Papua Nya Guinea
Foto: Shutterstock/sunsinger

Papua Nya Guinea

I Papua Nya Guinea finns hundratals olika kulturer och språk. De har vuxit fram isolerade från varandra som en följd av landets oländiga terräng. Bilden av Papua Nya Guinea som en naturskön söderhavsidyll har under senare år solkats av växande brottslighet och sociala problem. Politiken präglas av etniska och regionala särintressen och instabila regeringar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Port Moresby sätts i karantän

   Regeringen beordrar att huvudstaden Port Moresby stängs ned sedan landet drabbats av sitt första dödsfall med covid-19. Bland annat stängs skolorna och nattligt utegångsförbud införs. All icke nödvändig affärsverksamhet förbjuds. Munskydd blir obligatoriskt på allmänna platser. Inrikesflyg ut från staden stoppas. Enligt premiärminister Marape har 23 nya fall av coronaviruset bekräftats på ett dygn och han varnar för att smittspridningen snabbt kan växa utom kontroll. En vecka tidigare hade Papua Nya Guinea sammanlagt endast elva fall av konstaterad smitta, nu noteras 61 fall. Landet saknar tillräcklig kapacitet att göra provtagningar, så proven skickas nu för analys till Australien och Singapore.

  • Vädjan om hjälp mot ökad spridning av covid-19

   Den papuanska regeringen vädjar till Världshälsoorganisationen WHO om hjälp att bromsa vad man befarar är en accelererande spridning av det nya coronaviruset i landet. Ytterst få har testats för covid-19 i Papua Nya Guinea, vilket gör att statistiken över antalet smittade och döda med covid-19 sannolikt inte visar hela sanningen. Myndigheterna ser en snabb smittspridning bland sjukvårdspersonal i Port Moresby och ber omvärlden om hjälp att hindra smittan från att spridas till andra delar av landet. Sjukvårdssystemet i Papua Nya Guinea är underfinansierat och dåligt utbyggt och tyngs redan av många patienter med sjukdomar som malaria, tuberkulos, aids och polio.

  • April

  • Driften i jättegruva stoppas

   Utvinningen i en stor guldgruva i Porgeradalen stoppas när staten inte förnyar tillståndet för det kanadensiska bolag som tillsammans med ett kinesiskt företag bryter guldet. Stoppet kommer sedan regeringen beslutat att en större andel av gruvdriften ska utföras av papuanska bolag. Guldgruvan står för en tiondel av Papua Nya Guineas export.

 • 2019

  • December

  • Bougainville röstar för självständighet

   Omkring 98 procent av deltagarna i folkomröstningen om Bougainvilles framtida status röstar för att området ska bli självständigt från Papua Nya Guinea. Därmed sätts punkt för en över 20 år lång fredsprocess som pågått sedan krigsslutet 1998. Det väntas ta flera år innan den nya staten kan utropas. Första steget är att parlamentet i Papua Nya Guinea ska godkänna resultatet av folkomröstningen.

  • November

  • Australiskt lån till stöd för statsfinanserna

   Papua Nya Guinea får låna 203 miljoner amerikanska dollar av Australien till en låg ränta. Pengarna ska användas till att täcka underskotten i statsbudgeten, bidra till bättre samhällsservice och stödja långsiktiga ekonomiska reformer. Papua Nya Guineas statsskuld motsvarar 33 procent av landets BNP och räntekostnaderna för lån utgör 15 procent av statens årliga utgifter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0