Fiji
Foto: Shutterstock/Matt Richards

Fiji

Republiken Fiji i sydvästra Stilla havet består av hundratals stora vulkanöar och mindre korallöar. Landets ekonomiska bas utgörs av turism och sockertillverkning. Den forna brittiska kolonin har länge plågats av motsättningar mellan de fijiska urinvånarna och ättlingar till kontraktsarbetare från Indien. Fyra kupper mellan 1987 och 2006 ledde till perioder av diktatur. 2009 påbörjades en återgång till folkvalt styre och demokratiska val kunde hållas 2014. Valets segrare blev den tidigare kuppledaren Voreqe (Frank) Bainimarama.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Första dödsfallet med covid-19

   Fiji rapporterar sitt första dödsfall med covid-19, en 66 år gammal man som insjuknat efter en resa till Indien där han genomgått behandling för hjärtproblem. Myndigheterna försäkrar invånarna att det inte rör sig om ett virusutbrott; åtta andra smittade personer hålls isolerade på samma sjukhus som den avlidne vårdades på. Samtliga har återvänt från besök i Indien. Fallen upptäcks efter det att Fiji varit fritt från bekräftad coronasmitta i fyra veckor. Tidigare har sammanlagt 18 bekräftade fall av coranaviruset påvisats, varav samtliga nu är friska.

  • Juni

  • Fiji förklarar sig fritt från coronaviruset

   Fiji förklarar nationen fri från coronaviruset efter det att den sista kända patienten friskförklarats. Örepubliken har endast haft 18 bekräftade fall av coronasmittade invånare.

  • April

  • Suva sätts i karantän

   Premiärminister Bainimarama beordrar att Suva ska isoleras i ett försök att hindra en spridning av det nya coronaviruset sars-cov-2 från huvudstaden till övriga landet. Fiji har vid den tidpunkten sju bekräftade fall av den coronasmitta som orsakat en pandemi.

 • 2018

  • November

  • Bainimarama behåller makten

   Premiärminister Bainimaramas parti Fiji först vinner hälften av rösterna i parlamentsvalet och kan behålla regeringsmakten, om än med betydligt mindre marginal än i valet 2014. De båda oppositionspartierna Sodelpa och Nationella federationspartiet (NFP) får 40 procent respektive 7 procent och är tillsammans någon mindre än Fiji först. Övriga partier blir utan representation i den lagstiftande församlingen. För att återspegla befolkningsökningen ökar antalet mandat i parlamentet utökats inför valet, från 50 till 51. Valdeltagandet är lägre än i valet 2014 på grund av kraftiga skyfall på valdagen. Tjugotre vallokaler stängs på grund av det dåliga vädret. I sin nya regering innehar premiärminister Bainimarama liksom tidigare även posten som utrikesminister.

  • Rabuka frias från brottsmisstankar

   Två dagar innan parlamentsvalet ska hållas frias Sitiveni Rabuka, ledare för oppositionspartiet Sodelpa, i en rättegång där han åtalats för att ha uppgivit felaktiga uppgifter om sina privata inkomster och tillgångar. Därmed kan han kandidera till en plats i parlamentet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0