Februari 2021

Senaste händelser

 • Februari

 • Biden beordrar ändrade migrationslagar

  President Joe Biden undertecknar tre presidentorder som ska ändra den migrationspolitik som fördes under Trumpadministrationen. En order syftar till att återförena migrantfamiljer som splittrats på grund av tidigare politik. En särskild arbetsgrupp får i uppgift att leta efter anhöriga till 600–700 barn som fortfarande är skilda från sina familjer. Minst 5 500 barn skildes från sina anhöriga vid gränsen mot Mexiko 2017–2018. I ytterligare två dekret beordrar Biden också en översyn av Trumps samlade migrationspolitik som begränsade asylrätten och legal invandring till USA, och drog in finansiering till andra länder.

 • Kärnvapenavtal förlängs

  Utrikesminister Anthony Blinken meddelar att Nya Start-avtalet med Ryssland förlängs med fem år. Nya Start som ingicks 2010 begränsar antalet kärnstridsspetsar till 1550 på vardera sidan. Det är det enda kvarvarande vapenbegränsningsavtalet mellan Ryssland och USA. 

 • Omstridd republikan bortröstad från utskott

  En omröstning i representanthuset leder till att den republikanska ledamoten Marjorie Taylor Greene stängs av från de platser i utbildnings- och budgetutskotten som hon tilldelats av sitt parti. Greene är omstridd på grund av uttalanden till stöd för konspirationsteorier och våld mot demokrater. Greene, som är nyinvald ledamot från Georgia, har beklagat sina uttalanden men inte bett om ursäkt. Hon säger att hon ”inte längre” tror på Qanon, en konspirationsteori enligt vilken Donald Trump ledde ett hemligt krig mot satanister, pedofiler och kannibaler, med stöd bland ledande demokrater. Konflikten kring Greene speglar motsättningar inom det republikanska partiet. Elva republikaner röstar med demokraterna och röstsiffran blir 230–199.

 • Trump frikänns i riksrätt

  Senaten friar expresident Donald Trump från anklagelserna om uppvigling till uppror i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari. Det är andra gången Trump frias från ett riksrättsåtal (se 5 februari 2020). Samtliga demokrater och sju republikaner röstar för att fälla honom medan 43 republikaner röstar emot. Två tredjedelars majoritet krävs för fällande dom. Under den fyra dagar långa riksrättsprocessen har åklagarsidan visat tidigare okända bilder där vicepresident Mike Pence och ledande kongressledamöter ses hastigt evakueras, samtidigt som mobben av angripare finns alldeles i närheten. Delar av Trumps utspel efter valet och hans tal precis före stormningen återges också. Demokraterna yrkar på att stormningen ska ses som ett angrepp mot Kapitolium, de närvarande ledamöterna och demokratin. De som röstar nej till att fälla Trump hävdar att han inte bär skuld till stormningen och att det är fel att ställa en expresident inför riksrätt.

 • Antalet döda i covid-19 passerar halv miljon

  President Joe Biden talar till nationen i samband med att antalet bekräftade dödsfall i covid-19 har nått 500 000 i USA. Biden, vicepresident Kamala Harris och deras respektive partner iakttar också en tyst minut utanför Vita huset i samband med en ljusceremoni. I absoluta tal har USA den högsta dödssiffran i covid-19 i världen, medan USA räknat per capita ligger på åttonde plats i världen enligt tillgänglig statistik som sammanställs av Johns Hopkins University.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0