September 2019

Senaste händelser

 • September

 • Militäranslag till murbygge

  Försvarsdepartementet Pentagon beslutar att 3,6 miljarder dollar av de egna medlen ska gå till att bygga en mur mot Mexiko, ett av president Trumps viktigaste vallöften. Det innebär att 127 militära byggprojekt tills vidare skjuts upp. Försvarsminister Mark Esper använder ordet ”gränsbarriär” om de 28 mil av konstruktion längs gränsen som pengarna ska gå till.

 • Trump avblåser talibansamtal

  President Trump avbryter fredssamtal med talibanerna i Afghanistan och ställer in vad sägs ha varit ett planerat möte mellan honom, Afghanistans president Ashraf Ghani och talibanska ledare. Beslutet som meddelas via Twitter motiveras med ett sprängdåd som dödat tolv personer i Kabul, däribland en amerikansk soldat. Några dagar tidigare har amerikanska medlare uppgivit att ett fredsavtal ”i princip” var klart, efter nio förhandlingsrundor mellan amerikanska och talibanska förhandlare i Qatars huvudstad Doha. Enligt avtalet skulle USA dra tillbaka 5 400 soldater inom 20 veckor, i utbyte mot att talibanerna lovade att aldrig använda Afghanistan som bas för terrorism. USA har för närvarande 14 000 soldater i Afghanistan.

 • Väderprognos i stormens öga

  Kritik om maktmissbruk och krav på handelsminister Wilbur Ross avgång kommer efter avslöjanden om att han ska ha hotat avskeda politiskt tillsatta tjänstemän vid vädermyndigheten Nooa – om de inte officiellt uttryckte stöd för president Trumps inkorrekta uttalanden gällande en orkanvarning. Kontroversen började när Trump inkluderade Alabama i en Twittervarning den 1 september om den annalkande orkanen Dorian. Meteorologer i delstaten dementerade genast att Alabama skulle ligga i orkanens väg. Trots det framträdde Trump i TV den 4 september med en tidigare publicerad meteorologbild av orkanens bana – men med en extra inritad loop som omfattade Alabama. Någon förklaring till varför en gammal bild användes och vem som gjort ändringen gavs inte. Två dagar senare skrev dock Nooa att Alabamameteorologerna hade fel i sitt uttalande. Nu kommer alltså uppgifter om att så skett efter hot om avskedanden.

 • CIA-kontakt plockades från Moskva efter Trumpseger

  Underrättelsetjänsten CIA hade en kontakt centralt placerad i Kreml före Trumps tillträde 2017 men vågade inte låta hen vara kvar efter maktskiftet, enligt uppgifter i flera amerikanska medier. Orsaken uppges ha varit oro över säkerheten för kontakten. Kontakten var så nära president Vladimir Putin att hen kunde fotografera hemliga dokument och vidarebefordra till CIA. Bland information som vidarebefordrades fanns uppgifter om ryska försök att påverka presidentvalet i USA 2016. Kontakten, vars identitet är hemlig, ska vid en andra förfrågan från CIA ha gått med på att lämna Ryssland.

 • Säkerhetschef sparkad

  President Trump meddelar att den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton får gå, och att han starkt ogillat många av dennes förslag, särskilt i fråga om Mellanöstern och Irak. Bolton är känd som krigsivrare. Rapporter har förekommit om spänningar mellan honom och Trump. Bolton var Trumps tredje säkerhetsrådgivare (se Mars 2018). Hans efterträdare som utses efter en vecka blir Robert O'Brien.

 • Republikan vinner omval till kongressen

  Republikanen Dan Bishop vinner det mandat i det federala representanthuset som varit otillsatt sedan mellanårsvalet i november 2018 (se 21 februari 2019). Bishop segrar med mindre än två procentenheter, eller knappt 4 000 röster, över demokraten Dan McCready. Republikaner välkomnar segern som ett tecken på att deras parti nu har vind i seglen igen, efter bakslaget i valet.

 • HD godkänner striktare asyllag

  Högsta domstolen ger grönt ljus för regeringens planer på skärpt lagstiftning som innebär att den som vill söka asyl i USA men kommer via tredje land måste söka där först. President Trump twittrar om beskedet som en ”stor seger”. Beslutet utestänger i praktiken alla som inte är mexikaner från att söka asyl vid USA:s gräns i söder. Av de 811 000 människor som omhändertogs vid gränsen under årets första månader kom närmare 590 000 från El Salvador, Guatemala eller Honduras. Mexikanska myndigheter har nyligen rapporterat att antalet papperslösa migranter som når gränsen har minskat med 56 procent sedan maj.

 • Riksrätt mot Trump ska utredas

  Demokraterna i representanthuset beslutar att inleda en utredning om riksrätt mot president Donald Trump, efter ett avslöjande om att han pressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att skada sin politiska rival Joe Biden. Avslöjandet kommer från en visselblåsare inom underrättelsetjänsten och gäller ett telefonsamtal den 25 juli, i vilket Trump ska ha försökt pressa Ukraina att inleda en korruptionsutredning mot Biden, som är en ledande kandidat för demokraterna inför presidentvalet 2020. Korruptionsanklagelser rör Bidens son Hunter Biden som suttit i styrelsen för ett gasbolag i Ukraina. Tidigare, inte minst i samband med Muellerutredningen (se 8 maj 2019), har talmannen i representanthuset Nancy Pelosi hållit emot krav på att inleda ett riksrättsförfarande. Sannolikheten att en riksrättsprocess ska leda till att Trump faktiskt avsätts bedöms som liten, eftersom republikanerna har en majoritet i senaten där det skulle krävas två tredjedelars majoritet.

 • Visselblåsarens anmälan offentliggörs

  Den anmälan som ligger till grund för en utredning om riksrätt mot Donald Trump offentliggörs. Anmälaren skriver att flera regeringsföreträdare vittnat om att Trump försökt få en utländsk makt att blanda sig i presidentvalet 2020. Det framgår att Vita huset försökte mörklägga innehållet i det aktuella telefonsamtalet och spara det som hemligstämplad information. En skriftlig sammanfattning har redan dagen innan offentliggjorts och visat att Trump upprepade gånger bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Biden. Han bad också om "en tjänst", och uppmanade Zelenskyj att samarbeta med USA:s justitieminister William Barr samt med Trumps personliga advokat Rudy Giuliani. En vecka före samtalet hade Trump stoppat en utbetalning av militärt bistånd till Ukraina, men han förnekar att det skulle ha något med kravet på en korruptionsutredning att göra. En utbetalning gjordes sedan den 11 september, ett par dagar efter det att kongressen fått uppgifter om anmälan av en visselblåsare. Trump kallar hela kontroversen för den värsta häxjakten i USA:s historia.

 • Fortsatta avslöjanden i Ukraina-affärens spår

  President Trump visar sig också ha begärt hjälp av Australiens premiärminister Scott Morrison för att få hjälp med att torpedera Muellerutredningen. Uppgifterna i amerikanska medier bekräftas av Australiens regering. Nya avslöjanden pekar också på att flera av Trumps nära medarbetare varit direkt inblandade ifråga om både Muellerutredningen och Ukrainasamtalet. Justitieminister William Barr ska nyligen ha haft privata möten med utländska underrättelsepersoner i Storbritannien och Italien, för att få hjälp att undergräva utredningen om Rysslands inblandning i valet 2016. Utrikesminister Mike Pompeo ska ha deltagit i Trumps samtal med Ukrainas president i juli, som främst rörde valet 2020, trots att han i intervjuer har agerat som om han knappt kände till innehållet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0