Fiji
I Fijis tropiska vatten är det gott om fisk. Många fijier drygar ut hushållskassan med att själva fiska för husbehov. Foto: Shutterstock/Matt Richards

Fiji

Republiken Fiji i sydvästra Stilla havet består av hundratals stora vulkanöar och mindre korallöar. Landets ekonomiska bas utgörs av turism och sockertillverkning. Den forna brittiska kolonin har länge plågats av motsättningar mellan de fijiska urinvånarna och ättlingar till kontraktsarbetare från Indien. Fyra kupper mellan 1987 och 2006 ledde till perioder av diktatur. 2009 påbörjades en återgång till folkvalt styre och demokratiska val kunde hållas 2014. Valets segrare blev den tidigare kuppledaren Voreqe (Frank) Bainimarama.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Bainimarama frånvarande vid besök av USA-minister

   Premiärminister Bainimarama uteblir från ett möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken som är på besök i Fiji. Bainimarama är konvalescent efter en hjärtoperation (se Januari 2022). Det är 37 år sedan en amerikansk utrikesminister senast besökte Fiji. Blinken möter istället ställföreträdande premiärminister Aiyaz Sayed-Khaiyum.

  • Januari

  • Bainimarama sjukskriven

   Premiärminister Bainimarama genomgår hjärt- och kärlkirurgi i Australien och sjukskrivs åtminstone till slutet av februari. I hans frånvaro träder justitieminister Aiyaz Sayed-Khaiyum in som tillförordnad regeringschef.

 • 2021

  • December

  • Fiji öppnas åter mot omvärlden

   Fiji återupptar den internationella flygtrafiken efter att ha hållit flygplatserna stängda för utländska turister sedan coronapandemins utbrott våren 2020. Besökare från utlandet måste vara fullvaccinerade, ha testats negativt för covid-19 före avresan samt kunna redovisa i vilka länder de befunnit sig de senaste 14 dagarna före ankomsten. Turisterna måste hålla sig inom vissa zoner i Fiji där personalen är dubbelvaccinerad och testas ofta. Innan pandemin lamslog den internationella turismen stod turistnäringen för 40 procent av Fijis BNP. Fiji har registrerat närmare 700 dödsfall med covid-19, varav i stort sett alla inträffade under 2021. Runt 90 procent av den vuxna befolkningen i Fiji är vaccinerad.

  • Oktober

  • Fiji får ny president

   Parlamentet väljer Ratu Wiliame Katonivere till ny president. Han får 28 röster mot 23 röster för motkandidaten Ro Teimumu Kepa. Sittande president Jioji Konrote har innehaft posten i två treåriga mandatperioder och får därmed i enlighet med författningen inte ställa upp för omval. Fijis president är formellt statschef och överbefälhavare men har begränsade maktbefogenheter i förhållande till premiärministern.

  • Juni

  • Parlamentet stängs på grund av smittan

   Spridningen av den indiska varianten av coronaviruset fortsätter i allt snabbare takt. Parlamentet tvingas hålla stängt och landets två största sjukhus har omvandlats till intensivvårdskliniker för covid-19-patienter. Övriga patienter behandlas i fältsjukhus strax intill. Med nästan 100 nya bekräftade infektioner per dygn har Fiji nu fler än 600 aktivt sjuka med covid-19. Det bristfälliga sjukvårdssystemet har svårt att klara av situationen. Av hänsyn till landets ekonomi och de fattigaste invånarna genomför regeringen inte någon nedstängning av landet utan satsar istället på regler om självisolering och social distansering samt på en snabb vaccinationskampanj.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0