentet till ny premiärminister och han tillträder posten samma dag. Dagen därpå utser Marape en ny regering. Marape har varit kritisk till bygget av en stor anläggning för export av flytande naturgas, ett projekt som skulle fördubbla landets gasexport men som lokalbefolkning och -politiker vid anläggningen är skeptisk till då de anser sig inte få tillräckligt av vinsten från gasutvinningen.

  • Premiärminister O'Neill avgår

   Premiärminister Peter O’Neill lämnar in sin avskedsansökan till generalguvernören och avgår med omedelbar verkan. Han undviker därmed en förtroendeomröstning som han skulle ha förlorat. Under senare tid har en rad viktiga ministrar lämnat regeringen och O’Neills ställning har kraftigt försvagats. 

  • Förtroendeomröstning skjuts fram

   Parlamentets talman Job Pomat från O'Neills regerande parti PNC ajournerar parlamentets nästa sammanträde i tre veckor till den 28 maj. Därmed kan ingen förtroendeomröstning hållas om regeringen till dess. 

  • Ministeravhopp och regeringskris

   Missnöje med premiärminister O’Neill gör att en rad ministrar hoppar av hans regering. Flera parlamentsledamöter från hans parti byter sida. Missnöjet handlar om att regeringen gjort stora investeringar, bland annat i ett projekt för export av flytande naturgas, som ökar statsskulden samt om regeringens oförmåga att få bukt med den höga brottsligheten och den svåra korruptionen. Motståndet mot O'Neill leds av James Marape, som nyligen avgick som finansminister. Utbrytargruppen vill att Marape ska bli ny premiärminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0