April 2018

Senaste händelser

 • April

 • Osäker framtid för oljeledningsprojekt i British Columbia

  Det amerikanska bolaget Kinder Morgan säger att det, åtminstone tillfälligt, avbryter allt arbete på en kontroversiell oljeledning i British Columbia på grund av motstånd från provinsstyret. Det meddelar att det inte kommer att satsa några fler pengar i projektet om provinsstyret inte ändrar sig före den 31 maj. Bolaget fick den 31 mars rätt mot provinsregeringen i British Columbia i den federala appellationsdomstolen som gav Kinder Morgan tillåtelse att åsidosätta lokala stadgar under själva byggnadsarbetet. Flera andra rättsprocess pågår, bland annat hanterar Högsta domstolen ett klagomål från personer från ursprungsbefolkningarna i det berörda området. British Columbia har också vänt sig till domstol för att få prövat om dess regering kan få kontroll över oljefrakten genom provinsen, av miljömässiga skäl. Projektet Trans Mountain Expansion stöds dock av såväl den federala regeringen som provinsstyrena i Alberta och Saskatchewan och syftar till att skeppa olja från Alberta t. Alberta regeringschef Rachel Notley säger att hennes provins kan tänka sig att satsa egna pengar i projektet. Även premiärminister Trudeau gör en markering och uppmanar British Columbias regeringschef John Horgan att sluta sabotera projetet ochrespektera att det är den federala regeringen som avgör saken. Trudeau lovar samtidigt att oljeledning "ska bli av". Motståndarna varnar samtidigt för svåra följder för både miljön och klimatet om bygget får fortsätta. Omkring 200 aktivister som motsätter sig oljeledningen har gripits i samband med protester mot bygget. Det tycks dock som om merparten av kanadesarna står på Trudeaus sida och stödjer bygget. Det gäller även i British Columbia (se även Februari 2018).

 • Trudeau försvarar bombanfall mot Syrien

  Premiärminister Trudeau uttrycker sitt stöd för USA:s, Storbritannien och Frankrikes bombanfall mot anläggningar i närheten av Damaskus och Homs i Syrien där regimen uppges tillverka kemiska vapen.

 • Alberta tar till nya stridsåtgärder mot British Columbia

  Provinsparlamentet i Alberta röstar för att ge provinsregeringen nya befogenheter att begränsa olje- och gasleveranserna till British Columbia. När de nya reglerna träder i kraft måste kraftbolagen begära tillstånd för att sälja olja och gas till grannprovinsen. Åtgärden är ett svar på konflikten om Trans Mountain-projektet (se Naturtillgångar och energi).

 • Tio döda när skåpbil kör på fotgängare

  Tio människor dödas och flera skadas svårt när en man i en hyrd skåpbil kör på fotgängare längs en huvudgata i en invandrartät del av norra Toronto. Mannen, som har armeniskt ursprung, grips senare av polis. Åtta av de tio dödsoffren är kvinnor. Det finns inget som tyder på att mannen tillhör någon terroriströrelse, men en text som mannen har skrivit i sociala medier tyder på att han medvetet valt att attackera kvinnor. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0