Februari 2020

Senaste händelser

 • Februari

 • Kaotisk start på valsäsongen

  Primärvalssäsongen inleds traditionsenligt med Demokraternas nomineringsmöten i Iowa, men det hela blir till ett fiasko. Sammanställningen av resultaten fungerar inte alls och det dröjer flera dagar innan siffrorna är klara. Det visar på i princip dött lopp i ledningen mellan Pete Buttigieg och Bernie Sanders. Buttigieg avgår med segern i fråga om antal delegater, även om Sanders får något fler röster (26,5 procent mot 25,1 för Buttigieg). Elizabeth Warren kommer på tredje plats följd av Joe Biden och Amy Klobuchar.

 • Trump talar till nationen

  När Trump håller presidentens årliga tal i kongressen om tillståndet i nationen (State of the Union) är polariseringen tydlig: han skakar inte hand med representanthusets talman Nancy Pelosi före talet, och hon river demonstrativt sönder sin kopia av talet bakom hans rygg. I talet framhåller Trump vad han själv kallar stora framgångar i fråga om ekonomi, migration och sjukvård.

 • Donald Trump frikänns i riksrätt

  Senaten röstar som väntat för att frikänna president Donald Trump i den rättegången som är en följd av att representanthuset väckt riksrätt mot honom (se 18 december 2019). I frågan om maktmissbruk frikänns Trump med siffrorna 52–48 – den enda som inte röstar med sitt parti är republikanen Mitt Romney från Utah. I frågan om hindrande av kongressens arbete följer samtliga senatorer sitt parti och röstsiffrorna blir 53–47.

 • Vittnen mot Trump avskedas

  Två av de personer som vittnade när representanthuset utredde anklagelserna mot president Trump under hösten sparkas från sina jobb i Vita huset. Den ene är EU-ambassadören Gordon Sondland (se November 2019) och den andre överstelöjtnant Alexander Vindman, Ukraina-expert i säkerhetsrådet NSC. Vindmans tvillingbror som är jurist för NSC får också gå.

 • Trump utverkar mildare straff för tidigare rådgivare

  President Trump protesterar via Twitter mot en rekommendation från åklagare i justitiedepartementet om att hans tidigare rådgivare Roger Stone ska dömas till mellan sju och nio års fängelse. Stone greps i januari 2019 och fälldes i november för att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen. Trumps Twitterprotest om ”justitiemord” följs bara timmar senare av ett nytt besked från justitieminister William Barr, om att straffet bör lindras. Ändringen resulterar i sin tur i att fyra federala åklagare avgår i protest. Några dagar senare kräver drygt 1 100 jurister, samtliga tidigare anställda vid departementet, Barrs avgång. De skriver i ett öppet brev att ministern bröt mot grundläggande rättsprinciper och departementets egna regler när han körde över åklagarna. Regeringar som använder sin makt för att straffa motståndare och belöna allierade utgör autokratier, slår juristerna fast. Stone döms någon vecka senare till tre år och fyra månaders fängelse.

 • Ny varning om rysk inblandning i valet

  Underrättelsetjänster har varnat kongressledamöter för att Ryssland försöker hjälpa president Donald Trump att bli omvald i november. Rapporten får president Trump att rasa om att Demokraterna kan använda uppgifterna mot honom. Varningen framfördes i ett slutet möte med representanthusets underrättelseutskott den 13 februari. Enligt rapporten planerar Ryssland att försöka påverka också de demokratiska primärvalen som redan har inletts. USA:s underrättelsetjänster slog efter valet 2016 fast att Ryssland ägnat sig åt påverkansoperationer till Trumps fördel, något som Trump dock aldrig har accepterat (se 5 januari 2017).

 • Fredsavtal med talibaner i Afghanistan

  USA undertecknar ett avtal med talibanerna i Afghanistan som går ut på att den islamiströrelsen upphör med terrorhandlingar mot att den amerikanska militären börjar dra sig tillbaka. Uppgörelsen kan vara det första steget mot ett slut på kriget som pågått i drygt 18 år. De första uppgifterna om att en uppgörelse var nära kom i samband med en säkerhetskonferens i München två veckor tidigare, och en vecka tidigare trädde en delvapenvila i kraft. Talibanerna lovar i och med avtalat att inte låta Afghanistan vara en fristad för internationella jihadister. USA har idag omkring 14 000 soldater i Afghanistan. Över hälften av dem ska enligt avtalet lämna landet de första 135 dagarna och alla ska vara borta inom 14 månader.

 • Joe Bidens första seger i primärvalen

  I det demokratiska primärvalet i South Carolina segrar den tidigare vicepresidenten Joe Biden med nästan hälften av rösterna, följd av Bernie Sanders med 20 procent. Det är Bidens första framgång i primärvalen och kommer i den fjärde delstaten där Demokraterna går till valurnorna. Efter Iowa (se 3 februari 2020) fick Sanders flest röster först i New Hampshire, där Biden kom på femte plats, och sedan i Nevada, nu med Biden som tvåa. Efter valet i South Carolina hoppar Tom Steyers, Pete Buttigieg och Amy Klobuchar av, varpå fem kandidater kvarstår inför supertisdagen den 3 mars då 14 delstater håller primärval. En kandidat står på valsedlarna för första gången på supertisdagen: miljardären och förre New York-borgmästaren Mike Bloomberg.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0