Papua Nya Guinea
Foto: Shutterstock/sunsinger

Papua Nya Guinea

I Papua Nya Guinea finns hundratals olika kulturer och språk. De har vuxit fram isolerade från varandra som en följd av landets oländiga terräng. Bilden av Papua Nya Guinea som en naturskön söderhavsidyll har solkats av utbredd brottslighet och sociala problem. Politiken präglas av etniska och regionala särintressen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Ett 20-tal döda i klanstrider i Högländerna

   Ett 20-tal människor har dödats i strider mellan olika klaner i provinsen Östra Högländerna, meddelar de papuanska myndigheterna. Sju av dem dödades när en granat detonerade. Flera hus brändes ned. Konflikten gäller en tvist om äganderätten till mark i området Kainantu. Klanstrider om rätten till mark eller andra naturresurser är inte ovanliga i Papua Nya Guinea, men situationen har förvärrats av att handeldvapen kommit in i bilden.

  • Mars

  • "Coronavåg riskerar bli humanitär katastrof"

   Experter från Läkare utan gränser varnar för att den internationella nödhjälp som når fram till Papua Nya Guinea inte är tillräcklig för att undvika en humanitär katastrof i spåren av den nya coronavågen. I vissa delar av landet testas hälften positivt för covid-19. De 8 000 doser coronavaccin som levereras av Australien är en droppe i havet. Sjukhus och vårdcentraler är överbelastade samtidigt som en stor del av sjukvårdspersonalen är sjuka med covid-19 och isolerade, enligt Läkare utan gränser. Samtidigt vidtar regeringen nya åtgärder mot smittspridningen: munskydd blir obligatoriskt och massgravar blir tillfälligt tillåtna. Reglerna för social distansering skärps.

  • Restriktioner mot corona införs

   Som en följd av den snabbt ökande spridningen av coronaviruset i Papua Nya Guinea stänger regeringen skolorna, förbjuder papuanerna att göra icke nödvändiga resor och ärenden samt gör det obligatoriskt att bära munskydd. Lokala nedstängningar av de värst drabbade områdena kan bli aktuella. Målet med restriktionerna är att få ned smittspridningen för att undvika att sjukvården blir överbelastad.

  • Februari

  • Sir Michael Somare död

   Papua Nya Guineas mest tongivande politiker under flera decennier, Sir Michael Somare, avlider efter en tids sjukdom. Somare var chefsminister 1972-1975, premiärminister 1975-1980, 1982-1985 och 2002-2011, utrikesminister 1988-1992, 1999, 2000 och 2006 samt guvernör för Östra Sepik 1995-1999 och 2012-2017. Sammantaget var han landets regeringschef i 17 år (läs mer i Modern historia). Efter beskedet om Somares död utbryter kravaller och plundring i Port Moresby och Lae, men polisen kan lugna ned situationen efter några dagar.

  • Spridningen av coronaviruset ökar

   Papua Nya Guinea registrerar 89 nya fall av covid-19 under ett dygn, den högsta siffran i landet sedan pandemin utbröt i mars 2020. Smittan sprids nu på landsbygden och till bergsområden där sjukvården är mycket bristfällig. Sammantaget har Papua Nya Guinea haft 1 228 bekräftade fall av covid-19, en låg siffra internationellt sett. Provtagningen i landet är dock begränsad, endast 50 000 tester har gjort i en befolkning på runt nio miljoner invånare. Värst drabbade områden är Port Moresby, Västra Sepik vid gränsen mot Indonesien samt öarna New Britain och Bougainville.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0