Fiji
Foto: Shutterstock/Matt Richards

Fiji

Republiken Fiji i sydvästra Stilla havet består av hundratals stora vulkanöar och mindre korallöar. Landets ekonomiska bas utgörs av turism och sockertillverkning. Den forna brittiska kolonin har länge plågats av motsättningar mellan de fijiska urinvånarna och ättlingar till kontraktsarbetare från Indien. Fyra kupper mellan 1987 och 2006 ledde till perioder av diktatur. 2009 påbörjades en återgång till folkvalt styre och demokratiska val kunde hållas 2014. Valets segrare blev den tidigare kuppledaren Voreqe (Frank) Bainimarama.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Fijian blir chef för FN-råd

   Fijianen Nazhat Shamin Khan väljs till chef för FN:s råd för de mänskliga rättigheterna med siffrorna 29-18 i en sluten omröstning. Den hålls efter det att rådet inte lyckats utse en chef enhälligt, vilket är brukligt. Khan är Fijis ambassadör i Genève och var under 2020 vice chef för rådet. Chefskapet i rådet roterar bland medlemsländerna och gäller i ett år.

 • 2020

  • December

  • Supercyklon drabbar åter Fiji

   Den kraftiga cyklonen Yasa sveper över Fijiöarna och jämnar många bysamhällen med marken. Värst drabbas ön Vanua Levu. Ett spädbarn och en 45-årig man omkommer i förödelsen som ovädret lämnar efter sig. De extremt starka vindarna på uppemot 345 kilometer i timmen orsakar bland annat översvämningar, jordskred och strömavbrott. Runt 24 000 människor tar skydd i cirka 500 evakueringscenter runt om i landet. Yasa är den tredje cyklonen av kategorin fem (värsta kategorin) som slår mot Fiji sedan 2016 då cyklonen Winston krävde 44 människor liv och förstörde tiotusentals hem. I april 2020 drabbade superstormen Harold stora delar av sydvästra Stilla havet. Premiärminister Bainimarama säger att mönstret med så många extrema oväder inte är normalt, utan att det beror på klimatförändringarna.

  • Juli

  • Första dödsfallet med covid-19

   Fiji rapporterar sitt första dödsfall med covid-19, en 66 år gammal man som insjuknat efter en resa till Indien där han genomgått behandling för hjärtproblem. Myndigheterna försäkrar invånarna att det inte rör sig om ett virusutbrott; åtta andra smittade personer hålls isolerade på samma sjukhus som den avlidne vårdades på. Samtliga har återvänt från besök i Indien. Fallen upptäcks efter det att Fiji varit fritt från bekräftad coronasmitta i fyra veckor. Tidigare har sammanlagt 18 bekräftade fall av coranaviruset påvisats, varav samtliga nu är friska.

  • Juni

  • Fiji förklarar sig fritt från coronaviruset

   Fiji förklarar nationen fri från coronaviruset efter det att den sista kända patienten friskförklarats. Örepubliken har endast haft 18 bekräftade fall av coronasmittade invånare.

  • April

  • Suva sätts i karantän

   Premiärminister Bainimarama beordrar att Suva ska isoleras i ett försök att hindra en spridning av det nya coronaviruset sars-cov-2 från huvudstaden till övriga landet. Fiji har vid den tidpunkten sju bekräftade fall av den coronasmitta som orsakat en pandemi.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0